Od toho jsou peníze

Autor

Povím vám jeden historický příběh z mého rodiště. Někdy kolem roku 1880 si Werner Siemens a jeho inženýři dali dohromady, že dělat ve velkém skleněné lahve je byznys budoucnosti. Lidi mají chuť na pivo i jiné nápoje, je zájem o likéry, víno se vozí na světové vzdálenosti, bude se to hodit armádě na zásobování, dá se to snadno recyklovat, v rámci dobových možností je to pevné a lehké. Pokud se lahve budou dělat továrním způsobem na místě kde je písek, uhlí a železnice, může se jejich cena snížit tak rapidně, že nezbude skoro žádná konkurence. Když se sníží cena, půjdou lahve o to víc na odbyt, což zase zvýší obrat závodu a to zase sníží cenu.

O pár let později bude o něčem podobném snít Henry Ford.

Werner Siemens to spočítal, vymyslel sklářské stroje, upravil technologii a pak s tím došel za říšskými i rakouskými bankéři a společným kapitálem postavili sklárnu v Novém Sedle, která měla na jedné straně plotu uhelný důl, na druhé straně pak křemičitý písek a ze třetí strany nádraží. Sklárna i stroje jsou tam dodnes a už sto let chrlí prakticky veškeré zelené lahve v Evropě...

Tenkrát se navíc ukázalo, že poblíž se nachází i vydatné ložisko kaolínu i další uhelné sloje a brzy vznikla další továrna - tentokrát porcelánka v Loučkách. Ta je tam také dodnes, ale slouží jen jako pračka peněz pro ruský kapitál. Pokud si doma prohrabete porcelánové servisy, jsem si jistý, že každý najdete alespoň jeden talířek či hrníček, který má dole nápis "Porcelán Loučky". 

Proč to všechno píšu...

Werner Siemens si tenkrát uměl spočítat zcela bez problému, že se mu ta továrna vyplatí. Že stojí za to stavět na zelené louce, otevřít doly, postavit koleje, postavit dělnické kolonie, založit nemocnici, zajistit prostory pro hřbitov, položit vodovody z řeky Ohře, zkrátka a dobře přivézt civilizaci do naprostého vidlákova. Že ty zelené lahvinky mu to všechno zaplatí a ještě zbude na pěkné vily v Karlových Varech pro podnikové ředitele a pár nepodstatných milionů zlatých zůstane v kapse přímo Wernerovi.

Nepotřeboval k tomu žádné dotace, postačili mu normální bankéři a jeho továrna slouží a funguje dodnes.

To co platilo před sto lety, to platilo vždycky a platí i dneska. Pokud vynálezci něco vymyslí a profesoři to pak spočítají a sestaví, tak se vždycky najde nějaký novodobý Siemens i dostatek finančníků, kteří z toho udělají miliardový byznys. Pokud existuje způsob, jak něco zlevnit, není nikdy problém postavit libovolně velkou továrnu (tedy v EU to problém je, ale v Číně rozhodně ne). Stejně tak není problém postavit obrovskou loď, když to zlevní přepravu ropy, není problém postavit silnici či železnici přes celou Sibiř, když to zlevní dopravu kontejneru z Pekingu do Berlína a obráceně. 

Pokud se něco nestaví, tak zpravidla proto, že se to nevyplatí. Tečka.  Ještě se to nevymyslelo, nezdokonalilo, nefunguje to podle představ a tím pádem to k ničemu není.

Proto jsem skeptický k jakýmkoliv dnešním optimistickým sdělením o tom, jak zlevnila cena baterií do aut, jak se to už za chvíli začne vyplácet. Nikdo nikdy nikde nemusel optimisticky kecat,  že se už brzy zlevní počítače.. ty prostě v ceně klesaly samy, protože se inovovalo a vymýšlelo. Cena klesala tak rychle, jak se stíhaly stavět továrny. IBM, AMD  či Intel nepotřebovaly žádné oslavné články či velkohubé kecy v televizi. Nepotřebovaly dotace ani subvence.  Za ně mluvily jejich výrobky, které byly všude a jejich cena šla rok od roku dolů a přesto si firmy stavěly stále větší ústředí a nabalovalo se na ně stále více příživníků. Protstě přišel technický průlom, vymyslelo se jak dělat maličké tranzistory a i když to chtělo brutálně velkou továrnu, ve výsledku z toho bylo hodně levných počítačů. 

