Moravec o Benešovi a podivný dnešek

Autor
Štítky

Koupil jsem si v levných knihách Moravcovu knížku "Špión jemuž nevěřili". Já ji někde mám, ale nemohl jsem ji najít a neberte to za tu cenu.

Takže desátá kapitola "Náš spojenec Francie", přibližně třetí stránka:
 
Československá zahraniční politika byla v Benešových rukou od samého vzniku republiky, a tím jeho zásluhou zcela soustavná. Byla založena na dvou hlavních Benešových "liniích": principu kolektivní bezpečnosti a principu nutnosti spoulupráce se Sovětským svazem. V roce 1924 Beneš podepsal v Locarnu s Francií smlouvu, která představovala klíčovou záruku československé bezpečnosti. Zároveň pevně věřil, že není možné dosáhnout v Evropě opravdové stability bez účasti Sovětského Svazu, na který se díval prostě jako na jednu z důležitých evropských velmocí, ne jako na rozsévače revolucí a hlasatele revolučních teorií. Beneš zůstal věrný těmto svým dvěma tezím až do konce, během půl druhého desetiletí evropských krizí, až do okamžiku, kdy první teze skončila na konferenčnéích stolech Mnichova a druhá v sovětsko-komunistickém puči o deset let později.

a na předposlední stránce té samé kapitoly:

Zpravodajská konference v roce 1937 byla pro mě prvním střetnutím se slepým poraženeckým duchem Francie, defétismem vyjádřeným rčením "všechno je lepší než válka", který nakonec prostoupil celou Francií.

---

Tady máte celý Mnichov jak na dlani.

Beneš byl určitě dobrý zákulistní pletichář, se vším tím šaškováním u francouzských zednářů, ale to ho taky limitovalo. Jednak nezvládal přímé konflikty, neuměl odhodit slušnost a jít tvrdě do konfliktu, když bylo potřeba. Jednak neurčil správně stav Francie, natož, aby ho předvídal, natož vymejšlel dlouho dopředu, co s tím, a hledal dlouho dopředu i jiné spojence.

Beneš si neprošel vnitropolitickým bojem až na vrchol, ale byl v podstatě jmenován, jakožto Masarykův korunní princ. To je blbej nápad i v podnikání. Pro porovnání Topolánek: toho vyštípali za to, co řekl (a oni jakoby špatně pochopili), když hodnotil lidi, kdo uhne a kdo neuhne. To dělaj ti, co neuhejbaj a chápou hru. Beneš uhejbal (a co teprve loutky Havel a Sobotka). Myslím si, že Beneš byl chytřejší než Topolánek, ale tohle pochopení ho nějak minulo. Topolánek je proti němu "street smart".

"Street smart" Stalin a Hitler, kteří se díky vyhraným konfliktům dostali z ulice až na vrchol. Proti nim Beneš neměl šanci, protože znali daleko víc triků, než on. - Moravec o Benešovi: "Byl v zajetí svého vlastního časného úspěchu. Tento úspěch způsobil, že dával přednost metodám, které tak úspěšně použil v minulosti, za první světové války, při versailských  jednáních, vedených podle diplomatických protokolů, a na gentlemanských mírových konferencích v letech dvacátých. Klíčem úspěchů v té době byl kompromis. Tyto lekce z minulosti, jeho pragmatický spíše než principiální postoj k problémům a jeho nechuť uvěřit, že některé odpůrce není možné přesvědčit logickým argumentem, nebyly dobrou přípravou pro jeho konfrontaci s Hitlerem a později se Stalinem."

(Nutno mít na paměti, že ty úspěchy byl jen v jednom poli. V diplomacii. Ne v konfliktech.)

--
Čte se to o Benešovi jak komplexní hodnocení a protože to psal šéf rozvědky, tak si můžeme představit, že takhle vypadala agenturní hodnocení osob. Taky, že se takhle hodnotili všichni, na koho se rozvědka podívala.

Beneš takováhle hodnocení evidentně sám nedělal, alespoň ne do takové míry, jaká byla potřeba a když to dostal od rozvědky, tak nevěřil. - Poslední věta kapitoly o Francii: "Později v Londýně mi prezident Beneš řekl, že přesvědčení, že nás Francie zradí, nabyl v prvních měsících roku 38."

Chyba !

Se zradou Francie se mělo počítat prostě vždycky, ne protože to byla Francie, ale protože každej spojenec může zradit až se situace změní. Z toho plyne, že se mělo vymyslet něco, co by to Francii prostě nedovolilo. Dovede si někdo představit, že by si USA troufly zradit Israel? Aha. Jak to ti židi asi dělaj?


Když jsem četl o francouzském defétismu, tak mi to zas připomělo děvkaře. Zaprvé - berete v potaz celou situaci. C-e-l-o-u. Ne jen kousek, co vás zajímá.
 Zadruhé - Přeci jenom. Je jedna ze základních věcí dávat pozor na to, jakou má ženská (vlastně kdekdo, zde Francie) momentálně náladu. Nemůžete sypat na holku zábavný či okouzlující řeči, když je zrovna vytočená z toho, co jí řekl fotr, matka či bejvalej. Když je nasraná, musíte vyjít z jejího nasrání. Když je ustaraná, tak z jejího ustarání. Když je utahaná z práce, tak z její únavy.

Prostě to dělat musíte.

