Ovlivněný rozpočet

Autor
Štítky

Abych vám dokázal, že si každý den přečtu diskusi pod článkem, chci dnes vyhovět panu rk. Ten se v komentáři podivoval, proč řešíme Sýrii a jiná podobná témata o kterých nic nevíme a nediskutujeme něco, co můžeme ovlivnit... napříkad náš státní rozpočet. Tož dle jeho dalšího názoru se proměňuji z experta na Sýrii v experta na finance. Učiním tak s klidným svědomím, finance jsou v dnešní době ještě mnohem neuchopitelnější téma než lokální konflikty v globálním světě. 

Zklamu každého kdo čeká, že se teď začnu věnovat důchodům, investicím, zdravotnictví a sociálním dávkám. Stejně tak zklamu každého kdo by čekal, že budu vytahovat nějaké grafy a dokazovat, proč je Babišův rozpočet lepší než změny které navrhuje Fiala, případně Kalousek. Nemíním Babiše ani tepat, ani chválit. 

Ony jsou totiž všechny naše rozpočty úplně stejné už nejmíň patnáct let. Minimálně od Paroubka se vůbec nic nezměnilo a pokud se o změnu někdo pokusil, špatně to dopadlo. 

Začnu poněkud zeširoka. Už dlouhá předlouhá léta je to na světě zařízeno tak, že bohatí platí stále menší a menší daně a ti úplně nejbohatší to mají zorganizované tak, že neplatí daně žádné. Dělají to zcela legálně, zcela podle zákonů, teré si pomocí lobingu nechávají psát na míru. A tak poslední uklizečka platí ze svého příjmu mnohem větší daně než Amazon. A v případě Amazonu to údajně je tak, že opravdu kterákoliv uklizečka zaplatí víc, protože Amazon neplatí ani dolar, ani euro.  

Celý globální obchod je nastaven tak, že jedna pobočka v Číně to zboží vyrobí a s takřka nulovou marží ho prodá pobočce na Kajmanských ostrovech. Kajmanská pobočka najme pobočku na Filipínách, která zboží s takřka nulovou marží převeze do Evropy. Kajmanská pobočka pak zboží za drahé peníze prodá evropské pobočce a ta ho s takřka nulovou marží prodá v Evropě spotřebitelům. Jestli jste četli pozorně, tak už víte, že celý zisk zůstal té kajmanské pobočce. V Číně se zaplatily maličké daně, v Evropě se zaplatily maličké daně, na Filipínách se zaplatily (a hned rozkradly) maličké daně a z toho obrovského zisku se zaplatily maličké daně na Kajmanských ostrovech, protože je to daňový ráj... víme? 

Celé bankovnictví je postaveno tak, že banka si půjčí od centrální banky a centrální banka si tu půjčku natiskne (vygeneruje v počítači) pak ty peníze půjčí spotřebiteli nebo státu, ten je vrátí i s úrokem, banka ty peníze s trochu menším úrokem vrátí centrální bance a ta ty peníze spálí, respektive vymaže příslušné cifry. Je možné si půjčit takřka nekonečné peníze a leckteří xenofobní a konspirační autoři tvrdí, že peněz je v oběhu mnohonásobně víc než všeho světového majetku. 

V konečném důsledku to znamená, že do státní pokladny přitéká stále méně peněz z podnikání a vytváření hodnot, stále méně toho platí ti, kteří peníze mají a stát to řeší tak, že ždíme ty, kteří peněz moc nemají. Přímé daně ze zisku jsou stále více nahrazovány nepřímými daněmi z přidané hodnoty, poplatky za licence i televizní signál, kolky, spotřebními daněmi a podobně. Tohle státu prochází, protože tyhle daně prakticky nedopadají na bohaté a kupodivu ti nejchudší na které nedopadají, ti se stejně nebrání. Jenže když lidi chudnou, tak se zmenšují i příjmy z těch nepřímých daní. Chvíli se to pak dá ještě držet půjčkami a exekutory, ale po nich už přichází krach... Hádejte v jaké fázi se asi nacházíme? 

Jediné další, co se dá ještě zdanit, je práce. To se rozumí, jen ta lidská práce. Roboti se nedaní. Navíc roboty vyrábějí ty největší korporace se sídlem na Kajmanských ostrovech a tak se nejen nedají jejich práce, ale vlastně ani jejich výroba. Pracující člověk tak odevzdává na daních stále více a proto stále více lidem dochází, že pracovat nemá smysl. Sociální dávky už zdaněné nejsou. Kde se berou sociální dávky, když stále méně lidí pracuje? Stát si na ně půjčí ne? A kde si na ně půjčí? U banky. Kde ty prachy vezme banka? Natiskne je... 

