Vstoupili byste vy do těch dveří?

Autor
Štítky

Krátký smrtelný úvodník: 

Měl bych pro vás dneska jednu (doufám) dobrou zprávu. Pokud se podíváte na Masterovy grafy, tak ten úplně poslední zobrazuje tzv. nadúmrtnost. Ukazuje, kolik lidí umírá nad běžný průměr pro dané období a kolik lidí umírá nad mezní hodnoty pro dané období. Mezní hodnota ukazuje, kolik nejvíce lidí v daném období zemřelo před dobou koronavirovou. 

V posledních týdnech jsme svědky zajímavé věci: Čísla mrtvých se přestala vymykat. Od října, kdy covid zaútočil s plnou parádou byla skutečná čísla úmrtí ještě o 30% vyšší než státem udávané počty mrtvých. Tak to bylo celý podzim i celou zimu až do února. Teď najednou jsou státem udávaná čísla mrtvých vyšší než odchylky od maximálních hodnot. Máme sice stále mnohem více mrtvých než činí průměr, ale zároveň se s jejich počtem už příliš nelišíme od maximálních úmrtí v jiných letech.  To dělá chřipková sezóna. V tuto dobu každý rok umírá nejvíce lidí na respirační choroby. V tuto dobu se umírá nejvíc. 

Každý rok přijde ta chřipka trochu jinak a má různou sílu. A její nápor trvá tak čtrnáct dní. Třeba v zimě 2013 - 2014 nebyla skoro vůbec. Ale v jiných letech zarazí někdy mezi lednem a březnem docela prudký hrot v úmrtních grafech a zase vymizí. Covid je silnější než chřipka a v tuto dobu tedy také nastandartně zabíjí. Ale ne zase tak moc nadstandartně. 

Mělo by to znamenat, že na konci března, až vykoukne sluníčko a teploty vylezou trvale nad nulu, měl by se i covid do jisté míry odporoučet, nebo by alespoň nemusel být takový sekáč. 

 

 

A teď už berrnard: 

Já celkem chápu strach mnoha lidí před tímto sajrajtem a nedivím se jim.

Myslíte, že já, když slyším o nových mutacích a i když si chlapácky říkám, že jsem přeci silnej borec, že se toho nebojím?

Jasně, že se toho bojím taky. Taky se mi nechce umřít, nebo být pak mrzák s odepsanými plícemi, nebo jinými orgány. A i kdybych to já dal, tak mám rodinu. Co když to nerozchodí moje žena? Co když umře? Kurva, co já pak budu bez ní dělat? Jsem s ní třicet let, je mi padesát tři, já jsem ve svém životě prožil víc s ní, než bez ní, včetně miminkovského věku, kde si nic nepamatuji. Co pak budu dělat, když by tady pak nebyla?

Potěr už je z baráku a já tady pak zůstanu sám, bez ní? Na stěnách a na policích ty ozdobné ptákoviny, co tam rozmístila, ale jí už bych tady mít neměl? S kým se pak budu večer hádat a potom zase udobřovat? Koho pohladím a kdo pohladí mě? S kým pojedu na výlet o víkendu? Koho budu moci podepřít, když mu bude blbě a kdo podepře mě, i když se většinou snažím tvářit jako velký king, ale taky mám chvilky, když jsem vděčen, když mě podepře ona a ona to umí, už mě zná a ví, jak na to.

Co když mě ten sajrajt tohle všechno vezme a ta možnost tu je. Myslíte že se toho nebojím, že jsem chřipečkář? Bojím se toho, jsem z toho zasranej až za ušima.

Na druhou stranu, už je to tady rok. Byla na to různá opatření, různé restrikce, lockdowny a dvě roušky a respirátory, zákaz vycházení, Středula by nejradši, aby odboráři byli půl roku doma, on to už někdo zaplatí, boty si kupuji skrz net i když bych si je radši vyzkoušel, hafo kamarádů už si ani nevybavuji, jak vypadají, žiji už rok v kleci. Jó, kdyby mě tak klec alespoň dokázala zaručit, že budeme zde všichni v pohodě. Ale já vidím, že čím silnější jsou na ní mříže, tak tomu viru je to jedno. On si zmutuje a stejně nás nakonec dostane.

