Semleto dějinami

Autor
Štítky

Nebudu si na nic hrát, k napsání dnešního článku mě inspiroval Johny Máslo se svým včerejším komentářem. Tímto mu děkuji. A tak jsem se rozhodl, že si jiným způsobem zopakuji svůj článek na Kose někdy z počátků mého psaní a doufám, že mu tento článek odpoví na všechny jeho otázky či projekce. 

Jsem potomek emigrantů. Moje rodina nikdy neměla klid, prakticky žádná generace nezůstala na svém místě, v tomto ohledu jsem typickým představitelem svého rodu. Jen můj tatínek je černá ovce, protože umře na stejném místě jako se narodil. Taková situace je v naší rodině vzácností nevídanou. Můj první předek o kterém vím se jmenoval Franc a byl to sklenář. Pocházel z Horní Sloupnice a v roce 1749 dostal předvolání pro podezření že je tajným evangelíkem, který nějak přečkal těch sto let perzekucí po třicetileté válce. Státní orgány vypátraly pravdu a milý Franc se sebral a vypadl do Slezka, kde právě vládl Velký Fric - tedy císař Fridrich II. Veliký, který právě vedl s Marií Terezií válku o Slezsko, měl jí v podstatě vyhranou a oblast východních Čech právě tak nějak okupoval neokupoval... tedy oficiálně neokupoval, ale v praxi drancoval. Zároveň nabízel náboženskou svobodu pro kolonisty, kteří by mu v tom dobytém Slezsku zůrodnili prales a začali platit daně. Můj předek Franc se k těmto osadníkům přidal. 

Pak máme takové rodinné temno. Naši předci žijí ve Slezských pralesích, kopají pařezy, vysušují močály a mají těžký přetěžký život. V německém prostředí jsou trpěnou menšinou, ale mohou svoji víru vyznávat nahlas. Doma zatím přichází toleranční patent a milý Franc si na stará kolena možná rve vlasy, že nezůstal doma, když stačilo už jen pár let počkat. Pozdě bycha honit. 

Z rodinné temnoty se pak vynořuje můj dědeček, tedy Ópa.  Své původní příjmení už má poněmčené, jeho čeština je značně archaická, je Čech, ale myslí, jedná a má přístup k práci spíš jako dokonalý Němec. Profesí zámečník a politickým smýšlením komunista. V Německu. Bere si moji babičku a žijí spolu v Bedřichově Hradci, který už dnes neexistuje. Jsou třicátá léta, Hitler je u moci a komunistům pšenka nekvete. Ópovi jde kvůli jeho smýšlení  o život a tak odchází pracovat do Kielských loděnic, kde pracuje dle svých slov na  bitevní lodi Schleswig-Holstein, což je tajný název pro Tirpitz - druhou německou chloubu moří po Bismarckovi. Práce v loděnicích je dobře placená a když se politická situace uklidní, kupuje si Ópa dům v Bedřichově Hradci. Něco platí hotově, něco ve splátkách. 

Pak začíná válka a Ópa pěkně rukuje. Polskou operaci nestihl, byl ve výcviku, ale prošel celou Francii se skupinou armád Sever pak obléhal Leningrad. Za tři roky obléhání dostal jednu dovolenou a doma zplodil mého strejdu. Pak zase pěkně táhl do pole, pak ustupoval a ustupoval, až se proustupoval téměř do Berlína. Moje Óma mezitím doma horko těžko hospodařila a pak přišla zima 1944. Zaplatila poslední splátku za dům, hodně si oddechla, protože to byla velká zátěž, večer si pustila rádio a dozvěděla se, že Sověti utrpěli velké ztráty na Visle, však vzdálené dunění dělostřelby občas slýchala a šla spát. O půlnoci jí na okno zaklepal německý důstojník, že Sověti prolomili frontu a ráno v šest jede poslední vlak. Óma neváhala, na rozdíl od jiných měla průpravu v emigrování, popadla čtyřletého strejdu, kufr a ráno skutečně odjela tím posledním vlakem. O hodinu později už do Hradce dojížděly na lyžích první průzkumné jednotky a do večera už Bedřichův Hradec v podstatě neexistoval. Ani obyvatelé už v podstatě neexistovali. Kdo by si v té Velké válce dělal hlavu s tím, že nejde o Němce, ale Čechy... 

Ópa byl mezitím někde u Berlína zajat a zachránilo ho to, že byl ten komunista. Nešel na Sibiř do Gulagu, skončil na práci v Moskvě a čtyři roky zajetí ho vyléčily ze všech komunistických ideálů. 

Óma pak prošla uprchlickými tábory a jak se po válce přehazovaly menšiny, najednou ze dne na den byla Češka a tedy příslušnice vítězných mocností. Po prakticky přesně dvou stech letech nastal návrat do země otců... Tam do západních Čech, do Sudet. Tam bylo dost prázdných domů. Óma si tam zvykla a našla tam po svých peripetiích nový domov. A hned první věc byla, že napsala prezidentu Benešovi, že má manžela v zajetí. A protože nikdo nereagoval, začala psát na všechny strany. A psala a psala, prosila, intervenovala, zjišťovala, až přišel vítězný únor. 

