Vidlácké placky

Autor

Vidlácké placky – litterate.cz

Krátký energetický úvodník:

Tak to přišlo i k nám. Manželčini rodiče včera dostali nové zálohy za energie… Ze čtyř tisíc měsíčně jim to skočilo těsně pod dvacet klacků každého patnáctého… V podstatě nezaplatitelná suma. Oba v důchodu, takřka soběstační v produkci potravin, ale když dáte za elektriku a plyn dvě třetiny příjmů, tak je to prostě v háji a neřešitelné.

Největší fór je v tom, že i kdyby teď sami dobrovolně zastavili plyn a téměř nepoužívali elektřinu, tak zálohy stejně budou platit. Sice se s tím dá něco dělat a s distributorem se domluvit, ale prý je to na dlouhé lokte a v mnoha případech vám stejně nevyhoví. Navíc to udělat nemohou, protože doma jim nezůstal žádný funkční komín.

Tchán mé působení na demonstracích odsuzoval. Vyjádřil se v tom smyslu, že demonstruju za návrat totality… Mohl jsem mluvit od rána do večera o tom, že demonstruju za odchod z lipské burzy, bylo to zbytečné. Česká televize a celoživotně odebíraný Respekt udělaly své…

Tož vás teď občas poinformuju, co s tímto světonázorem udělalo zdražení nad všechny myslitelné meze.

A teď už dnešní text:

Přátelé, vy co mě čtete pravidelně, tak víte, že jsem od přátel dostal milý dárek – jistou zásobičku vidláckých placek. Mapa České republiky vyplněná svojí vlajkou a přes ní vidle, které tentokrát nejsou zapíchnuté do kupky hnoje, ale zvednuté k obraně. Přiznám se, raději mám ty zapíchnuté, co slouží jen jako pracovní nástroj ke zlepšování čistoty mého dvorku. Doba ale nepřeje mírové klidné práci a okolnosti nás povolávají k obraně vlasti.

Jak jsem už psal, vidle jsou naším poznávacím znamením. Nacházeli jsme se takto na demonstraci, abychom věděli, kdo jsme ze stejného hnízda a kdo stojíme o to, aby naši budoucí lídři četli Vidlákovy kydy. Dávali jsme najevo, že se nenecháme rozdělit, že jsme nepřišli lustrovat řečníky, ale přišli jsme je vyslechnout a vyjádřit podporu rozumným návrhům. Udělali jsme si na Václaváku takové malé vidlácké sympozium a kdo byl ochoten mi přispět na činnost, ten dostal placku.

Za pět let mého psaní jsem nikdy peníze nevybíral. Můj blog byl pro mě potěšením a relaxem, sloužil mi podobně jako epigramy Karlu Havlíčkovi – čistil jsem si tak hlavu a měl místo, kde jsem svobodně mohl říkat, co si myslím. Na to jsem korunky nepotřeboval . Doména mě stála tři stovky ročně, to jsem si opravdu mohl dovolit. Když vás čtenářů přibylo, zval jsem si zajímavé diskutéry na moje zabijačky. Dělám to doteď a budu to dělat i dál. Díky tomu jsem se dostal k zajímavým informacím, ze kterých čerpám své zprávy a svoje věštění budoucnosti.

Teď jsem trochu na rozcestí, kam se vydat. Psát budu dál, to se nemusíte bát, ale pokouším se dostat na volnou nohu, podobně jako to udělali Petr Hampl či Marian Kechlibar. A jak můžete vidět, vybral jsem si na to úplně ideální dobu, kdy všichni přicházíme o všechno… to je ta nejlepší chvíle opustit řemeslo a stát se „komediantem.“

Předevčírem jsem napsal, že je nejvyšší čas vydat vidláckou knihu o zemědělství a soběstačnosti, že to bude ideální dárek k vánocům… To proto, že moje věrná čtenářka Petra z Mississippi si dala tu práci, prošla celý můj blog a vytáhla z něj všechny zemědělské texty. Materiál na knihu je prakticky připraven. Stačí vhodně seřadit, opatřit vysvětlivkami, dodat poznámky pod čarou, přidat případně pár fotek, desetkrát to po sobě přečíst a udělat korektury. Že bych měl do vánoc půl tuny knih v průjezdu, to bych asi trhnul rekord… ale minimálně bych to zkusil.

Proto se vás ptám… byli byste ochotni mi přispět na činnost, abych pokryl náklady na vydání? Jako poděkování pošlu vidlácké placky. Doba stojí za houby, proto říkám zcela otevřeně, že nevím, zda vůbec bude reálné, aby na konci celého procesu byla knížka… V mezičase nám nejspíš dojde plyn a knihovazačství v té chvíli nebude právě strategický provoz. Je možné, že za dva měsíce budu mít mnohem přízemnější starosti, než datlovat po večerech. Ale v této chvíli mám přátele, kteří už pár knížek vydali a ti mi poradí a pomohou.

