Pražské povstání

Autor

Máme to tady... v roce 1945, po šesti letech války a skoro sedmi letech okupace přichází pražské povstání, kterým poměrně krvavě končí druhá světová válka na našem území. Doporučuji k nastudování knížku Jiřího Padevěta Krvavé fínále, ze které plyne, že v posledních dench války zahynulo na našem území přes deset tisíc lidí, z toho v Praze skoro čtyři tisíce. Jak už to tak v podobných případech bývá, většina mrtvých byla neozbrojená a nezemřela v důsledku bojového střetu. 

Na téma Pražského povstání bylo a bude řečeno ještě hodně. O tom, jak jsme se zachránili v podstatě sami, jak to udělali Vlasovci, jak už před příjezdem Koněvových tanků bylo podepsáno příměří a samozřejmě se hodně ještě nakecá, jak nás vlastně zachránili Američani, protože Patton už byl dávno v Plzni a kdyby Stalin nedělal na Jaltě problémy, mohlo být už dávno po všem. Schválně, když se tak nadělalo s rokem 68 a s Palachovým týdnem, jestli dá naše vaše ČT stejný prostor i květnovému povstání. 

Já bych chtěl vytáhnout jen pár vidláckých postřehů: 

1. Koněvovy vojáky vítali lidi pomocí šeříků. Takže až zase Klvaňa bude mektat o tom, jak nás Rudá armáda přijela okupovat, připomeňte mu kytičky. 

2. Při osvobozování naší republiky padlo sto tisíc rudoarmějců. Takže asi desetinásobek toho, co na oltář osvobození vlasti museli položit tehdejší obyvatelé. Dává to alespoň hrubou představu, jak by to vypadalo, kdybychom si Prahu osvobodili sami, podobně jako Tito Bělehrad. 

3. Na našem území byla poslední velká německá Schornerova armáda. Milion vyzbrojených mužů. Bez těch statisíců rudoarmějců všude kolem včetně Berlína a Ostravy by to tu dopadlo asi o dost jinak. 

4. Válka pak skončila a celá ta velká Rudá armáda s mořem lidí i techniky zase odtáhla. Nezbyl tu ani jeden jediný. Byli jsme jediná země východního bloku, kde si Stalin nenechal žádnou posádku.  Ponechávám na vás, zda to bylo proto, že věděl, kdo u nás převezme moc a nebo prostě orel mouchy neloví a tak tomu nechal volný průběh. 

5.  Vždycky, když mi moje děti připomenou jasný odsudek Německa za druhou světovou válku, připomínám jim, že jeden jejich pradědeček za Německo bojoval až skoro do konce a druhý jejich pradědeček bojoval proti tomu prvnímu pradědečkovi. Ten první pak dostal české občanství a díky přímluvě komunisty Gottwalda se dostal ze zajetí v SSSR poměrně brzy a celkem nepošramocený. Ten druhý si pak celý život liboval, jak se na Ukrajině za všech Brežněvů, Andropovů, Chroščovů i Gorbačovů dobře žije, protože není válka.  

Važme si každého dne, kdy máme mír. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Zdravím, Vidláku,
počkal jsem si na půlnoc, byl jsem zvědavý, co dnes napíšete.
A dobře jsem udělal!
Hodně dobrý\!

Zatím bez slepic

Dal jsem na Letecká pošta krátké povídání O konci druhé světové války. Lze stáhnout na: http://leteckaposta.cz/221666424
je to zabalené a zaheslované
heslo je: nepil1945

