Boj s "mezinárodním" terorismem

Autor
Štítky

Tak nám v Afghanistánu zabili další tři vojáky. Sebevražedný útok. Přihlásil se k němu Tálibán. 

Ten Tálibán, který byl poražen někdy na začátku roku 2002. Američani přišli do Afghanistánu dělat pořádek, protože z Afghanistánu prý bylo semeniště terorismu a Tálibán musel být svržen. Teď po opravdu dlouhé době ovládá Tálibán polovinu afghánského území, má pohádkové zisky z pěstování opia a dokonce samotní američané už potajmu s Tálibánem vyjednávají. 

V cizině Tálibán za oněch skoro osmnáct let neudělal jediný teroristický útok. Vystačil si s Afghánským územím a od začátku dodnes sám sebe deklaruje jako hnutí národní, případně paštunské, jehož cílem není dělat chalífát v celém světě, ale zbavit se okupantů. Tolik o českém příspěvku v boji proti mezinárodnímu terorismu. 

Za tu dlouhou dobu bojů, co bojujeme s Tálibánem se počet teroristických útoků ve světě zmnohonásobil. Není divu, když musíte držet desetitisíce vojáků někde v Hindukůši, posílat tam místním zkorumpovaným klanům miliardy peněz a bojovat s nacionálním hnutím prý proti mezinárodnímu terorismu, tak to má ten skutečný mezinárodní terorismus docela jednoduché. Chybí desetitisíce vojáků a miliardy peněz na jeho potírání. 

Vlastně v tom Afghanistánu mají američané jen několik velkých měst a v realitě jen vládní čtvrti kolem kterých je hodně vysoký betonový plot s ostnatým drátem. Pak tam mají nějaké ty základny na které už leta letoucí každou noc dopadne pár min či raketek vystřelených z okolních hor. Můj kamarád vojeský kaplan, co tam byl právě tohle popisoval. Každou noc několikrát poplach a do krytu. Skoro žádné ztráty, jen šílené psycho. Nikdy nevíte, kam to padne a kdo to schytá. Nevyspíte se, je horko a všude kolem samej pošahanej místní o kterém nevíte, zda už dávno neslouží Tálibům. 

Pokud vylezete ven, krouží nad vámi drony, nad drony lítají A-10 Thunderboldy, nad frontovým letectvem lítají stíhačky  bombardéry, vaše kolona je po zuby ozbrojená, ježí se kulomety, granátomety a raketomety a jen takhle vyzbrojení můžete "mezi lidi". A stačí vteřinka nepozornosti a bum, je po vás. 

Tohle se Amíkům podařilo po osmnácti letech jejich slavného boje, který z největšího světového věřitele udělal největšího světového dlužníka a nasral půlku planety 

Nevím, jestli to u nás někdo důležitý zaznamenal, s Tálibánem se fakt jedná. Trump by vojáčky rád dostal domů, jen aby to nevypadalo moc blbě... To bude překvápko, až to tam ta naše koalice opustí a ukáže se, že se na světě nezměnilo vůbec nic. Osmnáct let bojů, oběti na životech i českých kluků, kteří nás brání proti terorismu tam někde na středním východě, zatímco ve stejnou dobu statisíce Afghánců přišlo do Německa při uprchlické vlně.  Boj proti terorismu, který je totálně k ničemu, nikam nevede, nic nevybojuje, jen zajistí tu tam nějakou tu mrtvolu. 

Už vidím Metnara i ty náčelníky štábu, jak za nějaký ten rok či dva vysvětlují národu (a veteránům) že by boj v Afghanistánu dobojován a mohou jít proti terorismu bojovat zase někam jinam. Přitom faktický důvod bude ten, že se Trump jinak vyspí a hodí na celé to tažení bobek... a bude mít pravdu. 

Já se spíš divím, že mezi těmi našimi vojáky se nenajde nějaký opravdový hrdina, který řekne nahlas, jak to doopravdy je. Nebo fakt platí, že každý voják je zelený mozek, který umí střílet, plnit rozkazy, ale hlavně aby nezačal myslet? To nikdo nemůže říct nahlas evidentní skutečnost, že tam nevítezíme, prohráváme, nasíráme, protože dronama střílíme do svateb? Ani ta naše slavná Česká televize už tuhle skutečnost nedokáže zakrýt. To tam máme jen bezmozky s kulometem, nebo je tam někde alespoň jeden skutečný čestný voják, který nebude mlčet? 

