Trump - muž na svém místě

Autor
Štítky

Skončily volby v USA.

Tak nějak není jasné, kdo vyhrál. Demokrati mají Dolní komoru, republikáni Senát. Kdo to chce vydávat za vítězství jedné strany, klidně může, ať fandí komu chce. Kdo chce odhadnout, jak to půjde dál, má trošku problém.

Co mě však zaujalo bylo povolební vystoupení Trumpa.

Už jsem to asi někde psal, Trumpa jsem znal z TV ještě před tím, než vstoupil do politiky. Měl svoji reality show Apprentice (Učedník). Pro ty, kdo neznají, tak tam vždy vzali dvě skupinky soutěžících a ti měli v každém díle jeden úkol. Upravit a vést motel, prodávat pizzy, nakoupit co nejlevněji předepsané zboží, vyrobit a prodat zmrzlinu, prodávat byt a podobně. 
 Něco jako Pekelná kuchyně jen o podnikání a ne vaření.

 Samozřejmě, že nepodnikali úplně od nuly, neolítávali si povolení prodávat na chodníku ani nesháněli, jak se vlastně těsto na pizzu dělá, to jim někdo poradil, ale i tak tam měli dost práce. Každá skupina měla jednoho Trumpova manažera, co sledoval celou dobu, co se děje, podal hlášení a ještě tam byl k tomu samozřejmě videozáznam, kterej jsme viděli taky.

 Pak ta skupina, co prohrála šla k Trumpovi na potítko. Šel se tam zpovídat šéf, ten si vzal dva, kdo podle něj mohli za neúspěch. Trump je tam pak nechal říct jejich názory, pak tam vytáhl všechny jejich chyby a nakonec vynesl verdikt. 
 Pravidlo bylo, že vyhodil toho nejneschopnějšího. Často to byl šéf skupiny, protože i když nemohl své podřízené vyhodit a neměl na ně všechny páky, měl se nějak prosadit. Když ale udělal velkou botu někdo jinej, letěl on. Vyjímečně Trump někdy porušil pravidla a vyhodil dva. Vyjímečně nevyhodil nikoho. 
 
 Jak díly pokračovaly, tak vám docházelo, v čem to vlastně je. Trump sledoval, co se děje a uměl to pojmenovat a pochopit, co je správně a co je špatně. Správně a špatně pro business, protože o tom byl pořad.

 Když to teď píšu, tak je v tomhle vlastně tak trochu jako Nohavica. Ty situace, o kterých zpívá Nohavica, známe všichni, proto jim tak rozumíme. Jen na ně neumíme dát slova a Nohavica jo.

 To samý Trump. V jednom díle si tam jeden soutěžící honil triko, že je vlastně jako Trump, že založil už několik firem a že má rád slovanské ženy. Podobal se Trumpovi v povrchnostech a ne v podstatě, protože to by tam jinak nebyl. Taky mu to Trump pak řekl, jak si to vůbec troufá se s ním srovnávat, když to vede tak blbě. Holce, co ukazovala na ulici kalhotky, aby si od ní klient koupil zmrzlinu řekl, že se ukazovala i když se všelijak vymlouvala, že vlastně ne, a stejně tak když s ním jiná holka zaflirtovala, tak jí to řekl. Ona si to možná chudák ani neuvědomila, protože to dělala běžně a nikdo jí to neřekl, ale bylo to flirtování a ta jedna větička ji přišla draho.

 Trump byl prostě pořád ve střehu. Když znáte něco dokonale, tak tam pak vidíte bez námahy každou chybičku - třeba jste češi, potkáte cizince, co mluví výborně česky, tak poznáte každou chybičku. Každý nečeský obrat a každou špatně vyslovenou hlásku. Někdy vám přijde divná i určitá strojovitost jinak dokonalé češtiny. 
 Trump má tuhle schopnost dojemna vytrénovanovanou. Je to jako hráči pokru, kteří nedělají nic jiného, než vás sledují a pozorují.