Henry Ford byl to samé - potřeboval brutálně velkou mnohahektarovou továrnu za příšerné peníze, ven z toho lezla levná a spolehlivá auta v takovém množství, že to tu továrnu zaplatilo a k tomu i celý Detroit. 

Kdyby se cena baterií dala stlačit na onu optimistickou úroveň o které se pořád mluví, už by to dávno udělali. A jestli to neudělali, tak zpravidla proto, že jsou to kecy. Kdyby český vynálezce měl tak skvělé baterie jejichž cena je poloviční, měl by u dveří frontu bankéřů, kteří by to chtěli financovat, protože by zbylo i na ně a vůbec na všechny. Že se tak sotva protlouká a už pár let mluví o skvělých bateriích HE3DA a jak staví továrnu, ale kde nic tu nic. Přitom články o spuštění linky jsou už z roku 2016 a viděli jste někdy jedinou HE3DU někde v prodejně autodílů? Navíc kdyby něco opravdu vynalezl a i kdyby u nás továrna nevznikla, vzikla by po ukradení patentu v Číně. A vzhledem k tomu, že žluťáci s níčím nepřicházejí, tak nic není. 

V Siemensově době se dávaly dotace jen na kanóny a vojenský materiál. Pokud chtěl někdo dělat civilní výrobu, musel si na ní vydělat sám. Žádné solární výpalné ani ekologická daň na neskleněné obaly ještě nebyla. Dneska to mají továrníci jednodušší. Někdy prostě stačí jen hodně kecat a díky tomu se dostat k dotacím díky kterým se pak dá dlouhá léta předstírat úspěšná výroba úspěšného produktu. Dají se dělat finanční bubliny a hrát si na kasíno, což je možná jediný účel. 

Kdyby totiž existoval vymyšlený způsob, jak rapidně zlevnit baterie - ať už tím, že by se do nich vešlo víc energie nebo že by se zjednodušily nebo se dělaly víc ve velkém, už dávno by v Číně vzniklo dvacetimilionové město kolem továrny na takové baterie. Trh je totiž takřka nekonečný. Baterie by řešily nejen elektromobilitu, ale i nedostatečné sítě - mohly by vyrovnávat proudové špičky, akumulovat energii, dokonce by opravdu nemusely být atomové elektrárny - jen střechy všech domů by vyrobily dost energie i pro všechny podniky, jen kdyby byly baterie a solární články v globále za nižší cenu než přečerpávací a jaderné elektrány. 

To platí i pro ostatní špičkové obory. Kdyby byla vynalezena metoda, jak na Měsíci kutat suroviny levněji než na Zemi, už by se to dávno dělalo. Kdyby existoval způsob, jak levněji dostat zboží z Číny sem, už by se dávno aplikoval. Vzhledem k tomu, že se zatím nevyplatí težit uhlí ani na Antarktidě, tak všechno o čem z hlediska dobývání kosmu mluví Elon Musk jsou jen vzdušné zámky. 

Nevylučuji samozřejmě, že lidi na něco přijdou. Že skutečně budeme mít jednou levné baterie i solární články. Že se vynalezne revoluční metoda výroby, najdou se levnější suroviny, zlepší se organizace práce... ale pak se to obejde bez všech hlasatelů ekologie a společenské odpovědnosti. Takové baterie pak budou úplně všude. Tak jako najednou skoro z roku na rok měli všichni počítače, či mobily. Tak jako najednou měli skoro všichni auto. 

