Školství jako celek v praxi

Autor
Štítky

Začnou rovnou bez obalu... žádné školství už dávno nemáme. Máme jen prozatím nezničené pozůstatky jakéhosi nápadu Marie Terezie, která chtěla mít vzdělané poddané a jen tak mimochodem svým nápadem zajistila, že děti chodily do školy místo do právě vznikajících továren. Narozdíl třeba od Anglie. 

My dneska máme už jen školy a v nich učitele, ale žádný systém to nemá, ničeho se to nesnaží dosáhnout a čím déle to sleduju, tím větší mám dojem, že lidi v tom angažovaní už to chtějí hlavně doklepat. 

Položím pár Vidláckých otázek: 

Kdy jste naposled viděli nějakého ředitele základky, který by se těšil všobecné úctě a autoritě? Že by třeba vystoupil s projevem, který by se nikdo neodvážil napadnout? Který by měl hlavu a patu? Dokonce ani ti Zlatí Ámosové - když je slyšíte v televizi, kam je po vítězství pozvou, nejsou žádní géniové ducha a hlavně je vůbec neslyšíte přijít s nějakými požadavky. 

Vůbec, kdy jste naposled viděli nějakého ministra školství, ředitele pražské megaškoly, rektora Karlovy univerzity nebo někoho podobného přijít s požadavky aby pedagogům nekecali do jejich práce různí neumětelové od politiky přes novináře po pokrokové, ale jinak debilní rodiče? 

I ten ó velký rektor Zíma se ukázal být jen "hovno u cesty", když se zvedl ryk kvůli směšně malé čínské smlouvě. A nebyl to ryk od akademické obce. Nebyl to ryk od učitelů. Byl to ryk ulice, neznalců prostředí a především pak lidí, kteří ve vztahu k univerzitě neměli za nic odpovědnost. Ale bez problémů to stačilo na to, aby nejvyšší představený naší nejctihodnější univerzity sklapnul krovky a držel hubu a krok. Přitom ještě nedávno aspiroval na morálního arbitra politiky i celé naší země. To tam na Karlovce nemají nějkého většího řízka?  Někoho, kdo by si na novináře i politiky troufnul? 

Zeman ukazuje, že to jde. Že pokud se člověk nepodělá z opozice, tak prostě tu autoritu má bez ohledu na to, že je to starý, mstivý, vypitý, téměř nemohoucí dědek nad hrobem.   

Ministru školství kecá do pedagogiky dokonce i čučkař z BIS a on místo aby tupou policejní a vojenskou gumu z pozice vzdělance poslal ze své pozice školské autority tam kam patří, tak si pěkně nasypal popel na hlavu a zařadil se. 

Všechny ti Eduiny od Kartouze a podobní si dělají ve školství co chtějí a kecají skutečným pedagogům do jejich práce. Do kterékoliv základky přijde rodič a pokud je dostatečně asertivní, tak může kecat do řemesla učitelce, která to dělá celý život. Pár pokrokových rodičů zlikviduje hravě ředitele školy dostatečným křikem... Ale ještě horší je, že prakticky všichni ředitelé se podělají a místo aby bojovali, tak sklopí zrak a zachraňují své teplé místečko. 

Pár šikanujících patnáctiletých utřinosů jsou problém s celorepublikovým přesahem a učitelky kvůli nim odcházejí na nemocenskou nebo rovnou páchají sebevraždy... Žádní dvoumetroví grázlové, normální uhrovatí blbečkové, které by srovnala jedna zprava a jedna zleva. Ale žádný školský hrdina se nenašel a chudák učitelka natáhla bačkory. 

A jediný, kdo o tom mluví a je ho slyšet, je mladej Klaus. 

Ten jediný o tom doopravdy píše a je to jediný člověk, kterému nikdo neupírá jeho vhled do této problematiky. A zároveň vypadá, že si z keců od Kartouzů a podobných nic nedělá. 

Ale jinak jako by školství žádného dalšího zastánce ani nemělo. Všichni jsou zalezlí, nikdo raději nevystoupí, aby nepřišel o místo. Neexistuje žádná hrdost na učitelský cech a žádný učitel se nebije za žádná svoje práva.  Stávkovat za peníze, to by ještě uměli, ale že by třeba stávkovali za to, aby mohli vykonávat svoje povolání bez vměšování idiotů, to nikoho ani nenapadlo. 

Ano, máme ve školách tu a tam schopné učitele. Máme schopné ředitele škol. Máme dokonce i dobré univerzitní profesory. Ale jako celek nejsou ničím. Nikdo je nebere vážně, každý si na ně dovolí a jsou vždycky první na řadě, když se hledá viník. 

Tu a tam člověk slyší o boji za oblíbené ředitele škol, ale takový boj vedou vždycky studenti nebo veřejnost. Ještě jsem nezaznamenal boj, kdy by dali výpopvěď všichni učitelé dané školy, protože jejich ředitele si podal debil z Krajského úřadu. 

Mladý Klaus má u nás velký potenciál už jen přes školské téma. Ono se to nezdá, ale většina rodičů chce mít vzdělané děti a nevadí jim vyučování pěkně postaru. Pokud se tohoto tématu někdo chopí, získá hodně moc voličů jen proto, že skoro každý má doma děti školou povinné. 

Naše školství nepotřebuje peníze. Má jich nadbytek. Potřebuje lidi, kteří se budou schopni postavit za sebe sama - za to čím jsou, co umějí a budou schopni poslat do řiti všechny, kteří jim do toho kecají aniž by sami nesli kůži na trh. Žádný Kartouz nikdy sám učit nebude. Kdyby učil, přešly by ho jeho nápady do deseti minut. Stejně tak to má Valachová, Plaga, Koudelka i další. Ale reálně - kdy jste naposled slyšeli o nějakém pedagogickém nápadu přímo od nějakého zasloužilého učitele? 

