Horizont událostí

Autor
Štítky
Kdysi jsem se bavil s jedním psychologem, který si ze mě utahoval, že se brzy dočkám středního věku a s tím přijde i krize středního věku. Pak mi u piva vysvětloval mechanismus, jak taková krize vzniká a s přibývajícím večerem přidával nejprve smysluplné rady, ale pak stále více blábolil, až se nakonec přiznal, že sám tuto krizi prožívá už několik let. 
Po nějaké době jsem zjistil, že chlap doktorská měl do jisté míry pravdu. Začal jsem kolem sebe vidět kamarády, kolegy i rodinu, kteří se někdy po čtyřicítce vyhoupli na svůj profesní i rodinný vrchol, nadechli se vzduchu svého úspěchu a pak se dívali, jak jejich životní cesta začíná pozvolna klesat a tam dole (ještě pořád dost daleko) je jejich zatím celkem roztomilý Kašpárkův hrobeček. 
Bylo celkem jedno, jestli jde o zemědělce, soustružníka, doktora a nebo právníka. Prostě něco budovali, hnali se za nějakým snem i cílem, někteří toho dosáhli, jiní nedosáhli, ale všichni po letech snažení dospěli ke svému výsledku a téměř ze dne na den se přehoupli přes horizont události a jejich život začal být o tom, jak přestat svůj život popohánět vpřed, ale jak o začít brzdit. 
Proč to píšu... 
Nemáte pocit, že jsme se nejen v našem státě, ale v celé Evropě přehoupli právě přes takový horizont události? Celá desetiletí to šlo nahoru. Tu hůře, tu lépe. Někteří šli rádi a s nadšením, někteří měli rezervovaný postoj, ale pořád jsme byli vyspělou částí planety a proti USA tady nikoho nezruinuje operace slepého střeva. V společné Evropě se stavěl nový svět integrovaných Evropanů, byly na to dotace... Stavěl se svět čistého životního prostředí, i na to byly dotace... budoucnost měla být krásná a růžová. 
 
A pak... nekdy kolem roku 2010 - 2015 jsme začali přešlapovat kolem toho vrcholu a celkem náhle se nám otevřela ta druhá půlka vyhlídky. A nejenom nám, na vrchol jsme došli ve stejné chvíli jako Němci, Francouzi i Italové. A téměř ze dne na den, stačily syrské čluny startující v Turecku, viděli všichni ten sešup a i když je konec ještě vzdálený, už ho nezakrývá žádný růst. 
Samozřejmě že kverulanti na toto upozorňovali už dávno. Lisabonská smlouva už byla taková první vlaštovka. Nebo bombardování Jugoslávie a pak nekonečná válka (policejní akce) proti terorismu. Zhoršování vztahů s Ruskem a Čínou. Gruzínská olympijská válka. To všechno už tu bylo dřív, ale když se to dělo, ještě stále byl výhled na další růst a vrchol byl ještě před námi. Podívejte se na dobový tisk. Kverulanti sice už existovali, ale celkem nic se nedělo. Nějaká Gruzie, nějaké Kosovo... budoucnost to přece vyřeší. Nakonec bude všude Euro a Srbové s Albánci se potkají v jedné unii ne?
Pak vypluli uprchlíci po milionech, začala válka na Ukrajině, přišly nové emisní normy, při oslavách se začaly všude dávat zátarasy, znovu se objevila propaganda nikoliv tím, o čem se psalo, ale o čem se naopak ani nepíplo.
 
A ejhle.... Němec stejně jako Čech, Rumun, či Ital nebo Brit začínají mluvit o tom, co vidí před sebou a už to není společné euro, společná budoucnost, ale zkáza. Ještě je daleko, ale je tam. Auta už nejsou schopna splnit emisní normy, všude je ohromná, nekonečná a nerozpletitelná korupce, skoro nic se už u nás nevyrábí, migrace je problém, ať si propaganda říká co chce, veškerý pokrok mají zaplatit ti nejchudší, ale pro ně už nebude. Ustupuje se od uhlí i jádra, ačkoliv nikdo neřekl, čím bude nahrazeno. Tleská se školačce, která ví jak na globální oteplování... prostě stačí přestat produkovat emise... 
Jeďte kamkoliv. Nikde už se nemluví o tom, jak nám bude dobře, jaká skvělá budoucnost nás čeká. Budoucnost se jeví chmurná a jen se liší náhled na ni. 
 