I Gottwaldovi napsala... a ten chlap okamžitě zajistil Ópovo propuštění. Nebýt Gottwalda, nejspíš by se Ópa nikdy nevrátil. Samozřejmě celé propuštění trvalo skoro rok, protože nejprve Ópu poslali na Jaltu, aby se trochu vykrmil a dal dohromady, přece ho nemohli vrátit čtyřicetikilového... A pak šupem na vlak a domů. Tedy ještě nedomů. Nejprve do sovětské zóny ve  východním Německu a pak najednou nevěděli co s ním. A tak chlape, támhle je hranice a nějak si poraď. A při přechodu hranic Ópu chytli čeští pohraničníci a něco mu provedli. Nikdy neřekl co, ale od té doby už v Československu nebyl doma. Celý svůj život se chtěl vystěhovat za bratrem do Hamburku. Ovšem s německou důkladností, tedy žádný útěk, ale legálně se všemi povoleními a razítky. 

Pak se narodil táta. Po rodičích evangelík a emigrant. Postupně pak zasloužilý starší  místního evangelického sboru, který dodnes stojí a padá na jeho práci. Užil si v této dobrovolné službě všechno. STBácké špehy, problémy s kádrovým posudkem, já se díky tomu dostal do áčka. To byla cikánská třída. Béčko bylo pro bílé. Ne, samozřejmě v tom nebyl žádný záměr, jen v tom osmdesátém sedmém už byla politická korektnost. 

Jako správný evangelík byl táta platným členem církve. Jezdil po celé republice, a účastnil se pašování ukrajinských biblí do Sovětského svazu. Posílali mladé neženaté muže, kteří snesou když tak nakládačku a nebo pár dní vězení, kdyby jim to pohraničníci našli. A tak se táta dostal do ukrajinského Lucku, kde se po třech dnech zasnoubil a po dalším půl roce si přivezl domů ukrajinskou novomanželku - mojí mámu. 

Po mamince mám ukrajinskou krev a i ukrajinskou duši. Jsem sentimentální až hanba, miluju vojenské přehlídky, brečím u patetických filmů oslavujících povinnost až za hrob a mám smysl pro měkké l. A něco mám i ze svého ukrajinského dědečka, který sice z Lucku nevystrčil paty, ale narodil se v Rakousku, dětství prožil v Polsku, vyučil se v Sovětském svazu, stihl svobodnou ukrajinskou banderovskou republiku, okupaci a pak opět Sovětský svaz. Všechno to přežil, dokonce ukrýval i nějaké židy a pak také narukoval a tlačil mého Ópu na západ. Oba bojovali na stejném úseku fronty proti sobě. Bylo to vždycky zajímavé vyprávění, když se ti dva potkali... oči navrch hlavy a nikdy jsem neusnul, i když mluvili do tří ráno. 

Jo a v devadesátém roce jednou zastavil před domem Mercedes a vystoupili staří manželé Schneiderovi. Že v našem domě bydleli, než byli vysídleni a rádi by se ještě jednou podívali. Bylo to moc hezké setkání, dlouho se povídalo a doplnili jsme do rodinných dějin několik bílých míst. Naše rodina si všechny sudetské otázky a Benešovy dekrety vyříkala, odpustila i dořešila hned v devadesátém přímo s těmi konkrétními. 

Tohle všechno mám v sobě. Především vědomí, že víra a její svobodné vyznávání je víc než majetek a kořeny. A pak vědomí, že víra se dá dělat sto let v ilegalitě, dvě století bez oficiální církve a přesto ji udržet a zachovat. A pak zjištění, že víra byla to jediné, co si moje rodina přinesla po dvou stoletích zpátky do vlasti. Jejich čeština stála už za houby, prací byli spíš Němci  a jediná hodnota, která zůstala a kterou stálo za to udržet a předat dál, byla víra. Přesně taková ta s tou Biblí kralickou a přemýšlením nad ní klidně bez faráře i bez církve.  

Taková Komenského víra, který ví, že dějiny člověka prostě semelou a není moc šancí proti tomu opravdu něco dělat. Člověk má kolem sebe síly, které sice umí probudit a vypustit jak džina, ale pak už nad nimi nemá kontrolu. Jsou spíš jako ta vichřice nebo povodeň, kdy člověk může plavat, nebo zkoušet udržet střechu, ale není schopen ten živel zastavit a vlastně ani zpomalit. Jen zkusit vydržet.  Ani jeden z mých prarodičů neválčil za lepší ideály, prostě válčil, protože ho odvedli a oba se snažili to nějak ustát. Oba to ustáli, ale oba viděli hodně těch, co tolik štěstí neměli.  

Celé dvacáté století je vlastně rodinný mikrokosmos. Všechno co se odehrálo, tím moje rodina prošla na obou stranách. Moji přímí předci proti sobě bojovali v podstatě ve svaté válce a přenesli se přes to. Všechno co se mohlo v posledních sedmdesáti letech stát, to se stalo i na mé rodině. Jsme rodina oslů z Orwelovy farmy zvířat. Těžko z nás udělat úderníky. Ale také z nás těžko budou ovce. 

Jsem cynický ke státním útvarům i k politikům a hlavně k velkým příběhům o pokroku v lásce a míru, protože jsem slyšel příliš mnoho příběhů o tom do jaké řiti vede loajalita, poslušnost a dobré úmysly. Jsem nedůvěřivý k církvi jako instituci, protože vím, že to jde i bez ní  a nikdy nebudu mít neutrální vztah ke katolickému kléru, protože naše dějiny začínají útěkem před nimi a mám pořád pocit, že kdyby mohli, zase by bylo nutné utíkat. Usmívám se, když dnes slyším moudra o demokracii či nutnosti dodržování zákonů a přitom vidím, že jsou jen o tom, aby silní snáze okrádali slabšího. Mám na celý život příběhy o tom, jak se hodní ukázali být zlými a naopak. Ostatně, nám doma trvalo česko-německé smíření jeden večer. Co si mám myslet o tom, že se to jinde dodnes neudělalo a vlastně se jen čeká na příležitost to zase rozeštvat. 

