Petrkov Bohuslava Reynka nezanikne

Štítky

Přimluvil se za něj jak Veľký Bocian, tak Lubomír Zaorálek, kteří minulý týden Petrkov navštívili (1). Cokoliv udělají politici, zdá se být publiku podezřelé a založené na motivaci získat buď peníze, nebo voliče. Návštěva Petrkova i připomenutí Bohuslava Reynka byla ale spíš ztrátou času, než politickým přínosem pro kohokoliv, natož pro Babiše, který ať udělá, co udělá, vždy je vystaven nenávistné kritice. Bohuslav Reynek (*1892, +1971), jako grafik, básník a překladatel totiž zajímá velmi omezený okruh fanoušků, pokud převezmeme současný terminus technicus Facebooku (2). Mezi jeho skalní obdivovatele patří především katolická část intelektuální kavárny a ta opravdu není početná. 

O co tedy při jednání o petrkovské nemovitosti jde (3)? Petrkovský zámeček je od jara letošního roku na prodej a to včetně polností, lesa a rybníka. Ihned, jak se informace o prodeji dostala na veřejnost, vzbudila zájem jak milovníků umění, tak spekulantů. Poté, co Bohuslav Reynek v roce 1971 zemřel, bydleli v nemovitosti jeho synové Daniel a Jiří, kteří majetek po roce 1989 restituovali. Oba bratři ale zemřeli krátce po sobě na podzim v roce 2014. Jejich matka, básnířka Suzanne Renaud (*1889, +1964), zemřela již v roce 1964 (4). A tak starost o nemovitosti přešla hlavně na vnučku Reynka Veroniku, nad jejíž síly údržba a rekonstrukce objektu, již dávno v nepříliš dobrém stavu, nejspíš byla.

Podle toho, co uvedl Andrej Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení, bylo dohodnuto, že stát odkoupí nemovitost za 18 milionů Kč, objekt zrekonstruuje, (podle odhadu Babiše nákladem 100 milionů Kč) a předá do správy Památníku národního písemnictví. Ten v obnoveném zámečku a hospodářských budovách zřídí jak muzeum rodiny Bohuslava Reynka, tak místo pro setkávání zájemců o jejich dílo (5) a (6). To nejcennější z odkazu rodiny Reynků, ale není zmíněná nemovitost, nýbrž grafické, básnické a překladatelské dílo Bohuslava Reynka, jeho manželky i synů. Vysočina je místem které české (ale i francouzské) kultuře ve 20. století bohatě nadělilo. Kromě Reynků také Dobrým dílem Josefa Floriana ze Staré Říše, který s Reynkovými čile spolupracoval, poezií Otokara Březiny, nebo obrazy Antonína Slavíčka, či Jana Zrzavého, abych jmenoval jen ty nejdůležitější.  

ČT natočila o Bohuslavu Reynkovi dokument, který stojí za zhlédnutí (7). Je dobře, že se stát postará, i když už se ozvala spousta kritiků.

Odkazy

  1. https://www.facebook.com/214827221987263/videos/283518676075592

  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Reynek

  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrkov_(z%C3%A1mek)

  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Renaud

  5. https://www.google.com/search?q=Bohuslav+Reynek&rlz=1C1CAFB_enCZ837CZ837&sxsrf=ALeKk01cEmG0MLROqnJwLW8XQd2_BLhfXA:1596016018703&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwim1ub-lvLqAhXKesAKHdSKDKIQ_AUoAXoECB4QAw&biw=1248&bih=587

  6. Bohuslav Reynek, Básnické spisy, Archa, 1995, ISBN 80-901926-0-2

  7.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186292428-blazen-jsem-ve-sve-vsi/20456226264/

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (32 hlasů)

