O učitelích s láskou

Autor
Štítky

Můj článek z neděle měl docela drsnou diskusi a bez mučen í přiznávám, že jsem k ní přispěl tónem článku, který měl vlastně vyznít úplně jinak. došlo mi to až po příspěvku od Standy.e a zcela mimořádně jsem se do diskuse také zapojil... abych trochu eliminoval škody. Nijak zvlášť se mi to nepovedlo. Proto to zkusím napravit samostatným článkem. 

Neměl jsem v úmyslu hanět učitele za to, že nejsou dostatečně aktivní a už vůbec je nechci hanět za to, že snad nepracují nebo nepracují dostatečně.  Hlavně však a především nechci žádného učitele hanět, že není aktivista.  Na hrdinství a sebeobětování není žádné společenské právo a každý pracovník ve školství má ve vlastních rukou, co udělá se svým volným časem po práci. A pokud bude mít pocit, že by své profesi chtěl věnovat víc než jen pracovní dobu, může si zvolit dobrých 196 možností, které jsou lepší než psaní obskurních blogů.

Chci proto hned na začátku říci, že učitelé pro mě nejsou viníci současného stavu. Respektive jsou asi tak stejnými viníky tristního stavu školství, jako jsem já  osobně vinen tristním stavem půdy a každý volič stavem správy naší země. Se značnou mírou sebekritiky je možné tvrdit, že jsme všichni málo rozpoznali, že nám salámek po salámku berou postupně všechno a když jsme to zjistili, tak jsme se nenasrali doběla, neuspořádali jsme revoluci, nepověsili všechny viníky (i nevinné) na kandelábry, vlastně jsme to tiše zkousnuli a někteří jsme si v tristním stavu naší země alespoň našli vlastní kousek svobody nebo trochu peněz. Případně tomu okrajování svobod ještě tleskáme v přímém přenosu. 

Chci říci, že učitele považuju vedle svobodných matek za největší oběti moderní doby.

Zemědělci sice neudělali nic s půdou, ale alespoň si zařídili byznys s dotacemi, který je dobře uživí  a oni mohou bez uzardění tvrdit, jak jsou šetrní k přírodě a dělají všechno dobře. Někteří ještě chodí na milion chvilek na přivýdělek a zkoušejí zlikvidovat svojí největší konkurenci. 

Železničáři mají také zpoždění a všechno trvá strašně dlouho, nehod je čím dál víc, ale alespoň mají dobré odbory a záviděníhodné platy. 

Doktoři vypisují debilní lejstra o ničem a plní ISO normy, které jsou sice horší, ale za to dražší, ale alespoň se pravidelně dostávají do parlamentu či senátu a jsou schopni si vydupat minimálně valorizace svých peněz. Sestry rovnou vypadly do Rajchu... 

Jen učitelé jaksi zůstali s holou řití. Makají víc, žactvo je den ze dne drzejší, požadavky na jejich výkon rostou... a výsledek jejich práce se propadá ve srovnávacích testech stále dolů. Každý si na ně otevře hubu, (včetně Vidláka), každý jim dává panské rady (včetně Vidláka), u nikoho nemají zastání, ředitele si nemohou vybrat sami, to zřizovatel a celkem spolehlivě jim pak šéfuje někdo, kdo je ani na minutku nepodrží ani před hysterickou matkou, ani před namachrovaným otcem, ani před šikanózním utřinosem. O nějaké podpoře shora od inspektorů či ministerstva si mohou nechat jen zdát. 

Říkám, že je to pěkně nespravedlivé. Vlastně učitele ani nemůžeme obvinit, že nic nedělají a berou za to velké prachy.  Nikdo se nebojí, že by odešli hromadně do zahraničí, jako to udělaly zdravotní sestry, každá stávka se obrátí proti nim a kterékoliv vyšší zvíře v jejich struktuře je nechá na holičkách. Dá se to nazvat, že chudoba cti netratí? 

Vidlácky ale říkám, že také není nikdo, kdo by se za učitele postavil. Určitou výjimkou je mladý Klaus, ale ten to dělá kvůli svým politickým bodům a ne kvůli učitelské profesi.  Stejně tak vidlácky říkám, že v dnešním řevu požadavků na všechny strany a pro všechny možné i nemožné organizace, ty učitelské požadavky v podstatě nejsou slyšet. 

A protože nejsou slyšet, tak jako by ani neexistovaly. Veřejnost o učitelích ví jen tolik, co se řekne na třídních schůzkách. Já si až předevčítrem přečetl z odkazů nějaké ty učitelské blogy a dost jsem se dozvěděl i přiučil. Přál bych si, aby jich bylo víc. Přál bych si dát Standovi i jiným učitelům čtoucím tento blog prostor, aby o sobě mohli mluvit.