Svým způsobem mi učitelů není vůbec líto. Jsou jich desetitisíce a za třicet svobodných let mezi nimi napočítáte autority na prstech jedné ruky. Já vesnický Vidlák znám v podstatě jen Klause mladšího, Maxe Kašparů, Piťhu a pak už jen vzpomínám na své vlastní profesory ze střední školy, kteří jsou už dávno na Pravdě Boží. Proč se s reformami školství začalo až kolem roku 2000? Protože nejdřív muselil vymřít učitelé a ředitelé, kteří ministra klidně poslali do prdele. 

Ale třeba mě z toho vyvedete. Třeba se v diskusi dočkáme odkazů na desítky či stovky učitelských blogů, které budou mít dosah alespoň jako Vidlákovy kydy. Třeba existuje i nějaká učitelská organizace, která lobuje za to, aby učitelé mohli svobodně vykonávat svojí práci bez zásahů všech možných magorů. Třeba někde existuje pár učitelůů, co bojují za to, aby děti doopravdy něco uměly. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (51 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

nedávno jsem na SPŠ Vítkovice spadl v temném sklepě do kanálu, když jsem couval a kreslil potrubí pod stropem. Několikrát jsem řekl kurva a už nic jiného ke školám nemám.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ty, hele, Vidláku, a JAKÝ DOSAH mají Vidlákovy kydy? ;) A co je pro dobrého učitele důležitější - učit děti, nebo psát blogy? Jak moc veřejně a otevřeně hájí Vidlák obecné zájmy PROTI zájmům svého zaměstnavatele? A... a počkám až co ostatní kolegové ;)

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

na posrání.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Upřímně, když dorazí člověk domů, je rád, když se chvíli tomu školství věnovat nemusí. Ta vnitřní hygiena nutná je. A když nad tím přemýšlím, je otázka, zda nějaký revolucionář zdola, jenž není motivován progresivistickými bláboly či vlastním prospěchem (útěkem vpřed), může v systému delší dobu vydržet. Ona spíš většina normálních kantorů švejkuje v mezích mírného pokroku a žije ve dvojím světě (v tom oficiálním a v tom reálném) - už i proto, že vůbec nejde jen o vztah vůči zaměstnavateli resp státu, ale do hry vstupují i rodiče a někdy je ten pocit osamělosti skutečně silný. Samozřejmě je ale třeba mít na paměti, že třeba jen základních škol je cca 4100 - tedy složení sborů zahrnuje osobnosti všech typů s přihlédnutím k jistým specifikám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Málokde člověk tak rychle vyhoří, jako při práci s lidmi. Zlatá technika.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Učitelé furt jen bečí, ale proč nebečí třeba manažeři, ti také musí žít dvojí i víceraké životy a místo rodičů mají zákazníky.
V učitelské profesi je většina žen, ale změna může být provedena pouze, pokud se i ony budou chovat "mužně" (ne mužatkovsky).
Neslyšel jsem, že by učitelé začali s iniciativou jak zlepšit české školství na základě třeba analýzy výsledků PISA 2018. Slyším jenom, všechno je blbě a my chceme další peníze.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

třeba i ve spolupráci s ministerstvem navrhla, že zlepší do 6ti let (dva průzkumy PISA) pozici Česka z onoho 80tého místa mezi 180 zeměmi světa dejme tomu o deset pozic a to tak a tak. A pokud toho dosáhnou, budou chtít ne 10% v platech plus, ale možná i 30%? V byznyse je to normální postup. Nejdřív ukaž výsledky a potom chtěj odměny! Zatím od učitelů slyším jen negativní, Babiš je špatně, Plaga je špatně. A přidejte!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Mate te mne. Co to znamená "80. místo mezi 180 zeměmi"? Jak si to 80. místo mám vysvětlit, když se v roce 2018 nakonec účastnilo 79 zemí (předpokládaůlo se něco přes osmdesát)? A to zaklínadlo "80. místo" - jako v čem? V hodu koštětem?

Nechci být jako nějak jízlivý, ale právě jste předvedl názornou ukázku toho, jak obtížné je uzavírat s veřejností nějakou "společenskou smlouvu." Protože to by bylo nejdřív nutné, aby si veřejnost nastudovala alespoň své výhrady (Pomineme-li, že vaše "třeba i ve spolupráci s ministerstvem" je naprosto komické, neboť to by nemohlo být jinak, než právě ve spolupráci s ministerstvem - a ta spolupráce s ministerstvem je právě jeden z problémů.) Posílám na večer něco ke čtení.:

https://www.csicr.cz/Csicr/media/Prilohy/PDF_el._publikace/Publikace/PI… (Pro náhodné zájemce doporučuji stranu 25-26 se slepičím fórem, a problematikou slepic a aspirinu ;))

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

a naši pozici v nich. https://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa_19963777
Závěr:
1.
Zhoršení oproti prvním výsledkům PISA.
2.
Celkově naše průměrná pozice mezi zkoumanými zeměmi.
3.
Lídry zkoumání jsou země na východě Asie (ČLR a spol.), kde materiální podmínky pedagogů nebudou lepší, než těch našich.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