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prahy. Letiště U chrchla se mělo jmenovat Generála Vlasova.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážím si každého dne, zejména i toho, kdy zde máme mír, nicméně jinde lidé, stejné jako my, mír nemají i "naší" vinou.
Nevím, zda "orel mouchy neloví", ale já to vidím tak, že o nás se rozhodlo nejen před tou prodlouženou první v druhou válku, ale v podstatě i tzv po ní. Jako vždy to bylo o nás bez nás.
Jen k jedněm prý patříme a druhé máme nenávidět, protože se nechtějí nechat "zdemokratizovat".........
Pradědečkové jasně nesmyslností boje člověka proti člověku deklarují, že nejpozději "v první den války mají "obyčejní" lidé postřílet všechny válečné štváče".
Děkuji každé kapce a zejména i ruské krve za to, že nevyhráli a nevyhrají ti druzí a dávají dál naději na mír všem.....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a k ničemu se nehodící předky.
To JÁ když písknu..., vlastně to bylo ve filmu, to ne.
To JÁ mám ve famíliji lepší kousky.
Jeden - zasloužilý wehrmachťák - to kupil u Minska aji s tankem, ve kterém bojoval. Pozdějš jsem se dozvěděl, že to schytal v tanku, bo se mu nechtělo zdrhat pěšo. Takže žádná výhra. Ale jakýsi metál měl na půdě pod trámem u komína, to jo. A suverénně nejlíp z dědků zpíval fašistické pochodové písně. Takové ty "kupředu levá" po náckovsku, na to byl kadet. Nebál se to hulákat kdykoli, kdy se dopajdal do hospy aji bez nohy, co mu Ivani ustřelili.
Druhý zasloužilý wehrmachťák - můj nejpravější dědek, páč po něm jsem úplně ganc podědil lasku k autum a ku kvitu (kvit je po gorolsku chlast) - to zas koupil v Itošce. No se přectaf: Auto plné nakradeného chlastu - přece to nenechá těm černým emeryckým smetákům, co na něj furt stříleli - on na útěku od své jednotky směrem k odběratelům na ten šlohnutý chlast a nějaký emerycký 3,14-us hodí z lítadla na jeho Oplíka pumu. No naštěstí se moc netrefil, enom trošku, takže chlast byl sice v prdeli, dědek byl na sračky, ale dostal se z toho a chlastal jak carský oficír až do své osmdesátky, kdy podlehl těžkému dopravnímu zranění. Jel jako obvykle - ožralý jak sfiňa - na kole dom se zbytky polopropitého důchodu a tradičně sebou flákl na stejném místě, kde ztroskotal už nesčetněkrát. Jenže tentokrát měl novou zříceninu (jízdní kolo), které jelo o něco rychlejš, než předešlá Ukradina, tak už to nerozchodil.
Třetí ujec - to bylo kvítko. Ten dělal velitele dojčerským fízlům v zahraničí, tak na něj po válce moc nemohli. Taky proto, že jeho ujec byl široko daleko jediný rozumný zubař, známých všude jako sraček, tak šel synoveček bručet akorát za rozkrádačku národního majetečku, ale o jeho hrdinských činech za války se pilně mlčelo. Akorát se mluvilo o tom, že když už bylo Ádovi zle, poslal ho do Jugošky a tam Titovci rozstříleli na sračky jeho jednotku hned třetí den po příjezdu, takže taky na nic nečekal a jen co mu trochu srostla prdel rozsekaná od šplitrů (střepin), ukrad kolo, sehnal civil a nějaké doklady a valil dom. No prostě nultý ročník Závodu míru.
Čtvrtý ujec - ten byl nejlepší, páč se nevyhlásil od Poláků, jako celá naše slušná famíglije, která se komplet dala k Šlonzákům, bo za to bylo ras tolik lístkuf na žrádlo, a celou vojnu chodil přes kopce a pašoval úplně ganc fšecko, co se pašovat dalo. Hlavně žrádlo ze Slovače od Tisa do Ádovo Třetího Rajchu. A byl tak mazaný, že se nenechal oběsit ani týden před koncem vojny, když je nějaké spešl anzackomando odlovilo a do jednoho je pověsilo, páč už nemělo náboje, ale furt se na to nechtěli vysrat a zdrhat dom. Za to při tym pruseru pověsili jeho bráchu, mojeho dalšího ujca. Ale tomu pry jeho mama, moja prababina furt enom řikala - synku, tyž je glupi jak troki (blbý jak dlabané necky). Asi věděla, o čem mluví.
No potom byli eště další dva ujci a ti tež zdrhali před Ivanem, co ku nam přijel na koňu (prý měl šikmé oči, smrděl a mlel furt - davaj časy, až ho jeho velitel zastřelil, bo mjel tych hodinek po pjeti na každe ruce). Ale ti ujci zapomjeli doma zahamovať (zabrzdit) a zastavili se až kdesi před francuskim Milhauzem. Asi tež vědeli, čemu. No prostě byli už tenkrát chytří, krásní a mladí po mně.
No a abysme po vojně vytočili ty politycke zakruty, byl ve famigliji aji jeden varyjot (blázen), kery tež zdrhal, ale před Němcami (pry), a navic na blbu stranu. A zastavil se aš f Praglu a přimotal se tam do Prašskeho pofstani. Za to potem dostal od komunistuf pilu (malu fabryčku, ni pilku na robotu) a jakesik vyznamenani. A od prababiny - sfoji mamy - facku. enem jednu, ale taku bombu, že lehnul.
Prababina, to pry byl taki chlap f sukni. Jezdila s koňami stahovať dřevo z lesa na pily a aji na banhof (nádraží), orala, kidala hnuj s chlifkuf, chlastala v hospodě s chlapami kvit z kělichuf (kělich - kalich, osminka litru) a same take lechke roboty. A unesla pry f každe ruce mjech zboža (pytel obilí, asi 50 kg). No ti pravim, starka fajna jak cyp. Akurat že umřila dřif, neš sem se tu objevil ja - nejvěči fešak f okoli.
S teho přehleda je fajně viděť, že ja sem uš skoro taka ta gorolska šlechta, bo sem krasny jak cyp, chytry jak cyp, a tak fšelijak podobně.

Zatím bez slepic

přišel o sluch a ve 2ww cvikal listky. Druhého dědu jsem neznal a ani jsem se nikdy neptal. Podle mě viking. Tata seděl při přechodu fronty ve sklepě a prásklo to vedle.

Zatím bez slepic

Targusi,
rozhodně jste gorolský šlechtic. A když na Velké Čantoryji zařvete z plných plic: "Více než Schwarzenberg je Targus!", odpoví Vám i okolní lesy: "Targus, Targus!" A z toho je jasné, že jste gorolský šlechtic, strašlivý to lesapán.

Zatím bez slepic

se to myslel...
Akorát, že na Čantorce není žádná ozvěna...
Ale šlo by to zahulákat z Filipky směrem na Stožek, tam je fajny kotel.
Anebo na Gírové v Čertově mlýně. To je bývalý prachstarý lom na pískovec. Ale tam je ta ozvěna "kratka jak cyp". Eště to musim vyskušať.

