Kuruš

Autor
Štítky

Pokud chodíte do knihovny, jděte mezi regály, postupujte směrem k pavučinám a prachu a tam - kam skoro nikdo nechodí, tam byste měli najít český předklad knihy od Xenofonta - O Kýrově vychování. Je to kniha velmi poučná. Starověký Ŕek tam ukazuje pozoruhodnou dráhu budoucího prvního peského velkokrále, který podrobil zemi od Afghanistánu až po Bospor. 

Pokud si knihu přečtete, zjistíte, že Kýros byl vlastně takový Putin. 

Kýros prostě vstupoval mezi různé místní vladaře a warlordy a stával se garantem mírových smluv mezi nimi. Bral si za to od nich nepatrné daně, které ale v součtu postačily na státní správu zcela nového pojetí. Využíval lokální sporů, ale sám myslel globálně. Během velmi krátké doby vytvořil společnost, která hladce poslala na smetiště dějin zbytky Asýrie i mocný Babylon. Král z Nemanic se během svého života stal králem králů. Vznikla tak jedna z největších a nejsilnějších říší v dějinách. Bohatá, lidnatá, mocná, experimentující s manufakturním způsobem práce, organizující mezinárodní obchod na obrovské vzdálenosti, podporující zámořské objevy. 

Pak přišli Kýrovi nástupci. Jak to tak bývá, začali tím, že se pohádali, porvali, udělali si občanskou válku, pak nějak zvítězili a celou zemi naplnili šibenicemi svých skutečných i domělých politických odpůrců. Když pak začali vládnout, místo aby byli nad místními spory a mysleli dál a výš, prostě se přiklonili na jednu stranu. Schodu k úspěchu už nevedly přes expanzi a práci, ale přes patolízalství a korupci. Říše navenek obrovská, silná a mocná byla ve skutečnosti konglomerátem různých lokálních zájmů o kterých panovník z Persepole spíše něco tušil než věděl. Cesty k řešení viděl přes vydávání nových zákonů, výměnu úředníků a satrapů. 

Na druhé straně Bosporu mezitím přišel k moci Filip Makedonský, který si Xenofonta přečetl a řekl si, že by to mohl zkusit. Že Persie je velká a bohatá, ale stačí zhurta kopnout do dveří a sesype se jak domeček z karet. Když o pár let později vyrazila vojska jeho syna Alexandra to opravdu zkusit, nestál ten minimalistický vojenský sbor velkokráli ani za vyhlášení poplachu. Každý jeho satrapa měl větší vojsko sám o sobě. Ale nervalo dlouho a sám král králů byl na útěku před ambiciózním Makedoncem a nakonec přišel o všechno. 

Proč to všechno píšu... 

V poslední době se nemohu ubránit dojmu, že Perská říše dneška je právě ta EU. Pohádkově bohatá, obrovská, na špici světového vývoje, půl miliardy obyvatel z nichž většina ledacos umí. Rozsáhlý světový obchod, rozsáhlý průmysl, navenek jedna říše, ale uvnitř pod tím bují lokální konflikty, dovjí metry, ohromná legální i nelegální korupce, která zajišťuje, že stále méně lidí se identifikuje se svým králem králů. Místo aby Brusel působil nad lokálními konflikty a smiřoval je, spíše si také vybírá strany.  Lokální satrapové jsou ve skutečnosti silnější než centrum, které je částečně v jejich vlivu a jediný recept na nápravu je ve vydávání ediktů a zákonů, které se dávno odtrhly od lidské reality. 

A hlavně... Papírově velká armáda je přesně stejná jako v té Persii - mají ji na povel lokální satrapové a žádný portugalec nemá nejmenší chuť bojovat za Estonsko. 