A? Kde jsme tam osmdesátí ze sto osmdesáti, jak jste ráčil tvrdit? Nebo alespoň ve kterém z dílčích ukazatelů? Nebo už jsme - aha, jenom průměrní ze zkoumaných?
Že nedochází ke zhoršování oproti prvním měření jsem nikde nepopíral? Třeba taková čtenářská gramotnost - pravda, výsledky jsou oproti 2012 celkově horší, oproti 2015 však došlo ke zlepšení a poprvé jsme překonali průměr OECD a blížíme se k výsledku z roku 2000. V matematické gramotnosti jsme na tom, pravda, hůř než v 2003 a 2006, ale líp, než v 2009, 2012 i 2015 a o dost líp, než je průměr OECD. Ano, pád byl v přírodovědných oblastech - druhý nejhorší výsledek v historii (lepší než 2015), ale došlo ke zlepšení - a průměr OECD je oproti nám opět dole.
Vlastně - jasně, ten "průměr OECD" Chápu, že průměr má svá specifika a tak je k němu třeba představovat - každopádně vy jste naše školství představil jako naprosté dno v civilizovaném světě. A to prostě není pravda. Všechny naše křivky mají tvar dvojitého W, kde nejhlubší propad je v 2009 a 2015 s tím, že celkový trend vychází jako plochý a mírně klesající. Samozřejmě bude důležité, jak bude pokračovat trend v roce 2021, zda křivku oproti 2000/2003 vyrovná, či zda dojde opět k propadu. Osobně spíš předpokládám, při pohledu na naše třídy (a za předpokladu, že je to jinde podobné) spíš zase propad a o další tři roky vzestup, při zachovaném celkově sestupném trendu. Co by nás mělo varovat, je prudce klesající trend v přírodovědných oborech. Které byly v roce 2018 poprvé poraženy matematikou.

A když vidím tu matematiku... Děsím se toho, co předvádějí další žáci v těch zemích OECD, které sráží průměr pod nás.

Ale to jsou jen takové komentáře kolem, protože pro vás jsme osmdesátí ze sto osmdesáti zemí světa.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Však já také tvrdím, že jde v zásadě o manažerskou pozici. Navíc s nesvéprávnými podřízenými.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Často u nás citujeme blog doktora Petra Kubáče. Ten je doktor v nemocnici - to znamená miliony přesčasů. Dokonce je i primář, to jsou dva miliony přesčasů. Přesto píše opravdu fundovaný blog nejen o kritice zdravotnictví, ale i o spoustě dalších oborech od chemie, přes astronomii po robotiku. Troufá si tady někdo jeho blog zatratit jako hloupost člověka, který tomu nerozumí? Kde ten chlap na to bere čas? Každý týden napíše článek, který sedí jak prdel na hrnec. Kovaný pravičák, ale zdůvodňuje to tak, že se těžko hledají protiargumenty. 

Proč školství nemá takových Kubáčů desítky? Běžný učitel přečasů moc nemá. Učí 20 hodin týdně, zbytek je přípravka, kterou má po pár letech udělanou a pak z toho zpravidla žije celý život. Hromada učitelů má dost času se svými studenty stávkovat za klima. Mého kamaráda JakuPa, který zde občas napíše nějaký komentář už roky uháním o nějaký článek o školství z hlediska učitele. Když přijede má zážitků na několik večerů povídání u vína. 

Já sám mám čtyřicetihodinový pracovní týden který nijak neošidím. K tomu doma pět dětí se všemi potřebami, úkoly, přípravou. K tomu mám grunt, dobytek, polní práce, vinohradnictví i vinaření, zabíjačky... a přesto jsem schopen takřka denně napsat článek. Nejsou vždycky dobré, ale nějaká ta tisícovka unikátních čtenářů každý den už to čte a zvolna jich přibývá. A ještě mám čas na knížku, zvládám se i normálně plnohodnotně flákat i věnovat manželce. 

Ve Vidlákovském zpravodaji místní učitelé občas psávali nějaké odborné články na téma rostliny a živočichové. Ale nezaznamenal jsem dlouhá léta jedinou alespoň drobnou zmínku o pedagogice.  Žádný zdejší ředitel ani učitel snad nikdy nepsal o tom, že škola je tu kvůli vzdělání, že to vyžaduje spolupráci rodičů, že nevzděláné dítě = špatný život. Nikdo nikdy nepopsal fundovaně svojí koncepci výuky a vzdělání. 

Ale zato každu chvíli psali rodiče i další dobrodějové svoje kydy o inkluzi a o tom, jak bude na světě dobře, když se nebude známkovat a vůbec se nebude školáčky zatěžovat. Odpověď školy... nic. Koncepce školy... nic. Koncepce ředitele... nic. 

Kde jsou blogy učitelů, které by kritizovaly alespoň z poloviny tak fundovaně jako Kubáč zdravotnictví? Takhle to vypadá, že nespokojený je jen ten mladý Klaus a všechno ostatní je v pořádku. Včera a předevčírem zde na Kydech 150 komentářů o tristním stavu školství a prakticky ani jeden slitovný. Ale když napíšu, že školství jako celek neexistuje, tak chudáci učitelé nemají čas s tím něco dělat, protože u práce s dětmi snadno vyhoří... A kdo má  mít čas? Nějaký Godot na kterého se čeká? 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Teď když si to po sobě čtu, tak je to jako kritika Romů - ti také údajně jen čekají, co jim kdo dá. Kolikrát se zdůrazňovalo, že si musejí především pomoci sami, protože zvenčí to za ně nikdo neudělá. Musejí v sobě najít potenciál a využít ho, jinak budou pořád v ghetech. 

Učitelé to mají stejné. Ti jsou už také v takových ghetech. A jestli budou stejně jako Romové čekat, až to nějaký gádžo vyřeší, tak to si počkají. Zatím se ukazuje jediné  řešení pro učitele, ale nikoliv pro školství. Učitelé odcházejí do jiných oborů. Ostatně Romové to mají stejné - jakmile někdo z nich uspěje, už se ke svým moc nezná a dělá všechno proto, aby zapadl mezi gádže. Jednotlivým Romům to pomůže, ale celkové romské etnikum tím dost trpí. 

