Jaderná dohoda

Autor
Štítky

Donald Trump ukončí platnost jaderné dohody s Íránem a znovu zavede sankce. Netřeba to více rozebírat, kokněte se na běžné zpravodajství a dozvíte se všechny potřebné informace. Jak je možné, že se dá jednostranně vypovědět smlouva, zdůvodnění, proč je ta dohoda špatná a k tomu ještě velké množství balastu o ničem. Já bych k tomu měl  pár vlastních poznámek:  

Jednak Brusel a velcí Evropští hráči chtějí dohodu stále dodržovat. Není divu, nacpali do Íránu spousty peněz a těšili se na velké zisky. A tak má náš oblíbený Evropský hodnoťák Jakub Janda další problém... Půjde s Bruselí a nebo s Washingtonem? Mohli bychom se dozvědět, kdo ho více platí a kdo ho vlastně řídí. Na druhou stranu, součástí sankcí jsou sankce proti každému, kdo by s Íránem obchodoval... Myslím že na stole někde v Berlíně už leží dohoda ve smyslu, my v USA vám nezavedeme clo na ocel a hliník a vy nebudete kšeftovat a Ajatoláhy... A když na to dojde, hliník v USA je větší byznys než Teheránský ekonomický boom. 

Víte, já o Íránu moc nevím a myslím že je nás takových většina.  Ta země má prostě slušně střežené hranice, nemůžete si tam volně korzovat a zápaďan je tam jak bílá vrána. Naši američtí bratři to tam vykreslují jako zemi zla řízenou šílenými islámskými kleriky, ale ten jejich prezident Rúuhání se zdál docela normální. Nevidím žádný rozdíl mezi ním a třeba Saúdy, či Pákistánem, nebo tím Karzáím, což je podle nás nejlepší dobro pro Afghanistán. Každopádně bych si vsadil na jednu věc... Írán je dost uzavřený a běžný Íránec se jen tak do světa nepodívá. To znamená že po mnoha letech izolace už normální občan nevěří své vládě ani pravdu. Bude to tam mezi lidmi dost podobné jako tady v osmdesátých letech. Navíc nejvyšší slovo tam má Alláh, neboli jeho velmi blízký kámoš Chamenejí. Zaklínat se bohem má vždycky jednu nevýhodu, nemůžete přiznat, že jste udělali chybu, protože bůh přece chyby nedělá. To znamená, že v pozici šedé eminence sedí chlap, který nadělal jako každý člověk spoustu pitomostí, ale nemůže to přiznat. To se na vládě a oblíbenosti musí projevit. Samozřejmě ne veřejně. Když vás mohou oběsit na jeřábu, tak si dáte sakra pozor na jazyk. Přes všechna velkohubá prohlášení režimua oblíbených generálech, oni tam nejsou pevní v kramflecích. 

Z toho vyplývá, že atomovka by se mohla hodit a já si osobně myslím, že už ji dávno mají. Možná ne smontovanou, ale někde hluboko v horách je tajné zařízení, kde je v tom nejpřísnějším režimu schováno dost plutonia na pár hlavic. Rakety mají taky, mají je dokonce odzkoušené a udělat z plutonia účinnou bombičku, to už vlastně docela jednoduché.

Proto nechápu, k čemu to vypovězení dohody bude... Ať už bombu mají nebo nemají, rozhodně teď rapidně zesílí hlas těch, kteří vždycky říkali, že se s těmi západními satany nedá jednat a musí se to dělat jako u Kima v KLDR, protože tomu jedinému Amerika rozumí. Pokud bombu nemají, budou se dost snažit, aby ji měli, pokud ji mají, budou makat na tom, aby jich měli víc. Jestli se tomuhle stavu říká bezpečnější svět, tak jsem se narodil na špatné planetě. 

A teď to hlavní:

Všimli jste si, že USA už mají tolik nepřátel, že chtě nechtě, když bojují s jedním, tak automaticky pomáhají jinému? Írán bude mít problémy s prodejem ropy... a tak jdou ceny nahoru. Putin dneska musel celou noc vrnět blahem a hned ráno si určitě spočítal, kolik mu to hodí na nové armádní hračky. Ropa jde do Německa, které platí včas, akurátně a tak jak má. To bude nových tanků, letadel a vrtulníků. Už to tak mají pod hvězdami a pruhy dlouho - tak bojovali proti Asadovi, až pomohli Islámskému státu. Tak bojovali proti Islámskému státu, až posílili Kurdy... Tak bojovali proti Husajnovi v Iráku, až posílili Írán. Všechno jeden vedle druhého samý nepřítel Ameriky. 

Na druhou stranu je pravda, že vypovězení jaderné dohody s Íránem a zavedení sankcí je asi jediné, jak se dá ten Írán trochu držet zkrátka. Že mu v Sýrii občas hodíte na hlavu bombu či Tomahawk, to nemá žádný vojenský význam... ale omezit mu prachy, to je určitě účinnější než tisíc křídlatých raket. I když ne dost účinné. Jen tam někde uvnitř režimu posílíte další nepřátele svobodného světa. 

Navenek to vypadá, že největší radost musí mít Izrael. Ale já bych si na to nevsadil. Írán v Sýrii zůstane, protože to hlavní už vybojoval a teď už je to celkem laciné. A probouzet se v Tel Avivu s vědomím, že Íránu stačí jediná atomovka, aby z Izraele nezbylo nic... to nebude nic příjemného. 