Myslím, že tuto skutečnost už leckteří postřehli. Stačí zhurta kopnout - třeba vypuštěním migrantů - a všechno se začne sypat samo. Když se to tak vezme, nikdo neudělal pro zničení EU víc, než Erdogan, když ve správnou chvíli začal na tureckých plážích ve velkém prodávat nafukovací čluny a policie dostala příkaz se dívat jinam.  Milion lidí v EU je skutečně směšné číslo, ale stačilo to na to, aby se ukázalo, jak málo je EU na něco podobného připravná a jak zoufale improvizuje. 

Vsadím se, že Putin už má také nějaké nápady, jak zhurta kopnout.  Prozatím to nepotřebuje... vyhovuje mu prodávat do Německa plyn i ropu. Ale časem? Nebo nějaký jeho nástupce? Který bude méně uměřený, bud emít větší ambice a dostatek mladické nerozvážnosti, aby se do toho pustil? 

Trump, mám pocit, už také nemíní nic dělat pro evropskou jednotu, protože ji už k ničemu nepotřebuje. Navíc - první provincie už je na cestě z EU ven a i když to trochu drhne a nejspíš to povede k pádu i Borise Johnsona, Británie se do EU už stejně nevrátí. V té chvíli má Británie od USA slíbenou velkou obchodní dohodu... vlastně tu EU už kouskují. 

Mluvilo se vždycky o tvrdém jádru Unie, ale nikdy na něj ani nestihlo dojít. Itálie je zadlužená, Salvini oblíbený a v příštích volbách mu dnešní vláda přinese na talíři vítezství jakých doteď dosahoval jen ruský prezident. Navíc podeppisují velké smlouvy s Čínou.  Španělsko předvedlo, proč se tam tak dlouho udržel diktátor Franco, vlastně tam mají fašismus doteď... minimálně v justici a v madridských kancelářích. Německo si dělá svoje vlastní nezávislé a soukromé trubky do Ruska... bez ohledu na politické proklamace to zřetelně ukazuje, jakou budoucnost ve skutečnosti očekávají.  Poláci už vyklízejí pozemky pro nového transatlantického protektora a také tím jasně říkají, jak to s EU doopravdy vidí.  Je to stejné jako před Mnichovem... jakmile si Francie dodělala svoji Maignotovu linii, bylo jasné, že do ní zalezou a nevystrčí nos bez ohledu na sliby o společné evropské politice proti Německu. 

Už se to kolem děje. Satrapové myslí sami na sebe a jen se čeká, kdo první rozkopne dveře. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

starý, škaredý a hloupý snad už od dětství.
Německou jůnyji má úplně každý na háku a vůbec neplatí, že by v ní většina lidu opravdu uměla něco udělat. To ani náhodou.
Maličký příklad - rakouská firma KTM, která jako téměř jediná ještě zkouší vyrábět motocykly v Ojropě a nikoli je dovážet z Čajny a Indyje, NENÍ schopna nabrat kádry (kádry jsou lidi, kteří něco umějí) do vývoje produktu. Tzn. konstruktéry, vývojáře, technology, vedoucí cechů, blablabla... Pro vystudované strojaře (i jen středoškolské) to je práce z kategorie snů a oni nejsou schopni sehnat lidi...
Aby udrželi vývoj v chodu, nestačil ani import mozků z Ukradiny a spol., museli se upsat soudruhům Indyjánům z Indyje..., a dělají to prý "společně" s nimi...
Takže ne. Ojropa už žije jen z podstaty, je - po feťácku řečeno - je v dojezdu.