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Dovoluji si odkázat na blogové články profesora Hořejšího, tentokrát levicového smýšlení, i když katolíka ZDE http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=35506 i na jeho vystoupení na ČRo Plus naposledy předvčera o projevu prezidenta ZDE https://plus.rozhlas.cz/zeman-klausovati-na-hrade-se-s-prezidenty-odehr…. Píše už 15 let o kdečem důležitém.

Zatím bez slepic

Vidláku... asi ten post fakt nebudu číst, protože po argumentu "20 hodin denně, po roce hotové přípravy" mám ve zvyku dodávat: "A dva měsíce prázdnin a další prázdniny do toho a navíc je to poslání, tak co jako doprkený vohrady ještě ti učitelé chtějí?!!!" A pak se přestanu usmívat a nezbývá mi než konstatovat: "Těším se, že u nás příští rok nastoupíte a prožijeme spolu dalších dvacet let v báječném kolegiálním vztahu. A prosím, hlavně to nikomu neříkejte, jaká zívačka to všechno je, ano?"

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Dal jsem vám plný počet slepic. A to pěkně prosím neučím.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Stando, já se kamarádím s vícero učiteli. Ano, mají náročné povolání, ale kdo to dneska nemá? Má se za učitele bít dělník ze Škodovky po směně na lince? Má se za učitele bít manžer s 80ti hodinovým pracovním týdnem?  Mají jejich situaci zachraňovat Vidláci s druhým zaměstnáním po práci? Mají se za ně bít lékaři z nemocnic?   Kdo jiný než učitelé by se měl bít za svoji profesi, svoje školství a svoji budoucnost? Podle toho jak to píšete to vypadá, že učitelé ausgerechnet jsou vlastně novodobí otroci systému a všichni ostatní jsou na tom líp.  Kde jsou ty renesanční osobnosti, které kromě učitelskéjho povolání dělaly ochotnické divadlo, dělali spisovatele, buditele, písmáky... Jako kdyby doktoři mohli psát čtené blogy, manažeři mohli psát blogy, ekonomové mohli psát blogy, policajti i vězni píšou blogy, jen učitelé na to jsou příliš vyšťavení. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

A nedá mi to - kolikrát a kdy naposledy Vidlák poslal do prdele svého Velkého šéfa, když tento konal v rozporu s dlouhodobou udržitelností půdy? Jako že třeba nevrací do půdy dost organických látek a tak podobně? ;)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

O půdě mluvím pořád. A i u nás v korporátu se neustále dokolečka dokola omílá, že potřebujeme v půdě organiku. Akorát nikdo neví, jak toho dosáhnout. Ani já ne. Ale řešíme to pořád. Prostě ru organiku nemáme. Není dobytek, protože ho nikdo nechce chovat, protože na něm neumí vydělat. O stavu půdy mluví všichni od posledního Vidláka po ministra. Každý rok se dělají nějaká opatření, která pomohou, ale stále pomáhají málo. 

My posíláme do prdele své šéfy téměř denně, také řveme o peníze na investice. Někdy si připadám jako Cato - na každé poradě pořád dokolečka dávám do zápisu, že jsme pozadu s údržbou a válíme před sebou stále větší kouli problémů, které jednou vyhřeznou. 

A světe div se, když se ozveme, tak se zpravidla něco děje. Samozřejmě to chce, aby se neozýval jeden kverulant a znělo to trochu unisono od většiny...Proto je ten soukromý korporátní kapitalismus pořád ještě výkonnější než stát - i oligarchičtí dravci poslouchají dobré rady nejen od guru Máry, ale i od techniků a účetních. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Ale jo, jde to dostat organickou hmotu do půdy. Stačí po obilí napěstovat cokoliv zeleného nebo rovnou vojtěšku a zaorat. Jen se na tom jeden rok nevydělá.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Já myslím, že Vidlák by měl být hrdina. Pochlapit se, postavit se svému nadřízenému, nebo všem nadřízeným. Vlastním tělem hrdinsky tu vojtěšku a další vysázet. Bez hrdinských zemědělců to prostě nepůjde. (Paroduji Vidlákův článek o učitelích.)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Donalde hrdinní zemdělci jsou... u nás jsou tisíce farem, které dělají nějaké speciální produkty, které se dají dělat i bez dotací. Existují chovy ovcí, dobří vinaři, existují řezníci dodávající do hotelů pořádné maso, existují chovatelé přeštických prasat pro pravou pražskou šunku. I já dělám své zemědělství bez dotací, kultivuju si tu půdu, která je moje a minimálně na tom neprodělávám. A mohu si dovolit i v práci říci, co si myslím. 

A ti zemědělci, kteří nejsou hrdinové, tak jsou alespoň slušně za vodou, dostávají rozdáhlé dotace za nic a když už si ddrancují půdu, tak to mají alespoň dobře zaplacené. 

Ale chudáci učitelé jaksi snad ani nemají dost hrdinů a ani si ze školství nedokázali udělat teplé bezpracné místečko. Děti jsou čím dál blbější a učitelé dřou tak moc, že po škole už nemají chuť na žádné hrdinství. To je nějaký protimluv ne? Děti nemají znalosti a učitelé dřou, aby jim žádné znalosti nepředali... To si to nemohou zařídit alepspoň tak, aby na to dětské neumětelství nemuseli nic dělat? 

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já myslím, že by můj pekař by měl být hrdina. Pochlapit se, postavit se svému nadřízenému, nebo všem nadřízeným. Vlastním tělem hrdinsky péct ten chleba tak, aby pořádně vykynul. Bez hrdinských pekařů to prostě nepůjde.

Mě je jedno, jak to maj v pekárně mezi sebou nastavený. Já chci jen dobře upečenej chleba.

Shodou okolností platím já z mejch daní učitele i cizím dětem a není to na to, abych pak potkával na ulicích roztomilé idiotky žvatlající pitominy o globálním oteplování.

