Polemika s článkem "Nejprimitivnější robotika"

Autor
Štítky

S velkým zájmem jsem si přečetl Vidlákem líčenou story o elektronickém recepisu pořízeném v kompu moderního pána dochtora.

Soudného čtenáře jistě napadne otázka, proč asi tak se zájmem, když se jedná v tomto čase a místě o jev takořka samozřejmý, souhrnně nazývaný slovem digitalizace.

Inu, proto, že už mne jaksi „neba“ furt šmatlat po tomto slzavém údolí s kecafonem v kešeni a neustále se někomu zpovídat, jakéže mám právě aktuální telefonní číslo, případně unavovat svůj slábnoucí zrak čtením slabomyslných shluků písmenek, zasílaných službou Short Message Service, lhostejno, od kterého prudiče pocházejí.

Naopak mne těší hledět na telecí ksichty tazatelů pídících se po digitálním spojení, když jim krátce sdělím, že kecafon jednoduše nemám. Jistěže to není pravda, ale tak nějak mne povzbuzuje a nakopává, že začnou ihned uvažovat – mnozí dokonce i nahlas, jak mohu vůbec existovat.

Zpět k jádru věci – tedy k polemice nad Vidlákovým tvrzením, že průniky digitálního světa do toho člověčího bez ustavičných zásahů nějakého školeného živočicha jaksi moc nefungují.

Není to pravda, i když s uvedenými příklady dysfunkce těchto systémů nelze nesouhlasit.

Vidlák, stejně jako mladičká paní manželka Ekonomického migranta se totiž při svém popisu událostí naprosto neobtěžovali rozklíčovat naprosto zásadní otázku - „CUI BONO“ - tedy v čí prospěch má popsaná aplikace sloužit. Anebo naprosto naivně sežrali i navijákem návnadu v podobě laviny reklamních keců o tom, kolikže erár zavedením takové kraviny ušetří a jak se budou mít zúčastnění pitomci z řad občanské společnosti dobře.

Mám-li vyjít ze svých zkušeností, jakákoli aplikace digitalizace sebraných dat, která má údajně sloužit obecnému blahu, je primárně určena k sosání erárních financí. Kdo se mnou v tomto punktu nesouhlasí, nechť zvedne ruku, tedy vlastně napíše do diskuze, že Targus lže, a nechť to laskavě doloží desítkami skutečných příkladů z praxe, že digitalizace dat znamená nějakou významnou výhodu pro řadového občana za současného zlevnění služby, která je systémem poskytována. Já na oplátku zasviním diskuzi zkratkami systémů, které nefungovaly vůbec nikdy, anebo se je podařilo „rozchodit“ za cenu více než neúměrnou, neboli řádně přifouknutou obřími vícenáklady s odůvodněním, že když už to sežralo tolik peněz, musí se to „nějak“ dodělat (namátkou – Open card, IZIP, registr vozidel, atd.). Pochopitelně nejlépe bez jakékoli sankce vůči privátnímu dodavateli, protože tento by se mohl nasrat a zavařit nám občanům ještě víc prostým složením rukou v klín.

Halt!

A co aplikace, které se takto netváří? A jsou vůbec takové?

Ano, i takové jsou a většina se ani nesnaží přetvařovat, že by snad měly občanovi pomáhat.

Za všechny uvedu tři kousky. Elektronický výběr mýta na českých komunikacích, elektronický výběr pokut za překračování rychlosti v obcích – hard wear namontovaný pokud možno asi tak pět metrů za tabulí označující hranici obce – a podobný systém kasující řidiče a majitele údajně přetížených vozidel.

První kousek dovedl k dokonalosti jistý pan Němec, jehož advokátní kancelář měla exkluzivitu na vymáhání nezaplaceného mýta – a dokázala ho vybírat i tam, kde mýtné brány vůbec nebyly postaveny. A zcela pochopitelně za své pseudoslužby účtovala erární kase daleko více, než kolik vybrala od postižených. No neber to.

S druhým se zřejmě setkala drtivá většina zdejších čtenářů, kteří patří do množiny majitelů řidičského oprávnění. Nemá smysl jej dále rozebírat.