To samý s Francií. Nálady francouzské populace, byly otázkou NAŠÍ národní bezpečnosti a jako takové se měly řešit. Beneš to nedělal. Nejspíš ho to ani nenapadlo.

Francouzům by vpád do Německa místo Mnichovské zrady ušetřil taky pár mrtvých a Hitlerův režim by se sesypal dokud byl ještě slabej. S pěti řádnými a sedmi záložními divizemi by se Němci nedokázali ubránit stovce francouzských divizí, jedno jak blbě by Francouzi bojovali. Prokázali bychom francouzům službu, pošoupnout je do války, kterou tak zbaběle nechtěli.

Průměrnejm Američanům se taky nechtělo do války zachraňovat Británii. Opozice proti válce byla obrovská. Jenže po USA jezdili mezi jinými i Fleming a Dahl (za Britskou tajnou službu) a dělali přednášky, aby aspoň trošku změnili nálady americké veřejnosti vůči válce s Británií po boku. Britové se svého spojence snažili ovlivňovat, i když byl přibližně stejněkrát větší než oni, jako Francie vůči nám.

Válku nakonec američanům vyhlásil sám Hitler, takže to vyřešil za Brity a bůhví, jestli ho k tomu nepošoupl někdo, komu přispívali Britové na živobytí či důchod. Když Britové byli schopni komplotovat, aby vtáhli do války třeba Řecko, tak co by ne USA.

Stejně tak Němci měli jako součást Zeleného plánu (útok na nás) rozvrácení Francie vnitřní krizí tak, že její armáda bude plně zaměstnána a neschopna války proti Německu. Rauschning ve své knize "Hitler mi řekl," napsané před válkou, taky rozebírá rozvratné metody, jak je nastiňoval Hitler. Cílové státy rozvracet zevnitř pomocí protichůdných kampaní. Kniha je možná podvrh, nicméně tak se to pak dělo. (Kdo pomyslel na naši dnešní "rozdělenou" společnost?)

I když vezmeme variantu, že za Hitlerem stáli američtí bankéři a anglické elity, kteří ho povzbuzovali ve válce proti (Francii a) Rusku, tak je zvela evidentní, že jestli byli schopni Hitlera podporovat a směrovat proti Rusku, tak by byli schopni zároveň oslabovat Francii. Podle vší logiky by to tak dělat měli a Francie skutečně byla před válkou rozvrácená.
-

Kdosi na PL popisoval, že vyučuje boj s nožem a že se ho někdo zeptal, co má dělat, když má nůž na krku. - Odpověď byla, že "to se už moc dělat nedá a že před tím udělal řadu chyb." - Než Beneš v prvních měsících roku 38 nabyl přesvědčení, že nás Francie zradí, udělal už řadu chyb. Udělal je proto, kdo byl a jak fungoval.

 Moravec o Benešovi: "Byl Masarykovi zcela nepodobný svým fyzickým vzhledem, povahovým založením, nedostatkem temperamentu a vášnivosti, svou dialektičností a snahou ke kompromisu, vždy a za všech okolností, i se zlem a zlými lidmi." "Pocházel z malých poměrů, byl to syn prostého rolníka. Jeho otec, známý svou ohromnou pracovitostí, dosáhl toho, že tři z jeho deseti dětí měli vysokoškolské vzdělání." "Oblíbené rčení jeho otce k synům studentům bylo «Musíte si pamatovat, až z vás budou páni, jak těžko se vydělává na chléb vezdejší.»"- a tak kluci v létě dřeli na polích. Benešova "pracovitost byla neúmorná, skoro nadlidská. Byl zvyklý pracovat každý den od brzkého rána do pozdního večera. Dopřál si jedinou přestávku - každodenní hodinovou procházku, a i k té ho paní Benešová musela často přinutit. Vedl velmi skromný život. Nikdy se nedotkl alkoholu, nekouřil a neměl rád zábavy a hlučné společenské recepce." "Byl, jak známo, malé postavy. Jeho chování bylo suché a pedantické, zřídka ovlivněné citem."
 Shrnuto: Byl to pracovitý, školometský pedant, který respektoval autoritu a znal jen to, co se naučil od otce a ve škole.
 To, že neměl rád ty zábavy a hlučné společenské recepce, to bylo proto, že se tam neuměl chovat a neuměl se tam chovat, protože nechápal neformální fungování lidí. Doma se muselo pracovat a pracovat a společenký život žádný. Chápání lidí mimo formální/pracovní kontext nebylo kde moc pochytit. Přemachrovávací hry v neformálním styku nebylo kde trénovat, pozorovat, odkoukat.

