Výbuch v Bejrůtu

Autor

Posouvám článek o zemědělství o den a reaguji na aktualitu, která podle mě se zemědělstvím úzce souvisí. Dotkl jsem se toho už včera večer v diskusi. 

V Bejrůtu došlo k obrovskému výbuchu, který srovnal se zemí pěkný kus města. Mrtvých budou určitě stovky ne-li tisíce. Zatím vládne chaos a nikdo nic moc neví. 

Dovolím si proto Vidlácky spekulovat o výbuchu skladu s dusičnanem amonným. Video z výbuchu, které jsem viděl se hodně podobalo tomu, co nám ukazovali v práci při školení. Nejprve kouř, záblesk a pak bílá koule, která náhle zmizí. Takhle vybuchuje krystalický ledek. 

Sklady ACHP (agrochemický podnik) byly počítány na kapacitu 10.000 tun a důsledně se stavěly mimo obce a nejlépe někde v ďolíku, aby se minimalizovaly dopady případného výbuchu. V našich krajích ale už dávno došlo k posunu technologie. Ledek se spéká dohromady s vápencem a dohromady tvoří v podstatě neškodné kuličky.

Ve světě se to ale ještě moc nedělá. Proto ten výbuch v Texasu před pár lety  a zřejmě proto ten výbuch v Bejrůtu. Ledek amonný je možné nechat krystalizovat na poměrně velké krystaly, což usnadňuje rozmetání, ale také to zvyšuje výbušnost. 

Netroufám si spekulovat, jestli za výbuchem stála nepozornost, nedbalost nebo nějaký terorista, který věděl, kam dát rozbušku, ale podle fotek došlo k výbuchu vedle obilného sila, což se skoro vnucuje, že to byla ta část přístavu, kde se kšeftuje se zemědělstvím. Navíc dusičnany se těží v Sýrii a tam je Asad hrozně ee, takže se ledacos určitě vozí přes Libanon. 

Obilné silo výbuch přestálo, byť je značně pochroumané. Atomovku by nepřežilo nic. Termobarická puma vypadá jinak, protože výbuch je jak slunce, byť nedosahuje velikosti atomovky. Z výbuchu navíc neodlétaly žádné šrapnely, petardy ani nic podobného, proto bych si nevsadil na vojenské skladiště. 

Další výbuchy pak mohly nastat od poškozených nádrží s benzínem, plynem a podobně. 

Bejrůt je v blízkosti hodně dlouhodobého konfliktu vedle Izraele. Ale v tomto případě bych si myslel, že jde spíš o nedbalost, nebo hloupou náhodu, jako že za zdí je z jedné strany skladiště ledku a z druhé strany skladiště několika autogenových lahví a kolem chodil blbec s cigárem. 

Vyšetřování se potáhne, protože tohle mělo potenciál jako když bombardovali Drážďany nebo Tokio. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (56 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

(Čímž pochopitelně nemyslím to protáhnutí vyšetřování, to se dnes rozumí samo sebou.)

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Dusíkatá hnojiva se získávají ze vzduchu postupy vázání vzdušného dusíku na dusíkaté sloučeniny:

Výroba kyseliny dusičné v elektrickém oblouku podle Birkenlanda a Eydeho a z ní dusičnanu vápenatého. Dnes se již nepoužívá.
Výroba kyanamidu vápenatého podle Franka a Caroa azotací karbidu vápníku. Používána velmi málo.
Syntéza amoniaku z vodíku a dusíku podle Habera a Bosche. Nejrozšířenější a také nejlevnější.

