Lekce ze zodpovědnosti

Štítky

Dlouho mne svrběly ruce,  abych napsal text, který spojí moje pohledy na šíření choroby, která přišla z Číny, a můj pohled na znovu spuštěnou migrantskou krizi v Evropě. Aby mi bylo porozuměno - abych napsal, co obě události spojuje.

Existují různé teorie o tom, jak a proč koronavirus vznikl (doporučuji k tomu skvělého Michala Branda na Protiproudu) a stejně tak existují teorie, proč se nám znovu armáda v civilu dobývá do evropského domu. A najednou už  to  nejsou ti tišší a pokorní uprchlíci (jak napsala ihojte při první vlně), vděčně děkující za hlt pitné vody pro své  páté dítě narozené na útěku před krvavým psem Assadem. Nyní jsou to mladí bojovníci z Afganistánu, Pákistánu a dalšího x stánu a jejich spolubojovníci z Afriky, kteří házejí kameny po řeckých policistech a ničící pravoslavné modlitebny. Zlatí Syřané (tišší a vděční)! Ty nějak sultán na hranice nedovezl. Že by se nedostávali? Ti totiž věděli, že cestu za sociálním zázrakem nemohou doprovázet násilím. Alespoň na cestě. Jak by potom mohli požadovat pomoc? Té se přeci nelze dožadovat násilím, že, milý Watsone. Ale o tom jindy.

Následující popis událostí je pravdivou historkou, kterou jsem sám na vlastní kůži zažil nějakých šestnáct let zpět. Když by někdo z Vás pochyboval o její pravdivosti, v textu máte odkaz na další účastníky události, kterých se lze dotázat.

Na jaře roku 2004 vrcholila snaha české diplomacie otevřít novou kapitolu mezistátních vztahů s Čínou. Z hlediska České republiky už nešel přehlížet industriální rozvoj Říše středu. Tlak ekonomických kruhů, včetně části průmyslových kruhů z Německa, donutil tehdejší českou vládu a prezidenta republiky, aby byla směrem k Číně opuštěna předchozí Havlova politiku ochrany tzv. lidských práv. Bránila navazování normálních obchodních vztahů se zemí, která, v té době, z větší části, definovala obchod mezi ní a Evropou. Česká republika tehdy hrála pro některé, hlavně zámořské kruhy, úlohu zlého mopslíka, který měl za úkol štěkat a do nohy kousat, aby to nemusely některé země dělat svým jménem, a mohly s Čínou čile obchodovat za situace, když jí na druhé straně škodily. Na náš účet. Po mnoha tajených a veřejných jednáních (to samo by bylo na knihu, kdy se naši diplomaté tajně scházeli v různých evropských zemích se svými čínskými protějšky, aby se to nedozvěděl náš protektorátní tisk nebo někteří politici), byla poměrně na kvap domluvena na duben roku 2004 návštěva prezidenta Klause v Pekingu, aby společné diplomatické úsilí dostalo oficiální bumážku právě touto návštěvou. Číňané o normální vztahy, obchod a návštěvu prezidenta stáli. Termín se nehledal lehce, několikrát se měnil, a nakonec se podařilo našeho prezidenta doslova vmáčknout do programu tehdejšího čínského vůdce na jeden den a na jednu hodinu přijetí. Neobešlo se to bez veselých historek, kdy ta nejlepší byla asi v tom, jak příslušníci protektorátního slouhovského tisku měli otevřená ústa nad tím, které všechny zahraniční politiky potkávali na jednání v Pekingu až po neplánované setkání paní Livie na chodbě paláce čínského vůdce s prezidentem Bushem starším….. Ty protáhlé obličeje některých mediálních podpindosníků nezapomenu do smrti. Návštěva sama se od začátku potýkala s nenávistí českých havloidních médií, a prezident byl doslova vyslýchán, zda bude čínské představitele kárat za nedodržování lidských práv (to je přece zvláštnost naší diplomacie) a posuzován, zda zradí západní hodnoty nebo nezradí. No, jestli to byly hodnoty, které tam předváděl právě Bush starší, pak je dobře, že náš prezident si některé výstupy odpustil.

Já jsem se ve výpravě ocitl zcela náhodou, a to v delegaci podnikatelů, která prezidenta doprovázela, a navíc jsem byl  doprovázejícím jednoho nejmenovaného ředitele významného podniku, který v té době připravoval kooperaci s čínským protějškem. Měl jsem tudíž výhodu, že jsem necestoval s delegací samou, ale jiným letadlem, nebyl svázán tak úplně příliš s protokolem a mohl jsem si drobně přizpůsobovat svůj program. Na straně druhé jsem požíval výsad osoby, která doprovázela prezidenta republiky, pouze s tím, že některých akcí jsem se neúčastnil. Podobných lidí jako já tam bylo okolo patnácti.

Čína mě ohromila, přiznám se bez mučení. Byl jsem tam pak ještě několikrát, většinou jako právník klienta, byl jsem v Číně na olympiádě, a byl jsem tam naposledy asi před rokem a půl. Za tu dobu mohu porovnat, co se podařilo a co se nepodařilo. Jsou věci, které bych lidsky nesnesl, ale nejsem Číňan a nestudoval jsem Konfucia a ani nebyl podle jeho myšlenek vychováván. To, co mohu jako Evropan posoudit, je tempo rozvoje, tempo výstavby a porovnání s historií země samé. Krátce řečeno, až na několik časových period se Čína vždy rozvíjela bouřlivě, kvantitativně i kvalitativně. Kdo neviděl několik stovek strojů Bobcat pracovat na jednom místě a připravovat podloží budoucího Olympijského stadionu (Ptačího hnízda, prosím neplést s Čapím hnízdem), neumí si představit. Kdo nikdy neviděl jejich Údolí hrobek, Čínskou zeď, apod., nemůže hodnotit. A také osvědčuji, že zvyšování životní úrovně normálních lidí v Číně v posledních letech nemá žádné srovnání s tím, co známe z Evropy.  Komunismus tam ale rozhodně není, a člověk je tam šroubečkem velkého soukolí. Přirovnávám tu zemi k mraveništi, kde jednotlivec je nic, ale dohromady tvoří velké věci.