Tak jestli nás má nakonec stejně dostat, tak proč žít v kleci? Není lepší rok intenzívně žít, než pět let ustrašeně umírat?

Mě se na toto téma vybavila jedna písnička od mého milovaného Nicka Cavea. Je to čistě překlad, žádný Saifert co překládá Havrana od Poea. Ale zkuste si to přečíst a pak nad tím zapřemýšlet. Je to z alba „No More Shall We Part“ skladba „Haleluja“.

Odkaz na živo zde:

https://www.youtube.com/watch?v=Tn1p0CqDFek

Zbytek svého textu dodám po tom překladu.

Připravení?

Fajn, jdeme na to:

Prvního května jsem se vydal na cestu

Skoro celé ráno jsem civěl skrz okenní tabulky

Pozoroval jsem, jak déšť klove na sklo

A hnusný vítr foukal tvrdě a rychle

Měl jsem to brát jako varování

Jako varování, jako varování

Jako varování

 

Své chůvě jsem dal ten víkend volno

Jídlo bylo hrozně uvařené

Psací stroj oněměl jako v hrobě

A klavír se krčil v rohu pokoje

Všechny zuby vyceněné

Zuby vyceněné, zuby vyceněné

Zuby vyceněné

 

Z domu jsem odešel bez kabátu

Něco takového bych od chůvy neměl dovolené

A cestičkami jsem se vydal k městu

A potkal jsem krávu a ta kráva byla hnědá

A pyžamo se na mě drželo jako přilepené

Jako přilepené, jako přilepené

Jako přilepené

 

Najednou se přede mnou objevil domeček

Se vší nadějí a každým snem, uvnitř schovaný

Hlásek ženy mi do ucha šeptal

Řekla: „Nechceš vstoupit dál?“

Vypadáš na kost promoklý

Na kost promoklý, na kost promoklý

Na kost promoklý

 

Podíval jsem se na tu ženu a ta žena byla mladá

Pozdravil jsem jí, srdečně jsem jí pozdravil

Ale věděl jsem, že kdyby tu má chůva byla

Ani jednou za tisíc let by nedovolila

Přijmout tohle pozvání

Pozvání, tohle pozvání

Tohle pozvání

 

Tak teď si myslíte, že by stálo za to risknout vše

Vsadit všechno na jednu kartu

Ale s každičkým lékem a horkou čokoládou

Má chůva vždy byla mou jedinou záchranou tak jsem se otočil směrem domů

Otočil směrem domů, otočil směrem domů

A zpíval si píseň svou

 

Haleluja

Slzy se mi začínají do očí zas drát

Haleluja

Potřebuji dvacet velkých věder, abych je mohl pochytat

Haleluja

A dvacet pěkných dívek, aby je odnosily

Haleluja

A dvacet hlubokých děr, tam je zakopat

 

Jak přečíst tento text?

Já ho pochopil tak, že chlapec byl spoutaný bezpečím svého domu, své chůvy, která o něj pečovala, ale on zarebeloval a chtěl zažít něco víc. Tak vyrazil, ale když se mu ta možnost naskytla, zalekl se jí, otočil se na podpatku a vrátil se do hřejivé náruče bezpečí své chůvy a domu. A teď bude do konce života mlátit hlavou do zdi a litovat toho, že to neudělal.

Opačná věc by byla, pokud by do toho domu vstoupil. Nemuselo by to dopadnout dobře třeba. Krásná žena by se tam proměnila na čarodějnici a „nadarmo se bráníš Ivane, do pece tě stejně dostanem“. Nebo by se nezměnila, dala by mu a on po nějakém čase zjistil ,že chytnul syfla. A nebo by tam byl s ženou a ta by ho pohladila tak, jak to jeho chůva nikdy neuměla a jeho tělo by začalo brnět, ale cítil by se sice zmateně, ale krásně. Kdo ví, co by se tam stalo. Ale dozvěděl by se to pouze ten, kdo do toho domečku vstoupí.

 

Víte, přátelé, já se toho covidu bojím, ale víc se začínám bát toho, co v rámci boje proti němu nám všem utahuje smyčku kolem krku. Protože až bude covid pryč, tak tu smyčku někdo musí povolit a do toho se moc nikdo z těch, kdo drží ten druhý konec provazu, nepohrne. Taky proč, když už mám ovečky srovnané, proč bourat ohradu? Je to přeci ta chůva, co to s námi myslí dobře.