Proto jsem tolerantní k běžnému voliči, ať volí kohokoliv, protože většina lidí jsou úplně normální. U Okamury, KSČM, ale i u Kalouska jsou normální slušní lidé. A mezi jejich voliči také. Jen ty programy moc nežeru. Stejně se to všechno ukáže, až půjde do tuhého. Do té doby jsou přátelé v podstatě všichni. Mám tuhle zemi rád, mám rád lidi kteří v ní žijí a jsem tu doma. Ale mám i pochopení pro ty, kteří opouštějí své domovy, aby prchli před něčím co nemohou snést. Moje rodina žila dvě století v cizině jako hosté, já vím, že ne vždycky je možné jen zůstat doma a bojovat proti zlu. Někdy se před ním prostě utíká.   

A proto dávám takový důraz na rodinu. To je také to jediné co zbude, když už žádný stát není, když neplatí zákony a nevíte, kdo je dobrý a kdo zlý. Zůstane jen hlas krve, protože krev není voda. A protože můj Ópa přišel kromě jednoho o všechny bratry a můj ukrajinský dědeček zrovna tak, tak prostě je zapotřebí mít hodně dětí, aby alespoň někdo zůstal, kdyby to bylo opravdu v kelu. A když nebudou důchody ani nic z toho,co považujeme za samozřejmé, tak budou zapotřebí úplně normálně ruce, které se neleknou práce.  Mám jich chvála Bohu šest párů a ještě ty moje.  A ano, unést na hrbu pět dětí a manželku, to není práce pro slabocha nebo pro nerozhodného. Demokracie v tom moc není. Ostatně tam kde nastupuje nutnost, tam se zpravidla neschází parlament. Ale když máte ženu, která je ochotná a schopná porodit pět dětí a postarat se o ně, tak prostě máte poklad a štěstí, které se neopouští ani nerozbíjí. 

Ale ostatně co to kecám... každý Vidlákův čtenář je zván k němu na dvorek.  Probereme to při ovárku, pálence (a práci). 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zajímavý příběh. Četlo se to jak román. Připil jsem si na vaše předky portským. Tak nějak na jejich věčnou slávu... když máte pět dětí, tak tu po nich něco zbylo.

Co se víry týče u nás, z jedný strany ateisté, protože nesnášeli svinskýho faráře a tím i celou víru. Z druhé strany protestanti, asi po staletí dost pevní, ale tak nějak na komunisty jsme byli sami, tak se člověk naučí věřit spíš na sebe než na pánybohy a jejich věrné služebníky.

Četl jsem někoho, jak napsal o svém dědečkovi, co se vrátil z první světové a manželce ohlásil, že bůh buď není nebo je zlý. Ani nemusím do války, abych se s jeho názorem ztotožnil.

Bez víry se mi žije lépe. Všechno je logické a má řád (byť někdy formou náhody) a smysl a jestli ho já neznám, tak protože toho neznám dost a ne proto, že je někde nějaká stydlivá, supermocná bytost, která si to zrovna takhle přeje.

Portské dopito. Jdu spát. Zajímavý příběh. Četlo se to jak román. Připil jsem si na vaše předky portským. Tak nějak na jejich věčnou slávu... když máte pět dětí, tak tu po nich něco zbylo.

Co se víry týče u nás, z jedný strany ateisté, protože nesnášeli svinskýho faráře a tím i celou víru. Z druhé strany protestanti, asi po staletí dost pevní, ale tak nějak na komunisty jsme byli sami, tak se člověk naučí věřit spíš na sebe než na pánybohy a jejich věrné služebníky.

Četl jsem někoho, jak napsal o svém dědečkovi, co se vrátil z první světové a manželce ohlásil, že bůh buď není nebo je zlý. Ani nemusím do války, abych se s jeho názorem ztotožnil.

Bez víry se mi žije lépe. Všechno je logické a má řád (byť někdy formou náhody) a smysl a jestli ho já neznám, tak protože toho neznám dost a ne proto, že je někde nějaká stydlivá, supermocná bytost, která si to zrovna takhle přeje. Svět s bohem je pro mně děsivý.

Portské dopito. Jdu spát.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drug information leaflet. Generic Name. <a href="https://doxycycline2020.top">how to buy generic doxycycline no prescription</a> Everything trends of medicine. Get here.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Medicament information leaflet. What side effects can this medication cause?
<a href="https://tnsvoronezh.ru">pepcid tablets</a>
Everything information about pills. Get here.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Medication prescribing information. Generic Name.
<a href="https://tnsvoronezh.ru">where can i buy pepcid tablets</a>
Some news about pills. Get now.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Medicament information. Cautions. In the USA
<a href="https://lexapro2021.top">lexapro2021.top</a&gt; how to buy lexapro
Actual what you want to know about drug. Read information here.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drugs information. What side effects can this medication cause?
<a href="https://newsvpk.ru">newsvpk.ru</a&gt; buy motrin online In Canada
Some news about medicament. Read information now.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Medicines information. Generic Name.
<a href="imodium4u.top">generic imodium</a> in the USA
Best about drugs. Get here.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drug information for patients. Short-Term Effects. In the USA
<a href="https://lexapro2021.top">lexapro2021.top</a&gt; lexapro no prescription
Actual news about medicament. Read information here.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://www.media-sfera.fun/en.html&gt;
traffic bot</a>

