In vino veritas

Autor
Štítky

Naše sláva skončila včera až pozdě večer a tak jsem ještě nebyl schopen pročíst hlavní zprávy z posledních dnů a udělat si obrázek, jaký svět to na nás dnes v pondělí vybafne. A tak se vám alespoň pokusím zprostředkovat jeden můj víkendový zážitek. 

Víte, minulý týden jsem konečně nalahvoval loňskou produkci vína. Mám odrůdu, kterou nemá nikdo jiný na světě (jak jsem se k ní dostal je příběh sám o sobě, ale šetřím si ho na vyprávění právě u otevřené lahvinky). Nemám jí moc a tak musí vyrábět v malém, velmi kvalitně a dělat něco, co nedělá každý. Jako vinař bych těžko konkuroval Veltlínským zeleným, protože to tady dělá každý druhý a návštěvník vinných sklípků má takový výběr, že si vybere i bez mé nabídky, i kdyby byla superkvalitní. 

A tak vyrábím Portské. Není to samozřejmě pravé Portské z Porta, ale používám stejný technologický postup při výrobě, ale držím se specifik jižní Moravy, kde jednoznačně platí nepokoušet se o archivní víno, ale pít víno mladé, vychutnávat si jeho vývoj a zrání a před další sklizní všechno dopít, rozdat a nebo rozlít bohům. Výroba portského má svá úskalí a jedním z nich je, že bezprostředně po výrobě se to nedá pít a trvá poměrně dlouho, než je možné ho nabízet hostům. Loňský ročník trval extrémně dlouho. Lahvování v květnu, to bych niky nečekal. Nuicméně má trpělivost došla odměny. 

Pokud přijedete do moravského sklípku, vychrlí na vás vinař, či someliér u ochutnávání spoustu chutí. Bude vás učit cítit ve víně kopřivy, ovoce, banány, jablka, bezinky, popovídá si s vámi o cukernatosti a suchosti vína, možná rozeznáte rozdíl mezi vápencovou a sopečnou půdou a vůbec budete točit sklínkou, inhalovat aroma a nakonec odejdete s pěkným zážitkem. 

Špičkový vinař udělá něco jiného. Nebude příliš mluvit o všech možných chutích (i když na Pražáky to zabírá spolehlivě) a spíš se pokusí zjistit, co vám chutná. Špičkový vinař ví, že chutě jednotlivců se liší a s nimi se liší i stravovací návyky, míra fyzické práce i úroveň stresu a každý tedy vnímá kombinace chutí jinak. Chlap od lopaty, který si každý den dá ke svým dvacet kubíkům vyházení hlíny dva řízky s chlebem nebude mít chuť na slaďoučkou šťávičku i kdyby byla desetkrát výběr z bobulí. Stejně tak doktorka z kliniky poruch spánku nebude chtít suchý Modrý Portugal s výraznou tříslovinou. 

Špičkový vinař si zjistí, jaké máte chuťové preference a pak je začne uspokojovat. Nejprve ochutnáte pár vzorků a pak už nebude vědět, co máte chtít. Každé další víno bude skvělé a pokud projevíte zájem ještě o tamten vzorek, tak vám frajer řekne zcela nevzrušeně, že to není nic pro vás. Zkrátka až pojedete do sklípku, toto je základní rozlišení dobrých a špičkových vinařů. 

Existuje pak ještě jedna vinařská kategorie a to je kategorie Vidlák. Já o víně mluvím jako o ženě. Vůbec neřeším cukernatost, kopřivy a lilie. Nemám ani mnoho vzorků, abych mohl hledat vaše chuťové preference, ale mám víno, které je opravdu jako žena. 

Vylisujete ho, ochutnáte šťávu, to je jako po milování. Pak ho máte v demižonu a prostě čekáte. Nedá se s tím nic moc dělat, můžete opatrně naslouchat, nakukovat, čichat, ohmatávat, ale to je tak všechno. Uvnitř běží divoké procesy se kterými už nic neuděláte. Ovlivnili jste to na začátku při tom milování. Jestli jste to dělali ve stresu, spěchu, jestli svítilo sluníčko a nebo byla zima jak v psírně, jestli jste měli dost času nebo to byla rychlovka, aby to už bylo hotové, protože nebyl čas. 