Komentáře

Dovolila bych si přidat několik odkazů na knihy o Reynkových a o petrkovském zámečku: "Kdo chodí tmami", kde Aleš Palán rozmlouvá s Jiřím a Danielem, v té knize je úplně všechno. Dále skvostné vydání "Bohuslav Reynek, český moderní samotář", od Lucie Tučkové "Suzanne Renaud" o Reynkově ženě, matce Jiříka a Daníka a francouzské básnířce, pocházející z grenobelského měšťanského prostředí, která uvízla za obzvláště krušných dob v Petrkově, a to až do své smrti, a ještě několik kilogramů vážící Reynkova "Korespondence", to lze číst leda u stolu, v ruce to neudržíte. Zámeček byl vlastně vždycky statek a žádný zámeček, všechno v naprosto dezolátním stavu střechou počínaje a prkennými podlahami konče, když jsem tam naposledy byla, toulalo se uvnitř tuším 21 koček, pamatuju jen kočku Ďežurnaju a kocoura Vendulku, atmosféra neopakovatelná a kočičinci zavánějící, ale co na tom. Tohle všechno zmizí a vlastně už odešlo s Daníkem a Jiřím, přesto však budiž blahoslavení všichni, kdo se o záchranu zámečku přičiní. Hezký den přeju, odcházím :)

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Jiří a Daniel snad byli dospělí svéprávní muži, nikoli infantilní retardovaní jedinci. Nebo nebyli?
Připadá mi nevhodné psát o dospělých mužích zdrobnělinami.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Promiňte, ale já - a nejen já - jsem je tak oslovovala. Stejně tak se jim říkalo "kluci". Jim to nevhodné nepřipadalo, ale zřejmě nebyli tolik útlocitní.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Student marxismu-leninismu Zaorálek spolu s normalizačním komunistou a eŠTéBákem Burešem tančí na hrobě básníka, jehož rodině komunisté zabavili statek a za normalizace mu zakázali vydat básnickou sbírku Odlet vlaštovek-její sazba byla rozmetána.

Průměrný počet slepic: 2 (29 hlasů)

Fakt sem musíte přepisovat Wikipedii? Originální citace: "Svoji poslední básnickou sbírku Odlet vlaštovek už vydat nemohl – její sazba byla v rámci postupující normalizace rozmetána."

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

"rodině komunisté zabavili statek" No je fakt štěstí, že se takové věci děly jen za toho zlého a zvráceného minulého režimu. V žádné jiné době se majetky nezabavovaly, nevyvlastňovaly, neznárodňovaly či rovnou nekradly pod rouškou narychlo ad hoc přijatých zákonů. A dnes už vůbec nic takového nehrozí. Akorát že zrovna teď byla v TV reportáž o stavbě dálnice D1 a z obrazovky nám bylo sděleno, kdo se s státem nedomluví, tomu bude majetek vyvlastněn. Tož tak. Jinak jsem si říkal, kdo do tohoto tématu zatáhne politiku a nezklamal jste. Máte tam minulý režim, zlé komunisty s StB i Babiše. A zvládl jste to v jednom souvětí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

(pozemková reforma) za první republiky uměli zabavovat mladě, chytře a krásně. Na rozdíl od komančů.
A vy jste starý, škaredý a hloupý.
A soudruh Andrej vás odhalil, proto máte vzteka.
Jak prosté, milý Watsone...
:-)))

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Hlavně byla Targusi namířena proti Němcům a byla s částečnou náhradou.

Navíc k tomu nebyly přilepeny zákazy pro děti studovat a podobné věci, které byste měl znát, od učitelů v příbuzenstvu. Taky se těma prasárnama doma nechlubili?

Pořád to samý.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

o tom, jak někdo nemohl studovat.
Pak se při druhém pohlédnutí zjistí, že nebohé dítě bylo blbé, jak to pověstné tágo.
Viz náš Venca Veškrna, jeho starší brácha dělal nebo dokonce furt dělá ve výzkumáku.
Dělat ZA TREST šéfa výzkumáku, to je teda dílo.
Jinak ze svého okolí neznám NIKOHO, kdo by byl vámi uvedeným zákazem "postižen" a nebyl dutý jak bambus. Vystudovala i moje spolužačka, jejíž otec dřepěl v Jáchymově. Jelikož byla blbá, je z ní úča. Její starší brácha se nevrátil z Práglu po absolvování matfyzu tamtéž.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Jdete se už vysrat. Nejsou jen Veškrnové a ti byli s komouši jedna ruka. Famílie napojená na Gestapo, co věděla jak kterej komouš donášel, to nebyli typický pronásledovaní. Vždyť měli celej komunismus dokonce služku a z Prahy je taky nikdo nevyhnal.

Když jste takhle ideologicky natvrdlej, tak vám to nikdo vysvětlovat nebude, bůhví jaký komouše znáte a kdo se pak bude mstít, jako to tak bylo vždycky. Rudý svině navždy svině.

