O víně naposled

Autor
Štítky

Dělat víno v pivařské velmoci České republice a k tomu být způvodem ze západních čech nedaleko od Plzně a Chodové plané, to je docela sebevražda. Žádné rodinné zkušenosti, žádná předávná moudra, žádná zkušenost. Jeden místní vinař mi s přívětivým despektem říká, že to co já mám vypito, to on má nablito. Má pravdu. Doslova. 

Víno se očeše, přiveze do sklípku, vylisuje, šťáva se nalije do sudů či demižonů, nechá se vykvasit a je z toho víno... Toť v kostce postup výroby. Ale zkusme si ho rozebrat detailněji. 

Hrozny se očešou. Čím později tím lépe. Dokud je na révě poslední list, funguje chemická továrna v rostlině  hrozen dozrává a přibývá v něm cukr. Jenže v našich podmínkách studeného a mokrého podzimu je nutné hrozny stříkat proti hnilobám co čtrnáct dní. Bez ohledu na odolnost odrůdy proti chorobám. Pokud se aplikuje postřik, je zapotřebí pár dní počkat než se zneutralizuje. Zde potřebuje vinař - vinohradník poprvé svoji zkušenost, kdy naběhnout do vinohradu. 

Hrozny se pak rychle musejí dopravit ke sklípku do lisovny. Utržený hrozen se snadno poškodí a jak se šťáva dostane na vzduch začne oxidovat, což vínu neprospívá. Rychlost je žádoucí. Zároveň platí, že v bobuli je vlastně voda. Nic v ní není. Až když bobule praskne, začnou se do té "vody" uvolňovat látky ze šlupek, které pak udělají budoucí chuť. Ale šťáva oxiduje. Ale je nutné ji uvolnit a nechat ležet se šlupkami. Proto se bobule melou a zároveň se odstraňuje třapina - ty větvičky na kterých bobule drží. 

Zde je podruhé zapotřebí zkušenosti. Některé odrůdy oxidují v řádu minut, jiné v řádu hodin, některé vydrží bez výrazné oxidace i několik dní. Je třeba vystihnout moment, kdy je šťáva dostatečně "naládovaná" aromaty, kyselinkou a dalšími látkami, které ovlivní budoucí víno. 

Pak se lisuje.  Princip lisu netřeba vysvětlovat, opět je žádoucí rychlost a kvalita lisování, aby nebyly ztráty. Je to ta nejatraktivnější fáze výroby vína.  Z lisu teče šťávička, děti pijí, dospělí pijí, vše je ulepené od moštu. Kdysi se hrozny nelisovaly, ale šlapaly se v kádi. Tu a tam se to symbolicky dělá dodnes. Vyberou se hezké holky, dostanou krátké bílé sukýnky, svalnatý mládenci je vezmou do náruče a odnesou je s umytýma nohama do kádě, kde se holky chytnou kolem ramen a šlapou a šlapou. Výsledkem je nejen chuťový, ale i estetický zážitek. 

Vylisovaná šťáva jde do nádoby, kde se na ni nasype bentonit. To je taková hlína, která na sebe nachytá různé těžké látky - zbytek dužniny, bílkoviny a to všechno stáhnou na dno.  Na hladinu už by se neměl dostat vzduch. Jakmile se usadí nejtěžší kaly, šťáva se přelije do nádob na kvašení. Sudů nebo demižonů.

Já osobně uznávám jenom sklo. Je stopro čisté, člověk vidí co se v tom víně děje, nenechává pachuť. V dubovém sudu stačí zapomenout maličký zbytek plísně a celá práce je na nic.  Nerezový tank je sice netečný, ale je kovový. Pokud je velký, generují se v něm bludné proudy a ty kvasinky to poznají. Dobrý vinař preferuje sklo nebo je ochoten se dřít a dávat do dřeva. Ale udržet dubový sud, to je taková práce, že ji málokdo udělá dobře. 

Do šťávy se přidají kvasinky - dneska se dají koupit, nebo se prostě počká a štáva se rozkvasí sama. 

Pak přichází burčák. Burčák je stav, kdy se kvašení nejvíc rozjede, kdy je kvasinek v moštu nejvíce, víno bouřlivě pění - burčí. Pravý burčák trvá jen pár hodin a během nich se výrazně mění chuť.  V moštu je už zhruba šest procent alkoholu a při pití se další bouřlivě tvoří i v žaludku a střevech.  Je snadné se z burčáku strašlivě opít. 