Zatím bez slepic

Podle mapy bude dobrá ozvěna směrem na jih na Jablunkovské mezihoří. Ale tajný tip je trochu na západ. Výchozí pozice pod Ostrým tam, kde se Kopytnice stéká s bezejmenným potokem pod kopci Žďár a Skalka. Na trase Za krásami verdyňské přírody, 500 m na jih od studánky Pod Skalkou. A hulákat směrem na Ostrý nebo na jihozápad. Je tam několik sbíhajících se údolí. Podle mapy tam vykáceli dost lesa, tak ozvěna bude jak v amfiteátru.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

strme. Ale lesy sou f kitu uplně ganc. Sem se tam byl projet na motorce a je to tam v řiti.
Kusek vedle je fajna dolina f Košařiskach, mezi Kozubovu a Ostrym. Až tam tež chrobak zežere stromy, tam možu chodiť řvať teš, to je fakt.

Zatím bez slepic

Po dlhsej dobe som sa dobre pobavil☺.
Vdaka za prispevok.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No jo, já taky někdy slýchám, že Amíci přijeli do "už osvobozené Plzně", jako že se Plzenáci osvobodili sami.
Tak si kladu otázku, proč se vůbec ti spojenci vylodovali někde v Normandii a proč táhli přes Francii a Německo až k nám, když jsme to vlastně zvládli bez nich?
O Rusech/sovětech to platí stejně - proč se hnali do Prahy, když už je tam povstalci vůbec nepotřebovali?
Ostatně víte jaký je rozdíl mezi pražským povstáním a filmem o pražském povstání? Film je prý delší...

Zatím bez slepic

vyrozpravane od ociteho predka - dochtora.
Vacsina obeti bola strelena odzadu - bo mestski ludkovia mali sice nadsenie, ale malu schopnost mierit a obsluhovat zbrane. Abo :D :D sa to len hodilo na nahodu :D :D.
Najviac hrdinov a "ocitych" svedkov sa vyrojilo ked uz bolo po a - opat ako naschval - sa nik nevyskytol tam, kde by ho niekto poznal, ale bojoval tam, kde nik o nikom nevedel a tam ich bolo najviac.
Jednoducho - vyrobila sa rozpravka o chrabrom prazskom lude. Predok sa vzdy len neveriacky uchechtaval pri oslavach a ... tak...

Zatím bez slepic

svého dědka.
Toho, co chlastal až do osmdesáti.
Hovno viš a v řiti´s byl.
Hovno viš, co to bylo bojovať v Praze o suchym salamě.
:-)))
On to fakt řekl!!!
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Škoda to rozepisovat.
Stačí napsat,pražští pepíci vědí kdy mají vylézt z poza buku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S těma vlasovcema - ke konci války je Hitler stáhnu z fronty ke službě v týlu, aby honili partyzány, vypalovali vesnice, kde je ukrývali a honili dezentýry. A nebýt toho, že Rusové dorazili do Berlína a na Moravu, věnovali by se své týlové službě i nadále.
Takhle ale si museli koukat zachránit život - to znamenalo nechat se zajmout od Američanů a udělat nějaký dobrý skutek - tož ta Praha. Ve výsledku jim to ale moc nepomohlo, Američané byly tenkrát principiálnější než dnes a vlasovce vydali Rusům.

Zatím bez slepic

Bratři nemohli přihlásit své pohledávky, pokud vznikly až po vzniku insolvence, tudíž je soudce nemůže takovým odkazem ojebat. Platit by měl ten, kdo vydal majetek, což je stát.
Kromě toho šéfové fy CEE Wood nemohli předjímat pozdější rozhodnutí soudu a nabyli majetek v dobré víře.
Taky by bylo dobré se mrknout na důvodovou zprávu o rozhodnutí o nedobrovolnosti změny občanství válečného soudruha.
Pytel peněz na záda a soudit se. A pochopitelně požadovat po nabyvších potomcích náhradu za zvelebení majetku s odkazem na to, že oni mají vymáhat náhradu za jeho špatný stav po původci zpochbněného stavu, to jest rovněž po státu.
Myslím, že by to schopný právník měl v poho ze státu vyrazit.

Anebo se na to vysrat a uvést před předáním objekt do původního stavu. To je taky řešení. Střešní krytina a okna se dají použít znovu.

Zatím bez slepic

Targusi nešlo to to studovat ten případ věcně, kdo co kdy a od koho má dostat a zda a kdy co dostane.

Ale chtěla jsem jen dokumentovat to, že i v 21 století se válka promítne do běžného života občanů ČR s dost fatálními důsledky. Zrovna Vy jste schopen (tak Vás čtu) se jistě vžít i do kůže těch bratrů.........Nakonec jistě je možné, že i ten nedobrovolný Němec byl obětí... o tom to právě mělo být ty moje dnešní komentáře...
A budou se soudit a soudit a i spolu a jediný kdo neprodělá budou právníci............

Zatím bez slepic

právníci určitě neprodělají, ti se postarají...
S bratry mám zajisté soucit a věděl bych si rady, tedy asi...
Ale na to "nedobrovolné němcovství" mám svůj názor.

A je to názor takový, že mí předkové, coby "biči polocy" (my Češi řeknem Poláci do roztrhání těla, nebo třeba až za hrob, anebo kovaní Poláci) byli do jednoho postaveni před tzv. Sofiinu volbu - tedy rozhodnout, které ze svých dětí necháte zavraždit o něco dřív...
Situace v obsazeném Polsku byla úplně jiná, než v Říši, anebo v protektorátu, kam patřil vámi popisovaný případ.
A lidé na Těšínsku postupovali většinou všude stejně. Aspoň jeden z rodiny k Němcům, resp. přihlásil se k tzv. slezské národnosti, a na toho se přepsal majetek, tedy polnosti. Na druhé straně se pak nechal aspoň jeden z členů rodiny nepřihlášený, aby "kryl záda", kdyby se to nějak zvrtlo.
Ruku na srdce, ono jim to bylo většinou hovno platné..., ale zkoušeli přežít s co nejmenšími ztrátami...