Execute any of your KPI by motivated and fraudulent traffic. Any actions on the site of your client - registration, polls, voting, etc. Imitation of user actions. Let's make a test for free. More than 10 years of experience. Write your questions right now! Telegram: @BestTraffic7 or email bromn2017@gmail.com

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://www.media-sfera.fun/en.html"&gt;
referral traffic tool</a>

Execute any of your project by motivated and fraudulent traffic. Any actions on the site of your client - registration, polls, voting, etc. Imitation of user actions. Let's make a test for free. More than 10 years of experience. Write your questions right now! Telegram: @BestTraffic7 or email bromn2017@gmail.com

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Medicines prescribing information. Generic Name.
<a href="https://bit.ly/lisinopril-without-prescription">lisinopril without prescription</a> in Canada. Everything news about drug. Get information now.
https://www.carasrentacar.com/city-spotlight-philadelphia/#comment-2144… Everything what you want to know about medicine. https://xn--80aaxqclcipi.xn--p1ai/2019/10/07/zapuskaem-novoe-detskoe-me… Actual about pills. http://www.flipsidemedia.co.za/ruimsig-vs-the-south-plate-final-u12-021… Best news about medicine. 63a6ed7

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hezký příběh, možná trochu vzdálený od reality, neb tuze optimistický ve svém vyznění.
Jen se v tom výčtu předků mi chybí, a tomu se divím, nějaký ten Žid. Jak se to mohlo přihodit?
Ve svém "rodokmenu" toho svého mám, ne že by to něco podstatného znamenalo, neb to nebyl žádný uhlobaron.
Jistě, každý to má nastavené trochu jinak, nicméně o významu rodiny se s Vámi shodnu, jen s tou krví to mám trochu opatrnější, protože (jak říkává moje Labuť) se nikdy s jistotou neví kdy a kam se zatoulal jaký bičíkovec.
Drobná poznámka - i ateisté mají rodiny, občas i funkční.....

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tedy ne v rodě. Ale moje ukrajinské příbuzenstvo Jevreje ukrývalo za války. A postupně Němci všechny našli. Dodnes nechápu, jak to děd s bábuškou mohli přežít. Figuruje v tom příběh hodného důstojníka SS, který už měl poprav plné zuby a velmi silná modlitba...
Každopádně prý nejhorší situace byla, když jim jeden židovský uprchlík ve sklepě normálně umřel... Co s tělem? Těžko ho předat úřadům. A tak se muselo koupit deset metráků brambor, vysypat na dvorek, vedle brambor vykopat jámu, pak dva dny sedět vedle jámy a házet do ní při přebírání shnilé brambory. Potom tam v noci pochovat nebožáka a zase sedět dva dny a dále přebírat brambory. A pak zasypat. To je jediný kontakt s "vyvoleným národem" o kterém v rodině vím.

Zatím bez slepic

I wanted to create you that tiny observation to finally say thanks once again for all the nice opinions you have provided above. This has been incredibly generous with you to make unhampered precisely what many of us could have advertised as an ebook to help make some profit for themselves, principally considering that you might well have done it in case you decided. The guidelines also served like the great way to know that the rest have a similar zeal similar to my own to understand a whole lot more regarding this issue. I'm certain there are some more pleasant occasions in the future for individuals who looked at your site.
curry 2 http://www.stephencurry-shoes.us.com

Zatím bez slepic

My wife and i got very relieved Edward could complete his survey from the precious recommendations he obtained while using the site. It is now and again perplexing just to be offering procedures that many most people might have been making money from. And we fully grasp we need the blog owner to appreciate for that. The most important illustrations you have made, the straightforward blog navigation, the friendships your site help to instill - it's all unbelievable, and it's making our son in addition to us consider that that theme is enjoyable, and that's especially essential. Thank you for the whole thing!
cartier love bracelet http://www.cartierbracelet.us