A všimněte si, jak rázem celý kontinent šlápl na brzdu. Bez ohledu na popoháněče pokroku, bez ohledu na politiku, tisk, novináře i fejsbůk. Mění se vlády, k moci se dostávají lidi, kteří by ještě před deseti roky byli směšní a naprosto marginální. Odchází se z Unie, dělají se smlouvy o hedvábných stezkách, Orbán vyhání Sorose, mluví se o nespravedlivých dotacích.
Stejně jako když začnou brzdit v životě ti čtyřicátníci, bývá to někdy směšné. Jak se snaží budit zdání, že jsou ještě mladí, že na to mají, ale už musejí dvakrát v noci na záchod. Nic to ale nemění na tom, že na svoje brzdy budou šlapat stále víc a budou dělat všechno pro to, aby si udrželi co nejvíc z toho co měli. A někteří při té snaze naopak o všechno přijdou. 
To samé teď dělá celá Unie. Různým způsobem se snaží udržet co nejvíc z toho, co měla. Někteří to dělají hůře, jiní lépe, ale všude vidíte, jak se najednou stále více všichni zapírají proti pohybu vpřed, protože vpředu je už jen konec. 
 
Když jsem se o té krizi středního věku bavil s tátou, protože na něm jsem to nějak nepozoroval, tak na to měl vlastní recept:
Když to začíná jít s firmou z kopce, tak se nezachraňuje, ale vytuneluje. Prostě se musí včas vyvést co nejvíc peněz, techniky, zboží a dalšího materiálu do nové perspektivnější firmy, aby ta stará nakonec měla jen dluhy a nikoho, kdo by je zaplatil. 
Táta sám prostě po čtyřicítce začal pracovat pro svoje děti. Co nahromadil začal přesouvat ve prospěch nás synů... a asi udělal dobře. Má sedm vnoučat a dostatek radosti kolem nich. Je hrdým dědečkem, který už sám vlastně nic nemá, ale prakticky všechno předal dostatečně včas, aby to ještě mělo hodnotu. 
Zcela určitě to takhle dopadne i s celou Unií. Někteří se budou snažit budit zdání, že je ještě mladá a může nás daleko dovézt, ale jiní už ji budou tunelovat horem dolem ve prospěch nových perspektiv. Už se to děje. Nakonec zůstane z Unie jen torzo a dluhy které nikdo nezaplatí. 
 
 
Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

hezká debata v podobném duchu - https://video.aktualne.cz/dvtv/frei-elektromobil-bych-si-nikdy-nekoupil… - clovek si pak klikne na pana Koteckeho a Glopolis a nestaci se divit, vyrocni zprava za 2017 rika - dostaneme 13 mega od unie, sorose, prahy, us ambasady a vyprodukujeme hromadu medialni vaty a zatleskame si. Prinos pro spolecnost presne 0. Videl jsem toho pana uzv druhe debate o elektroautech a na vsechny argumenty oponentu je univerzalni odpoved - vyzva a prilezitost pro budoucnost. Vzdycky, kdyz si rikam, ze to vidlak vidi trochu zjednodusene a prilis pesimisticky, prijde podobna debata a ja musim dat vidlakovi bohuzel za pravdu.

Zatím bez slepic

Vlastně se to nijak neliší od budování světlých zítřků a sociálních jistot a lepší společnosti s růžovou budoucností. Ti, kdo dnes v pátek demonstrují, aby někdo jiný zařídil lepší životní prostředí, se v ničem neliší od svazáků z 50. let. Tedy v něčem ano, ti svazáci byli ochotni jít na brigádu. To dnešní eurosvazáci ne, ti jen řvou.