 Stejný pořad mají v Anglii a stejný pořad zkoušeli i tady, ale Moisesová není Trump a tak to bylo celý někde jinde. V USA to po pár sezónách Trumpa vzal Schwarzeneger a pohřbil to. Neviděl jsem to, tak to možná nebylo tak špatný, ale Arnold začal svou obchodní kariéru tak, že si napumpoval svaly, svedl mladou Kennedyovou, ta ukecala strýčky, aby mu dali nějakou roli v Hollywoodu a kombinací skvělých svalů, špatného herectví a siláckých pohádkách pro osmiletý chlapečky vydělával peníze. Není to tréning co vám dá ty nejlepší kvality.

 Nevím proč ČT vysílala povolební projev Trumpa, ale vysílala, i když museli tušit, že jim to nebude hrát do not. Dokonce se na něj delší dobu čekalo a pak ho začal. Trump pak vystoupil, napřed pochválil úspěchy těch svých a odříkal, kteří republikánští kandidáti jeho podporu nechtěli a jak pak pohořeli, takže to vypadalo, že Trumpova pomoc vám dodá ten rozhodující plus. Pak zhodnotil situaci v Dolní komoře, kde demokrati mají malou většinu a víceméně řekl, jak to budou nadále republikáni hrát. Doteď s iniciativama chodili republikáni a pak sháněli podporu u některých demokratů. Teď, že to bude obráceně a míč bude u demokratů a oni budou muset psát jejich zákonodárné návrhy tak, aby pro to získali i dost republikánů a ti budou hrát vybíravou slečnu. Těžko říct nakolik to je doopravdy výhoda a nebral by radši republikánskou Dolní komoru, ale přinejmenším bylo jasné, že ví jak s rozdanejma kartama. 
 
 Pak přisel incident s novinářem. Byla to klasická tiskovka. Každej novinář dostane mikrofon položí otázku, dostane odpověď a mikrofon se předá někomu dalšímu. Tak to s tiskovkama prostě chodí. 
 Byl tam jeden novinář ze CNN a ten si myslel, že pro něj pravidla prostě neplatěj a že si tam může prosadit svoje a po odpovědi (něco o tom ruském zasahování, že je to všechno fake) odmítal předat mikrofon asistentce a kladl další otázky, jakoby ostatní novináři neexistovali a jakoby měl Trumpa u sebe ve studiu a ten se třásl, ať ho prosím, prosím nechají promluvit do televize. Takže si ho můžou vychutnat jak Witowská či Moravec neposlušnýho politika a klást mu pořád dokola ty samé manipulativní otázky, až někde ujede a oni to budou moci rozmáznout. 
 Trump vůbec neváhal, na jeho další otázky skoro nebo vůbec neodpovídal, zato mu začal říkat, ať předá mikrofon a že je nezdvořák (rude) a že je to hanba CNN a že by se novinář/CNN měli stydět. 
 
 Nakonec ten mikrofon odevzdal a přenos rychle utnuli. Trump vypadal dobře, nebyl zaskočenej a dobře se bránil. Den poté bylo oznámeno i u nás, že tomuhle novináři zrušili akreditaci.

 Ted když to píšu, tak jsem si vzpoměl, jak kdysi vyprávěl jakýsi západní PR kouzelník, jak pomáhal polskýmu politikovi vyhrát prezidentské volby nad Walensou. Politik byl bejvalej komunista a měl ještě další mínusy. Tak PR kouzelník vymyslel na Walensu fintu, bylo to něco jakože po prezidentském duelu, půjde podat Walensovi ruku (jako po sportovním zápase) a ten, jestli to odmítne, bude vypadat špatně. Bejvalej komunista to tak udělal a Walensa na to skočil, ruku podat odmítl a prohrál volby. 
 
 Nevím, jestli tohle s tím novinářem byla nějaká takováhle past nebo ne. Aby se novinář sám od sebe choval tak drze před celým světem, že přijde o akreditaci v Bílým domě, to mi přijde pro něj osobně jaksi moc riskantní, protože to je jeho živobytí. Za to pro vedení televize, pro to je provokačka bez rizika, budou ho oslavovat jako hrdinu. Novináři pak dají nějakou jinou práci a jede se dál a bude se chystat další past. 
 Ať připravený nebo spontánní, Trump zareagoval správně, protože vypadal dobře nebo alespoň nevypadal špatně. Tahle schopnost hbitě reagovat je asi ta nejdůležitější kvalita, co má.

