Když chcete Hospodina rozesmát...

Autor

Vážení přátelé

O tomto víkendu se cítím jako Winston Churchill v prvním roce Druhé světové. Spousta práce, povedená evakuce, spousta příprav v posledním okamžiku, několik zázraků.... a na konci možná trochu důvodů k naději, ale optimismus není příliš na místě. A tak se potřebuju trochu svěřit, nechat se "podrbat za uchem", abych mohl od zítřka zase fungovat normálně. 

Vy co mě čtete pravidelně, víte, že jsem se teď právě pustil do rekonstrukce střechy na baráku. Vymyslel jsem si "něco extra" - to já dělám pořád a se vším a tak měl můj dům dostat celoměděnou falcovanou střechu. 

Mé důvody byly jednoduché - dědeček měl nakoupené měděné plechy pro nová úžlabí, ale nějak se spletl a nakoupil jich fakt hodně. Já jsem se k tomu pak jen přidal, také jsem jich hodně nakoupil, až jich bylo dost na celou střechu. 

Druhým důvodem byla potřeba odlehčit konstrukci. V posledních letech dědečkova života už leckde do střechy teklo a jeden z mých prvních úkolů v novém domově byl, dát střechu do pořádku. Ale... leckteré trámy už byly napadené. Ne nějak moc, vystříkal jsem tam hodně Bochemitu, natřel jsem dřevo hovězí krví a degradaci jsem zastavil, ale potřeboval jsem zateplit podkroví a rozšířit obytnou plochu kvůli plánované kupě pěti dětí a tak jsem hned po nastěhování věděl, že střecha jednou bude plechová, aby byla dostatečně lehká. Dědečkův nákup mědi mě pak nasměroval...

I přes zdánlivě vysokou cenu, ono to mělo i výhody - věděl jsem, že střechu budu dělat "za dlouho". A tak jsem rozhodil sítě po všech pokrývačích v regionu a kdykoliv jim zbyla z nějaké zakázky tabule plechu, koupil jsem ji. Šlo to sice pomalu, ale kupoval jsem měď za třetinu běžné krámské ceny. Když přišly nečekané prémie a nepřišla k tomu i nečekaná složenka, opět jsem koupil nějaké plechy. A tak to trvalo dlouhá léta, kdy se mi ve sklepě u zdi za skříní utěšeně hromadily tabule plechu a nezabraly skoro žádné místo, protože tloušťka celého svazku byla nakonec pouhých osm centimetrů. 

Když jsem měl dost plechů, koupil jsem postupně měděné okapy, měděné háky na okapy, měděný hromosvodový drát, měděné příchytky, měděné držáky, ba dokonce i měděného větrného kohouta, protože správný moravák musí mít na baráku nějaký ten kýč. 

Loni jsem nakoupil difůzní fólie, speciální fólii pod plechy, závětrné lišty...

Letos jsem těsně před začátkem prací nakoupil řezivo, protože střecha se musí celá zaklopit. 

Devět let příprav. Myslel jsem na všechno. Fakt jsem si dal záležet. Vybral jsem si i nejvhodnější termín, protože v květnu ve Vidlákově prší ještě bez velkých bouřek, moc nefouká a je už teplo. S předstihem jsem dokončil zateplení všech částí podrkoví. Nakoupil jsem svody, uzavírací prvky pro ptáky, aby si nedělal hnízda ve skelné vatě, větrací prvky do hřebene. 

S pokrývači jsem se domluvil několik let dopředu. Známe se už dlouho, spolupracujeme, znám jejich práci, věříme si. Pro jistotu jsme si domluvili i "pana Lorence". Starého fachmana, který je už sice sedmdesátník a na střechu nepoleze, ale celý život dělal kostely a plechařinu a rozumí všemu tomu napojování úžlabí a falců na sebe. Prostě jsme nezanedbali nic. 

Dokonce jsme začali se střechou o několik dní dřív než jsme plánovali. Páni pokrývači byli se svojí prací hotoví včas a tak se začalo. Střecha se dá rozdělit na menší části, každý den byla střecha zabezpečená, aby dovnitř nezateklo....

No nedožene nás covid? ....

V pátek se ukázalo, že manželka pana pokrývače je covid pozitivní - testy v práci a následný okamžitý PCR test to potvrdily. Vzápětí se dostavily i příznaky. A najednou mám vrchního pracanta ve čtrnáctidenní karanténě a to jen za předpokladu, že všechno půjde dobře, nenakazí se od manželky a nestane se nic dalšího. 

Třetina střechy zakrytá pouze provizorně plachtou a práce se nejméně na čtrnáct dní odkládají... 

To víte, hned člověku proběhnou hlavou ty nejhorší scénáře... Jak podobnou práci v regionu nikdo nedělá, pan pokrývač je už padesátník, takže může mít i těžký průběh (nebo hůř). 

Bůh se směje, když mu vyprávíme o svých plánech. 

