Strášek?

Autor
Štítky

Mám radost, že se mi přihlásil další bývalý Kosíř s příspěvkem. Na kose vystupoval pod jiným nickem, ale přesto předpokládám, že ho podle stylu leckdo poznáte. Vítám mezi námi pana Godota. a dávám mu slovo:

Čeština je oproti mnohým jiným jazykům zvláštní tím, že disponuje tzv. zdrobnělinami (https://cs.wikipedia.org/wiki/Zdrobnělina).

Někdy jejich používání působí trochu infantilně (štěstíčko, vínečko, nebíčko…), někdy je dáno zvykem (to když skoro dvoumetrovému vnukovi pořád říkám Honzíček).

Ne vždy má zdrobnělina pozitivní konotace, často je tomu naopak (Čecháček, úředníček), ale většinou s její pomocí popisujeme něco spíše neškodného, z podstaty věci malého, tak trochu komického možná.

Zkusil jsem hledat či vytvořit zdrobnělinu pro strach. Strach je velmi silná emoce, která mohutně ovlivňuje naše myšlení. Pod vlivem strachu měníme měřítka věcí a jejich priority, uvažujeme trochu jinak než bez něj. Takový „velký strach“ nemám v této své úvaze namysli. Jde mi o takový strach malý, ještě nerozvinutý. Jakýsi malý jev, klubající se teprve ze svého zárodečného stádia někde v malém mozku. Takový malý „strášek“. Nebo „strašíček“? Pravidla českého pravopisu ani česká mluvnice (Havránek – Jedlička) mi v tomto směru nepomohly.

Začínám mít „strášek“ z vlastního státu.

Jistě, naší republiky je třeba si vážit – jinou nemáme a nejspíš ani mít nebudeme. Jenže ona se k nám začíná chovat poněkud podivně. Existuje skoro nespočet traktátů, jak má stát činit. Názory jsou na to různé. Obecně je ale přijímán postulát, že stát má své občany chránit a za to od nich požadovat určitou disciplinu v rámci platných zákonů. Tady aplikovat známou metodu cukru a biče, jinak se s tou mnohdy poněkud amorfní masou obyvatel moc nepořídí.

Mám neodbytný dojem, že náš stát se stále více přiklání jen k nařízením a trestům tam, kde mu to až tak nepřísluší, kde je to nefunkční a často až kontraproduktivní. A naopak tam, kde by měl konat přísně a rychle – tam je laxní až nevšímavý.

Jako první příklad uvedu podobu nového protikuřáckého zákona. Zasahuje totiž až tam, kde už dávno zavládl (skoro) pořádek sám od sebe. Chápete správně – mám na mysli hospody. V našem městysi existuje řada kaváren, restaurací a hospod, kde už se dávno kouřit nesmí. A přežívá pár, kde si kuřáci (já mezi ně nepatřím) ještě zapálit mohou. Trend je jasný – kuřáckých zařízení tohoto druhu valem ubývá tak nějak samo od sebe. Proč tedy tak dramatický zásah státu?

Případ druhý je vážnější. Před pár dny zastřelil v Chomutově jeden občan druhého. Okolnosti popisují média, netřeba zde líčit. Všechno nasvědčuje tomu, že střelbou vyvrcholil odpor části občanů proti okupaci veřejného prostoru cikánským etnikem. Sám jsem s ním kdysi žil v jednom domě a chápu, jak je setrvalý cikánský tlak proti životní pohodě obtěžující a devastující. Pomáhá nějak stát takto obtěžovaným občanům? Nikoliv! Výsledkem laxního přístupu státu v této věci je pak smrt, i když v tomto případě smrt agresora. Ale také životní neštěstí střelce….

Laskavý a vnímavý čtenář snad sám najde řadu příkladů, kdy jde na nás – občany, z našeho vlastního státu takový zatím malý „strášek“. Možná si ho ještě naplno neuvědomil, tak se ho k tomu snažím trochu popostrčit.

Víte, kdy jsem na to přišel já? Když mi předevčírem dorazila do poštovní schránky výzva, abych si vyzvedl doporučenou poštu do vlastních rukou. „Co zase chtějí, co mi zase hrozí?“ – to bylo to první co mě napadlo! Podotýkám, že mám čistý trestní rejstřík i lustrační osvědčení, že nemám ani korunu žádného dluhu/úvěru, že jsem „ve společnosti oblíben pro svou přátelskou povahu“. Ale zkušenosti z jednání se státními institucemi v posledních pár letech vyvolaly ten „strášek“ – když mi někdo něco tak významně posílá, bude to stát (a byl), a z toho nic dobrého nekouká.

Své povinnosti plní „můj“ stát až příliš často nedbale a laxně (pokud vůbec), ale svá stále se rozšiřující práva (mnohdy jen domnělá či zcela zbytečně vytvořená) vymáhá s razancí stále větší.

Možná jsem v těchto úvahách ojedinělý, třeba to ostatní tak nevnímají. Co vy?