Naživo bych vám taky nic neříkal. Podívejte se jen na Holuba, třídní nenávist z něj přímo kape, každou chvíli nevyprovokovaně napíše na mě něco hnusnýho a kdyby mě mohl někde nechat semlít systémem, tak to sadisticky udělá, jako to dělal jeho fotr. Taky to pořád prorokuje. S ním si tak pěkně rozumíte.

Toho se lidi bojej ještě dneska, křiváckejch pokoutních podrazů.

Vaše okolí je jen vaše okolí a vy nejste člověk, kterej vzbuzuje důvěru, že bude diskrétní. Ve vašem okolí nemusel nikdo takovej bejt a nebo byl a vám jen hráli divadlo, protože JIM šlo o držku. Já jsem taky mluvil normálně s jedním spolužákem, synem zažraný komunistky a držel hubu před druhou spolužačkou, dcerou komunistickýho papaláše.

Je to trapný, že se pořád snažíte dokazovat, co všechno se stát nemohlo, když já vím, že se to evidentně stalo a ve vší evidenci o tom nevíte nic, protože ani nevíte, kde se to mělo dít. To je ta dělnice učitelkou, to jsou ti komouši kopající do dveří, to jsou ty vyhozený ze škol.

Když chtěli, tak vás komunisti nepustili ani na učňák, natož na vejšku. Jednoho kluka takhle nepustili na učňák, musel dělat závozníka, zvedat těžký břemena měl z toho smrt někde v 16 letech. (Taky se nestalo?) Provedl hrozný zločin, že se ve dvanácti vydal na západ.

Co si myslíte, že Kundera si ten Žert vycucal z prstu? Že si Žantovský vymyslel, jak jeho fotra nechal vykopnout fotr Pelikána? Že Šiklový říkaj Rudá fena jen tak a ve skutečnosti nikoho nevyhodila? Dcera Horákový byla jen houpá, ale jinak by ji nechali vystudovat?

Proč jsme kurva celou školní docházku museli do všech dotazníků vyplňovat, kdo měl rodiče v KSČ do a po roce 1968 ? Nebo se nám to všem zdálo a tyhle otázky tam nebyly ?

Co s tím máte za problém? Jestli to jsou pro vás cizí lidi, tak by vám to mělo bejt jedno. Z cizího krev neteče, tak dostal někdo nespravedlivě na držku, co vám je po tom? Tak někdo cizí nemohl kvůli třídně špatným rodičům studovat, ubudou vám kvůli tomu prachy na kontě nebo vám zajdou děti kvůli tý nespravedlnosti? Nestane se vám vůbec nic.

Jo, budete muset dospět a probudit se z toho růžovýho světa do toho normálního, hnusnýho, ve kterým stejně tak jako tak celej život žijete. To je všecko.

Průměrný počet slepic: 1.6 (11 hlasů)

Strč si hlavu pod polštář ať nevidíš svět.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Pozor, byla i reportaz o rodine, ktere kvuli dalnici tento rezim vyvlastnil pozemek a dosud nezaplatil, vtipne na tom bylo, ze to same udelali komunisti te same rodine taky, pod enjakou silnicu :D

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

kde by neměl. Ale zase by nebylo od věci kouknout se, na katastr a plánovatele, jestli oni někomu nevyfoukli budoucí plánovanej ziskmalá domů/, tak jako b. - kalouskovic chráněncům ty akcie. To je pak těžký a špatně se s tím bojuje...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nevim, tvrdili, ze koupil deda za prvni republiky, vyvlastnili cas komunisti a ted dalsi cast multikultularisti ;)

Jak mohl jejich deda predvidat a kde se mel podivat do katastru, ze po roce 2000 tam stat naplanuje silnic? :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kdy to bylo?

Za komunistů komunisti hlásali IDEOLOGICKY, že nemá být soukromý majetek.

Dnes "režim" hlásá, že nucený výkup má být možný za určitých podmínek a proplacen. Takže to je sotva podle režimu, spíš je někde na nižších stupních bordel.

Překrucujete to, aby vám to vycházelo.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Kdy to bylo?

Za komunistů komunisti hlásali IDEOLOGICKY, že nemá být soukromý majetek.