Zatím bez slepic

I have to show my admiration for your generosity supporting individuals who really need guidance on your area of interest. Your real dedication to passing the message across came to be astonishingly invaluable and have regularly permitted many people much like me to attain their endeavors. Your new valuable publication signifies much to me and even more to my colleagues. Many thanks; from everyone of us.
hermes bag http://www.hermes-handbags.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý Godote, souhlasím a přidávám svou trošku do mlýna. Ano, i my, ateisté, máme rodiny a, světe nediv se, i ony jsou funkční.
Babička se na tehdejší dobu vdávala poměrně pozdě a měla jen dvě děti - mou matku a strýce. Dědu jsem nepoznala, zemřel před mým narozením. Byl nemocný od mládí. Babička říkala, že kdyby nemusela za války občas jezdit do města dědovi pro léky, děckám pro ošacení a boty, tak by ani nevěděla, že nějaká válka je. Zlehčovala to. Doba byla těžká i tam, kde se neválčilo. Nicméně nemocný manžel, dvě děti, předčasné ovdovění a hlavně její zkušenosti z vlastní rodiny (rodiče, 10 vlastních sourozenců, prarodiče na výměnku) z ní udělali zkušenou a moudrou ženu, která o životě věděla hodně. Zažila první republiku, druhou světovou válku, komunismus. Peněz nikdy moc neměla. Nikdy se znovu neprovdala, nikdy už neměla žádného dalšího muže. Říkala, že děti měly otce dost dlouho, aby věděly, že otec je jen jeden. Na štěstí neexistuje nárok, štěstím je, když se den podaří, když se nepřihodí nic zlého. Se sousedy se má vycházet po dobrém, ale nesmí člověk dovolit, aby mu káleli na hlavu. Rodina musí držet pohromadě, protože všechno, co je od rodiny trochu dál, nemusí být tak pevné. K tomuto je nutné vést všechny členy rodiny, děti obzvlášť. Moje máma se strýcem drželi při sobě i jako dospělí lidé. Dokázali se i pohádat, ale vždy si pomáhali a hlavně byli spolu stále v kontaktu.
Druhá babička se vdávala brzy, dětí si pořídila celkem 6 (včetně mého otce). Děda po válce trajdal po světě, vydělával slušné peníze, ale babička byla doma sama a starala se o děti. Myslím, že jim to spolu moc neklapalo. Děda umřel rok po tom, co šel v 60-ti letech do důchodu. Otec se se svými sourozenci moc nestýká, vědí sice o sobě, ale nepotřebují se.
Milovala jsem babičku od mámy. Byla hodná, moudrá a trpělivá. Pronášela svá "moudra" tak úžasně, že jsem až jako dospělá ženská docenila, co všechno mně a mou sestru vlastně naučila.
Rodina je základ. Děti jsou požehnáním i se všemi starostmi o ně - máme dceru a syna. Radostí života jsou vnoučata (máme zatím dvě - holčičku a kluka). Vdaná jsem stále a nejen vnoučat si užíváme s manželem. Nikdy mě nenapadlo řešit případné manželské neshody radikálně. Manželství není kdo z koho, manželství je o kompromisu a rozdělení úloh. Jsou věci, kvůli kterým se svět nezboří, ale jsou věci, které musí fungovat. Základem je spolehnutí se na druhého v okamžiku, kdy je to potřeba. Na začátku bylo okouzlení, zamilovanost, láska. Dnes je to pevné partnerství a přátelství.
Moje mamka se, bohužel, nedožila vysokého věku. Otec je vcelku zdráv a žije spokojeně s přítelkyní, kterou našel po matčině smrti. Tchán je po smrti už dlouho, já ho nezažila. Tchýně posledních 5 let života žila s námi - Alzheimer je fakt prevít, manžel přestal pracovat a byl s ní doma. Přestěhovali jsme jí k nám. Umřela ve svém pokoji, ve své posteli. Naše dospělé děti nejen viděly, ale zároveň i pomáhaly s péčí o ní. Tohle je rodina. V dobrém i zlém, hezkém i ošklivém. Život není jednoduchý, ale nic jiného nemáme. Proto si hlídáme svá každodenní štěstí - od drobných radostí po velké události.

Zatím bez slepic

Smekám před každým, kdo svojí rodinu udržel. A pokud v tom příběhu figuruje ještě Alzheimer nebo jiné podobné lidské neštěstí a přesto jste to s tchýní dotáhli k dožití ve vlastní posteli, tak jste dětem i vnukům dali do života větší vklad než čtyři vysoké školy naráz. V uvozovkách je takový člověk více naplněn vírou než leckterý křesťan sedící každou neděli v kostele.

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Věřte, že to bylo malé peklo na zemi - ne pro bábinu, ale pro nás kolem. Během prvního roku jsme se trochu trápili, pak konečně pochopili a přestali řešit nesmrtelnost. Naučilo nás to víc, než cokoli jiného předtím a zřejmě i cokoli jiného do budoucna. Dozvěděli jsme se hodně o tom, jací jsme, jaká jsme rodina. Přestali jsme být společensky korektní a začali jsme důrazněji vyžadovat hlavně po úřadech a zdravotnících, aby konali, jak konat mají. Přestali jsme řešit "systém" a naučili se "řešit" nás. Naučili jsme se "číst" zákony, protože běžné, zaopatřené rodině nikdo z úředníků neřekl nikdy sám od sebe vše, čím se dalo pomoci. Naučili jsme se jednat s lékaři, kteří jako jediní mohou vystavit poukazy na všechna ta zdravotnická přilepšení ve formě zdravotních pomůcek i s lékaři, kteří během 5 let měli bábinu v péči. Zkušenost k nezaplacení. Bábina byla v pohodě a my nakonec také. Prospělo to všem. Jí to prodloužilo život, který si dožila v klidu, bezpečí a vlastně i radosti ve svém novém světě, nám to otevřelo oči.

Zatím bez slepic

Zdravím, doporučuji výbornou knihu na toto téma: Arno Geiger - Starý král ve vyhnanství.

Zatím bez slepic

I must show appreciation to you for bailing me out of such a difficulty. Just after scouting throughout the search engines and meeting recommendations which were not pleasant, I assumed my entire life was over. Being alive minus the solutions to the issues you have solved by means of your short post is a critical case, as well as the ones that might have in a negative way damaged my entire career if I had not discovered your blog post. Your understanding and kindness in playing with every part was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn't come upon such a subject like this. I can now look ahead to my future. Thanks for your time so much for this high quality and results-oriented help. I won't be reluctant to endorse your blog to anybody who would like care about this situation.
kobe 9 http://www.kobebasketballshoes.net

Zatím bez slepic

In reply to by šva (neověřeno)

Trvalý odkaz

Thank you for your entire efforts on this blog. Ellie take interest in going through internet research and it is easy to see why. Many of us learn all relating to the compelling ways you present helpful thoughts by means of your website and in addition encourage response from some other people about this area plus our favorite girl has always been becoming educated a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You are performing a good job.
falcons jersey http://www.atlantafalconsjerseys.us