Jako platícímu klientovi je mi jedno, jak si to kdo vyříká se svým šéfem a jakou parádu musí vymyslet, aby ho donutil dělat věci, co jsou jasné i laikům.

Pokud stojí u pultu, bude poslouchat stížnosti na špatnej chleba a pečivo.

Interní věci školství jsou interní věci školství. To ať si vyřeší mezi sebou.

Něco jiného je odkejvat známému učiteli, jaký sračky musí řešit a druhá je tím omlouvat systém. - To jsou dvě různý věci a nejde to míchat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

No vidíš, Vidláku. A kde jsou všechny ty blogy? A k ČEMU mi je, že si nevíte rady, když výsledek je, jako byste nedělali nic. A my o těch pitomých experimentech také mluvíme mockrát a o potřebě stabilizace, "akorát nikdo neví, jak toho dosáhnout". A zkus zadumat, zda právě v těch posledních dvou sloupcích není zakopaný pes. Na školství je totiž nádherné, že:

a) je fakticky neměřitelné a nesrovnatelné (jak budeš poměřovat výsledky mezi PORGem a Chánovem?)
b) má ohromnou setrvačnost - změna zavedená dnes se reálně začne projevovat za cca 10 let - jenže do té doby do toho skočí další dobrák a provede změnu změny
c) rozhodují ti, kteří žádnou odpovědnost nemají
d) z cizího krev neteče. Oligarcha naslouchá právě proto, že jde o jeho peníze
e) ohromný prostor pro ideologizaci

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Stando, dost lidí se mně ptá, jestli za své články o zemědělství a Agrofertu nedostávám v práci do tlamy. Nedostávám a ke svému blogu se hrdě hlásím.  Stejně se hlásím ke svým článkům ve vidlákovském zpravodaji. Zaplatil jsem za to tím, že mě někteří nesnášejí, ale také jsem tím získal i nějaké příznivce. Do vidlákovského zpravodaje píšou místní doktoři, místní zemědělci, včelaři, zahrádkáři, melou tam o všem možném místní politici a hádají se o kravinách, písmáci tam píší recenze o divadelních představeních v okolí, pokrokové matky tam zatracují tradiční školské metody, ale o škole je tam jen, když se chtějí na radnici pochlubit, jak udělali ve škole nové topení a jak škola pěkně recykluje papír. Každá liška chválí svůj ocas, každý má nějaké zájmy, každý je nějak zveřejňuje a prosazuje... Kromě učitelů. Ti mlčí jak zařezaní. 

A celorepublikově je to zrovna tak. Doktoři klidně píší, že jejich exodus bude náš existus. Kubáč píše o euronormách ve zdravotnictví, každý socialista, komunista, oligarcha, Bakala, sluníčkář, Kartouz - všichni píšou o svých zájmech a prosazují je. Každý měšťák si píše o oekologii, stavby se zastavují kvůli žabičkám...  Ale za ty desítky tisíc učitelů se bije pár jednotlivců. 

Myslíte, že by nic neznamenalo, kdyby pár tisíc učitelů dělalo na fajsbůku podobný humbuk, jako pár desítek kamarádů od Hejného? Nebo že by tisíce učitelů nezvládly stejný nápor jako tisíce doktorů? 

Já nekrtizuji učitelskou práci. Já vím že je těžká, náročná a potřebná. Já se jen divím, že sebou nechají tak zametat. Že se neozvou, nebrání. že to už vlastně vzdali a vlastně jen zkoušejí, kdy to bude taková bejkárna, že raději odejdou dělat do té Škodovky. Tohle mi hlava nebere. Dobří učitelé, pracovití, schopní s dlouholetou praxí a nikdo nepozveden hlas proti tomu blbovi Kartouzovi s jeho EDUinem, což je oproti mase učitelů úplně zanedbatelné množství sebevědomých magorů. 

Kde si mohu přečíst článek od nějakého učitele, který vzal na paškál Kartouzovy kraviny a krok po kroku je vyvrací? Jako to dělal Vlk s politiky a novináři... Tohle vám učitelům chybí a nikdo jiný to za vás neudělá. 

Vždyť i ti zemědělci se nějak udělali pro sebe a když už nemohou nic udělat s drancováním půdy, tak alespoň mají všichni velká auta a rozsáhlé možnosti dotací. Alespoň si umějí podojit systém. ale učitelé u nás nemají ani to. Je to jedna z největších profesních skupin, ale všichni jim dělají na hlavu a každý je má na háku. 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Já si s dovolením ponechám názor, že hrdinství a řvaní vyřeší věci jen občas. A často nevyřeší vůbec nic. Protože kromě řvaní tu změnu také musí někdo zařídit, musí se udělat kus práce. Pro Vidláka je ovšem furianství všelékem. Tak jako biomatka věří, že jedlá soda vyléčí všechny nemoce a lékaře netřeba - tak Vidlák věří ve všemocnost furianství a anarchie za každou cenu. Nějak nevidím v metodě rozdíl mezi Vidlákem a Minářovými spolkem.

Nekvalitní školství chtějí především sami děti, a jejich rodiče. Sami klienti a odběratelé "školních služeb" chtějí nekvalitní školství, které od nich nic nebude chtít. To je velký rozdíl proti zdravotnictví, kde klienti nechtějí, aby je doktor zničil. To je velký rozdíl oproti zemědělství/potravinářství, kde tlak na to, aby vám namísto mrkve prodali kus hovna nepochází od koncových zákazníků. A tak dále.