Až to nastane, zjistíme to. Bude to totiž všude, protože to bude stát pár korun. Od toho byly vynalezeny peníze víme? Aby se dalo snadno a rychle určit, co se vyplatí a co se nevyplatí. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Elon Musk musí mluvit, jak mluví, kvůli investorům. Už delší dobu mám pocit, že Tesla je jen sofistikovanější Ponziho schéma. A proto tolik vizionářských nápadů v tisku.
Veškerý velký vědecký pokrok se udál v první polovině 20. století a o trošku později, dodnes z něj těžíme. Tedy rozvíjíme myšlenky a nápady, jejichž základ má původ ve vědeckých teoriích 20. století. Za posledních 30 let byl jediným důležitějším vynálezem internet a jedním velmi rozšířeným dotace EU. Genderové teorie nepočítám mezi nápady hodné zaznamenání. A biotechnologie jsou ještě v plenkách.
Další vývoj nastane až s dalším vědeckým třeskem. Teď se stále ještě rozvíjí nápady předchozích myslitelů. Až se vyčerpá potenciál a nastane stagnace úplná, možná se vynoří nový Einstein a další, a navrhnou nové teorie poznání světa, které přinesou nové vynálezy.
Do té doby se socialistická EU zhroutí. Proč vlastně NATO tolik bojovalo proti socialismu, když jej nyní v jiné podobě zavádí a chrání?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, to není socialismus, ale jen zoufalé pokusy udržet kapitalismus v chodu. Všechny ty tanečky s dotacemi, neziskovky, války a proxy války jsou jen cesty jak dostat peníze ke kapitalistům. Nic jiného. Že to má mediální krytí "socialismu" či "neomarxismu" jsou kulisy k zakrytí pravé podstaty těchto dějů. Bohužel zjištuji, že klasický marxismus má téměř ve všem pravdu.

Zatím bez slepic

souhlas. Kápoši nevědí, jak z plebsu vydojit zpět natištěné prachy. Všecky prachy, i ty nasyslené. A be výjimky.
Proto vymysleli dvě opravdu velké 3,14-čoviny. BIO a EKO.

Zatím bez slepic

Targusi, vy ani netušíte jakou v tom máte pravdu.
Naše budoucnost v Ojro sajuzu bude mnohem horší, než si myslíme.

Zatím bez slepic

Dokud bude EU v podstatě dodavatel "luxusního" zboží a služeb pro svět, tak na tom budeme +/- obdobně jako teď, tj. třetinové platy a zboží nejnižší únosné kvality, jenom bude větší tlak na to utratit pokud možno celou výplatu během jednoho cyklu - měsíce. K tomu slouží přímé i nepřémé zdanění a k tomu náležející buzerace (revize, certifikáty, atd - to se bude lehce stále navyšovat).
Až EU ztratí status "luxusu", tak se i EU rozpadne a každý pěkně za svoje. A protože Evropa skoro nic nemá, tak na nás tlak bude spíše menší, ale také podstatně zchudneme (v relativním pojmu). Ale toho se většina nás tady už nejspíš nedožije, tak si to na tom hnojišti tady pěkně v klídku doklepeme.

Zatím bez slepic

Obávám se, že bohužel máte pravdu a čeká nás ještě nějaká forma daně z hlavy pod pláštíkem boje proti CO2. A protože každý z nás nějaké CO2 vypouští (dědičný hřích už od narození), musí za něj zaplatit "desátek" novodobé církvi, která má už první svatou, Grétu.
Kdysi byl animovaný seriál o kačeru Donaldovi, alias strýčku Skrblíkovi. V něm řízení jeho firem převzali synovci a jejich zaměstnanci každé pondělí vraceli podstatnou část výplaty obdržené v pátek jako daň za to, že mohou pracovat.
Obávám se ale, že se díváme dnes na dialektickou syntézu socialismu a kapitalismu. Kapitalismus pro plebs, socialismus ve smyslu odpovědnosti pro horní vládnoucí vrstvy.
Až se EU rozpadne, ten tlak na bohaté státy bude děsivý. Ale to chce ještě další generace vývoje, kulturní memy mají dlouhou trvanlivost, než vymřou pamětníci.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby to byla jen daň z hlavy! Švédové zkoušejí zapojit do boje proti uhlíku i lidožroutství! To bude teprve paráda!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