Zatím bez slepic

Jedno vím jistě,mám to ověřené prožité.Jak se děti starají o své rodiče,podobně to můžou čekat zase od svých dětí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Needed to post you a very little observation to thank you so much once again with the pleasant tricks you have featured here. This is quite extremely open-handed of you to deliver openly precisely what a lot of people would've offered for sale as an e-book in order to make some money for their own end, specifically given that you might have tried it if you ever decided. The tactics likewise worked as the good way to realize that other individuals have a similar passion the same as my very own to grasp somewhat more when it comes to this condition. I'm sure there are numerous more pleasant sessions up front for people who look into your blog post.
chrome hearts http://www.chromehearts.net.co

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

My wife and i ended up being quite satisfied that Raymond managed to carry out his analysis from the precious recommendations he came across while using the weblog. It is now and again perplexing to simply possibly be handing out helpful tips that many people have been making money from. We really take into account we have the website owner to appreciate for this. The entire illustrations you've made, the easy website menu, the relationships you make it possible to create - it's got many powerful, and it's really helping our son and our family feel that that theme is thrilling, and that is rather serious. Thank you for all the pieces!
atlanta falcons jersey http://www.atlantafalconsjerseys.us

Zatím bez slepic

Thank you so much for providing individuals with remarkably marvellous opportunity to read critical reviews from this blog. It's always very awesome and also full of amusement for me and my office co-workers to visit your site at the least three times every week to read the newest issues you have. And definitely, I'm also at all times motivated with the superb principles served by you. Selected two tips in this article are clearly the finest we have ever had.
chrome hearts http://www.chromehearts.net.co

Zatím bez slepic

I am glad for writing to let you understand what a outstanding discovery my cousin's child went through studying your web site. She picked up some details, most notably what it is like to possess an amazing coaching style to have the rest without difficulty learn specified impossible matters. You undoubtedly exceeded visitors' expectations. Thanks for delivering such good, dependable, explanatory not to mention cool tips about your topic to Jane.
nhl jerseys http://www.nhljerseys.us.org

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přeci to je loterie. - Co můžete udělat s alkoholikem - tak akorát ho poslat na léčení a když nechce tak neuděláte nic. Co uděláte s příbuzným, co vás okrade? Nic. Jakmile vás jednou okrade, tak ho můžete dát k soudu nebo ho jen odepsat, ale stalo se a neslepíte to? Co uděláte s ženskou, co se ze dne na den změní o 180 stupňů a odejde si od vás? Co uděláte s chlapem, co se sebere a odjede do Ameriky za svým snem? Co uděláte s gamblerem, co se zadluží a nemůžete ho vzít ani do prasečího chlívku, protože jinak i vám exekutoři všechno seberou? Co uděláte s manželkou, co si narazí kriminálníka a ten ji poradí, jak vás křivě obvinit ze znásilnění a poslat do krimu? V naší justici se s váma nikdo nebaví a advokát vás s nezájmem informuje, že to je jasný, ona chce mít jen výhodnej rozvod.

Můžete tak akorát za své děti, protože to jste vy, kdo je vychovává a i tady bych dal bé mol. Někdo vám znásilní dceru nebo syna a vy to ani nevíte, protože o tom celkem pochopitelně ani necekne a skončí na drogách a morální řeči mu jen sypou sůl do rány. Ve škole mu do hlavy nalejvaj šílenosti.

Co uděláte, když vás semele stát? Nastoupí na vás finančák a všechno vám seberou, protože si myslej, že nebudete moct platit daně. Ono se to na rodině podepíše a když to přijde dost brzo, tak ji ani mít nebudete. Ony ženský se moct neženou do vztahů s někým kdo má problémy se státem.

A ta víra taky není žádnej návod. Jsou veřící, kterejm z věřících rodičů doslova hrabe. Holky co řešej opresivní víru svých rodičů chlastem a chlapama, jiný, po kterých se chce, aby byly zároveň úspěšný mezi vrstevníky a zároveň musej bejt totálně antisexy, takže jsou z toho psychicky na sračky. To samý chlapi, hodní synkové skončej jeden v blázinci a druhej jako farář a jen ten, kterýmu se rodiče věnovali nejmíň se aspoň ožení. Co uděláte, když vám váš příbuznej potká boha, nějaký ty jehovisty, letničný, teď už i islám a najednou je z něj totální magor a z druhý strany mu cpou do hlavy, že se s vámi má přestat stýkat.

Co uděláte s matkou, co vás nenávidí, protože se nechala zbouchnout ženáčem, pak si musela vzít prvního vola, co si nechal nakecat, že to dítě je jeho a vy jste to dítě, co ji zkazilo život a musíte utnout všechny kontakty, abyste se nezbláznil. Co uděláte s matkou, co vás jde nabonzovat vojákům, aby vás nezapoměli odvést, takže i lampasáci na ni koukají jak na zjevení.

Je to jak tleskat anglický královně, jak se uměla dobře narodit. Partnera si dejme tomu ještě vybíráte sám, ale ani průměr není pro všechny už jen kvůli statistice, natož ti nejlepší. Děti vychováváte sami, ale i tak nejste pánem všeho. Rodiče a ostatní příbuzný, to je jen los, který na vás padl, s těma nenaděláte vůbec nic.

Na to abyste se mohl starat o to, aby rodina držela pohromadě, musíte mít napřed pořádnej kus štěstí, aby to vůbec mělo smysl a vůbec to šlo.