Ten třetí je úplně nejlepší, protože dopis s nepříliš zdvořilou žádostí o výpalné dorazí klidně s dvouletým zpožděním, tudíž bez jakékoli možnosti efektivní obrany. Zkuste dohledat vážní lístek dva roky zpátky, zvláště v případě, kdy se naložené auto prostě neváží, protože k tomu není objektivní důvod, jakým by například byla byť jen teoretická možnost přetížení. A takových aut po našich silnicích jezdí dokonce většina.

Ať pátrám, jak chci, doposud jsem nenarazil na případ, že by někdo zaznamenal chybu či nečinnost těchto plošně bonzujících systémů ve svůj prospěch.

A to je, oč tu běží.

V momentě, kdy se dostává na tapetu slabší – což v praxi znamená zákonem znevýhodněný soupeř - občan, raketýrský systém vymáhání výpalného nechybuje naprosto nikdy.  

Což znamená, že Vidlák prostě pravdu v tomto punktu nemá. V okamžiku, kdy se jedná o prachy do privátních kapes, plošně šmírovací systém začíná bleskově fungovat na jedničku s hvězdičkou. Proto se taky o radary měřící rychlost u hranic obcí a měst starají výhradně soukromé společnosti.

Závěrečné ponaučení z této stati:

Láska je mocná čarodějka – a prachy ještě větší. Jen je občas potřeba bedlivěji sledovat jejich tok a poznání se dostaví.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jen oprávněná pokuta za překročení povolené rychlosti. Jezděte v souladu s dopravními předpisy a žádná aplikace na světě na Vás nemá. Občas jezdím do Německa a tam neexistuje, aby na vás protijedoucí řidiči varovně blikali, že jako někde za bukem je radar. Oblíbená to hra řidičů českých. Prostě na národ bordelářů je potřeba přísnost a sankce. A je jedno, kdo je vybírá a jestli je ten výběrčí systém digitalizován.

Zatím bez slepic

studenou sprchu?
Kolik ročně najezdíte?
Už jste někdy fungoval v zaměstnání na časová okna?
Už jste někdy vjel do fotopasti - o nic jiného nešlo - umístěné v polích mimo osídlené zóny a s minimálním provozem?
Už po vás někdy někdo chtěl pokutu v řádech desetitisíců za převoz čtyřtunového nákladu na vozidle, které má nosnost 27 tun?
Ne-li, mlčte, prosím. Víte o fungování tzv. státní správy úplné hovno.
A pokud vám vadí blikání - už ani nepamatuji, kdy naposledy na mne někdo bliknul - nasaďte si černé brýle.

P.S. k vašemu obhajování výběru výpalného v obcích - bylo by dobré, kdybyste se zahloubal do statistik nehodovosti. Tam byste zjistil, že naprostá většina nehod s vážnými následky se odehrává úplně jinde a úplně jinak.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Víte přece co se říkávalo,řidič je jednou nohou v base.
Kde jsou ty časy,jak říkal Tonda Zápotocký,řidiči jsou placení turisté.

Zatím bez slepic

Je pravda, že jsem už 6 let pracující důchodce, takže ročně najezdím jen asi 20.000 km. Když jsem ještě nebyl v důchodu, najezdil jsem v letech 1994 až 2012 ročně 60.000 km, z toho 20.000 po Německu, Francii, Belgii. Už se to trochu zlepšilo. Čeští řidiči už nejezdí jako dobytkové, jak tomu bylo ještě před deseti lety. Teď je nahradili zde jezdící Poláci. Konto řidiče mám bez jediného bodu. Za rychlou jízdu jsem naposledy platil pokutu někdy v polovině devadesátých let. Na každý národ musí být vykonávána taková míra represe, která odpovídá většinové nedisciplinovanosti. Češi se lepší, ale pořád jsou to bordeláři a tomu odpovídá i oprávněná míra represe. S digitalizací to nemá nic společného.

Zatím bez slepic

je to marný, je to marný.
Víte hovno o psychologii řidiče, víte hovno o vzniku dopravních nehod, víte hovno o dopravní politice v jiných státech.
Vaše ježdění spočívalo max. ve vymetaní dálnic, nic více a nic méně. A odseděl jste si v autě s bídou tak 40 hodin měsíčně, což je směšné číslo.