Půl roku to trvá. Máte příslib, ale nevíte. Pak někdy po vánocích se to narodí. Už se to dá ochutnat a pomalu už tušíte, co z toho jednou bude. Máte pocit, že si to víno můžete vychovat, proženete ho filtrem nebo necháte na jemných kalech, provzdušníte nebo naopak pevně uzavřete, ale ono si stejně žije svým vlastním životem a jeho vlastnosti můžete trochu zkorigovat, ale ne zase tak moc. 

A pak to víno vyroste a je to jako se ženou. Loni jsem měl víno, to byla holka která vám sama sedla na klín. To nepotřebovalo nic. Vtíralo se samo. A lezlo do peněz. Půllitrové lahve jsem běžně prodával za dvě stovky a trhali mi to z rukou. Kdo si nalil vzorek a nechal se od té holky políbit, ten pak pil a pil a platil a platil, aby nakonec zůstala zralá žena, která ví, že si může vzít co chce. 

Letos je to jiné. Mám v lahvích krásnou holku.  Má to souměrné boky, štíhlé paže, plná prsa, ale když se usměje, má křivé zuby. Na první napití to překvapí. Ovšem po druhé sklínce už si zvyknete a zůstane jen tak živočišná krása. Ne, neleze vám do postele. Musíte si jí trochu pohýčkat, polichotit, ale pak je to neskutečná jízda. 

Zkrátka mám skutečné víno. Jaké přináší život. Nedělám to jako Znovín, protože ten má víno jak Českou Miss. Prostě výroba ve velkém. Stejné postavy, stejné unylé ksichtíky. Jo, je to dobré, oni to umějí udělat. Ale je to pořád stejné. Rok za rokem úplně stejná chuť, stejná práce, stejné postupy a nakonec už nerozeznáte flašku od flašky. Každé velkovinařství to má stejné a je jedno zda se to jmenuje Miss World nebo Miss Universe.  Stejné kvasnice, velké tanky, hromada udělátek, šminek, retuší... a lidi to kupujou.  Má to přesně stejnou hodnotu jako ty holčičky z plakátů.

U Vidláka se pije jinak. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jenom málo vinařů přizná to co jsi napsal. Byli jsme jako firma jeden rok u vinaře, který tvrdil to samé (slyšel jsem ta slova poprvé v životě říci naživo veřejně). Dal ochutnat 12 vzorků, překvapivě to bylo i poprvé kdy až na jeden vzorek bych řekl, že dokážp vypít všechno od suchého až po sladké (jako h.. z nutrie).
Další rok firma zapaltila další sklípek, kde ale byl onen somrák co říkal, že má certifikát na vše co s představíme, prodává vína za "miliony za lahev", dělá ochutnávky pomalu jenom pro generální ČEZu apod. Každé víno co představil jako super se nedalo pít, to co doporučil do archívu (cena jak blázen) chutnalo fakt hnusně (a to všem co jsme tam byli)...

Myslím, že je to jako ze vším, pokud je do vyrobené dobře tak se nedá říci, že chuť je špatná. Je to jak se ženou, jak je skvělé, že každému se líbí jiná a jak by byl svět v pr... kdyby se každému líbila stejená :D

Zatím bez slepic

Ass.
Je to něco,jako o té lišce.
Tak jako každý kvas se dá zkazit,není problém,takže ta kvalita vína je závislá na více faktorech,ale i zkušenostech.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to právě dle mého pohledu není pravda. Somrák s papírama tvrdil jak je užasné víno, lahev co nám dává ochutnat 40kKč, ale jaksi kromě "krásných řečí" o chutích atd. to víno prostě nechutnalo, pak dal jedno za 150Kč a to chutnalo všem jenom on na to mě kecy, že nám to dal jako odstrašující příklad ;)

Nevěřím na hezké kecy u vína ani u jídla, buď to danému člověku chutná nebo nechutná. Luxes s něj dělají (některých) jenom "řeči"... Je to jako z jídlem, kdy kuhař z nejlepšího hotelu z Vídně po revoluci dělal rozhovor co dělá z jídla luxus na příkladu plněných taštiček. Když se dá na talíř 2 max 3 kousky, hezky ozdobí tak se podává luxusní jídlo, když se dá 50kusů v hlubokém talíři, tak se dává oběd v hospodě...