Takže závěr. Covidu se bojím, ale víc se bojím ztráty své svobody. Nějaká pravidla, která mi přijdou smysluplná, dodržovat hodlám, respirátor v krámu budu nosit, ale dnes (27.2.)razím na soudek, kámoška má narozky, tak jí musím dát dárek a políbit a pak se s partou pobavit.

Víceméně jsem ve stejné pozici, jako ten chlapec z té písně. Mohu se zašít doma, už jsem tam zašitý rok, nebo přijmout to pozvání do toho domečku. A já ty dveře hodlám otevřít a myslete si o tom, co chcete.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nejsi jediný, kdo tak cítí. Není na tom nic hrdinského ale ani slabošského, je to jen lidské. A jsme přeci jen, bohudík, jen lidé...

Průměrný počet slepic: 4.1 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

smyčka kolem našich svobod se utahuje už dost dlouho.
Jenom se to utahování poslední rok zrychlilo.
Smyčka se trochu povolí a pak zase přitáhne.
Ovečky z ohrady systém pouští nerad.
Kovid je nebezpečný. Několik mých blízkých si už prošli nemocnicí a dva měli namále.
Nicméně kovid se hodil (pokud nebyl záměrně vypuštěn) a kolečka svobody se ze salámu ukrajují.
Zpět je nikdo nepřilepí, systém je už sežral.

Jo a ty dveře bych taky otevřel.

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)
Trvalý odkaz

Já už jedny takové podobné dveře otevřel...

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

nasadíme čtyři, možná se přidusej a nevšimnou si, že jim řežem hlavu od těla, hezky na muslimský způsob.
Nejsem zastáncem užívání si a hlásání, že lepší jeden rok na svobodě, než deset za katrem, nicméně po tom, co nám tady předvádějí jedině správně vládnoucí kasta nenažraných a nenachlastaných, se berrnardovi vůbec nedivím.
Jedině správní můžou všechno a zaživa zařezávají všechny a všechno, co se ještě z posledních sil vrtí.

Taškařice s dvojitými ksichtovými fuseklemi, které do tří vteřin vystřídaly ksichtové gumáky, byla tou poslední kapkou, která nasrala všechny normální lidi.
Šaškárna s papírem na cestu do práce nemůže nenasrat nikoho, kdo má všech pět pohromadě. A to nemluvím o hysterii okolo SÚKL-em neschválených lécích a o mediální střelbě do všech, které jenom napadne vzpomenout slov "Rusko", "Čína" a vakcína. Padesátky, jako vystřižené z novinových článků Rudého práva.
Kdyby jeden měl co, blil by non stop od rána do noci.

Průměrný počet slepic: 4.5 (73 hlasů)

havíř tuplem ne, ale dovolím si pozdrav opětovat, abych nebyl za nevychovance.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Ty největší zhovadilosti se taky neděly hned 26. února 1948.
A mimochodem, ona to zas taková sranda není ani teď.

Průměrný počet slepic: 3.8 (23 hlasů)

Souhlas s Čmoudem. Srovnáváte nesrovnatelné. Naším dnešním problémem a důvodem toho proč jsme tak dlouho ve svrabu není plíživá totalita ale zdegenerovaná demokratická cochcárna. Prvních deset statečně protestujících chřipečkářů z řad vlekařů, a hospodských přemístěných na uran by svým příkladem zařídilo krátký a kurevsky funkční lockdowm. O něco méně demokratické, nicméně mnohem funkčnější režimy si s koronou poradily. My ne.

Průměrný počet slepic: 3.6 (37 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

v padesátkách komouši zakazovali lidem DOSTUPNÉ léky či očkování s poukazem na jejich JEDINĚ NEVHODNÝ původ.

Takže běžte se svým PŠM (pro neznalé - Politické Školení Mužstva v ČSLA trvající celé pondělní dopoledne od snídaně do pozdního oběda)
DO PRDELE!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

Pane Targus.
Klídek.
Zapadlo a Čmoud jsou pobočníci Laca G.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Tak si představte, že lidi jako vy jsou v zdravotnické hierarchii. Jak to asi pošlape.