Byl druhý večer návštěvy, oficiality uzavřeny, prezident a jeho doprovod odešel, pro ostatní pokyn k volnější zábavě. Seděli jsme v různých menších skupinách v lobby hotelu, čínská mňoukající hudba skončila, z baru doléhaly poslední hity amerických rádií, z druhé strany s tím soupeřil romantický klavír. Všichni se bavili se všemi, lidé, kteří si v Praze nemohou přijít na jméno, se družili nad alkoholem, neboť útrata šla na účet státu, a proč si neužít něco ze svých zaplacených daní, že. Všichni hovořili o dojmech z Číny. Trochu stranou, ale ne úplně, seděla část čínské delegace, z níž nejdůležitější byl, jak jsme pochopili, nějaký pan – pojmenujme ho třeba Chang, který na jejich zamini měl na starosti Českou republiku. Kolem něj bylo dalších čtyři až pět osob, které mu přisluhovaly, dá li se to tak říci.

Večer pokračoval, slabé povahy – nebo zodpovědnější, šly spát, a společnost se zužovala. Nakonec zůstalo asi dvacet lidí, všichni z čínské strany a zbytek Češi, z větší části novináři, kteří jsou známými vymetači podobných akcí. Nehraje tam roli žádné zjišťování informací, ale většinou touha po laciném pití.

Množství vypitého alkoholu bylo větší než menší, známý český velkopodnikatel sedl za klavír, a přes nesouhlas personálu začal hrát jím vybrané songy, a když mu v tom chtěl personál hotelu zabránit, zasáhl pan Chang a zábava pokračovala dál. Mimochodem, pan Chang byla famosní osoba. Absolvent jakési čínské univerzity, tři roky studia na Karlovce, další dva roky studia v Anglii a pět let života v Paříži, poté podobná délka práce na ambasádě v Praze. Věk lehce okolo padesáti, sportovní postava a hovořil roztomilou češtinou, poměrně bez zásadních chyb, anglicky dle mého názoru skvěle. Debatovalo se o všem možném, dotazy byly hlavně z naší strany, hodně jsme diskutovali o politice jednoho dítěte a čas plynul.

V diskusi s diplomatem se pochopitelně snažíte vystříhat urážlivých vět, autocenzurně se vyhýbáte sporným tématům, neboť jste si vědomi, že špatný úkrok stranou, a je problém. Když se přiblížila zhruba jedna hodina ranní a došlo na poslední koňak, ozvala se Novinářka. Promiňte, že ji pojmenuji takto, šlo o bývalou disidentku, velmi, dle mého názoru, nehezkou, tak trochu pavlačový typ domovnice. Stranila se našich diskuzí, ke všemu měla kritické poznámky, hlavně k našemu prezidentovi a všemi póry dávala najevo, že je na břehu Havlově a nikde jinde nechce být. Na rozdíl od jiných novinářů, jsem jí ale nikdy nepodezíral z toho, že by pracovala pro zámořskou stranu, takoví vejlupci tam byli také, a dle mého názoru každý den volali na americkou ambasádu pro pokyny. Tuhle dámu jsem poznal jako naivní Havloidku, pro kterou jsou lidská práva jediným měřítkem, podle kterého posuzuje čínské chování, a která si nesla své ublížení z doby předrevoluční.  V jejím případě mluvíme pochopitelně o konceptu lidských práv v západním pojetí, tedy o právech selektivně vybraných, nepřipouštějící žádné jiné výklady.

A tahle dáma si vybrala čas posledního koňaku, aby se do pana Changa slovně opřela, a v krátké řeči mu vyčetla útlak, který Komunistická strana Číny páchá vůči obyvatelstvu, vzpomenula masakru na hlavním pekingském náměstí (byli jsme kousek od něj), a panu Changovi vysvětlila, jací že jsou to čínští komunisté diktátoři. Strnuli jsme.

Pan Chang ale zachoval chladnou hlavu, upil koňku, a tou nejlíbeznější češtinou a s pohledem pravého propagandisty se optal paní Novinářky: „ Paní ……. (znal její jméno), kolik si myslíte, že je u nás osob, které chápeme jako nepřátele našeho státu?“

Novinářka zamumlala (podotýkám, že na rozdíl od Changa mluvila pouze česky), že takhle se ta otázka nedá položit, že lidská práva zasahují celou populaci. Pan Chang se nedal a zopakoval otázku. „Kolik si myslíte? Milion? Padesát milionů, sto milionů?“ Když viděl, že Novinářka neumí nebo nechce odpovědět, řekl: „ Podle všech informací, které máme,  a podle kritérií, které uplatňujeme, je takových lidí asi deset milionů. Nezmiňuji některé národy a národnosti (myslel hlavně Tibet, já bych dnes přidal Ujgury), mluvím o lidech, kteří dlouhodobě činí kroky, kterými odmítají politiku Komunistické strany, a které by za Vašeho dřívějšího režimu bylo možné označit jako disidenty ve Vašem pojetí. Realizují tu samou činnost, kterou jste dělala dříve Vy, paní …..“

 Novinářka mlčela. Pan Chang jí potom řekl něco ve smyslu, že může existovat více lidí, kteří jsou nespokojeni, ale všichni Číňani se řídí a jsou vychování Konfuciovými myšlenkami, a tudíž vycházejí z jiného civilizačního základu, než křesťansko judistický západ, a proto vše chápou jinak. Uvedených deset milionů lidí ale bojuje proti čínským zásadám, a publikují svoji nenávist ke zřízení aktivně různými způsoby.