V takovémto systému ani deset Babišů nic nevymyslí. Stejně jako nic nevymyslel Sobotka, Nečas, Kalousek a další. Vzniklé bohatství se ke státu dostane jen v drobtech. Babiš tak jen řeší, jestli za tu hromádku zlaťáků opraví silnice nebo přidá důchodcům. Babiš to celé už od roku 2014 řší tak, že přidává důchodcům a omezuje investice. Díky tomu pak rozpočet +- vychází na tu kladnou a tu zápornou nulu. Bez ohledu na schválené schodky, posledních pět let je výsledek mnohem lepší než se počítalo. Za Kalouska to bylo naopak. 

Ale ani Babiš ani nikdo jiný nesáhne na ty opravdu bohaté, kteří pohádkově vydělávají na výše popsaných principech.  Proto to musí dopadnout jako vždycky. Konjunktura přestane a drobty pro stát se zmenší. Samozřejmě se zmenší mnohem víc než celý pokles hospodářství, protože ti opravdu bohatí si přece nemohou dovolit menší zisk... jinak by to přece nedělali ne? Mohli by podniky zavřít, přestat dávat práci lidem a to nikdo nechceme. 

Takže závěrem: 

Vidlácky si myslím, že naše šance ovlivnit rozpočet je slovy Václava Klause ml. obdobná jako šance židovských výborů ovlivnit životy svých soukmenovců na cestě do koncentráku. Dokonce si vidlácky myslím, že je snazší ovlivnit postoj ČR k syrskému konfliktu, k Putinovi, či Trumpovi. Tam existuje hodně aktérů, kterým je možné rozumět a jejichž cíle jsou viditelné a nebo alespoň dohledatelné. Aktéři těch nejzajímavějších byznysů a ovlivňovačů daňových zákonů, ti nejsou vidět vůbec.

Jak často vidíte v televizi Kelnera? Kolikrát jste ho slyšeli naživo mluvit? 

 

Mimochodem... toto je za dva a půl roku první článek na Kydech s tématem finance. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidlák se poněkud mýlí ohledně tisku peněz, tisk oběživa si sice může centrální banka povolit v libovolném množství, ale příliš mnoho oběživa spouští inflaci, a ta pak likviduje vklady nejbohatších a dluhy nejchudších. Takže jaksi z principu nemůže být inflace nikdy příliš vysoká (ti nejbohatší by se zlobili) a nemůže být tedy ani tisk peněz centrální bankou v jakékoliv množství, ale vždy jen v souvislosti s peněžními agregáty M1 až M5 (první 3 vysvětleny zde https://www.cnb.cz/cs/statistika/menova_bankovni_stat/metodicke-poznamk…, zbylé zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C4%9B%C5%BEn%C3%AD_z%C3%A1soba#M1).
A proč jsou státní rozpočty ve stále větších potížích? Je příliš mnoho lidí, kteří ze systému čerpají, oproti těm, kteří do systému přispívají. Zajímavé je, že u důchodů se hodně hlasitě diskutuje o poměru počtu důchodců vůči pracujícím, u státních výdajů už ne. Přitom je to stát, kdo vytváří místa státní úředníky.
A když je těch ze systému čerpajících příliš mnoho, zbylá část těch zaměstnaných zjišťuje, že pracovat se nevyplatí a je výhodnější zůstat doma, protože plat nestačí na pokrytí nákladů na život a dopravu do zaměstnání oproti sociální dávce. Nic proti, sociální dávka nebo důchod musí umožnit život bez obav, i když ne v luxusu. Ale cena práce je příliš nízká v poměru k životním nákladům. Máme sice světové ceny, ale žijeme za české platy nebo důchody. Příliš velký odliv zisku formou dividend (namátkou bankovní poplatky, předražená voda) pak způsobí, že není dostatečný přísun peněz do státního rozpočtu. Chvíli to lze řešit zadlužením, ale ne navždy. Jakmile se nastaví negativní trend, jednou se dojde k té hranici, která už způsobí fatální změny ve společnosti (např. měnovou reformu).