V Sýrii se těží fosfáty, je tam ložisko fosforu neznečištěné kadmiem (větší ložisko je v Maroku). Explodovalo ale dusíkaté hnojivo. Odhaduji, že kvůli válce není v Sýrii dost výrobních kapacit ani energie na vlastní výrobu dusíkatých hnojiv a tak si je museli dovézt. Kvůli embargu přes přístav v Bejrútu, a prý už před rokem. Při takové koncentraci už stačí maličkost. Na teroristy bych nehádal, protože ti by rok nečekali, jestli někdo hnojivo neodveze.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/v-bejr…

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fritz Haber (byl židovského původu) jednak obdržel Nobelovu cenu, jednak válečné vyznamenání (byl také povýšen) od Kajzra Vildy. To první dostal hlavně za to, že " nasytil lidstvo", to druhé za vynález a aplikaci (byl přímo na místě, velel jednotce , která vypustila plyn - tedy aplikovala zbraň hromadného ničení) bojových plynů během Velké války......
Také cyklon B je jeho dílo . Zde za jeho masově zločinnou aplikaci , především na lidech židovského původu, ovšem odpovědnost nenesl, byl již po smrti.

V té souvislosti je zajímavé, že 1) Nobel tvrdil, že dynamit je tak zničující zbraní, že zaručí lidstvu mír - žádné armády se totiž nedopustí toho, aby dynamit použily 2) totéž tvrdili o kulometu Maxim 3) obdobně F. Haber tvrdil, že války teď budou prakticky nemožné, když je k dispozici tak smrtící zbraň jako jsou jí bojové plyny a nakonec (nikdy neříkej nakonec !!!) 4) se tvrdilo, že trvalý mír zaručuje vynález jaderných zbraní, opět z podobných důvodů, které různí protagonisté a účastníci kšeftu se zbraněmi uváděli zřejmě vždy, když potřebují ulevit svému svědomí, respektive ho oklamat, respektive oklamat jiné lidi. Což se například Fritzi Haberovi nepodařilo dokonce ani ve vztahu ke své manželce.

Douška.
Možná by měla být zavedena nějaká zvláštní cena, například" Za Spásu i pozabíjení velkého množství osob", mohla by být udělena i kolektivu, například Církvi.....
Udílel by ji Paradoxní výbor, nejlépe by bylo kdyby sídlil v oslu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

povídali, že to tam bylo skladováno hafo roků/něco jako zabavené či pozasvstavený výdej/....... tak nevím

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

no pokud tam ten šmejd byl skladovaný tak dlouho (a čert ví, jak dlouho, kde a jak byl skladovaný předtím) tak se ani nedivím, že se nechtěl dále kochat krásou interiéru libanonského skladu. Vsadím se že po tych letech už byl nadržený na paní Ledeckou a hurá do ulic ju hledat. A rozpálit se ledek umí i sám, kór když je ho hodně, je zpocenej a je mu horko (samou radostí z toho sere kyslík), nebo pokud potká někoho katalitycky ochotného, nejlépe pana Hliníka.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A co se děje, když se pak potká nažhavenej ledek s ledeckou?
Ví bůh...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

😉

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

akorát marně hledám relevantní informace o těch miniatomovkách co vyrábějí amíci. Pokud budu brát vzor z scifi/Gerd Prokop/ - tak podobné průšvihy / nehody, se zkoušely v místech, kde se to mohlo nějak jinak ukecat.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

On žádný, ani krystalický ledek sám od sebe nebouchá. Ledek potřebuje jistý druh přísady a s tou přísadou řádně promíchat. Používal jsem na to zednickou míchačku. Dále potřebuje tato směs "počinovou nálož". Rozbuška na to nestačí.
Býval jsem střelmistrem a na svou práci jsem spotřeboval hodně tun ledku. Článek o bouchavosti ledku je bez znalosti zcestný. Ale to nevadí. Ledek je při teroristických útocích daleko před Semtexem či C4.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

In reply to by Tekutý Prd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nás učili něco jiného... Ne že by to bouchalo jak střelný prach, ale bouchnout to umí. Stačí menší požár a podobně. Například proto nesmí do skladu s hnojivy vjet cisterna s naftou nebo benzínem. Tedy podle starých předpisů. 

Stejně tak se nesmí skladovat vedle sebe v kójích dusičnan draselný, ani jiné draselná sůl a dusičnan amonný. Musí být mezi nimi vždycky další kóje. Dusičnany jsou velmi stabilní co do nárazu, ale mají tendenci dělat skopičiny při změně tlaku a teploty. Proto dávat bacha na horké letní dny a sledovat kdyby se to chtělo samozahřívat při hodně vlhkých dnech, kdy je nad třicet stupňů a skoro stoprocentní vlhkost. Požár stačí na výbuch. Tolik naše školení.  