 To mu chybělo, aby správně předvídal chování ostatních. To by pak třeba věděl, že smlouvy jsou cár papíru. Jak nám to pěkně vysvětlil Dexx ve svém komentáři a la Konrad Lorenz. Samičky mají zájem=samičky serou na to, co přísahaly při svatbě před lidmi a bohem, když je přemůže nadrženost, nuda, zamilovanost, možnost polepšit si nebo strach z blížící se menopauzy a smrti - a je jedno, co jste pro ni před tím udělal a obětoval. - Jaký je rozdíl samiček (pro dámy samečků, je to to samý i z druhý strany) v porovnání s Francií? Žádný. Francie prostě nechtěla jít do války, tak jí bylo jedno, co ráda slíbila plna dobrých úmyslů o patnáct/dvacet let dříve, v době, kdy jsme ji pomáhali, když krvácela v zápasu s Německem nebo za to ještě cítila vděk. -
 Dexxovo hezké vysvětlení, že je úplně normální, že samičky jednají ve svém nejsobečtějším zájmu a co by samečka neodkoply, když se jim už nehodí, znamená automaticky vyvázání samečka z povinností vůči samičce, když se to zase nehodí jemu. - Na co se přemáhat loyalitou, vůči někomu, kdo vás kopne do prdele, při prvním větším průseru. Dexx měl štěstí, že se nestalo nic, co by pro tu jeho bylo dostatečným důvodem ke zradě. Československo mělo smůlu, že u Francie se ten důvod objevil.

 Druhou smůlu mělo, že se na tu možnost vůbec nepřipravovalo. Ani zpětně se to neřeší. Ve všech debatách o Mnichovu se opakuje a vrací pořád dokola debata o tom, jestli jsme se, v zoufalé situaci (s nožem na krku), měli bránit, jak jsme byli zrazeni, ale ne KDE (KDY) se doopravdy stala chyba a kdy naposledy se ještě něco dalo udělat, aby se celej Mnichov ani nestal. Přitom TO je ta debata, která se má vést.
 Katastrofa Mnichova se stala léta před tím než k Mnichovu došlo. 

 Mnichov byl náš nůž na krku. Měli jsme zbaběle (chytře) utéct, když jsme viděli pohnout se nějaký stín v průchodu jednoho z domů? Měli jsme do té ulice vůbec nezabočovat? Měli jsme si vzít taxíka? Měli jsme jít domů za světla? Měli jsme si pořídit nůž či pistoli? Měli jsme trénovat nějakou sebeobranu? Měli jsme se víc angažovat pro stranu, co má bezpečnost na prioritu? Měli jsme odmítnout Masarykova chráněnce jako nevhodného kandidáta? - To jsou ty pravé otázky o Mnichovu. Otázky jak se nedostat do situace, kde budeme mít nůž na krku. (Komunisti samozřejmě místo analýzy hlásali, že jsme se měli přimknout k SSSR, i když to byla možnost spíše teoretická.)
 
 Beneš (a před ním Masaryk) měl samozřejmě dělat to, co dělal. Ale navíc se cynicky připravovat na další varianty a bedlivě střežit, když Francie udělá krok vedle.

Bohužel, ve srovnání Mnichova s dneškem vypadají rozdané karty ještě hůř. Nemáme armádu. Nepřítel ano. Země je vnitřně rozdělená. Zrádci se už připravují na zradu a přeběhnutí, protože si ve svý integrální hlouposti myslej, že se po nich bude chtít jen 5 modliteb denně. Defétisti na západě se hihňaj, jak jsou na tom blbě nebo ani nechtějí přemýšlet o tom, kam to všechno vede. Vlastenci tam jsou jak bičovaný a poplivaný Kristus táhnoucí svůj kříž posmívajícím se davem.
 Pátá kolona se tu u nás buduje šíleným tempem a představitelé státu to buď popíraj nebo přímo organizujou. Skutečnou armádu v Evropě mají Rusko, Turecko, Británie a částečně Francie, Polsko a Němci. Naši oficiální spojenci jsou ještě defétističtější než předválečná Francie. Vystoupení Řeporyjce vypadá, jakože má Rusy připravit o zbytky sympatií k nám. Kusy naší tajné služby asi ještě fungují, ale jiné jsou ve stádiu klinické smrti v lepším případě, nebo jedou přímo proti nám. Vedou se proti nám akce jako Minář a jeho parta. Aspenovská chobotnice strká chapadla všude kam chce. Na západě nás nenávidí, že nechceme jejich lidskej odpad, kterýho maj sami plný zuby a my jim připadáme jako ta správná sousedova rohožka, pod kterou ho aspoň trochu vysypat - zatímco havloidi a eurohujeři nás chtěj podřídit ještě trošku víc, aby ze západu dostali pochvalu a cukříček. A tak dále, a tak dále.

"Co dělat?" - Jak se kdysi ptával soudruh Lenin? Ten byl taky dobrý analytik, navíc sám ve svém koutku a ne s celým aparátem tajné služby. - Jaktože nikdo neví, co dělat?

 Nepřijde vám to divné, že jsme měli tolik pečlivě vyškolených soudruhů s tou pravou marxisticko-leninskou průpravou? Soudruhů, co měli nastudováno, jak analyzovat společnost i situaci, věděli, jak se dělaj revoluce a mění společnosti... a výsledek je jedno velké hovno?
 Nějaký rozbor situace? Nějaký plán činnosti? - Nic. Prázdno. Ticho. Přitom vzhledem k počtu vyškolených by to mělo znít ze všech stran. - Jak to kdo vysvětlí? Že by na ty přednášky chodili samí tupci, co sice uměli odpapouškovat co se jim řeklo, ale hlubší pochopení jim unikalo? No vzdledem k tomu jakej je komunismus idiotská teorie i to je jedna z možnstí. Samozřejmě, že ne všichni na to věřili, ale co to vypovídá o jejich charakteru taky žádná sláva.