Pan Chang, ale pokračoval. „ Jen málo z nich sedí ve vězení paní ……., jsou spíše monitorováni. My je ale nechceme zatýkat, pokud nesáhnou k násilným činům, my jim nechceme ubližovat. Pokud jsou ale v Číně nešťastní, a Vy se jich paní …. zastáváte, co říkáte na myšlenku, že jim všem zítra vydáme pasy a budou moci odjet s Vámi? Ostatně řada z nich, což ale bylo velmi málo jedinců, to už udělali, a my jsme je bez problémů pustili ven s tím, že pokud v zahraničí nebudou vyvíjet činnost proti státu, mohou se do Číny kdykoli vrátit. To konkrétně Vám, paní …… Komunistická strana Československa nikdy nenabídla. Tady vidíte ten rozdíl.“

Novinářka zůstala sedět s otevřenou pusou, a řekla něco ve smyslu, že mu moc nevěří, že by to čínský stát svým nepřátelům umožnil, ale důkaz o tom nemá. A pan Chang jí opět s líbeznou češtinou řekl, že jestli chce, může si ukázat na jakékoli jméno, a pokud ten člověk není odsouzen do vězení, dostane zítra pas a můžeme si ho odvézt v letadle, stejně jako zbylých deset milionů lidí. Novinářka mlčela a ve skupince jsme se začali bavit o tom, zda by bylo vůbec možné do Evropy přijmout deset milionů lidí. A pak pan Chang triumfoval, když se Novinářky zeptal: „ A víte paní ….. proč vůbec tuhle konkrétní politiku vůči Vám chápaným lidským  právům Komunistická strana Číny uplatňuje, a co je jejím cílem?“  Novinářka neodpovídala.

„Je to proto milá paní,“ řekl opět líbezně pan Chang, „ protože my jsme zde proto, aby se na cestu, jak vy říkáte za lepším, nevydalo např. sto milionů lidí. To je naše odpovědnost vůči světu, ve kterém žijeme, protože ať by se hnuli jakýmkoli směrem, byla by z toho strašná válka a nakonec by do Evropy stejně došli. Naší úlohou a závazkem je, vytvořit zde takové podmínky k životu, aby nedošlo k nežádoucím pohybům obyvatelstva, které by naši sousedi nezvládli.“

Tak nějak to pan Chang řekl, dopil, rozloučil se s námi a odjel do pekingské noci. Paní Novinářka mlčela.

Třetí den jsem s ní stál na terase Letního paláce, jehož výstavba zničila hospodářsky Čínu, a díval se s ní na vodu umělého obrovského jezera, kterému dominovala kamenná loď, která nikdy neplula. A v poměrně vážné debatě mi řekla, že jí to, co nám v noci řekl pan Chang, nenapadlo. A že o tom bude přemýšlet. V následných článcích, ve kterých popisovala Klausovu cestu, se vyznění článků lišilo od těch předchozích.

A to je celá historka. Současné chování Číňanů ke koronaviru mi znovu potvrdilo cíle čínského režimu, o kterých nám tehdy řekl pan Chang. Zachovali se zodpovědně k celému světu, jak jenom mohli. Jaký to rozdíl od sultána, který nám do Evropy cpe hordy nevzdělanců, jejichž zdraví je diskutabilní, a cíle nejasné.

Tím spojovacím pohledem je zodpovědnost k druhé civilizaci. Jeden režim jí má a druhý nemá. Jedna civilizace chce budovat, druhá ničit.

Je na nás, jak se k tomu postavíme.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (140 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Myslím, že byť je každej chytrej, tak Čína je pro všechny jedna velká záhada. A největší je pro evropské sinology....

A já jsem neodolal pokušení být taky jendou na špici pelotonu v komentářách po půlnoci...

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

vyžral kšeft...
... to je ale úroveň, tohle to...
Škebloň po ránu jednoslepičí, Petr se mi sere do byznysu...

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

za článek.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

I protože částečně odpovídá na otázku jak se liší zodpovědné řízení státu od řízení státu jako firmy.
( A vůbec mě netrápí, že nejsem první )

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

určitě nedokázal nikdo, kdo by řídil stát jako SVOU firmu.
Proč?
Protože by riskoval nulový kšeft, což je pro firmu dost blbé.
Naopak - kdyby někdo takovým způsobem vedl firmu KONKURENČNÍ, bylo by to o něčem jiném. Neboli pochopitelnější. Tohle Anďochovi fakt nenaroubujete.
Na rozdíl od Vény Velikého Prvního Veškrny.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

Zde používám vyjádření samotného Andrejka!!!!!!
Nikoliv moje!
A celou dobu zde prokazuji jaká je to blbost na kvadrát.
Nikomu nic neroubuji.
Ale koukám na dění ze sklepa.
A proti jasné obloze se dost záležitostí rýsuje úplně jinak, než pod světly reflektorů.
Např dění kolem rodinného podnikání "fešné babičky" skoro klanu Faltýnků. Nebo např případ pana Prymuly. Toho Němeček vykopnul z Hradecké nemocnice pro přihrávky "malá domů" ( brabčáci cvrlikají o částce kolem 1mld) a pan Andrejko ho povýšil na náměstka ministra.
Pochopitelně, Prymula ukázal co umí, tak mu byly dveře otevřeny a Prymula pokračuje.
Lidem Andrejko navykládal jak řídí stát jako firmu, přitom stát zdírá do krve.
A dost lidí mu to baští, ne ti za koblihy, ale z přesvědčení( alespoň doufám) jak je zde vidět.