Teď chcete všechno řešit "hrdinstvím", o které vůbec nikdo nestojí. Nestojí o něj děti, rodiče, úřady ani vláda. Jinak řečeno, chcete po učitelích, aby se chovali jako mentální retardové. Chcete, aby učitelé nasazovali krk za někoho, kdo je v zásadě s dnešním školstvím spokojen. Drtivá většina nespokojenců je o tom, že by ráda školství ještě více znekvalitnila - např. se jim nelíbí státní maturity, nebo že by se snad žádala nějaká znalost matematiky. Těch pár promile, co by chtělo školství lepší je statistická chyba.

Zkuste si někdy nasazovat krk za někoho, kdo o to vůbec nestojí.

Ano, když bude pár tisíc učitelů dělat bugr, tak vůbec ničeho nedosáhnou. Jednoduše proto, že to dělání bugrů musí najít nějaké uši.

Na rozdíl od vás jsem zaregistroval velice často protesty učitelů. Zřejmě je to tím, že nechodí protestovat k vám na zabíjačku do Vidlákova. A nebo nepřijdou do Agrofertu říci vám to osobně. Jinak si neregistraci stížností učitelů nedovedu vysvětlit.

Kdybyste měl selský rozum, tak byste zjistil, že se všude řve a protestuje prakticky neustále. Všude strašení, armageddon, v médiích se vyhlašuje panika, kam přijdete, tam všichni mají tlampače a megafony. A stejně jde všechno směrem k propadu. Na rozdíl od vás je pan Kubáč trochu jinčí fištrón než vy: (http://petr-kubac.blog.cz/1912/jiny-pohled-na-realitu)

Vy můžete své hrdinství ukázat v tom, že hrdinsky se postavíte třeba proti řepce, nebo proti ničení půdy. Nijak jsem si toho nevšiml. Vaše články na Vidlákových kydech směřovaly spíše opačně.

Já sám nemám se školstvím už naštěstí nic společného.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

špatnému systému tím že je dobrý, že naučí a děti ho maj rády. To platilo kdysi, platí to i dneska. Kantořina, medicina i věda je poslání, které nezničíte byrokracií, může fungovat za jakéhokoliv režimu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Děkuji, Donalde. A čím větší bugr budou ti učitelé dělat, tím častěji budou poslouchat "20 hodin týdně, ve dvě doma, dva měsíce prázdnin, poslání, až něco děti budou umět, řvete si jen o peníze, za nás, a co chudinky sestřičky a doktoři"... Ale to si nestěžuju, jen smutně konstatuju svou zkušenost.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Stando ale to doktoři poslouchají také - mají velké platy, nic nedělají, jen šukají sestřičky a ještě by chtěli víc... Když se někdo bije za to své, vždycky uslyší kritiku. Železničářům také nadávali, že si ty plat nezaslouží. Možná by bylo dobře, aby se učitelé bili za svůj obor a média o nich psala jak jsou nenažraní, ale třeba by si něco vymohli stejně jako doktoři i jiní. 

Ostatně já to tu poslouchám také - jak mám zcestné články, jak píšu nesmysly, jak lidem šlapu na kuří oka, jak to nemám v hlavě srovnané. Ale kupodivu poslouchám také chválu. Možná by učitelé také slyšeli kromě keců o snadném životě i nějakou tu chválu, že se nebáli za sebe postavit. 

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Hele, Vidláku, učitel není spasitel. Když jsem za rodiče a jejich děti naposledy bojoval se starostou, stálo mě to málem místo a tři hodně - ale opravdu hodně nepříjemné roky, neb jeho žena byla zároveň mou nadřízenou. Z rodičů se mě nezastal ani jeden. A to ani ten, který vedl opozici a v podstatě všechno odstartoval. Nevykládej mi o nějaké osobní statečnosti a podobné věci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Stando já to měl podobně... také jsem párkrát dělal hrdinu a tak tak jsem to ustál. Jaksi běžet v čele a křičet urraaa mnohdy znamená, že při prvním výstřelu všichni zalehnou a vy poběžíte sám. Ale tohle je ruská taktika... my to přece jen děláme jinak. 

Já začal psát...  a bez ohledu na to co si o tom myslí Donald Trump, tak ono to funguje. Dneska není zase až tak těžké ve veřejném prostoru zabrat nějaký ten prostor a napouštět ho zvolna tím, co chcete světu říci. 

Mně by se vidlácky líbilo, kdybych mohl pravidelně číst blog některého z Vidlákovských učitelů.  A kdyby tam byly odkazy na další blogy jiných učitelů. Samozřejmě ne všechny by musely být dobré, jiné by třeba byly jen odborné nebo zájmové, ale tu a tam by se našel nějaký "Ládik Větvička"  nebo "Petr Kubáč".  

Ale troufám si tvrdit, aby mohl být jeden Kubáč nebo Větvička, tak musejí být i stovky Vidláků, kteří píší aniž by jim to nějak extra šlo.  

Prostě bych vám učitelům přál, abyste měli větší a silnější hlas ve společnosti než máte. Abyste byli slyšet a díky tomu aby si s vámi nevytírali všichni řiť. Třeba jsem Vás dnešním článkem trochu naštval, byste si to chtěl se mnou i zbytkem neinformovaného světa vyřídit. Tož pusťte se do toho, pokud chcete dostanete u mě rubriku stejně jako Rejpalka.  

Svým způsobem totiž máte pravdu - my veřejnost vidíme školu přes naše děti a jen zvenčí... ale pokud nemáme volit debily ze kterých se pak stávají ministři a nemáme kývat na různe EDUiny kteří przní výuku, tak se prostě potřebujeme dozvědět jak to doopravdy chodí a co vlastně jako učitelé nejvíc potřebujete. My veřejnost můžeme volit i když o tom nic nevíme a dokonce máme právo se nezajímat, máme právo být lhostejní i hloupí. Svým způsobem ale máme spoustu informací ze zahraničních konfliktů, o prezidentovi víme i jaké nosí spoďáry, známe Kalouskovy nadávky, máme zadarmo kupu infromací o Putinovi a nejen z České televize.