Burčák koupený u silnice nikdy nemůže být dobrý. Vždycky v sobě musí mít hromadu chemie, která zajistí, že kvašení vlastně neprobíhá. Pokud burčák nemáte rádi, může to být právě tím, že jste ochutnali tento chemiký koktejl. Ale dát si burčák ve sklípku, to je zážitek. Burčák je mléko starců a človšěk by ho měl vypít tolik, kolik má krve. Tedy alespoň šest litrů. Spolehlivě vás vyčistí. Správný vinař se má z burčáku "zebliť a zesrať" jak se u nás říká. 

Pak se proces kvašení uklidní. Kvasinky začnou chcípat na vlastní odpad - alkohol, postupně jich ubývá, kvašení zpomaluje a zpomaluje, až se úplně zastaví, případně je zastaveno chvíli před koncem, aby zůstalo nějaké procento cukru. Opět je zapotřebí vinařovy zkušenosti, kdy kvašení zastavit. 

Zastavuje se sírou - pyrosulfidem. Některé víno se zastaví po jednom krystalku síry, jiné kvasí dál a pokud se to se sírou přežene, můžete výsledek dovnou vylít do kanálu. Opět zkušenost. 

Pak se čeká, až si sedne kal, ochutnává se a vystihuje se chvíle, kdy víno z kalu stáhnout a přelít do nové nádoby. Kal odbourává kyselinu, ale také odbourává aromata a jemné chuťové odstíny. Zase je zapotřebí velká zkušenost, kdy je ten správný moment. 

Po stažení z kalů víno dál zraje, je několikrát vyfiltrováno, několikrát přelito a doplňuje se síra, která z vína vytlačuje kyslík a zabraňuje oxidaci. 

A pak se pije.

Chuť mladého vína zraje podobně jako dítě. Nejdříve je taková čistá, nevinná, časem se dostane na plný vrchol, je plná života a pak přijde dospělost, pomaloučku se ta síla ztrácí. Pokud má český konzument rozum a vinař také, v této době už je víno dávno vypité.  

Chuť vína  se z 45% vyrobí při mletí hroznů, lisování a nalévání do kvasných nádob. Dalších  5% udělá včasné zastavení kvašení a ta celá druhá půlka je dána čistotou práce, čistotou nádob a čistotou zařízení. Pokud uvidíte ve sklípku binec, hrdla nádob umatlaná, či uvidíte demižony, které nejsou zcela úplně plné až k hrdlu, nemůžete tam dostat opravdu dobré víno.  

Moravské víno je dobré jeden rok. Nejlépe je víno v říjnu vyrobit, v prosinci dotvořit a od ledna pít. Někdy v květnu či červnu je nejlepší a do září je velmi dobré. Pak už jde jeho chuť rapidně dolů. Pokud to tak uděláte, i naprostý neznalec si může víno velmi vychutnat a užít. Ne, nemusí cítit chuť květů, bezu, kopřiv, banánů... Ale může mu víno opravdu zachutnat a může poznat, jak se ta chuť vyvíjí, může se z toho těšit a může se pokusit najít pravdu na dně pohárku. 

Přeji všem dobrou chuť. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

vyblitých džberů, tak já už jsem odborník na slovo vzatý a Vidláka strčím do kapsy i s jeho vinohradem. A troufl bych si i na toho vinaře - rádce a přítele.
Jenže to tak ne a ne fungovat, asi jsem nějak blbě narostl - takovým se u nás říká NĚPODAREK.
No co už, asi to už budu muset vydržet s tím rybízlákem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku a co různé druhy kvasinek? Jak je to s tím. U vina, jak jsem postřehl, to má svůj význam.

Já to mám jednoduché. Do jablečné, hruškové drtě nebo do švestek dávám hlubokokvasné od Schimanského a kvasnou sůl. To samé dávám do medoviny. To je vlastně to samé, co dávám do medoviny.

