Poučný příklad z Vidlákova

Autor
Štítky

Omlouvám se všem svým čtenářům. Museli jste přetrpět týden článkové mizérie. Důvod je jednoduchý - ve Vidlákově jaksi "padla vláda", já tam jsem za místní socany trochu angažovaný a protože jeden malý kamínek strhává lavinu, stal jsem se neočekávaně rychle tiskovým mluvčím "spíkrem" místního sdružení. Zakládal jsem straně fejsbůk - musel jsem se to naučit, pak jsem urychleně psal, reagoval, řešil vzniklé komunikační situace a vůbec se učil za pochodu. Místo jednoho článku denně jsem jich najednou psal pět, k tomu reagoval na komentáře, nastoloval jsem témata, psal jsem stanoviska... a k tomu jsem byl tak pod adrenalinem, že jsem v noci nemohl spát. Na úrovni Kydů se to bohužel podepsalo, ale doufám, že teď už to zase bude lepší, neb prvotní nápor místní krize se už vyčerpal. 

Každopádně bych rád využil situace a popsal blíže velmi poučný příklad z komunální politiky. 

Loňské komunální volby u nás byly tak trochu výjimečné. Dlouholetý starosta už nekandidoval a nekandidovalo ani celé jeho sdružení. V patnáctičlenném zastupitelstvu míval čtyři mandáty a tak bylo zajímavé, jak to celé dopadne. Jedno další sdružení se dvěma mandáty se poněkud zdiskreditovalo a všichni ostatní tak nějak počítali, že zůstanou na svém. 

Víceméně se tak také stalo. Hlavní opoziční síla se čtyřmi mandáty - Zelený Vidlákov zůstala nedotčena, ale velmi úspěšné bylo nové sdružení za Živý Vidlákov, které posbíralo tuším dlouholetý rekord šesti mandátů. My socani jsme o jeden mandát přišli, zůstaly nám dva. Bývá to úděl menších partnerů v koalici. Měli jsme sice místostarostu, ale voliči zpravidla nemívají moc důvodů oceňovat podílení se. 

Po volbách nové sdružení s novou mladou starostkou poměrně rychle upeklo koalici s dvěma malými subjekty, měli díky tomu devítičlennou pohodlnou věšinu, podělili se o místa radních a jelo se.  My jsme spolu se Zeleným Vidlákovem skončili v opozici. 

Teď po roce najednou přišlo zastupitelsvo, kde zcela neočekávaně paní starostka nechala odvolat z pozice místostarosty svého souputníka se sdružení Pro Vidlákov se dvěma mandáty. Zdůvodnila to ztrátou důvěry, chybami v přípravě projektů, nechala hlasovat, někteří z opozice měli také dost důvodů pana místostarostu nemilovat a ten byl odvolán. 

Všichni jsme napjatě čekali, kdo bude nový starostčin koaliční partner. Já osobně měl spadeno na Zelený Vidlákov, případně jsem si říkal, že zrádce by se mohl najít i přímo u odvolaného místostarosty, tak jsem myslel, že by koalice zůstala, jen by z ní jeden vyletěl a druhý by zaujal jeho místo.  Nestalo se. 

Paní starostka s nikým nejednala, prostě místostarostu odvolala a co bude dělat díky ztrátě většiny, to hodlala řešit až za pochodu. 

Dopadlo to jak muselo. Když na dalším zastupitelstvu nechala hlasovat o novém místostarostovi ze své vlastní partaje, ukázalo se to, co všichni viděli už o pár týdnů dříve - že na to nemá dost hlasů. Tím padla rada města, pravomoci přešly na zastupitelstvo a paní starostka druhý den podala rezignaci. 

Tuctová zpráva řekli bychom.  To se stává. 

Jenže pak nastala smršť. Podporovatelé paní starostky zorganizovali petici ze její sertvání a vyzývali v ní ostatní zastupitele, aby paní starostce nekladli odpor a hlasovali jak ona požaduje. Případně aby své mandáty přenechali jiným, kteří tak učiní. Paní starostka obvinila všechny z opozice, že umějí jen bořit a ničit a že blokují rozvoj města. Pak se na jejím profilu objevil neumělý pokus o kompro - který sestavil nám všem známý Pavel Řeporyjec Novotný, který tak vyryl také svou brázdu v dějinách našeho města a v podpoře starostky. 

Paní starostka dále obvinila opozici, že na ni shání nějakou špínu a ujistila své podporovatele, že na ni nikdo nic nenajde. 