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Asi před pěti - sedmi lety jsem poslouchal Orvellův romám 1984.
Pro přiblížení si dovolím použít krátký obsah z webu audioteka.com
Hlavním hrdinou příběhu je řadový úředník Winston Smith, žijící v roce 1984 ve fiktivní zemi zvané Oceánie. Zemi vládne velmi tvrdá diktatura v čele s tzv. Velkým bratrem, který má absolutní pravdu a nikdy nemění svá rozhodnutí.
Winstonovou prací je sice upravování starých novin, aby vývoj událostí neustále korespondoval s měnícími se záměry Velkého Bratra, ale myšlenkám na minulost se nemůže ubránit. Postupně se snaží proniknout do minulosti své i Oceánie, potkává dívku Julii, do níž se zamiluje a s níž společně sní o svobodě.
Brzy jsou však dopadeni ideopolicií, pro niž je každý projev svobodné lidské vůle ideozločinem proti Straně.
Dodnes mrazí čtenáře plastický obraz země ovládané totalitní mocí, která vládne tak efektvně, že si lidé přestávají uvědomovat jiné možnosti, přestávají myslet.

Tolik citát. Tehdy jsem si říkal" Tak takhle to tedy bylo....

Asi před měsícem mě napadlo, že bych si mohl tento román opět poslechnout.
Zatím jsem si to nepustil, protože se nemohu zbavit dojmu, že si ten román tak tak trochu žijem.
Dostavil se strášek.

Zatím bez slepic

In reply to by Jaroslav (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">fincar finasteride online canada</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ideopolicii, ministerstvo pravdy, ministerstvo lásky, čtvrthodinky nenávisti, to už přece máme. Jsme všude sledováni. Nemáte jen dojem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kéž bychom vystačili jen se zdrobnělinou. Ta slupička pořádku, civilizovaného chování a "právního státu" je tenčí, než jsme ochotni si připustit.
Čerstvé rozhodnutí ÚS ohledně squatu:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rozhodnuti-Ustavniho-soudu…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z "výzvy, abych si vyzvedla doporučenou poštu do vlastních rukou" mám vždy ne strášek, ale hrůzičku a sevřený žaludek, přestože jsem nikomu nic neudělala a nikomu nic nedlužím.
Mimochodem, je zajímavé, že autoři české mluvnice Havránek a Jedlička se nezabývají některými zdrobnělinami, i když sami jsou zdrobnělinami.
Havránek je malý havran a Jedlička je malá jedle.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Havránek a Jedlička.... to mě nenapadlo a je to vtipné :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Slova jako strášek či strašíček vyjadřují totiž, že to neberete úplně vážně. Jako psychiatr, který zas bude řešit něčí strach, který ale nesdílí nebo filmař, co chce dělat film strašidelnější, ale sám se už nebojí. Taky fanda hororů, co svůj oblíbený horor vidí už po stopadesátý a doopravdy ho to už neděsí a spíš si to užívá.

Zdrobněliny jako ouředníček shazují, protože i ouředníček má moc, i když je sám nula, na což se právě poukazuje.
Havlistické Čecháček je to samé. Ve skutečnosti je v něm schován strach z Čechů. Sudeťáci se můžou ufňukat, co jim Češi udělali ošklivýho, když se situace prohodila a najednou měli navrch Češi. Nějaký indiánský zatnout zuby a nefňukat, když já jsem u kůlu, to jim je cizí.

Čecháček je to samý jako knížecí poukazování, že je Zeman "plebejec". Nežijeme ve starém Římě odkud ten pojem pochází. Zeman vzdělání má, kníže ne. Za socialismu měl Zeman vzdělání na starořímské poměry patricijského synka. Kníže má jen maturitu, neplatný titul, podvodně zrestituovaný majetek a hloupou štětku za milenku. Do římského patricie má dost daleko.

Jiné jazyky mají taky zdrobněliny. Třeba selfie je zdrobnělina ze self-photo.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Positive site, where did u come up with the information on this posting? I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. Check out also https://games.lol/arcade/ .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

The bottom line is, if you need any kind of help with your dissertation, dissertation services are there to end your anxiety. https://trueintech.com/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

The games have now moved on from the computer screens to our mobile phones. And, such transitions are facilitated by the new sites.<a href="https://alternativestips.com/sites-like-cartooncrazy/">Sites like CartoonCrazy</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

They can give you hassle-free and comfortable relocation experience so that you can enjoy your new place sooner. https://lifestyleabout.com/dermaplaning/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I just got to this astonishing site quite recently. I was really caught with the piece of assets you have here. Enormous approval for making a particularly brilliant blog page! http://www.antarvasnastory.in/category/bhai-bahan-sex-story

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://buytadalafshop.com/ - buy cialis canada pharmacy

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Yes,

and the numbers of successful refunds are counting on.

► Up to $26,000 per employee
► available for 2020 & Q1 - Q3 2021
► Qualify with decreased revenue or covid event
► No limit on funding (erc is not a loan)
► ERC is a refundable tax credit

Ready to Get Started?

Begin Qualifying >>> https://bit.ly/erc2023 (ONLY FOR BUSINESS INSIDE USA)

Cheers!!!

Zatím bez slepic