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

společného Čína s klasickou česko-evropsko-světovou rozkrádačkou ve špitále, kteréžto věci se dějí i v samotné Čajně. S tím rozdílem, že ti chycení tam nejdou na vyšší posty, alebrž ke zdi.
Otočím to jinak. Pokud Andyho chráněnce neusvědčili, asi v tom umí chodit. Ale silně pochybuju, že mu z miliardového průseru pomohly debilní kecy o lidských právech, potažmo poučování zúčastněných vyšetřovatelů o tom, jak prosadit do fungování státu více demokracie.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

najít dnes někoho, na koho nic nikdo nenajde. Ze své zkušenosti vím, že kdybych se ze svého oboru vrhnul do vrcholné politiky(opravdu jenom teoreticky), najde se plno vrabců, kteří by si vzpomněli na věci, které jsem ani neudělal. Hlavně že by dostali od příslušných investigativců zob. A to se nezastávám Prymuly. Když jsem ho poslouchal pře Koronáčkem, nesouhlasil jsem s ním téměř v ničem. Teď, možná naivně předpokládám, že bude moci konečně uplatnit své znalosti - znalosti epidemiologa a nebude se s..t třeba do svatého boje proti léčitelům.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

...nejde vůbec srovnávat, dvě odlišné kultury s naprosto odlišnými podmínkami, filozofií a i morálkou! A tudíž i pak státníky!

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Čínská KS řídí svůj jedenapůlmiliardový jako firmu - PROTO jim to funguje!
Mají k dispozici konfucianismus, což jim to řízení značně usnadňuje.

A proč jako firmu?
Prvořadé je zajištění prosperity státu/firmy.
Hned za tím ovšem následuje péče o zaměstnance/občany, aby se moc nehrnuli do odborů/disentu a byli spokojení.
A to je celé. Takhle jednoduché to je!

Tedy kromě toho, že oni se jali k socíku - po příšerných zkušenostech s "kulturní revolucí" a "Velkým skokem" - dopracovávat postupně. Cca evolucí. Prostě - když se daří, dávají "lidu" maximum a když se nedaří, zvolní. Krok-sun-krok, kousek po kousku, hromádku po hromádce, vytvářejí velkou kupu, z níž postupně může brát víc a víc vrstev "prostého lidu".

Opět jim pomáhá konfucianismus, jehož moderní podoba znamená pevně stanovená pravidla, použitelná napříč generacemi bez větších změn, úctu k těmto pravidlům a jejich striktní dodržování, a odměnu/krutý trest za jejich dodržování/porušování. Přes ta základní pravidla nejede vlak a běda tomu, kdo by se stavěl na zadní. Ostatní pravidla jsou řekněme liberální - tedy více či méně přátelskými doporučeními, jejichž dodržování/porušování je individuální záležitostí.

Prodávám, jak jsem koupil od lidí, již jsou mi velmi blízcí a kteří v Číně vystudovali, žijí a pracují. Když tam začínali, byli velmi překvapeni tím, kolik cizinců už tam studovalo a pracovalo spsolu s nimi.
A ještě víc byli překvapeni tím, že nebyli zavřeni v ghettu, ale nikdo jim nebránil pronajmout si byt či pokoj kdekoli ve městě a žít mezi běžnou čínskou populací (pro SKUTEČNÉ poznání země nevyčíslitelný bonus); byť samozřejmě jako cizinci byli pod určitým dohledem.

KAŽDÁ firma, která je řízena DOBŘE, funguje úplně stejně. Pokud majitel není sociopatický magor, pro kterého jsou zaměstnanci jen spotřebním materiálem, má zaručenu takřka bezmeznou loyalitu SPOKOJENÝCH zaměstnanců a vlastní stále se zvyšující blahobyt.

P.S.: S Baťou to nemá NIC společného. Opravdu prosím nesrovnávat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

vám tu dal nějaký jednonožec jednu slépku.
A mne nějak nenapadá, proč bych vám měl kvůli tomuto příspěvku vynadat.
Má svou logiku. Ovšem po dějinných zkušenostech obyvatelstva v našem prostoru to tady fungovat prostě nemůže. Proto jsme odsouzeni k žití na periférii. Se všemi negativy, které k tomu patří.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Přidal bych ještě ruky cel, ale protože korunáč, žádnej hudlan nebude.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

A k tomu novovidloň, což je vůbec nejhorší sorta.
Navíc jsem na to hrd a tím pádem odsouzen k věčnému zatracení, opovržení, kydání, jakož i smažení se a tak vůbec.

A víte co je zajímavé?
Ti Číňani, co něco vědí o historii ČeMSle, k nám mají docela respekt. Protože jich bylo vždycky HODNĚ a přesto měli čas od času plné ruce práce s přežitím. A my, prcek z Kotlinky o velikosti jejich krajského města, si tu klíďo přežíváme 1500 let navzdory všemu možnému a nic s náma nehne; a ještě si z toho utahujeme.
Na takové příběhy oni slyší; a není jich málo, co o nás leccos vědí. Jen toho potenciálu využít...

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

myslíte si, že Čína se postupně dopracovává k socialismu? A co miliardáři? Také chtějí socialismus?

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

K jinému, než je naše představa, ale socialismus to je.
Miliardářů se vedení státu na nic neptá a jediné, co od nich chce je, aby neškodili. Protože když škodit zkusí, je po miliardářovi. Nejdřív společensky a když nepřestane zlobit, tak i fyzicky. De facto mají ty miliardy jen půjčené a nevědí dne ani hodiny, kdy o ně mohou přijít. Přesto většinou zůstávají, takže jim na jejich zemi asi záleží a s čínskou formou socíku nemají problém.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

kde bych se mohl dozvědět něco o čínské představě socialismu? A když si půjčím miliardu, půjčuji si ji proto, abych další miliardu vydělal, nebo abych ji rozdal chudým?