Což pochopitelně v protektorátu neplatilo. Tam šel k Němcům jenom ten, kdo měl nasysleno hodně a nepříliš čistýma rukama, anebo ten, kdo doufal, že tak udělá kariéru. Být Čechem v protektorátu nebylo volbou života a smrti. Mohlo se stát, že Němci sebrali majetek použitelný do válečného průmyslu, ale v přímém ohrožení života lidé nebyli. To pak byla "otázka priorit". Někdo má prioritu držet víru a jazyk svých otců, jiný má prioritu vytřískat ze všeho co nejvíc. Třeba už jen ty lístky na žrádlo...

Zatím bez slepic

Osobně si také myslím, že ten "nedobrovolný" Němec prostě jen vsadil nejspíše na špatného koně a potomci prostě viděli kdo vše u nás restituoval a tak do toho šli.
Taky by mě zajímalo být bratry co koupili a prý NIC nemají asi nejvíce čím ta nedobrovolnost byla za "nezpochybnitelně" prokázanou.
Asi jako bojovník "proti" fašismu a manžel jedné z naprosto nevinných potomků ....a restituent z und zu Černé hory....jeden jedno kníže.....,co si z nás tady dělá prdel už drahně let.

Zatím bez slepic

A oni si mohli vybírat? Já si vždycky naivně myslel, že šlonzáky zahrnuli pod říšské občanství automaticky. Že jim poslali nějaké vyrozumění, že od teď jsou z nich říšští občané, možná pro ně uspořádali nějakou slávu, aby je přivítali zpět mezi své, a za pár dní jim začali posílat povolávací rozkazy.

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

mezi svými příbuznými jsem měl i kusy, které se po celou válku hlásily k polské narodowości.
To bylo asi tak.
Na Těšínsko naběhli v r. 38 Poláci a Češi mazali do 24 hodin ven za novou čáru. Rozhodně všichni ti, kteří byli ve státní službě. A jelikož jich nebylo málo a Poláci místním zas tak moc nevěřili, chtěli zde mít i své lidi. Takže tu byli tzv. "přibyši" od slova přibýt.
Kromě toho, pokud vím, slezská národnost v Polsku, ani v ČSR neexistovala, tu vymyslel Áda, aby měl víc vojclů.

Slezsko bylo totiž promořeno německy mluvicím obyvatelstvem. Jednak tak mluvili majitelé průmyslových podniků, kteří dotovali německé školy, druhák sebou přitáhli odborné síly - technology, vedoucí cechů, mistry, štajgry, vedoucí polí. A ti žvanili i mimo práci německy.
Moje babi když se provdala do Goralie (Třinecko) měla problém se domluvit, protože její zparchantělé Ostravské slezštině promořené němčinou tady skoro nikdo nerozuměl. Tedy kromě židů a Němců.

Zatím bez slepic

Možná toto někoho dalšího zaujme, odkaz níže, rolujte a dojedete k Těšínsku...
Já osobně furt dumám nad tím dvojím OBČANSTVÍM, zejména u politiků mi to moc nesedí....
by se nakonec nepřišlo na to, kdo ví kdo ještě z těch, co se hubou rvou za Česko a nevíme to, jsou občany dalšího a kterého státu a proč.....a kterému státu tedy pak zejména slouží....

I těch německých "našich" občanů tu bude možná nyní už dost.....

http://www.germany.cz/mkportal/modules/wiki/index.php/N%C4%9Bmeck%C3%A9…

Zatím bez slepic

I když soudit se o majetek a být trestně stíhán souzen je podstatný rozdíl, důsledky jsou stejné. Nakonec chcete aby to někdo-stát zaplatil, pokud uspějete.

Mohu posloužit vlastním příkladem, kdy jsem byl v průběhu deseti roků trestně stíhán ve čtyřech trestních věcech. Ve své podstatě jsem deset roků neznal nic jiného než docházku na polici, častá psychiatrická vyšetření a nakonec nepřeberné množství soudů a nepravomocných odsouzení. Nakonec vše skončilo zprošťákem, leč po těch deseti létech jsem byl psychicky zdeptán a ekonomicky zdecimovaný. Přirozeně přišla na pořad i žaloba pro odškodnění za nesprávný úřední postup. Výsledek by NULA odškodnění s nevysloveným závěrem, že se to někdy stává.
Takže slova, co by se mělo stát, jsou sice pěkná, leč pokud je ve hře stát, pak taky i značně teoretická. A taky se to dobře radí co by měl někdo jiný udělat, protože KDYBYCH já......

Zatím bez slepic

případně si sjednat zástup. Pak nedojde k vyčerpání.
Jinak lze samozřejmě na to hodit salám a postupovat, jak jsem naznačil výše, tedy v rámci zdravotního pohybu přivést objekt do původního stavu. Což vůbec není problém, pokud máme na vše daňové doklady, případně spřátelené řemeslníky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rusůzemželo skoro 150 000 tis, asi tak

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za Prahu se nebojuje v Praze, ale v Kábulu.
Praze tedy nezbývá, než bojovat za manželství homosexuálu a marihuanu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V praze běží maratonci
bílí budou vždy na konci
vpředu běží černá chasa
primátor hřib křepčí jásá.
Petr Parléř valí oči
jak somálec z mostu močí
a pak čelo dobíhá
když zatáčky obíhá.
Vpředu běží Afrika
bílý běžec naříká
afričan má delší nohy
pro běhání lepší vlohy
proč mám běhat s antilopem
nebo třeba s lidoopem.