 Také nám ČT řekla, že v USA ekonomika prozatím šlape dobře a teda že Trumpova politika má úspěch. Že Hollywood poslal demokratům 100 000 000 dolarů. Taky nám oklikou řekla že Clintonová je mimo hru. Totiž tím, že ukázali Obamu, jak volebně podporuje demokraty. Je jasné, že Obama byl vítěz, protože prezidentem a Clintonová prohrála, jenže Clintonová byla z poslední bitvy, zakže to vypadá, že ji odepsali její vlastní spolustraníci a nechtěli, aby na ně padl její stín. Možná je i nemocná, jak se říkalo, ale i zdravá by působila, jako matka neúspěchu.

 Trumpa však teď čeká další velký test. Pochod migrantů z Hondurasu. Když je člověk vidí v TV, tak jsou oražený jak opice. Žádný nějak proklouznout a nedat se chytit nebo vyprosit azyl jako šílení chudáci. Naopak. Táhnou si drze středem, vypočítávaj, co by se pro ně mělo udělat, diktujou si, jaký by měli mít práva, dávaj známky za to, kdo je na ně málo hodnej. Namachrovaně dávaj interview, jak měli slíbený autobusy a jak se jim to nesplnilo a novináři kolem nich tančej a policajti nic. 
 Jakoby to ani nebyla střední Amerika s jejich machistickejma policajtama, co se neserou s nikým, kdo nemá víc kvérů než oni. Jakoby tam o USA a jejich "poradcích" nikdy ani ani neslyšeli. 
 Nikde žádný helikoptéry ze kterejch slaňují nabušený seals, nikde žádný marines s neústupnejma výrazama, co stojej za 
místní policií, aby dodali důrazu přání, že teď se všem odeberou otisky prstů, skeny očí, vzorky DNA, biometrická data, pak si nastoupíte do autobusů, pojedete na letiště, na náklady vlády USA poletíte domů a té pak budete splácet cestu do konce života a do USA se už nikdy nepodíváte. 
 
 Nic takového. Jednotlivé vlády jim ustupují, no dočista jak ty balkánské na pokyn z Německa, migranti si vykračují jak rudoajmějci Berlínem v červenci 1945 a jednotky, co poslal Trump k hranici vypadají, že budou pod detajlní kontrolou médií a už se můžeme těšit na nějaké ty srdceryvné příběhy a Pablovi, co přišel o rodinu, pětiletém Pedrovi co se buď utopil nebo umřel v poušti žízní (či ho zabila zbloudilá kulka, možná pro US army nějaké atypické zbraně) a nějaké té Consuele, která chce jen dobrý život pro svých patnáct dětí. Určitě tam bude i nějakej ten zásah Hollywoodských hvězd. Možná se vyfotěj s nějakým uprchlíkem jak Bono s indiánským náčelníkem. Možná nám najdou nějakýho sportovce... ale naštěsí v USA maj americkej fotbal a všude jinde ve Střední Americe maj normální, tak žádnej Real Madrid gambit nebude. Hokej a basket taky asi ne, přeci jen, ledu je ve střední Americe málo a jsou to prckové. Golfisty taky asi ne, ti utikaj zásadně v první třídě. - Nechám se překvapit. 

 

 Každopádně to vypadá, že v USA zdaleka nemá všechnu moc a kontrolu prezident(ne, že bych si to někdy doopravdy myslel), jak bejvalo zvykem a že banksteři s deep state a hollywoodsko-demokratickejma bílejma koněma, nic nevzdávaj a připravujou další triky. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

sejmout Donalda.
Jednou se to přece musí podařit, a ne, že ne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

článek vás opravdu můžu pochválit. Moc pěkné!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na Rusko musel Trump nařídit sankce,aby se rozjel Ruský průmysl a zemědělství.
Na USA vymyslel Amerika first,obchodní celní válku z mnoha státy světa,aby také zvedl domácí výrobu.
Pokud nedostane Fed pod státní kontrolu,nebude mít dalekosáhlý úspěch.
Trumpovi řeči o splacení státního dluhu,můžu brát vážně jen z důvodu,že to bude na úkor mnoha států.
Můžu Trupovi jen poradit,zestátnit banky,průmysl a další odvětví,jinak se vždy čistý zisk rozplyne v bankách v soukromích rukou.