Pokud tedy víno fakt není skyslé, pak neexistuje luxusní víno, existuje jenom víno pro snoby, ostatní berou právě chutná/nechutná ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlaku, vy mate k vinu pristup jako francouzi. Kdyz se zeptate francouze na vino dneska k veceri, tak mate prednasku na pul dne. Prave proto, ze kazde vino a kazdy rocnik je jiny a hodi se k necemu jinemu (a chutna nekomu jinemu)

Velky uspech americkych vin je v tom, ze to je standart a kupujuete si stale to same. Od coka coly taky necekate zadne prekvapeni podle toho jak ten rok svitilo slunce a prselo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan Vidlak, krasne napisane...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V osmdesátých letech jsme se spoluzaměstnanci jezdili každoročně do jednoho sklípku na jižní Moravě. Sklípek navazoval na dřevěnou skoro stodulu, plnou zemědělských nástrojů, taky se dvěmy velkými stoly s lavicemi bez opěradel. Včude bylo dost pavučin a přes otevřená vrata svítilo slunce, až později žárovky, dvě. Záchod to nemělo, za to hned vedle byla turkyňa na poli. Vinař byl velice příjemný, moc se nevytahoval když nám dával koštovat. Zato u mne se hned poprvé zasmál, když mi nejvíc chutnalo jedno víno. Copak? zeptal jsem se. To je takový druhák, to nenabízím, dal jsem ti to jen okoštovat co to s tebou udělá, řekl vinař. Nejsi zvyklý na Ostravský kahan? Nebyl jsem na kahan zvyklý, ale byl jsem na ty prodávané druháky tak zvyklý, že mi nakonec chutnaly nejvíc. Musel jsem si ale vybrat na pití opravdové vín, ne druhák. Přiznám se, že jsem vínu nikdy nepropadl a když mi je někdo nabídne, tak buď mi chutná, nebo ne. Zkrátka fajnšmekr nejsem ale obdivuji všechny, kteří o něm dovedou básnit.
Po skoro třiceti letech jsem na ta místa zabloudil, služebně autem a pít jsem nemohl. Co ale bylo nejstrašnější, to byly ne slovácké búdy a kůlny jako kdysi, ale perfektní stavení bez obyčejných dveří, bez žuder, vše řádně oplechované a když s žudérkem, tak se škrabanou omítko opatřenou sgrafitem. Kolem všude pořádek jako v Alpách - škoda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V 90. letech jsme na vodácké výpravy na Slovensko a do Rumunska a cestou domů jsme se stavovali na Moravě vše zhodnotit ve vinném sklípku (jednou to byla vinná garáž). Vínu jsme, alespoň já, moc nerozuměli, dělili je na červený a bílý a převážně jsme to brali přes kvantitu.
Vino na nás mělo docela silné účinky, vinná degustace skončila většinou když se první tři skutáleli do nejhlubšího sklepa a další prozvraceli vinaři skalku.
Jezdi s námi nějaký Staněk, ten, když jde vyšli ze sklepa, vylezl na lípu a nechtěl jet domů. Přemlouvali jsme ho, ale marně. Nakonec jsme pod strom nalíčili na osvětlené místo lahev vína a poukrývali se v okolních houštinách.
Staněk se na návnadu chytil a jakmile slezl ze stromu, chytli jsme ho a nekompromisně odvlekli do autobusu.
Byli to krásné doby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale tohle by asi nemělo zapadnout:
https://www.novinky.cz/domaci/473216-odmorovani-novicoku-bylo-jen-divad…
Novinky sice článek hodně rychle z hlavní stránky stáhly, ale (zatím) tam pořád ještě je. (Mám ji pro jistotu staženou, kdyby zmizela nebo byla zmizelá.)
Poslední otázka a odpověď dokazující, že vědec je i trochu diplomat:
- Jak tedy hodnotíte britské tvrzení, že novičok mohlo v Salisbury použít jen Rusko?
- Neodpovídá to skutečnosti.

Neřekne prostě, že lžou; a stejnou formulku použil i pro českou vládu. Jsem docela zvědav, jak budou reagovat BL s jejich adorací "odborníků." :-)))

Zatím bez slepic

to ale řekl několikrát - ne že "lžou", na to je příliš chladnokrevnej. Ovšem "tomu já prostě nemůžu věřit" zopakoval několikrát a dodal proč.
A už fakt nebudem rušit, jo? Já kdybych ještě dneska nemusela řídit, tak si jdu rovnou nalít.....