A teď kdo kopne do dveří.
Nikdo, protože nikdo nemá důvod, proč by sem do toho politicky korektního sajrajtu lezl. Ropa, barevné kovy a uhlí tu ve významnějšícm množství už nejsou a to je asi tak úplně ganc fšecko.
Takže do dveří si kopneme my sami.
Jak?
Úplně stačí posečkat, až se naplní vize Grety a dojčerských zelených, a začnou se zastavovat jederné a po nich pak uhelné elektrárny. Nejlépe pak pochopitelně formou vydaných závazných nařízení Rady EU.
V tu ránu je po Ojropě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže až se sem do dveří začne dobývat nějaký Alexandr, jako první musí udělat to, že "eliminuje" a to bleskově ty paka.
A zbyde mu plná pokladnička, protože ostatní přilezou po kolenou a v natažených pažích budou nabízet dary.
Řekl bych, že to celkem popis reálné situace.
Ale já jsem praštěnej do makovice, tak mě neberte vážně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Furt se píše, že dějiny sou zfalšované, peníze sou zfalšované, hospodářské výsledky států sou zfalšované, politika je zfalšovaná, náboženství a ideologie sou zfalšované a ti, co v tom uměj chodit a proplouvají tím sou slušní, zásluhoví nebo dokonce morální. Nevěřím, že s takovým materiálem se dá udržet území pod jhem více než pět set let, tak si myslím, že mnohem užitečnější je začít se alespoň bavit o uspořádání keré by vydrželo alespoň tisíc let. Jenže to by blboňům zase došla inspirace...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nemá, kopat není do čeho. Zloděj a vrah je vítán, je dárcem semene.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když česká kolonie
vstoupila do Únyje
měla ztrátu 20 let.
No a teď má 25.
Čím se to stalo?
To se tu spalo?
Na pracáku ani noha
taky smrtka bere roha
dúchod v šedesáti pěti
nerodí se děti,
ženy mají málo vrhů.
Je ru vůbec ruka trhu?
Helmut určí cenu dílů
radostně s rukama v týlu
budujeme lepší příští
optimismus jenom prýští.
Rukou horkou od lásky
utáhnem si opasky
ještě více budem makat
a po práci tiše plakat
na cizím hrobečku.
Vidíš to, blbečku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rozevírají se nůžky
není ani na tvarůžky
máslo už má 20 deka
tvá velbloudí deka
ztratila poslední chlupy
hřbitovenka trčí z dupy.
Kdysi’s býval střední třída
teď tě bakalářík střídá
bo je mladý perspektivní
ještě nemá mozol pivní
hlavně umí anglicky,
i když je blb chronický.
Má auto na zadní pohon
na temeni dredy, ohon
na úřadě taťku mamku
ve vile má svoji jamku
chodí spočnout do práce
vyřídil si dotace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spíš jde o to,že jsme nedali na Putina a ten se obrátil na jinou říši,kterou,jak se zdá,buduje ve velkém stylu k naší škodě.
EU nebyla budována k prospěch jejich obyvatel,ale jen z velkopanství,namyšlenosti několika jedinců.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Viz. Krvavý pes Tito a Jugoslávie.
K tomu taková zkratka:
"Nebojte se Putina, ale toho kdo přijde po něm."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všechny velké říše se rozpadly samy po vnitřních problémech. Alexandr, Visigóti nebo kdokoliv jiný už jen přišli k hotovému a udělali ten poslední krok. I když důležitý, všem dokázali, že slovy Andersena "král je nahý". EU má obrovské zadlužení jednotlivých států, které je už nyní nesplatitelné. dá se jen čekat, kdo jako první spustí lavinu krachu států, a v ten okamžik bude po jednotné Evropě a semknutí se, jakmile budou muset všichni platit a utahovat opasky. Řecko šlo ještě s obtížemi ustát, ale jakmile se začne hroutit Španělsko nebo Itálie, unie už bude mít vážné potíže.
Zatím se ještě v EU vyrábí něco zboží, které je žádáno po světě. Občas je to věc prestiže, např. německá auta v USA. Je to něco, co odlišuje elitu od plebsu, tak v některých čtvrtích lepších lidí je německá značka auta skoro povinnost. Z toho žijí německé automobilky, všechno ostatní se už vyrábí v Číně, a tam se i vymýšlí nové věci.
Protože EU už vymýšlí jen nová nařízení, směrnice a zákony, nadále nabízí jen koncept dědičné viny (máme být vstřícní vůči lidem z chudých zemí místo abychom řešili problémy chudých lidí doma) a spoustu nesmyslných nařízení, která ani skoro nikdo nezná. Armáda úředníků spolehlivě zadusí jakoukoliv iniciativu. Staneme se jen oddechovou zónou se spoustou památek?
Co podniky z EU nabídnou světu jedinečného, co se nevyrábí v Číně? Čína se stala dílnou světa, ale taky už vyvíjí vlastní zboží. A EU vsadila na zelené technologie, jenže kromě EU se k jejich užívání nikdo nehrne. Až Gréta se zelenými nechá zavřít všechny uhelné a jaderné elektrárny, k omezení výroby dojde. Ale taky k návratu do středověku.
Když si projdu všechny realizované nápady zelených, např. přimíchávání biopaliv, odklon od jaderné energie, pásy zeleně uprostřed dálnice, jejichž sekání vytváří kolony kvůli uzavření pruhů pro údržbu, nejnověji Bursíkův nápad v Praze s elektroauty, pro která nejsou nabíječky, nejnovější předpisy EU o spalovacích motorech, dotace na cyklostezky a rozhledny, začínám si myslet, že největším škůdcem životního prostředí jsou právě zelené strany. Společně s Grétou by zasloužily ropáka roku.
EU je na cestě blbosti. Návrat na správnou cestu zajistí jen tvrdá srážka s realitou. děsím se ale chvíle, kdy Gréta nebo jakýkoliv jiný její nástupce přijde na nápad, že všechny ekologické problémy světa jsou řešitelné omezením populace na 1 miliardu lidí. Tak razantní omezení populace je možné jen použitím biologických nebo jaderných zbraní. Celé to dnešní blbnutí může vést k válce. Doufám, že se lidé ještě vzpamatují. EU je jen viditelnou špičkou ledovce problémů civilizace.