Ve výsledku mají USA zase méně přátel a zase více nepřátel. Vedlejší aspekty vypovězení této dohody ještě naštvou velkou řadu dalších lidí, znovu se vzroste nedůvěra ve všechno, co Washington řekne. Izrael nic nezíská, Írán bude mít problémy. A Putin na tom zase vydělá. Jestli to takhle půjde dál, nakonec ten Rus to svoje hospodářství i impérium fakt vybuduje.   

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Nemyslím si, že problém byl v ekonomice, naopak pro rozumné vedení by byly ohromné příležitosti - viz Čína. Problém byl v omezení základních svobod a v ideologické vyprahlosti. 80-90% lidí nebralo komunistické kydy vážně. Ideologie se vyčerpala a muselo by přijít na řadu násilí k udržení moci a do toho se za Gorbačova už nikomu nechtělo a navíc ani komunisti už svým kecům nevěřili. Bonmotem by se dalo říci, že komuniské skončili v okamžiku, když přestali věřit i tomu v čem měli pravdu. (a jak se nyní přesvědčujeme, těch pravd nebylo zrovna málo :-)

Hezký den J.

Zatím bez slepic

úplně postačí pohledat staré soc prc noviny.
Ekonomika byla vnitřně předlužená jako prase. Mnohé fabriky řešily druhotnou platební neschopnost, bojovaly každé dva týdny o škváru na výplaty.
Na jedné straně byly narvané sklady nepotřebným harampádím, které nikdo nechtěl, a na druhé straně zoufale pokulhával spotřební průmysl - lidi neměli za co utrácet prachy. Náš největší nepřítel nebyla CIA a spol., nýbrž SPK - Státní plánovací komise.
Obrovským problémem byly zásoby, sklady byly přeplněné surovinami a polotovary, které bylo nutno zaplatit a skladovat - a to všecko byly naprosto horentní částky.
K tomu neefektivní výroba, energeticky a materiálově nákladné produkty, zastaralé technologické postupy, upadající vývoz za hranice ČSSR, platební neschopnost uvnitř RVHP, prodejní ceny pokřivené regulací.
A problém nejzásadnější - komanči se strašlivě báli nechat zkrachovat jednu jedinou ztrátovou fabriku, což byl naprosto zásadní problém pro udržení zdravé ekonomiky. Namísto toho se sypaly dotační miliardy do černých děr průmyslových gigantů udržujících zaměstnanost. Právě proto se reálně uvažovalo o zavedení šestihodinové pracovní doby a dalších sociálních programů, které by umožnily alespoň pokus o nějakou změnu o "ztržnění" ekonomiky.

Zatím bez slepic

Hele dělal jsem v TOS a chtěl bych se zeptat kde jsem tam měl vidět tu starou techniku? Jako chceš říct, že soustruh z roku 54 co je stejně přesněj, ale starej musím vyměnit za soustruh z roku 1988 i když odvede stejnou prácu? Proč? Vyváželi jsme ty stroje CNC, NC, ale i frézky do kanady a USA, ale musel se na to nalepit štítek, že je to výrobek kanadské firmy jak to dnes dělají fzapadní firmy v číně...
Byl přebytek deviz, ale narozdíl o Čuby, kterej na to vytvořil aparát, kdy měl vlastní nákup nepodléhající praze měl obchody plné "banánů" a ssvěte div se, měl paltební karty, které podle ČT přišli až rokem 1989...

Co byl problém, že lidi chtěli "hry", takže chyběli píííčovinky jako dnes, že mají na výběr z 10 mouk od "10výrobců" od "10-20kč", ale když se podíváš např. na stream, tak všechyn jsou od jedné firmy, která jenom mění obal a pak to dodává "výrobci" a lidi maj pocit výběru...
Jasně, pak byli věci jako počítače, videa atd. a to je to co zlomilo vaz tomu režimu, že nenabídli videopřehrávače, vonavky...

A ty strátové podniky, hele a co se děje pomocí dotací dnes? Není to jenom jiná forma dotace pro zaostalé regiony, tedy úplně stejné přerozdělování od schopných podniků (slušovice) k neschopným...

Zatím bez slepic

1/ zoufalá rychlost v zavádění inovací a modernizací jak technologie výroby, tak i produktů samotných (dopravní technika, zejména pak spalovací motory). Spotřeba paliva a životnost naprosto tragická v porovnání se "západní" technikou.
2/ obrovský balík "nevymahatelných" peněz od zákazníků typu velkých železáren a strojíren a z toho vycházející druhotná platební neschopnost
3/ rychle chátrající vozový park - důsledek bodu 2/
4/ devizy - viz bod 2/, takže další problém

Co se týká dnešního stavu - tzv. dotace jsou primárně určeny k rozkradení, nikoli k vyrovnávání konkurenceschopnosti, potažmo pokrytí spotřeby obyvatelstvem v méně rozvinutých oblastech. Přímo na platy totiž dotace použít nelze, tedy alespoň ve většině.

Zatím bez slepic

Podívejte se na to jinak Targusi, pokud by jste měl neomezenou moc jako vrchní komouš v roce dejme tomu 1988, co by jste udělal v ekonomické sféře a položte si otázku jestli to komoušům někdo bránil udělat.
Osobně vidím jednodušší dělat změny v roce 1988 při zachování "vedoucí úlohy" než něco změnit dnes.