Samozřejmě nejsem střelmistr, jen chodím denně okolo tisíců tun ledku a chodím na školení co by se mohlo stát. Takže bych si myslel, že stačí vhodné podmínky a zbytek se pak už stane sám. Ostatně v Texasu také bouchl sklad hnojiv a pochybuju, že by tam dělali počinovou nálož nebo tam dávali přísady. Prostě se to povedlo. Proto se stavěly sklady mimo obytné oblasti. 

A samozřejmě nevylučuju nějakého šikovného borce s dostatečnými znalostmi, který tomu ledku k výbuchu pomohl pro větší slávu alláhovu či jiného boha, poloboha, čtvrtboha či osminkoboha. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Kupodivu i poměrně brizantním a razantním důlním "střelivem" může člověk mlátit například o kolejnici...a ono nic. Normálně to chlapi kradli a hnojili tím. Prostě je třeba iniciační nálože (většinou rozbuška).
Obecně záleží na složení, užívají se tak např. nejen senzibilizátory, ale na druhé straně i flegmatizátory.

Jinou věcí jsou změny vlastností v čase , nebezpečné je např. tkzv. pocení (z toho může bolet při delším pobytu ve skladu hlava, už ale nevím co za svinstvo se při tom pocení vylučuje).
A segregace při skladování , ta je nutná. Proto mj., ta barevnost obalů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Ledek je ledek a je úplně jedno, jaký a odkud. Jedná se o dusičnan sodný. Konec, tečka.
Tzv. pocení se odehrává při stárnutí dynamitu, z nějž se vylučuje trinitrát glycerolu, nesprávně řečeno nitroglycerín, což je klíčová složka této látky.
Jak by se hnojilo důlním střelivem, to netuším. Za mého účinkování v díře se užíval perunit, se kterým by se toho moc nenahnojilo. Je to totiž modifikovaný dynamit, neboli onen nitroglycerín smíchaný s obyčejnou hlínou (křemelina), což je obyč písek s vysokým podílem ústrojných látek, zejména křemičitých a občas něco málo vápenitých schránek drobných organizmů..
Pokud je dynamit "čerstvý", můžete s ním opravdu bezpečně mlátit o zem, iniciuje se kombinací tlaku a teploty, neboli je potřeba rozbuška, která zaručuje potřebnou teplotu i tlak - oboje naráz.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Právě to se cení na obou výrobcích, že nevybuchnou jen tak na úder, ale dá se s nimi bezpečně zacházet. Trinitrotoluen jsme přivedli k nepřeslechnutelnému výbuchu (špetku) na strojním bucharu, jinak se do něj dá mlátit kladivem a ono nic. Dynamit i TNT jsou v nepovolaných rukách nebezpečné vysokou toxicitou (TNT nemá chuť),která je srovnatelná s cyankáli. Tritolem jsem jako hoch zatápel v kamnech (hnusně čadí), zbyl ve městě po muniční fabrice . Střelmistr si hlídá roznětky pečlivě jako oko v hlavě kdežto nějaká patrona TNT ho zas tak nerozhází.
A do amonledku se pro alergiky namísto nafty hodí jedlé oleje (u nás za stejnou cenu).