Máme tak zcela unikátní situaci. Starostka, která si sama o své vůli zničila většinu v zastupitelstvu obviňuje opozici z převratu, pro který opozice nemusela udělat vůbec nic. Například my socani jsme pro to ani nehlasovali. Starostk obvinila opozici ze shánění kompromitujících materiálů, ale jediné kompro se objevilo na jejím vlastním profilu. Příznivci obviňují opozici z převratu, přičemž nikdo ani slůvkem nevyzval paní starostku k rezignaci. 

A nekoná se žádné vyjednávání, od paní starostky stále zní udatný hlas, že se nenechá vydírat a demokracie spočívá v tom, že všichni udělají, co chce paní starostka. 

Proč to píšu... 

Tohle je budoucnost přátelé. Fejsbůková generace dospěla, osamostatnila se (tedy alespoň nekteří) a stejně jako generace předtím má i politické ambice. Akorát už celý svůj život existovala jenom v bublině. Paní starostka samozřejmě na svém fejsbůku skvěle uměla přidávat fotky, co všechno už zařídila, kde byla a co má. A mohla se hřát v  příznivých reakcích, protože všichni ostatní na radnici jsou ještě dinosauři, co o politice mluví v hospodě. 

Nepříznivé reakce se k ní téměř nedostaly. Stačilo se podívat na svůj profil a mohla si zase a znovu vychutnat samou chválu. Tak moc, že to přece nemělo žádnou chybu a přece všichni jsou na její vlně a protože jsou všichni na její vlně, budou jednat tak jak chce ona, protože to je přece pravda a správné.  Že existují nějaké přízemní věci jako zastupitelská většina, nutnost kompromisů v koalici, opatrnost před opozicí a setrvalé kličkování mezi nástrahami, že všichni jsou potenciální nepřátelé, kteří jen čekají na svoji vlastní příležitost, to na fejsbůku není. 

Když si můj článek přečtete znovu, zjistíte, jak moc se vlastně podobá příběhu Milionu chvilek pro demokracii. Není problém se zorganizovat, není problém se sdílet a mít jeden velký společný názor. Ale už je problém vidět i názory jiné a ještě větší problém je dělat (někdy velmi bolestné) kompromisy či dohody. 

Fejsbůk vám umožní vyzývat masy a mít podporu. Ale neudělá za nikoho tu reálpolitiku. To všední drobné vyjednávání i vyjebávání. Získávání skutečných přátel se skutečným mandátem ve skutečném světě na skutečné radnici nebo parlamentu. 

Není náhoda, že se Hřib jako primátor skvěle prezentuje a je úplně všude. Dokonce mluví i z metra a tramvají. Umí to a je fejsbůkový. 

Ale nikdo ho už nenaučil, jak to vypadá, když člověk musí přesvědčit soupeře na společném postupu. Nenaučil se definovat společné zájmy a oddělovat je od společných rozporů. 

Bylo neuvěřitelné u nás sledovat tu přímočarou a brutální naivitu. Že je možné v politice bez následků fungovat bez kompromisů. Že je možné si si fejsbůkovou podporu přenášet do reálného světa starosty malého města. Bylo neuvěřitelné sledovat, jak je to možná poprvé v životě paní starostka viděla lidi, co se z ní neposerou. Jak možná poprvé v životě narazila na vážný problém a řešila ho prakticky ihned rezignací, protože si nedovedla představit žádné další řešení než mít všechno nebo nic. 

Tato generace se nejprve bude muset naučit reálný svět. Pak teprve uspěje. A vzhledem k tomu, že nekteří z fejsbůku poprvé vyjdou až po třicítce, je dost možné, že se to ani nikdy nenaučí. 

Budeme proto svědky dalších různých malých i velkých milionů chvilek s velkými požadavky,  neschopností kompromisů, neujasněnou strategií, pozicemi stavěnými ad hoc podle momentální společenské nálady. 

Někteří říkají, že tihle chvilkaři a jim podobní jsou jako nová totalita a připomínají jim úderníky z padesátých let. Není to ani trochu tak. Ti tehdejší úderníci byli vyškoleni v reálném životě, byli odhodlaní a dávno ostřílení v rétorickém i skutečném boji. Měli disciplínu a jednali takticky krok za krokem. Jejich podpora byla skutečná založená na více než jednom kliknutí. Tihle dnešní nejdou nikdy za hranice svých možností a zpravidla se sesypou na první překážce. Mikuláš Minář dopadne přesně jako naše starostka. 