Zatím bez slepic

EU není největším uživatelem zelených technologií, například pro fotovoltaické elektrárny to v současnosti vůbec neplatí ....

Zatím bez slepic

Světovými fotovoltaickými velmocemi jsou zejména Čína (174 GW), USA (63 GW) a Japonsko (60 GW), ale EU FTV halasně prosazuje a je jedinou skupinou zemí, která chce nahradit energii z jaderných a uhelných elektráren FTV.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kalifornie to udělá již brzo, Japonsko všechny reaktory odpojilo a znovuzprovoznilo jich méně než 10, lidé se jich bojí, Švýcarsko, Španělsko, Švédsko (a samozřejmě Německo jako průkopník) chtějí odejít a odejdou od uhlí a jádra).
Ale souhlasím s Vámi že politika EU- nařizovat jiným národům Evropy od dominantního Německa nesmysly s uhlíkovou neutralitou v roce 2050 - je špatná a nesmyslná a založená spíše na hysterii než na vědeckých poznatcích.
A uvědomte si že technický pokrok (počítače, mobily, fotovoltaika) nic nezastaví. Ve světě rozhodně ne.

Zatím bez slepic

nechce nahradit uhlí (a i jádro) JEN fotovoltaikou, strategie je nahradit je pomocí obnovitelných zdrojů energie (slunce, voda, vítr, bio) a dočasné pomoci čistějšího plynu. A jen vyjímečně bohaté země (oblasti) to mohou dosáhnout do roku 2050, ČR to rozhodně nedokáže tak rychle.

Zatím bez slepic

Jakože je ekologické spalit plyn, vyrobit eletřinu a pak nabít elektromobil než přímo v motoru spálit plyn?
Nebo velké zdroje nahradit hodně malímy (jadernou, plynovkama) a to ještě bezemisní, emisníma zdrojama (a opakuju hodně zdroji), že se vyplatí?