Zatím bez slepic

Iniciační, následovaný rozkladem NH4NO3. Tady je to rozpitvané včetně energetické bilance NH4NO3--->H2O + N2O + energie https://www.researchgate.net/publication/263578419_Review_on_Thermal_De…

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

V rozporu se zdejším dvorkem, kloním se spíše k názoru amerických generálů, že se jednalo o nový typ termobarické bomby. Sila roztrhaná zevnitř tomu nasvědčují. Stejně tak dvojí typ exploze- jedna iniciační a druhá dokonale kulová, ale ne ohnivá koule, jen to mě mírně mate. Ledek a vše ostatní bouchlo následně v rámci exploze termobarického aeorosolu.
Budu velmi rád, když se budu mýlit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cituji z novin:
"Zatím provedené vyšetřování ukazuje, že za výbuchem stojí nedbalost, kdy se s uskladněným ledkem nic nedělalo navzdory varováním, že hrozí nebezpečí výbuchu. Před půl rokem inspekční tým varoval, že pokud nebude dusičnan amonný odvezen, mohl by „vyhodit do vzduchu celý Bejrút”, uvedl zdroj agentury Reuters napojený na správu přístavu. Byl skladován bez potřebných bezpečnostních opatření.

„Je to nedbalost,” řekl agentuře jiný oficiální zdroj a dodal, že se otázka bezpečnosti uložení materiálu dostala před několik komisí a soudců, ale „nic se neudělalo”.

Hořet začalo v úterý ve skladu číslo 9, odkud se požár rozšířil do skladu číslo 12, kde byl ledek."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jsou na začátku vidět ty poškozený sila a potom ta zkáza města:

https://www.youtube.com/watch?v=X3o7ZbB5Bqs

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

jste zmínil výbuch v Texasu, rozhlídnul jsem se co je o tom na internetu.

Základní fakta jsou tady:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vybuch-chemicky-ve-westu-zavinil…

Záběr výbuchu tady:

https://www.youtube.com/watch?v=JTVUA-jJ11I

Záběr zničenejch baráčků ze špejlí

https://media1.s-nbcnews.com/j/newscms/2016_19/1258111/151011-west-texa…

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Jenže...
Přišla tak nějak jako na zavolanou.
Sionistická entita zvýšila počet útoků proti Sýrii a začala útočit i proti Libanonu; s obvyklým blablabla Írán a blablabla Hizballáh.
Jenže...
Okupaci Libanonu musela ukončit právě a pouze protože Hizballáh. Bez něho už by Libanon buď nebyl vůbec, nebo by ho byla půlka okupovaná sionisty. A jako na potvoru ta nejúrodnější část Libanonu.
Poslední sionisty okupovanou libanonskou enklávou je oblast Shebaa. Ta je jednak součástí Libanonu, dále pak součástí sionisty okupovaných Golan a rovněž je důležitým pohraničím Libanon-Sýrie.

A protože se Netanjahuovým ultrasionistům poslední dva roky skutečně krutě nedaří, nezbývá mu nic jiného než útočit kolem, aby se udržel u vesla uvnitř. Nezapomínejme, že v případě sionistické entity jde o vojensko-klerikální diktaturu, která má s demokracií a občanskou společností společného jen velmi pramálo. Prakticky nic. O civilních záležitostech rozhodují rabíni a o všem ostatním - vč. sdělovadel - generálové; byť mainstreamy po celém světě předstírají, že jde o demokratický stát.
Takže Netanjahu - mimochodem trestně stíhaný za korupci a tunelování státního rozpočtu - hraje vabank.
Generálové jsou neklidní, protože se ekonomice nedaří a není dost peněz na armádu, "lid" je neklidný, protože raketově roste nezaměstnanost a chudoba. Ortodoxní a ultraortodoxní rabíni jsou neklidní, protože ovce vykazují rostoucí neposlušnost, což pro ortodoxy znamená nedostatek financí na socdávky pro jejich abnormálně velké NEpracující rodiny. A aby toho nebylo málo, tak Jordánsko, Libanon a Sýrie ne a ne padnout. O Íránu ani nemluvě.
Jako by se proti Netanjahuovi všechno spiklo. Navíc ani troje volby během jednoho roku mu nezajistily většinovou vládu, byť je s odřenýma ušima vyhrál. nejen v Knesetu se už otevřeně hovoří o nutnosti vypsat čtvrté volby, protože ekonomika i společnost se sypou jak hrad z písku.