Ale o vlastních učitelích vlastně nevíme skoro nic.  Dozvíme se o nich až ve chvíli, kdy páchají sebevraždy ze šikany...  Já si myslím, že by školství prospělo, kdyby se učitelé pokusili udělat z toho téma. 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Člověk by řekl, že po tvých X článcích na tomto webu a násobku doplňujících a dovysvětlujících komentářů (nejenom ode mne) si už lze nějakou představu udělat. Necháme toho - pro mě jde o evidentní signál, že ty komentáře smysl neměly, protože jsou stejně interpretovány ne jako doplněk původního textu, ale jako fňukání někde za bukem.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Ale kdepak.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Stando, tak jako tak nebudete vždy pochopen.

Kdyby bylo dnes učení tak snadné a zábavné jak máte pocit, že si všichni myslej, tak by se na peďák drali všichni jak na DAMU a vás by pod nějakou záminkou vyhodili, aby se tam mohl umístit nějakej ten protekční fracek lepších lidí.

Berte to tak, že nehovoříme o vás, ale o jakýchsi pedagogických můrách, stejně jako Kubáč píše o těch medicínských.

Ač sám doktor, vůbec se s nima neztotožňuje a chápe nespokojenost babek, stěžujících si že asi 60 nenahraditelných léků (teda ten jeden jejich) nejsou vůbec k mání.

Hrdinství, zbabělost i zdravá nedůvěra mají své pro a proti. Kdyby mělo něco jen výhody už jsme dávno taková všichni.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, ještě jsme holt nepadli na úplnou hubu. Danou logikou mohou za problémy OKD horníci, za Babišovy obchody pracovníci na silech, v masokombinátech a v pekárnách, i tu mosteckou uhelnou maj na svědomí dělňasové. Protože psali málo blogů... S tím se fakt nedá hnout dřív, než se všechno sesype. Fakt nedá. Pomazat něco hovnem není svaté pomazání. A do hnojení to má také celkem daleko.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

fffftip je v tom, že po kantorech chceme, aby nás naučili hnojit, i když sami nehnojí, plavat, i když sami neplavou,...
Tož ale pamatujete na film Nezbedný bakalář, hrál ho tuším Zdeněk Štěpánek. Tedy někteří lidé dodnes kantory považují buď za opilce, nebo lehké děvy.
Příklad? Děťátko dostane slušné napomenutí bez ponížení, nebo špatnou známku a matinka reaguje tím že děcku řekne: "To je kráva,..." Kdyby se matinka raději podívala do zrcadla,....
Jak jsem reagovala na známku pro mou dcerku kdysi já osobně? Kantorka se mne ptala, jestli dcera nadávala, že dostala na vysvědčení dvojku. Má odpověď? "Ne, ale bylo jí to líto, když si porovnala za co má dvojku ona a za co jiní žáci. Ale to je Vaše věc, jak známkujete, já Vám do toho mluvit nebudu, ani si na Vás nebudu u nadřízených žádným způsobem stěžovat." Následně dostávala dcerka jedničky. I když osobně bych jí je nedala, ale ostatní žáčci by současně dostali podstatně horší známky. Ale to opravdu jako rodič řešit nemám, ani jsem nechtěla. A pochybnosti, jestli jsem jí odpověděla správně již nemám, její reakce byla taková, jaká byla.
Ostatně učí se vůbec ještě zpěv? Pro obveselení dětí i kantorů....

Zatím bez slepic

Hudební výchova a v jejím rámci se zpívá. Což je občas, vzpomenu-li svůj pěvecký projev - je spíše za trest než pro obveselení ;)

Zatím bez slepic

Donalde o řepce bude zítřejší článek - díky za téma... 

Ale teď jen k tomu řvaní... ono to totiž funguje. Třeba Kartouzovi úplně skvěle.... Udělá si svůj EDUin a pak se stará, aby se to co nejvíc omílalo v médiích. Pak přijde na ministerstvo a místo aby s ním vyrazili dveře, tak ho poslouchají. Stejně to dělá Kolář se svými Evropskými hodnotami. Žvaním, tedy jsem. Psaní a mluvení je snadné, dá se tím i dobře uživit, jak vědí youtubeři. Jeden Vidlák má blog zcela bez obrázků, bez videí, bez různých udělátek na zvyšování sledovanosti a přece si ho každé ráno otevře tisíc lidí k snídani.

Naše bývalá starostka si udělala fejsbůkový profil, který jí hlace vyhrál komunální volby... Ne proto, že by byla dobrá, ale proto, že neměla žádného protihráče. Všichni ostatní se totiž na fejsbůk vykašlali, nechali jí tam mluvit samotnou a dopadli stejně jako Drahoš, který v Brně před 300 lidmi ukončoval kampaň, zatímco jeho soupeř mluvil pro dva miliony lidí v televizi a nikdo mu nedělal protivníka. 

Dneska se řve, žvaní a mele o všem možném. Lidem to jde do uší horem dolem a z toho co slyší (a tím pádem znají) si udělají názor. Když neuslyší nic jiného, tak se ani nad ničím jiným nezamyslí. Proto se tak moc bojuje proti alternativním médiím. Protože po soustředěném úsilí jediné a pravdivé Ćeské televize přijde obskurní bloger a vystaví video přímo z místa bojů. Nebo si dovolí napsat jiný názor. A v té chvíli začne hodně lidí myslet vlastní hlavou. Prostě proto, že slyšeli i něco jiného než věděli včera.

Jestliže bude psát a mluvit jen Kartouz, tak bude jediný a bude mít vlastně pravdu, protože ty jeho kecy nebude s čím srovnat. 