A vůbec jste nepochopil, že jsem nepsal o silničních kontrolách, které mi vcelku nevadí, pokud jsou represivní složky korektní (což u řidičů NA nejsou ani náhodou), nýbrž o obyčejném a bezohledném okrádání účastníků silničního provozu, které se schovává pod roušku obav o bezpečnost. Prohlédněte si statistiky a pak mudrujte.

Proč myslíte, že lidi ve Francii začali hromadně ničit automatické radary? Protože to byly pouhé pasti na výběr peněz, nic jiného.
Proč myslíte, že Macron snížil max. povolenou rychlost, aniž by bral v potaz nějaké statistiky nehodovosti? Protože lidi jezdili hluboko pod limitem, radary nevydělávaly a celá ta maškaráda šla do mínusu. Pokud zvládáte franinu, lehce si vygůglíte adekvátní data.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Zato znám mentalitu Francouzů. Několikrát jsem tam byl, když stávkovali. Románské národy jsou podle mého obchodního partnera z Belgie (je to Vlám jako poleno) méněcenné, protože sklízejí díky geografické poloze nezaslouženě úrodu 2x ročně a tak se méně snaží a více se baví. Nedají se ukočírovat, viz. de Gaulle, jak lze vládnout národu,který vyrábí 246 druhů sýra? A taky zaslouženě upadají, viz. jejich zadlužení a obchodní a jiné deficity.
S těmi bych se Targusi nerad srovnával. Snad s jedinou výjimkou, jejich výkony v oblasti uměn.

Zatím bez slepic

odpovědět na čistě akademickou otázku, co jiného má znamenat snížení nejvyšší povolené rychlosti na venkovských cestách doplněné radarovými pastmi, pokud se nejedná o šikanu a pumpování peněz do erární kasy.

Zatím bez slepic

V Belgii, Hollandsku a Britanii delaj taky stovky druhu syra.

Zatím bez slepic

Kecy targusi, otázka je zda značka rychlosti odpovídá silnici/místu a není to šikana, ale samotná debata, že dostaneš trest za rychlost je správná a nenapsal jsi ve článku ani teď jedinou informaci proč je to daň...
Jasně zaměňuješ to co udělal magistrát v praze "na čtyřproudovce", tedy jednotlivé místa a vztahuješ to obecně na systém jakoé celek=to snad nemůžeš myslet vážně a čekat, že to rozumný člověk přijme...

Zatím bez slepic

Má řeč, zvláště když význačná množina točvolantů jezdí jako prasata.

A fandím starostovi z jednoho městečka, kde díky vícero radarům - u škol, školek, míst častých bouraček jezdí městské autobusy zadarmo.

Zatím bez slepic

precizovat.
To jako že radary vydělaly a nadále vydělávají na pořízení a prvoz MHD?
Dovolte, abych se zasmál.
Chacha
Cheche
Chichi
Chocho
Ten špek, co jste si práskl po ránu, musel být fakt brutální.

Zatím bez slepic

Vydělaly a nadále vydělávají - místní se už zklidnili ale přespolních magorů je na daň z blbosti víc než dost - Targusi nejsou v obraze checheche.

Zatím bez slepic

ceně autobusu?
Víme něco málo o provozních nákladech takové hračky?
Víme kulové, takže meleme hovna, aneboi věříme pablbovi na starostenské štokrli a až se bude při uzávěrce lámat chleba, budem čumět jak ta příslovečná vyoraná myš.

Zatím bez slepic

Prisnost a sankce? To jsou asi nejvetsi bordelari nemci a nejmensi zapadoevropsti cernosi a arabove.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Targus.
Není nad osobní zkušenost.
Je to také v hodné,svést chybování správce digitalizace,na tento systém.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

výmluvu na počítač užívali ouřadové už za komančů.
V momentě, kdy nám začal počítat výplaty komp, nebyl měsíc, abych se nešel hádat o výplatu. A to mi ještě musela přijít sestava vytištěná na několika papírech A3, jinak jsem to jednoduše nedohledal.
Do tří stovek jsem na to kašlal, nad tři kila to musela účetní přepočítávat ručně, to už jsem zaměstnavateli nedaroval.