v oboru automobilizmu bylo vše důležité vymyšleno a vyzkoušeno, byť třeba neúspěšně, již před první světovou válkou, resp. ať nežeru do druhé světové. Od této doby se jen a jen vylepšuje, vyvíjí, posouvá.
Což je už jedno sto a pět let.
A od té doby nic...
Ten poslední "velký myslivec" byl jistý Hans Ledwinka, který se pokoušel mezi válkami prorazit s předchůdcem dnešního EGR ventilu u vyvíjených dvoutaktních motorů, který kvůli emisím přisává spaliny do nasávaného vzduchu. Tehdy to ještě nedal, ale princip pokusů o využití energie z nedokonale spálené směsi vytáhl na světlo boží právě tento pán.
Jestli o tom existuje nějaká literatura, to netuším. Čerpám z pamětí svého dědy, který tehdy, jako polovice dalších příbuzných bouchal v Tatře.

Zatím bez slepic

Obdobně je to i s jadernou energií a výzkumy ve kvantové mechanice. Má to obrovský potenciál, ale skoro to působí, jako by se už ani nic vyzkoumat nesmělo či nechtělo. Jenom strašit "jádrem", to by šlo.

Zatím bez slepic

Souhlasím, bral jsem to globálně přes všechny obory. Vývoj se zastavil, čerpáme a rozvíjíme dřívější nápady a čekáme na velký průlom dalších myšlenek.

Zatím bez slepic

Taky velké nerealizované vynálezy Nicoly Tesly se vyprávějí jako neuvěřitelné příběhy. Nevím, jestli se o nich někde ještě vůbec bádalo.

PS: Kdysi bylo zakázáno používat jména vynálezců jako firemní názvy, pokud to nebyla vynálezcova vlastní firma. Naše Tesla se z toho tehdy vykroutila, že to je zkratka pro TEchnika SLAboproudá.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

No já zas slyšel, že to je zkratka TEchnicky SLAbé ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

byl zas první.
Tak tedy Vidlák je úplně hloupý, protože neovládá novou terminologii. Zde jeho chyba ve větě:
"... jak se to už za chvíli začne vyplácet."

Tak tedy - ty jeden hloupý Vidláku, neříká se "už za chvíli", nýbrž "právě přesně za deset minut"!!!
:-)))

Zatím bez slepic

to vyžral Gerd...

Já se z těch dvou poseru...

Zatím bez slepic

Gerd je starý, hloupý a ošklivý natolik, že vůbec netuší, že nemá psát ve chvíli, kdy píše Targus. Musím to vědět, protože každé ráno Gerda vidím. V zrcadle. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak s těmi baterkami, to opravdu bolelo.
Jelikož se o lithiové a jiné baterky zajímám již skoro několik desítek roků, tak mohu s jistotou tvrdit, že se Vidlák mýlí. Vše chce svůj čas a právě v současnosti se dostáváme do okamžiku, kdy se ona Vidlákova vize laciných baterek dostavuje. Ani ty lahve se nezrodily za jeden týden, ale musela tomu předcházet spousta jiných okamžiků je vyústily, že se továrna na lahve postavila a prosperovala. I v baterkách tomu není jinak. Mnoho dílčích úspěchů jež se dostavovaly po maličkých krůčcích vyúsťuje v použitelnou baterku v elektromobilech. Zatím se staví fabriky, neb výroba je náročná na čas a tím i prostor.

Dovolím si zde uvést odkaz: http://www.solarninovinky.cz/?prehled-vsech-zprav jež trošku naznačuje, že se to, co Vidlák předpokládá, již děje.

Zatím bez slepic

zvencnu.
1/ cena,
2/ kvalita,
3/ životnost.

Momentálně se opravdu dostáváme akorát do stavu "přesně za deset minut".

Fakt doběhněte všichni až za těch 30 let, ju?