Když budou mluvit jen pokrokové matky o nutnosti inkluze, tak prostě nebude jiný názor a podle toho to dopadne.

V diskusi zaznělo, že učitelů se na názor nikdo při žádné reformě neptal. Smutné je, že debilních Kartouzů se ptali, protože byli slyšet.  

Dnes už bývalá vidlákovská starostka dostala na fejsbůku protihráče a už to zdaleka není tak jednoznačné jako před volbami. Pořád má spoustu příznivců, ale našlo se i dost těch, kteří se zamysleli. 

Podle mě učitelé prostě nejsou slyšet. Kromě mladého Klause a to je trochu málo na to kolik učitelů je.  A protože nejsou slyšet (protože neřvou) tak se jich nikdo neptá a každý si s nimi vytírá řiť.  Jestli jim to nevadí, tak to tak prostě bude.  Jestli jim vadí, kam směřuje školství ve kterém musejí pracovat  a nikdo se jich na nic neptá, tak by měli začít dělat kroky k tomu, aby slyšet byli. Ono to není zase tak těžké být v dnešní době slyšet či vidět. 

Pokud to neudělají, budou po dalších reformách dřít víc, za méně peněz a výsledkem jejich práce budou zase tristnější znalosti dětí. Jestli to fatalisticky přijmou, není  o čem mluvit... Zemědělci si alespoň zajistili dotace, doktoři zase pravidelné zvyšování platů. České dráhy jsou sice na huntě, ale železničáři si také alespoň vybojovali teplá dobře placená místečka. Zdravotní sestry se na zdravotnictví dávno vykašlaly a dělají v Rajchu. Jen chudák učitel zatím dobře táhne a tak se mu naloží, protože nějak nehrozí, že by hromadně uprchli do ciziny nebo že by se bili za svou profesi.

Dokonce ani neřvou... 

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Jinak u Učitelských listů je obecně dobré vědět, že jsou "hlásnou troubou" Scia a to má své vlastní, zcela přízemní komerční zájmy (odtud nekonečná kritika maturit - tedy konkurenčního státního Cermatu)

Zatím bez slepic

Tak jo. Je lepší učitel z PORGu, jehož žák si namaže na chleba evropské vrstevníky v matematické olympiádě, nebo ten, kdo naučí mentálně retardované dítě počítat do tisíce? Předveďte, ukažte tu metodiku. Sypejte koeficienty, interpretujte grafy. Šroubky, ty se spočítají. A přeměří. Tam problém není.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Řekl bych ten, co naučí retardované dítě počítat do tisíce.

Problém je, že géniové a retardi jsou jen ta třešnička na dortu. Problém nejsou extrémy Gaussovy křivky, ale ten širší střed. Ten je posunutej špatným směrem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správně. Ale v tom příkladu šlo o měřitelnost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Náhodou jsem během svátků narazil na videa evngelického teologa profesora Zdeňka Kučery a jeho vyprávění o svém švýcarském učiteli Karlu Barthovi a jeho žáku, který kromě toho, že byl špičkový německý teolog a duchovní, tak měl hodnost kapitän zur see. V roce 1939 si Hitler zavolal na kobereček německé biskupy a začal na ně řvát. Když jej onen teolog chvíli poslouchal, rozeznal prý ve řvaní Hitlera projev gefreitera. A tak jako kapitán na Hitlera přede všemi biskupy začal řvát, jako řve na vojně kapitán na svobodníka. A Hitler zalezl a nechal prý ty biskupy být. Nicméně se onomu teologovi pomstil tím, že jej nechal zavřít do skupiny svých osobních rukojmí, které před koncem války nechal postřílet. Onoho teologa ne, protože měl hodnost kapitána, takže se v tomto minisporu projevil Hitler opravdu jako freiter.
A ještě jedna věc mne zaujala na vyprávění profesora Kučery (bohužel letos v červnu zemřel) o svých švýcarských učitelích. Vládli latinou a řečtinou, němčina byla jejich mateřštinou. Ve svých teologických dílech přecházeli z jednoho jazyka do druhého a třetího a zase zpět. Jednoduše intelektuální elita, která ještě měla smysl pro transcendentno. Jen si povzdechl. Kombinace těchto tří jazyků pomáhala tříbit logiku myšlení a vzdělání, zatímco dnes i němečtí akademici vládnou angličtinou místo řečtiny a místo smyslu pro transcendentno upadají do amerikanismů a obrázkového vidění světa. Takže úpadek vzdělanosti je asi všude, možná kromě východní Asie.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Svou školní dráhu jsem nastoupil na ZDŠ Otakara Ostrčila, Ostrava 1 - ředitelem byl soudruh Zdeněk Hejzlar. Protože jsem četl noviny už ve školce, zajímalo mě to. Vydržel na postu celý 1 rok, ačkoliv byl předtím v ÚV KSČ. Pak ho vyhodili a ředitelem se stal tělocvikář soudruh Odstrčilík, dvojník Old Shatterhanda. Ten mě naučil plavat a z učitelů má u mě největší autoritu. Nejhorší byla soudružka třídní Holzmannová, která mi v první třídě zabavila Brehmův Život zvířat (1.díl) a nevrátila mi ho. Tím jsem na učitele zanevřel v ranném dětství a později jsem mnohé učitelky rozbrečel, že máma musela chodit do školy něco žehlit. Stejně mi dávali ze všeho jedničky, bo to jinak nešlo. Autoritu školy jsem na sobě nikdy nepocítil, ani na SŠ, ani na VŠ.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Kdybyste chodil do školy o pár ulic dále na Matiční 5, mohly být vaše zkušenosti s učiteli jiné. Tam bylo dost učitelů, kterých si šlo vážit.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)