Zatím bez slepic

Škoda dobrého člověka. Čest jeho památce.

Schválně, kolika let se dožije György Schwartz Soros (*1930) nebo Madeleine Albrightová rozená Jana Marie Körbelová (*1937). Jan Petránek se narodil 1931.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bílý dům odebral akreditaci zpravodaji televize CNN, který se na středeční tiskové konferenci dostal do sporu s prezidentem Donaldem Trumpem, když se ho ptal, proč označil za invazi karavanu migrantů mířící k USA. Reportér Jim Acosta pozbyl práva účastnit se prezidentských akcí v Bílém domě.
Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/prezident-donald-trump-cnn-reporter-hadka-fiz-/…
Na výše uvedeném odkazu je krátké video asi 1 minuta, co se skutečně stalo.
Ale podle českých novinářů to vypadalo, že Trump zlikvidoval neprávem jednoho nešťastníka. Přitom Acost ajen nesmí na tiskové konference Bílého domu, jako novinář může pracovat dál.

Demokraté mají s Trumpem potíž. předchozí prezidenti včetně Obamy měli plná ústa řečí, ale skutek utek. Trump na rozdíl od nich píše krátké tweety, co udělá, a pak to skutečně udělá.

Karavanu imigrantů z Hondurasu zastaví silou. Trump není Merkelová, tak dá povolení k použití síly, ale až na americké půdě. Na hranice klidně pošle 15 tisíc vojáků, jak slíbil. Odhaduji, že všechny imigranty seberou a umístí do nějakého tábora v poušti, odkud je budou postupně vracet domů po malých skupinkách, klidně ve vězeňských autobusech.
Demokraté se naštvou, republikáni si všimnou, že Trump plní sliby. Teď ještě republikáni vyhrají, ale do budoucna je čeká zklamání, až hispánští voliči dorostou a budou volit republikány. Být Trumpem, počkal bych, až se herci z Hollywoodu objeví v táborech, a napařil ybch jim nějakou daň použitou na zlepšení podmínek imigrantů v detekci.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nie som si isty, ci to Trump da...silou.
Aktualne to nie je jednoduche, ked kazdy skrabanec na ruke Pabla, co sa bude teperit cez plot, bude pripisovany Trumpovej neludskosti.
Trump stoji pred obrovskou dilemou.
Bud to potlaci silou a bude diktator... a jeho obraz bude velda Stalina a Herodesa....
Bud to nepotlaci a nech aich prejst... a Amerika skoncila, lebo stat, co si nevie ubranit hranice v podstate neexistuje...
Alebo sa dohodne s Mexikom a ti tu neprijemnu pracu za neho urobia, ale zjavne to nebude zadarmo...

Moj navrh pre Trumpa by bolo riesit to silou. Jeho volici sa utvrdia v tom, ze je to spravny muz na ich strane a brani ich hodnoty. A na najblizsich 10 rokov bude klud.

Svojho casu sa hovorilo, ako sa USA ma fajne, je za velkou mlakou, na severe nic moc Kanada a na juhu dost kokainovych plantazi :D :D a inak ziadny problem... Zjavne to je tak, ze ked sa hlada, nejaky ten problem sa ozaj najde a aj uvedie do praxe... Zatial nik nenasiel v USA gule na to, zeby nasiel povodcu a donora toho pochodu na Washington. Pabla niekto inpisroval, vysvetlil co a ako, nacrtol perspektivy a dal nejaky maly budget na cestu.

Zasadna otazka.... KTO?

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tipoval bych za tím příznivce Demokratů. Jedním z nich je třeba George Soros. Trump si podle mého názoru uvědomuje rizika, ale silou se už odhodlal situaci řešit, protože rozkazy armádě už vydal. V nejhorším případě to vše svedou na příliš horlivé velitele a vojáky. Ale Trump hranice bránit musí, jeho voliči to od něj čekají - a voličům Demokratů se stejně nezavděčí. Proti imigrantům z Hondurasu je překvapivě i početná hispánská menšina v USA. Dobře si uvědomují, že přichází konkurence, o kterou nestojí.
Podobně v EU je hodně muslimů proti příchodu muslimů z Afriky. Prostě jen nestojí o zavlečení systému, před kterým uprchli z Afriky.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatial nik nenasiel v USA gule na to, zeby nasiel povodcu a donora toho pochodu na Washington.