Průměrný počet slepic: 2.6 (17 hlasů)

Čmoud a Zapadlo vidí jen momentální lockdown, ale souvislosti jim zřejmě unikají. To, co se na nás už léta valí z Brusele a spřízněných míst, může (bude?) mít pro nás fatální následky. Pátá kolona je připravena a bohužel zaujala důležité pozice.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

Nic se proti tomu nedělalo.

Jedna z vedlejších výhod Covidu je, že neschopnost EU je najednou všem viditelná. Když jsem to říkal před tím, tak to spousta lidí ani nevnímala.

Pátou kolonu to máte od 1.1.77 a pozice zaujala v roce 89.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Dělali jiné věci, kvůli nevhodnému původu. - Nějak teď argumentujeme každej za toho druhého. :-)

----
Ale asi takhle.

To v čem vy vidíte nějaký úmysl, mě přijde jako "normální" fungování léta zanedbaného byrokratického molocha.

Mezi nejotravnější a nejnudnější články doktora Kubáče patřily ty o tom, jak to chodí ve zdravotnictví.

Jak se ti nejneschopnější místo na léčení dávají na lékařskou byrokracii (ať doktoři tak sestry) a pak podřízené otravují byrokratickými nesmysly, protože všechno, co umí je vymyslet další lejstro, další předpis - a samozřejmě nedomejšlí všechny důsledky, protože na to by musely znít všechny předpisy, se kterými to koliduje.

Přesně to, co bylo vidět, když to dělala vláda a hned to bylo vidět v TV. Jeden den se zakáže jíst v jídelnách a za den se to povoluje, protože jídelny už jsou mezitím jiné než byly. Ve spoustě jich jsou rozestupy a plastové štíty oddělují místa. - Jen protože to není ve zdravotnictví, tak to netrvá den, než se tyhle věci zkorigujé, ale léta, ne-li vůbec.

V korporátu to funguje úplně jtejně. - Základní chyby, který vidí hned úplně každej, kdo se na to podívá, se napravují léta, protože to trvá, než to prosákne až k těm, co to mohou změnit. Korporát je jak tanker, co se otáčí s obrovským poloměrem a strašně dlouho.

Úředníkům nikde na světě nejde o to, aby zlepšili systém i za cenu ztráty místa a následným problémům s živobytím. Dělají, co se po nich chce a šmytec. Mají na paměti předpisy, co se musí dodržovat, no tak je dodržují. - Někdy vědí, za co jsou jaké soudní sazby, tak se kryjí. Zásahy soudů do epidemiologických opatření je v tom jen utvrdily. Ne, že by byli sami čestní, ale je něco jinýho rozhodnout podle předpisů, pro pokoutní výhodu, o které nikdo neví a úplně něco jiného je přímo porušit předpis, jen proto, že si oni, bez pravomoci měnit předpisy, myslí, že to je blbej předpis.

Ze všeho nejvíc to vypadá, jako v Jistě pane ministře. Ministra něco chce a začne se mu vysvětlovat, proč to nejde a vyprávět o důsledcích, na které ani nepomyslel, protože on tam je na pár let a oni celej život.

Když Thatcherová měnila Británii, tak to byly dvě tři věci za volební období. Taková je to práce.

Průměrný počet slepic: 3.1 (18 hlasů)

Kdosi tu napsal - já ty jeho komentáře čtu stylem Roll over Tschmoud. O nic nepřijdu.
Měl pravdu.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale to je váš problém, jenomže v tomhle případě zarazil šipku přímo doprostřed terče.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

To si myslíš, že si nikdo nevšiml jaký máš názory?

Jseš blázen, kterej nechápe, že těch 200 mrtvejch denně je problém.

Až pochopíš tohle, začne debata.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Zas podsouváte cosi co se míjí s realitou. "Jseš blázen, kterej nechápe, že těch 200 mrtvejch denně je problém." Dalo práci si tohle vymyslet? Nebo to taháte už automaticky?