Svým způsobem je dnešní situace učitelů možná způsobená tím, že jsou takřka bez výjimky heterosexuální a bílí. Těch se žádná neziskovka nechytne a nevytáhne do médií učitelskou otázku... leda tak jejich konečné řešení. A ještě hůř, jsou to většinou ženy, ještě si dovolily mít rodiny a děti, dovolily si nemít moc peněz a dovolily si nevystupovat s požadavky, až jsem jim to měl skoro za zlé... 

Tož se vám učitelům omlouvám a prosím zapomeňte na moje panské rady o tom, jak být mediálně slyšet.

Přesto bych si ale přál, abyste slyšet byli. Vy učitelé, ne ministr, ne rektor UK, ne Kartouz. Vy, co chodíte do školy a snažíte se z dětiček něco udělat a kromě normální lidské lenosti vám ještě hážou klacky pod nohy i vaši nadřízení. Přál bych si, aby existovala ve veřejném prostoru školská otázka, kterou by moderovali a směrovali sami učitelé. Přál bych si mnoho a mnoho článků o školství, které by psali sami učitelé.

Když už my Češi neděláme hrdiny, nejdeme do toho prsama, nebojujeme marné bitvy, tak alespoň by nás mohlo být slyšet ne? Když to zvládne nějaký influencer Kovy... 

A pokud můžete, zapomeňte můj nedělní článek. Chtěl jsem v něm vyjádřit v podstatě to stejné, co jsem napsal dnes...    

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

která není honorována podle výkonu. A ted nemyslím počet odučených hodin. Z firemní praxe jsem byl naučený se porovnávat s konkurencí i tou zahraničí a platit své spolupracovníky podle výkonu, t.j. přínosu pro firmu.
Učitelé?
Ani náhodou. A přitom, jak jsem psal jsou tu každé 3 roky pro 15ti leté žáky téměř celosvětové průzkumy PISA. Takže víme jaké jsou konkrétní výsledky našich učitelů ve srovnání se zahraničím ve třech konkrétních oborech (porozumění textu, matematika a přírodní vědy). Tak když to víme a to až na konkrétní školy a vlastně i konkrétní učitele, proč neplatíme učitele podle výsledků PISA? A to diferencovaně i v rámci jedné školy? Takže na stejné škole bude mít některý učitel třeba o 100% vyšší plat na 3 roky a po dalším průzkumu spadne třeba o 50% dolů. V soukromé podnikové sféře by libovůle v odměňování, jakou prosazují žlutácké odbory, t.j. všechno do tarifu, nic do motivační složky, nepřicházelo v úvahu. Naopak, já měl zkušenost, že v soukromé firmě byla snaha dát maximum do pobídkové části mzdy.
Takže já bych za učitele nebečel. Naopak, je potřeba utáhnout šrouby a zavést disciplínu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

To by však do té doby, než by byla zavedena disciplína, znamenalo, že by "náš" standa-e dostal o 100 % vyšší plat, než druzí kantoři, a ostatní kantoři se do dozvěděli, na škole by nevydržel. Protože disciplina by ještě v tomto státním sektoru nebyla.zavedena...
A pokud by nakonec ve škole byl i ředitel, který by řekl: "Nikdo nedostane přidáno, dokud nedostanu přidáno já...", bylo by na potíže zaděláno. Tedy pokud není zavedena jakási objektivní kontrola s výsledky a vyžadována náprava zjištěných nedostatků,,...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Hlavně bych si to ani nezasloužil ;) Ale díky ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Těším se, až rozšíříte naše řady. Nabízíte-li chemii, matematiku či fyziku, nemusíte se obávat už vůbec. To je krutě žádané zboží. A pracovky. Budete se divit, ale i o učitele dílen je dnes celkem zájem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pokud škola, kvůli zisku, nabere tupé žáky, kteří ,dejme tomu na gymnáziu, nemají co dělat. Může učitel za výsledek své práce? Pracuje s metodikou, kterou si nevybral (CERN), s materiálem, který si nevybral, (žáci přijatí bez příjímaček), navíc k tomu supluje práci někoho jiného, (zanedbaná výchova v rodinách). Přičemž opravdový výsledek jejich práce se projeví cca za 10 let. Jak tohle chcete hodnotit?