Zatím bez slepic

okresu nahoru, změny byly nachystány. Bohužel se ale mladí báli starých (Jakeš, Biľak a spol.) Pokud se trochu orientujete, jména Hegenbart, Barčák a další. Po Gorbiho návštěvě v r, 86 zavládl na ÚV totální chaos a panika a nikdo nebyl schopen praštit do stolu a začít řešit problémy od kořene.
Viz dnešní katastrofická sestava v Bruselu... :-(((

Zatím bez slepic

Nejde? :D Hele, když podnik dostane dotace a ty použije na nakup stroju, tedy vlastni na nakup pouzit nemusi a da je na mzdy, tak je to jenom ve vlascku, ze to jde na mzdy...

ad1) Zoufala rychlsot? U nas v TOS ani omylem, kdyz jsme sli k Cubovi něco uszovat, tak jsem nevidel zoufalou rychlost...Coz nerika, ze to u vas nebylo, ale to znamena jenom jedno, slouceni s podnikem(jak delali v JZD) kde to funguje a ty pak provedli reformy, tedy nic neresitelneho...

2) nevymahatelnych penez? A co se deje dnes, viz Bakala a jeho doly, kdy se aktiva prevedou na firmu co se "proda" a pasiva se ponechaji a miliardy jeno litaji... Nic co se nedeje mezi podniky i dnes...

3) Vozovy park? Hmm, dneska se znovu zacina tlacit na opravitelnsot a dlouhodobe uzivani az tak, ze v USA bdue zakon, ze Apple ma byt opravitelny, tedy se pomalu vracime k tomu, ze sice auto bude 20-25let stare, ale nebude potreba vyrabet nove... Popravde, na dojizdeni do prace by me stacil starej faval, ale musel jsem koupit hypermoderni citygo a realne podle tebe moderni auta, ale pouzitelne jsem na tom jak v 50letech v dobe malych aut...

4) devizy byli a to az tolik, ze v 89 se uvolnovali devizove obchody a i ten tuzex zacal podle svych slov reorganizaci, protoze ostatni podniky tim uvolnenim dostali pravo nakupovat zbozi v zahranici stejne jako ten tuzex, ale jaksi byl 11listopad = reálné rozhodnutí "strany" dokazuje opak...

Nebude spíše problém, že některým podnikům se dodávalo pod cenou a ty pak honili trika nad ziskovosti? Viz tesla co prodavala za levno soucastky a Cuba pak za draho smontovane prodaval...
Dle meho nedokazuje neschopnost kapacit a kvality, ale organizaci vyroby od A do Z a kde se diky systemu povolovalo akumulovat zisky, tedy ne tam kde se vytvrari skutecne, ne ze by zisky nebyly ;)

Zatím bez slepic

Dotace jsou bohužel velice tvrdě prověřovány. Vaše představa, že prachy na stroje přehodíte k balíku na výplaty, je naprosto mimo mísu. Vůbec netušíte, která bije.

ad 1) TOS nebyla ČR, potažmo RVHP
ad 2) nevím, proč srovnáváte vytunelované OKD se soc. podniky neschopnými jakékoli reflexe na požadavky trhu a z toho vyplývajícími narvanými sklady neprodejným brakem a surovinami či polotovary.
3) opět srovnáváte neporovnatelné. Kupř. motory Škoda M 634 (60. - 80. léta min. století) měly normu do GO 150.000 km při jízdě s přívěsem, dnes se jezdí na takových motorech až 2 mio, tedy jen o něco málo více, než na tehdejších motorech západní provenience.
4) devizy byly možná u vás, protože jste si ve firmě mohli nechat určité procento, pokud jste za devizy vyváželi. Jinak to byl svrab a neštovice

Zatím bez slepic

V první řadě by jsme si měli definovat, co je to ekonomický krach státu a v tomto případě socialistického.
Stát.který má pod kontrolou měnu, je potravinově a energeticky soběstatný, není zásadně zadlužený v zahraničí, má stále dost nástrojů na zlepšení produktivity práce. Nedostatky byly ve spotřebním zboží, ale jak se dnes ukazuje nový mobil až tak nikomu trvalé velké štěstí nepřinese.
Nepamatuji se, že by byly za komoušů problémy s výplatou a platební neschopností. Pamatuji si že nikdo ničemu politickému nevěřil, naivně jsme vzhlíželi k západu a ve smrádečku čekali, kdy to krachne.
Klišé, že socialistický blok skončil kvůli ekonomice není pravda, skončil na ideovou vyprázdněnost komoušů, kteří už nevěděli jak dál a ani se jim už nechtělo.

Zatím bez slepic

"Nepamatuji se, že by byly za komoušů problémy s výplatou a platební neschopností."