Zatím bez slepic

Ta, co chce bojovat proti zlu a lidi spojovat, včera povečeřela s K. Schwarzenbergem a M. Žantovským.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Caputova-pry-mozna-dala-f…
Stále stejná parta podržtašků, co bojují za "přirozený běh světa", tedy "já pán, ty kmán".

Zatím bez slepic

Lid pojídá plody své práce prostřednictvím nevolených zástupců. Jestli se nemýlím, ani jeden těch tří (Čaputová, Schwarzenberg, Žantovský) nebyl zvolen v ČR do aktuální funkce. O diplomatických schopnostech Čaputové ukazuje, že se setkává s nevolenými lidmi a oficiální představitele pomíjí. Kdyby byla soukromá osoba, je to v pořádku, ale ona je teď prezidentkou SR a diplomatických schopností nemá ani za mák.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Schwarz. je poslanec. Zatím není ve funkci a už to tady rozvrtává ještě víc.

Zatím bez slepic

A já myslel, že Schwarzenberg v poklidu spí na svých zámcích.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zaprve to vsechno jde od revoluce porad stejnym smerem. Zapad byl plnej drzejch barevnejch a zlejch bojovniku proti rasismu (belochum) a bylo jasny, ze to sem prijde. Jen to nikdo nechtel videt.

Vas otec mohl vytunelovat vlastni firmu, ale v tom primeru s EU jsme my belosi ti dluznici. Tuneluje nas zapad, cili soudruh Soros, jeho pani a sluzebnici a mu tu jednou budem jak zamestnanci vytunelovany firmy, co ma jen dluhy a dluznici nikde.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problémem současného světa je kapitalismus, který se zkrze nekryté peníze (a další) naprosto utrhává ze řetězu a zcela podle zákonitostí se transformuje postupně k fašismu (samozřejmě si uvědomuji problematičnost tohoto pojmu a fašizací společnosti bych rozuměl její řízení pomocí násilí - restrikcí, omezování atd.). To směrování k fašizaci společnosti bude dlouhé a postupné, není v současné době nic, co by naznačovalo trend, který by to mohl zvrátit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Okolo padesátky jsem zjistil, že "vidím za kopec". Nic příjemného. Je to docela rána.

Že jdou věci ve státě, Evropě, světě šejdrem, jsem pochopil, když začali padat bomby na Srbsko. Od té doby "jim", propagandistům světlých zítřku nevěřím ani dobrý den. Když tvrdí, že je něco bílé, z mohu se spolehnout, že je to černé jako peklo.
Brzdím patama, ale nevím, zda to bude něco platné.

S tím přesunováním nadějí na děti a vnuky je to svatá pravda. Oni jsou náš budoucí život, jim musíme věnovat svou energii.

Zatím bez slepic

Zajedte se podivat nekdy do zapadnich mest na budoucnost.

Nebo si prectete jakej je, podle nacka dredare od piratu, extremista ten Tommy Robinson. Vadi mu znasilnovani belosek pakistancema.

Co budete delat vy v jeho situaci? Co budou delat vase deti. To je ten svet nadeji, co jim nechavate.

Zatím bez slepic

Je treba si to jen vcas uvedomit, s tim presunem na deti zacit rozumne, kdy jsou sily vzrustajici pripadne pred vrcholem.

Jedna cast rodiny to pochopila a diky tomu jsem mohl mit prostredky a sily na rekonstrukci predaneho majetku, ktery nese uzitek obema stranam.