 A co ti soudruzi svazáci a la Pajerová, co podle oficiální pohádky jakoby brilantně analyzovali ekonomickou situaci země v roce 1987 - teda aby objevili, co se vědělo v každý hospodě a za co se, v padesátých letech a při troše smůly, dalo i skončit na popravišti.
 Svým geniálním úsudkem, používajíc svých rozsáhlých životních zkušeností 18-23letých cucáků, připravili revoluci (co nikdo jinej nedokázal), přesně vědouc všechny kroky dopředu, rozložení sil ve straně, vládě, mezinárodně i v tajných službách.
 Jako kdyby to viděli v křišťálové kouli a věděli dopředu, že se režim nebude najednou chovat, jak se systematicky choval doteď, a vyhráli nám svobodu či "svobodu"- samozřejmě ve spolupráci s chartisty-juniory Dientsbierem a Bendou jejichž brilantní, až geniální mozky nás nepřestávají udivovat posledních 30 let, vždy když otevřou pusu. - Jinými slovy, tihle blbci, že měli nějakej hlubší vhled, co ostatní ne? Konexe a napojení určitě, ale osobní kvality žádný.
 Navíc ještě před pár lety mainstreem vyprávěl, že charta o revoluci dopředu nic, ale vůbec nic nevěděla. Diensbier junior to musel před fotrem tajit a jestli mu to špitnul, ten to švárovi Vencovi zatajil. (Na jaký pitominy se dá věřit, že.)

 Pajerová & her revolution boys, ti by měli přece, jeden vedle druhého, vyseknout brilantní analýzu, co se děje. Protože přesně tohle už jednou udělali. To je přeci momentálně oficiální verze, které všichni věříme.

 Meli by prokouknout Sorose jak prokoukli Jakeše a změnit režim, z pozice jeho aktivního dorostu. Oni ne. Mlčí, přitom jsou to pořád takoví svazáci v těch různejch podivnejch neziskovkách, funkcích, úřadech a univerzitách. - Jakoby se jejich revoluční genialita kombinovaná s magickými schopnostmi a samozřejmě s mravností a ryzím charakterem, jaksi vyčerpala a podruhé už to nezvládají. Ba je to ani nenapadne a říkají nám, jak se máme dobře. 


 Kde je chyba? Jaktože ta metoda tak skvěle fungovala Beneše a Mnichov (Osoba přesně odpovídá tomu, jak se pak chovala) ale když ji aplikujeme na revoluci, tak nám lidi najednou dělaj úplně jiný věci, než by mělo odpovídat jejich charakteru a obráceně. Jejich charakter vůbec neodpovídá jejich chování - ale přitom charakter JE chování, protože podle chování poznáme charakter.

 Proč to jednou tek krásně zapadá a podruhý je to jako když skládáte puzzle několika různejch obrázků. Metoda by přeci měla fungovat/nefungovat stejně, za Mnichova, Února, Listopadu, dnes i na budoucnost.

 Věřit na konspirační teorie a kopírovat moravcův přístup prostého shrnutí faktů, tak to hned vypadá, že svazáci-revolucionáři nikdy neměli schopnosti, které by na revoluci tehdy potřebovali. Jsem sám, komu to tak přijde?

 Naštěstí nikdo z nás v tajných službách nikdy nedělal, ani o nich nikdy neslyšel, takže máme šťastnou jistotu, že žádné konspirace nejsou, nikdy nebyly a nikdy nebudou, nemusíme nic řešit a můžeme se těšit na jistě skvělou budoucnost. Protože kdyby ne, tak by to byla docela hrůza.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Já vám nevím... Osobně Beneše také nemusím právě pro Mnichov, ale zase mne studium historie naučilo nevěřit jen jednomu pramenu. Nedělám si iluze o nezaujatosti toho, či onoho, ale zrovna Moravcovy paměti jsou psány z pozice toho, kdo prohrál v Únoru a tady si s Benešem vyřizuje účty. A známé jsou také tím, že jsou děravé, jak cedník (otázka je, co je dílem generálovým a co jeho dcery).

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hlavně - na jednu stranu bych ohledně Mnichova souhlasil s Čmoudem, s přibývajícími roky však marně hledám radu - CO jiného, dostatečně cynického, tedy měl Beneš (s Masarykem) dělat? Na to se mi odpovědi nedostává a ani sám ji nenacházím. Československo bylo dílem momentálního potřeby Francie a rozmaru USA. Polsko mělo zastání především Británie. Británie přes všechny tlachy o spojenectví jen nerada viděla sílitg Francii na kontinentě, protože i když ji samu kontinent nezajímal, silná Frtancie v Evropě znamenala konkurenta na oceánech.
Ano, hráli jsme roli francouzských kašpárků právě tak dlouho, dokud ta hra s námi přišla Francii užitečná. Ale marně hledám, kde by byl prostor pro jinou, realističtější hru.
Souhlasím ovšem, že v té hře stávající bylo napácháno škody dost a dost. Zda by nám ale v konečném účtování pomohla větší prezentace do představení Čechů coby skvělého národa srovnatelného s tím německým před běžným britským Tomíkem a francouzským Pierrem, bude ovšem navždy spekulací.

Jinak Beneš se bavit dokázal - byl vášnivý příznivce hry v football, stálo ho to dokonce i studium na gymnáziu. Naneštěstí pro všechny a v souladu se Čmoudovou vizí - hra v football je hra, kde se všichni řídějí pravidly. A kdo se neřídí, je řádně potrestán rozhodčím, či (ve své době) dohodou kapitánů...