 

PS. Chtěl bych poprosit své vidlákovské čtenáře, ať z diskuse pod dnešním článkem nedělají agitaci pro naše místní socany. Nepotřebujeme to. Stejně tak prosím, aby se zdrželi pikantních detailů, bo co se ve Vidlákově upeče, to by se tam mělo i sníst. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

zpravodaj na křídovém papíru. Informace žádné, jen skupinové fotky. Asi se fejsbůková generace přibližuje občanům.
U každého domku stojí 4 velké barevné popelnice, které za 5 let přejdou do majetku rodin. Mezi nimi nepřetržitě pendluje kukarenolt se 3 lidmi posádky. Já nádoby nemám, třídím postaru, kontejnerů je nadbytek. Jinak se nic neděje, rozpočet se čerpá.

Zatím bez slepic

zřejmě potomci dřevních komunistů v první a druhé generaci po nich. Vesničtí Inkové.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

je ten, že se tu nedávaj fotočky, protože já fčilek vůbec nevím, jestli je paní starostka dostatečně mladá a krásná (když už je blbá) na to, aby to kočírování Vidlákova zvládla.
Jinak to je samozřejmě jasné. Staří, hnusní a blbí páprdové upekli v krčmě palácový převrat - ééé, vlestně hnojišťový převrat a mají z toho prču, jak souška starostka teď podstupuje náročné zápasy Za lepší Vidlákov (otázka je pro koho, že ano).
Paní soušce starostce samozřejmě tímto vzkazuju, že mládí vpřed, kupředu levá, za mír a socialismus a tak všelijak podobně. Prostě má moje sympatie, protože proto, a tak dále.
A samozřejmě taky doufám, že mě za vyslovení podpory zde - v lůně jejich úhlavních nepřátel - pozve na pořádnou zabíjačku, ať z toho taky něco mám.

Zatím bez slepic

staroska vyzera ako Eva Farna :-) na FB sama seba popisuje ako obet zlej opozicie
A co spravila? nuz kopec akcii, nie som si vsak isty ci Vidlakov potrebuje prave kopec zabavy ....
niekedy menej je viac ....

Zatím bez slepic

(ze Záolší)?
No potěš koště...
Ještě, že to sem Vidlák nedal...

Zatím bez slepic

je obec, kde jsem dělal primár - 11 vrtů pro tepelné čerpadlo do správkárny zubů, 300m od Národního výboru.

Zatím bez slepic

TAk jsem si vygooglil i nejake informace, které jsou vtipné, když víme, že předchozí vedení "šlo do důchodu samo", a přesto slečna dává rozhovory, kde je pak napsáno "překvapivě nahradila dosud vládnoucí tandem" :-o
Překonala nemoc, kvůli ní přerušila slibnou firemní kariéru, ale překonala ji(ot je jak SUPER a top stardohromady, ale vysvetluje to novotnýáho) :D

A toto o své kandidatuře:

"
A jak vás v této situaci vlastně napadlo stát se starostkou?

Ještě před rokem jsem na to ani v náznaku nepomyslela. Stejně bych se ve svých tehdejších představách mohla stát třeba kosmonautkou. Měli jsme totiž úplně jiné plány. Odjet do Ameriky, kde si manžel našel dobrou práci v IT. Zatím jsem po mateřské dovolené nastoupila na miroslavské radnici jako úřednice, mělo to být jen dočasné. Ale čím více jsem poznávala chod úřadu, tím více jsem si uvědomovala, jak moc je potřeba změna. A tak když jsem našla několik podobně smýšlejících lidí, nějak automaticky vyplynulo, že na komunální volby zformujeme vlastní kandidátku. Celý náš tým byl hrozně soudržný a pracovitý, mohli jsme si dovolit intenzivní kampaň."

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Vy ji znuáte? Tož raději upeču buchtičku a navrch dám šlehačku. Ono to v konečný fázi hezky prožene a vyprázdní zanešené tělíčko....

Zatím bez slepic

Pro zvědavého Targuse - cenzura... odkaz na fotku odstraněn Vidlákem - Targusi, nechte si zajít chuť... :-)

Zatím bez slepic

Tahle nemá 15.

Zatím bez slepic

Vypadá tak a možná vás jako obec chce řídit jako houf malých dětí.