Dokud nebude jak ukládat v době světla a větru do zásoby, obnovitelné zdroje jsou pohádka/bysnys ALA šmejdi, jasně kdo má prachy a udělá oostrovní systém, platí hodně peněz za nezávyslost, ale pouze ten kdo má peníze, zatím je to ttak, že máme novou dan pro chudé, kteří po korunách dávají dohromady miliardy pro barony, ani omylem nevytváří zelenou budoucnost ;)

Čr do nedokáže, protože není zatím co dokazovat, není totiž jak, ty technologie nejsou, nejsou akumulatory, nejosu doly na vzácné kovy na ty technologie aku co máme, nejsou ani továrny, natož, aby se už budovalo. SKončí to tak, že budou zakázány spalováky, takže budeš jezdit MHD, nebudeš mít na drahý auto, prakticky se dostaneš na úroveň afriky apod. rozvojového světa, ne na uroven jakjou měls za komačů, protože bude privatizováno zdravotnictví, takže se těš něco jako jižní amerika, na západě dřív něco jako mogadiš :(

Zatím bez slepic

Bez výstavby přečerpávacích elektráren a přehrad k tomu zatím ČR nemá jak skladovat elektrickou energii. Bateriová úložiště nejsou řešením, tam to chce další vývoj v bateriích pro energetiku i elektromobily. Do té doby je přechod na obnovitelné zdroje energie nesmyslem. I FTV ještě potřebuje další vývoj. Domnívám se, že budeme potřebovat ještě jeden životní cyklus jaderných reaktorů a dostavět reaktory v Temelíně a postavit další nové v Dukovanech.
Všechny obnovitelné zdroje jsou ještě v plenkách a místo vrážení peněz do jejich podpory jsme měli prachy vrazit raději do jejich výzkumu, abychom je dokázali vyrobit efektivnější. A teprve pak na ně přejít.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

pomalu, vývoj bezpečných a účinných reaktorů s ukončeným palivovým cyklem nebyl ve světě dokončen. Na jádro se v minulém století přecházelo jen z vojenských a politických důvodů.
Celý svět by si měl počkat na 4. či 5. generaci jaderných reaktorů.
Naproti tomu současná fotovoltaika je vyzrálá technologie vyráběná v miliardových seriích .....

Zatím bez slepic

Tak uzavřený cyklus ve světě je, ALE testuje ho rusko a čína (=dokončují stavbu jako ukázkovou pro zákazníky; testovací už jede v rusku dost dlouho; stačí najít na Oslu, články myslím od wagnera? a dohledat v jiných odborných časákách, popisy provozů v ruzsku a číně). Neexistuje rovnost "na západě není=nikde není" ;)

P.S. Atomová lady v ČR sice nelže, ale trošku zamlčuje co už existuje, protože, když to neřeknu, ale vždy mluvím o něčem jin ém a převedu hovbor na téma "korejci plní termíny", tak dáma nelže, ale u mě úmyslně zaplčuje, tedy úmyslně uvádí v omyl, tedy se s ní jak začala čichat k polůitice postupně stává šmejd....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a na rozdiel od Kyra uz teraz vladne 1/10 sveta.
Prezil klinicku smrt krajiny v 1999 a cela jeho kompania vie, ako tazko sa to davalo cele dokopy. Nepotrebuje nic dobyjat. Chce mat klud na pracu a zivot. Predvcerom riesili, ako udrzat po kope zidov, muslimov, pravoslavnych i budhistov.
Myslim si, ze hlavnym strategickym planom v ramci Ruska je pripojenie Bieloruska a mozno casom aj Kazachstanu. Cize opat - nepotrebuje nove uzemia. Nepotrebuje nove zdroje. A co vobec nepotrebuje, aby sa EU zmietala v chaose. A pre tento pripad ma pod zadkom Cinu. A Cina ma pre to iste v pripade USA pod zadkom Rusko. A obaja - Si i Putin - vedia ze ich krajiny su dost velke na to, aby mali kopec vlastnych problemov a cudzie asi fakt nepotrebuju :D :D
A z opacnej strany - Nemecko a Francuzko resp. GB - byvale velmoci, kolonialne panstva ... zdroje male a ambicie velke. Buduce prusery zacnu tam.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
To se už podezírala Valachová,co s její ministerstva leze.
Takže další nesmysl z MPSV,kdo to připravuje pro ministerstva,to je otázka.
Už je nutno ukázat na viníka.

Zatím bez slepic