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Nikoliv CERN, to by bylo asi fajn, ale CERMAT. Omlouvám se.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já bych dodal, je tlačen, že nesmí vyhodit, takže za nás platilo u diktátu 1 chyba=2, 2chyby trojka, dneska je to 12chyb za 4...
Ono se jim řekne mezi 4očima, k maturitě nesmí pustit=blbá statistika, ale k ním musí dojít...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Laco nechcu rýpat, ale podle výkonu nejsou lidi placeni skoro nikde, tím myslím zaměstnance, co to "odmakají" je jedno, jeslti myslíš učitele, NEBO i slečnu paní u exekutora co zpracovává exekuce za 18hrubýho a vykonává za co je placen "podle výkonu" exekutor. Za výjkon jsi placen jako elektrikář OSVČ, ale jako zaměstnanec ani omylem.
Dám ti příklad co mě říkal jeden kluk co dělal u Siemense, že dostal za úkol se vyškolit na nové motory a pak bude zaučovat starší kolegy, tak šel, pak se vrátil zaučoval, když viděl výplatní pásku, šel za mistrem, kde je ten slíbený příplatek, odpovědí "doba je zlá, není" :D Co by neudělal někdo komu je 40, udělal mladej, řekl mistrovi, že doba je zlá a zítra už nepřijde a nepřišel :D
Tím nechcu říci, že třeba obchodníci a jiné pozice, kde jsou placeni za procenta z prodeje nebo za prodcenta co ušetří, jako třeba šéf HR co při debatě o nových platech na vše řekne NE...

Takže sorry jako Laco, ale fakt mám pocit, že jsi odtržen od reality zaměstnanců, pokud tvrdíš, že jenom učitelé jsou placeni ne pole výkonu ;) Je to kec...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

assi,
v případě toho člověka u Siemense je problémem mistr. Vedoucí nesmí být závistivý.
Bohužel pohled majitelů firem je ten, že až se firmě začne dařit, dojde i na zaměstnance. A že ti schopnější zaměstnanci donutí ty méně schopné pracovat, protože sami mezi sebou dokážou zjednat pořádek a nejlépe vědí, jak kdo pracuje.
Pohled schopných zaměstnanců je pak ten, že sice makají a přináší zisky, ale odměnou je jen více práce za ty méně schopné.
Pohled těch s horšími výsledky je ten, že nemají důvod se snažit, když mají všichni skoro stejně a ti schopnější jim pomohou.
Spravedlivé posouzení výkonu je další mor ve firmách, kde je zaměstnanec brán jako spotřební zboží rychle nahraditelné. Náklady na zaučení nových zaměstnanců se už nezkoumají.

Šéf dnes ráno přijel do práce v novém Ferrari. Tak mu říkám: "Super auto, moc se mi líbí!" A on odpověděl: „Pokud budeš poctivě pracovat, plnit práci jak máš, dělat přesčasy a makat i o víkendu,tak si za rok..., koupím ještě lepší !“

Nezaměstnaný pan Novák čte nahlas noviny: „Hledá se muž, střední postavy, okolo třiceti let, který v noci přepadává v parku osamělé ženy a ukazuje se jim nahý.“ „Hele mámo, to by mě bavilo, myslíš, že by mě vzali?“

Sedí Pepa Valášek v zubařském křesle, nad ním se sklání zubař s roztočenou vrtačkou a říká: "Pamatuješ, ty hajzle, jak jsi mě v družině tahal za vlasy?"

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, ty to bagatelizuješ, ale reálně to tak chodí.
Já myslel, když nastoupil do práce, "náhoda" jinde je to lepší, ale postupně jsme vystřídal několik firem za poslednich 20 let a jaksi nikde nebyla odměna vs odvedená práce, ale kdo je kamarád koho apod. A věř, když jsem byl "kamarád", tak 3x větší odměny za stejnou práci a protože objem je daný, tak na úkor těch co byli na listině. Jindy jsem byl na listině já, protože když hovno padalo, tak jsem ho vrátil a najednou špatné výkony i když to vrácení firmě ušetřilo :D
Kamoš ředitel "malé firmy" cca 50lidí, otec od manželky ředitel firmy cca 65 lidí, vypráví prakticky to samé co je ted ve firme kde delám (v CR 5000 lidi) :D Nikde se nedávají odměny jak by měli, oni ředitelé ne protože by nechtěli, ale jaksi majitelé kecají kam nemají.
V jedné firmě bylo řečeno, že nejsou peníze na odměny a týden na to přijel na novým Harleji majitel :D

Jako já neříkám, že se peníze dělí 100procent podle "kdo kamarád", ale že 50-60procent se dá kamarádům a zbytek se dělí podle výkonu. A mám pocit, že šéfové si myslí, že lidi se to nedozví, v Čr :D

A to nekomentuju,m že my jsme zvedali zhotovitelům ceny za PD, kdy bylo i smluvně napsáno, že to má jít do odměn projektantům, no mezi řečí se pak člověk dozví, že dostali navýšení 15procent do platu, přitom polatby 70procent ;)
A že člověk po x letech je brán, že to nežere doslova, ale že je rozumné a navíc nepráská, když náhodou něoc řekli co neměli, tak se pak dozví věci jak to chodí u zhotovitelů. Třeba kolik vydělají ti projektanti co dělají jako skupina na sebe a ti co jsou zaměstanci i to kolik práce odvádí jedni a kolik druzí a jak je pak ocení "majitel".