Nemá smysl se hádat o státní rozpočet, na to máme dostatek placených expertů a poslanců. Problémy státního rozpočtu lze řešit vyšším výběrem daní od těch, kdo do rozpočtu ještě přispívají. Jsou tři cesty. První je cesta trvalého zadlužování státu nebo zvyšování daní, druhá cesta je pomoci lidem a firmám, aby zaměstnanci měli vyšší platy, a tím pak více přispívali do státní kasy. Třetí cestou je osekat výdaje. Ministerstvo financí si vybralo první cestu a lehce cestu č. 3.
Přitom rozumná cesta je vytvořit firmám takové prostředí, aby mohly lépe prodávat své nápady a výrobky, místo aby utrácely energii a čas v plnění předpisů. Značné zeštíhlení státních zákonů a daní by výrazně pomohlo. Potom držet státní dluh na současné úrovni nebo jej postupně umazávat, a snižovat výdaje státu.
Máme, co máme, a musíme v tom žít. Vlády jiných zemí EU nepostupují jinak. Asi taky četly Švejka. To se nám to hoduje, když nám lidé půjčujou peníze!
Peníze na státní dluh se někde berou, nejsou jen ze vzduchu. Jedinou skupinou, která bude ten státní dluh platit, jsou ti, kdo mají prostředky v penzijních fondech.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, nemohu si pomoci. Zase špatně! Centrální banka uvádí do "oběhu" jen bankovky a mince, což je zanedbatelné množství peněz v ekonomice. Hlavním zdrojem nových peněz jsou komerční banky!!!!!!!!!

"A proč jsou státní rozpočty ve stále větších potížích?" Protože zisk!!!!! odváděný mimo národní ekonomiku. Proto se jako stát zadlužujeme. Dluhy nahrazují unikající zisk. Růstová ekonomika jakéhokoli státu může fungovat jen za dvou podmínek: nové trhy, nebo nové dluhy. Jelikož jsme posedlí růstem a nové trhy se jaksi na uzavřeném prostoru naší zemičky již nenacházejí, zůstává nám jen a jen prodlužit se k růstu.

"Třetí cestou je osekat výdaje. Ministerstvo financí si vybralo první cestu a lehce cestu č. 3." No nevím zdali je osekávání výdajů státu v následujícím roce přijetí nových 4000 státních zaměstnanců většinou policistů.

Zatím bez slepic

Nemohu zcela souhlasit, protože centrální banka přímo skutečně vydává jen bankovky a mince, ale řídí i ostatní měnové agregáty svými kroky.
Centrální banka ovlivňuje množství peněz v oběhu tištěním nových bankovek a ražením nových mincí nebo naopak jejich stažením z oběhu, obchodem s cennými papíry zvyšuje nebo snižuje rezervy komerčních bank a tím dává prostor pro vytvoření nových peněz multiplikací (procesu, při kterém se činností komerčních banky vytvářejí nové peníze), změnami úrokových sazeb jejich snížením či zvýšením úrokových sazeb motivuje nebo demotivuje ke spoření a dává prostor pro vytvoření nových peněz multiplikací (Vaše tvrzení, že zdrojem nových peněz jsou komerční banky), změnou míry povinných minimálních rezerv reguluje rychlost procesu multiplikace. Působí zde i celkový stav ekonomiky, operace centrální banky na devizovém trhu, míra inflace v domácí a zahraniční ekonomice, objem dovozu a vývozu zboží, a další.

Stát nemá peníze, protože zajišťuje spoustu služeb neefektivně, na které by se měl vykašlat. Např. podporuje neziskovky, které svou činností směřují přímo proti státu (např. když nějaká neziskovka okatě podporuje zájmy např. USA, EU, Číny, Ruska (tedy pokud existují, neznám všechny neziskovky), místo aby podporovala zájmy svých občanů, a stát té neziskovce ještě dává peníze - dost častý případ Petříčka a Hamáčka).
Růstová ekonomika obsahuje jeden podvod ohledně vykazování HDP. Např. pokud zboříme most, vykážeme činnost firmy a zvýšíme HDP. Pak postavíme nový most a opět se zvýší HDP. Ve skutečnosti ale máme jen nový most místo starého, ovšem pořád máme jen ten jeden most jako před bouráním, jen je novější. HDP ale vzrostlo.