Já ano. Dlužily nám TŽ Třinec takovou pálku, že ihned po převratu nám bývali soudruzi převedli celou silniční dopravu včetně nemovitostí. Další pálky byly u SeSLSLSZ Žilina (státní lesy).
A samozřejmě, že jsme nekončili z ideologických důvodů, nýbrž kvůli nereformovatelnosti soc. ekonomiky, resp. strmě padajících ukazatelů. Plyšák byl pro soudruhy darem z nebes. Proto to šlo všechno tak hladce. Kdyby si byli jistí tím, co mají dělat s ekonomikou dál, hned první sejšn by strejcové z Lidových milic rozehnali do pár minut.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě, že reformovat šla a poměrně jednoduše. Proč někdo někam něco přesunul po převratu bych viděl ve zcela jiných důvodech.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevím, co jste dělal a kolik Vám bylo, že jste měl přehled kolik si podniky (zvlášť velké) dlužily. Obecně se o tom moc nevědělo a bylo to i celkem jedno. Velké podniky spadající po VHJ byly naplánované včetně peněz na výplaty. Nevím, Je tu někdo kdo si pamatuje jak to vlastně bylo?

Zatím bez slepic

V r. 89 mi bylo 26 let a dělal jsem řadovou "lopatu", byť se dvěma maturitami.
Za to jsem se potkal s pár zajímavými lidmi - profesory, docenty, vyhozenými inženýry ekonomie, apod., kterým občas u piva ulítlo mnohé, co nikdo "tam nahoře" slyšet nechtěl.
Prachy naplánované byly do posledního halíře, ovšem když neprodané zboží leželo v regálech, vypočítané příjmy se jednoduše nekonaly, a než si podnik vyřídil půjčku, uplynulo pár měsíců. Takže "lehce" natáhl splatnost závazků. A už to jelo. Z povinných 14 dnů splatnosti byly naráz dva až tři měsíce. A občas to šlo až na půl roku, i víc.

Zatím bez slepic

Ideologie? Lid chce chléb a hry a to podcenili... Čína se poučila ;)

Zatím bez slepic

Sametova revoluce preci nebyla proto, ze nebylo jidlo nebo hry. To by neprisla nikdy nebo by byla uz davno. - Jidla bylo dost a kvalitni. Televize fungovala. Lidi byli s rezimem szity revolucni nalady veskery zadny.

Byla proto, ze Gorbacov zradil a rozhodl se pustit vychodni Evropu a KGB uz to s mistnima a beoratelskejma tajnejma sluzbama zorganizovala.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Skončili protože lid nevěřil komoušům a ti už nevěřili ani sami sobě a nevěděli co mají vlastně dělat. Ani tomu Marxovi nerozumněli. Jeli setrvačností a na to taky dojeli.

Zatím bez slepic

Tak jedna možnost je vše vidět očima "ekonomiky", ale na tento tunelovej pohled dojelo už států... Kolik bohatých států začalo válku, kdy mělo peníze a prům. kapacity, ale druhá strana měla odhodlání a větší vůlu zvítězit... A co si říci jak to bylo doopravdy, dokud byl Gotwald, tak sice pod halvičkou družstva, ale fungovali soukromníci, až reformní komunisti co jsou tak velebení za 60 léta zakázali soukromě podnikat. Myslím v 1981? Začali zase po uklidnění situace začali opět povolovat to co reformní zakázali, drobné živnostničení (ve vedlejší vesnici, v 88roce jeden člověk nabouchal na jedné zakázce na židle 200kKč tehdejší korun...), jestli by to nedopadlo spíše jako v číně než podle mě nepravdě o RVHP a ekonomickém úpadku... Šak i na začátku roku 1989 byl přebytek deviz a začal se uvolňovat zahraniční obchod na vonavky atd... Žádnej tlak na konci 80desátek nebyl, to je pohádka pro děti...

A na závěr bych doporučil citát Masaryka, který prohlásil, že státy stojí a padají na myšlence.

Jinak řečeno, když napadnou tvoji rodinu, tak začneš konat, ale když napadnou neznámýho člověka, tak si hodně rozmylíš proč bys měl vstát z gauče. A to je rozdíl, východ byl rozloženej ne zlomenej... A proto já vidím rozdíl i v této situaci a ty ne, já vidím že rusko je "napadeno" a lidi mají potřebu se spojit, protože mají onu masarykovu myšlenku, že jsou jeden stát, který je napaden...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Assi,
pochopil jsem Vidláka tak, že nic jiného než sankce tzv. Západ nemá v ruce, aby Íránu uškodil. Co jiného může dělat? Ale je pravdou, že sankce nefungují a nikde nikoho neodstranily. Na vládce a jejich věrnou armádu vždy něco zbývá a prostý lid může žrát kůru (jak se v případě KLDR stalo). Sankce odnesou vždy jen obyčejní obyvatelé sankcionovaných států. Ale co místo nich? Humanitární bombardování? To zkusil Sarkozy v Libyi a jak to dopadlo. Odsuzující stanovisko OSN? Ta organizace je dlouhodobě nefunkční. Kritická zpráva neziskových organizací a la Bílé přilby? Kdo jim vůbec ještě věří? Otrávit jim bývalého agenta, vypovědět diplomaty? Spustit barevnou revoluci? To je to jediné, co se někdy povedlo. To vše už tu bylo. Kromě války občanské nebo s účastí zahraničních armád nic nezabere.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale mají "válku v zastoupení", kdysi na toto měli Irák, ale nějakej blb se u nich zamyslel a nástroj co na Irán měli zlikvidoval...

