Lidské právo nechtít dělat

Autor
Štítky

Tatko se mě v jednom komentáři ptal na termín, který jsem uvedl v minulém článku - že lidé mají lidská práva nechtít dělat. Prý ho to zaujalo. Nejprve jsem chtěl odpovědět v komentáři, ale pak byla má odpověď stále delší a delší a tak ji tu máte jako článek:

Dneska má člověk v našich zemích řadu lidských práv. Jistě, má to logiku. Tato práva byla deklarovaná v době, kdy byl běžný člověk znevolněn nebo zotročen, kdy podléhal libovůli svého pána a nedovolal se ničeho. Postupnou emancipací si pak člověk občan svá práva vybojoval. Ani je nebudu všechny jmenovat, ale prostě jste nevinní, pokud vám nebyla dokázána vina, nikdo vás nemůže zotročit, máte volnost pohybu, můžete si myslet co chcete a mluvit co chcete, máte právo shromažďování, sdružování, máte osobní svobodu a moderně máte pomalu i zakotveno právo na vodu, internet, jídlo, slušné zacházení, apod, apod.

V dobách nevolnictví a otroctví to byla velmi důležitá práva, která umožnila velký skok ve vývoji společnosti. Díky těmto právům mohl vyniknout vlastně každý. Důstojníkem se mohl stát nejen šlechtic, ale i prostý voják měl v torně maršálskou hůl. Velkopodnikatelem se mohl stát nejen měšťanský synek, ale i kluk od toho posledního rolníka. Ne, lidské handicapy neskončily. Ale proti zvůli státu, pána a císaře chránily poměrně dobře. Rozhodně násobně lépe než  ve středověku.

Nicméně, jak vidno, Pánbůh ten svět vyrobil poněkud promakaněji, než bychom si mysleli a i když už nějakou stovku let odstraňujeme jeho chyby ve stvoření, stejně nám to moc nejde.   Ano, už je k smíchu tvrzení církve o trojím lidu - o vládcích, kněžích a ovcích - tedy lidu. Už jsme svobodní všichni. Máme stejná práva, už jsme tu boží chybu napravili. Ale ono nám to přináší nové problémy, které nejsou menší než ty předtím. 

Jste alkoholik?  Pokud nejste odsouzeni, nikdo kromě soudu vám nemůže přikázat protialkoholní léčbu. Ničte se chlastem jak chcete. Jste zotročeni stejně jako otrok v Římě a nikdo vám nepomůže. Máte lidská práva. Pokud neškodíte druhým a nepřijde to k soudu, prostě si chcípněte, protože nikdo a to zdůrazňuji NIKDO vám nesmí pomoci, pokud nechcete. Jste sice závislí, ale vaše vůle i když rozbitá a nepoužitelná je svatá a bez soudního příkazu, pokud vás to v léčebně nebaví, prostě si odejdete. 

Stejně tak, pokud jste duševně nemocní a nebaví vás to v Bohnicích, prostě si odejdete. Není soudní příkaz, máte právo si schizofrenií nechat zničit osobnost, rozložit všechno co jste měli a zhebnout na ulici, protože nikdo nemá právo vás omezit. Máte dluhy? Neumíte zacházet s penězi? Pokud vám soud nenařídí opatrovníka můžete dále podepisovat směnky a padat do ještě horších dluhů a nikdo vám nesmí pomoci. Nikdo vás nesmí omezit na vaší vůli a tak máte právo se zničit. 

Pokud vás nechytili při činu a odsoudili, máte právo si odejít z práce a dělat cokoliv vás napadne. Neumíte si nařídit budík, nejste spolehlivý, máte ruce levé? Nikdo vás neomezí, nikdo vám nesmí dát žádný dril, nikdo vás nesmí buzerovat a nutit s tím něco dělat. To musíte sami. Vaše lidské právo vám umožňuje být lenoch nemakačenko, nespolehlivý, trouba, blbeček, alkoholik, myšlenkový násilník a nikdo s tím nic nenadělá. Ani maminka, ani tatínek, ani kamarád, ani škola, ani zaměstnavatel... dokud neprovedete něco, co je protizákonné. 