Co se týká přijetí nových policistů, to je na rozhodnutí ministra vnitra. Pořád ale platí, že počet lidí čerpajících ze systému nesmí převýšit počet lidí do systému přispívajících, a to ve finančním objemu. Např. když mám 100 lidí, kteří do systému přinesou každý měsíc 1000 Kč, mohu k nim mít 100 lidí, kteří dostanou měsíčně 1000 Kč z rozpočtu, nebo 200 lidí, kdy každý dostane 500 Kč, nebo 400 a každý dostane 250. Nebo mít 10 lidí a každý dostane až 10 000 Kč. Je to jen příklad. Když je příliš mnoho lidí čerpajících ze systému, musím buď najít nové přispěvatele do systému (zrušit výjimky o zdaňování peněz v zahraničí v daňových rájích), nebo dát méně peněz těm, kdo ze systému čerpají, nebo chybějící finance sehnat zadlužením.
Dalším příkladem je zdravotnictví. Peněz dostalo ve 2018 300 mld. Kč, ve 2019 prý to bude 320 mld. Kč. Nárůst asi 6,7%. Zdravotníci chtějí nárůst platů 10%. Fajn, ale kde se vezmou chybějící 3,3%? Pojišťovny nezaplatily za 4,3% poskytnuté ambulantní péče. Dluh roste, ale pořád si myslíme, že jsme na tom dobře. Pokud do systému nenalijeme další peníze odjinud, je řešením jen snížit počet lidí, nebo nakupovat ve zdravotnictví levněji.

Tolik na vysvětlenou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsou ti šťastnějšï. Znám případ,kdy za minulý rok neuhradila jedna ZP 26% uznaných a provedených ošetření ambulantním specialistou. Na odvolání odpověděli, že úhrada je dle jejich názoru dostatečná. Tak jsou trestáni smluvní lékaři, kteří začínali před dlouhou dobou, a mají dle úhradového vzorce tzv. historický koeficient, kdy jsou limitováni výší plateb v době, kdy začínali. Proto také někteří neberou nové pacienty, protože pracují zdarma.

Zatím bez slepic

„Pojišťovny nezaplatily celkem za 4,3 procenta poskytnuté ambulantní péče. Mezi jednotlivými pojišťovnami jsou velké rozdíly. Nejhorší je Oborová zdravotní pojišťovna, která za uplynulých pět let nezaplatila ambulantním specialistům 8,9 procenta péče, přičemž v roce 2016 šlo dokonce o 10,7 procenta! To znamená, že každého desátého pacienta jsme jim ošetřovali zadarmo,“ vypočítává prezident ČLK Milan Kubek.

https://www.businessinfo.cz/cs/clanky/miliardy-navic-do-zdravotnictvi-1…

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Nemohu zcela souhlasit" Jsou zásadně dvě možnosti:

-centrální banka vydává bankovky a mince, komerční banky "zbytek",
-předešlé neplatí.

To, že centrální banka "reguluje" komerční banky svými nástroji, přece ještě neznamená, že vydává onen "zbytek".

Zatím bez slepic

Tak pro mě, jaký je rozdíl v tom, že ČNB mincovně zadá tisk "1mega kč" vs zadá povolení vytvořit "komerční bance záznam 1mega"???
Chápu, že se můžeme bavit o nákladech an výrobu papírových/kovových vs naklikání v počítači, ale reálně, jaký je rozdíl kromě názvosloví v povolůení/zadání vytvoření peněz mincovna vs komerční banka...

Zatím bez slepic

"jaký je rozdíl kromě názvosloví". Ve velikosti vytvořených "peněz". Asi tak 1:1000 (odhaduji) a možná i více.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"prakticky nedopadají na bohaté a kupodivu ti nejchudší na které nedopadají, ti se stejně nebrání."
Vidláku, není tam překlep, Nemělo by být na které dopadají ?

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

ano, je to překlep...

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buylasixshop.com/ - lasix mechanism of action

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyzithromaxinf.com/ - what is azithromycin used for

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cephalexin And Belly Fat <a href="https://ocialisshop.com/ ">cialis super active</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Inflace likviduje vklady nejbohatších? Ale ti přece můžou svoje prostředky investovat do nemovitostí, průmyslu, lobbyingu a já nevím čeho ještě, ne?

Zatím bez slepic

Inflace likviduje všechny vklady a úspory. Má nutit lidi k utrácení místo spoření. A také jde o skrytou daň. Při nulové míře inflace převládne spekulace se zbožím a nastává past likvidity. Zajímavý je případ Japonska, viz zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Past_na_likviditu
Do zboží mohou investovat všichni, ale všichni také potřebují nějakou finanční rezervu na nepředvídané výdaje, a tu jim inflace postupně požírá.
Inflace při nulové úrokové míře (nebo úrokové míře blízké nule) postupně likviduje dluhy dlužníků u bank, protože snižuje i tu základní částku dluhu. Např. při inflaci 2% a úrokové sazbě 1% (např. dlužník najde věřitele, který poskytne peníze dlužníku za 1% místo aby jej držel v bance na běžném účtu za 0,2% https://www.cnb.cz/cs/statistika/menova_bankovni_stat/harm_stat_data/mf…) ten rozdíl 1% znamená, že má dlužník majetek zaplacen inflací za dobu 30 let. Kdo chce, nechť si zkusí jednoduchou tabulku v Excellu pro zakladní částku dluhu, roční splácení rozloženo na 100 let a výši rozdílu inflace a úroku - 1% . Za 70 let je dluh splacen, ale splátka je rozložena na 100 let. Rozdíl 30 let je to, co dlužníku věnuje inflace k dobru.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musel jsem to přečíst 10x co jsi napsal než jsem pochopil, že jsi polovinu napsal jinak, než si na konci napsal :D Takže jako celek dávám, že je to nesmysl, ale ten konec 30 let souhlas ;)