Já protože vidím do rozpočtů, vidím jak se jedná o cenách, co říkají na jednáních majitelé firem, dozvím se pak co říkají lidem a i to co pak předemnou říkají majitelé firem před lidma na stavbách, tak nějak když pak čtu co jsi napsal, pak se musím smát, že podle sebe osudíš ostatní ;) Jeslti ty jsi odměnoval podle práce, tak věř tomu, že si výjimka a fakt, dkyž je to "lepší firma" (ne vyjimka), tak polovina kamarádům, pak teprve podle práce...

P.S. Mistr závistivej? Chlape, prostě to nedal, protože ušetřil v sumě a dostal odměny na konci roku, vím to protože další kamoš je šéf té haly :D. Tedy NULA závist, ale odměna dle nastavených pravidel ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

assi,
znám pohled všech stran, proto jsem mohl napsat ten nejčastější výskyt argumentu podle toho, kdo je pronáší. Určité zevšeobecnění je nutné, jinak bychom mohli sepsat tlustý traktát.
Ta bolístka osobních vztahů je ve všech firmách, protože majitelé se dost často chovají jako diktátoři a chtějí kolem sebe jen přikyvující. Pak se diví, když se podle jejich úžasných rad nedosahuje výsledků ani takových, jaké byly, když do ničeho nekecali. Ten problém je celoevropský i u těch lidí, kteří o socialismu jen slyšeli.
Pokud je majitelem nadnárodní skupina, tak se dost často stane, že si do křesla CEO někoho vyberou a chtějí výsledky, zatímco CEO se obklopí lidmi, kteří mu co nejčastěji přikyvují, jak je geniální. A do toho lavírují všichni ti, kdo stojí mezi zaměstnanci a zahraničním centrálním ředitelstvím. Zaměstnanci si obvykle myslí, že jsou to strašní kreténi a nic nedělají, jen se vykecávají na poradách. A když dostávají i nenárokovou část mzdy pravidelně, že na ni mají nárok pokaždé.
Ze zahraničí si zase myslí, že ti zde jsou na zaměstnance až příliš hodní a platí jim až příliš peněz.
Dalo by se o tom diskutovat dlouho a nikdy by diskuze neskončila.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Zase špatně. Zřejmě nechápete problém echkonomiky, kerá vyžaduje zdebilizované a poddajné otroky schopné dělat na panském aji ve svém volném čase. Esli tady nějakej pitomec začne argumentovat o tem jak se ve školách učí úctě k rodině, neprodejné půdě a k podílům na volbách potřeb keré potřebují všichni až ve všech případech, kromě idiotů, debilů nebo imbecilů keří to hoděj dycky do urny, tak by si měli uvědomit, že sou už v načasované prdeli, kerá je plná. Heh

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Čtu Vás Sasine a poctivě se snažím porozumět.
Za mne by fakt pomohlo psát přijatelnější češtinou.
Pokud tedy nechcete jen druhé pozurážet a volíte pak ( asi dle Vás vtipný) vyjadřovací prostředek...

Vidlák chtěl dnes napravit předchozí dojem, ale stále je blíže pravdě Standa svým "až na hubu", jinak to nevidím ani já.
Když člověk nevidí, že situace ve školství (a to není JEN školství), je chtěná, cílená a tedy režimní záměr, pak je marná debata o tom, které skupina obyvatel má SAMA co dělat a u sebe měnit...

"Chci říci, že učitele považuju vedle svobodných matek za největší oběti moderní doby.", píše Vidlák.
A já chci říct, že jsme všichni, každý jeden z nás současně stejné oběti a také současně i viníci toho marasmu, ale u voleb tomu vždy (i volbou tzv. menšího zla) prý "většinově" přisvědčíme... I ten Babiš dostal 30 % z nějakých jen šedesáti procent voličů...A můj oblíbený Gerd klidně včera v 23:09 napsal, že "ČSSD nese plnou odpovědnost za stav zemědělství" (fakt JEN ČSSD?), takže lžeme si do kapes dál.
"Až na hubu" se Standou já na to, jinak to nevidím....!

Na závěr se také ptám, kde je TARGUS, jeho písmenka mi tu chybí?!