Kdyby náhodou tnto blog četl nějaký voják, co má s Afghánem zkušenost, slibuju, že zachovám jeho identitu a otisknu cokoliv, co o tom napíše. 

A upřímnou soustrast rodinám těch padlých kluků. Nejsou první ani poslední. Nepadli za svobodu a za vlast. Padli, protože zelený gumy je poslaly bojovat proti špatnému nepříteli, do špatné války ve špatné zemi. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Ano, pan Targus naprosto přesně vystihl důležité důvody přítomnosti USA v Afg., navíc přiblížení se k Rusku atd. Dělá se mi špatně z těch keců, jak napomáháme boji proti terorismu a za "demogracii"

Zatím bez slepic

A co kdyz tu valku vyhrat nechteji. Jen tam udelat vred nekde u hranic Ruska, Ciny, Indie a svyho vernyho Pakistanu a oni at si to resi a ruinuji se tam

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejdřív upřimnou soustrast pozůstalým.
USA chce ovládnout mnoho států,jejich armáda na to nestačí,tak nutí spojence,jim v tom pomoci.
Jak píše Vidlák,vůbec se nesnížil počet teroristů spíš nutí domácí obyvatelé bojovat proti okupantům.
Napadá mě i jiný účel,bude se jednat o navýšení spojeneckých vojáků.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku většinou máte správné názory a zajímavé přirovnání. V dnešním článku
jste v závěru hodně přes hranu uletěl, když jste napsal: "Nepadli za svobodu a za vlast. Padli,
protože zelený gumy je poslaly bojovat proti špatnému nepříteli, do špatné války ve špatné zemi. "
Žádné zelené gumy je tam neposlaly. Poslali je tam politikové a vláda ČR, která plní plní úkoly
NATO. To je prvotní a základní příčina. Snad si dnes položí otázku jak nesmyslná je smrt českých
mladých vojáků za zájmy cizích velmoci. Kontingent A ČR utrpěl ztrátu více než 1% svých sil
v Afganistanů při plnění úkolů mise v zahraničí mimo území ČR. Není to poprvé. Bylo by dobré
připomenout, které strany v parlamentu ČR o tom rozhodly. Pokud vím pouze komunisté a SPD
jsou proti misím. Ještě dnes vidím " komsomolce" ze STANu jak plamenně horují za povinnost
plnit povinnosti vůči spojencům. Lidovce Bartošeka a další bojovníky "demokratického bloku ",
jak útočí na komunisty, Přál bych si, aby se tito " hrdinové " postavili před manželky a matky
vojáků a plamenně obhajovali naše povinností vůči spojencům ve válce o které ani neví proč
začala a proč ještě pokračuje. Ještě k těm "zeleným gumám ". Skutečně to považují za urážku
armády, která není na místě. Máme sice mikro armádu, která plní své povinnosti velmi dobře.
Prokázala to při živelných pohromách, v misích. V Afganistanu nejsou dobrovolně. Ani v
Pobaltí či MALI. Ovšem příslušnici se do misi dobrovolně přihlašuji a procházejí výběrovým
řízením. Ne každý zájemce projde výběrem. Vybraní projdou ještě výcvikem a přípravou.
Dobře ví do čeho jdou, znají rizika a nebezpečí. Jsou to profesionálové a jedou tam pracovat.
Za svou práci jsou dobře zaplacení. Toto je údajně hlavní motiv dobrovolné účasti.
Když jsem se dozvěděl výši odměny, tak já osobně bych to neriskoval. Pochopitelně výše
odměny se odvíjí od zastávané funkce. Tyto poznatky mám od veterána, který prodělal
5 misi a po 15 letech služby odešel. To co se stalo v Bagramu zažil dvakrát. Bylo to také
důvodem jeho odchodu z armády. Jsou to prostě lidé, kteří zemřeli při výkonu své práce.
Stejně jako hasiči, policisté. záchranáři nebo havíři. Nechci nijak zlehčovat co se stalo.
Smrt těchto tři mladých lidí je nesmyslná a zbytečná tragédie. Upřímnou soustrast rodinám.