Zatím bez slepic

rasisticke :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je tedy možná povstání z gauče a podívání se z okna a nakonec vyběhnutí před dům s křížkem po funuse. Po slibu věrnosti pražanů Říši.
https://www.youtube.com/watch?v=r8WrgFBhrjg

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak zrovna včera večer byla u nás v bývalém okresním městysi beseda o Vlasovcích, kde přednášel historik pan Žáček.
Dozvěděl jsem se několik zajímavých věcí, které jsem dosud nevěděl.
Gen. Vlasov byl Stalinem vyznamenaný hrdina z bojů o Moskvu.
ROA v podstatě vznikla v listopadu 1944 v Praze (respektive v tzv. "Listopadové deklaraci" byla politicky ustanovena a tzv. "Komitet pro osvobození národů Ruska").
Ještě 16.4.1945 bojovali Vlasovci v předpolí Berlína na Odře proti Rudé armádě.
To už tak nějak němečtí generálové tušili, že jim trošku teče do bot a rozhodli se tuto Vlasovu armádu přesunout na jih někam k Brnu,
kde měli čelit spojeneckým jednotkám od jihu a jihozápadního Slovenska.
Jenže - severní cestou přes Polsko až ke Šloňsku už to nešlo - tam už byla Rudá armáda.
Tak se měli stáhnout okolo naší západní hranice (tedy, hranice - okolo toho, co původně zbylo po Mnichovu) - takže někde mezi Louny a Chomutovem směrem k jihu a ze západních Čech se přesunout někam na tu Moravu.
Přes střední Čechy nesměli, neboť jim Němci až tak úplně nevěřili a nechtěli riskovat nějaká nedorozumění.
Nakonec Vlasova armáda, respektive 1. divize "Ruské osvobozenecké armády" (Němci tu divizi ji označovali číslem 600), plně vyzbrojená,
dokonce několika tanky T34 a děly, dobře vycvičená, v počtech asi 25 tisíc dobře vycvičených vojáků skončila začátkem května někde v prostoru mezi Plzní a Berounem.
Zde se k 1. divizi měla přidat ještě 2. a 3. divize, které byly stahovány z výcvikových prostorů někde v Německu. Tyto dvě divize již však byly početně slabší, hůře vyzbrojené.
V tu dobu už však bylo zřejmé, že zazvonil zvonec. I když ještě ve středních Čechách byla asi miliónová německá armáda "Střed", která mohla středním Čechám a Praze dost zatopit.
Takže představa, že tady měli honit nějaké partyzány je trochu zcestná.
Ve Vlasově armádě (správně by bylo v ROA) bylo zakázáno rabování, znásilňování a podobné válečné kratochvíle. Za něco podobného byla okamžitě kulka u zdi.
Vlasov sám chtěl dovést svou armádu k Američanům. Ti se však takového množství kompaktního vojenského tělesa trochu báli a tak se jednání protahovala.
Hlavní štáb ROA byl někde v Suchomastech u Berouna. Tam už někdy od začátku května docházelo ke kontaktům s českým odbojem.
Vlasovův zástupce Buňačenko se však za příslib amnestie rozhodl pomoci Praze, protože se domníval, že mezitím bude čas, aby tam došli i Američané, a ROA se vzdá Američanům.
Tohle bylo "upečeno" někdy 4.5.1945 večer.
Takže velká část 1.divize ROA, vyzbrojená tanky, pěchotními zbraněmi i dělostřelectvem se vydala k Praze.
Cestou osvobodili Beroun, Rudnou a pronikli podle Berounky na Zbraslav a pak obsazovali důležité opěrné body.
Podle pamětníků se nějaké předsunuté oddíly objevily i v Kladně.
Fakticky Vlasovci zabránili Němcům zničit a vypálit Prahu, jako to udělali Němci ve Varšavě při Varšavském povstání v roce 1944.
Bohužel však docházelo ke sporům mezi Vlasovci, vedením České národní rady, českým odbojem a zástupci Rudé armády.
Podle jaltských dohod mělo toto území připadnout Rudé armádě a postup Vlasovců zaskočil jak Američany, tak RA.
8.5.1945 v ranních hodinách se 1. divize ROA stáhla zpět do Suchomast u Berouna.
Zde pak byli dílem postříleni Rudou armádou, dílem odvlečeni do gulagů a jen malá část pronikla k Američanům...

Zatím bez slepic

časovém intervalu měl podle nejchytřejšího Žáčka Schörner bombardovat a vypalovat Prágl. To jsou naprosto šílené dřísty chlapa, který ví hovno o tom, jak probíhá přesun jednoho milionu chlapů, kteří zdrhají někam do pryč.
Z logiky věci.
Předsunutý konvoj, dejme tomu dvě tři divize, což je nějakých 40 000 chlapů s týlovými jednotkami, zbraněmi a municí - se rozvine, rozmlátí a zapálí Prágl, což není ani náhodou otázka několika hodin. Pak se stáhne a vytýčí cestu přes pražské rozvaliny dalším divizím.
Normálně myslící člověk se zeptá, kolik bylo v Praze mostů, kolik by jich potřebovalo jeden milion chlapů k útěku před Ivanem, a kolik by jich vydrželo v provozuschopném stavu vypálení a rozstřílení města.
Schörner mohl rozstřelovat a vypalovat svým zpětným odřadem, ale nikdy ne prvosledovkou. Tedy pokud nebyl nonstop zchlastaný.