Druha strana rodiny to nepochopila a proto majetek chatra, nikdo nechce rozhodnout, ja uz studnu potrebovat nebudu, proc bych to delal atd. Az se stanu dedicem ruiny v 60+ tak to predam hned mladsim at ukazou svoje schopnosti. Zatim se je budu snazit vest vlastnim prikladem a majetek a zkusenosti rodiny vylepsovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nasleduje logicky uz len zostup 😀😀😀
To s tym dedeckem a vytunelovanim ako analogiou si napisal Vidlaku tak, az to vyzera, ze byt dedeckem tvojich deti je polutovniahodna situacia 😀😀😀

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Komunisté se aspoň snažili. Za odebranou zemědělskou půdu se musela rekultivovat stejná plocha. Spotřeba obyvatel se regulovala nízkými příjmy. Ne každý si mohl dovolit auto a přednost měla hromadná doprava, která přece jenom nezatěžuje životní prostředí tak, jako milióny osobních aut. Paneláky se nestavěly naležato, jako dnes. Sklady se budovaly ve městě, ne v jeho úrodném okolí.

Lidem se to nelíbilo. Rozvoj šel pomalu, přestože o jeho trvalosti vzhledem k delšímu výhledu, lze také pochybovat.

Je to totiž jako ve vědě. Z vyřešeným problémem se objeví desítky dalších, často závažnějších. Složitost dnešní společnosti způsobuje jejich neřešitelnost. I přes stále dokonalejší techniku, a přes neuvěřitelný pokrok v informatice, potíže pořád narůstají. Zákonitě, jak jsem uvedl na příkladu vědeckého zkoumání.

Trvale udržitelný pokrok lidského živlu, který by byl v souladu s přírodou, byl možný jen tehdy, když příroda stačila škody, které způsobil, hojit. Už dlouho to nedokáže !

Zatím bez slepic

"S" vyřešeným problémem ... Inu, jsem, jako obvykle, moc zbrklý !

Zatím bez slepic

No jo, když oni to možná neví už ani v USA,
azyl v Langley a občanství mu dali ...a on se jim generál paktuje s nepřítelem, "ne méně než třikrát" už prý jel do Ruska....
Hegemonu se to drolí a najednou co zemí, to zájmů....

A tady další bolavá věc pro USA.
https://www.securitymagazin.cz/defence/cina-i-rusko-si-brousi-zuby-na-z…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

se dělala opatření už v historii ... proti Germánům lesní záseky, vozové hradby, proti saracénům opevnění sídel, proti Turkům celé pevnosti. Dnes doba pokročila, máme novičok, jaderné zbraně, létadla L39 Albatros, radary a jistě v kovárnách a lisovnách dobře konzervované zápustky a jiné nástroje na výrobu ručních zbraní a granátů. Jen zahájit výcvik a střežit historickou hranici, eliminovat zrádce a kolaboranty. Nepřátel se nelekejme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám jiný názor.
Lidé si člověka váží dotud, dokud má nějaký majetek. Když už nemá postavení ani funkce.

Můžete věřit svým dětem, že vás nikdy neopustí, že vás nestrčí do domova, jenže podvědomí pracuje i u nich. Nemáte nic, nemáte význam.

Existuje nespočet případů, kdy se tato skutečnost potvrdila. Pokud se mě někdo ptal, co si myslím, vždycky jsem doporučoval totéž : "Není dobré zbavovat se majetku !" Zatím si nikdo nestěžoval, že jsem poradil špatně.

Zatím bez slepic

dost zalezi na prostredi, jina je situace pored na vesnicich, jina ve meste, velikosti majetku, moznosti nahradniho bydleni atd. Tezko nekdo preda svuj byt a pujde pod most, ale na statku je treba mista dost.

Drzet vsechen majetek do 90+ let to dedice moc nenadchne, lze se dohodnout na postupnem predani, jak pripadne opravit, nepouzivanou cast pronajmout, osadit sadem atd.

zalezi samozrejme na vychove a duvere, pokud si lide v rodine neveri a kazdy jede jen individualne na sebe tak je to asi problem. Zalezi jaky domov duchodcu si predstavujete, pro nekoho je moznost zdravotni pece spise pomoci, kdyz upadnete ve vasem skvelem statku a jste sam tak vas muzou najit taky az za nekolik mesicu, v domove s garsonkami a zdravotniky vas do 4 hodin muze nekdo hledat.