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale myslím, že představu o čínské představě socialismu nejlépe získáte v Číně :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Skvělé, děkuji IK, dobré časné ráno.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak jsem tu něco zplodil, neb mám z Číny taky svoje zkušenosti, které s těmi Immanuelovými velmi souzní, byť nikoliv na tak vysoké diplomatické úrovni, jen na podnikové. Ale zase jsou už z let 1994/1995. Leč sáhl jsem vedle a celé dílko jsem smazal....
To zas bude dneska den, jak to tak začíná.... dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

mladý, chytrý a krásný, mohl jste tu teď machrovat.
A místo toho jste s nervama v prdeli.
Dobře vám tak.
Nicméně nevidím žádný problém v dalším článku na stejné téma. I se stejným vyzněním - proč ne?
Takže marš k zrcadlu, načesat vlasy, naleštit pleš, vyzmizíkovat v občance nevhodné cifry - a vzhůru ke kompu. A když se vám tam bude ztěžka sedat kvůli vypasenému břichu, řekněte si - kurva fix, zase ten můj mohutný hrudník...

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

....na oblbování mého bioelektrochemického čipu, tak se vypnu a zapomenu, co jsem napsal :-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

...mohutný hrudník?... Ježkovy voči, to je přihrávka pro můj malinkatý hrudníček....

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

tlustá v pase, klidně můžete tvrdit, že vás má Pan Bůh rád, protože vás obdařil čtyřmi prsy. Dvěma normálními a dvěma mimořádně vyvinutými právě těsně pod pupíkem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Sry, že se opakuji, ale už jsem napsal, že do typu této země vyvést západní "demokracii" by byl asi konec světového řádu tak, jak jej zatím známe. A stejně tak do Indie. Země s takovou lidnatostí prostě ta západní "demokracie" rozvrátí. Stačí se podívat na BV a dovoz "kultury" do něj i z něj! (I když o tu demokraturu jde minimálně) Ale Čína si vždy chránila svá tajemství, viz Velká čínská zeď, vynález papíru a střelného prachu? Navíc tam bylo soupeření filozofických směrů, i když se to soupeření někdy zvrhlo v krvavou řež. Už jsem se tu zmínil o železnici, která vede přes sice "krvavě" porobený Tibet, ale je jedinečná tím, jak zvažuje ty EKOLOGICKÉ vztahy ohledně prostředí, přes které vede! Tibet nebudu politicky rozbírat, jelikož je to oblast čínské geopolitiky jakožto politické velmoci, ať někdo chce anebo ne a je otázka, na jaké úrovni by byl dosud, ostatně stejně jako pobaltí. Podstatná je genialita a jednoduchost řešení! Pro ty kdo neměli možnost číst a vidět dokument....na tzv. "tekuté" hlíně se nedá postavit železniční násep. Takže to vyřešili dutými tyčemi naplněnými tekutým (asi čpavkem?)plynem, který odpařováním snižoval teplotu prostředí na hodnotu, kdy je hlína pevná a konzistentní. Odpar kondenzoval v hlavici tyče, což byl výměník tepla a minimum média uniklo ven. Navíc se vlak NESMĚL zbavovat jakéhokoliv odpadu jinde, než v určené stanici! Samozřejmě to byla komfortní doprava ne pro spodní vrstvy.
Soudím, že k tomu může vést určitá filozofie i vztah k půdě vzhledem k nahloučení obyvatelstva na určité ploše a dostupným zdrojům potravy. Nehodlám nic idealizovat, jen si myslím, že je rozumné vycházet ze stávajících poměrů a mentality obyvatel. Je snadné nechápat a místo soudu udělat odsudek. To je ostatně v módě, není liž pravda :)
Viděl jsem krátké video, jak stavějí tu nemocnici. S naší morálkou je to značně nepochopitelné! Zvlášť, pokud by většina pracovních sil byli ukáčka a naše "utlačovaná" menšina! Jiné pracovní síly ve stavebnictví nemáme, díky rozvoji práva a advokacie :-)
Vzhledem k tomu, že kulminace koronachřipky kulminuje právě v Jižní Korei a Itálii soudím, že se jim s tou chřipkou podařilo popasovat docela dobře, zvlášť vzhledem k lidnatosti země, době rozšíření nákazy a místu, odkud se nákaza začala šířit. A jestli se naserou, umlátí nás rouškami, které jim po odeznění nákazy zbudou :-)
Za článek bych tentokrát dal i slepičí farmu, jenže jí nemám, jsem jen obyčejný městský parazit a slepice, které jsem od vás dostal umřely na udušení smogem a krmení jim sežraly straky protože zlato skoupil vychytralý Putin :) !

Průměrný počet slepic: 4.9 (34 hlasů)

Geopoliticky je to složité, ale jedna věc je jasná. Z čehož by se sluníčkářům, pokud by to připustili, zhroutily jejich konstrukty o Tibetu jako domeček z karet.

V Tibetu před čínskou invazí bylo asi 1 - 3% lidí svobodných. Majitelé půdy, kupci a několik rodin řemeslníků. Poslední 2 skupiny původně částečně pocházely mimo
Tibet. Asi (nemám prostor to dnes dohledávat) 40% byli nevolníci. Pracující na půdě svých pánů a žijící ze záhumenků, což byla půda, pronajata také od pánů. Museli také dávat desátek klášterům. Nesměli se stěhovat jinam, ženit se apod bez souhlasu pána. Měli povinnost odevzdávat jedno dítě klášteru. Na chod svého hospodářství si museli půjčovat od pána a v případě nemožnosti splátek s vysokými úroky, což bylo často, museli odprodávat své děti do otroctví nebo do něj rovnou spadla celá rodina. Zbytek obyvatelstva byli otroci a malá část mniši. Kláštery také měly svou půdu, nevolníky i otroky a vystupovaly jako feudál. Postavení dědičného otroka bylo úplně bezprávné. Za sebemenší provinění následoval trest jako utětí zápěstí, chodidla, bičování, vytloukání zubů, lámání kostí, oslepení, stahování z kůže. Části sušených lidských těl kláštery přechovávaly jako rekvizity a používány při náboženských obřadech, které s buddhismem měly pramálo společného. V klášterech se dochovala také řada mučicích nástrojů. Byli krmeni tím nejpodřadnějším a bydleli v provizorních příbytcích, které si sami postavili. Plýtvalo se jimi, protože přísun nové síly byl zajištěn.
Systém byl stejně odporný, jako v muslimy dhimmizovaných částech Asie a Afriky a v mnoha ohledech ještě odpornější.