Zatím bez slepic

"Jsou to profesionálové a jedou tam pracovat." No, a není nic čestnějšího než v práci uspět. Úspěchem vojáka a to tím největším je, že statečně padne jako profesionál. To je snad smyslem každé profesionality. Uspět. A oni uspěli vrchovatě.
Tudíž ano, oslavme je. Dělali svou práci dobře a plně ji naplnili. Padli hrdinnou, a jistě i profesionální, smrtí. Čest jejich památce. Dostali za to bohatě zaplaceno.

Zatím bez slepic

slovní obrat "zelený gumy je poslaly...", dáváte Vidlákovi za pravdu, protože výraz "zelený gumy" vztahujete k armádě. S tzv. profesiponálními vojáky jsem už něco málo prožil a pokud se budu držet hodně zpátky (abych tu nebyl za úplné hovado), napíšu na jejich účet názor, že každý je do jisté míry (menší nebo větší, anebo největší a ještě větší, než největší) deformován svou profesí.
To jen tak na okraj.
A na druhý okraj - nevidím výrazný rozdíl mezi některými politiky a profesionálními vojáky. Vymydlenec ve fraku se od vymydlence v battle dressu, chcete-li v maskáčích, nijak zásadně neliší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlak - ak ma moje pamatove zmysly neklamu, kazdy kto ide do zahr. misie ide dobrovolne. Proste sa vyhlasi anketa a zopar dobrovolnikov sa v radoch armady najde.
Hlavnym lakadlom su - ako inak - prasule.
Mlady chlapci, cerstvo zenati, idu na zahr, misiu, vsak tam boli mnohi ini, co sa vratili, absolvovali sice nespavy rok, ale po roku sa vytasili s novym domom, autom, milenkou....bo im dorucili prasulky.
A ako sa hovori v nasich koncinach - priklady tiahnu. Bohuzial, v tomto pripade sa ukazalo, ze nic nie je 100% a ani bezpecnost vojakov straziacich bezpecnost v nebezpecnom prostredi bezpecneho Afganistanu :D.
Ale plne inak suhlasim, zle miesto, zla vojna

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Afganistán je okupovaný stát, naši vojáci jsou součásti okupačních vojsk, tudíž z pohledu Afgánců okupanti. Záměrem okupantů není přinést do země osvícení či demokracii (ani to není možné, na rodové uspořádání společnosti se nic takového naroubovat nedá), ale mají sedět na surovinami bohatém a strategicky důležitém území. To imperiální zájem USA.
Co je nám obyčejným Čechům do imperiálních zájmů USA? Co dobrého z naší účasti na okupaci Afganistánu můžeme čekat? Odpověď je nasnadě. NIC.
Naši vojáci jsou tam z rozhodnutí našich politiků, protože jsou to profíci, nepřísluší jim se vyjadřovat k tomu, kam je pošlou. Osobně si myslím, že by se pro ně v současné době dalo najít lepší uplatnění a to na hranicích EU při boji s pašeráky lidí. Tam by hájili zájem občanů ČR, pokud by tam položili život, vnímal bych že položili život za nás. V Afganistánu položili život za imperiální zájmy USA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák: Já se spíš divím, že mezi těmi našimi vojáky se nenajde nějaký opravdový hrdina, který řekne nahlas, jak to doopravdy je.

Je to pár let, co jsem jel vlakem s mladou dvojicí. On studoval vojenskou lékařskou fakultu a moc si pochvaloval, jak je zabezpečený. Navíc se těšil do Afgu na misi. Prý doktoři jsou tam nejlépe hlídaní, protože jejich výcvik je x krát dražší, než výcvik pilotů. Mluvil něco o 1 milionu Kč za půl roku služby. No neberte to. Kdyby padl (velmi nepravděpodobné) vyhlásili by jej za hrdinu, ale on tam plánoval jít kvůli těm prachům. Nic víc, nic míň.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Afgánistán není žádný stát, ale poměrně nesourodé společenství různých rodinných klanů, které ovládají větší či menší část země. Jediným řešením problému j rezignovat na silnou centrální vládu a ponechat většinu pravomocí v provinciích - což je stejně nynější stav. Afgánci sami věří, že je nikdo nikdy nepodrobil. Ani Alexandr Makedonský, Čingischán a jeho potomci, Britové, Sověti, Američané. Ale jde o strategické území, tak se v něm pořád někdo pokouší získat vliv - a pokaždé odtáhne poražen.
Ještě jsme zde zmínili výše konflikt Izrael - Palestina. Nakonec dojde k vytvoření nějakého státu Palestinců na Sinaji v Egyptě, spojí je s Gazou. Palestinci díem utečou žít do normálních zemí, dílem ti fanatičtí vymřou při střetech s izraelskou armádou.
Naším problémem je Libye, která se zřejmě rozpadne do 3 nebo více celků.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku vy asi již nevíte, že "u Madridu se bojuje za Prahu". To bylo heslem minula a trošku zastřené podobě platí i dneska?
I dnes přece splatí, že v Afghanystánu se bojuje i za tu naši matičku měst, Prahu. Politici dnes tvrdí, že musíme bojovat po boku USA a NATO po celém světě, aby bylo doma co nejlépe přece.