Zatím bez slepic

Díky za odkaz, moc zajímavé, jednoznačně ten člověk ví o čem mluví

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Některá vína ve větším množství mají účinky jako Novičok.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

já nerozumím, Vidláku a ani nechci. Stačí mi, že vím, co mi chutná. Jsem z Polabí, takže tady to bývalo s vínem nic moc, ale posledních cca 15 let jsou tu dvě vinotéčky, co si vozí víno odkudsi z Pálavy a Němčiček a Čejče a tak, a ty nás to naučily pít.
Takže jsem třeba zjistila, že orgiastický zweigeltrebe od jednoho vinaře byl takhle orgiastický jen jeden rok - pak už ne. Nebo že jednou měli Frankovku, která mi chutnala a dodnes nevím, proč. A zvykla jsem si a líbí se mi to - unifikace je kolem dost a dost. A jak se praví - drobná nerovnost je známkou rukodílné práce :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Lupi (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drobná nerovnost je známkou rukodílné práce - krásná definice - za podmínky, že ta rukodílná práce je též orgiastická

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

páč nechce vyrábět eurovíno.
Už máme euroauta, eurohadry, eurochleba, eurotvargle, europivo, eurovšechno.
A ten chlap si klíďo píďo patlá jakési domácí tentononc bez předpisu a bez certifikátu. A ještě to prodává! Výroba fejků v přímém přenosu!!!
A vy mu to tu všichni chválíte!!!
Musím okamžitě volat eurosoudruhovi Jandovi, ať přeruší svou europornošou a zapíše konečně Vidláka na seznam Eurolumpů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

z latiny jako:
"Keď sa napijem vína, verím aj TASS-u.
Pro Vidláky a ostatní dorostence - TASS něco podobného jako naše ČTK.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že vínu tady rozumím nejlíp, páč kromě bílého a červeného poznám ještě šumavské bylinné a jablečné a rybízové, nazývané důvěrně JAPČOK a RYBIŽLOK. A taky se u nás ještě prodávala JARYNA, ale to teda byla sračka šílená. To byla směska ze směsky - co jim zbylo v trubkách po těch ovocných jedech, to stáhli do flašek a zkoušeli výdrž našich jater.
A taky si vzpomínám, že jednou u nás v létě jaksi došlo pivo, takže jsem přivezl partě tři basy jablečného tajemství v jednokolovém vozíku PAV, taženém motorkou ČZ 350. Takový jsem byl borec. A samo, že mě zhaftli fízlové a čučeli jak z jara, páč dvě basy z toho vozíku samozřejmě trčely. Bezpečnost nikdo neřešil, akorát při kontrole jeden fízl pravil, že mi to sletí. A já pravil, že nesletí, páč jsem zkušený jezdec, ať si vzpomene, jak mě minulý měsíc honili a nedohonili. A kdyby to přeci jen slítlo, tak houknu na partu a z cesty to slížem, páč to máme místo piva a je třicet nad nulou. Ten druhý fízl mi podal techničák a pravil, ať zmizím a vyhýbám se jim, jak čert kříži. Tak mě měli soudzi rádi, páč mi záviděli tu motku a dlouhé vlasy a vyšší letopočet narození, než měli oni. A samo taky ten přehled v tehdy dostupných vínech, že ano.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě přidám zkušenost strýce,který teď v květnu oslavil 98 let.
Měl rád víno,nepotrpěl si na značku,ale tvrdil toto,po po větším množství vypitého vína,člověk padá dozadu,kdežto po kořalce dopředu.
Tak si dělal legraci,že po takové příležitosti,da si na cestu dva panáky vodky a jde domů rovně.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemedelče, pozdravujte strýce, chtěl bych jít rovně v jeho stopách

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Diskutovat o víně a přitom ho SPOLEČNĚ neochutnávat, to moc nejde.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

My wife and i have been glad when John managed to deal with his preliminary research via the ideas he discovered out of your site. It's not at all simplistic to just be making a gift of solutions which often many people might have been trying to sell. And we all remember we have the website owner to appreciate because of that. All the illustrations you made, the simple web site menu, the friendships your site assist to foster - it's got most remarkable, and it's really facilitating our son and us consider that the topic is pleasurable, and that's particularly fundamental. Thanks for all!
off white nike http://www.offwhite.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I really wanted to jot down a brief message in order to express gratitude to you for some of the amazing tricks you are giving out on this site. My considerable internet research has now been rewarded with useful knowledge to exchange with my relatives. I 'd state that that we site visitors are truly endowed to dwell in a perfect site with very many special individuals with interesting concepts. I feel truly blessed to have seen the website page and look forward to so many more awesome times reading here. Thanks a lot again for all the details.
chrome hearts online http://www.chromeshearts.us.org

Zatím bez slepic