Zatím bez slepic

s jednou výhradou. Ano, musíte mít kus lidského "štěstí", abyste nemusel řešit všechno to, co jste napsal.
Základem ale je nebýt sám hajzl a svině v jednom.

Zatím bez slepic

In reply to by Oliv (neověřeno)

Trvalý odkaz

základem je napřed to štěstí.

To spíš hajzlíci a svině v jednom se mají dobře. Podívejte se jen, co vidíme v televizi. Hajzlíci a svině mají dětičky a dobře se jim vede. Dětičky při nich stojí, protože jsou rády, že jim tatínek nanosil nakradené a ušlapal cestičku.

Kolik z těch, co to dotáhli třeba až na ministra nám prohlašují, že za své rodiče nikdo nemůže. - Co to znamená? Tatík byl svině, ale je to můj tatík a já při něm stojím.

Když se na dnes pravicové filosofické fakultě jenom zmíní o potomcích komunistů, hned se to tam rozvrtí, protože si dětičky vzpomenou, co jsou jejich rodiče/prarodiče za svině.

To jaká jste svině a hajzl nemusí mít na vaši rodinu špatný vliv. Naopak vás to pěkně stmelí jako bandu kriminálníků.

A obráceně taky. Jestli vás nenávidí vaše matka, tak jste ani neměl šanci bejt svině. S těma míň extrémníma věcma to je to samé.

Nezlobte se, přijde mi to, že vám to je nepříjemné pomyšlení a tak se snažíte přišít vinu obětem. Nebojte se, je to častá reakce.

Takže ve výsledku, ten kdo má blbou rodinu, má navrch ještě útoky těch "úspěšnějších," kteří tak nějak chtějí, aby to byla jeho vina a oni se dál mohli opájet představou, že jejich privilegia jsou jejich zásluha a maj je naprosto poprávu a kdo rodinu nemá, ten je tak nějak svině.

Takže dotyčný, nejen, že je bez rodiny, ale ještě mu to handikapuje i všechny ostatní vztahy.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale tak ono životní naplnění není dáno tím, jak zvenku vypadá, co jste v životě vybudoval. Každý hrajeme s takovýma kartama, co nám život rozdal. Podstatné je cítit, že to dělám tak, jak si JÁ myslím, že by se to mělo dělat a že to má smysl a nabízím svému okolí sebe takového, jaký doopravdy jsem. Pak prožijete naplněný život. Nakonec stejně umřete a nic si s sebou nevezmete, ani tu rodinu.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je sice pravda, že nevezmete, ale debata byla o tom, jak je hezký, že rodiny držej pospolu.

Jestli je podstatné cítit, že to děláte, jak si ten dotyčnej myslí, že by se to mělo dělat... Tak čistě teoreticky, jak se to má správně dělat třeba v situaci holky, co se jí rodiče zabili při nehodě, úřady ji šoupli do jednoho z těch šílenejch českejch děcáků, kde ty děti personál od malička znásilňuje. Samozřejmě nejen personál, taky kamarádi personálu.

Co je správný? Postřílet je, jako v každým dobrým filmu? Půjdete do vězení. Nahlásit to, jak zní oficiální knížecí rada? Ale oni to maj obšlápnutý a dítě/teenager zmizí jako nic a nikoho to nezajímá. Modlit se k bohu - v týhle situaci už dávno víte, že žádnej není.

Tím chci jen říct, že špatný karty jsou špatný karty a s nima se nedá dobře žít vůbec.

Jsou lidi, co se naroděj s pahýlama místo rukou a nohou, jsou lidi co se naroděj s mužskejma i ženskejma genitáliema, jsou lidi, co maj mozkový postižení a zůstanou celej život na úrovni ročního dítěte. Oni se netrápěj, protože si to neuvědomujou, ale jejich rodiče maj ty karty na hovno a věděj, že dobře nebude. Maj dítě zabít? Dát ho do blázince a zapomenout? Mít ho doma a obětovat mu svůj život a jakoukoliv šanci mít jiný, zdravý dítě?

Babička s Alzheimerem, pro rodinu je to jistě záhul větší, než si dovedu představit, ale odžila si svůj život a měla vnoučata, Alzheimer je průser, ne katastrofa.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

I enjoy you because of all your valuable work on this web page. Gloria really loves doing investigations and it is easy to understand why. Most people learn all relating to the compelling tactic you convey priceless tips and hints by means of your web blog and in addition improve participation from website visitors about this concern while my princess is certainly starting to learn a whole lot. Enjoy the rest of the new year. Your doing a wonderful job.
under armour curry 3 http://www.curry3.in.net

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

My spouse and i felt really relieved that Edward managed to finish off his analysis from your ideas he had out of your web site. It's not at all simplistic to just choose to be freely giving tips which many people may have been selling. And we also discover we've got the website owner to be grateful to for this. The main explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships you can help instill - it's got all awesome, and it is facilitating our son in addition to our family feel that the concept is awesome, and that's extraordinarily essential. Thank you for all!
prada eyeglasses http://www.pradasunglasses.us.org

Zatím bez slepic

Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally wonderful chance to discover important secrets from this blog. It is always very beneficial and also jam-packed with a great time for me personally and my office acquaintances to search the blog at least 3 times a week to learn the fresh items you have. And definitely, I'm just actually fulfilled for the awesome inspiring ideas you serve. Certain 4 facts in this post are honestly the simplest we have had.
van cleef http://www.vancleefarpels.us.com