Diplomacie je jeden celek, který obsahuje všechny nástroje včetně války. Vymezovat že do ní patří pouze něco je jenom lhaní si do kapsy a tunelové vidění. Velké státy jsou udržovány na tom, že parazitují na menších, stejně to dělá i čína v africe jenom, že na to jde chytřeji, dělají to jako USA do 80let, pak narostlo EGO a američané si začali myslet o sobě víc než jsou a tak rokem 1991 zničením Iráku začal pád a rozložení impérie, kdy rozum byl potlačen sebevědomím. Nastal stejnej příklad, kdy chytrej se podceňuje, protože přeceňuje ostatatní, zatímco blb s epřeceňuje i když mu ukážeš výsledky, že není chytřejší jak ostatní a u USA pádem SSSR nastal syndrom hlupáka, že i když vidí, že jsou pouze jedni z řady mají pocit, že jsou něco víc a hlupák dělá jenom chyby...

Zatím bez slepic

Tím blbem, co zlikvidoval nástroj na Írán je míněn G.W. Bush, co chtěl udělat radost taťkovi bývalému prezidentovi, který litoval, proč jen nedovolil dobýt Bagdád. Synek mu přání splnil a dodnes se z toho USA ani Irák nevzpamatoval.
Války v zastoupení vedou USA pořád, nebylo tomu jinak ani v 19. století. Vlastně nikdy nepřestaly, jen občas změní bojiště. Na konci 80. let se jednou v Bílém baráku probudili a zjistili, že protivník přes noc zmizel, jen tak, sám od sebe. Proto do světa rozhlásili velké vítězství, jak uzbrojili SSSR - a uvěřili tomu. USA dokázaly uzbrojit jeden stát, samy sebe.
Ale nejsou to jediné příčiny pádu USA, ekonomických je více.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak pád USA je ciste o tom, ze uz nejsou nejvyspelejsi zemi sveta a jaksi se vsichni pomalu blíží průměru technickeho rozvoje a tak je pryč doba, kdy např. anglie proti Zulu valečníkům měla jeden rotační kulomet na kterej beželi s oštěpi, a tak přečíslení 1000:1 nic neznamenalo...
Pryč je doba po 2světové válce, kdy USA díky rozflákané evropě neměli konkurenci ve výrobě spotřebního zboží, protože evropa musela vše postavit znova...

Pro mě úpadek USA=vrácení se stavu mezi válkama. Je to jenom návrat z nerovnovážného stavu, kyvadlo se blíží zase nejblíže zemi...

Zatím bez slepic

Souhlasím. Ale ještě doplním, že přespříliš velký blahobyt vytvořil dekadentní společnost. Srovnejme s Římem např. za Nerona. Obyvatelstvo dostane chléb (sociální dávky) a hry (plytká TV zábava). Společnost nemá žádné skutečné problémy, tak si je uměle vytváří (dnes hnutí MeToo vyžilých hereček, kterým se nesplnily sny z počátku jejich kariéry). Klesá ochota bránit vlast, protože vlast nebrání své obyvatele (srovnejme s muslimskou imigrací).

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

S tím souhlas, to bdue rozdíl mezi ruskem 90let, kdy melo alespon dobre zaklady na to vstat po velkem padu, USA ty nohy maji zlomene a to vstávání nebude dobre, já se navic bojim kopajici umirajici kobyli... :(
A jak pises skonci to, ze z velkeho silneho statu vznikde x statecku co budou bojovat o sve misto na slunci a boj nikd yneni hezkej pro ty dole :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už to tak mají pod hvězdami a pruhy dlouho - tak bojovali proti Asadovi, až pomohli Islámskému státu.

Ne, oni islamsky stat vytvorili z nejruznejsich privandrovalcu posbiranejch vsude po svete. Stejne jako komunistickou VRSR nedelali rusove.

Kdyz videte nekde, jak zli islamiste brutalne podrezavaji americana, tak to vypada, ze americane dostali od islamskeho statu lekci. - Ve skutecnosti vsichni ti podrezani vlastni americky stat srali jak nic a tak byli urceni k likvidace a v lepsim pripade byli islamskemu statu predhozeni, v horsim je k tomu primo navedli. - A pak se nad jejich mrtvolama jeste cynicky pohorsuji.

Cekam, ze za deset, dvacet let vyleze svetlo, ze Kuciak vlastne zacal davat vsetecne otazky kolegum novinarum a mluvit tam kde nemel a potreboval byt uklizen tak jako tak, takze alespon poslouzil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Několikráte jsme se v diskuzi dotkli Holandska, které mám mít minimálně v blízké budoucnosti problém s prudkým poklesem životní úrovně, pokud se tím netrápí již nyní. Jsou k tomu jevu dostupná nějaká data, anebo vycházíte z jiných zdrojů, než je statistika "má dáti - dal"?

Zatím bez slepic

Targusi,
o Holandsku jsem psal v článku z 22.4. https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/kolik-mela-byt-prumerna-mzda-v-cr