Výchova dneska končí ve dvanácti letech. Pak rodič přestane být autorita a v osmnácti si může mladý člověk zničit život, protože má právo neposlouchat a dělat si co chce. Ano, nese si následky a tak máme statisíce lidí, kteří mohli normálně dělat HDP a místo toho pracují jako zlodějíčci, protože měli právo nadělat dluhy a mají to právo pořád. Máme tisíce a tisíce lidí ročně, kteří díky svým lidským právům padnou do otroctví, které žádná práva nepostihují. Ano, udělají si to sami, ale ty následky neseme všichni. Alkoholik i zadlužený zpravidla neničí jen sebe, ale i své okolí. Ztráty nese jejich rodina, okolí, sousedi i městská kasa, která platí policajty, kteří nestíhají chránit majetek, který potřebují nakrást dlužníci, aby zaplatili lichváři další splátku. 

Díky lidským právům jsou tito lidé na ulici místo u soustruhu. Místo normálních rodin je navštěvuje exekutor. Probíhá hon na blbečky, protože i blbečkové mají právo jedním podpisem přijít o všechno. Normální kluk s trochu volnější výchovou má právo nebýt vychován a stát se flákačem. Normální mladá holka, kterou jen nikdo nevaroval včas, má právo skončit na drogách a nikdo nemá možnost ji zastavit. 

Nemusíme ani chodit tak daleko... u nás každou chvíli přinesou děti ze školy vši. Kdo to zažil, tak ví, jak těžko se toho člověk zbavuje. Samozřejmě to přinesou vždycky ty stejné děti. A jejich rozvrácené rodiny mají také svá práva. Dítě není hladové, chodí do školy, každému je jedno, že je doma bordel a mají na ten bordel právo. A všichni ostatní mají právo na jejich vši. Nestal se žádný zločin, jen mají právo to neřešit. 

A to tady u nás celkem máme kulturu čistoty a chození do práce. Od malička jedeme v rytmu hodinek, umíme si nařídit budík, chápeme co to znamená chodit včas. A teď nám ročně do Evropy chodí statisíce lidí, kteří toto vůbec nemají. Neberou hodiny jako my. Nechápou co to je směna, přesnost, pořádek. Jsou dospělí, mají lidská práva, ale jsou jak malé děti. Také budou mít možnost se jedním podpisem něčeho, čemu nerozumí, se zadlužit. Také budou mít právo brát drogy, neumět chodit včas do práce a také jim nikdo nepomůže, protože pomoc by znamenala je omezit, dát jim kasárenský režim a nadrilovat do nich trochu těch našich civilizačních norem.

Stejně tak by bylo snadné vyléčit většinu našich alkoholiků i drogově závislých. Stejně tak by se dala napravit většina flákačů a dokonce i celá řada lehčích schizofreniků. dnešní léčba je těžká právě proto, že mají lidská práva se vzepřít. Pošlete dítě na skautský tábor a po třech týdnech se vrátí klouček zvyklý si stlát postel postarat se o většinu svých potřeb.  Zavřete alkoholika do kasáren, dejte mu pořádně najíst, hoňte ho po dvoře, stůjte nad ním s rákoskou a nuťte ho vstávat v šest, odpracovat osm hodin, pak rajóny a pak spát, tak za rok bude normální a až vyjde ven, bude zvyklý pracovat a fungovat. 

A tak už dnes nemáme císaře, který nám bere svobodu, ale máme alkohol, drogy, dluhy a jiné neřesti a radosti, které ničí člověka i celé rodiny a každý propadlý nějaké závislosti má právo si ji užít až do dna a nikdo nemá právo mu pomoci.