Zatím bez slepic

Targusi,
Vidlák zde už dal nechtěně tolik nápověd, že jeho inkognito není zahaleno až tak neproniknutelným tajemstvím, jak by se někteří mohli domnívat. Ale ctíme je, tak nejde dát odkaz na starostku, jejíž mladší foto anonym vložil. Ale je to ona. Jen nechápu, proč se za ni angažoval Novotný, když je ona starostka ze STAN.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

starost, když se kravka - starostka vyzvracuje na ksichťáku. Ale klasické šmejděníčko po netu - to není ono.
A kromě toho, kdyby to Vidlák udělal a fotku starostky sem dal, neměl bych o čem psát a neměl bych mít komu nadávat, takže mějte ohledy.
:-)))

Zatím bez slepic

Asi Vám pošlu na Mikuláše svoji fotku, abyste zažil opravdové zděšení. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

prostě NEMŮŽU prohrát.
:-)
Proti mně se nechytáte ani za hlavu.
:-)

Zatím bez slepic

Obávám se, že žijete v omylu a v souboji ošklivosti bych vyhrál. A i kdybych prohrál, bylo by to jen z důvodu, že jsem tak starý, ošklivý a hloupý, že se na mě porotci bojí i pohlédnout. :-)

Zatím bez slepic

A to proto, že mám přísně zakázáno sundavat z hlavy pytel.

Zatím bez slepic

dcera ve čtyřech letech - "klidně, pidně". Vyhrát můžete jedině v případě, že si necháte přišít hlavu uslintaného Tyranosaura s částečně vypadanými zuby.

Zatím bez slepic

:-))

Zatím bez slepic

Klidně fotku pošlete, mě nevyděsíte. Každé ráno při pohledu do zrcadla omdlím. Nic horšího už vidět nemohu. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

sportovníka.
Autem po ose - nikoli na vagóně - se dá udělat Sibiř naprosto v pohodě. Valóďa prý konečně zajistil asfáltnoje pakrýtije po celé M5, nebo co to je za darógu. Ale zas tak moc bych mu nevěřil, ono se třeba jede po staveništi v délce 100 km, prostě Rasíja - zemlja balšája.
Stačí na to dvě víza, jedno je asi jen na třicet dní max., nemám přehled. Mám kámoše učitele, který Vladivostok točil předloni přes prázdniny. Přesnou značku auta nevím, byl to nějaký křáp podobný přerostlé Nivě. A přijel celý a neumřel hladem. Jinak se dá tankovat na kartu v každém větším městě, ceny jídla přijatelné, benál okolo 18 Kč za litr, ubytka do tří stovek.
A hodím sem odkaz z motorkářů, letos jel borec ze Žiliny do Magadanu, ale po trati BAM a pak Cestou kostí, tak tam autem asi moc ne, i když prý jsou i takoví...
https://www.motorkari.cz/cestovani/cestopisy/rusko/bam-kolyma-trip-2019…

Zatím bez slepic

teď jsem měl zrovna hlavu v hajzlu, bo už 5 týdnů žeru ráno a večer dvojí silná atb na borelky, tak mě opustila aktivita... s osobákem bych nejel, počkám si na důchodové auto - triton, hilux, d-max nebo tak něco.

Zatím bez slepic

nekamarádit s klíšťaty.
Když mám jít někam do trávy, přecpu se B-komplexem.
Funguje to.
A ještě mám jakýsi sajrajt od dcery. Vyrobila to doma, prý z přírodních surovin. Uvařila to zeťákovi a vnukovi a mně to dala na vyzkoušení na psa.
Stříkl jsem to na něj jen dvakrát. Když jsem to zkusil podruhé, hledal jsem ho pak dva dny.

Zatím bez slepic

klíšťatech, to infikované má takové zapálené oči, tak se mu vyhnu. Muselo na mě skočit ze zálohy někde ve městě a už hodně dávno. Navíc si stříkám tepláky a kroxy difussilem.

Zatím bez slepic

Prevence proti klíšťatům byla zanedbána už v mládí.
Mám to od Slovenského přítele,kdo jedl často ovčí maso,má určitou ochranou látku proti klíšťatům,také prý neslyšel,že by někdo v těch končinách onemocněl na přisáté klíště.
Pro Laca G.Není PENTA sestrou Babiše?

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, ne, s Babišem má společného Penta snad jen to, že pochází ze Slovenska, více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Penta_Investments.
A zásadní rozdíl je také v tom, že Penta má sídlo na Kypru v daňovém ráji, zatímco Agrofert dojí daně tam, kde žere kravička trávu.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Laco G.
Pokud já vím,Babiš začínal podnikat z PENTou i za jejich finance a právě v Čechách,pak se rozešli v dobrém,takže dalšímu jejich podnikání tady nebrzdí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte nějaký odkaz na zdroj, že Babiš začínal podnikat s PENTOU?