Zatím bez slepic

aniž bych chtěl pana historika hájit, tak si myslím, že asi nebyli všichni němečtí vojáci Schörnerovy skupiny "Střed" v Praze, ale ve středních Čechách, takže se nepotřebovali všichni přesouvat přes pražské mosty.
Na obsazení v březnu 1939 také nepotřebovali ani celý den.
A na zničení takového města by dobře motivované (nebo nasrané, což je skoro totéž) armádě v pohodě stačilo těch 40.000 vojáků během pár dní - vždyť není nutné ničit, podpálit, rozstřílet z děl vše - stačí jen to nejdůležitější - mosty, památky na Malé straně, Hradčany, nejdůležitější průmyslové závody nebo jejich důležité provozy. A to se za pár dnů stihnout dá.

Zatím bez slepic

- v březnu 39 vůbec nikdo na skopčáky nestřílel.
- rozvinout dělostřelecké oddíly ze tři divizí do palpostů a zkoordinovat součinnost počítám tak min. jeden den. Zejména, pokud by se někdo alespoň pokoušel ztížit rekognoskaci terénu průzkumnými jednotkami Wehrmachtu. Což by znamenalo na každé návrší u Práglu poslat dvacku vyzbrojených a motivovaných chlapů, kteří by na první auta nastrojili léčku a pak se přesunuli o pár set merů dál.
- zcela správně píšete, že by zničení všech větších budov, tak jak to provedli Němci třeba s Varšavou bylo spíše otázkou týdnů, než dnů, nehledě na spotřebu trhavin a munice.
Když vezmeme v potaz, že Dojčákům hrubě šlapala na paty RA a čerstvě ochočení Rumuni, nacházeli by Dojčeři čas k bezúčelnému boření baráků velmi obtížně.
Stran mostů platí všeobecně - kolik jich tehdy bylo, kolik jich bylo funkčních, kolik jich bylo schopno nést válečnou techniku bez ženijních úprav. Popravdě řečeno, vůbec neumím ani nastřelit bez složitého počítání, kolik dnů by bylo potřeba k přemístění třeba půl mio vojclů s technikou za Vltavu po celé délce jejího toku.
Z těchto důvodů si dovoluji tvrdit, že Schörner by se takovou blbostí, jako je rovnání Práglu se zemí, vůbec nezabýval, pokud by k tomu nebyl nucen vnějšími okolnostmi, např. bandou civilních mamlasů s pistolkami, kteří chtěli před týden před koncem války ohromně bojovat a dokazovat tak, že právě oni mají ty jedině největší zásluhy.

Zatím bez slepic

v březnu 39 na skopčáky nikdo nestřílel, ale v květnu 45 ano.
Nechci tady suplovat nějakého pseudofrancouze.
Vlasovci byli ve Vraném n.Vlt., byli v Kladně, byli na Zbraslavi, byli na Veškrňáku, v Jinonicích, v Libni a na mnoha jiných místech. Není nutné zde vše vypisovat, co je třeba u tety Wiki.
Tzv. "Pražské povstání" vzniklo zezdola - beze zbraní a původně bez jakékoliv koncepce a vojenského velení (teprve až když to vzniklo "zezdola", začaly se v tom angažovat vojáci, jako např. gen. Kutlvašr a jiní).
Tak nějak se ČNR dohodla s některými Němci, že teda nebudou střílet, začly se někde sundavat německé nápisy a některé úřady byly převzaty Národními výbory.
Ale některým německým magorům to ještě nedošlo, že zazvonil zvonec.
A ti se chtěli opevnit v Praze a bojovat do posledního muže.
K závěrečnému jednání, kdy se Buňačenko (velitel 1.divize) rozhodl jít na pomoc Praze (přes nesouhlas Vlasova), proběhla 4.5. ve večerních hodinách.
Většina těch fotek tanků T34 v Praze (nemyslím ty s těmi šeříky, ale takové ty anonymní, zaprášené tanky) byly fotky tanků z 1.divize ROA.
Na Pankráci měla ROA dělostřelecký oddíl - a zase dost pramenů v literatuře, že zastavili nějaký útok Němců.
Nepsal jsem o tom, že zničit důležité budovy, mosty a památky by trvalo týdny, nýbrž několik dnů. Také jsem byl podroben určité službě socialistické vlasti, v prvosleďáku, anóbrž bojováku nebo po našem kanónenfutru. Rozstřílet Prahu (alespoň ty nejdůležitěkší věci) z kanonů a houfnic by trvalo max. pár hodin. Když pak připočtu ještě diverzní ženistické akce, opravovali by jsme to mnoho let. A ktomu potoky krve.
Teta Wiki píše, že za ty 3 dny povstání to bylo asi 2800 padlých našinců (na to že to bylo takové povstání-nepovstání...).
Nebýt Vlasovovy a potom Rudé armády, bylo by to mnohem horší.