Zatím bez slepic

Za Vaši chybně spočítanou výplatu může na 99 % ten, kdo zadával podklady. Třeba to byla nějaká stará konzerva, která se před 50. lety na ekonomce naučila ovládat kalkulátor ASCOTA, rychlosaldovací stroj s tiskem (výroba NDR), ale přechod na dnešní technologie už nezvládla, takže za všechno může počítač! Věřte ale tomu že nešťastný počítač proti Vám nic nemá :-). Ono jedno procento je rezerva na skutečné chyby programového vybavení, neboť i to tvořil člověk. Nicméně chyby jsou věcí reklamace a zaběhaný software je prakticky nemá.

Zatím bez slepic

Popisoval jsem stav, kdy se počítače zaváděly, to byla 80. léta, takže bych si tipnul, že paní účetní byly výukou tzv. nahazování, zcela netknuté.
Ale mohu se pochopitelně mýlit.
Dodateček - ale důležitý. NIKDY se nespletly v můj prospěch. To asi taky o něčem vypovídá, ne?
:-)

Zatím bez slepic

Mamka dělal učetní a to co jsi napsal je ukázka toho, kdo kolem účetní co prácu doopravdy dělá pouze procházel...
Rozdíl mezui dneškem a minulou dobou není v neschopnosti dam, a bohužel pro tvoji teorii ty starší dělají méně chyb=zde jsi se sekl nejvíc, ale k tomu rozdílu, dnes to musí dělat za kratščí dobu méně účetních=KPIčka apod. zhovadilosti=nárůst chyb=chyba je v manažerech...
A k tomu softweru, kamoš dělal "konzultanta" a fakt neřešil to, že lidi dělají chyby, ale že prostě něco nefungovalo jak mělo, protože výjimky co programátor nepočítal...

Nezlob se Jardo, ale fakt si někdy přišel do styku s lidma co tu prácu dělají?

Zatím bez slepic

Přiznám se, že Vám ne zcela rozumím, resp. nejsem si jist, zda jste pochopil, co jsem ve svém příspěvku sdělil. Takže ještě jednou:
1) Pokud měl p. Targus špatně spočítanou výplatu, velmi pravděpodobně to bylo nesprávnými vstupními daty; ovšem jeho postřeh, že chyba nikdy nebyla v jeho prospěch, je zajímavý - že by jej počítač přece jen neměl rád :-) ?
2) Člověk, který se dostal k moderním technologiím ve vyšším věku, k nim bude mít určitě jiný vztah nežli mládež. V období Windows 3.1 dcera ještě nechodila do školy, ale uměla si zapnout počítač, kliknout na ikonu, spustit aplikaci a hrát hru nebo si malovat; tchyně (mimochodem dělala celoživotně účtařinu) to nechápala - a dodnes se počítače bojí. Jde o návyky, intuici. Když třeba vidím staršího pana doktora, jak na "počítač" nadává ... ale je zjevné, že s ním neumí pracovat efektivně. Vnouček ještě nemá tři, ale jak se zmocní tabletu, už na něm šmrdlá prstíkem, prohlíží obrázky nebo pouští pohádky.
3) Software se pochopitelně musí odladit a není vyloučeno, že se v ně dodatečně objeví chyby - to je, jak jsem psal, věcí reklamace; software je lidský produkt, takže pokud analytik něco nedomyslel (a tím pádem programátor nenaprogramoval), může nastat problém. Detekce lidských chyb - jde o to, jakých. Třeba vybočení z povoleného rozsahu vstupních hodnot se dá zjistit snadno, ale chyba v rámci daného rozsahu pochopitelně ne.

4) Nikde jsem nepsal o neschopnosti dam, pouze jsem použil výraz "stará konzerva" - do této kategorie sebekriticky občas řadím i sebe sama, ač rodu mužského. Podobně jsem nepsal pracovních podmínkách ani o manažerech.

Zatím bez slepic

Hlavní jádro řešení problémů Ukrajiny spočívá v jasných zárukách Rusku, že NATO se o Ukrajinu nerozšíří (dtto problém s Gruzií). Tyto záruky mohou být dány pouze dohodou USA a Ruska. Dnes jsou vztahy obou mocností horší než v roce 2014. Ergo kladívko Zelenskij nemá šanci nic důležitého změnit a to na léta. Jedině, pokud se zahraniční politika Ukrajiny vůči Rusku změní po vzoru Finska, má Ukrajina šanci na přijetí do EU a růst životní úrovně obyvatel.