Já se nedivím  střílení v klubech a najíždění aut do lidí. Za každým takovým atentátem celkem spolehlivě najdete drogy, dluhy, zmařené iluze, nemakačenky, flákače, hlupáky a podobné, na kterých si někdo smlsnul a oni měli právo se neléčit a nenapravit. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Teroristické útoky mají kromě frustrace pachatelů z jejich sociální situace ještě jeden důvod, a tím je závislost na Facebooku a jiných sociálních sítích. Lidé jsou ochotni dělat spousty nesmyslů, aby získali obdiv posluchačů a "liky". Tak si jednou nějaký chlapík s vymytým mozkem, který věří v blábolivou knihu sepsanou potrhlým pouštním loupežníkem za epileptických záchvatů, řekne, jak skvělé by bylo dostat se do ráje zabíjením nevěřících. Svou bezútěšnou existenci tím proměňuje v něco hodnotnějšího v očích jeho i jeho souvěrců.
V módě jsou adrenalinové zážitky. Tak je možné je zažít i zcela nečekaně tam, kde je více lidí. Někdy jsou to zážitky doslova bombové, přímo životní. V některých případech takový životní zážitek nic nepřetrumfne, protože účastníkům do konce života zbývá jen pár milisekund.
Bohužel platí, že každý člověk je jedinečná bytost nadaná lidskými právy. Což skutečně je, ale nikdo nám tak nějak nesdělil, že lidí je jako ... zrnek písku na Sahaře. A lidský život, který tolik chráníme, má ve skutečnosti nulovou hodnotu, jak je vidět v Asii, Africe nebo Jižní a Střední Americe. To jen Evropa a Severní Amerika lidskému životu dávají význam, který ve skutečnosti nemá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, děkuji, právě jsem pochopil proč onen socialismus nedošel naplnění.

Způsobila to věta "Zavřete alkoholika do kasáren, dejte mu pořádně najíst, hoňte ho po dvoře, stůjte nad ním s rákoskou a nuťte ho vstávat v šest, odpracovat osm hodin, pak rajóny a pak spát, tak za rok bude normální a až vyjde ven, bude zvyklý pracovat a fungovat."

Ona věta vlastně asi měla být: Zavřete všechny do fabrik, nedejte jim pořádně najíst, hoňte je do závazků, stůjte nad nimi s rákoskou socialismu a nuťte je vstávat v šest, odpracovat osm a víc hodin, pak schůze a zase závazky a pak spát, tak za rok z vás bude normální socialistický člověk a až náhodou vyjde ven, bude nasraný a chtít dělat právě to, co popisujete.

Jak říkali naši předci: z bláta do louže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dík,Vidláku,za odpoveď! Aj keď,musím priznať,že ma nepotešila.Dúfal som totiž,že sa Vám,ako múdremu mužovi už dávno podarilo rozriešiť otázky,ktorými si ja hlúpy,lámem hlavu už najmenej dve dekády ..Sú to úvahy o slobode,zodpovednosti,právach a povinnostiach jednotlivca a spoločnosti..Keby som v tom mal iba o trochu jasnejšie,ponúknem Vám to ako ( aspoň podpriemerný ) článoček. Žiaľ,stále v tom mám viac otázok,ako odpovedí.Dúfal som,že ma aspoň na nejaké odpovede navediete. Úvaha sa točí okolo možnosti (práva) jednotlivca (skupiny,menšiny..) žijúcej integrovane (nie segregovane) v spoločnosti - nerobiť nič. Presnejšie - robiť toľko,koľko mu postačuje na prežitie na úrovni,ktorú si sám zvolí.
Hovorí sa,že naša sloboda končí tam,kde sa začína sloboda iných.
Ak je slobodou jedného hon za stále väčším prospechom,ú(pô)žitkom a majetkom ,prostredníctvom stále vyšších inteligenčných schopností a mentálneho zapojenia sa do procesu ich získavania,kde potom začína sloboda toho,pre koho je takýto prospech bezcenný,pretože ho z dôvodu svojho mentálneho nastavenia nevie,alebo nechce dosiahnuť,alebo využiť? Ktorý z nich má na svoj postoj (väčšie) právo? Leží na miskách váh počet "prívržencov" oboch smerov,alebo je "mierou" práva niečo iné? Tak to vidíte .. furt len otázky :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák se projevil jako opravdový vidlák. Dávám pět lasiček ~~~~~, které mu sežerou slepice.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je mi blbě, stůňu a svět je šedý, následkem čehož se mi nechce tady pseudointelektuálně skotačit a znervózňovat bejky a slepice mešugózními sofismaty.