Mimo téma přidávám odkaz - dobré shrnutí a ohodnocení cvrkotu kolem minisumitů http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-mini-krize-pred-mini-summitem-d…

Zatím bez slepic

Šikovně obešel fakt, že české soudy jsou nezávislé a žádný politik, ani Babiš či Zeman, by neměl jejich výroky zpochybňovat. Zakázáno to není, ale v situaci, ve které v tu dobu oba, jak Prezident, tak Babiš byli, mohli tuto událost lehce přehlédnout. Proč se neozvali jiní "demokraté", Fiala, Kalousek, Bělobrádek, Gazdík, či Bartoš, neuvádí !
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2018/06/23/migranti-zametme-si-pred…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je přímo jednou z pracovnic uprchlického centra, jako žena nejvíc administrativní - evidovat u keplu třeba výdej mundúrú, ručník apod. Občas se jí ptám na uprchlíky. Hodně zajímavý osudy se leckdy dozvím -> a ani jeden mi prozatím moc nepřipomněl předhazovanou šablonu o údajných vševychcáncích chtějících doživotně veledojit sociální systém nějakého evropského státu -> ale možná někteří chtěli či chtějí, nevím, ale zatím jsem se doslechl natolik odlišné osudy, že se na ně žádná hromadná šablona podle které by se s nimi všelijak zacházelo naprosto vytvořit ani nedá. A Vlk mi připomíná svým článkem někoho, kdo si myslí, že ta šablona již je a že i když není ideální, mělo by se podle ní postupovat. Ale nechci ho rozhodně hanět, neboť toho co o případu nevíme je jistě mnohem víc než toho, co jsme z médií schopni zjistit nebo co je nám jimi předhazováno. A pevně věřím, že kdyby Vlk znal další a další fakta, napsal by to jistě jinak a jistě by to v takovém případě např. Puckovi nevyznělo jako kopnutí (ale 5,5 slepic Pucku za onen slovní obrat, myslím si, že na dnešní Vlkův článek je velmi zdařilý a povedený a lze na to takto hledět :-) ).

Ty příběhy už si přesně nevybavuji a mnohdy se mi již motají národnosti a jednotlivé prožitky dohromady, tudíž se omlouvám že možná popíši něco od jednoho člověka (uprchlíka) co ve skutečnosti prožil jiný člověk (uprchlík), ale nevymýšlím si. Jestli si vymýšleli oni nebo jedna z místních "drben" [:-)] nejsem schopen posoudit :-(.

Syřan v lednu? To by mohl být možná ten člověk co ho sundali po půl dni nějak brutálně zašprajcovaném pod návěsem kamiónu, odřeném kde se dalo a uměl jen arabsky a strachem se rozklepal snad hned za ostnáčem u brány že ho zabásli do krimu. Pak se rozplakal když mu dali přečíst úvodní lejstro v arabštině že není v krimu ale v utečeneckém centru. Nebo možná tohle byl Iráčan, fakt si ty "info(/drby - prostě jak pro koho)" nevybavuji přesně, ale Iráčana tam myslím přivezli dost brutálně zmláceného (všem to tak připadalo) a nikdo nedokázal vymyslet, kde mohl cestou dostat tak strašnou nakládačku. Ale myslím že oba jim říkali že chtěli do Německa.

Taky tam byl chvíli třeba Ukrajinec, rozbila mu nedopatřením balzám po holení a on se ptal, jak si má teď po holení ošetřit pokožku, že nemá ani floka ani možnost si jít krém koupit a že musí používat tenhle dražší pro velmi citlivou pleť kterou má (což mám taky citlivou pleť a taky musím po holení namazat kvalitnějšími, jinak mě pálí huba zvenku jak sviňa). Tak byla férová a ze svých mu ho druhý den ve městě koupila (cca necelých 200 kč) a dala a tak byl moc rád. Pak říkala, že tam každej zaměstnanec má pojistku na blbost a že si jí taky uzavře, kvůli takovýmhle a podobným věcem, takže asi pětilitr ročně ze svýho jí to tuším bude stát.

Nebo tam byl tuším Uzbek a snad dokonce inženýr, v Čechách pracoval už snad 20 let, pravidelně si prodlužoval vízum, česky uměl na cizince už perfektně a na poslední prodloužení zkrátka pochybil, spletl si nějak datum kdy ho má jít vyběhat a chytli ho s pár týdny propadlým vízem a šup s ním do centra a že prý ho vyhostí! Taky super nápor na vnitřní prožívání, že?