Zatím bez slepic

svůj den.
Vůbec nejde o nějaké záruky, na ty sere pes.
Jde o to, co nebo koho Ukrajinci zvolili. A jaký trend nyní fičí. Naprosto správné je konstatování, že příště tam mohou rovnou navolit i nějakého plnokrevníka. Vyjde to nastejno. Vlastně možná, že bude hezčí, tedy fotogeničtější.

Zatím bez slepic

mezinárodní, zejména bezpečnostní souvislosti, je rovna Vašemu výhledu z kamionu. To i turista, co vyleze na Říp, 450 m n. m. vidí dál.

Zatím bez slepic

intelektem, započneme s útoky ad hominem. Jak jinak.

Pro vaše prozření, až se vydýcháte, vlk vůbec neřešil případné kroky nového prezidenta, vlk pojdnává v citovaném článku o pozici a východiscích ukrajinského voliče.
A jen pro vaši informaci - kamionem nejezdím.
:-)))

Zatím bez slepic

Podle mne vlk analyzuje dobře.

Jak jsem včera napsal - do prázdné nádoby se dá nalít cokoli - ten pán je naprosto bez politických zkušeností, bude se muset o někoho opřít, někdo mu bude radit.

To v situaci, která už teď pro Ukrajince hraničí s katastrofou, je předpokoj k další katastrofě.

V roce 14 jsem psal v souvislosti s majdanem, "jak se chudák do ještě větší bídy dostal" plně si za tím stojím, a lituji Ukrajinců, sešup bude pokrčovat dál.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já ale naprosto souhlasím s Targusem. A Sartre přři velikonočním pondělí hned bere jméno Boží nadarmo a že pracuje tak přes půlnoc, asi byl pochválen a snaží se

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vsimli jste si? Soudruzi ministr vrchni fizl vcera zase nevyhrozovali trestama za schvalovani atentatu. Nejak to hosi flakaj.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pochod romske hrdosti Most-Bombaj, vemte sebou celou rodinu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Docela už mě unavuje, jak neustále vymýšlí nové a nové aplikace a elektronické systémy. Napřed po nás všemožné organizace žádají osobní data. Pak díky systému ochrany osobních údajů data zase skrývají. Systém je doveden do takové absurdnosti, že vím o případu, kdy majiteli nemovitosti úřad odmítl sdělit, kdo je v jeho nemovitosti přihlášen k trvalému pobytu, i když tma byli všichni přihlášeni neoprávněně.
Před skoro 20 lety začal hit internetového bankovnictví. Pak bylo pod různě drsnými pohrůžkami bankami požadováno, aby lidé přestali chodit k přepážkám. Pak nastalo období ochrany dat SMS kódy. Před pár lety si mě pozvali do banky, abych jim sdělil, jaké používám operační systémy pro internetové bankovnictví a jak mám mobil zabezpečený proti pishingovým útokům. Docela jsem jim systém rozhodil, protože můj obstarožní mobil, který ani všichni hackeři světa nepřipojí k internetu, je nejodolnější proti pishingu. A tento týden zjistili, že už ani potvrzovací SMS nestačí, a tak je nutné ještě dodatečné zabezpečení. Naštěstí měli trochu rozum, a tak jako jednu z možností zavedli osobní heslo. Další možnosti byly otisk prstu, scan sítnice oka, atd. Nu, další peníze poplynou na snímací systémy, a to už rovnou řekli, že si hacker vlastně může otisk prstu vytisknout na 3D tiskárně.
Elektronické systémy jsou čím dál složitější, vím dál více plní svůj primární účel zabránit nám utrácet své peníze a sbírat osobní data. Orwell v praxi, a vše je haleno do ušlechtilých pohnutek. Jsem zvědavý, kdy se 1984 dostane na index. V románu 1984 se od řadového obyvatelstva Oceánie vyžaduje, aby upřímně jásalo nad prací Strany a ze srdce nenávidělo její nepřátele, ale zároveň o ničem moc nepřemýšlelo. Přesně dnešní doba, tím nepřítelem za humny je Rus, Stranou je Evropská komise a jí podřízené orgány.
Jako každý složitý systém, elektronický systém generuje množství chyb, protože s nimi programátoři nepočítali. Jenže současně elektronický systém nemá opravné mechanismy, tak jsou jeho chyby pro existenci jedince fatální. Směřujeme k čím dál větší totalitě. Vývoj je pomalý a plíživý, trvá roky a lidé se vlastně vzdávají každý den nepatrné části svobody. Natolik nepatrné, aby sice lidi otrávilo, ale nezvedlo je do revoluce. Mezitím si pár let zvyknou na žití v nové realitě, a přijde další omezení části svobod výměnou za všeobjímající náruč státu.
Příkladem budiž vývoj nových aut. Nejdříve musí vyhovět všem směrnicím EK, což efektivně vyloučí většinu možných technických řešení. V tom malém zbytku prostoru ponechaném směrnicemi pak výrobci aut navrhují. V podstatě jsou pak všechna auta stejná euroauta a liší se jen vnějším vzhledem, počtem tlačítek uvnitř. Někdy je systém doveden do takových absurdit, že jako v případě Tesly odveze samořiditelné auto řidiče mimo silnici. Nebo navigace navede Inda s jeho Volvem na D47 do míst, slavnostního otevření a připraveného rautu https://www.novinky.cz/krimi/185285-ind-vjel-do-stanu-pripraveneho-ke-s…. Řidič jim rautem doslova projel.