Vidlák odvedl očekávaný nadstardantní výkon, čímž zákonitě popudil.
Tatko usíná neuspokojen, Věštec nasrán, Gerd "flustrován", Trolík usne s ručičkama upatlanýma od vržených pěti lasiččích hovének.

Už dva měsíce mě svrbí obě mozkové polokoule pokušením napsat na pokračování sérii životních mouder.
Jen pocit zmaru, záchvaty prokrastinace (pokud nevíte, co to je, pak vězte, že se jedná o jev, dříve známý jako lenost) a obava, že nikomu nebudu stát ani za to, aby po mně hodil kravincem mi brání obdařit Lidstvo vymodlenou Teorií Fšeho.
************************
Mám prosbu, Tatko:
Zkuste ten článek napsat.
Ne tak, abyste na otázky komplexně a definitivně odpověděl - to by byl úkol na nobelovku.
Spíše napište seznam otázek, jak se Vám osobně líhnou v hlavě.

Jen tvůrčí člověk s otevřenou myslí dokáže položit sérii inteligentmích otázek.
Sám se můžete každý den pod kteroukoli internetovou diskuzí přesvědčit, že odpovědět na jakkoli složitou otázku dnes dokáže každej blbec...

Ale inteligentně se zeptat? To je jiná káva!

Zatím bez slepic

Frustrováni jsou pachatelé teroristických útoků. Vždyť to přeci tvrdí novináři po každém teroristickém útoku, a nikdy za tím není jeden politický směr promíchaný s náboženstvím se sídlem v Mecce. Já osobně frustrovaný nejsem. Proč taky? Máme spousty třeskutých zážitků, jsme semknutí, zvládneme to a nedáme si vzít naše hodnoty. Tak proč bych měl být frustrován? Navíc někdy nezabíjí lidé, ale kamion nebo bílá dodávka - podle novinářů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,
co se týče zabíjejících dodávek - přivedl jste mne k teorii, že vražedná forma frustrace je způsobena anorganickým virem.
Mohou-li virus chytit počítače, nevidím žádný rozumný důvod, proč by jeho zmutovanou formu nemohly chytit dodávky.
******
V tom bych problém neviděl.
Ale zřejmě v důsledku stárnutí a opotřebenosti jsem totálně zapomněl, jaké jsou tento měsíc platné Evropské Hodnoty.

Myslím pochopitelně takové Hodnoty, u kterých se nejedná pouze o exportní artikl do hodnotově méně vyvinuté převážné většiny zeměkoule.
Míním takové hodnoty, které se zároveň aplikují pro interní potřebu u nás v Euroatlantidě - a zároveň tyto Hodnoty rozséváme v oblastech dosud nehodnotných.

Nějak si nemohu vzpomenout.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Evropské Hodnoty jsou jako Culombova manželka. Pořád se o nich mluví, ale nikdo je nikdy neviděl.

A Jakub Janda se svými hybridními kolegy už jistě zjistil, že o radikalizaci dodávek v evropských metropolích se postaral Kreml na přímý pokyn Putina.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bílé dodávky samozřejmě chytí virus nacismu. Jsou k tomu už předurčeny, jsou přeci bílé! Nebo jim hrozí jen virus automobilový? Ten chytne kdejaké auto. Auta prošpikovaná elektronikou mohou chytit i virus počítačový.

Co se týká hodnot, ty platí jen někdy, jen někde a jen pro někoho. ČR a my mezi nimi nejsme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omlouvám se, že to dávám sem, ale tohle je teda nářez a nechci, aby to níže zapadlo.

K dramatu "Přelet nad čapím hnízdem" se dnes v článku v Parlamentních listech vyjádřil i režisér Jiří Svoboda.

Nějak se nám ta politická osa přepólovala, západ je teď na východě a východ na západě... bývalý předseda KSČM cituje a souhlasí ve svém článku s Václavem Klausem ml., Lubošem Zálomem a ostatními ze strany Svobodných.

Článek opravdu stojí za přečtení. Udělejte to.