Ale on je znamy. I na CT jmenovali nejakou neziskovku, co jim "pomaha" (=organizuje to) samozrejme, sponzorem je Soros.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak jistě všichni víme, nejlépe se vychovávají cizí děti.

Ta jeho realitka vypovídala jen o jediném, je protřelý mazák a dovede to dobře prodat. Ono totiž poukazovat na chyby jiných je jedna z nejlepších disciplin jak udělat hodně povyky s nulovou zodpovědností.
Nakonec u nás je možné poukázat na stejnou roli Okamury v jednom jakýmsi "podnikatelkým" pořadu. Tam byl mistr světa, dnes je vidět, že je sice pracovitý, ale naprosto bez invence.

Tudíž příklad s Trumpovou schopností být ve střehu nebyl moc šťastný.

Naopak, dle jeho hokynářských výsledků v současnosti je možné již dnes vyvodit, že je to takový americký Okamura.
Dokazují to především všemožně rozdávané sankce, cla a vypovídání smluv. Zatím nikdy v minulosti nikomu neprospělo. pokud si strany navzájem zdražili spotřebu. Naprosto chybný krok. To, že ekonomické "vyzvednutí" Číny v minulosti vedlo k nevyvážení až rozvážení obchodní bilance byl jen důsledek chamtivosti a neprozíravosti kapitalistů a jak jinak než amerických. Sklízí co zaseli. Najednou mají v Číně ekonomickou a tím i politickou konkurenci a hledat cesty ke změně zvýšenými cly, může nastolit jen velikánský pitomec.
Ne ne, i s pocitem vychovávání cizích dětí mi připadá výkon Trampa hodně furiantský až diletantský.

Zatím bez slepic

Pokud Trumpovi pomohou cla ke splnění jeho slibů (návrat práce do USA) tak tomu sice budete moci onálepkovat jako furiantské a diletantské ale bude to v daném směru účinné. Ne jako jalové kecy jeho protivníků a předchůdců co se na vytvoření čínského zázraku aktivně podíleli a kašlali při tom na Američany.

Zatím bez slepic

Zkusme si představit, že se podaří vrátit přádelny a tkalcovny zpět do naší země. Dnes dostanu obyčejné spodní vcelku kvalitní triko za 120,-Kč, případně 2,5 EUR v Rakousku.
No a domácí by při současné mzdové hladině a malém trhu stálo tak alespoň 250,-. Zkuste domyslet jak by to asi dopadlo. Mohli bychom na to dovozové za 120 uvalit clo, tak aby to vyšlo na oněch 250,-. Ale co to Rakousko. Dnes se mi vyplatí jednou za měsíc jet do Rakouska na nákupy i pro kočky. Pokud by se jen trošku drobně zdražilo vše, díky clům, pak se mi vyplatí jet tam každý týden a vzít někoho s sebou, aby to bylo ještě výhodnější.

Jsou jako vždy dvě krajní možnosti.
Zavést cla a tím rozšířit chudobu.
Vyrábět doma dráž a tím rozšířit chudobu.

No, a teď si vyberte. Jak vidno a slyšno, Trump si vybral obojí. Ano, cesta do pekel je dlážděna vždy dobrými úmysly.
A výsledek: mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky.

Zkusme pochopit, že státní zásahy mohou jen a jen nějakým prapodivným způsobem přerozdělovat toky peněz. Vždy a ve všech případech zvýhodní malou skupinu a znevýhodní většinu. Ona je to totiž podstat kapitalismu, koncentrace kapitálu a jelikož máme uzavřenou soustavu, tak když se někde něco zvýší, zákonitě se na druhé straně něco sníží.
Tomu člověku chybí selský rozum.

Zatím bez slepic

A za co budou obyvatelé USA kupovat čínské zboží, až Čína nebude ochotna brát zelené papírky a půjčovat na dluh? Zatím se o ten dluh starají vazalské země USA, naposledy Japonsko a Belgie koupili dluhopisy, když Čína odmítla dále navyšovat podíl USD ve svých devizových rezervách. Současný systém financování USA je finanční letadlo, které jednou spadne. Trump se pokouší neuměle s tím něco udělat. Předchozí prezidenti USA neudělali ani to.