Zatím bez slepic

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

konci této diskuze, nepřipadá mi smysluplné jej kopírovat.
Jinak já jsem na vojně dělal logistiku a vozil gumákům mapy. Není to tak jednoduché s tím střílením. Aby se trefilo právě jen to, co se trefit má, a aby bylo čím střílet, to dá mnohem více práce a trvá to mnohem více času, než střelba samotná. O nějakých demolicích ani nemluvě.
Rozvinout nějakou dělostřeleckou baterii, která většinou jede jako druhosledová v pochodovém proudu, to není na přeplněných cestách vůbec tak jednoduchá záležitost, jak to vypadá ve filmech. Za hodinovým střílením jsou ukryty dny přípravy a litry potu. Nemluvě o tom, že jen naprostý idiot by při tehdejším faktickém kolapsu zásobování plýtval střelivem na civilní budovy a časem na budování palpostů, zatímco ostatní jej věnovali úprku...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jako obvykle je ideologický výklad pražského povstání jen silně ořezaným výběrem skutečných událostí. A ideologicky zabarvený, aby se ukázalo, že jsme pevnou hrází ... a i hráz má dvě strany, i když jde o pořád tu samou.
Pravda je taková, že Němci už chtěli na konci války k Američanům, takže Američané až tak tvrdě nebojovali, protože se jim Němci většinou vzdávali. Většinou, ne všichni. I v řadách US Army byly oběti. Faktem je, že západní Čechy osvobodili Američané a zbytek republiky osvobodila Rudá armáda.
K osvobození dílem napomohli i místní povstalci, kteří by ovšem neuspěli, kdyby někde o pár kilometrů dál nebyla armáda německých nepřátel.

Když někdo pomáhá proti nacistům, neměli bychom se dívat, zda to byl Američan, Rus, Vlasovec nebo našinec z české kotlinky. Prostě tu podanou ruku vděčně přijmeme a houby záleží na tom, kdo osvobodil více území a z jakých důvodů.
Počítá se jen výsledek a za ten máme být vděčni. Všem, kromě Němců.

Dnes se historie opět stala služkou v rukou ideologů, jen si dnes neříkají konfidenti gestapa, svazáci nebo spolupracovníci StB, ale elfové. Jinak jde charakterem o pořád stejnou skupinu udavačů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

:-)))))
Elfové, předkládající pravdu (podle definice) mění historii, když opravují bláboly a lži :-))))))))))))))))))
Tak to je síla :-))))
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/internet-boj-proti-trollum-cesti-elf…

PS : jestli nějakýho blba, který překročí hranice trestnosti, udají, tak jako fajn, můžeme to vidět různě, ale i zprávy bulváru ap (lži) jsou často předmětem podávání žalob. Demokracie a právní stát opravdu není jen o bezbřehé možnosti svobody slova a libovolného kvákání lží, je také o povinostech a zodpovědnosti.
PPS : Největší sranda je, když tací o sobě navrch tvrdí, že "hledají pravdu" (na aeronetu, proruských webech ap. To už je prostě bomba :-)))

A abych nebyl jen mimo téma, i když na tohle jsem přispívat nechtěl, protože s ničím uvedeným nemám vůbec žádný problém. Snad jen u bodu 4 který může trošku navazovat (nehodnotím, zda byl nebo ne vyvolán) mou včerejší zmínkou, že Rus nás osvodbodil a můžeme mu děkovat, ale následně nás 20 let vojensky okupoval a to už moc na děkování není, přičemž obrázek si, předpokládám každý, dělá o jiném KOMPLEXNĚ, tedy ne jen na základě JEDNOHO činu, ale všech, s možným rozvrstvením. Tak bych chtěl říct jen to, že sice nevím, jestli RA odsud odešla do posledního muže, ale to není podstatné. Podstatné je, že podobně jako Německo, tak i ostatní země "spadly" do příslušných sfér vlivu. V Jaltě se sice o ČR ještě nijak nerohodovalo, vůbec se tam o něm nemluvilo, ale když se dohadovala demarkační čára, už v tom byly politické zájmy. Původně byla po hranici s Bavorskem, protože Američani stíhali dřív, posunula se na spojnici Karlovy Vary-Plzeň-České Budějovice. I na téhle čáře byli Američani o 2 dny dřív než Rusové a klidně mohli jít dál. Ale nešli z rozhodnutí politických špiček (asi známý je výrok Pattona, že "na dva dny ztratím spojení a pak se velitelství ozvu z tlf. budky na Václavském náměstí". Nevím, nakolik Rus věděl nebo tušil, že se k moci u nás dostanou komunisti (pravděúdpbné to bylo), ani co měl připraveno pro případ, že by neuspěli, ale důležité je něco úplně jiného - od první chvíle po válce jsme fungovali v jeho režii a to i za komunistům předcházejících demokratických prezidentů a vlád. Je fakt, že to byla úplně jiná situace, těsně po válce. Každopádně už od zakázání nám Marshallova plánu, který jsme původně přijali, jsme se stali jejich naprostými vazaly a nic, co si nepřála Moskva, jsme nemohli udělat. Ono už tohle je forma okupace (když okupant na okupovaném území prosazuje a vynucuje svoje zákony, pravidla, záměry - a to se s trochu přimhouřenýma očima u nás dělo). I bez ruských vojáků. Servilita a vyděšenost českých komunistů. Když se poprvé trochu vzpříčili, už jsme měli okupaci se vším všudy.
Takže sověti, děkuji I vám za osvobození ČSR a jděte do prdele za těch následujících 45 roků. Co je nejhorší, že podobné a ještě horší děláte na Ukrajiě.

Zatím bez slepic

Pardon, samozřejmě ČSR, Československo, Československá republika, Třetí republika - aby zase někoho nechytl hysterák .....