Takových absurdit bude více, čím budou elektronické systémy složitější. Tváří se jako pomocníci na úsporu času a peněz, ale vlastně lidi vychovávají k nesamostatnosti a spoléhání se na elektronickou podporu. Na co si pamatovat nějaké znalosti, když si je mohou vyhledat na internetu? Potíže nastávají ve chvíli, kdy připojení k internetu selže, a chybí i kritické myšlení, které by dotyčnému umožnilo si nějaké nejvýhodnější řešení domyslet.

Současný státní systém sám zkolabuje na svoji složitost. Bude čím dál více lidí, kteří budou opravovat chyby systému a čím dál méně těch, na jejichž práci státní systém stojí. Vytváříme systémy pro systémy. Je to jak sněhová koule, která na sebe nabaluje další a další sníh, až je z toho nezastavitelná lavina předpisů, směrnic, zákonů. Nejsvobodnější jsou tak paradoxně ti, kteří jsou příliš velcí na pád, těch se zákony netýkají. A potom bezdomovci a lidé, kteří přežívají mimo systém. Všichni ostatní jsou sešněrováni čím dál větší mírou předpisů. Mohu hodnotit systém socialismu i stávající demokracie a musím říci, že za socialismu bylo osobní svobody mnohem více než dnes za demokratury. Dnes by takový Václav Havel své články psát nemohl, byl by okamžitě ukřičen lidskoprávními organizacemi, které dávno přestaly složit ochraně lidských práv a místo toho pracují plnou silou proti demokracii a vydávají své konání za ochranu znevýhodněných menšin. přitom zvýhodnění menšiny znamená znevýhodnění většiny. A i těch udavačů je dnes mnohem více, i my zde máme nasazeného udavače ze skupiny, která si vznosným označením říká elfové, ale v podstatě není rozdíl mezi konfidentem gestapa, důvěrníkem StB a elfem - všichni jsou to udavači a skutečné hrozby demokracie. Nakonec jde jen o prachy a moc, nějaké vznešené ideály jsou dávno určeny jen na balamucení lidí.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde to. Nepoužívejte mobilní telefon, telefonovat choďte do budky, nepoužívejte počítač, pořiďte si psací stroj a zprávy posílejte psaním České pošty. Do banky choďte na přepážku, včetně dotazu na zůstatek. Věřte, fakt to jde.

Zatím bez slepic

Laco,

opravdu to nejde. Jsou případy, kdy musíte používat datovou schránku. Třeba daňové přiznání. Takže nevěřím.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

máš to marný, máš to marný.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano s tím máte pravdu, holt si zajdete na tu jednu zprávu měsíčně do internetové kavárny. Nepsal jste, že podnikáte ve velkém.

Zatím bez slepic

provozovat plátci DPH. Neplátci DPH, OSVČ komunikovat datovou schránkou nemusí, pokud ji nemají. Fakt už z té kukaně náklaďáku vylezte a trochu se rozhlédněte po kraji!