Na závěr je tam tabulka srovnání růstu HDP na hlavu s odkazem, kdyby nešla rozkliknout. Zatímco ostatní státy mírně rostou nebo mírně klesají, HDP na hlavu je u Holandska v roce 2006 ještě 136% průměru EU, v roce 2014 pak 131%, 2015 a 2016 je to 128%. Ztrácí dynamiku růstu a oproti sousední Belgii, která je na průměrném růstu HDP v EU, je Holandsko silně podprůměrné v růstu HDP, prostě jim trvale klesá. Spolu s vysokým zadlužením státu to znamená rozpočtové škrty na obnovení růstu nebo další razantní nárůst zadlužení. A pár dní po zveřejnění zde na kydech si problémů Holandska všimly i ratingové agentury. Pro Holandsko je důležitým partnerem Rusko, vyváží tam 10% obchodního dovozu Ruska. Proti Rusku zavedla EU sankce a ty se projeví na výkonu ekonomiky a výběru daní v Holandsku, které má hodně štědrý sociální systém a spoustu muslimských imigrantů, kteří z něj žijí. Čili sociální výdaje si holandská vláda nedovolí snížit, aniž by riskovala občanskou válku. To ji táhne ke dnu a výsledky jsou vidět na HDP. Proto je Holandsko extrémně zasaženo jakýmkoliv výpadkem v ekonomickém cyklu a horkým kandidátem na zhroucení ekonomiky. Značná část příjmů pochází z pozice Holandska jako trpěného daňového ráje v rámci EU. Po odchodu Velké Británie a výpadku jejích příjmů nastane větší tlak na získání dodatečných peněz do rozpočtu EU - a jedním krokem je zvýšení daní v Holandsku. S další ekonomickou krizí, která někdy přece jen přijde, je Holandsko extrémně ohrožené.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

takové drámo, jak předpovídáte.
Jednak oněch etalonových 100 % roste rychleji, než vyspělé ekonomiky, jednak se část sešupu dá celkem v poho odůvodnit oním poklesem vývozu do RF.
Samozřejmě, chtělo by to další data. Šermovat pouze s HDP na hlavu se mi zdá málo. Už jen třeba proto, že pořádně nevíme, kolik z holandských dávek směřuje k migrantům, a kolik migrantů tyto dávky odčerpává, resp. jak se změnil jejich počet v čase.

Zatím bez slepic

Srovnejte si sousední Belgii. Prakticky totožná ekonomika i společnost, dramaticky jiný vývoj HDP. To není náhoda. Holandsko směřuje rychle k zemím jako Itálie, Španělsko a Řecko. Výhodu mají jen v tom, že mají z minula vysoký základ, který jim poskytne pár let k dobru.
Etalon průměru HDP v EU roste shodně všem. Někdo roste rychleji než etalon, někdo mu nestačí a propadá se v trendu italském. Holandská ekonomika je nemocná a je na tom špatně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vysoká cena ropy vyhovuje i USA, najmě firmám, které se věnují těžbě ropy frakováním. Těžba frakováním je v černých číslech, když je cena ropy vyšší, než 50 $ / barel.
EU se před USA třepe, jako drahý pes. EU by v prvé řadě měla vyhnat ze svého území všechny US základny a což taky zavést nějaké sankce na USA pod heslem : "EU first".
Pozn.: v našich (jistě pravdomluvných zprávách) se neobjevují reportáže o účasti Bibiho Netanjahua na Krasnoj ploščadi v Moskvě, při voj. přehlídce. Bibi se držel Putina jako h.... košile. Když tam před třemi roky byl Zeman, tak se s pomluvami na něho v našich sdělovadlech roztrhl pytel.

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bibi s obrazem svého hrdiny a svatojiříjskou stuhou vedle Putina...
To kdyby udělal Zeman, to by volala všechna bakalomédia unisono jako sojka střelená vzduchovkou:
Zrada!
Zrada!
Zrada!

On stačil docela ten Foldyna na Olšanech. Na PL je, co o něm Milka Němcová. To stojí za přečtení. Nukleární kráva.