Je troufalé říci, že pokud dostanu stovku, tak dám placku? Je troufalé chtít, aby se mi nejprve ozvali ti z vás, kteří se mají s kým o placky podělit, abych to neposílal po jedné, ale alespoň po deseti?

Já vím, že bych mohl vymyslet nějaké stránky nebo využít nějaký distribuční kanál, ale jdeme do doby, kdy budeme odkázáni na staré dobré adresy a lidský kontakt. Proto bych to raději udělal téměř postaru. Kdo jste pro a chcete podpořit Vidláka, prosím ozvěte se mi na vidlácký mail: vidlakovykydy@gmail.com

Prosím, tento týden dejme prostor těm, kteří už jsou větší skupina a nebo jsou schopni a ochotni placky šířit dál. Více placek = menší poštovné a méně práce. Za týden si řekneme, jak jsme na tom a začnu rozposílávat i v menším. Ať bude zájem jakýkoliv, nic se nezmění na tom, že každé ráno (mimo neděli) tady najdete nový článek.

Jinak jsem pro každou špatnost – kdo je z jižní Moravy, nebo kdo jezdí přes jižní Moravu, kdo pendluje mezi Brnem a Znojmem a dal by přednost osobnímu kontaktu před poštou, dejte vědět, rád se s vámi seznámím (a třeba si alespoň přiťukneme sklenkou portského). Případně, pokud by se našel nějaký hrdina, který by nebojácně řekl, že si takových placek vezme fakt hóóódně, protože má hóóódně přátel… to bych třeba zase přijel i já k němu…

Prosím, neozývejte se mi přes mesenger. Tam už teď chodí tolik zpráv, že nemám šanci se s nimi vypořádat. Pokud jsem někomu z vás na mesengeru odpověděl, tak to byla víceméně náhoda…

Pokud to vyjde, bude z toho kniha o vidláckém zemědělství a vidlácké soběstačnosti, plná užitečných rad, kterou pochopí každý Jaryn z Horní Dolní. A i když si ji asi nenadělíte pod stromeček, k jarním pracem na záhoncích už určitě bude k mání.

Váš Vidlák

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zkušenost je nepřenositelná. Jak jsem včera napsal zde https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/klid-pred-bouri většina lidí se chová jak ten chlápek, co padal z mrakodrapu a lidé u oken slyšeli jak říká "zatím je to dobrý".

Člověk který ostatní upozorňuje na neutěšený stav věcí, je ostatními označován za blázna, nebo konspiračního teoretika, ev. nebezpečného proruského agenta.

Většina lidí není schopna odhadnout skutečnou situaci a není schopna vyvodit logické řetězení budoucích událostí. Necítí potřebu cokoli změnit. Říkají si "zatím je to dobrý" až do doby, než si natlučou hubu.

Tak tomu prostě je, každý si musí natlouct hubu sám.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

Protistrana se jenom, o to víc, zatvrdí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Zatím je to dobrý si říkalo a říká dost lidí, ale rapidně ubývají. A budou ubývat i nadále. To je podstatou krize. Viz Vidlákův článek "To chcete, to opravdu chcete?"

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes jsem při čtení Prvních zpráv narazil na článek , který je pro mě logickým vyjádřením příčiny vzniku konfliktu. Bohužel jsem nenašel jméno autora a tak dávám jenom link na článek. Kdo chce , tak si článek může najít.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/sokdokument-jak-usa-planovaly-…

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

psal, už dříve, Vlk.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

psal, už dříve, Vlk.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vemte to třeba tudy! https://www.startovac.cz/
Pro nás ideální způsob přispění. Dělá se to třeba tak, že za příspěvek 1000+Kč pošlete tu knihu zdarma.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ak si odmyslim problemy s financovanim cohokolvek spojeneho s politickymi ambiciami
tak ti zostava este jeden znacny problem - tym su kadre.

Len tak pre myslienkovy pokus, predstav si ze vyhras volby.
Predstav si , ze si povereny byt premierom.
Potrebujes k tomu teda
100+ poslancov, co ti nebudu robit hanbu - zakonodarstvo
10+ ministrov - opat co ti nebudu robit hanbu
aspon 40+ namestnikov, hovorcov, tvorcov medialnych vystupeni, prejavov

A to je ten najelementarnejsi z elementarnych poziadavkov na pocetnost ludkeho materialu.

Tvorba takej skupiny potrebuje cas, lidra a peniaze.
Cas mas. Lidra ste zatial nenasli. A o peniazoch sa je zbytocne bavit.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tvorba takej skupiny potrebuje cas, lidra a peniaze.
Cas mas. Lidra ste zatial nenasli. A o peniazoch sa je zbytocne bavit.