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko,
ale ČSSD teď vládne zemědělství prostřednictvím Tomana a jeho náměstci jsou také členové ČSSD, a nějaké programy za zlepšení stavu nejsou vidět. Takže Toman má odpovědnost za to, že se stav nezlepšuje a není ani výhled, že by se zlepšoval.
Jinak jsem také psal, že za stav zemědělství po 1989 mají zodpovědnost KDU-ČSL (Lux, Jurečka), ČSSD (Fencl, Palas, Zgarba, Mládek, Toman) a za ODS (Gandalovič, Fuksa, Bendl). Seřazeni podle stran a času ve funkci ministra.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Tady se musím zastat Luxe,mám jiné informace.
Na zkáze zemědělství má největší vinu Klaus st a ODS.
Zúčastnil jsem se debat Klause v roce 1992 na jeho výjezdech po republice,tak vím jak odpovídal na otázky kolem zemědělství.
Jinak ti další ministři to je bída,jen si něco přihrát pro sebe,jinak se drží toho hesla,kdo nic nedělá,nic nezkazí,bohužel,ani nenapraví.

Zatím bez slepic

Pane zemědělče,
bohužel právě Lux byl ministrem zemědělství ve chvíli, kdy se měnil režim a nastavovala nová pravidla. Jestli se nechal zmást Klausem a jeho teoriemi, že si všechno dovezeme, už nevím. Přesto má zodpovědnost především on. Mohl Klausovi neustoupit nebo navrhnout jinou podobu zemědělství.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já vím, co jste napsal, ale otázka je KDO a CO vládne naší vládě a čí zájmy to hájí.....?
ČSSD utrpěla ve volbách "drtivou prohru" a kdo a proč jí svěřil to zemědělství....?
Ano tak ČSSD tu odpovědnost přenese a přetrpí nějak ty 4 roky a zase pak předá štafetu marasmu dalším...
A občan kde který mi namítne no nedalo se nic dělat, jinak by Babiš přece tu vládu nesestavil.
A tak valíme od menšího zla k většímu a zpět a nebo naopak a nikde žádná odpovědnost k platícím daňovým poplatníkům.
Takže takové nesení odpovědnosti je celkem asi tak k čemu, že?!
Jasně příště je zase drtivě nezvolíme a kluci a holky se nějak dohodnou i s řídícími důstojníky či politickými "neziskovkami" a v EU....
A Vy si připíšete do seznamu za toto odpovědných pak další figuru.....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko,
ministry zemědělství hodnotím podle toho, jaký program pro zemědělství přinesli a nastavili. Výsledky se projeví až za delší dobu, ale oni jsou tam právě v té chvíli a neudělali nic nebo velmi málo pro budoucnost. Do toho seznamu zodpovědných bychom si mohli připsat i Teličku a celý tým vyjednavačů našeho přistoupení k EU. Otázkou je, jaké měli zadání pro jednání, tak do celé problematiky nikdy neuvidíme plně.
Ale je to ministr zemědělství, kdo má odpovědnost za stav zemědělství v ČR a kdo měl navrhnout změny ke zlepšení stavu zemědělství.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

a už ňu rozumím podstatu.
Mi taky kdysi někdo řekl, že lžu - nebyla to pravda - a komunikaci jsem přerušil na 3 roky. A to bylo v rodině. Targusovi rozumím.

Zatím bez slepic

Jenže Targus obvinil mě, že jsem o něm prohlašoval, že lže a že je kokot. A přímo mě jmenoval. A Hejtmana. Což nebyla v mém případě pravda, protože jsem nic takového nenapsal. V té chvíli už jsem mohl prohlásit, že Targus lže, protože v té chvíli opravdu o mně lhal. Ale neprohlásil i tak, i když jsem mu už v reakci napsal, že nemluví pravdu. Taky nemluvil.
Také jsem musel snášet jeho výroky a snažil se diskuzi nehrotit. Pokud se Targus urazil, třeba v sobě najde dost velkorysosti později.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem sice nenapsal, že Targus je lhář, ale zeptal jsem se ho, proč píše lži. Je pravdou, že ve mně trochu bouchly saze, za což se klidně omluvím a omlouvám. Na druhou stranu informace, které sem Targus opakovaně psal skutečně s realitou měly jen velmi málo společného (absence dalších opevněných linií ve vnitrozemí RČS, absence těžkých zbraní v opevnění, malý dostup našich dvouplošníků, nepoužívání Lt-35 Wehrmachtem bojově v první linii), což jsem mu opakovaně dokládal citacemi odborné literatury, za což se mi dostalo pouze vulgarit a odkazů na jiné věci, či citace práce plné chyb. Mávl jsem nad tím rukou a pevně doufám, že to není důvod jeho nepřítomnosti, protože i když mi jeho "buranský" styl úplně nevyhovuje, jiné informace, které sem píše jsou (a pevně věřím, že nejen pro mne) zajímavé a podnětné.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targus zde naznačil, že jeho dědeček byl ve Wehrmachtu, protože musel. A evidentně jej měl velmi rád, i když jej nazývá dědek. Proto je pro něj těžké přijmout, že dědeček bojoval na nesprávné straně, i když si dědeček v době války a po doručení povolávacího rozkazu těžko mohl vybírat. Navíc je to historie, přes kterou se Targus asi ještě nepřenesl kvůli praotci, a tak reaguje trochu nepřiměřeně. Byla tehdy taková doba, lidé si v některých situacích těžko mohli vybírat. To jen my máme dnes ten luxus více informací a časový odstup od událostí WWII.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