Zatím bez slepic

Počátek problému byl v "s Masarykem".
Proč?
Inu proto, že Masaryk byl všechno jiné, jen ne partner.
Asi to schytám, protože dupnu do bábovičky "Tatíček"; ale nešť. Čím víc se o té postavě na stará kolena dozvídám, tím kritičtěji ji vnímám.

1) Masaryk nebyl Čech a Čechy (Moravany, Slezany etc.) hodně nemusel.
Vyrostl v německojazyčném prostředí, studoval převážně v němčině a Čechy&spol. neznal a znát nechtěl.
Pokud s nimi přišel do kontaktu, tak jedině jako se služkami a kočími, od dětství. Za studií v (silně německém) Brně a ve Vídni pak ochotně přejal předsudečné opovržení vším slovanským a utvrdil si je během svého podržtaškování ve službách vídeňským židovským bankéřům.
2) Byl lokaj. Se vším špatným, co k takové pozici patří.
Úslužný k panstvu, úskočný, ohebný, opovrhující ostatním spoluslužebnictvem, využíval k prosazení své moci skoro výhradně zákulisních praktik. V politice se neštítil skoro ničeho.
3) Byl dlužníkem. A dlužil partě, která dluhy nikdy neodpouští; ani když už jsou splaceny.
Dlužil za studia, dlužil za kariéru, dlužil dokonce i za manželství. Věřitelům, kteří mu vždy, když se jim to hodilo, pošimrali ohryzek kudlou.

Proti takové personě neměl Beneš šanci, ani kdyby byl včas rozpoznal, s čím má co do činění. Což asi nerozpoznal (možná i proto, že s ní měl trošku podobné dětství a mládí). Dokonce ani když Masaryk začal do politiky propasírovávat své nevzdělané a psychicky labilní princátko. Pokud to Benešovi nakonec přece jen docvaklo, nejspíš už bylo příliš pozdě a už neměl sílu utéci (zlaté korýtko je sakra návykové).
A tak lavíroval a nakonec už jen přežíval a snažil se udržet si životní úroveň a společenský status, na něž byl zvyklý.

Zatím bez slepic

Neviděl bych to na kopání do báboviček. Z mého pohledu jste to zhodnotil velice dobře.

Vcelku málo se ví o tom, že Masaryka vyhodili z brněnského gymnázia kvůli ničemu menšímu než napadení profesora. Ve Vídni dostudovat mohl, nicméně pokud se člověk začne pídit po kořenech tamního gymnázia, dojde přesně tam, kam jste napsal. Dnes ovšem není záhodno o tom příliš mluvit. Spoustš lidí z toho nabíhají cévky.

Beneše a jeho misi ministra Nečase jsem tu zmiňoval již vícekrát, takže nebudu rozvádět. Osobně bych jej viděl jako podobnou osobnost, jako např. takového Havla.

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buypropeciaon.com/ - finasteride 1 mg no prescription needed

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buytadalafshop.com/ - best place to buy generic cialis online

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyzithromaxinf.com/ - we're can i buy promethazine codeine

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buylasixshop.com/ - united pharmacy lasix no precrcription

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://prednisonebuyon.com/ - prednisolone acetate ophthalmic suspension 1%

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://stadalafilop.com />Cialis</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://abuylasixshop.com/>what does lasix do</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyplaquenicv.com/ ">where to buy plaquenil</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://atadalafiloop.com/ ">buy real cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://vpropecian.com ">propecia shampoo</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

kamagra on line pharmacy <a href="https://vskamagran.com ">ajanta pharma kamagra st</a> kamagra from usa