Dnes "režim" hlásá, že nucený výkup má být možný za určitých podmínek a proplacen. Takže to je sotva podle režimu, spíš je někde na nižších stupních bordel.

Překrucujete to, aby vám to vycházelo.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

O co jde doopravdy?

Máte v rodině komouše co kradl a sere vás, že se mu už za to netleská?
Jste přivandrovalá pobělohorská šlechta, který Masaryk zabavil panství?
Zabavili vám pozemek na stavbu dálnice?

Vaše příspěvky se opakují a nedávají smysl.

Zabavit pozemky na stavbu dálnice, aby se mohlo jezdit odněkud někam, navíc s proplacením, navíc jen velice omezenému počtu lidí, jen na trase dálnice, to je něco jinýho, než zabavovat majetek plošně, jen z ideologických příčin, bez náhrady a navíc s tvrdými tresty a doživotní šikanou.

Dávat ty dvě věci na roveň, je to morální prasárna a určitě část důvodů tajíte, protože ani vám nepřipadají tak morálně na výši, abyste se k ním hlásil.

Nejste tady jedinej z komoušský famílie a je to pořád stejná, trapná argumentace. Jestli se nechcete hlásit k tomu, co vaši příbuzní dělali, tak si to vyříkejte s nima.

Jste jak cikán, kterýho chytnou s cizí peněženkou a on začne, "ale četník tam taky sebral pánovi peněženku". Jen to bylo v hospodě a dotyčnej nechtěl platit za oběd a z peněženky se vzala jen dlužná částka.

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

V USA, například v procesu tamní konsolidace zemědělství, bankéři ve spolupráci s mafií. Bankéři - komouši, zajímavý paradox, že ?
" Díky" soutěži o fiat měnu zatíženou úrokem však probíhá vyvlastňování permanentně a systémově, někdy bez povšimnutí, jindy je to docela velký masakr (všimněte si že bankéři pak započítávají lidský život nulou, na rozdíl od knotů do svíček nebo hader do bot - viz nejen Lend and Lease a sovětské platby krví, masem a zlatem, a to v časech, kdy měli nůž pod krkem a vodu pod bradou)..
Že by majiteli finančního globálního kasina byli komouši ? Je to pravděpodobné, ANO, komunismus vyvolených pro vyvolené samozřejmě existoval, existuje a asi i existovat bude, co byl. je a bude člověk člověkem , respektive pseudokulturně zušlechtěným primátem. Jde o tu míru, kolik to zasáhne ostatních lidí a jak moc. V tomto kontextu je zajímavé, že sklony k přehánění jsou více vyvinuté u těch, kteří tu největší hrůzu spatřují v činech komoušů tkzv. klasických, např. komouše - západní finančníky omlouvají, anebo tvrdí, že za to může Hitler, Versailles atd apod., potažmo že i za to můžou ti komouši tkzv. klasičtí (ovšem sečíst se to takto zatím neodvážil ani velkomudrc Snyder).

Ještě na husity jsme zapomněl...a na šlechtu, ať žijí a vzkvétají hrady a zámky, které vlastníma rukama nechala postavit (občas bourat a plenit) !

Vy jste jak cikánka, která počne zpívat melancholické písně, když ji přistihnou při tom, když při vykládání karet pomlouvala jí zcela neznámé osoby.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Ti praví komunisté ovšem dostali dostali prachy od US bankéřů. Trocký dokonce byl příbuzným bankéře. Googlujte.

FIAT money je trošku něco jinýho, než k vám napochodujou lidový milice a StB.

Ne, majitelé globálního kasina si komouše platí. Pusťte si někdy televizi, zrovna v USA probíhá pokus o neomarxistický puč financovaný Wall Street.

Co přeháním? Komunisti nic neznárodnili, nikoho nezavřeli. Vždyť to i učili na školách. Sami. V únoru jsme všichni povinně kreslili milicionáře a v listopadu Auroru.

Koho jsem pomlouval. ať mě zažalujou. Nenajdete ani jednoho, protože vědí že nelžu a že mají máslo na hlavě.

Chlóre, jaktože věříš v Hospodiny a bráníš komouše, jakoby jsi byl jeden z nich?