50. léta? Je to jinak, odkrývá Jiří Svoboda pozadí stíhání Andreje Babiše. Je zde velmi vážná teorie
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/50-leta-Je-to-jinak-odkr

Zatím bez slepic

i téměř všechny starší rozhovory s ním, stojí za to se k nim vrátit, i když témata už dnes nemusí být aktuální. Pan Svoboda má zjevně dobré zdroje informací a navíc dobrý mozek. Zajímavé je, že je to člověk, jakým se obecně říká "poturčenec". Tím je asi od okamžiku, kdy se ho někdo neúspěšně a nešikovně pokusil zavraždit. Zajímavé je také to, že policie byla tak "šikovná", že dodnes nezjistila, kdo to byl, a sám pan Svoboda prý netuší, proč to udělal. Jinak jsou Parlamentní Listy (navzdory názoru pana Čulíka z Britských Listů) docela užitečné čtení. Jen si člověk nesmí moc všímat trhoveckých bulvárních titulků a trochu si z obsahu PL vybírat. Najde tam pak i názory lidí, kterých se náš mainstream štítí...

Zatím bez slepic

Odkaz mi sice nefunguje, ale na Parlamentních listech není problém článek najít
*****
Jinak nelze než souhlasit, že evropské hodnoty jsou jevem značně hybridním, někdy i hybridně hrozným.

Postřehl jsem zatím několik jejich společných znaků:
1) Platí v okruhu 20 000 km od místa momentálního pobytu Jakuba Jandy
2) Výjimkou je území USA /viz namátkou evropsky nepřijatelný trest smrti/, Izraele a míst, kam momentálně dopadají bomby z humanitárních bombardérů. Zde jsou jejich respektováním vázáni pouze ti, kterým bomby momentálně padají na hlavu. Útěchou jim budiž, že během jednoho či dvou týdnů budou bomby padat na hlavu jejich konkurentů, pokud štempl euroatlanticky nehodnotných dostanou oni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, myslím, že ti rozumím, ale chybí mi v tvé úvaze správné řešení. Mě by se líbilo, kdyby existoval nějaký takový řekněme sociální program pro všechny takovéto trosky, který by jim nabízel jednoduchou užitečnou manuální práci, kterou by si dokázali vydělat řekněme na garsonku, jídlo, oblečení a skromné kapesné. Tak by měla vypadal lidská dobročinnost a pomoc bližnímu - zorganizování tohoto programu. Nabídnout lidem, kteří jsou na tom ještě hůř než tento základní level, toto. Nebyla by to pro ně žádná hitparáda, ale dalo by se z toho nějak lidsky důstojně vyžít, alespoň v komunitě jim podobných. Musela by to být ale činnost společensky užitečná a smysluplná, ne jen bezduchá tupá buzerace, jak navrhuješ. Pokud by se dokázali vyhrabat nad to, tím lépe, to už by bylo na nich. Toto A by mělo ale i B. A to B by znamenalo, že kdo tuto nabídku odmítne, nemá nárok na žádnou další pomoc. Naopak by se proti obtěžování těmito lidmi musela společnost aktivně bránit a vyčlenit je. Ona křesťanská morálka, kdy se má pomáhat trpícímu, je hezká, ale použitelná jen tehdy, když těch trpících je relativně málo. Dnes těch trpících (ve smyslu, že jsou na tom mnohem hůř než my) je naprostá většina obyvatel zeměkoule. Globalizace nám to zviditelňuje. V takovém světě je bohužel křesťanství filosofie sebezničení, která buď se stane pouhým pokrytectvím (což se děje) nebo své stoupence skutečně zničí (což se dít asi bude). Problém ale je, že žádná taková činnost, která by byla společensky prospěšná a dala by se jim nabídnout, není. A nejen, že není společensky prospěšná činnost, ale není ani ta společnost. Je jen území obydlené sobeckými individui jdoucími za svým osobním prospěchem - s přátelstvím udržovaným jen s těmi opravdu nejbližšími, které nevíme, kdy můžeme potřebovat, že.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrovolně to fungovat nebude a myslím si, že podobné programy se praktikují ale s nepatrnými výsledky (i když každý zachráněný má cenu zlata).

