Kasínový kapitalismus

Autor
Štítky

Tento termín razil svého času Jan Keller. To ještě nebyl europoslanec a myslel si, že to nejhorší jsou právě ty hedgeové fondy a futures. Pak si šel sednout do Bruselu a zjistil, že Hydra má i další hlavy a od té doby se jeho ironické komentáře týkají téměř výhradně fungování naší skvělé sjednocené Ojrópy. 

Přidám osobní vzpomínku:

 Byl rok 2013, já byl zelenáč v Babišově firmě a byl zrovna suchý rok. Seděl jsem na poradě vedení a  o přestávce se nesměle zeptal našeho generálního ředitele, zda nás jako zemědělskou firmu, závislou na úrodě farmářů, něco podobného neohrozí. Zasmál se mé naivitě a řekl, že letošní úrodu jsme prodali už v roce 2009. 

Pak mi vysvětlil, že pořádná velká firma počítající v miliardách zásadně obchoduje ve futures a jinými slovy umí prodávat mléko krávy, která se ještě nenarodila. Dále pak umí prodávat nejen obilí, ale hlavně svůj skladovací potenciál. Opět jsem ještě nesměleji namítl, že přece naše práce musí mít nějaou vazbu na realitu a letošní sucho. Znovu se zasmál a řekl, že má... ale ta je vyčíslena ve zdražení potravin a zaplatí to koncový spotřebitel. 

Od té doby jsem ohledně své práce klidný a nějaké jihomoravské sucho se mně týká nikoliv v rámci práce, ale pouze na mé domácí zahrádce. Tam musím dělat nějakou tu závlahu a vymýšlet, jak využít potenciálu slunce a překonat nedostatek vláhy.  Velké nadnárodní korporace už tento problém vyřešily dávno. Přesunuly problém na spotřebitele a na výrobce. Obchod přátelé, tam se dělají prachy. Něco vyrábět, produkovat a válčit s přírodou, tuhle blbost dělají jen chudáci. 

V dalších letech jsem se postupně otrkal. Pochopil jsem, jak se pracuje se zástavami majetku, kdy úplně všechno co Babiš vlastní, je pod zástavním právem nějaké banky. Z porad jsem zjistil, kde banky na provozní úvěry berou peníze - z centrální banky. A kde je bere centrální banka? Natiskne je. Zjistil jsem, jak obchodují kolegové na komoditní burze, uvědomil jsem si, jak právě díky burze lítají ve vteřinových intervalech sem a tam miliardy peněz a díky těmto superrychlým transakcím mnohokrát denně můžete vydělat i když je váš zisk jen 0,01%. 

Mezitím se objevilo kvantitativní uvolňování, což laicky znamená, že budeme tisknout peníze (tedy tisknout - budeme na počítačích generovat miliardy) a čekat, dokud nezačne inflace a pak toho necháme. Objevují se první vlaštovky záporných úrokových sazeb - což v praxi znamená že za ušetřené peníze budete bance ještě platit - mimochodem - tohle je možné jen díky tomu, že se skoro nepoužívá hotovost. Až budou vaše peníze jen jedničky a nuly na počítači a nebudou to ani mince ani bankovky, tak si je nemůžte uložit doma do štrozoku a musíte je nechat v bance, protože vám nikdo nedovolí mít je doma na vlastním hard disku. Já osobně dostanu výplatu a vzápětí ji celou vyberu a žádný počítač ani google neví, za co jsem je utratil. 

K tomu si připočtěte dotace z EU i našich ministerstev na které někteří dosáhnou a jiní nedosáhnou (ale říká se tomu konkurenční tržní prostředí), různé pomoci a daňové úlevy pro vybrané jedince. Vzpomeňte si na daňové ráje, kdy firma v Číně levně vyrábí, v Německu draze prodává a na Kypru to prakticky nemusí zdanit. Pak si ještě uvědomte, že zásoby zlata jsou někde ve Fort Knoxu, ale nikdo je už dlouho neviděl a já vlastně ani nevím, jestli má Rusko ty svoje zlaté rezervy někde v Moskvě nebo také v USA. 

A abych nezapomněl... mezinárodní smlouvy o ochraně investic. Aneb jak americká CME obrala stát o deset miliard  za TV NOVA a byly jí vyplaceny v podstatě ihned. Nebo spor o 300 miliard s Nomurou. Přidejme skoro sto miliard za církevní restituce, které se určily hausnumerem vycucaným z prstu a hlasem poslance, který pak hned putoval do basy. 