Zatím bez slepic

Rozhodnu se jít do domova. Rozdíl je malý, leč podstatný. Rozhodnu se já, ne někdo za mě.

Zatím bez slepic

Jo taky jsem to videl ve svem okoli a vzdy to púak skoncilo, ze to nikdo neopravoval a pak se to prodalo jako neco na rekonstrukcy/sbbourani, ale jak si radil, meli pocit do konce zivota, ze maji strechu nad hlavou, ale ze by se strarali :D Jasne jezdili "za babickou" jedniu za mesic/14 dni, ale tim to koncilo, nikdo nemel cas po praci jet z mesta postarat se, nakonec sli do domova s peci, ale baraky uz byli na odpis NEBO se deti dohadali a skoncilo to nikoliv vyplacenim a opravou baraku,ale prave prodejem...

Pucku, zbavovat se uplne je spatne, ale necha tsi vse do 90+ a zaklepat backorama? to uz je lepsi prodat a ty prachy rozfofrovat na cestovani, ale dozit stylem co jsi napsal=odepsat barak na prodej/sbourani...

Jakmile neprekrosis ego a nepredas dalsi generaci v pravej cas, skoncis jako komunisti v 89, "mlada" 40catniku co vidi ze nic nechou predat se obrati proti nim, aby si urvala svoje misto na svete. Podivej se na vidlaka, to je cesta predat to dalsi generaci co pracuje, nerikam hned, nechat jako cinani 5-10 let pracovat a pak predat uplne, jinak padne co clovek budoval behem tydnu...

Za me, jestli davas tuto radu tak nekompromisne, pak je to nejhorsi co delas...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

„On byl na čtyřech a jeden z nich jej praštil dřevěným hranolem dvakrát nebo třikrát přes záda. Potom ho obestoupili všichni ostatní a třískali ho. Řvali kurvo bílá. Dospělá ženská ho kopla do obličeje,“ popsal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dvorce-bruntal-romove-neklid-bitka-r…

Zatím bez slepic

"Syn šel s dětmi ven. Vyšel ven bílý gadžo a začal mu nadávat do cikánů. Vzal pak kamení a začal je házet na auto, kde byly malé děti. Velké kameny házel do auta. .....(pzn. Syn odvedl děti domů a vrátil se.)... Gádžo na něj pořád nadával. Vzal si velký hranol a řekl: "Pojďte, pojďte." Syn si vzal větev a šel za ním..."
Pokračování zde
http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/protiromske-nepokoje-ve-dvo…

Zatím bez slepic

Tak si zapamatujte fizly, prokuratory a soudce co se po tom povozi.

Zatím bez slepic

Bacha, tohle by mohlo sloužit jako důkaz, že už naši předci byli velcí rasisti.

Zatím bez slepic

Sakra, že neřekli, že po nich rovnou házel ruční granáty, nebo střílel z panzerfaustu. Když jsem si přečetl ten článek z odkazu, tak mě napadlo, že parta světců padla při vší smůle na jednoho pekelníka, který byl nakonec ještě tak gramlavý, že si pohmožděniny na celém těle a otřes mozku, po kterém nevěděl, ani jak se jmenuje, způsobil sám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No tak dle Vidlákem popsané myšlenky naložení s firmou z kopce asi ten západní svět funguje a proto jsme, kde jsme.
Konec s těmi dluhy pravda není, i „úspěšný“ tunelář je stále jen jiné označení pro zloděje a podvodníka, co v důsledku okrádá ostatní.
Za starou firmu dluhy vždy NĚKDO nakonec „zatáhne“, ať chce či NECHCE.

Každý normální rodič věří, že jeho nová firma/děti/ je perspektivní, zda rovnou perspektivnější…. (inu proč ne).
Každý má právo i věřit, že jakoukoliv hodnotu dětem za života svěřenou, ty děti neznehodnotí.