On Bibi asi od Putina něco potřebuje v souvislosti s postřelováním se s Iránci v Sýrii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jenom ve zkratce - i když ty vedou k obrovským zjednodušením - dokud Irán vysávala Velká Británie - vše v pořádku. Když v roce 1951jmenován předsedou vlády pronárodně a částečně levicově orientovaný Mosaddek, provedl zestátnění íránského ropného průmyslu, který de facto celý patřil Britům. To samozřejmě vyvolalo sankce, ropnou krizi,, britskou blokádu v Perském zálivu, přerušení diplomatických styků - zárodek "říše zla". Když ale Mosaddek hodlal pokračovat dalšími kroky - pozemkovou reformou, už se do věci vkládají USA a CIA spolu se šáhem Rezou Páhlaví a částí generality provádí operaci AJAX - tedy svržení Mosaddeka /CIA tehdy řízena proslulým A. Dullesem/. Provedli tedy státní převrat, odstranili Mosaddeka a zpět dosadili jim naprosto oddaného Pahlaví. Pak teprve začal růst vlivu ajatoláha Chomejního a dalších, až se zbavili šáha a nastolili režim ajatoláhů. USA v irácko-iránské válce podporovaly a podněcovaly obě strany konfliktu. Samozřejmě stojí i za vytvářením mimořádně špatného obrazu Íránu. Myslím, že pro vlastní obyvatelstvo Íránu režim není až tak děsivý, bydlí u nás v domě doktorandka přírodních věd, Íránka která zde dělá nějakou vědeckou práci a nezdá se být ubohá zdeptaná režimem. Samozřejmě z jednoho známého příkladu nelze vyvozovat obecné. Jenom že i diskutující nějak přejímají ten obraz Íránu jako největší hrůzy světa. Vlastnictví jaderné zbraně Pakistánem nebo například Izraelem je mnohem horší.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, a jaderna zbran vlastnena Saudskou Arabii uz vubec neni nici problem. Ani Izraelskej, jak se zda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že Josef K. velmi správně upozornil na nekonzistentnost vašich teorií. Buď je pravdivé vaše tvrzení, že USA si USD tisknou dle libosti a tudíž všechny náklady z minulých průserů je vůbec netrápí, protože je vlastně nic nestály. Pokud by toto byla pravda, tak to nejde dohromady s vaší druhou teorií, že USA Rusku zazlívají vlastnictví příliš mnoha surovin, které nemohou rozkrást. Nic jim přeci nebrání si je za ty natisknuté USD koupit, či vytvořit s ruskými oligarchy společné firmy na těžbu (což se minimálně na Sachalinu děje). Vy tvrdíte, že výsledným cílem USA je válka s Ruskem a tvrdíte, že oni se domnívají, že těch pár ruských raket dokáží sestřelit. To opět nedává logiku s tou předchozí teorií, protože radioaktivní spad by totálně znemožnil těžbu ruských surovin - nemluvě samozřejmě o faktu, že by znemožnil i žití mimo Rusko a Američané, alespoň ti, co viděli Day After, to dobře vědí...
Proto si troufám tvrdit, že má minule zmíněná teorie - o žádnou válku nikomu nejde, ale vojenskoprůmyslový komplex potřebuje nepřítele a novou studenou válku, aby se mohlo zbrojit a lidé byli ochotni na to dát peníze - že toto je bližší pravdě. Skutečně nevěřím, že by pár gerontů ovládalo národy tak, aby si skočily po krku. Znám USA, Rusko i další státy a vím, že žádný národ si dnes válku nepřeje. Proto si myslím, že nebude. A co se "migrantské armády" týče, to je také málo pravděpodobné, protože evropské státy na placení nějakých velkých armád prostě nemají peníze - nehledě na to, že migranti si sem přijeli užívat, ne se nalejt na vojnu... (o bojových schopnostech Arabů a černochů proti vycvičeným armádám raději pomlčíme...)
Jo a vaše zmínka o Neronovi - stačí si uvědomit, že po Neronovi byl Řím ještě hodně dlouho velký a silný (vrchol říše byl ve 2 století za Trajána a Hadriána). I Západ nepadne hned tak rychle, státy jsou při všech problémech stále velice bohaté a silné.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

"USD tisknou dle libosti a tudíž všechny náklady z minulých průserů je vůbec netrápí, protože je vlastně nic nestály"

Ona to spíš byla pravda, pokud se dělo jedno. Za potisklé papíry se dovážely suroviny, nebo zboží. Pokud se ale za utržené potislké papírky v jakékoli formě začal kupovat svět a USA, začalo být tiskařské horko. Ono vždy platí: čeho je moc, toho je příliš. V současnosti si již USA s tiskem neví rady, neb je závislá na dovozech a zlí vlastnící dluhu USA se začínají dívat, jak jej kapitalizovat. Je dvoji krajní forma jak se zbavit dluhu. Splatit, nebo vlastníka dluhu zlikvidovat. Snad je i ještě třetí možnost, pekelná inflace. Inflace je ale z bláta do louže. Je problém jak, ji vyvolat tak, aby to prospělo původci. Tudíž nám zbývá jediná možnost, zlikvidovat protivníka, neb dluhy jsou v nesplatitelné výši.
O tuto variantu se to v současnosti hraje. Problém je, že je asi již pozdě. Představte si, že by se jednoho krásného dne vylodilo na deset milionů Číňanů na břeh v USA a chystala se další miliarda chtivá dobrat se svých majetků za ony papírky. Naprosto demokraticky. Myslíte si, že by USA armáda na tuto invazi stačila. Už vidím v barvách jak se přes USA přelévá tato vlna jako kobylky. Se stejnými důsledky. Nic naplat, jednou se to musí stát.

Zatím bez slepic

Věštče,
ale pak i situace, kdy si Číňané kupují za USD hodnotné věci všude po světě, jednoho dne skončí, protože už nebude nic ke koupi. Číňané jsou trpěliví a vědí, že budou vládnout světu. Klidně si pár let počkají. Průšvih nastane v Číně, až si Číňané ze silných ročníků, kteří si spoří 30-40% platu na důchod, půjdou vyzvednout úspory do bank, do kterých budou spořit slabší ročníky z politiky jednoho dítěte.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