Ale houby s voctem, jsou to blbiny a vám dívám plně za pravdu. Svět se změnil a nebojuje se ve válkách, ale partizánským terorem, ten je účinný a položí skoro!!! každou nejvyspělejší armádu. Stačí k tomu tak málo, trošku těch drog, rozsáhlý kopcovitý terén a je po armádách, jak po žabě. V hustých aglomeracích je to stejné, drogy a sevřené prostory. Jen se nebojuje s armádami, ale policejními a politickými silami. Přímo ideál teroristy.

Je možné, že ti naši politici jsou takoví pitomci, nebo tomu opravdově věří?

Zatím bez slepic

No položí armádu, která neplnízákladní pravidlo, bojuje se aby se vyhrálo a podřídí tomu vše... A když se někdo nevzdal, tak v minulosti měl jedinou možnost, jenom doba nám říká, že dnes je to sluníčkově krásné a nesmí se to. Jenomže v avgánistánu, ale i sýrii nám ukazují, že nepřítel tak stále bojuje.
A protože západ (a nevěřím, že neplánovitě) na toto rezignovala vychoval generaci, která si myslí sluníčkově krásně, tak na západě plní původní obyvatelé funkci indiánů v USA...

Ač souhlasím s tvojí myšlenkou jako takovou, nesouhlasím, že nelze vyhrát, pouze nikdo fakt nechtěl a nepodřídil tomu vše.

Zatím bez slepic

Jsou dvě otázky:
"že nelze vyhrát", "pouze nikdo fakt nechtěl"

Vojenské teorie, a je jim jistě možné i věřit, říká, že nelze území dobýt bombardováním. Pouze a jenom pozemními silami. Prostě a jednoduše obsadit ulici po ulici, dům od domu.
Toto je první nezbytný krok. Fyzická přítomnost vojska na dobývaném území.
Druhý nezbytný krok je přesvědčit, nebo vyvraždit veškeré místní obyvatele. Jedno i druhé je velice nákladné, dnes snad až nemožné.
Vezmeme li každého z nás, přišel by li cizí agresor a chtěl nás přesvědčit, že to s námi "myslí dobře". Jak by se mu to asi podařilo. Jistě bude hodně těch, co se vlýsají novému vedení, ale většina to neskousne. a podvědomě vždy bude usilovat o odstranění okupantů. Zatím to tak vždy a za každých okolností bylo.
Jen demokratické Spojené Státy Americké zvolili variantu vyvraždění původního obyvatelstva a mají od nich skoro klid. Ti co se poddali dostali nějaké prebendy (výnosy z kasín), případně dostatek alkoholu a ten již demokraticky a humanitárně zařídil dokončení likvidace.

Předchozí je vcelku v dnešní době nemožné, tak můžeme i říct "nikdo fakt nechtěl vyhrát". Takové to: moc jsem chtěl vyhrát, ale když se to nezdařilo, tak alespoň řeknu, že jsem to vlastně ani nechtěl.