Zatím bez slepic

Drahý Targusi, pokud se podíváte do zdrojového kódu, pak je tam "věštec - ten co zneuznal mistra", tudíž by vám nepřišlo na porouchanou mysl to, co píšete.
K podstatě problému. Otázka bez obsahu může vydat jen odpověď bez obsahu. Zjednoduším to, plácáte a blábolíte. Asi moc toho "kvitu".

Zatím bez slepic

Souhrn tří zásadních parametrů.
1/ Pořizovací cena
2/ kvalita (pro blbečky: absence servisníách zásahů a účinnost strojku)
3/ životnost (pro blbečky: časové období, ve kterém si produkt uchovává základní vlastnosti použitelnosti bez nutnosti profesionálních servisních zásahů)
A to vše porovnat s klasikou.

Za blábolistu už mne zde prohlásil Laco, nakonec z toho vylezl jako "zneuznaný génius" on sám. Takže si lupněte koenzym Q10 nebo ginkgo biloba a chutě do díla.

Zatím bez slepic

Je o tom článek u Kubáče.

Nemám čas to teď hledat, ale mým převyprávěním to je asi takhle: Baterky i benzín jsou energie nacpaná do hmoty. Ta v baterkách je vždy horší na objem, váhu, použitelnost než u pohonných hmot.

Tolik Kubáč.

Navíc na druhém konci drátu je vždy uhelná, vodní či jaderná elektrárna, protože ty alternativní jaksi nefungují pořád. Každý převod znamená ztráty.

Jinak stavět soláry na žírné půdě místo v poušti mi přijde debilita. Celá Sahara může být poseta soláry a zásobovat Evropu.

Zatím bez slepic

energie chemické vazby v benzinu je vždy větší (převedeno na objem nebo na váhu) než energie spojená s transportem Li atomů vnořených (interkalovaných) do druhé elektrody. No a co? Energie jaderných vazeb je zase o mnoho řádů větší. Ale uvolnění velké lokalizované energie=velké nebezpečí.
Na druhé straně bude (až i bude mnohem více elektromobilů, tak po 2030) i čistá energie ze slunce či větru. A PRÁVĚ proto, že ty elektrárny nefungují napořád a s výhodou nacpou tu elektřinu do baterií když jí vyrábějí přebytek (a je už dnes prodávána v době přebytku skoro "zadarmo").
A stavět soláry na Sahaře není dobrý nápad, je to daleko, nestabilní politické prostředí. Lepší je stavět je na továrních halách, povinně na velkoskladech, na zdevastované půdě (té máme v severních Čechách nadbytek plus již tam je i elektrické vedení vvn od vyřazovaných uhelek).
Jen na střechách rodinných domů v ČR můžete postavit tolik fotovoltaiky že to v ročním úhrnu dá výrobu Temelína. Jenomže na střeše rodinného domu to vyjde dvakrát dráž než na poli.
Tož tak.

Zatím bez slepic

Vy jste tou posranou fotovoltaikou prostě posedlej, furt jí tu všem hrnete do makovice.

Zatím bez slepic

Soláry mají jednu nepříjemnou vlastnost - téměř se nedají hasit. Když už ten solár začne hořet, je mnohem jednodušší nechat všechno pod odborným dohledem dohořet, než to hasit s rizikem dalších mrtvol (úrazem elektřinou). Posázet fotovoltaikou kdejakou autobusovou čekárnu - výborně! Na střechách nějakých kůlen... budiž. Ale s obytnými budovami bych byl opatrnější. Připomenu ono kouzelné: Co blázníte, vždyť jsou tam lidi!

Zatím bez slepic

noty s těmi cenami. V tomto punktu se každému práší od huby.

Jestli budou mít ty baterky stejnou výdrž, jak v noťasech a telefénech, tak potěš koště...