Zatím bez slepic

Z ekonomie mám načteno či spíše prolétnuto pouze cca čtvrt metru knih a jsem tedy zaplaťpánbu téměř ekonomický panic, snad jen Kalousek ví o ekonomii větší hovno než já, ale on to na rozdíl ode mne buď netuší nebo tutlá.

Můj názor na SOUČASNOU ekonomickou vědu je, že neexistuje, že se jedná o paralelu astrologie.
To, že občas krátce zafunguje není argument. Pokud bude jakémukoli blábolu věřit a jeho postuláty se řídit skupina lidí, dokáže předvídat tahy ostatních hráčů, věřících týmž blábolům.
Astrologie po staletí fungovala mnohem spolehlivěji než současná ekonomická věda. Prostě proto, že se lidé, postižení vírou v ni, přizpůsobovali jejím věštbám.

Nicméně přiznávám, že se z mé strany jedná pouze o pracovní hypotézu;
ale pokud máte někdo známého ve výboru, udělujícího Nobelovu cenu za ekonomii, dejte mi vědět, já to dotáhnu, ocancám o finanční odměnu se šábnem.

Zatím bez slepic

Nobelova cena za ekonomii neexistuje. Alfred Nobel žádnou takovou ve své závěti neustanovil. Nobelova cena za ekonomii je stejná faleš, jako kdyby Vidlák začal udělovat Nobelovu cenu za vidláctví.

Ekonomie není věda, je to větší šarlatánství než prodávání hadích olejů. Ekonomie nedokázala nikdy nic předpovědět - jak to umějí alespoň s jistou šancí skutečné vědecké obory. Mají hafo teorií, ale vždy jsou překvapeni tím, co se kdy stane v ekonomické oblasti. Horší šarlatánství už jsou jen genderové vědy.

I proto jsem nedokázal ani dočíst "věstce", když začal psát, že "každý přece ví, že...".

Momentálně ekonomie světa funguje pokřivěně. Protože je to pokřivené silným vlivem bankéřů, centrálních bank, různých dohod, dolarem jako světovou měnou. A že to funguje, je jen díky vojákům a zbraním. Brzy to fungovat přestane, a "věštec" bude s udeveným obličejem koukat na to, jak věci, které "každý ví v ekonomii" budou padat jako domeček z karet.

Zatím bez slepic

Snad se dá uvedené citaci "každý přece ví, že" přiřadit jen pod mnou psané "Jak jistě všichni víme, nejlépe se vychovávají cizí děti." No a o ekonomii při vychovávání dětí to jaksi nebylo. Dokonce v celém textu se o ekonomii nezmiňuji. Uvádím je obecné pravdy, nebo spíš ani dostatečným počtem laiků nezpochybňované, že stát svými zásahy jen přerozděluje peníze. A z toho vyvozuji i důsledky způsobu přerozdělování. I toto tvrzení není laiky zpochybňováno.

Čmoud něco tvrdil, já si dovolil naprosto selským, o ekonomii oproštěném uvažováním dovodit, že se to nemůže zdařit.

No a dovolím si zavěštit. Do tří let se dozvíme zdali se to zdařilo. Pak se k tomu můžeme vrátit a zhodnotit.

Zatím bez slepic

Jaké obecné pravdy? Já už slyšel v ekonomii tolik obecných pravda, a 99 % z nich byly žvásty. Ale přesto jim řada lidí věří více, než muslim Alláhovi.

Pravda se nedá odhlasovat, ani realita. Je jedno, kolik lidí pro názor/pravdu/mýtus zvedne ruce, a nebo je alespoň nebude zpochybňovat - ale pořád to absolutně vůbec nic neříká o tom, jestli je ta teorie pravdivá či blbost nebo něco mezi tím.

Odhlasovává snad třeba fyzika fyzikální zákony? Když si fyzika nebyla jistá, jestli elektron má takový či onaký spin, či jaká byla hodnota Planckovy konstanty - šli se fyzici podle vzoru věštce zeptat lidí, zda proti tomu protestují? Ne, protože jen šarlatánství takto funguje, nikoli skutečná věda.