Proto je potřeba volit rovnou potřeby, všechny tyto imbecility pak zmiznou. Ty nejlepší mozky se pak na plnění potřeb vyberou na pracovní poměr.

Tohle ani Vidlák nechápe, tak co?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jak by jsi definoval slova huncútstvo nebo huncút? (U nás se to vyslovuje s dlouhým ú.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vono už to tady zase funguje?

Tak to smekám pře panem domácím.

Na Litterate jsem byl zase nedávno vpuštěn, normálně mi to tam fungovalo, já pak napsal pár příspěvků a do večera už to zase nešlo.

Tady mi to jde (většinou) už třetí rok. Dík.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Potichu vyhozen z Litterate, to znám:-)) Z Aktuálních konfliktů jsem byl vyhozen aspoň nahlas:-)

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud, jako začínající autor něčeho, se budete chtít psaním živit, jestli nevymyslíte nového Heryho Pótra, budete mít z počátků dost problém. I když nebudete psát kraviny, tak budou nějaké náklady a nějaké zisky. Pokud to udržíte v černých číslech, budete rád. Mám knížku, ještě za komančů, překlad Harriota, jak léčil ta zvířata. A vzádu je napsáno _ náklad: 200 000výtisků, druhý dotisk. Tak to už dneska není.

Vy ale zase máte výhodu, že Kydy jsou dost čtené, takže nášlap máte větší, než jakýkoli jiný začínající autor. Z obchodního hlediska bych tlačil nenápadně na Litterate, kde sídlí vaše ultras, ať to hlásají všude okolo. Téma je to zajímavé. To by šlo.

Ale, jestli to bude kniha o soběstačnosti a jak na to, já bych se tam vystříhal jakékoli politiky. Válku, kdo může za energetickou krizy a kolik je vlastně pohlaví bych uplně vynechal. Když chcete něco prodat, musíte nasrat co nejmíň potenciálních kupců.

Hodně štěstí a tu knížku chci.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Vidláka poněkud pálí dobré bydlo. Dneska se živit psaním, to je jen pro top10. Já to spíš chápal, že chce do politiky, ale neumím si představit jak, aby to vydělalo stejně jak inženýr u Babiše. Teda umím, ale to je asi dost špatná cesta.
Možná Vidlák až moc věří v brzkou revoluci, ale volby ho měly přesvědčit, že apokalypsa je daleko. Třeba ceny realit jsou pořád saturované, přitom už by dávno měly padat, kdyby se blížil průser. Takže jsem v klidu, nouze je daleko.

Zatím bez slepic

<p>I když s mnoha jeho názory fakt fest nesouhlasím, mě se líbí, že má tah na branku. Něčemu věří, tak jde do toho. A když pak dostane na prdel (jako ty volby teď), zatřese hlavou, trošku se rozdýchá a valí zase dál.</p>

<p>Já vždy budu mít radši názorového odpůrce, který má koule (Vidlák), než názorového odpůrce, který má pouze banovací tlačítko (Alef).</p>

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Rozhodně neupírám Vidlákovi nic z toho, co jsi napsal, ať jsi berrnard nebo ne, Anonyme, ale myslím si, že zemi i internetu je platnější jako zemědělský odborník, insider, který se podělí o informace, názory, trendy, poradí záhumenkářům, zahradníkům i přištipkářům, než panikařící apoštol apokalypsy, která až na pár účtů u lidí s napnutým rozpočtem nikoho nijak zvlášť netrápí. Byznys jede, košíky v supermarketech plné, pohoda, klid. Pokud bude neveselo, tak až někdy kolem února, a jen když bude tvrdší zima.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

akorát jsem to nějak dokurvil, tak se zjevil Anonym.

A Apoštol mi taky moc nesedí, ale chlapík, který poradí, jak co vypěstovat a zdělat, to se mi líbí. A už dost dlouho říká, pořiďte si kamna a otop. Dnes nás Brusel nutí šetřit. Kamna nejsou a dřevo na poslední chvíli je k ničemu, bude mokrý, takže měl v tomto pravdu. Asi by rady v tomto směru byly pro mnoho lidí dobré.