Zatím bez slepic

V čem je nesmysl? V ekonomice hodně záleží na ostatních okolnostech, není to věda s neměnnými fyzikálními zákony.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak předně, stát je naše banka

A že je nám ukradená, tak vo tem se plká a jen plká. Stát nepotřebuje žádné daně, dělá to jen ukradenej stát. Náš stát by peníze přiděloval každému synovi a dcerce od naší mámy a z té čilé výměny byse měli dobře všichni. Ukradenej stát bankocetle znehodnocuje, lidi okrádá na daních aby si nemohli ani prdnout a šmejdům dává odpustky, dotace a granty. Takže vo čem se furt bavíte. Gdyby stát chtěl, zdaní banky že by si ani neprdly, nedá dotace Babišovi, neziskovkám ani komediantům, nechá si postavit dejme temu pět výrobních komplexů, keré by třeba vrazil sto pater do podzemí a měl by vejvar pět set miliard čistýho, keré by vyplácel svým podílníkům vod naší mámy. Ty výroby by plně automatizoval a vedle teho by nechal udělat výzkumák, dejme temu sto pater v podzemí, gde se sestrojí, tajné centrum bezpečné a účinné obrany. na dálkové ovládání, né že bude vyrábět kulky na vývoz, to dělá opět jewn ukradenej stát. Takže můžete pokračovat, pochodééém vchod, vlevo nebo vpravo hleď a zastavit stát. Muheeeee

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

indexuje se ten loňský, bez ohledu na změny režimů. A nějak to dopadne, dokud lidi mají co žrát.
Příjmem rozpočtu jsou daně za zboží, prodané na světovém trhu. My v kolonii ovšem neprodáváme výrobky na světovém trhu za světové ceny, ale na protektorově trhu za jím určené ceny. Říšský protektor si nás pohlídá, abychom mohli reprodukovat svoji pracovní sílu a nepozdechali hlady; potřebuje zatím naše ruce, ruce otroka. Běda tomu, kdo by se chtěl osamostatnit! Na to má veřejnoprávní média, zpívající za chleba jeho píseň. Na Acz stačilo napsat “ nájemný novinář” a člověk už tam nevysloví názor.
Ač v ČR pracují lidé více, než v Říši, nedohání ji. Za 30 let v jejím područí se rozdíl v životní úrovni dále zvýšil. A nemůže za to blbě nasaný rozpočet, ale uměle vytvořené netržní prostředí. Výsledkem je zkušenost pracujících, že prací nelze zbohatnout. To lze pouze obchodem s prací druhých. Pracovat rukama druhých.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co může nastat?
Bude se chlastat
jako o dušu
strycu Matúšu
nemáš na pivo?
Nemáš osivo?
Na hřbitov běž chrápat
a když bude krápat
najdi si lino
když je ti líno
zarobit na střechu.
Dají tě k výslechu
pak půjdeš do lágru
pod lžícu od bagru.
V hromadném hrobě
plachta “Národ sobě”
ukončí všechny naděje,
lépe, nežli kurděje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Košile je bližší
nežli teplý kabát;
běž se v nose dlabat
košile ti stačí.
Co tvůj kápo svačí?
Pomazánku račí.
A co potom tlačí?
Hovno jak ruka.
Zatím vůz kuka
vysypal ti popelnici
veni vidi vici
už dneska nebude
zasraný osude
proč jsem se narodil
málo jsem marodil
měl bych to za sebou.
Zase mě ojebou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

robit se mi nevyplácí.
Koupím si šunku ojetou
lepší měl i Vinnetou
ta mu žrala jenom seno
co ty na to, Havle Véno?
Ty si ležíš pod kamenem
svatozář máš nad temenem
a já plním rozpočet
nemůžu tak zdivočet.
Kdybych chlastal jako ty
měl bych svoje Janoty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

máme výročí - 90 let od světové hospodářské krize. Mělo by to být takové memento pro dny dnešní.

Zatím bez slepic