Devět let příprav, devět let to promýšlíte v hlavě, připravíte se na všechno, všechno si zajistíte, všechno funguje a je připravené... a pak přijde breberka a je po ptákách. Celou dobu té pandemie jsme se tomu vyhýbali, celou dobu to chodilo kolem a dělalo to potíže jiným. A teď, když počty nakažených klesají a všechno se jeví dobře, tak to přijde a všechno je z hodiny na hodinu jinak... 

Takže já mám čtrnáct dní volno... jen budu čekat, protože nic jiného se dělat nedá. Budu čekat na zprávy a výsledky testů... a budu mín námět na hodně existenciálního přemýšlení o vlastní titěrnosti, malosti, o mocné přírodě a  nečekaných komplikacích.

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (119 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

4 jednoslovné v 1. sekundě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Jednoslepice

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Na slepicích naprosto nezáleží. Každý z nás má dost rozumu na to, aby poznal kvalitu článku a vidlák je její zárukou.
A holubí letka je pro srandu. Ale jste Silosi opravdu dobrý a bystrý. Za 5 slepic, dal jsem je.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak. Na kydy nepíšeme proto, abychom za to dostali slepice. Stejně jako dobrý politik nedělá politiku tak, aby za to dostal vyznamenání ve Washingtonu a podrbání za ouškěm v Bruselu. Prostě dělá jí tak, aby udělal pro svojí zemi nejlépe a těm okolo nějak brutálně neškodil. Dokonce ty jednoslepice tady můžeme brát jako takový trenažér na to, naučit se nebrat jako křivdu, když je za náš nápad nedostaneme. Prostě člověk musí vědět co dělá a proč i bez nějakých slepic, lajků, retvítů a podobně. Já sem někdy píšu schválně blbej dotaz, jen abych se dozvěděl, co na to kdo odpoví a nebo si nechal názor vertifikovat či ho zohlednit z jiného úhlu pohledu. Sem můžete napsat aniž byste se definitivně znemožnili před lidmi, které denně potkáváte na pracovišti, to je děsná výhoda Kydů. Nebo se citlivě dotkli někoho z příbuzenstva. A podstatné jsou tady odpovědi, kdy svojí odpověď vyargumentujete. Pokud se tady po nahození tématu v odpovědi pouze dozvím, že jsem debil, tak informační hodnota nula (to jsem věděl i bez toho).
A rada pro Vidláka: Dobrá plachta vydrží dlouho. Ale čím dál od hřebenu, tím poctivěji zakrývat.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Klepl jste hřebík na hlavičku.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

je neobyvatelná

Průměrný počet slepic: 2.5 (12 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč si, Gaio, to myslíte? Mně se bydlí celkem dobře.

Vidláku, já to znám v antické podobě, že bohové se nejvíc baví, když sledují naše plány do budoucna.
Nebo také "zákon schválnosti".
Vydržať!

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

řádí kovid,nikam se nesmí

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

Pokud se může něco posrat, tak se to určitě posere.
Držím palce. Doporučuji nacpat pokrývače Groprinosinem, vitamíny C 1000mg, D3 co jde. K tomu Aspirin. Pokud to na něj skočí, bude brzy fit.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Vitamínu D do sebe pokrývači dostanou dost při práci na střeše.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A teď si uvědomit skutečnost, že kdyby nebylo blbečků chřipečkářů, debilních sdělovadel a věrchišky co se nezakecá, tak mohlo být po kovidu už koncem listopadu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (32 hlasů)

Co s tím vaším pseudovirem máme společného my, chřipečkáři? Je to vaše hra, tak se s důsledky popasujte, jak můžete. Nás, chřipečkáře, do vašich problémů netahejte. Už tak musíme sdílet koncentrák kvůli vaší omezenosti a přestrašenosti.

Průměrný počet slepic: 2.4 (29 hlasů)

To je síla po ránu!

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Jak se říká : "Na hrubý pytel, hrubá záplata...".

Průměrný počet slepic: 2.6 (18 hlasů)

že nejlíp je to po ránu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Ještě bych poukázal na nejmarkantnější důsledky korona hysterie. Zdemolovaná ekonomika, zmrzačená lékařská péče (především prvonádorovci děkují). A v neposlední řadě si parchanti zkusili, co si mohou ve společnosti protlačit. Zadrátovali převážnou část světa během pár týdnů! A mě bude někdo nadávat do blbečků chřipečkářů? Že ho hamba nefackuje!

Průměrný počet slepic: 2.8 (30 hlasů)

Koukněte se jako to vypadá v Indii, kde tomu nechali volnej průběh, než začnete rejpat. je to hrůza a děs....

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak se vám líbí vaše děti, nebo vnuci celodenně v respirátech?

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Velké vyvlastnění a zotročení, o to tady kráčí. A Vy tady vytahujete Indii, vytaženou lžimédii.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Brtniky brlohu.
Ono je to něčím jiným.
Ti co jsou odkojeni mateřským mlékem jsou normální
Ti co jsou odkojeni kravským mlékem,poznáme jasně,některé jsou kravka a někteří voly.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Nebylo by. Jen bychom neměli takové problémy v nemocnicích.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)