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

traitement polyarthrite rhumatoГЇde pharmacie annecy rue sommeiller medicaments nausees , therapie de couple poitiers pharmacie annecy garde , therapies comportementales et cognitives gironde pharmacie st serge angers fax pharmacie ouverte la plus proche Lumion 8.5 Pro barato, Lumion 8.5 Pro barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34327#>Lumion 8.5 Pro barato</a> Lumion 8.5 Pro donde comprar en Chile Compra Lumion 8.5 Pro a precios mГЎs bajos. act therapy ottawa therapie de couple guadeloupe CorelDRAW Technical Suite 2022 por internet, CorelDRAW Technical Suite 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34233#>CorelDRAW Technical Suite 2022 </a> CorelDRAW Technical Suite 2022 precio Ecuador CorelDRAW Technical Suite 2022 donde comprar en Ecuador. pharmacie leclerc gonfreville l'orcher therapie de couple psychiatre , pharmacie inter nord beauvais traitement hernie hiatale Comprar Maple 2021, Maple 2021 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34762#>Maple 2021 precio Miami</a> Maple 2021 venta Miami Maple 2021 precio Miami. therapie de couple film streaming pharmacie de garde roanne .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie rue saint pierre beauvais therapies revue pharmacie quebec amiens , therapie de couple outaouais therapie act definition , produits medicamenteux en anglais pharmacie grenoble medicaments hypolipemiants Freedom Spray precio Miami, Freedom Spray precio sin receta <a href=https://publiclab.org/notes/print/34194#>Freedom Spray precio sin receta</a> Comprar Freedom Spray genГ©rico Freedom Spray precio Miami. pharmacie de garde zone faya traitement uv Furadantin precio PerГє, Comprar Furadantin sin receta <a href=https://publiclab.org/notes/print/34198#>Comprar Furadantin sin receta, Furadantin precio PerГє</a> Compra Furadantin a precios mГЎs bajos Comprar Furadantin genГ©rico. pharmacie pont neuf brest introduction aux therapies comportementales et cognitives (tcc) , medicaments contenant des sulfites therapies institutionnelles Compra Alien Skin Bokeh 2 a precios mГЎs bajos, Compra Alien Skin Bokeh 2 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34451#>Alien Skin Bokeh 2 venta Colombia</a> Alien Skin Bokeh 2 barato Alien Skin Bokeh 2 por internet. pharmacie de garde ce weekend marseille pharmacie leclerc osny .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie vice streaming therapies comportementales et cognitives anglais traitement therapies breves , pharmacie leclerc joue les tours pharmacie en ligne sans ordonnance cialis , pharmacie des terrasses argenteuil therapies cognitivo-comportementales et sexotherapies pharmacie rue filaterie annecy Autodesk VRED Professional 2023 barato, Autodesk VRED Professional 2023 venta Chile <a href=https://publiclab.org/notes/print/34221#>Comprar Autodesk VRED Professional 2023</a> Autodesk VRED Professional 2023 barato Comprar Autodesk VRED Professional 2023. pharmacie en ligne dom tom pharmacie de garde oullins CorelDRAW Technical Suite 2022 por internet, CorelDRAW Technical Suite 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34233#>CorelDRAW Technical Suite 2022 por internet, CorelDRAW Technical Suite 2022 venta Ecuador</a> CorelDRAW Technical Suite 2022 precio Ecuador CorelDRAW Technical Suite 2022 donde comprar en Ecuador. pharmacie marissel beauvais pharmacie de garde aujourd'hui marignane , pharmacie discount amiens pharmacie h24 angers AutoCAD Map 3D 2019 barato, AutoCAD Map 3D 2019 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34620#>Comprar AutoCAD Map 3D 2019</a> Comprar AutoCAD Map 3D 2019 AutoCAD Map 3D 2019 venta Ecuador. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio sin receta pharmacie de garde toulon pharmacie a proximite nantes .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie Г  proximiteпїј pharmacie ugine therapies cognitivo-comportementales oms , therapie genique avantages inconvenients pharmacie de garde aujourd'hui guyane , pharmacie Г  proximite de moi pharmacie ramdani argenteuil pharmacie quais bordeaux AutoCAD Map 3D 2023 por internet, AutoCAD Map 3D 2023 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34739#>AutoCAD Map 3D 2023 barato</a> AutoCAD Map 3D 2023 precio Colombia AutoCAD Map 3D 2023 donde comprar en Colombia. therapy ka hindi therapies breves paris Comprar MS Office Professional 2019, MS Office Professional 2019 donde comprar en Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34615#>Comprar MS Office Professional 2019</a> MS Office Professional 2019 precio Ecuador MS Office Professional 2019 venta Ecuador. formation therapies breves lyon therapies breves formation , pharmacie angers la madeleine pharmacie lafayette en ligne Autodesk Factory Design Suite Ultimate precio PerГє, Autodesk Factory Design Suite Ultimate venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34644#>Autodesk Factory Design Suite Ultimate </a> Autodesk Factory Design Suite Ultimate precio PerГє Autodesk Factory Design Suite Ultimate por internet. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie en ligne quebec alternatives therapies in health and medicine .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