V tomto směru je kovanej, rozumí tomu. Když někdo bude chtít poradit, jak se má chovat v lese a jak se tam uživit, mohu zase poradit já. Ale když oba začneme radil v politických věcech, berte to s rezervou, v tomto jsme spíš zanícení amatéři.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Spíš pan Vidlák, dostal vhodnější nabídku a psani dělat jako koníčka.
Pan. Vidlák je mistr pera,ale na živobytí to asi nebude. Ti co by ji potřebovali číst, tak se budou rozhodovat mezi chlebem a knihou.
Jen tak mimo téma,kulturní a umělecká fronta je nějak ticho čím je umlčely

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemědělče, zkus se vyzout z galoší a pevně uchopit pero (účaří, výška, sklon, oddělovače, nabodeníčka) a zvládnout alespoň elementární jazyk český (tvrdé/měkké, š/č/ž, h/ch/k/r/d/t/n, b/f/l/m/p/s/v/z, s/z) a také trochu sémantiky (věta holá/rozvitá/hlavní/vedlejší/blbá).
Každé začátky jsou těžké, ale co tě nezabije to tě posílí!!!
Ďuro Trulo

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Mně tekst pana zemňěďelce je dost sjozumytelný. Gdyž jseš karčí tak háklyví na tu gjamatyku, tak sy skoč na fóro víšky z humanytárných oborů.

Zde vždy šlo víc o obsah a ne o to, že někdo se uklepne, nebo píše svým způsobem, vole.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Rád bych upozornil, že se zemědělcem jsme dost dlouho v názorovém sporu. On je antisemita a já sionista, jdeme si názorově po krku, ale ještě nás nikdy ani jednoho nenapadlo si opravovat slohové práce.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlaku - klaiem ti osobny dotaz - kolko mame casu do velkeho pruseru???

Voditkom nech su ti dve linky:
https://t.me/swodki/171725
o tom ako Topol-M mieri cez Moskvu na zapad
a
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-lukasenko-taky-vyhlasil-mobili…
o tom ako Luky mobilizuje prace na poliach.

To prve sa neda odhadnut, kam az na zapad chce ist s fcelickami rus, ale ide tak max 40.

To druhe uz ale asi odhadnut vies. Kolko casu trva ludu, ked ho nazenu do poli, kym pozbiera co sa pozbierat da?

I ked to nijak s vojnou na prvy pohlad nesuvisi, dost sa to podoba na ine nesuvisiace videjko zo zaciatku februara, ked Kadyrov natocil selfie v Moskve. Kadyrov mlel nieco o tom , ze socialne zabezpecenie bude dodrzane na zaklade poziadavky VVP, ale vyzeral ako keby mu do gati supli odisteny granat a prikazali aby sa usmieval.
Moj nazor je ze Luky supitopresto potrebuje stiahnut zradlo pre pospolity lud z poli skor ako sa tam budu prehanat tanky a klast miny. Vyhlasenie Lukyho je rovnako scestne ako vtedy to Kadyrovove.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Vidlák neví, pozná to a napíše to až mu seberou exekutoři barák. A takovým má bejt alespoň milion. Uvidíme, s čím za ním příjdou o pomoc jeho kamarádi a rodina, esli to utáhne. Ostatně, socializmus co vybudoval už je prožraný a zadlužený. Esli je to pravda, tak 300 000 000 000 ročně to de do kopru. Za to by měli bejt popraveni všichni, keří se toho výsledu zůčastňovali. A že to tak není a blboni jen dál melou kokotiny o blbovolbách je výsledkem imbecilizmu.
A je to eště horší. Něgdy jindy. A Alef nula co sedí na literate, to je zoufalství mysli. Ten člověk je nemocný. On si myslí, že může betrestně mazat koho chce. Myslí, si, že mu patříá ten prostor na internetu, jen díky temu, že si tam pověsil na podnájem svůj někým vykódovaným programem. Ostatně dneska už by se dalo říci legálně, že programátoři a podobní jsou vlastizrádci a podržtašky korporátům. Nic jiného to není a tak samo i s Alefem Nulou. Jsou jen brzdou volbám potřeb a propagujou korporáty. alef nula si myslí, že má moc. Mazat. Mazat. Mazat
Je to jen prachobyčejná prorežimní svině.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Je tajemstvím jakého dodavatele energií mají manželčiny rodiče?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, musíte si ještě počkat. Lidé neberou vidle do rukou dříve, než když mají hlad a nebo jsou nějakým jiným způsobem neodkladně existenčně ohroženi. A to ještě nejdříve koukají, jestli ty vidle do ruky za ně neveme někdo jiný. Do té doby jen remcají a zvykají si.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Placka v tuto dobu vypovídá o vašem vztahu k UA a méně o vztahu k naší zemi a k tomu, co se zde děje. Což je hodně omezující a vlastně jenom trochu divočejší vládní linie.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Všichni mají plnou prdel chytrých řečí do té doby než na ně přinde zima, hlad a neštovice. 80% lidí, blboňů, už dneska žije z kapitalistického imperializmu, páč jejich činnost nemá žádnej smysl. Gdyž se bombardují cizí země, otočí se. Gdyž se exekuují lidi z jejich okolí, otočí se. Gdyž se sem přivážejí cizí otrocí, otočí se, gdyž kolem nich chodí uklízeči jejich smetí, otočí se, protože v tom hnusu žijou. Styďte se voliči hajzlů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)