Nebyla to žádná "Shangri-La" , vysněná hippies v 60 tých letech. Zato se pohádka o harmonickém Tibetu hodila US propagandě, která se jí chytila a rozvinula ji a na její život uvolnila finance. Stejně, jako platila tibetský exil = bývalí majitelé půdy a nejvyšší mnišská oligarchie. I dalajláma byl na výplatní pásce CIA.

To je také důvod, proč se Číňané v 50 tých letech, při obsazování Tibetu, nesetkali s vážnějším odporem. Přitom tehdy měli mizerné vybavení a vojáci hromadně kolabovali z horské nemoci. Mnichů bylo málo a narychlo špatně vyzbrojení otroci nebo nevolníci, své pány nehájili. Neměli proč. Dá se říct, že čínská vláda nad Tibetem naprostou většinu jeho obyvatel, osvobodila. V pravém slova smyslu. Dalajláma byl součástí toho všeho. Kdo si dnes přeje jeho návrat do Tibetu a restauraci poměrů? Naprostá většina Tibeťanů ne.

Je typické, že západní "demokracie" osud obyvatel Tibetu nijak nepálil, hlavně, že ho mohly využít jako hráz proti komunistické Číně a později, když Čína předešla uvažovaném rozmístění US základen na jeho území jeho obsazením, v propagandistické válce.
Obdobně to bylo s Tureckem. Rusové ho vytlačili z Kavkazu, jižního Ruska, Krymu, dnešního Rumunska a Bulharska. Osvobodili spoustu křesťanských otroků a odstranili diskriminaci tamních křesťanů. Díky jejich materiální pomoci se osvobodilo i Řecko, Černá Hora a Srbsko. (Poslední 2 i díky významné české pomoci, ale o tom se dnes již neučí, Turecko je v NATO a Rusko je nepřítel jako za Rakouska-Uherska. RU využilo situace a anektovalo Bosnu.) Cílem bylo osvobodit Konstantinopol jako centrum pravoslavných křesťanů. VB a Francie se začaly obávat vzestupu Ruska, jeho možného ovládnutí mořských úžin a začaly Turecko vojensky a finančně podporovat. Od Krymské války. Mají tak, mimo jiné, přímou odpovědnost za pozdější tureckou genocidu Arménů a syrských křesťanů. A etnického vyčištění Malé Asie od Řeků.
Na zdůvodnění podpory Turecka si GB a Francie vymyslely pohádku o harmonickém multikulturním Turecku. Přesto, že země byla dhimmizována a platila tam šaríja a všechna svědectví popisují krutý útlak nemuslimské populace. A na Balkáně systém devširme. Což je kapitola sama pro sebe...
Po druhé světové válce převzaly roli GB a Francie, USA. Včetně k dokonalosti dotaženému selektivnímu uplatňování lidských práv. Takže Turecko beztrestně v 60 tých letech dočistilo své území od zbytků Řeků a vraždami přinutilo emigrovat poslední zbytky Arménů. Napadení Kypru a vyhnání Řeků ze severu ostrova. Masakry Kurdů. Křesťané už došli, takže jsou na řadě muslimští souvěrci. Toto vše za hlubokého mlčení západních "demokracií". V současnosti vojensky a materiálně podporovalo džihád v Sýrii a bralo od něj ukradenou ropu. Dnes sultán Erdogan otevřeně mluví o obnově sultanátu s hranicemi u Vídně. Zatím vojensky napadl pouze Sýrii a do Evropy, od které bere výpalné (podle šaríje džizju), poslal islámskou invazní armádu, zatím neozbrojenou. Aby vybírala od německých a švédských nevěřících džizju (zde nazývanou jako sociální dávky), na kterou mají podle šaríje zákonný nárok!, přímo. Turecku je dovoleno vše, protože jeho území je pro invazi do Ruska pro USA nezastupitelné... (Pozn. Bude zajímavé sledovat, jak USA zareagují, až Turecko napadne Řecko nebo Bulharsko. Dříve nebo později k tomu vývoj dospěje. Něco mi říká, že Řecko ani Bulharsko jako pravoslavné a tudíž z hlediska invaze do Ruska nespolehlivé země, přednost mít nebudou.)

Na západě podávaný obraz Tibetu jako buddhistického nadpozemského ráje, nemá s realitou nic společného. Ani obraz absolutně negativní Číny. Nebo Ruska a jiných.

Obraz Tibetu jako ráje na zemi, dnes žije svým životem. Jsou vyvěšovány vlajky, pohádka, která ještě v 50 tých letech byla absurdní, žije. Je táborem PAL používán jako symbol. Symbol falešný, jako oni sami...

Průměrný počet slepic: 5 (45 hlasů)

K tomu se musí uvážit, že mít rakety na střeše světa je vlhký sen SS. Úplná kontrola celé Euroasie. Rovněž tak Krym, Kdo ovládá Krym, ovládá celou černomořskou oblast. Proto pořád slyšíme propagandistické bubny- Tibet,dalajláma, Krym a pořád dokola. Hraje se s námi velmi nepěkná hra(slušně řečeno). S tím se neustále přepisuje historie. Overtonovo okno kam se podíváš.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Kdysi mi jeden kolega říkal o knize, která vyšla dávno v Anglii. Podrobnosti a letopočty si bohužel nepamatuji, ale byly to knižně vydané zprávy ze služební cesty britského inženýra, který dělal průzkum terénu pro projekt stavby železnice v Tibetu. Kromě popisu terénu a různých měření obsahovaly rovněž popis obyvatelstva a společenských poměrů, což byly pro případný průběh stavby jistě také důležité údaje. Já tu knihu nečetla, byla v angličtině které nehovím, ale on ji četl. Ode mne je to svědectví z druhé ruky a taky je to dávno co mi to říkal a moje paměť dosluhuje, ale co si vybavuji tak dle té knihy v Tibetu vládly kláštery, kterým patřilo v podstatě všechno, obyvatelé byli jejich otroci, a vládly nesmírně krutě. Na ta useknutá chodidla si vzpomínám, byl to trest za pokus o útěk. Z úrody horských políček museli tibeťané uživit nádheru mnoha klášterů, při neúrodě umírali hlady. Většina obyvatel to brala tak, že to tak musí být, protože to tak bylo vždycky a je to vůle bohů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