medicaments remontees acides pharmacie a proximite ouverte le dimanche pharmacie en ligne lyon , act therapy london pharmacie quebec amiens , pharmacie en ligne wattrelos generique du spasfon comprime therapies de couple film Recherche Microsoft Excel 2013 moins cher, Recherche Microsoft Excel 2013 moins cher <a href=https://faithlife.com/microsoftexcel2013prixcanada#>Microsoft Excel 2013 prix Canada</a> Achat Microsoft Excel 2013 pas cher Prix des licences Microsoft Excel 2013. ufr pharmacie amiens these pharmacie homeopathie autour de moi Ableton Live 10 Suite por internet, Compra Ableton Live 10 Suite a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34611#>Ableton Live 10 Suite venta Ecuador</a> Comprar Ableton Live 10 Suite Ableton Live 10 Suite precio Ecuador. pharmacie lafayette isere pharmacie de garde aujourd'hui saint etienne , therapie comportementale et cognitive le havre pharmacie annecy rue sommeiller Pantoprazole livraison rapide, Vente Pantoprazole sans ordonnance <a href=https://faithlife.com/pantoprazolelivraisonrapide#>Vente Pantoprazole sans ordonnance</a> Pantoprazole prix France Pantoprazole sans ordonnance France. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador pharmacie place imbach angers medicaments hepatotoxiques .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie amiens pompier xpanded therapies ventura pharmacie brunet beaulieu setlakwe , pharmacie annecy test antigenique pharmacie bordeaux cours alsace lorraine , pharmacie chu amiens horaire pharmacie trigona bourges pharmacie de garde douai MS Visual Studio 2010 Professional por internet, MS Visual Studio 2010 Professional precio PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34346#>MS Visual Studio 2010 Professional donde comprar en PerГє</a> Compra MS Visual Studio 2010 Professional a precios mГЎs bajos MS Visual Studio 2010 Professional venta PerГє. pharmacie auchan olivet pharmacie annecy ouverture Comprar Adobe CC 2014 Master Collection, Adobe CC 2014 Master Collection donde comprar en Colombia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34523#>Adobe CC 2014 Master Collection donde comprar en Colombia</a> Adobe CC 2014 Master Collection por internet Comprar Adobe CC 2014 Master Collection. pharmacie a bailly romainvilliers pharmacie de garde oloron , pharmacie lafayette horaires therapie de couple nimes Compra iSkysoft DVD Creator 3 a precios mГЎs bajos, iSkysoft DVD Creator 3 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34448#>iSkysoft DVD Creator 3 por internet</a> iSkysoft DVD Creator 3 venta Miami iSkysoft DVD Creator 3 precio Miami. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie drive avignon pharmacie avignon st jean .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie avignon pontet pharmacie bailly facebook medicaments utilises en ehpad , pharmacie amiens upjv grande pharmacie bailly avis , pharmacie en ligne union europeenne therapies psychocorporelles pharmacie brest octroi Prednisone bon marchГ©, Acheter Prednisone en Canada <a href=https://faithlife.com/prednisoneenpharmaciecanada#>Cherche Prednisone moins cher</a> Prednisone pharmacie Canada Prednisone bon marchГ©. pharmacie ouverte sarcelles pharmacie ouverte oullins Acheter Sketchup Pro 2020 en France, Achat Sketchup Pro 2020 pas cher <a href=https://faithlife.com/d21b0267db3b4ec686181bcac4379421#>Sketchup Pro 2020 </a> Vente Sketchup Pro 2020 sur internet Achetez la Sketchup Pro 2020 moins chГЁre. pharmacie ouverte woippy pharmacie annecy rocade , therapies of adhd pharmacie a proximite de garde Autodesk 3ds Max 2017 donde comprar en Guatemala, Autodesk 3ds Max 2017 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34333#>Compra Autodesk 3ds Max 2017 a precios mГЎs bajos</a> Autodesk 3ds Max 2017 venta Guatemala Compra Autodesk 3ds Max 2017 a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie ouverte annecy le vieux traitement maladie de crohn .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie argenteuil pharmacie angers en ligne pharmacie auchan val de fontenay , therapie jean lapointe pharmacie de garde aix en provence jas de bouffan , medicaments usages therapies geniques definition pharmacie annecy materiel medical Autodesk Revit 2023 venta Chile, Compra Autodesk Revit 2023 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34216#>Autodesk Revit 2023 por internet</a> Autodesk Revit 2023 donde comprar en Chile Autodesk Revit 2023 venta Chile. therapies emdr pharmacie homeopathie brest Comprar Techsmith Snagit 2021, Techsmith Snagit 2021 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34514#>Techsmith Snagit 2021 venta Guatemala</a> Techsmith Snagit 2021 por internet Techsmith Snagit 2021 donde comprar en Guatemala. pharmacie beauvais gambetta pharmacie de garde ouverte , pharmacie becker monteux drive therapies systemiques Civil 3D 2023 barato, Compra Civil 3D 2023 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34735#>Compra Civil 3D 2023 a precios mГЎs bajos</a> Civil 3D 2023 barato Civil 3D 2023 por internet. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie bleue angers pharmacie en ligne argenteuil .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie cognitive comportementale insomnie pharmacie en ligne wallonie therapies comportementales , medicaments lyrica pharmacie de garde marseille joliette , therapie quantique avis therapie de couple versailles formation therapie act quebec Logiciel Autodesk Advance Steel 2015 Г  vendre, Vente Autodesk Advance Steel 2015 sur internet <a href=https://faithlife.com/acheterlicenceautodeskadvancesteel2015#>Autodesk Advance Steel 2015 </a> Achat Autodesk Advance Steel 2015 pas cher Achetez la Autodesk Advance Steel 2015 moins chГЁre. pharmacie beauvais agel pharmacie de garde uzerche aujourd'hui Transoft AutoTURN Pro 3D 9 venta Chile, Transoft AutoTURN Pro 3D 9 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34519#>Transoft AutoTURN Pro 3D 9 precio Chile, Transoft AutoTURN Pro 3D 9 venta Chile</a> Comprar Transoft AutoTURN Pro 3D 9 Transoft AutoTURN Pro 3D 9 precio Chile. pharmacie ouverte wasquehal pharmacie pasteur aix en provence , pharmacie leclerc la pardieu pharmacie de garde aujourd'hui orchies Medroxyprogesterone pharmacie Belgique, Acheter Medroxyprogesterone en pharmacie Belgique <a href=https://faithlife.com/medroxyprogesteronepharmaciebelgique#>Equivalent Medroxyprogesterone sans ordonnance</a> Equivalent Medroxyprogesterone sans ordonnance Medroxyprogesterone bon marchГ©. therapies cognitivo-comportementales stress pharmacie saint jacques beauvais .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno a precios mas bajos</a> therapie de couple gironde pharmacie amiens avenue paul claudel .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… precio Espana, Medicamento Paxil nombre generico</a> medicaments ketoprofene therapies breves lausanne .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima nombre generico</a> pharmacie meaux pharmacie zola .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie en ligne yvelines pharmacie lafayette chartres .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie cognitivo comportementale yvelines therapie de couple bande annonce therapie de couple streaming , pharmacie en ligne aix en provence therapies to counselling , therapie de couple orange pharmacie fouassier bourges horaires act therapy youtube Parallels Desktop 8 por internet, Parallels Desktop 8 venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34455#>Parallels Desktop 8 por internet</a> Parallels Desktop 8 por internet Parallels Desktop 8 barato. pharmacie quinquis brest pharmacie zillisheim Acheter AutoCAD LT 2020 en Belgique, AutoCAD LT 2020 vente en ligne <a href=https://faithlife.com/acheterautocadlt2020enbelgique#>Achetez la AutoCAD LT 2020 moins chГЁre</a> Recherche AutoCAD LT 2020 moins cher Acheter AutoCAD LT 2020 en Belgique. pharmacie bordeaux grands hommes pharmacie de garde forbach , pharmacie en ligne maroc therapies innovantes definition Medrol sans ordonnance prix, Medrol sans ordonnance Belgique <a href=https://faithlife.com/medrolsansordonnanceprix#>Medrol sans ordonnance prix</a> Medrol sans ordonnance prix Medrol achat en ligne Belgique. pharmacie beauvais pharmacie brest rue albert louppe .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio Venezuela</a> pharmacie brest jean jaures pharmacie de garde chateauroux .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina barato en la farmacia. Medicamento Paroxetina nombre generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas sin receta</a> pharmacie de garde marseille telephone pharmacie de garde aujourd'hui le mans .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima nombre generico, Comprar Suprax 100 mg sin receta</a> pharmacie de garde marseille prado therapies of psychology .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Suprax a precios mas bajos</a> produits medicamenteux en anglais pharmacie de service bourges .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie comportementale et cognitive remboursee pharmacie bailly paris site web pharmacie de garde herault , therapies louise guay pharmacie quizac brest , therapie viceland streaming pharmacie lafayette compiegne pharmacie beauvais jeanne hachette Comprar Adobe Creative Suite 6 Master, Adobe Creative Suite 6 Master donde comprar en Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34459#>Adobe Creative Suite 6 Master </a> Adobe Creative Suite 6 Master por internet Comprar Adobe Creative Suite 6 Master. pharmacie mirallie brest therapies used in counselling Logiciel ARTS PDF Aerialist Professional Г  vendre, Acheter ARTS PDF Aerialist Professional en Belgique <a href=https://faithlife.com/68ed4015a3234d579ffac8a67fbb82ad#>Vente ARTS PDF Aerialist Professional sur internet</a> ARTS PDF Aerialist Professional vente en ligne Recherche ARTS PDF Aerialist Professional moins cher. pharmacie bourges turly pharmacie leclerc pontivy , pharmacie amiens fachon therapies unite MS Home & Student 2021 precio Miami, MS Home & Student 2021 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34781#>MS Home & Student 2021 precio Miami, MS Home & Student 2021 venta Miami</a> Compra MS Home & Student 2021 a precios mГЎs bajos Comprar MS Home & Student 2021. therapie act nantes pharmacie de garde issoire .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno nombre generico</a> pharmacie peronne amiens pharmacie ouverte tot le matin .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina precio sin receta. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… barato en la farmacia</a> pharmacie boulogne billancourt avenue pierre grenier therapie comportementale et cognitive ouvrage .
Medicamento Cefixima nombre generico, Medicamento Cefixima nombre generico. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima nombre generico</a> pharmacie de service bourges pharmacie beffroi amiens .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax barato en la farmacia. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie en ligne bretagne traitement herpes .