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nedalo, slyšel jsem to a zapamatoval si to a prolíná se to celým přístupem. Tak to jaksi nejde přehlídnout.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

To jste si zapamatoval něco co jste sám vyplodil. Těžko se pak o něčem bavit.
Já to chápu, je jednodušší označit PzKpfw za tančíka, ocase a zmetka kterému nevadí že umírají lidi a který popírá existenci problému než se zamyslet nad tím co říká a naznačuje, protože to by Vám rozkopalo Váš úžasný přehled a světonázor. Totalita nenastoupí protože jí to povolil čmoud, ta se tu plíživě ustanovuje a nezáleží na tom jak moc se to budete snažit popírat a ingorovat.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak vám to vadí, že ty lidi umírají a svůj boj s totalitou odkládáte na dobu, až bude covid pryč, protože se napřed zachraňují životy?

Svět se mě nechodí ptát, co já povoluju nebo ne. Kdybyste pořád nepsal tyhle nesmysly, tak by bylo jasnější, co jsou teda vaše názory.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Vedle PŠM bývalo začátkem let šedesátých i zdravotnické školení, mužstvem přezdívané ŠMOK, tady Školení Mužstva O tom, no jak to říkal Zeman, o těch pussy :-))

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Pane Tergusi, to o zakazování léků jsem nikdy a od nikoho neslyšel, ani od mých rodičů, kteří se narodili ještě před válkou, tou první. Poúnorový systém neměli rádi i jistě by neopomenuli takovou věc vzpomenout. Ono je dobré si uvědomit, že tzv. "padesátky" se konaly pár let poválce a až do roku 1953 u nás byl lístkový systém, v Anglii ještě o rok déle, a byl nedostatek všeho. Umím si představit, že někdo, kdo byl zvyklý žít v přepychu a najednou se dostal na stejnou jako všichni, měl pocit, že po něm jdou. Samozřejmě že nelze vyloučit exces.
Ohledně zakazování očkování jsem ještě větší nedůvěřivec. Očkování bylo povinné a dělali je obvoďáci. Naopak kdo by se vyhýbal, dostal by flastr. Režim měl holt sílu prosadit opatření, kterí nařídil, ne jako dnes. Díky tomu u nás řada dříve smrtelných nemocí vymizela dříve než v demokracii.
Dneska se moc pěkně kritizuje a vidí se chyby, ale je třeba vidět věci v kontexu doby.
PŠM bych zas tak úplně nezatracoval. Dalo se pojmout velmi individuálně, záleželo na velitelích a hlavně politrucích, viděl jsem na vlastní oči. Někteří jedinci zejména z osad na východním Slovensku (kteří z nich vypadli poprvé v životě a nejspíše s výjimkou pobytů v nápravně-výchných zařízení asi i naposled, tedy pokud ten pobyt nestihli již před vojnou), se reálně naučili číst a psát, pořádně se umývat, částečně jíst příborem a tak. No a ti inteligentější vojáci se zase dobře bavili, aniž by to ovšem v diskusi o zahnívání imperialismu dávali znát.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Poprvé v těch padesátkách. Dřív se k lékaři nechodilo, neb na to nebyly prostředky, zdravotnictví bylo placené.
Manžel sloužil v Nitře a o těch z osad často hovořil. Jeden byl zavřený za pokus o vraždu už před vojnou, tam opět seděl a báli se ho i důstojníci. Jeho jméno si pamatuje i dnes a to má 65 let.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

nesprávném hrobě. Já o padesátých letech nezačal. Pouze jsem si dovolil poznamenat, že jsem doposud nezaznamenal informaci o tom, že by komunisti někoho nutili nosit galoše na hubě.
Vyjma hodin branné výchovy, pochopitelně. A ty trvaly pouhých 45 minut. Dnes máme nosit na hubě galoše celý den a nikoho z vrchnosti vůbec nesere, že se tím porušují pracovní podmínky definované hygienickými předpisy.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Začaly 1.1.1950 a končily 31.12.1959

Sranda to není, ale není to politický problém, ale zdravotní a následně ekonomický. Hamáček neposlal žádný komando, aby zatklo poblázněnýho Klause seniora za manifestování na Staromáku, natož aby ho soudili a domovní důvěrníci a manažeři obcházeli jednoho každého, aby podepsal nějaký výzvy k jeho co nejpřísnějšímu potrestání.