který narukoval do polské armády, po zajetí byl ve wehrmachtu a po dalším zajetí jezdil v dresu americké armády do roku 1947. Dnes bere 4 důchody, má sako plné metálů, jasnou hlavu, jezdí autem a říká, že největší pořádek byl za Hitlera.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aji mě, matko, se z mnoha článků, projevů nebo příspěvků zvedá kufr a jediný způsob obrany proti bezduchosti a prázdnotě je namočit si do teho svoje brko a sca nesca projevit se proti tomu svými slovy, né ukradenými či zkopírovanými. Gdyž hledáte nebo něgdy cpete do prázdných nádob svoje potřeby, tak to tak vypadá, páč vostatní dělaj blbé a místo teho aby je praštila podstata po frrrňáku, zabývají se formou a hledají významové chyby, přičemž hned vedle vylejou celej kýbl naučených floskulí a začnou se v nich bez užitku nimrat. No a co s tím dělat, "tohle kua přece nemůžeš číst, dyk z teho zblbneš".
Nelze si nevšimnout, že nás naučili nechápat významy slov, co nám po všech krasopisných jazykových úpravách zbyly. A nezbylo než se proti temu bránit a nezhoršovat to tím, že budu inteligentně dělat taky blbé. Jinak ať si každej žvaní co chce gdyž ho to baví. A fut je to, to samý, že je jako trošičku něco blbě, že něco jako smrdí, že co to asi tak může smrdět. A fut dokola a ty největší mentální otužilci, gdyž náhodou najdou něco, co je probere, hlásknou "úžasné" a "strašně" si to pochválí, aniž by se lekli teho co vlastně prohlásili. Heh

Zatím bez slepic

Eh.
Sasine díky za dovysvětlení snesitelnější formou, že je to Vaše mentální obrana a pokus o probuzení nás blábolistů jakž takž spisovných (o inteligentech nemluvě) mne nenapadlo, moje chyba.
Nakonec přiznávám - máte recht!

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Eh, ta poznámka patřila pod nik MAJKA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Školství a jeho financování se v ČR staly natolik komplikovanými, že pouze insideři v něm se pohybující mají šanci tomu porozumět. Člověk mimo školství nemá šanci rozumět problémům. Je tedy na učitelích samotných a jejich odborech, aby předložili nějakou koncepci pro školství. Bude-li dobrá a srozumitelná, veřejnost je podpoří. Zatím to ale z vnějšího pohledu vypadá tak, že učitelé chtějí vyšší mzdy za cca. 20 hodin práce týdně. To, co povolání věnují navíc, není z pohledu veřejnosti vidět. A výsledky PISA jsou rok od roku horší. Tedy takový dojem vzbuzují.
Pak začne BIS přepisovat učebnice historie, do školství se nahrnou neziskovky s inkluzí a učitelé se nevinně svezou se všemi negativními jevy, co se do školství dostaly.
Možná by jako první krok pomohlo, kdyby do školství mluvili jen učitelé a přestaly kecat neziskovky pro inkluzi a jiné státem placené organizace.

Ale podobně je to se zdravotnictvím. Tam zaměstnanci také platí velké peníze na zdravotním pojištění a není jejich chybou, že se nedostanou až k lékařům na jejich platy.

Nikdy nebude dost peněz ve školství nebo zdravotnictví, dokud se nezamezí těm největším plýtváním.

Nikdy nemá moře dost vody, královská pokladna dost zlata a mudrc moudrých slov. (Perské přísloví)

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

- a duchodci si sami rozhodnou, jake budou dostavat duchodi a podnikatele si sami reknou, jake budou platt dane :-))) Narodni obec LAN zacal popijet hned po ranu nebo jeste nevystrizlivela ze vcerejsi virozy?

Na hrade i ve vlade jste si zvolili sve milovane lzinenavistniky, ale praci po nich nechcete. Asi budu prohlasen pani matkou za havloida, ale stejne si nenecham vymluvit, ze koncepsi skolstvi musi udelat vlada (konkretne MSMT). Jenze jeji volici chteji po vlade slibotechnu, praci aby odvedl nekdo jiny. Tak do druhe nohy!