Zatím bez slepic

Ještě možná k tomu bodu 2 a ztrátám při osvobozování ČSR
https://www.fronta.cz/dotaz/pocty-padlych-na-uzemi-csr
No jak jsem psal i včera, tohle je na diskusi s tehdejším sovětským generallisimmem, který vyvažoval kvalitu kvantitou úplně ve všem, i v lidských ztrátách. Nehodnotím, nakolik musel nebo nemusel, jen fakt, že to tak bylo. Já sice respektuji, že boje mezi Američany a Němci byli o něčem trochu jiném, hodně často, ale přeci jen - Američan osvobodil kdyby jen 1/10 ČSR se ztrátami 116 mrtvých a 360 zraněných, sovět 9/10 se ztrátami 140 a 411,5 tisíce. Já ty ztraty nezpochybňuji, jen trochu širší pohled i na uvedneé. 500 proti 500000. Tisíckrát víc.

Zatím bez slepic

Ono o urputnosti bojů na východní frontě svědčí fakt, že 75 % ztrát Němců ve II. sv. válce pocházelo z východu. Tak asi von Manstein taky plýtval lidmi, že?

Zatím bez slepic

Já to nenapsal, to "blbí Rusáci". Já naopak rovnou napsal, že nehodnotím, jestli musel nebo ne.
Co se týče 75 % - no víte, tady byla řeč o absolutních ztrátách, ne relativních. Samozřejmě že si Rus mohl dovolit větší absolutní ztráty a pořád toho měl asi relativně méně.
Co je ale víceméně jisté, že Stalin se svými "zdroji" zacházel. A to nejen stroji, ale i lidmi. Občas i jen tak, že asi neměl co dělat, se zbavil skoro celého velení. No ti noví to pak holt látali horkou jehlou.

Zatím bez slepic

Já se fakt nemíním s nikým dohadovat o tom, jestli sovětské ztráty vojáků byly velké nebo malé ve srovnání s jinými. Ani nehodlám vůbec jen přemýšlet o "nutném" přečíslení.
Zaznělo tu v běhu dne, že sověti při našem osvobozování ztratili 139000 vojáků a otázka "kdo ví, kolik lidských životů by to stálo, kdybychom se zachraňovali sami".
A já si dovolil jediné - napsat, kolik vojáků ztratila US Army při osvobozování byť jen 1/10 téhož a já fakt nemohu za to, že jen 116. Věřte, že kdybych tendy žil a měl tu moc, tak postílím ještě nejméně 100000 amerických vojáků, aby ten nepoměr nebyl tak velký a vy jste mohli v klidu spokojeně spát.

No ale je to jak to je, nenaděláme nikdo nic a já měl při svém příspěvku i tolik objektivní snahy, že jsem zmínil jak osvobozované území (spíš bylo větší než 1/10, a to započítaně i se Slovenskem), tak i to, že s Američany Němci až tak nebojovali, protože se spíš už vzdávali.
Ale ten poměr 116:139000, alt 500 : 500000, ten tu prostě je a žádné přešíslení 1:3 - 1:10 neodpovídá ztrátám 1 : 1000. Fakt je mi to líto, věřte mi to, prosím.

Zatím bez slepic

US vojclů byl nasazen při obsazování ČSR a kolik Němců proti nim stálo, parahňupe?
RA nasadila skoro 1 800 000 vojáků, plus 250 000 dalších spojenců, Amíci 150 000.
jinak US-áků tu padlo 350.

Do tohoto počtu padlých spadají i dvě velké operace, Karpatsko-Dukelská a Ostravská. Kolik takových operací provedli v ČSR US-áci?

Zatím bez slepic

Znova opakuji, že o tomhle se nemíním dohadovat. Já ta čísla neznám, nepočítal jsem je. Já dal jen "k lepšímu",a by jste to ještě "vylepšil", ža američanů padlo při osvobozování ČSR 1000x méně, přičemž v uvedeném nehraje roli, kolik vojáků nasadili (to jako že kdyby jich nasadili 1,8 mio jako Sověti, tak bych jich taky padlo 140000? Proč nepadli všichni Američani?
Na druhou stranu jsem to byl já hned, kdo sám konstatoval, že Američané už asi tolik neválčili, ALE PŘESTO, 1000x víc mi přijde neúměrné.
Tím bych tohle skončil.

Zatím bez slepic

Cit: "...Američané už asi tolik neválčili..."
A toto je odpoved na nizke straty US boys. Je pochopitelne ze pokial sa chceli Nemci US boys vzdavat, asi proti nim nebudu bojovat?

Zatím bez slepic

A protože si někdo plete původní nabízené poválečné půjčky a úvěry od USA s Marshallovým plánem, tak "bez cucání si informací z palce u nohy"
http://dejinyasoucasnost.cz/archiv/2007/7/odmitnuti-marshallova-planu-/

Zatím bez slepic

V Plzni si osvobození samozřejmě připomeneme, stejně jako fakt, že bombardování Plzně v dubnu 45 tehdy bylo na závod, kde se v té době stále ještě vyráběl německý stíhač tanků Jagdpanzer IV.

Zatím bez slepic

A tak ho USáci nechali celou válku vyrábět ve Škodovce a ČKD a teprve 3 týdny před koncem války jim to začalo vadit. Nějaké jiné pohádky ovčí babičky by nebyly? Ostatně Jp IV. nebyl žádný zázrak.

Zatím bez slepic