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

act therapy group activities pharmacie de garde sartrouville medicaments nausees , pharmacie genevois annecy pharmacie de garde mulhouse , pharmacie bordeaux pellegrin pharmacie auchan kremlin bicetre act therapy for depression Compra Adobe Acrobat XI Pro a precios mГЎs bajos, Adobe Acrobat XI Pro venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/#>Adobe Acrobat XI Pro </a> Adobe Acrobat XI Pro por internet Adobe Acrobat XI Pro precio PerГє. pharmacie gare tgv aix en provence pharmacie leclerc querqueville MathWorks MatLab R2022a barato, MathWorks MatLab R2022a barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34695#>MathWorks MatLab R2022a por internet, MathWorks MatLab R2022a barato</a> Comprar MathWorks MatLab R2022a MathWorks MatLab R2022a por internet. pharmacie auchan valenciennes pharmacie angers rue bressigny , traitement johnson pharmacie yvetot Navisworks Simulate 2023 por internet, Navisworks Simulate 2023 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34731#>Navisworks Simulate 2023 donde comprar en Argentina</a> Compra Navisworks Simulate 2023 a precios mГЎs bajos Navisworks Simulate 2023 donde comprar en Argentina. traitement de la gale therapies breves rennes .
Naproxeno barato en la farmacia, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naprosyn 250 mg</a> xanadu therapies pharmacie de garde marseille dimanche 8 novembre .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina precio sin receta. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paxil pastillas</a> therapie cognitivo comportementale origine therapies cognitivo-comportementales .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… barato en la farmacia</a> medicaments stresam therapie de couple lyon .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax barato en la farmacia. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Cefixima 200 mg</a> pharmacie de garde firminy pharmacie berlugane beaulieu-sur-mer .

Zatím bez slepic