Zatím bez slepic

Ano, tak nějak jsem to myslel s tím "fakt něchtěli", jenom dodám, je ještě další možnost vychovat děti poraženého národa, když dokážeš čekat 30-40 let, a ony pak udělají špinavou práci za tebe, viz třeba janičáři...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě nebyla zmínka o tom,že USA vyprovokovali SSSR vstoupit do Afghánistánu,přitom už měli vycvičený a vyzbrojený Taliban,který po vstupu SSSR zásobovali všem možným včetně logistiky.Proč se Taliban otočil proti USA,těžko odhadnout.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo seje vítr, občas sklízí bouři.
Je to jednoduché. Chtějí si tam šéfovat sami bez nikoho. Nelíbil se jim Babrak Karmal - kámoš od Sovětů, nelíbí se jim ani pseudovolení kámoši od USÁ-ků. Furt by jen otravovali s volbami a lidskými právy a pitomými zákony, které kolidují s jejich pořádky.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikdy se sovětskou armádou nebojoval. Američané a Pákistán podporovali tzv. mudžáhedíny, především paštunské, jmenovitě warlorda Gulbuddína Hekmatjára, například dodávkami raket Stinger, kterými islamisté ničili sovětské bojové helikoptéry. Když se sovětská armáda v roce 1989 z Afgánistánu stáhla, vypukla v zemi válka mezi warlordy. A především Hekmatjár se "proslavil" neuvěřitelnými zločiny, takže získal přezdívku řezník z Kábulu. Začal proto dokonce ztrácet i podporu USA a Pákistánu. Pákistán i USA nakonec podpořily hnutí Tálibán vzniklé v roce 1994 v pákistánských paštúnských madrasách. Přes tuto podporu se Tálibánu napoprvé v roce 1995 nepodařilo dobýt Kábul a musel ustoupit. V roce 1996 však již Kábul a také většinu (kromě severních oblastí) Afgánistánu dobyl a ustavil svoji vládu, kterou uznaly pouze vlády Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Pákistánu. Tálibán byl a je stále stejným tmářským spolkem islámských fanatiků, vůbec se nezměnil. Otázkou tedy spíš je, jaký důvod vedl USA k agresi proti Afgánistánu, když jej vedli jejich (stále stejní) chráněnci. Tvrzení, že důvodem bylo, že z jeskyní Tora Bora (které pro potřeby mudžáhedínů v boji se sovětskou armádou pomohla vybudovat CIA) řídil Usáma bin Ládin 11. září je směšné a kopíruje představu superpadoucha (protikladu superhrdiny) z trapných amerických filmů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

(Zkopírováno odjinud:)

"Ke smrti 3 vojáků v Afghu:
Česká mise není bojová mise, není to ani mírová mise. Je to taková mise mezi tím, polovičatá ... říkají, že strážní mise. Dnes je v novinách na hlavních stránkách, že jde o území islamistů a hrdlořezů. To hlídají, aby nikdo nemohl dovnitř nebo ven?
Kábulská vláda ovládá jen Kábul a přilehlé okolí. Zbytek Afghu má v rukách Taliban. Taliban je teroristická organizace (podle měřítek Západu); USA s teroristy nevyjednávají. S Talibanem ale vyjednávají, přímo, bez prostředníků (USA to přiznaly cca před 10 dny). To je výjimka nebo už Taliban je zařazen do jiné kategorie? V průběhu jednání USA-Taliban jsou zavražděni čeští vojáci, kteří tam nejsou v bojové misi.
Zdá se mi to divné. Zdá se mi divné, že ti 3 zabití jsou hrdinové v boji, když to není bojová mise. Hrdinové jsou jenom v tom, že vylezli z obrněného vozidla - ale to dopředu všichni ví, že mimo toto vozidlo riskují život.
Ve středu je přiveze speciální letadlo AČR a čekám demokratické orgie, až kvílení. Mě by ale zajímalo, proč jsou vojáci cizích armád v Afghu, co tam dělají. Našich tam je 250, schovávají se za zdmi a v OT.. přitom údajně bojují proti tenorismu. Uvnitř základny v Bagramu. Hranice Afghu je zcela prostupná a tenoristé se pohybují podle libosti.
Taliban podporuje Pakistán - spojenec USA, dále Čína a čert ví, jak to s nima pytlíkuje Írán.
Nevím, proč se tam všichni tak derou. Rusi to zkusili a dávno utekli - mudžáhedíni (Talibanci) měli podporu USA.
Nebo nám tady někdo permanentně lže."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Strčili jsme jako stát hlavu do chomoutu NATO a stali jsme se pacholkem USA. Za Varšavské smlouvy jsme sice byli také pacholky SSSR, ale alespoň jsme nešli bránit vlast do tisíce km vzdálených teritorií. Možná řešení? Prosazovat v rámci EU postupné vytvoření společné vojenské síly, jako jednoho z nástrojů společné obranné politiky, která je zatím jen na papíře. To však neznamená nemít menší paralelní národní armádu k plnění úkolů na teritoriu státu.

Zatím bez slepic