V Evropě a USA považujeme naše pojetí demokracie a lidských práv za to nejlepší na světě natolik, že si ani nepřipustíme myšlenku, že by jiné národy po takovém dobrodiní netoužily nebo že existují i jiné směry vývoje civilizace na úplně jiných základech. Vznešenými slovy pak v EU zakrýváme snahu žít tak, aby na nás jiní pracovali. Tím myslím obyvatele EU jako celek, ač se uvedené žití na úkor jiných týká především Němců a Francouzů, Belgičanů, Holanďanů, Lucemburčanů, Skandinávců, .... My sami, obyvatelé ČR, patříme do té skupiny lidí, na jejíž úkor ta západní část EU žije. Začalo to Havlem a jeho peskováním lidí čecháčkovstvím. Měl tu myšlenku ze své hlavy nebo mu ji někdo ze západu podsunul? Ať je to jakkoliv, ujala se, a flagelantská procesí Havlových pohrobků nás dodnes slovně mrskají důtkami odsudků. Nejsme dostatečně uvědomělí, dostatečně tolerantní, dostatečně proevropští. Všimněme si, že jiné národy EU-15 takové myšlenky ani nenapadnou. především Francouze. Němci mají svůj komplex viny za Hitlera, ale vůči nám se chovají nadřazeně jak za Hitlera.
Kulturní memy mají dlouhou trvanlivost a maže je až veliká katastrofa. Tou bude přechod Evropy na islám a nasměrování energie EU na diskuze o výrocích Mohameda.
Evropa má nepatrnou šanci na obnovu někdy v budoucnu, pokud ubrání řecko-tureckou hranici. Pokud ji neubrání, výrazně se změní. Tedy Evropa se změní směrem k islámu i tak, ten proces je nevratný. Jen má ještě nepatrnou šanci na obnovu. Ale jsem skeptický, proud lidí do Německa se z hranic Turecka hne a EU bude jen řešit, jak je přerozdělí do jednotlivých zemí. Nápor imigrantů nemůže EU ustát a národní státy se zhroutí, což je přesně to, co chce Brusel. Na zhroucených státech vybudovat novou jednotnou Evropu. K tomu nedojde, EU se rozpadne na regionální uskupení, která si budou každá dělat, co chtějí - a Brusel zůstane jen takovou hlavičkou, ke které se budou sice všichni oficiálně hlásit, ale ve skutečnosti si budou dělat, co budou chtít.
V článku mě zaujala ta misionářská snaha bojovnice za lidská práva šířit je jako univerzální snahu všude po světě bez ohledu na následky. Migrační krize a koronavirus nás přinutí takové myšlenky přehodnotit a předefinovat. Nacházíme se v civilizačním zlomu a nelze určit, kterým směrem se vydáme. Všichni budovatelé sjednocené Evropy, a my s nimi, se ještě budou divit. Ostatně o sjednocení Evropy se v posledních 250 letech nejvíce snažili Napoleon Bonaparte a Adolf Hitler

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

věci pravými jmény!
Jiné národy a kultury jsou prostě nevděčné svině! A Pochopitelně méněcenné, protože nejsou sto pochopit, jaké dobro a láska je čeká v našem vražedném objetí. A nechtějí to většinou pochopit ani po adekvátním přídělu bomb a uniformovaných teroristů, kterým se bůhvíproč říká armáda, nejlépe pak mírová.
Jinak s vámi vcelku souhlasím, nicméně v názoru na zánik národních států bych si dovolil osobně upřednostňovat samotnou EU.
Nasranost lidí ve východních koloniích Německé unie je natolik velká, že už nevycházejí podle zadání ani ty posrané volby.
Bojové - pardon - volební úkoly se daří plnit pouze na Slovensku a ani tam to není žádná sláva. Pšonci a paprikáši mají EU u zádele a sedí v ní pouze kvůli přídělu barevných papírků z německých eurorotaček. U nás v podstatě totéž, akorát venkovští balíci (venkov začíná za tabulí "konec obce" se škrtnutým nápisem Praha) prozatím drží hubu, krok a řadu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

je politický projekt. Fungovala a začala na čistě obchodní bázi. Později začala prosazovat společnou měnu EUR. Nikdy a nikde se nepovedl žádný politický projekt prosazovaný shora bez podpory lidí zdola, leda po genocidě obyvatel. Je EU ochotna zlikvidovat původní populaci kvůli vlhkému snu o sjednocení Evropy? Podle všeho ano. Ale stejný cíl sjednocené Evropy pod vedením národa německého měl už Adolf Hitler s plánem likvidace méněcenných ras (nás). Třetí říše národa německého se nepovedla, hroutí se i čtvrtá (nazývaná EU), chystá se pátá na ideologii islámu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