Prý docela podporu svých spoluobčanů mají Vietnamci, jezdí tam prý docela za nimi rodinní příslušníci a známí.

Afričani (třeba tam byli nějací Nigerijci) prý umějí docela dobře anglicky, s Rusy a Ukrajinci to tlučou pracovníci v ruštině kterou ze socíku nějak ještě dávají.

Jeden Nigerijec asi omámen radostí jak je ve svobodné Evropě ji o Silvestra vybízel k oslavnému tanci :-), tak z toho byla nějaká šokovaná, ale říkal jsem jí, že se tomu nedivím, 20-ti letý rozjívení kluci :-).

Naposledy jsem se s ní bavil o jednom Afričanovi, národnost nevím, ale už ho během doby 4x z Čech deportovali zpátky do Itálie. Asi je to koumák a třeba by zde chtěl dokázat zrealizovat nějaký svůj unikátní superbastl, česky prý už docela umí, nadávat a vyhrožovat hlavně deportačním cajtům v našem jazyce prý mu jde už perfektně :-). Možná by si zasloužil dostat prostor třeba v Show Jana Krause, aby se k lecčemus mohl vyjádřit i ze svého pohledu :-).

A jen malá poznámka z místního zeměpisu -> cesta místním krajem do Bálkový, kor třeba v noci ... pro cizince asi super šok do jaký prdele mimo civilizaci a kudy vás to kurva vezou s následujícím nejpravděpodobnějším "a co tam s váma asi proboha budou dělat!"

Zatím bez slepic

Pohádky ovčí babičky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ad Puck:
Prosím neřešte vlka u Vidláka na blogu o víně.

Zatím bez slepic

Tématicky to sice je mimo a také by mi připadalo fajn aby nikdo nevkládal do diskuzí odkazy mimo téma.
Ale zrovna třetího dne ovínění mi to přijde docela lidské (proto jsem vložil i tu svou třeba "šmodrchačku/odlehčovačku"), neboť při troše větším ovínění - a to mi kdyžtak promiňte vinaři -> se beztak kecají už jenom samý píčoviny :-). Jsem abstinent už asi 15 let, takže samozřejmě závislákům (ech, provokativní rýpnutí) budu nejspíše připadat jako píčus já :-).

Jinak jsem zjistil, že mám asi velmi povedenou odrůdu (tmavě modrofialový kuličky, kupovaný před lety v zahradnictví v Žihli, víc o tom nevim), plíseň od vysazení před asi 8 roky téměř žádná, jen loni kdy mnoha sousedům všechno hnilo jsem měl statisticky plíseň asi na 2 hroznech z 50. Mám jeden po plotě a baráku rozrostlý keř a jen na jídlo a marmelády, letos to vypadá tak možná na 150 vydatných hroznů, vesnice si možná bude na podzim pár dní opět velmi pochvalně bužírovat. Dozrávají pěkně různě, část je na jedný stěně baráku směr severovýchod, část na druhý stěně směr severozápad, část po plotě směr jih a pak rozdvojka a severovýchod a jihozápad. Sladký je už někdy v září, snad od poloviny je-li pěkně sluníčko. Nedaří se mi ho ale rozmožit, už dva roky zkoušim udělat odnože sestřenici a ne a ne. Asi to tak prostě má být.

Přemýšlel jsem, že bych zkusil vyrobit i nějaký to víno. Ale díky Vidlákově článkům o vínu vím, že se na to můžu vysrat. A to ne proto že bych si netroufl na výrobu, já bych se s tím vůbec nějak echt nesral, syrový postupy taky někdy mívají mnohem víc do sebe než by kdo kdy čekal s chemií a měřákama a Bůhvíčímvším, ale dorazilo mě to jakési oddělování kalu, to fakt nevím jak bych udělal, takže na to celý seru a užiju si to - dá-li Pánbůh - v osvědčené abstinentské formě :-).

Díky Vidláku; poučné články :-). Dokonce se asi podařilo pomoci nepřivést jednoho abstinenta zpět se nějak motat v poklescích minulosti a držet se té správné cesty!!! :-) :-) :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

- to by bola skoda. Celkom som dostal chut navstivit Moravu a nejake odporucene vinobranie ci odporucene sklipky. Dobre vino je dobre aj ked nasi vladcovia tej cukornatosti az tak vela nemaju.

Zatím bez slepic