To by bylo jak v padesátkách.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já si pamatuji (nemalou) iniciativu tzv. célebrit a dalších domovních důvěrníků a závodních výborů, aby VK zavřeli do blázince. Ještě jako legitimně a legálně zvoleného prezidenta ČR.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Když se po desítkách roků ledy pohnuly a lidi nelačnící po jedovatém smradu u jídla nebo při čekání na vlak dostali konečně nějakou oporu i v zákoně, když to přes apely na ohleduplnost nešlo a nešlo, taky bylo slyšet, jak strááášlivě utrpí svoboda sobečků, pro které je ukojení jejich závislosti mnohem víc než zdraví ostatních.
Už je vakcína, už se očkuje, evidentně zabírá, zároveň nemocnice dva kroky od kolapsu - to je fakt ideální čas na machrování a riskování. Životů těch druhých.

Průměrný počet slepic: 3.4 (47 hlasů)

restaurací na chodníky mohl vymyslet jen a pouze totálně vymytý 3,14-čus o totožné velikosti, jako byl autor nápadu montování dvou fuseklí na hubu. Jelikož jsem měl vchod do hospody asi tak 10 metrů od okna vedoucího do mé ložnice, dobře vím, o čem je řeč.
V umění trestání slušných lidí pod trapnou záminkou korigování těch neslušných, jsme mistři světa.

Průměrný počet slepic: 3.8 (48 hlasů)

Další krok by měl být (přes další očekávatelný jekot o ztrátě svobody) vyhrazení prostor, kde se kuřáci můžou realizovat. (Kdyby vám 10m od okna do ložnice někdo opakovaně skupinově sral, přijde strážník a bude to řešit - aspoň u nás teda. Jedovatější smrad se neřeší.) Moje představa je něco jako na ruzyňském letišti kulisák, kde jsou zřízeny prosklené buňky cca o velikosti telefonní budky, kde se až čtyři nedočkavci současně můžou skupinově ovonět. Buňky jsou slušně odvětrány, bohužel smrad ulpěvší na hadrech oněch nedočkavců je pro okolí obtěžující i nadále.
Moje přirovnání směřovalo k tomu, že žádný odvážný otevírač dveří a ignorant nařízení nežije ve vzduchoprázdnu, když překročení hranice okresu, proč ne o tři okresy a když o tři, proč ne o pět a když o pět, proč ne z Příbrami do Rožnova, když po cestě nikoho neohrozím, vůbec, jenom si ve městě otevřu okýnko, jenom se cestou zajdu dvakrát vychcat na benzínku a jenom si tam koupím něco do huby, když už tam jsem. A v tom cíli taky jdu podzemním tunelem jenom za tou neodkladnou návštěvou a ta ve dvou týdnech před a dva týdny po taky nikoho nepotká. Opakuju se, ale ve chvíli, kdy už je zřetelně vidět cesta ven, mi tohle "hrdinství" připadá hodně, jak to slušně říct, nemístné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Opravdu martine? Povězte mi tedy, čím riskuju druhých život když si ve svém autě přejedu přes hranicu okresu? Čím je riskuje kdo jede na chatu ob tři okresy? Čím ten kdo by si kúpil nářadí v železárně? Kolik dalších příkladů tuposti potřebujete abyste pochopil že o ničí zdraví tady nikomu nejde? Kromě nás samotných?

Průměrný počet slepic: 3.2 (52 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to jako vysvětlovat slepému, co je bílá.

Průměrný počet slepic: 3.3 (44 hlasů)

čmoude, ne pro ostatní (chce se mi říct normální lidi, zda se k nim řadíte zvažte sám).

Průměrný počet slepic: 2.7 (35 hlasů)

Já jsem schopen vnímat, že je problém že umírá 150-200 lidí denně.

Vy v tom vidíte jen nějaké záludné pikle proti vaším teoriím.