Zatím bez slepic

Furt se tady řešej baterky, jejich kapacita a cena, životnost atd.....
Nedávno jsme byli upozorněni na pravděpodobný nedostatek elektřiny již v roce 2023!!! A že budeme, možná, nuceni el. energii dovážet. No a že není odkud. A ceny budou stoupat a stoupat a stoupat. A že musíme šetřit. To někdo objevil Ameriku.
Tak a do toho vtrhnou elektromobily. Myslím, že potom budou všechny řeči o skvělých, nových baterkách akorát pro smích. To teprve nastane ten správnej průser. Elektrika totiž neroste na záhonech ani na stromech.
Takže elektromobilitě zdar...

Zatím bez slepic

In reply to by Jukan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Říši odstávku atomek, aniž by pořešili, co bude den poté. Tedy větrníky už mají, akorát nejsou k dispozici zálohy, takže nám to asi bude kolísat a padat.

Zatím bez slepic

Oni eurosoudruzi z Říše zálohy mají v těch hnusných kouřících uhelných elektrárnách v Polsku a ČR. Viz rozšíření elektrárny Turów na pomezí hranic Německa, Polska a ČR. Ta je určena evidentně pro německý trh. Naoko se bduou tvářit jak nejzelenější ze zelených a ošklivé uhelné elektrárny zůstanou za jejich hranicemi. Něco jako Rakušané a jejich dovoz elektřiny z Temelína.

Zatím bez slepic

Já nechci být rejpal, ale ještě jsem žádnou baterku v uvedených cenách z tabulky neviděl. To je prostě nějaký údaj vycucaný z prstu, který se určuje kdo ví jakou metodikou. Já věřím tomu, že existuje ukazatel, který hodnotí, že dneska stoje kWh baterka oněch 150 dolarů. A klidně i věřím tomu, že v roce 2024 bude podle této metodiky stát kWh baterka 100 dolarů. Jenže když si chci dneska takovou baterku koupit, stojí o dost víc. Jo, věřím že vlastní články tolik stojí. ale když se to poskládá dohromady, dá se k tomu nějaká elektronika, obal, dráty a tak a najednou jsme na dnešních cenách zhruba 10tis. za kWh baterku. Až to bude třetina, začne to pomalu měnit svět. Pokud to vůbec půjde. 

ale samozřejmě s tím nemám problém... Když jsem byl na střední škole, byl mobil hračkou pro bohaté podnikatelské dětičky. dneska o dvacet let dál je to zboží i pro ty poslední chudáky. 

Takže pokud se moje (a všech ostatních) vize levných baterek vyplní, bude po problému s energetikou i po velkých energetických koncernech. Každý si na svojí střechu nandá soláry, přidá baterky a každý bude místo Dukovan dělat proud pro sebe i pro průmysl. Nebudou zapotřebí přenosy velkých proudů, navíc proud se bude kupovat u domácností a každý sebezelenější ekolog bude stejné víry, když bude moci dostávat peníze za proud ze své střechy, pokud povolí vedení vysokého napětí. 

 

Zatím bez slepic

korporací nás - spotřebitele a živnostníky - pustí z řetězu? Abychom si sosali pomalu zadáčo elektriku ze sluníčka? Jen tak bez patřičného finančního oholení?
Chacha,
cheche,
chichi,
chocho.
Nepadá v úvahu.

Zatím bez slepic

věc je pak realita.
Pokud já vím, VW se nepřihlásil NIKDO na konkurz generálního dodavatele baterií právě z důvodu fixace ceny na příštích 10 let. Což je docela šílenost.
Může být, že soudruzi ve VW už zatřepali hlavou a vymysleli nějakou méně kravskou myšlenku.
Pokud se ovšem podívám na aktuální ceny, za které se "auta na uhlí" nabízejí, (od 30 000 € nahoru) je to mimo realitu naprosté většiny obyvatelstva otrocké části EU.
Na rozdíl od části otrokářské - samozřejmě.