PLUS do toho všeho svrabu ještě korunáč, jehož epidemii země těžce nezvládá. Nezvládá ji, mimochodem, i proto, že tamní ortodoxní sekty donedávna úplně kašlaly na protiepidemická opatření a i nyní se jim podvolují jen velice neochotně. Jenže o tom se nesmí psát ani mluvit. Kromě toho tam zdravotnictví donedávna (tuším do června) ministroval ultraortodoxní rabín - stařec s nedokončeným základním vzděláním.

No, a to všechno výše uvedené je důvodem, proč si myslím, že výbuch v Bejrútu spíš NEbyla náhoda.
Stejně, jako nejsou náhodami "záhadné" výbuchy v energetických, vojenských a průmyslových zařízeních v Íránu a Sýrii.
Patrně hoši poněkud přepískli sílu a umístění nálože, takže exploze způsobily mnohem větší škody než plánovali. Tomu by odpovídala i sionistická reakce - Ashkenaziho okamžité tvrzení, že Izrael v tom nemá pracky, a jeho blesková nabídka humanitární pomoci. Explozí totiž bylo poškozeno minimálně jedno plavidlo OSN a bylo zraněno několik desítek příslušníků UNIFIL. Ne, že by to hrálo nějakou zásadní roli, protože na OSN sionisté zvysoka kálejí. Ale je to drobná komplikace.

Tož tak...

Průměrný počet slepic: 4.5 (37 hlasů)

Pane Občan.
Souhlasím.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jako z projevů politika. Hodně slov, nevysvětlujícich ke konkrétní situaci vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

na generála, který k tomu dal příkaz, tak to nemohu sloužit. Ani kdybych to numero měl v notesu.

Uvedl jsem KONKRÉTNĚ, co mě vede k domněnce, že se nejedná o nehodu a že to byl státněteroristický útok.
Můžete použít KONKRÉTNÍ ARGUMENTY a mou domněnku vyvrátit.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Tohle není analýza, ale tendenční výlev.

Nemáte tam nikde data. Shebaa je okupována od kdy? Od roku 1967? V kterejch letech si tam přidali další kousek?

Nezmiňujete, že Libanonci se mydlili mezi sebou. Nezmiňujete vnitřní rozdělení libanonské populace podle víry.

Nezmiňujete obrovské a dlouhotrvající ekonomické problémy a manifestace proti vládě z let 2019 a 2020.
Nezmiňujete Syřany, kteří tam jsou už dlouhá léta a je jich asi čtvrtina současné populace, ne-li víc.
Nezmiňujete Palestince v uprchlických táborech.
Nezmiňujete napětí díky covidu-19.

Izrael nazýváte sionistickou entitou (jako hoši z Hizballáh), jakoby šlo právě o to hnutí a nebyl to stát, kde mají i jiné starosti.

Netanjahuovým ultrasionistům se nedaří tak, že jsou přeci jen ještě ve vládě a on ministerský předseda. Jaký výraz se používá pro strany, co končí jako ODA nebo VV.

V Izraeli mají pravidelně parlamentní volby, to z něj dělá demokracii - není to diktatura, jako nebyla diktatura Miloševičova Jugoslávie, kde dokonce padl režim mezi dvěma koly voleb, který by Miloševičova strana zase vyhrála.

Rabíni rozhodují jenom pro věřící. Otevřeně homosexuální židé tam nejsou z nařízení rabínů a generálů. Generálové tam mají velké slovo, protože je to země obklopená nepřáteli a věčné válce se sousedy.

Netanyahuovým velkým nepřítelem je hlavně soudruh Soros, takže všechen křik o korupci má stejnou váhu jako tady křik proti Babišovi a v USA proti Trumpovi.

Vedle svých rozvrácených sousedů je Izrael velmi stabilní země, včetně Iránu, kde mají 3 milióny narkomanů - sousedí s Afgánistánem a tam doopravdy vládnou náboženští představitelé, ne že do toho jenom kecaj vládě.

Záhadné výbuchy ve vojenských zařízeních ukazují, na co má smysl útočit. Tohle je jak Mašíni likvidující socialismus zapalováním stodol.

Bleskově nabídla pomoc i česká vláda. To už se tak dělá, že se nečeká dva měsíce s nabídkou urgentní pomoci.