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Scallope,
Vy zde vlastně urážíte PAL a všechny politiky hlásící se k pražské kavárně, protože dosahují volebních výsledků veskrze mizerných. Jsou tedy horší, než Babiš a Zeman. Voliči PAL vlastně buď lepší politiky nechtějí a jsou tedy horší než voliči Zemana a Babiše, nebo skočí na lep naprostým nulám a jsou tedy horší než voliči Zemana a Babiše. A pokud je chyba ve voličích Zemana a Babiše, pak politici a příznivci PAl nejsou dostatečně inteligentní, aby druhé straně vysvětlili, jak hroznou páchá chybu.
Takže ve všech variantách jsou odpůrci Babiše a Zemana horší a méně intelektuálně zdatní než voliči Babiše a Zemana.

To jste za 6 let nedokázali na těch demonstracích najít nikoho lepšího, než je Zeman a Babiš? Na té poslední prý bylo nějakých 200 až 250 tisíc lidí považujících se za elitu národa. Ale nebyl na ní ani jeden politik schopný porazit Zemana nebo Babiše. Dobrá rada: Zapomeňte na Kalouska a jiné politiky, kteří se už přežili nebo neosvědčili. Pošlete je všechny do politického důchodu, najděte nové a schopnější, předveďte nějaký solidní program, jak zlepšit život obyvatel ČR a pak se můžete ucházet o podporu voličů Zemana a Babiše.
Do té doby se můžete leda udemonstrovat nebo vztekat, až Vám praskne žilka.

Zkratka pro Vás, pokud jste výše uvedené řádky dosud nepochopil - prostě neumíte argumentovat, přesvědčovat a politici, které prosazujete, jsou tak obrovskou tragédií, že proti nim Zeman a Babiš vypadají jako spasitelé lidstva.

Jestli vám vadí LAN, přejděte na wi-fi.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ja nemám tušení, kdo patří k PAL a čo si predstavujete pod takým slovom pražská kavárna. Vy jste v tomhle zjevně kovanej a proškolenej, ale já v tomto oboru nemám praxi.

Přeji v novém roce hodně elánu do boje proti všem, kteří neumějí lhát jako lidem volený prezident Pičovatel!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

PAL, to je jako příklad scallop a všichni podobní s jeho názory. Zeman je na hradě pouze z důvodu, že PAL nepředstavila lepšího kandidáta. Ať už šlo o Schwarzenberga nebo Drahoše. Postavte lepšího kandidáta proti Zemanovi a Babišovi, a pak můžete snít o vítězství. Nemusíte se vztekat, že většina lidí Váš názor na Zemana tak nebere. Je jasné, že pro Vás jde o nenávist srdcem, zatímco lidé, kteří zvolili Zemana hlasovali pro menší zlo z jejich pohledu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Konečně vím, kdo rozhoduje o tom, jestli jsem pravdokaskař: je to internetový kádrovák Gerd. Až nebude mít svého kundoprezidenta, zbyde z něj jen obojek.

Drahoš neumí tak dobře lhát a pičovat jako Váš lihový idol, pro Vás byl samozřejmě nevolitelný. Lepší než Zeman pro Vás bude jedině protekční fracek Klaus. Lže mu to jak nynějšímu prasidentovi - ideální kandidát pro LAN. Salut!