Zatím bez slepic

VW si už tu fabriku staví sám. Při znalosti toho, jak VW jedná s dodavateli a jaké podmínky pro tu továrnu na baterky VW nabídlo - viz oficiální zprávy v tisku, se nedivím, že se jim nikdo nepřihlásil.
Auta na elektřinu jsou samozřejmě míněna pouze pro bohatší část společnosti. Ten plebs s pomalými obstarožními pekáči jen překáží těm rychlým, mladým, krásným, chytrým a se správnými názory. Takže mají vypadnout ze silnic a sedět doma. Ovšem co na to automobilky, až si omezí trh zákazníků a navíc nebudou mít jak se dostat do práce v těch automobilkách, to bude ve hvězdách. Součástí platu budoucnosti asi bude firemní automobil pro všechny, aby dorazili do práce. Nebo přechod na práci z domova. Ovšem u mnoha strojů to nepůjde, takže ještě budou firemní linky elektrických autobusů. Nebo kolem továren vzniknou dělnické kolonie.

Zatím bez slepic

jak se Vidláku ptáte? Říkáte že pak to pomalu začne měnit svět. Podle "learning curve" hromadné výroby Li baterií to bude až jejich roční výroba vzroste 32 krát.
Jak jsem k tomu došel: z learning curve hromadné výroby baterií vyplývá, že když se zdvojnásobí počet vyrobených baterií tak cena klesne na 80% původní ceny. No a ta 1/3 to je 0,8 na pátou. Takže to bude až bude úhrný počet vyrobených baterek 2.2.2.2.2=32 krát větší než nynější stav.
V podstatě bych řekl že to bude až bude na silnicích 30 krát více elektromobilů než je teď. TIPNĚTE SI KDY TO BUDE. Můj odhad je že to bude do 10 let.

Zatím bez slepic

Jestli je to závislé na elektromobilech, tak to nebude nikdy.  Už dneska je kapacita elektromobilů prakticky všude na hranici možností.  V Norsku jich je poněkud víc než u nás, ale i bohatí norové už nemají prostor na další nabíječky. V Kalifornii vyjely Tesly na díkůvzdání a měly fronty na nabíječkách jako za ropné krize. 

Ale takhle to není. Kdyby ty baterky k něčemu byly a daly se zlevnit masovou výrobou, už by se vyráběly. Trh je prakticky nekonečný. Já si okamžitě koupín 20kWh baterku, pokud mě bude stát i se 150ti m2 soláru, měniči a elektronikou do 200 tis. A samozřejmě životnost bude alespoň 20 let. Ale v té chvíli si to koupí každý. Protože to bude levnější nebo stejné jako mít proud od ČEZu a nebude nutné platit oligarchické korporaci.

Výroba baterek založená na tom, že Němci dají dotace na elektromobily je postavená na hodně hliněných nohách. 

Zatím bez slepic

v roce 2018 se ve světě prodaly asi 2 miliony elektromobilů, z toho polovinu tvořily prodeje v Číně. To co se prodá v Norsku či ČR či Německu je bezvýznamné. Sledujte jen Čínu. Z jednoho na 16 milionů elektromobilů se Čína určitě dostane do 10 let. Tesla v Číně bude vyrábět půl milionu za rok, Číňané tak dvojnásobek, zbytek Němci a dodávky z Japonska.
To není žádná stavba na hliněných nohou...
A aby Vaše sestava stála do 200 tisíc Kč (+ inflace), bez dotace, tak na to si počkáte hodně dlouho. Vždyť zhruba to samé by jste zaplatil za celou střechu z kvalitních tašek (bez fotovoltaiky s akumulací). Uznejte, to je v nejbližších 10 letech v ČR nesmysl.

Zatím bez slepic

Samozřejmě že je to nesmysl...  Ale přesně tolik to musí stát, aby se mi vyplatilo odstřihnout ČEZ s Temelínem i Dukovanami. Já to nechci jako status, aby  mi všichni tleskali jak jsem zeleně greténsky uvědomělý. Já to chci  z naprosto přízemních důvodů - abych měl víc energie a míň za ni zaplatil. Takhle primitivně si představuju pokrok. Budu mít víc za míň.  A vzhledem k tomu jak se to dneska všude vede, dovedu si snáze představit, jak nemáme peníze ani na energii z Dukovan a už vůbec ne na tu solární nebo větrnou, než že by byla energie skoro zadarmo, jak o tom sní Bernie Sanders. 