Ale tomu „ včas, aby to ještě hodnotu mělo“…. já opravdu nerozumím.

Hodnotu ještě nějakou využitelnou, nejlépe ihned v očích těch dětí, aby nemuseli na hodnoty čekat než rodiče umřou?
Nebo ještě nějakou hodnotu proto, že stárnoucí otec to nepřesunutím na ty děti „včas“ už jenom a jenom pak znehodnotí a umenší a to jen tím, že je, nebo že ty hodnoty si spotřebuje pro sebe …..?

Tak jen lze doufat, že všechny ty dluhy jako třeba péče o stárnoucí či nemohoucí rodiče, kteří už NIC nemají a vše „včas“ přesunuli do perspektivnější firmy, perspektivnější firma klidně nenechá zase na bedrech nás všech, jak to až příliš často u „včas“ přesunutých hodnot na děti naivními rodiči bývá.

Zatím bez slepic

Prspektivnější firma udělá (přehodí na) vše, co jí umožní sociální stát.

Zatím bez slepic

jednoduse, musis predat, kdyz nasledujici generace ma silu neco budovat apod. Protoze zemres v 90, predas nekomu komu bude 65, co myslis ze bude vysledkem, co udela v duchodovem veku :D

Kazdej si mysli, vezmu si do hrobu, a pritom jedina cesta co funguje je predavani dalsimu z rodu kdo maka, kdyz byla dcera/syn blbec, tak hledali snatek z rozumu nekoho kdo na to ma a provdali ho zanej, vypocitave... Proc padl SSSR a ne cina? Protoze cina se poucila predala dalsi generaci , dalsi si nechala 2 obdobi kontrolu, aby nehodou nezblbly a zahackovali se v systemu, aby meli pocit, ze je jejich, kdyz ho vedou...

Nechat si jak treba radi puck a jak to vidis asi i ty je cesta, ze se pak byt proda, v nejlepsim se da detem, ale potomci uz v duchodovem veku na to kaslou...

Zatím bez slepic

V Cechach se to zatm neprojevilo, v CR neprodejne polske veprove se jen presmerovalo

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to tak. Já si myslím, že se dějiny prostě jen opakují.
V podstatě kopírujeme římskou říši, jen v jiném čase, rozměrech a souvislostech.

A důvody jsou opět prakticky stejné : odklon od přirozeného běhu světa (kapitalismu, volného trhu) k sociálnímu inženýrinku, který sebou zákonitě přináší vytvoření a rozšiřování korupčního prostředí, legalizovaného okrádání užitečných neužitečnými přes samozvané prostředníky, v zájmu "vyšších idejí" (důstojný život) udržování při životě "vlastní rakoviny. Je to vidět na každém kroku, ta pravdivost moudra, že "Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly". I když dnes už je i těch dobrých úmyslů minimum, převládá vychcanost a arogance. Je to vidět i na každé "méně vyspělé" zemi, kde vyznávají přirozenější běh života než ta levicová laboratoř v EU.
Prostě jsme se ocitli v bodě, kdy dosud mlčící (a svévoli politiků trpící) většina se začíná bouřit. Není to podle mne ale nijaká forma rezignace, podobná tomu přehoupnutí čtyřicátníka. Je to naopak něco jako "poslední nádech". Snad poslední nebude. A když jo, nevadí. Ono se to zase nějak vyvrbí, s jinými. Snad se trochu poučí, že "poroučet přírodě" sociálníma fantasmagoriema nemá budoucnost.

Zatím bez slepic

No dobře Sartre, popis minulosti dobrý. Zbývá již jenom ta lehčí část, jaká bude budoucnost?

Zatím bez slepic

Obávám se, že temná.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaksik bude. A nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Řízenou bídu už máme, tak nás může postihnout jenom neřízená bída. Blahobytáři budou mít větší depresi.

Zatím bez slepic

Náhodou Babiš před chvíli říkal v ČT, že ano, bude líp, již u nás platí, že jsme si od 2014 uložili v bankách o 700 miliard víc.