Průměrný počet slepic: 3.3 (39 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude,
ale Pzkfw měl na mysli, že nám vláda zabránila i v možnostech, kdy nikoho neohrožujeme ani náhodou. třeba když někdo jede sám v autě na chatu, je tam sám a nikoho za celý den nepotká. Nebo z velké dálky. Je to mnohem bezpečnější než opatření v Praze, která je současně krajem i okresem.
Ale protože má někdo na ministerstvu zdravotnictví a vnitra pocit, že by lidé té výjimky zneužili, tak pro jistotu zabrání všem možnostem cestovat přes hranici okresu. Plíživé znevolnění lidu.
To není o nedostatku ohledu na druhé, nebo necitelnosti, když umírá 200 lidí denně. Jenže opatření vlády, zpočátku většinou osob poctivě dodržovaná, trvají už rok a bez zjevného efektu. Vyzkoušeli jsme za ten rok kdeco a výsledek je stále v nedohlednu.
Kde máme tedy jistotu, že nynější tvrdý lockdown zabere? Podle mě měl přijít o 2 týdny dříve, když byly pořádné mrazy. Jenže v té době ještě trval schválený nouzový stav, který vypršel až někdy kolem 26. února. A tak větší vliv na vyhlášení nynějšího nouzového stavu měli právníci a uplynulá lhůta předchozího nouzového stavu než nárůst počtu mrtvých nebo nové mutace koronaviru. Naší vládě se zkrátka nedá moc věřit a nevěřím, že jí provedená tvrdá opatření zaberou v omezení počtu nakažených a umírajících. trochu ano, ale pak se křivka zase zvedne nahoru, protože vláda udělala opatření polovičatě. Příliš málo a příliš pozdě, to by si vláda mohla dát jako heslo doby koronavirové.
Všimněte si, že se vláda ČR postupným zaváděním opatření proti koronaviru dostala do pozice UV KSČ kolem roku 1985. Věří jí jen část obyvatel. Zbytek populace se vládě směje nebo ji otevřeně nesnáší. Vláda je svými politickými protivníky vnímána jako ten, kdo ubírá lidem svobodu pohybu. Předtím možnost útěku na západ, teď vůbec vycházek z domu. O zboží (vakcíně) už nerozhoduje jeho kvalita, ale zda je původem ze správného bloku.
Zbývá už jen projev premiéra Andreje Babiše v Červeném Hrádku u Plzně analogicky k projevu M. Jakeše ze 17. července 1989 tamtéž, že nakonec zůstane jako kůl v plotě. https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM

Průměrný počet slepic: 4.1 (34 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

vmanipuloval do pozice blbce.
Neboli zcela marně házíte perly sviním.
Nesnažte se, je to škoda elektřiny...

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Jsem starý, hloupý a ošklivý. A pořád se mně nedaří být mladým, chytrým a krásným. Tak to přežiju. :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky za snahu, Gerde, ale on je opravdu marný.
Blbý je že díky lidem jako čmoud to tady půjde velmi rychle k čertu, hlouběji než by muselo.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můžes si vyrazit do boje proti NWO sám i beze mě.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

? Kde jsem zmínil boj či NWO? Nemáte to v palici jakési pomotané?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak se budem hádat o slovíčka, jak tomu někomu/něčemu, záludnému, kdo nám tu strašlivě mění systém, říkáte tentokrát.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To se tedy nebudem, protože s debatou na podobné úrovni se odmítám zabývat.
Když se někomu snažíte nasadit psí hlavu dělejte to pořádně a alespoň ten argument upleťte z toho co ten člověk píše a zastává, ne z toho co zastává Vlastimil. Mě je nějaký NWO u včelína, já se bavím o přiměřenosti a adekvátnosti vládního postupu, směru, zaměření, efektivitě a účinku přijatých opatření a důsledcích které budou mít včetně těch dlouhodobých které Vy naprosto ignorujete a přijdou Vám marginální. Mě to marginální nepřijde, adekvátní také ne a funkční už vůbec. Víc represe jen demonstruje vládní neschopnost. A to všechno je průser. Vy jste si z toho jen vybral kúsek na kterém rajtujete.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se ti nesnažím nasadit psí hlavu.

Něco napíšeš tak na to odpovím.

Piš to jasně, co si teda myslíš. To je k tématu a pořád nepiš hloupý invektivy proti mně.

Já ty dlouhodobé důsledky chápu a chápal jsem je už na začátku covidové krize. Jen si mezi životama a zdravím lidí na jedné straně a problémy, co přináší omezení vybírám ty životy a zdraví. Těm, co maj finační problémy by měl stát pomáhat a sedět doma nepovažuju za nic tragického. Pomáhá se napřed těm, co jsou na tom nejhůř.