To není nekonzistentnost, jen chybí ještě dodat, že USA dnes vyváží prakticky jen zbraně (a demokracii). A taky je fakt, že Rusko a Čína dlouhodobě protestují proti nadvládě USD a chtějí spravedlivější mezinárodní zúčtovací měnu. V ten okamžik jsou vám rotačky na tisk USD dost na nic. Také se státy, i Rusko, brání tomu, aby jim Američané vytěžili všechny suroviny, Je tam povinný podíl domácích firem. Nu a i kdyby si americká společnost v Rusku založila pobočku a ta žádal ruský stát o licenci k těžbě, nemusí ji dostat.
Co se týká jaderného spadu, ten by dopadl v místě likvidace rakety a to nikdy není místo startu ani dopadu. Balistické rakety lze likvidovat ve střední části letu. Po startu chybí čas na výpočet dráhy, u dopadu už to skoro nemá smysl, jaderný spad by dopadl na cíl stejně. Jaderným spadem by byla zasažena Evropa nebo severní pól.
Nevzali jste s Josefem K. v úvahu všechny faktory, především vliv ruské vlády.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Něco na tom bude,že tisk dolarů,způsobuje USA problémy.Dokud všichni obchodovali dolary,tak se vždy dal rozpustit mezi státy další tisk dolarů.Dalším vhodným zájmem USA je zadlužování států,jak pášete,že několik států,které dluží USA,tak jim ČÍNA nabízí dolary na dluh,za určitý podíl ve státě,takže se USA vracejí,vlastně přebytečné dolary.Jak už někdo poznamenal,že Čína se ve velkém zbavuje USA dolarů,dluhopisů,to samé Rusko.Je také možno k tomu přidat i nákup zlata,jak Číny,tak Ruska.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zlato bude ještě trvat, protože USA mají oficiálně přes 8 133,5 tun zlata (tedy tvrdí to, neověřeno) a další státy na ně navázané také mají hromady zlata (uložené v USA - tvrdí to), zatímco Rusko (1828,6 t) nebo Čína (1842,6 t) mají lehce pod 2000 tun zlata každá země. Rusko a Čína a další spřátelené země sice dnes přijímají platby za suroviny v nadhodnoceném USD, ale značnou část okamžitě mění za fyzické zlato v jeho podhodnoceném kurzu. Oficiální stav zlatých rezerv největších zemí zde https://zlato.kurzy.cz/zpravy/453679-poradi-top-10-nejvetsich-producent…
Zajímavé je se podívat, že USA, Německo, Francie, Itálie, Nizozemí mají ve zlatě 65 - 75% svých rezerv. Jenže, co když ve Fort Knoxu už žádné zlato není? Nikdo je od roku 1953 vlastně neviděl, to byl poslední audit a týkal se části zlata a jeho výsledek byl, že zlata je mnohem méně, než kdo dosud tvrdil. Turecko si své zlato 220 tun z USA stahuje http://www.novarepublika.cz/2018/04/navrat-tureckeho-zlata-je-znakem.ht…
Čína údajně dostala v roce 2009 zlaté cihly z Fort Knoxu a byla to údajně slitina wolframu (podobná měrná hmotnost jako zlato) pozlacená jen na povrchu. Naposledy někdo viděl jen jednu místnost plnou zlatých prutů.
Tedy Rusko a Čína musí ještě hodně dlouho shromažďovat zlato, než se jim povede zlomit hegemonii USD. Zatím v poklidu obchodují v USD a začínají jej mezi sebou vynechávat a požadují i placení ve vlastní měně. Postupné kroky celkem nenápadné, ale dávají výsledek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak psal Targus, komoušský podniky si dlužily navzájem horentní sumy a systém nevěděl co s ekonomikou. Když odmyslím lidskou neschopnost, tak systémově je dominantní jeden jediný viník a tím je tzv. zlatý standart. Komouši měli jen omezené množství peněz, neboť je měli kryté tzv. zlatem což znamená, že na to, aby mohli vytisknout víc potřebných peněz, by potřebovali sehnat mnohem víc zlata.
Tudíž v systému, kde je pouze omezené množství financí to po chvíli vypadá tak, že systém jich má čím dál míň a čím dál víc jich leží někde "nastřádaných". Jo, lidi skladovali do polštářů, podniky skladovali páč museli mít na skladě prachy vzhledem k plánování, straníci a veksláci skladovali potají ve velkym ... a systém jako takovej měl čím dál míň peněz a nemohl do ekonomiky s přibývajícím rozvojem a množstvím kšeftů dolejt další, páč neměl víc zlata; a devalvace čili snížení poměru zlato:hodnotaBankovky se brala jako strašnej průser.

Amíci svůj zlatý standart ukončili někdy ke konci vietnamský války, která je musela stát hodně hodně moc zlatem krytejch bankovek a možná stáli před dilematem, jestli by v rámci udržení svý ekomoniky neměli zaběhnout za soudruhama a zažadonit: "škemry škermy dolárky dochází, nebyli by nám k mání třeba i nějaké rublíčky?". Jenže soudruzi na tom nebyli líp a tohle si povýšenej amík beztak nemohl dovolit zrealizovat.

Tak se vysrali na zlatej standart a začali to rozdělovat na nekrytý aktiva a virtuální pasiva tvářící se jako hodnotný aktiva. Jaká je jiná možnost, než to udělat právě takto. Aby tupčani furt měli pocit že o nic nejde a zbohatlíci měli pocit, že zůstávaj těma lepšíma. Jiná možnost za takovýchto podmínek mě nikdy nenapadla.

Takže suma sumárum: když budete mít zlatej standart, tak vám začnou prachy chybět jakmile je někdo začne střádat. A že byste nějak mírumilovně přesvědčili svý všelijak málo i enormně střádající ovečky aby se vydřenejch prachů snadno zbavili a narvali je ledabyle zpět do systému, to nějak nefachá.
A jak to chcete udělat jinak? Jedině tisknout nekrytý prachy jak potřebujete. Problém není že jsou tištěný nekrytý, problém je, že zbohatlíci si pořád musí připadat mnohem důležitější a nejsou ochotný prostě jen darovat něco někomu z toho údajně "svýho" aniž by se pro ně sedřel a uctíval je a velebil.

Že se to vyvine v neutuchající a zhoršující se škaredej průser tehdá neměl v představách o možném vývoji asi nikdo. Skutečně taková jaderná dohoda.

Zatím bez slepic