2,750 tun chemikálie jako přepísklá síla nálože? Jakože nemaj v celým Izraeli někoho, kdo to spočítá? To by mělo být přibližně 40 x 40 x 1 metr. To to tam jako navozili tajně nebo co? Akutní vojenskej význam? Žádnej.

I kdyby to udělal Izrael, tak ne z důvodů, co tu udáváte.

Průměrný počet slepic: 2.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

lidí v noci nespí

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

když obloha bledne
ukládá se xpánku
zavřel třístou stránku.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

taky samovznícením. V Nantes se blbec přiznal. V Bejrůtu se nejspíš vypařil. Co v epicentru vyšetří? Hloubku díry.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Proč hned za vším vidět teroristický útok? Bohatě postačí laxní přístup k bezpečnostním zásadám - zcela v blízkovýchodním stylu. Pokud jste schopni podle těch filmečků z mobilu určit co vlastně bouchlo a z jakého důvodu, tak by pro vás neměl být problém ani měnit vodu ve víno, množit ryby a křísit mrtvé. Odhadovat počty obětí v tomto stadiu je o ničem, nicméně si dovoluji vidlákovo číslo tisíců snížit o jednu nulu.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

a z minulých dějů si bere poučení. Vím, co je to vyhořelý barák a ztráta majetku a vím také, co je to cizí zavinění bez náhrady škody. Zkušenost mi nikam nezapadla, je živá pořád.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

se taky těžko zapomínají.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Právě nyní by se hodil výklad expertů a odborníků na mediální vzdělávání, jak pracovat se seriózními a důvěryhodnými zdrojy a zapojit kritické myšlení😊
Citace z Aktuálně z odkazu od Ah:
"Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba", řekl prezident Trump na tiskové konferenci.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Opatrně s názory skvělých amerických generálů Ti samí totiž chtěli v odvetu za masakr spáchaný Čečenci při maratonu v Bostonu bombardovat Prahu. Chechnya jako Czechia. Asi neumí ani používat Google Map. Pak ti samí dávali dobrozdání o chemickém útoku Asáda - a nakonec vše ukazuje na Bílé přilby. Asi humanitární útok. Největší majstrštyk se jim ovšem povedl se zbraněmi hromadného ničení v Iráku, které má určitě Saddám ještě zakopané v tjaných skladech. Tajných natolik, že je ještě nikdo neobjevil, a to našli i Saddáma v díře na dvorku. Takže od té doby beru prohlášení amerických generálů s velkou rezervou.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

já bych spíš jednu nulku přidala, uvidíme v nezávislých zdrojích jak to bude přibývat

Zatím bez slepic

Zvláště když stejné laxismus se občas objeví i v USA, Rusku nebo v našich Vrběticích.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Explodoval ledek
kouř byl tří barev
točil to svědek
nejspíš Gubarev.

Jakou roli státu
nyní budem zřít?
Děcka hledaj tátu
lid jde chatařit.

Co od státu dostanu?
To, co jsem mu dal?
Měl bych jít spát do stanu,
půjdu ale dál.
Pro stát budu hovadem,
když jsem teďka nomádem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Lidé spjati životy
nabídnou ti rámě;
na hrob chodí siroty
tátovi a mámě...

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo si pamatuje rozstřel hnoje na poli pomocí trhaviny a přidáním ledku.
Potvrzuji popis Tekutý Prd,musí se tomu pomoci jinou trhavinou i samotné střelivo bude hořet a nebouchne.
Zřejmě to bylo určeno k brzkému vývozu,ledek se nějak dlouho neskladuje i k vůli tomu co popisuje pan Vidlák,co vím,ani ACHP to dlouho neskladovalo,dovezlo jen tolik,kolik si objednávali ZD.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebylo náhodou nějaké vlakové neštěstí, kde náhodou byly vagóny s ledkem, a jiné cisterny tak blbě seřazeny, že po nárazu to náhodou bouchlo.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Ale o tom to je, je super 100x psát "ledek sám nebouchá, tak co blbnete", ale když se nahodou potkají dva vagony co nemaji, zacne zatikat, z vedlejsiho skladu kam nekdo omylem ndal neco co nemel atd., ve výsledku to buchne...