Psal jsem to tady už dávno, když se tu žádný PzKpfw neobjevoval.

Možná by stálo za to se trochu seznámit s tím, co kdo napsal, když se někam vmísím do diskuse.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

* Nedalo mi nezareagovat na jednu z Vašich tapet.

Já ty dlouhodobé důsledky chápu a chápal jsem je už na začátku covidové krize. Jen si mezi životama a zdravím lidí na jedné straně a problémy, co přináší omezení vybírám ty životy a zdraví.
> Namísto toho, abychom se tady bavili o této sofiině volbě a probírali aspekty různých vyhlášených zásahů Vy si tu snažíte ustanovit svůj prostor jako pes a všechno ukřičet. Dovolím si tvrdit, že dlouhodobé důsledky Vám nedocházejí, protože kdybyste je chápal nemohl byste s čistým svědomím tvrdit co tvrdíte. Opatření páchají neuvěřitelnou škodu. A nemusely by.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omezení sociálních kontaktů funguje velice dobře. Stačí se podívat na grafy počtu nakažených. Vždy, když se zavedla opatření, tak v příslušné dobře rychle počty nakažených klesaly. A naopak, vždy, když se rozvolnilo, tak počty nakažených stoupaly. Chtělo to jen vydržet, jak to udělalo Německo a Rakousko. Ti měli na jaře velké počty nakažených a mrtvých, poučili se a na podzim už nedělali chyby, na rozdíl od Babiše, který musel mít rozvolnění před volbami a před Vánoci.
Vládě nevěří spousta lidí proto, že slyší od Demošky a od různých exotů, kterým dávají prostor v našich/vašich médiích věčnou negaci všeho, co vláda udělá.
Opatření nefungují, protože je vláda nevymáhá a protože jí Demoška, za vřelé asistence Okamury a Klausů do toho neustále háže vidle. Tohle nedělají veřejnoprávní média, ani opozice nikde na světě.
Dává se nám za vzor Švédsko (1280 mrtvých/1M), ale to má mnohonásobně více mrtvých, než kolik mají okolní státy Dánsko (409), Norsko (116), Finsko (138) a Estonsk (469).
Omezení sociálních kontaktů je dávno osvědčený způsob boje s epidemií. Karanténa je slovo, které vzniklo právě na základě tohoto principu, je odvozeno od italského výrazu pro číslovku 40. Lodě, které připlouvaly do Benátek, nesměly do přístavu po dobu 40 dní.
Hranice okresu je stanovena z důvodů vymáhání, protože stále jsou tabule na silnicích a je to snadno rozeznatelné. Kdyby byla zvolena vzdálenost 500 m od obydlí (jako v Izraeli), hůře by se to vymáhalo. Už vidím naše krajany, jak se do nekonečna dohadují, že byli ve vzdálenosti 499 m a ne 501 m.
Ano, opatření vlády přišla příliš pozdě a byla málo razantní. Ano, opatření se nedodržovala, protože opozice a TV TOP z toho udělali politikum a ukázali, že politikaření je pro ně důležitější než zdraví a životy lidí či stav naší ekonomiky. Právě příklad Śvédska ukazuje, že obětovat zdraví lidí ekonomice nefunguje. Švédsko obětovalo starou generaci a stejně se jejich ekonomika propadla podobným způsobem, jako ekonomika sousedních zemí, které zavedly striktní opatření.

Průměrný počet slepic: 4.5 (40 hlasů)

„ …. Tento převratný nápad zní, že nemocniční personál posílí ambulantní lékaři. Tím se „vyřeší“ nedostatek lékařů v nemocnicích, v české kotlině zavládne klid a mír a covid-19 se dá zbaběle na ústup. Pan Hamáček samozřejmě při snění o lepších zítřcích vychází ze své praxe. Protože jak známo, ministrem může být dle Ústavy každý. T …..“
https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/zdravotnictvi-povaleci-z-kav…

Průměrný počet slepic: 2.6 (17 hlasů)

ČT 24 vyhrabe nějakou demokratickou fanfárou, aby to mělo důstojný průběh !

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)