///

Stát samozřejmě nepřerozděluje peníze, on ty peníze vyrábí - tedy měl by vyrábět, kdyby je nedelegoval na centrální banky. A kdyby Český stát, aby dobře posloužil globálním banksterským rodinám, v zákoně nezakázal státu do vydávání vlastní měny mluvit. Což je samozřejmě stejná pitomost, jako že budeme kladně obohaceni vlnou imigrantů.

To, jestli se Trumpovi zdaří či nezdaří politika ochrany amerického trhu je více než ekonomií dáno tím, jaký protitah udělají ti, co tahají za nitky FEDu, a významní bankéři. Budou to oni, kdo podle své libosti vyrobí jakýkoli KRÁTKODOBÝ ekonomický výsledek. Krátkodobý výsledek více určí mocné banksterské rody než to, jestli bude či nebude ochrana domácího trhu.

Dlouhodobý ekonomický výsledek ale bude na straně ochrany domácího trhu. Protože peníze nejsou majetek, jsou to jen bezcenné papírky či číslíčka v databázi. To poznáte v okamžiku, kdy ztroskotáte s kufrem miliardy dolarů na pustém ostrově a budete tam 10 let, jak moc užitečné peníze jsou, a jakou hodnotu skutečně mají. Dlouhodobě nelze globálně vyměňovat peníze, když nejsou žádným skutečným majetkem podloženy. To je anomálnie vzniklá ve 20. století - a působí čím dál větší a častější série krachů a krizí, které se střídají rychleji a rychleji.

Až zmizí/omezí se anomálie dolaru a jiných jako světové měny, tedy čachrů 20. století, pak se to začne normalizovat. Myslím, že první krok k tomu bude konec vojenské hegemonie USA, a druhý krok omezené zásoby surovin, které začnou mnohým státům chybět.

Zatím bez slepic

"Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela (švédsky:Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), běžně označovaná jen jako Nobelova cena za ekonomii je cena udílená od roku 1968 spolu s ostatními Nobelovými cenami, třebaže se fakticky nejedná o Nobelovu cenu"
*****
Trumpe, fajn, věděl jsem to, byť mi nedošlo, že tao švindlcena za švindlekonomii existuje tak krátce, teprve od přelomového osmašedesátého. Jak příznačné!

Čím jiným by ale výrobci bublin, plněných intelektuálními sofismatickými pšouky dodali své pseudovědě vážnosti než vybájením neexistující Nobelovy ceny za již v té době jasně neexistující vědu, sloužící jim jako nástroj manipulace a podvodů?

Zatím bez slepic

Máte pohled pouze z jedné strany, ale je tu i ta druhá a ta za jaké peníze si to zboží koupíte, v podstatě to kupujeme na dluh. USA má obrovský dluh a ten ukočírovat není nic jednoduchého a to Trump zřejmě ví. Ustát tak obrovské emise měny bez inflace či změny ceny takových komodit jako zlato a pod je opravdu umění (ovšem podpořenou US Army). Trump se zřejmě snaží o nastolení rovnováhy a to nebude nic jednoduchého a bezbolestného. Jednoho dne se US dolarové letadlo musí zřítit, pokud se nezačne něco dělat.
.

Zatím bez slepic

Podívejte se na to z hlediska, že peníze a majetek jsou dvě různé věci. Na zemi je momentálně v oběhu 400 x více peněz než majetku, který by se dal za ty peníze koupit. A ten násobek rok od roku stoupá.

Jinak řečeno, buď by bylo potřeba stáhnout z oběhu 99,75 % peněz, nebo všechen majetek a zboží 400 x zdražit, aby to bylo v pořádku.

Peníze přestaly už dávno - a to je obrovský podvod bankovního a finančního systému - plnit úlohu "poukázky na majetek". Už se jen dělají zoufalé kroky. Vyrabovávají se cizí země, obsazují se nebo loutkově řídí země s bohatými ložisky ropy či surovin (to je hlavní neštěstí Afriky mimochodem), aby se ten stav zmírnil. Dělá se nekvalitní zboží, vymýšlí se ptákoviny. Tehdy nějaký student Goebbelse vymyslel, že "peníze jsou prý kryty dluhy".