Zatím bez slepic

Scallope, zvolte si prezidentem, koho chcete, třeba Pavel Novotný, řeporyjský starosta je ten pravý nositelem hodnot pravdy a lásky. Je Vás hoden a jeho projev odpovídá i Vaší schopnosti chápat oponenty.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Havloid? A jste? No asi těžko, jestli jste nenabral do auta děvenky a cestou nechal řidiče zajet do myčky, ani jste se neobtěžovat vystoupit, i když zaměstnanci myčky se tehdy těšili, že je alespoň pozdravíte, nebo jim podáte ruku.
To byste přece nikdy, jakožto scallop, udělat nemohl. Takže žádnej havloid.
A nyní k tomu školství - je třeba vybrat si mezi disciplinou a demokracií ve škole. Ta podle mne až tak do škol nepatří, stejně jako různé neodborné hlouposti - neziskovské a další politické, náboženské kecy, pletení se do výchovy děcek.
Akorát to kantorům ztěžuje práci, stejně jako nadměrná byrokracie a do školy to nepatří.
Pokud víte, co s tím, sem s tím.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, věřím, že jste to tak nemyslel, ale jsem háklivý na každé vyjádření práce učitele číslem 20 hodin, čtou to lidi a myslí si, že to je celá učitelská práce. Není. A ty další činnosti nedělají učitelé "navíc", jak píšete, vypadá to, jako by dělali další věci jenom proto, že se nudí. Ne, těch věcí, co musí dělat, jsou mraky, tvoří součást jejich práce. Pokusil bych se připodobnit situaci, jako kdybych řekl, že soustružník pracuje jen 20 hodin týdně, protože to je čistý čas, kdy od nože lezou špony. Ale to, že musí obrobek přinést ke stroji, upnout, podívat se do výkresu, nastavit stroj, pak uklidit pracoviště, odevzdat práci, plus kupu dalších věcí. To všechno musí, jsou to ty věci "okolo", ale je to jeho práce, dostává za to výplatu. Proto počítání úvazkových hodin učitele nakonec vždycky vede k tomu, že jsou stejně přeplacený, když dělaj jen 20 hodin týdně, pani, kdo to dneska má?
Ale jak říkám, to je pro ostatní čtenáře, aby to špatně nepochopili.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Petře,
psal jsem, že to tak vypadá z vnějšího pohledu. Ne mého osobního, ale většina lidí, co znám, má takový názor, že učitelé makají jen 20 hodin týdně. Ano, je mně jasné, že se na hodinu musí učitel připravit stejně jako třeba obchodník ve firmě na jednání se zákazníkem, ale tak je učitelské povolání dosud vnímáno. Asi by bylo dobře do toho výkazu hodin sdělovaného veřejnosti zahrnout i hodiny, co prací učitele stráví navíc. Ovšem práce navíc je i v soukromém sektoru. V některých pozicích placená, v některých neplacená.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenom dvě doplnění :
- ta práce kolem není jen příprava na hodinu, i když i tam mají lidé mylnou představu, že si to učitel udělá jednou a pak to 20 let opakuje. Většina práce kolem pak má souvislost s během školy, úřadováním, organizací apod.
- nejde o práci "navíc", což vytrvale opakujete, je to součást práce. Jde o to, že se podvědomě podsouvá, že učitel pracuje jen 20 hodin. Nepodsouvá se to u soukromého sektoru, nemělo by se ani tady.

No, upřímně řečeno, můj ředitel (soukromý sektor) o mě občas něco takového naznačuje, ale to je proto, že chce ušetřit mé prémie...

Zatím bez slepic

Ale pak je na učiteli, aby řekl, co vše ještě dělá navíc. Třeba, že učí jen 20 hodin týdně, ale dalších 20 hodin mu zaberou ostatní činnosti. Lidé mimo školství nemají šanci tu ostatní práci vidět, pokud o ní nehovoří sami učitelé.
Nezpochybňuji, že tam ta práce je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Učí se toto: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. To je celé.
Proč tu není Targus? Není právem nasraný po osobním útoku?

Zatím bez slepic

Ládik!!!
Přesně.
Je zbytečné ronit slzy.
Pokud se nezmění protektor,nezmění se nic k lepšímu,jen k horšímu.
Proč se asi vzpomíná na komunisti a ve všech oblastech?
Jen povzdech,ještě nejsme na tom tak špatně,jak na Ukrajině,tam to strašně urychlili protektoři z USA.

Zatím bez slepic

Dagmar.
Babiš tím protektorem není,on musí poslouchat protektora z USA.

Zatím bez slepic

To bych nerad, ale každý snáší osobní útoky jinak. Mne a Gerda to neodradilo...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak jsem říkal, Vidláku - nejdřív až na hubu. Za tenhle článek dík, ale víc se zapojovat nebudu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

spokojen, s učiteli mých dětí (Husákovy děti) to bylo už trochu horší, s učiteli mých vnoučat zase spokojenost (vše státní školy). V podstatě když není učitel vyhořelý a na škole není šikana (musíte si je dost vybírat) a je málo politiky, tak je to fajn. Ale vždy jsou nějací lepší a nějací horší.
Náš systém olympiád pro nadané žáky byl a je stále dobrý i ve světovém měřítku.
Co školy ničí za každého režimu je politika a neustálé radikální změny.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Buď je to tím, že jsou to převážně učitel-ky, nebo tím, že mají slabé odbory, ale nejsou schopni si vymoci nic. Když stávkovali, tak největší starost byla o to, aby to nikoho nebolelo.
Pokud si chtějí stávkou něco vymoci, tak nestávkovat 1. září, ale koncem školního roku. Nevydávat vysvědčení, vykašlat se na státní maturity, apod.
Teď dostali trochu přidáno, tak bude zas dlouho klid.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

PF2020

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Učitel je jako svíce, sama sebe spalujíc, vydává světlo jiným.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Potkal jste takového učitele?
Popřemýšlím, jestli jsem potkala takového učitele.

Zatím bez slepic