Koneckonců žít se dá bez elektriky. Jeskyně se dá také velmi útulně zařídit... Ale pokud se to kolem nás má jmenovat civilizace, tak bych prosil pány vynálezce, vyzionáře, profesory a techniky, aby vynalézali něco, co nám dá víc energie za méně. A klidně ať je to projekt za tisíc miliard dolarů. 

Zatím bez slepic

budete mít třeba až si pořídíte levný elektromobil, (to je za 10 let nebo ojetý nebo Dacie) a budete si do něj brát elektřinu ze své střechy. Když najedete ročně 20 tisic km x 6l/100 km x 30 Kč za litr tak ušetříte ročně 36 tisíc Kč. Tak se Vam ta investice do malé střešni fotovoltaiky rychle vrátí.
Spíš se to rychle vrátí nějaké firmě co něco rozváží. V Německu si Pošta už sama vyrábí takové levné elektromobily na rozvoz zásilek.
Jinak elektřina z nových Dukovan už nebude výrobně za 70 haléřů/kWh jako z těch starých ale za 3 koruny. K tomu si připočtěte distribuci atd a uvidíte co Vás v roce 2040 čeká.

Zatím bez slepic

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obávám se, že se trh s baterkami pořádně rozjede teprve ve chvíli, až vývoj přijde s novými elektrolyty. Což může být za nějakých 10-20 let plus dalších 10 let na rozjezd a zvládnutí masové výroby. Tedy nějaký nástup elektromobility a baterií odhaduji na dobu za 20 až 30 let, a spíše těch 30.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

znám. Že tam ve sklárnách upřímně pozdravuju. Něco jsme se těch flašek navozili...
:-)
Kde jsou ty časy...
To byl Targus ještě "velkopodnikatel"...

Zatím bez slepic

Most od dálnice na Nové Sedlo je zavřený a tak se musí na Chodov přes Loučky, objížďka je (nebo byla) neznačená, tak jsem tam posledně v noci zabloudil. Kdo by to řekl, v takové díře jako jsou Loučky :-)

Zatím bez slepic

Jo Loučky... moje rodná dědinka... Na Západ komíny, na sever výsypka, na jih dálnice a na východ chráněná krajinná oblast. Tu a tam závan z palivového kombinátu Vřesová. Ale také 10 minut chůze do Slavskovského lesa kolem bývalých muničáků. Potůčky s pitnou vodou tekoucí do Ohře, bukové háje, dubové chlumky, výsypka kde jsme si hráli na beduíny, lesy vyrostlé z náletů bez ladu a skladu kam nikdo nechodil... Až pojedete kolem baráčku číslo 140, tak se tam zastavte - můj táta tam má navijárnu motorů. Tak mu tam zazvoňte a řekněte že jste se o něm dozvěděl ze synátorova blogu. 

Zatím bez slepic

Hm... Svět je malej... Bejvalej švára v tý sklárně fachá dodnes... Jen moje ségra už teda žije jinde. Už je to teda dvacet let, co jsem se tam potloukal naposledy, ale i tak...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Marie Terezka nechala sázet stromy kolem cest. A díky Napolenovy máme konzervy. Do háje T9.

Zatím bez slepic

In reply to by Pepe (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem starý, hloupý a škaredý. Neumím dát odkaz přes telefon. Nádherná písnička (i titulky v češtině) na y trubce. Máma rossija máma.

Zatím bez slepic

迪玛希《Adagio》深情控场-《歌手2017》第6期 单曲The Singer【我是歌手官方频道】

https://www.youtube.com/watch?v=m41Kafa14ro

Zatím bez slepic

Димаш Лондон - Реакция судей шоу Икс Фактор Великобритания
https://www.youtube.com/watch?v=-bL6g_6qVLY

Sleduji ho už delší dobu.

Zatím bez slepic