Bankéři a ekonomové se bojí deflace jako čert kříže. Protože potřebují znehodnocovat peníze, cenu lidské práce, a mohutně zvyšovat ceny - aby jim o něco méně hořela koudel u prdele, že peněz je v oběhu 400 x více než by být mělo.

Celá tato pokřivená funkce bankovního a finančního systémů, která byla pro parazitický život těchto zanesena do západních ekonomik - už většina lidí bez selského rozumu považuje za správnou funkci oběhu peněz. Vůbec jim to není podezřelé. Na ekonomických školách se toto španělské hospodaření popisuje jako jediné správné.

Donald Trump, ani jiný stát, nemůže ustát současnou práci centrálních bank. Nicméně salámovou taktikou to může být vráceno k normálu jednotlivými bitvami, z nichž první bude ochrana domácího trhu. Ostatně USA pamatuje prezidenty, kteří bojovali s bankami, za což byli američtí prezidenti mohutně stříleni a atentátováni. Jeden USA prezident, který přežil dva atentáty má dokonce epitaf: "Zabil jsem tu banku" - myšleno centrální banku. Kennedy velice prospěl USA občanům omezením bank, za což byl zastřelen. Jeho nástupce Lyndon B. Johnson, takový tehdejší sluníčkář a kavárník, hned první den veškeré omezení bank jediným podpisem zrušil, a tím zlikvidoval práci mnoha prezidentů před ním. Od té doby je USA plně dáno do rukou sokromého FEDu, a ekonomická situace USA i zadlužení je více dáno majiteli FEDu než politikou státu a prezidenta. Česká republika či další státy se v této pomrvené situaci nijak principiálně neliší.

Zatím bez slepic

Vychovávat cizí děti? Tam je tolik ALE, že se vždycky směju, když někdo pronese takovou větu, je jasné, že si vůbec neuvědomuje o čem výchova je a je pouze rád (nebo si myslí), že nepokazil to jak vychovával sám...
Záleží na genech, viz statistika "cigánských dětí" co od kojence vychovali bílí, ale jaksi víc jak 50procent jich "sběhlo" ke způsobu života výchova-nevýchova; další jak byl kdo vychovanej a tedy jak ho neučili vychovávat rodiče; jaký je příjem/startovní bod/ekonomická situace v závislosti na osobnosti obou rodičů, tedy i koho jsi si vzal atd. atd.

Jenom někdo, kdo pouze vychoval děti a náhodou dobře většinou řekne, že to bylo díky tomu "že on umí" a ten co nemá děti je ten co má mlčet... Je to stejné, že když neumíš vařit, tak máš mlčet, že jídlo stojí za prd...
To samé mi říkala sestra než jsem měl vlastní děti "mlč, poznáš až budeš mít vlastní", ale nijak nevysvětlila, proč mě její děti poslouchají... A jak mám vlastní, tak už na toto téma mlčí...

Další "Trumpova schopnost příklad=špatný příklad, protože Okamura", to jako fakt, když dal příklad Moisesové a švancnegera, že dáš někoho kdo neumí=selže? Četl sji co napsal?

Čína je o chamtivosti, ale jaksi zamlčuješ, že Čína měla a dodnes má dost hodně chráněný trh? Číně přesunem pomohli zaplacením kapacit průmyslu a předáním technologií, ale ani omylem tím co píšeš ty...
A Trump právě toto pojmenovává a těm co to spískali se to nelíbí, on si uvědomuje přesně to co si uvědomil i Ford, když zvedl platy dělníkům aby si koupili auto od něho, Trump si uvědomuje co Baťa, který stavěl SVOJE kina, restourace, vlastní domy atd. a dával velké platy, protože věděl, že ty velké platy utratí u něj...

Podnikání s tvým ekonomickým nástrojem je super pro obchodníka na náměstí, ale nevybuduješ "imperium" jako Trump, Babiš nebo Baťa...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoude, ten závěr myslíš vážně, když určitě znáš co řekl bývalý generál a president spojených států o vojenskoprůmyslovém komplexu...
Už v té době se veřejně vědělo, že president USA nemá kontrolu, když připočteš, že i v 80desátkách veřejně problesklo remcání presidenta USA a 1tajemník Sovetského , jak málo pod kontrolou svoji moc...

Zatím bez slepic