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Většinou máte super příspěvky, ale když vás popadne ten nenávistný protikomunistický amok, píšete blbosti. Co vím o své rodině, tak jsme celkem nikdy nic moc neměli, ne kvůli neschopnosti předků, ale spíš kvůli jejich nepohodlnosti pro ty nahoře. Kterási dávná příbuzná byla kdysi obviněna i z čarodějnictví, co vím. Ve straně jsem nebyl ani já, ani mí rodiče, naopak byli takoví drobní rebelové, co si nenechali dělat na hlavu, odmítli na rozdíl od řady jiných podepsat antichartu atd.

Majetek se zabíral vyšší mocí vždycky. A o legalitě dnešních postupů by jistě mohli vyprávět do sytosti například lidé z bytů OKD. A já nemluvil jen o téhle době, majetek prostě není nic posvátného a majetková práva nic daného shůry. Není to nic jiného než společenský úzus, který funguje jen do té míry, dokud se to společnosti hodí. Rodíme se s holým zadkem a do hrobu si kromě sebe nic nevezmeme, lidi si jen namlouvají, že je to jinak. Všechen majetek byl nejdřív ukraden někým přírodě, a ten se poté všemožně snaží ostatním znemožnit přístup k němu. Ale jen proto, že všichni věříme, že někdo má na něco právo a nárok. Jedna rána klackem do hlavy, když jen trochu přestane fungovat vymáhání práva, a je po veškerých majetkových pohledávkách. Což se nám možná stane, až sem přijde pár milionů lidí odjinud ze světa, které nepůjde nějak zastavit.

Bude fajn, když mi přestanete dělat kádrový profil. No tak mám na něco jiné názory. Xkrát jsem vám dal anonymně za vaše příspěvky pět slepic, protože mi mluví z duše. No tak jsem prostě v něčem vlevo a pro vás úplně mimo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Švorcová, která byla zažraná komunistka, před i po sametu je pro mě daleko snesitelnější člověk než vy tady. Na rozdíl od vás, ona ty sviňárny aspoň nepopírala, nebanalizovala, místo toho řekla z jakejch pitomejch důvodů to dělala/podporovala.

Já nijak nerozporuju že se majitelům bytů v OKD udělala prasárna. Já si to myslím taky. Já jim na rozdíl od vás nechodím vyprávět, že za Bílý hory se konfiskovalo, Masaryk konfiskoval, sudeťákům se konfiskovalo, tak cože jim to není jedno.

Mě je jedno, aby vaši byli nebyli rebelové a podepsali antichartu hluboko v padesátejch letech. Spíš mi vyprávějte, koho se kdy zastali v padesátejch letech.

Když budete pořád dokazovat, že se nic nestalo, tak pořád budu pátrat po tom, jakej k tomu máte skutečnej důvod, protože nějakej mít musíte. Nějak jste k tomu názoru dojít musel a jestli u vás v rodině nebyli komouši, tak je to ještě divnější?

Kradete v supermarketech nebo kapsaříte? Cože vám vadí, že si nějací okradení/šikanovaní troufaj si stěžovat na nespravedlnost?

Chcete si hrát na růžovej svět? Proč to nezvládnete přijmout, že komouši dělali i pěkný svinstva? Byl by na vás takovej svět moc ošklivej?

Průměrný počet slepic: 1 (12 hlasů)

Přeju vašim potomkům, ať se jim stane to, co nám a uvidíme jak si to užijete. Z celého srdce vám to přeju.

Vašim potomkům to tdx, targusi, občane, holube, kante přeju samozřejmě taky.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Přej a bude ti přáno...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Už jste někdy pochopil text? Začněte něčím jednoduchým, třeba holejma větama.

Z věty "Přeju vašim potomkům, ať se jim stane to, co nám" plyne, že nám se to už STALO. Jak to tu celou dobu vysvětluji. Takže nám se to podruhé už stát nemůže. Už začínáte chápat vlastní hloupost?