Za komunistů se to praktikovalo dobrovolně-povinně. Každý se musel živit a tudíž se museli nechat zaměstnat i lidé, kteří zrovna k práci kladný vztah neměli a zároveň se musely pro tyto lidi najít pracovní místa. Samozřejmě, že to nešlo hladce, nešťastníci mistři, co je měli na starosti, furt je nahánět a hlídat. Občas nějakého obzvlášť s odporem pracujícího zavřeli za příživu a poslali ho na protialkoholní léčení, to když měl v práci velké mezery, nebo do ní přestal chodit vůbec. Užitek z nich velký nebyl, spíš náklady, ale nenechali je padnout na dno, v práci byli pod dohledem a přece jen jim zůstalo kus důstojnosti.

Po roce 89 tihle všichni skončili dříve či později pod mostem. Bylo to řešení na hraně přinášející otázku, zda má společnost právo člověka nenechat proti jeho vůli nenechat padnout na úplné dno.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo jsi, že mi přikazuješ povinnou práci, když mám našetřeno a chci obejít pěšky za několik let všechnna poutní místa v Evropě? Naštěstí je ta doba "dobrovolně-povinná" stran zaměstnání a vůbec starosti o to, do čeho nikomu nic není, pryč. Ty si totiž neuvědomuješ, že to nemusí skončit u "péče o práci". Komouši to nedotáhli, ale proč třeba neudělal povinnou péči o zdraví a nařídit vegetariánství? A takhle se dá pokračovat až do doby, kdy ti nezbyde ani kus individuální volby a svobody, ale všechno budeš mít nalajnovaný, i sebevraždu, protože z takového systému musí každému druhému zákonitě jebnout.

Jsem pro, aby existoval program, který pomůže člověku ze dna se dostat zpět. Jeho forma je k diskuzi, ale jeho povinnost ne. Pokud nebude dobrovolný, nebude mít výsledky (vyjma snad lágru "na doživotí").

Zatím bez slepic

"Kdo jsi, že mi přikazuješ povinnou práci, když mám našetřeno a chci obejít pěšky za několik let všechnna poutní místa v Evropě?" V tomto případě by jste asi, když odhlédnu od dalších tehdejších omezení, asi problém neměl. Povinnost byla prokazovat legální příjem, nikoli pracovat. Také nepracovali v prac. táborech, dělali normálně ve fabrikách, na stavbách. Teprve pokud pracovat přestali a dostali to natvrdo za příživu, vězení bylo v podstatě pracovní tábor.

Nehoruji za "povinnost". Starost o možnost svobodné volby je namístě. Dnes obzvláště. Její omezení přichází plíživě z jiných koutů a míří do jiných směrů, ale řekl bych, že by jeho důsledky byly ve výsledku nebezpečnější, než tomu bylo za komunistů.

Zatím bez slepic

Ale to je ten problém dneška, každej skutečný socialismus, tedy právo dostat slušnou a zaplacenou praci a rovnost před zákonem, zaměňuje, za Kaloouskovu definici socialismu "dostávat dávky" aprávo jenom protoho kdo má peníze a známé soudce..., pak slyšíme nadávky, že sociaslimus je přeci hnus, ale ten kapitalismus (co vlastně kapitallismem není), či demokracie(co vlasntě demokracíí není) atd. jsou přeci lepší...

Holt, pravidlo když neprokážeš legáolní příjem tak jsi buď příživník nebo zloděj, je omezování osobní svobody, i když já osobně si nedovedu představit jak někdo může legálně přežít, když buď nepracuje nebo nedědil nebo nevyhrál sportu apod. :-o

Zatím bez slepic

Zajímavé, že postupně docházíme k tomu, že to, co začal zavádět v roce 2012 Jaromír Drábek, nebyl v principu zase tak špatný nápad. :)

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč stále vymýšlet vymyšlené, navíc osvědčené používané. Pracovní tábory fungovaly, proč jich nevyužit v současnosti. Za desítky let by se z nich formálně udělaly koncentráky a stavěly pomníky.

Zatím bez slepic