...z nedávné minulosti ohledně přijetí Turecka do EU byl minimálně podivný. Dnes už mi to zavání shnilým mozkem Evropy. Postupně se dějí pro normálního evropana takové nepochopitelné věci, že pocit ohledně zničení Evropy se stává skoro jistotou. Tedy aspoň pro mne. Jsem zvědav jestli a kdy se probudí občanský odpor v méně švejkovských státech než jsme my. A jakou bude mít formu...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Pane Gerd.
Pokud bychom chtěli hledat pachatelé současné situace,tak zase jde o prachy,kdo to zase podporuje,platí.
Nejen toho Napoleona,Hitlera,takže do třetice,kdo to bude,přece platíme Erdogana a dobře,když se opozdila platba,tak poslat výběrčí do Evropy a o tech dalších se mluví také,takže ta změna k Islámu pokračuje dost rychle.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

výpalného sedí jak nočník na prdel.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
pachatele nemusíme hledat dlouho. Drží v rukou rotačky na tisk USD. Je ochoten kvůli pár letům života navíc s globální měnou USD obětovat kohokoliv. EUR považuje za konkurenta, tak ji zničí přílivem muslimských imigrantů, co demokracii využijí jako vlak, který je doveze do stanice, kam potřebují, a tam z něj vystoupí. Oslabení Evropy se hodí všem . USA, Číně dokonce i Rusku. Oslabení natolik, aby EU nebyla konkurentem a byla ještě schopna platit. EU se bude neustále potácet na hranici zániku, až jednou tu hranici překročí.
Brzy nás čekají stalinské čistky jak z 50. let, hledání lidí, kteří nejsou dostatečně nadšeni pro budování světlých zítřků pod jasnozřivým vedením EU. Počáteční šmírování už začalo na internetu, a někde budou databáze s našimi údaji. EU brzy přitvrdí, a z neúspěchu budování EU obviní nedostatečně uvědomělé lidi. Už brzy se odkope jako netolerantní spolek nadřazených diktátorů určených k ovládání mas podlidí. A příslušníci PAL doufají, že se uplatní jako lokajové u těch nadřazených kosmopolitních Evropanů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Letí letí delegace
za mé prachy, bez legrace
letí letí do Číny
vykonat tam počiny.
Jedno éro druhé éro
to je peněz, no tě péro
to mě potěš koště
opice na roště.
Rýže drak a čínská zeď
už jsou vidět, jenom seď
ještě ukaž bambus, pandu
je tady jak na Zélandu
budu lítat zas a zas
a vždycky pro dobro mas.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Plné éro novinářů
se s tím serú, se s tím pářů
lidi se jen dívají
jak jedí a zpívají.
Jaká z nich vypadne píseň
jestli kvítka nebo plíseň
páníček je v pozadí
ten své cíle prosadí.
Jenže i on dělá v žoldu
kolem plno tajných poldů;
kdopak nám to řídí?
Pánbú všechno vidí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Emmanuel Kant.
Perfektní a poděkování.
Něco jsem už psal,poděkovat Čínskému vedení,že se nepohnulo těch 100 mil.Číňanů na pochod.do Evropy i když,naprosto jiné chování ,bychom mohli čekat od Číňanů.Ještě štěstí,že Čína nebyla ovládnutá USA demokracii,oč se o to usilují neustále a jak i píše Brand a i já dodávám,že se jedná o biologickou zbraň proti Číně,jinak není k poražení.Také se ukazuje,jak to řádí v Iránu,takže ten koronavirus,pozná nepřátelé USA.Také to musí různě přijít do každého státu,má to spojitost s ekonomickou krizí.Už se ukazuje nedostatek Čínských produktů,pro finální výrobu i u naších firem.
Pan Godot,může také přispět svými zkušenosti z Číny,je to úplně něco jiného než když mnozí vaří z vody.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako dítě jsem četla jakousi vědeckofantastickou povidku (tehdy se ještě neříkalo sci-fi) od snad sovětského autora. Nic moc si z ní napamatuju, jen podstatu zápletky: někdo z lidí někde v zapadlém koutě světa objevil obří sochy, zhotovené z neznámé látky. Kvůli analýze materiálu byl soše odseknut kousek (obrovského) palce na noze. Po x letech se ukázalo, že socha se nepatrně pohnula a na tváři se jí objevily náznaky výrazu bolesti.
Lidstvo pochopilo, že má co dělat s živými bytostmi, které ale žijí v úplně jiných jednotkách času.
Tak nějak si jako Evropan připadám vůči Číně a její civilizaci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

nejste chytrá, mladá a krásná, ale taky ani neumíte poznávat písmenka.
To, co jste četla nebylo sci-fi, nýbrž SKI-FI!!!
A je to literatura pro lyžaře - začátečníky.
No jen si zkuste doma zajezdit na lyžích, když budete mít u toho nohy z tajného kamene.
Vsadím se, že vám to po tom starém opelichaném kovralu v obýváku nepojede ani trošku. A to ani nemluvím o kelimu v ložnici.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Skvělý videjko, to mi připomnělo že se na zemi dostaly z vesmíru jakýsi kamínky, který však neustále rostou, rostou,...
že by vltavínky? Netuším, v jakém hoaxu kde jsem to četla...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Docela vyhledávám knihy o Číně a sám si dělám obrázek o tom jak to tam vypadá a čeho dosáhli.
Začalo to Otou Ulčem a jeho Čech částečným Čiňanem, potom čínští autoři zajímavá kniha Krev a mlíko popisujicí vývoj od doby předrevoluční po dnešek a nakonec kniha cestovatele Ladislava\Zibury Pěšky mezi budhisty a komunisty.
Z toho co jsem si přečetl jsem si vytvořil naprosto jiný pohled na Čínu než nám dává naše Vaše Barbora Šámalová od které jsem neslyšel jedinou pozitivní reportáž. Ona je totiž takový Scallop reportující z Číny.
Immanueli díky za perfektní článek a odhaduji že to mohla být Petruška Šustrová ta mi k tomu popisu sedí

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Díky za knižní tipy!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

nemohla být, protože něco tak škaredého by čínští soudruzi okamžitě odvlekli do panoptika filmových příšer a nenechali by to volně pobíhat mezi lidmi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Pane Targus.
Přesně.
Číňané asi neznají takové osoby jako Šustrová,babochlap.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Lékař, který na virus v Čině upozornil jako první, byl potrestán, nakazil se a zemřel .

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)