Ale jistě nám to ze srdce přejete, a tak vašim potomkům to tedy přeju ze srdce taky, přesně podle vašeho hesla, abyste se necítil odstrčen,

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Rozhodně nepatřím ke katolické ani jiné části pražské kavárny a přesto mi dílo BR vlhčí oči a husí kůži. Určitě nejsem výjimka.
Pokud akce vyjde, nebudou to vyhozené peníze, nejen proto, že to do Petrkova mám 20 kiláků.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Dílo toho člověka neznám a přiznávám, že až do této nové kauzy jsem o něm ani neslyšel.
100 miliónů sem nebo tam, ono je to celkem fuk.
"To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují peníze".
Blíží se krajské volby, to to bude lítat.... A až se přiblíží parlamentní, to bude teprve fičák.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky o něm slyším poprvé ... ale jinak - jestli dobře chápu - zámek mu ty kuko zabavili, ale vegetoval tam dál?? i jeho rodina. Interesantnoje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Asi tušili, že je to jak vyhánět brtníka z brlohu. I psi se báli do brlohu vstoupit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale no tak Godote, přece bylo jasně v článku napsáno že, "Návštěva Petrkova i připomenutí Bohuslava Reynka byla ale spíš ztrátou času, než politickým přínosem pro kohokoliv, natož pro Babiše". A vy do toho hned pletete volby.
No a těch 100 milionů přece dá Babiš ze svého, jistě nepomyslel na to, že by to zatáhl erár. Styďte se!!!!

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

Jeho dílo jsem nikdy nezaregistroval, takže se nikde moc neobjevovalo.

Podle toho, že o tom referuje kato-TOP09 Česká televize, tak je to jeden z jejich koní, tak na to stát odklepl milióny, který šlohl jinde. Je to jako když Zaorálek nahradil ministra, který objevil nějakej tunel a Babiš to radši odklepl, když už na to měl přijatelnou výmluvu, aby měl o bitvu míň.

Zběžný pohled na wikipedii: "V průběhu šedesátých let se na Reynka znovu začíná obracet pozornost mnohých mladých umělců (např. Jiří Kolář, Ivan Diviš nebo Ivan Martin Jirous vulgo Magor či Věra Jirousová)." - takže to je celé, to staré, dobré CHARTA SOBĚ.

Tímhle se mohlo začít a nebylo by co řešit.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spíše " Kulturní mafie sobě".
Taloši kdysi jeli ten kšeft přes beton, asfalt a cihly, tady se dneska jede přes Kůůůůlturu (a končí to ale stějně těma cihlama , betonem...nebo pozemky).
Přičemž ten obrgangster za kulturní kdysi považoval i své lítání vrtulníkem z Ostravy do práce a zpět......

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

...nemělo rmoutit. Sám dělá něco podobného, avšak o své vůli, nezávisle na strojovém zpracování...ale opravdu v malém (v nanoprovedení) :
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4558251/bloomberg-veznem-ve-faceboo…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Autor wikitextu hlásá, že básník pracoval jako dělník a zároveň byl tak psychicky zlomen, že vůbec nevycházel z domu.

To bych docela i bral...

Jinak jestli má básník všechny texty, jako je ten na wikině, tak potěš koště. To by se měl fasovat ke knížce pevný provaz a flaška rumu.
Ale každému, co jeho jest. Básník byl soudruh, který bojoval s totalitou, takže je o něj "zájem", že ano...

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)

Pracoval na statku, nevycházel ze statku. Pánové Godote a Targusi, tentokrát jste mě (poprvé) nepříjemně překvapili.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

mám stejný pocit, život Bohusla Reynka byl opravdu plný bolesti, po převratu 48 také plný dřiny, jak je psáno v jeho životopisu - ráno vždy před čtvrtou vstávat, jít opatřit dobytek na statku - jinou práci nedostal, pak doma v zimě a s bídnou stravou - neměl to vůbec lehké a i když není jako básník ve velkém povědomí /kdo vlastně dneska z opravdové literatury je / úctu si plně zaslouží. že ten malý zámeček bude renovovaný a bude ho připomínat, je jen dobře. Je nutné si lidí jako byl Reynek vážit a ne je nechat upadnout do zapomnění. Mohl zůstat se svojí ženou ve Francii - ona byla nadějná básnířka - on byl ale vlastenec a ona zas z lásky k němu šla do Čech a na tu drsnou Vysočinu, podnebí zrovna nesloužilo jejímu chatrnému zdraví a taky si tady ani nikdy nezvykla.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Reynekův život byl - soudě podle jeho výtvarné i básnické tvorby - plný bolesti od útlého mládí. Kdoví, jací běsové utvářeli jeho nitro.