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

Thank you a lot for providing individuals with remarkably marvellous opportunity to read critical reviews from here. It is often very kind plus stuffed with a lot of fun for me and my office colleagues to search the blog really thrice in a week to study the latest tips you have. And of course, I am just always motivated concerning the mind-boggling suggestions you serve. Certain two tips on this page are indeed the best I've ever had.
kobe 11 http://www.kobebasketballshoes.net

Zatím bez slepic

Což o to, já také smekám před každým, kdo se postará o staříky. Měli jsme to tak s matkou mojí Labutě, lehké to fakt nebylo. Jenže pak přijde chvíle, kdy takoví staříci jsou čtyři a "mladíci" jsou už ve starobním důchodu. To je pak psychicky a morálně těžká volba, věřte. Tak trochu Sofiina. Kdo nezkusil a mentoruje, ví obvykle prdlajs.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po naší zkušenosti nikdy nebudu hodnotit, kdo je či není schopen se postarat o své rodiče. Je to každého rozhodnutí. Náš postoj byl, že jsme se rozhodli o bábinu postarat a prostě jsme to víc neřešili. Naše rozhodnutí bylo to tom, že takhle se věci dějí a my se tomu musíme přizpůsobit a naučit se žít prostě jinak. Bylo to občas těžké, často to byla sranda, po většinu času to byl normální stav - rodina, kde je jeden odkázaný na trochu větší pomoc než obvykle přísluší. Peklem byl poslední půlrok, kdy bábina už nemohla chodit, sedět, jen ležela. Ale to se zvládlo za pomoci naší doktorky, která během prvních 3 let fakt pochopila, že do ústavu jí nedáme a že jsme schopní se o ní postarat výrazně lépe, a služby domácí péče. Sestra nám chodila každý den. I tohle byla velká pomoc.
Alzheimer bábinu nezabil. Ostatně takhle je to prý skoro vždycky. Doběhla jí rakovina.
I tak tvrdím, že tohle neštěstí nám víc dalo, než vzalo. Bábina se dožila 74 let.

Zatím bez slepic

Já jich mám z původních šesti (tak mi to osud nadělil) naživu už jen čtyři. V roztomilém věku 81, 84, 94 a 95. S chorobami jejich věku úměrnými. Kolika let se dožijí, to se odhadnout nedá.

Zatím bez slepic

Máte dobré geny. Jeden doktor říkával: jestli se chcete dožít vysokého věku, tak jezte to, co jedli ti vaši příbuzní, co se dožili nejvyššího věku.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proboha, jen to ne. Já se nechci dožit tak vysokého věku. Již staří Řekové.....:
"Koho bohové milují, ten zemře mlád".
To už sice nestihnu, ale nerad bych to moc protahoval.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

I actually wanted to type a brief note in order to thank you for all the pleasant hints you are giving out on this website. My particularly long internet lookup has now been honored with high-quality details to share with my classmates and friends. I 'd point out that most of us site visitors are very much blessed to exist in a really good website with so many perfect people with insightful basics. I feel very much privileged to have used your entire web page and look forward to plenty of more enjoyable minutes reading here. Thanks again for everything.
roshe run http://www.rosherun.us.com

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

I would like to express my admiration for your generosity supporting those who should have help with this particular content. Your personal commitment to passing the message up and down turned out to be extremely important and have frequently encouraged most people like me to achieve their targets. The useful tips and hints means a whole lot a person like me and even more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.
prada eyeglasses http://www.pradasunglasses.us.org

Zatím bez slepic

I definitely wanted to make a brief remark so as to express gratitude to you for those awesome points you are showing at this website. My prolonged internet look up has at the end been compensated with incredibly good facts to write about with my family members. I 'd point out that most of us website visitors are very endowed to dwell in a fantastic network with very many lovely professionals with beneficial guidelines. I feel pretty lucky to have seen your entire website and look forward to some more entertaining times reading here. Thanks a lot once more for everything.
nhl jerseys http://www.nhljerseys.us.org

Zatím bez slepic

Thank you so much for providing individuals with remarkably remarkable chance to read articles and blog posts from this blog. It really is so great and also packed with amusement for me personally and my office mates to search your web site really 3 times a week to see the fresh items you have got. And definitely, I'm also usually satisfied with your terrific thoughts you give. Some 4 areas in this article are essentially the most effective I've had.
chrome hearts http://www.chromehearts.net.co

Zatím bez slepic

Needed to compose you that little note in order to thank you so much once again just for the magnificent ideas you've discussed on this website. This has been unbelievably open-handed of you to present freely just what some people would've made available for an e book to get some bucks for themselves, mostly seeing that you might have tried it if you ever desired. Those advice additionally served to become a fantastic way to be sure that other individuals have the identical keenness just as mine to figure out lots more in terms of this problem. I am sure there are millions of more pleasurable occasions in the future for many who start reading your site.
vans store http://www.vans-shoes.us.org

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to je asi tak vše, co můžu napsat o snaze zpřístupnit své myšlení týpkům Honzy Másla.
Politicky korektní pablb s mámou - mužatkou, který nemá fotra, ale zato pamatuje spoustu strýčků, hlupák, který o prarodičích četl jen v povinné četbě, licko-právní mamlas prožírající prachy z daní obyčejných lidí, tihle týpci NIKDY nepochopí to, co je dopřáno nám normálním - nenormálním lidem, kteří dokázali prožít život s jednou ženou, jakž takž vychovat své děti (nikoli jednoho rozežraného hajzlíka) a podporovat své rodiče a prarodiče ve stáří.
Jakákoli snaha o smysluplnou komunikaci s těmito dvounožci je předem odsouzena k neúspěchu.

Zatím bez slepic