Je to jako v elektrikařině, všichni ví, že si mají vypnout když to jde jističe a pak dělat, přesto se dodržuje 2 lidi, ale pak se najde někdo kdo si řekne NE, vim co dělám a pak zůstane na vedení, dokud nevyjde na chodbu majitel a uvidí, že na vedení visí montér :(

Lidi jsou omylní, věci se pokazí atd., takže se předchází nahodilosti a stejně pak občas něco buchne :(

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

nevím, jak je to včil, ale z dob kdy se ledacos nesmělo a ledacos muselo pamatuji, že v těch dlouhých soupravách, když se vezla nějaká taková nedobrota musely být proloženy prázdnými vagony. A hasiči a OSOŽáci po celé trase v pohotovosti. No a proto byly ty vlaky parádně dlouhý....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Až teď, zrovna když na BV eskaluje napětí, Izrael a Libanon mají ekonomické problémy a Izraeli by se náramně hodilo, kdyby Libanon úplně klekl, to jako na zavolanou bouchne, srovná to půlku hlavního města se zemí a VYŘADÍ PŘÍSTAV S VOJENSKOU NÁMOŘNÍ ZÁKLADNOU Z PROVOZU (jediný další FUNKČNÍ přístav má Libanon v Tripoli).

Ale budiž. Budu věřit na to, že sklad byl úplně nehlídanej a že náhodou šel okolo nějakej kuřák, co odhodil vajgla tak šikovně, že to vyletělo do povětří.
Bude to tak asi bezpečnější.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Napětí tam je přeci pořád.

Média hlásí, že vedle vybuchl sklad se zábavní pyrotechnikou (možná nějaká diverze místních Vietnamců) a jinde, že tam dělali svářečské práce.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Já to tušila, že v tom bude onen ledek, či co a ne náš suchoučkej ječmen :-)
Intelekt mi rapidně ubývá, .... a tak co, co jsem zapomněla, mne netíží
Přece si nebudu pamatovat všechny záležitosti půl století staré,
i na Bejrůt, či kde to bylo, přímo nezúčastnění zapomenou,
a to podstatně dříve. Tedy pokud se vzpomínka nebude hodit.
Budou další události, jiné výbuchy a korony,.....

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Bohužel i prach, v určité koncentraci, taky bouchá.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

I mouka.

Výbuch prachu v dole horší výbuchu metanu.

I prachy bouchají, ale pouze zprostředkovaně. Mají mezní hodnoty minimální (nejsou) i maximální (hyperinflace).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

jinochům toužícím po dobrodružství iniciovat explozi moučného prachu. Ani to nedalo moc práce.

Btw od té doby má pár takřka neznatelných jizev od popálenin a dodnes jaksi nechápu, proč se říká "dobrodružství". Podle mého mínění by se správně mělo říkat ŠPATNODRUŽSTVÍ.
A propos - to slovo jsem asi vymyslel já, protože jsem jej neslyšel od nikoho jiného. Ale je to už strašně dávno.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

My špatnodružili se tuším že při pomoci dentakrylu (bílý prašek v takové kovové krabici) . No a samozřejmě suřík plus hliníkový prášek a trochu síry, jednomu špatnodružníku pak přišívali palec. No a aby toho nebylo málo tak i karbid.

Ten znáte ?
Válka - dva kamarádi v zákopu do kterého směřuje dělostřelecká palba nepřítele . Pojednou : " Řacchhh!!!!!", dělostřelecký granát trefí přímo ten zákop. Jednoho z kamarádů to trefí do hlavy - roztržená tvář, rozsekaná ústa, prostě celý obličej nadranc, jedna velká díra od ucha k uchu.....Druhý z kamarádů se zvedne, opráší se a otočí se směrem k tomu prvnímu :" Jo, tobě se to směje, ale víš jak já jsem se lekl ?!???"

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)