Zatím bez slepic

A koupíme si za to aspoň tolik jako v roce 2014? Když ta inflace je mrška, pořád rostou ceny těch základních potřeb, ale ČSÚ neustále vykazuje inflaci mizivou. Asi vhodně manipulují se spotřebním košem.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spíš píšete o infalci očištěné o zvýšení mezd.
Samotný index spotřebitelských cen roste docela dost
https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_spotrebitelske_ceny
ale to hlavně kvůli tomu přidávání na platech a důchodech a dávkách. Ekonomika si své prostě vezme zpět, jediné "udržitelné" přidávání na mzdách je to, které je podložené produktivitou.
Zatím se ČSSD a ANO za posledních 5 let povedlo tu produktivitu snížit.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím, Babiš mne však pobavil s tím "ano, už je líp, občané si našetřili"..., někteří jistě ano.
https://www.penize.cz/ucty-karty/336603-financni-rezerva-do-10-000-kc-n…

Zatím bez slepic

A nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. - běžte se zeptat těch z Bataclanu nebo těch z Utoyai

Bídu tu ma ještě moc málo lidí

Zatím bez slepic

Tak moc možností není, si myslím.
Buď to ta dosud mlčící většina prohraje, a pak naše civilizace postupně zmizí.
Nebo to vyhrajeme, a pak zmizí rychle stávající společenský systém.

Rozhodně to nebude pro nejméně 2/3 populace ku radosti.

Zatím bez slepic

Rozhodně si myslím, že bude muset dojít k omezení demokracie (vč. práv a svobod), liberalismu, pseudohumanismu a všech -ismů, které se, ať už skutečně nebo jen na oko, snaží "řešit" lidského jedince jako samostatnou jednotku a nikoli součást společnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/domaci/502078-pirati-se-bouri-dve-procenta-armad…
Odtud cituji:
"Za populistický a velmi nebezpečný považuje nápad lídr ODS Petr Fiala. „Nelze si hrát na chytrou horákyni, která bude těžit z NATO, ale nebude se dostatečně podílet na jeho obraně.""
****
To jsou mi věci, dosud do nás hrnou, že NATO je tu na obranu prý nás a našich hodnot a najednou fialový profesůrek od modrých ptáků to provalil, to MY musíme bránit NATO, a prachama se dostatečně podílet na jeho obraně.......

Zatím bez slepic

Teď nevím, jak to chápat, tak to pojmu jako že to myslíte vážně,.
1. Je otázka, jestli to Novinky napsali přesně.
2. Výrok lze chápat jako obranu NATO před těmi, kdo by ho nejraději rozpustili - to dává logiku.
3. Výrok lze chápat i jako že se máme podílet na obraně, kterou ono zajišťuje (tedy přesnější a asi jednoznačnější by bylo říci "a nebude se dostatečně podílet na jeho obranných povinnostech". I to dává logiku.
4. Nikde z výroku neplyne nic ve smyslu, že by NATO snad bylo útočným paktem (ale i kdyby, tak co, nejlepší obrana je útok) - netvrdím že jste to chtěla říct.

V každém případě "hodnocení" stylem "To už není ani k smíchu" mi v tomto případě přijde brutálně přehnané (pokud je míněno vážně)

Zatím bez slepic

kde napsal(a) MAJKA? "To už není ani k smíchu"

Zatím bez slepic

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu, nikde. Přehodil jsem dvě slůvka. Nicméně to na mém vůbec nic nemění

Napsal uživatel MAJKA (neověřeno) dne St, 10. 04. 2019, 13:36
Trvalý odkaz
Už to není ani k smíchu......

https://www.novinky.cz/domaci/502078-pirati-se-bouri-dve-procenta-armad
Odtud cituji:

Zatím bez slepic

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale vlastně já psal o "stylu hodnocení", a tam doslovnost není potřeba, pokud je zachována podstata a to je.

Zatím bez slepic