Práci na státním statku vykonával výměnou za setrvání v zámečku. A protože zběhl ze studií po prvním semestru, neměl žádnou použitelnou kvalifikaci.
Básníků, malířů, grafiků a pod., kteří se nestali slavnými, byly tehdy a jsou i dnes mraky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen se netahali s Chartou, tak po nich pes neštěkne.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Ale no tak, přece nikoho nehodnotím, kromě politiků, a to se smí.
Napsal jsem (snad čitelně), že o tom člověku nic nevím. Ani dobrého, ani špatného. Prostě nic.
O Burešovi a Zaorálkovi sice také ne moc, ale přece jen alespoň trošku jsem o nich slyšel. Úplně nadšený z nich nejsem. Platit cokoliv ze státního je oblíbená zábava většiny politiků, když jsou zrovna u státního cecíku. Přiznávám, že platit vzpomínku na básníka (byť mně neznámého) je přece jen o fous lepší, než kupovat vrtulníky.
Oni ovšem zvládnou obojí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

V průběhu šedesátých let se na Reynka znovu začíná obracet pozornost mnohých mladých umělců (např. Jiří Kolář, Ivan Diviš nebo Ivan Martin Jirous vulgo Magor či Věra Jirousová).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

by se měla sponzorovat z mých daní oprava baráku, jehož DVA právoplatní majitelé nebyli schopni alespoň provizorně léčit střechu. Oprava střechy za komančů stála pakatelní částku. když už to bylo všecko v prdeli, postačil kbelík s roztaveným asfaltem a smeták na delší násadě.
Jinak řečeno - soudruhům synátorům potažmo soudružce vnučce nakopat prdele.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

často nestává.
Nevycházet z domu a pracovat na statku je pro mne, coby potomka bývalých kulaků opravdu diametrální rozdíl.
Čímž nechci vyjádřiti vůbec nic, kromě skutečnosti, že lidi se prostě neumějí PREGNANTNĚ vyjadřovat. Konec, tečka.

A co se týká soucitu s cizími osudy, mně úplně stačí ten můj. Komoušové dávali na moji diagnózu plný invaliďák. Já musím dnes, tj. těsně před šedesátkou fedrovat víc, než ti mladí kolem mne, jinak si tu otrokárnu, ve které jsem nucen fungovat, neudržím ani náhodou. Vzdělání mám dokončené i nedokončené (dvě ukončené SŠ), leč naprosto všici to mají u výfuku, a poroučí mi píčus, který dodělával učňák na třikrát.
Takže tolik k soucitu a porozumění.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Nesmuťte Targusi
jsem tu jen pro Vás
Morgan a provaz...
dyť Vás to zadusí!
Vemte si hypošku
kupte si zámek
prsteny pro Božku
k čemu Vám trámek.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Chladný politický kalkul, cílící na podzimní volby.
Pár tisíc potenciálních hlasů od katolické kavárny za těch 118 mega (kupní cena plus rekonstrukce) od bezbranných daňových poplatníků stojí.
A co na tom, že to po velikolepém zahájení provozu bude jen další z NEnavštěvovaných památníků. První rok po rekonstrukci tam proběhne několik výstav, autorských čtení a potlachů zneuznaných géniů a pak už to pojede jako obvykle - další depozitář NPÚ, do kterého bude nějaká místní paní chodit kontrolovat plynový kotel, jestli správně temperuje liduprázdné místnosti.

Ano, Reynekovy básničky jsou všechny takové - od prvotin až po ty poslední. I horší.
Reynek byl i grafik a jeho grafiky jsou ještě depresivnější. Počínaje tou první známou z r. 1911. Asi prožil "velmi šťastné" dětství a mládí...
Když jsem byl citově rozervaným -náctiletým, vyhledával jsem v mámině a babiččině knihovně co největší drasáky; Reynek byl top.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Psal o svým životě.

Nevypadá, že by bojoval s totalitou. Jen, že ho totalita semlela.

Pak se na něj nalepili budoucí chartisti.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

než mu vyrazily první vousy.
A protože nikde není ani zmínka o dětství a raném mládí, nikde ani jedna fotografie rodičů či s rodiči a i jeho synové uváděli, že o svém dětství nemluvil, měli semletí na svědomí nejspíš rodiče a prarodiče.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)