Zatím bez slepic

Pane Laco G.
Musel bych to pracně hledat,psalo se o tom.
I když Babiš někde tvrdil,že měl nějakou půjčku od kamaráda ze Švýcarska.

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Děkuji za připomenutí a doplnění.
Dříve jsem toho přečetl dost,nedělám si archiv,ale na to spojení s PENTOu někdy bylo popsáno.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebyla to výtka, jen doplnění. Ono těch společností PENTA je strašně moc a nemá smysl každou prohledávat, když Andrej Babiš působil ve 33 společnostech a 18 jich zaniklo. Kdo se v tom má potom vyznat. :-) Leda nějaký novinář, co má dost času.
https://www.detail.cz/osoba/andrej-babis-frantiska-zemana-876-pruhonice…

Zatím bez slepic

Na zahánění upírů, klíšťat a dalších krvesajů je dobrý česnek. 1-2 stroužky a vyženete vše v širokém okolí. Působí i na komáry. B vitamín v jakékoliv formě (B-lomplex, pivní kvasnice) také zabírá. Mám vyzkoušeno na sobě, protože všem těm potvorám náramně chutnám.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

1 stroužek česneku ráno na lačno, celý měsíc. Spolehlivě mě to posadilo, než jsem si zvykl. Výsledek se podle rozboru krve nedostavil, tak borelky vyběhávám. “B” beru v pangaminu, teď do mě nabodali 5x B12.

Zatím bez slepic

Klíšťata odpuzují zejména tyto bylinky:

Pelargonie růžová (Pelargonium radens),
Pelargonie vonná (Pelargonium capitatum),
Tomkovice vonná (Hierochloe odorata) – nový výzkum zjistil, že obsahuje chemické látky, které fungují stejně jako DEET,
Polej obecná (Mentha pulegium),
Rozmarýn (Rosmarinus),
Routa vonná (Ruta graveolens),
Pelyněk pravý (Artemisia absinthium),
Levandule (Lavandula),
Voňatka citronová – (Cymbopogon citratus),
Citronová tráva – Citronella (Cymbopogon nardus),
Blahovičník (Eucalyptus).

https://www.dewolf.cz/blog/repelent-proti-klistatum/

Zatím bez slepic

To pomohlo mě. Jinak jsem absolvoval 4 kůry širokospektrálního antibiotika a ty kurvy tam byly furt.

Zatím bez slepic

jak volič ODS?

Zatím bez slepic

Ne, budete modrý jako šmoula. Ale prý stačí strčit stříbrný předmět do vody a tu vodu potom pít. Když budete modrý, už jste vypil moc. :-)

Zatím bez slepic

Ten test je na protilátky, a ty tam už budou pořád, jen poněkud v nižších hodnotách. Tak se zbytečně neplašit. Kdyby tam protilátky nebyly, tak by to znamenalo že je imunita úplně v ...

Zatím bez slepic

dobře vědí, proč zařídili jeho vyškrtnutí z léčiv.
Mám ho doma, funguje to.
Ne nadarmo se kdysi jedlo ze stříbra. Tedy ti, kteří na to měli.

Zatím bez slepic

Ten test je na protilátky, a ty tam už budou pořád, jen poněkud v nižších hodnotách. Tak se zbytečně neplašit. Kdyby tam protilátky nebyly, tak by to znamenalo že je imunita úplně v ...

Zatím bez slepic

Boreliozu prodělala moje Lauť a úplně ji to odrovnalo. Od té doby je to trochu jiný člověk, bohužel. Přetrvávající potíže psychické a fyzické. Borelie jsou svině malé fyzicky, ale velké povahou.

Zatím bez slepic

příliš sešněrovaný tradicionalista.
Přiškrťte trochu svou Labuť na krku a jakmile otevře zobáček, šoupněte jí tam dvě tři štamprle nějakého padesátkového životabudiče. A uvidíte, že zas pojede, jak motorová pila.
Vyzkoušeno, osvědčeno. Můj děda jak si nedal ráno tu svou decku šnapsu "na anzac", bylo po něm celý den totální hovno. A dělal až do osmdesáti i s děsivě pochroumanýma nohama z vojny.
Já už bych to dávno dělal zrovna tak, kdyby se v práci nedávalo foukat.

Zatím bez slepic

to jako profylaxi. Prostě klíšťatům smrdí pot a moč s pozůstatky béčka.

Zatím bez slepic