Zatím bez slepic

popovídejte, jak budu párovat faktury vydané do zahraničí, to mě zajímá, to bych rád dělal na papír a dotoval Českou poštu.
Poraďte dá se to nějak zlískat podomácku bez netu?
A za duben mám necelou desítku bez daně u jednoho kunčafta zpoza čáry, to už jsem taky velkopodnikatel?
Já jen jestli si už můžu vzít na lízačku Mercedesa, abych dostatečně reprezentoval...

Zatím bez slepic

Není třeba ani podnikat ve velkém, protože FÚ jinak než prostřednictvím datové schránky nefunguje. A k používání datové schránky Vás nutí. Není úniku. Časem finanční úřady utopí celou ekonomiku v byrokracii, mnoho lidí kvůli buzeraci ze strany FÚ končí s podnikáním i živnostmi a nechávají se místo toho zaměstnat.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

když jsem FO. Podklady vysypu daňovému poradci a jen podepíšu přiznání.

Zatím bez slepic

Hlavně, že nemáte datovou schránku. Ta normálním lidem šetří peníze a mnohdy i čas, třeba právě u přiznání.

Zatím bez slepic

Svůj text pošlu nedříve vám, pak vy mně a po zkompilování to dáme Vidlákovi.

Zatím bez slepic

Třeba bych napsal doplnění ve smyslu:

Aldous Huxley (1894–1963) ve svém dystopickém románu Brave New World z roku 1932, v češtině známém pod titulem Konec civilizace. Ve svém dopisu Orwellovi z roku 1949 píše: „Věřím, že během další generace světoví vůdci zjistí, že ovlivňování dětského intelektu a narkohypnóza jsou účinnějšími nástroji vládnutí než obušky a vězení a že touha po moci může být právě tak plně uspokojena tím, že lidé budou přesvědčeni, aby milovali své otroctví, jako bičováním a kopanci.“
Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/socialni-stat-je-opium-lidstva-dzn-/tema…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mysleli jsme to dobře... a dopadlo to jako vždycky. Osobně jsem velice háklivá na to, když mi někdo tvrdí, že něco vymyslel :pro mé dobro". Nebo když mi to nutí "zadarmo", případně za pakatel. Zadarmo ani kuře nehrabe, a kromě mě samé na mé dobro nikdy nikdo nehledí. Srandovní je, že prvotním účelem podobných elektronických systémů je sběr dat o uživateli, na druhou stranu vymýšlejí a zavádějí pakárny typu GDPR. Lidi toho na sebe v elektronickém světě napráskají na sebe kvanta, jenže nedůležitejch věcí, jenže kdo se má v těch selfíčkách, pípnutích a tunách nesmyslů překopávat - tož zavedeme něco, aby nám to, co nás zajímá dávali dobrovolně naservírované v podobě, jakou chceme.
Člověk si vymýšlí věci na usnadnění svého života, práce a podobně. Spoustě věcí se to i daří, ale jakmile to začne být složitější, člověk se stává otrokem nově vymyšleného. Tuhle jsem zahlídla reklamu na nějaký nový mobil - jako tu nejhlavnější přednost dávali na odiv, že mobil má čtyři (!!!) foťáky leica. Doprdele (omlouvám se outlocitům), je to přístroj určený k focení nebo k telefonování??? Ano, foťák se v mobilu hodí (i tom nechytrém), když je potřeba dokumentovat nějakou nenadálou událost a foťák sebou většinou lidi netahají. Ale tuhle rozežranost?
Díky elektronizaci lidi přestávají myslet, a na to nakonec jako civilizace zajdeme. Přežijí prvobytně pospolné společnosti lidí, co si umí ulovit zvíře, najdou i v suché krajině vodu, umí rozdělat oheň a ví, co nejíst, aby neumřel.

Zatím bez slepic

slepic.
Bez dodatku.

Zatím bez slepic

Já taky dávám pět slepic, ale zároveň si při dnešní příležitosti dovoluji odebrat pět vajec (tedy jste-li Rejpalka a nikoliv třeba Rejpal Karel).

Zatím bez slepic

a ještě nakrmím pár jiných.

Zatím bez slepic

Osobně jsem velice háklivá na to, když mi někdo tvrdí, že něco vymyslel :pro mé dobro".
--

Presne, je to manipulativni a zvracene.

Zatím bez slepic