Když si tohle všechno uvědomíte... opravdu hraje roli, jak stát pracuje s penězi? opravdu hraje roli, jak moc se zadluží nebo nezadluží? Opravdu by nám jako ČR prospělo, kdybychom si nepůjčovali, ale utáhli si opasky a posledních třicet let žili z toho co jsme si vyrobili, zatímco všude kolem nás si všichni půjčovali až do výše svého HDP a klidně si mohou půjčovat dál? Fakt bychom mohli žít se zdravými financemi ať už pod Kalouskem, Klausem nebo Sobotkou a neutopili bychom se v konkurenci jiných států, které by stavěly dálnice a dotovaly podniky za půjčené peníze? 

A nebo myslíte, že z okolních států neutíkají dividendy? Že tam nemají nepovedené zmařené investice? Nebo když vidíte Žluté vesty, myslíte, že obyčejný bílý Francouz na tom není stejně jako my?  Jak to dokázala ta aglo-německo-francouzská panská rasa, že je zadlužená ještě víc než my a přitom nikdy neměli ten komunismus? Takže problém nebude v tom, že jsme před třiceti roky měli čtyřicet let totality... 

Fakt by to šlo dělat jinak, než jsme to dělali, když všechny státy okolo jsou zadlužené ještě mnohem víc? Fakt bychom mohli nějak uspět bez zadlužení, když podle pravidel světové obchodní organizace musíme umožnit ten zdravý a konkurenční trh, který nesmíme zavřít i když se na něm potkává polské vepřové zdaněné třemi procenty DPH a naše vepřové zdaněné patnácti procenty?   

V našem současném světě létají jakési virtuální peníze i virtuální hodnoty, které s realitou nemají nic společného. Vlastně je to jako když se ve sklípku po desáté sklínce všichni obdarovávají něčím, co nikdo nemá.  Jednoho dne ten mejdan samozřejmě skončí. Ale odejít z něj, to se jaksi nedá. Teď to zkouší USA s Trumpem, ale zdá se, že jim to moc nejde. Ani tak silná země se nedokáže ohradit hradbami a zkusit si doma za svým plotem nastavit jiná pravidla. 

Já vím, že se opakuji, ale podle mě jediná cesta je nastavit si nová pravidla v malém okruhu kolem sebe. Začít znovu dělat reálnou směnu statků -  vajíčka za med, med za kořalku, kořalka za obložení koupelny. Znovu si udělat měřítko, které ocení skutečnou reálnou cenu obilí, masa i práce.  Velký svět toho už zřejmě není schopen. 

Do té doby platí jadrný hlas mého táty: Nemají peníze na důchody? Ať si natisknou... 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

:-) Neskutečně mne svrbí klávesnice, ale zvládnu to :-)))
Jen 3 věci :
1, nevycucané z prstu
2, ne jedním poslancem
3, Estonsko (nejen)
:-)

Zatím bez slepic

osobní návštěvu země zvané Eesti. Nejmíň měsíční.
Realita měřená pohledem zevnitř se jeví poněkud jinak, než jak je prezentována v Bakalomédiích.

Zatím bez slepic

Já tím bodem 3 říkal jedině - že lze žít bez zadlužování jako okolní země. Nic víc.
Samozřejmě že bez využívání dluhu se budete mít asi hůře, než ti, co se zadlužiují jak na běžícím pásu, ale přežít se to dá. Existují 3 miliardy lidí na téhle planetě, kteří se nejen nezadluřují, ale současně žijí za 2-4 USD/den (absolutní chudoba). No vidíte,a žijí. Ale i Rusko a Čína - dluhy kolem 15-20 % a dokonce je někdo i na západě dává za vzor. Prostě : jde to.
A krom toho : všeho do času.

Zatím bez slepic

Ke komentáři Sartre se hodí jen říci: "Sancta simplicitas!" .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Koukám jako blázen a těším se na to, co se tady ještě všechno dozvím...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když si s něčím nevím rady, hledám odpověď v moudrých knihách.

"V našem současném světě létají jakési virtuální peníze i virtuální hodnoty, které s realitou nemají nic společného. Vlastně je to jako když se ve sklípku po desáté sklínce všichni obdarovávají něčím, co nikdo nemá. Jednoho dne ten mejdan samozřejmě skončí. Ale odejít z něj, to se jaksi nedá." - píše Vidlák.

V Knize na str.135 (vydání Naše vojsko 1968) líčí můj oblíbený dětský hrdina, jak je to v hospodě s tím, co nikdo nemá:
"Na Zderaze žil nějak klempíř Vejvoda a ten hrával vždy mariáš v jedné hospodě za "Stoletou kavárnou". Jednou taky, čert mu to napískal, povídá: "A což abychom si hodili jedníka o pětníček."...…
Historka je dlouhá, nebudu ji tu přepisovat, pokud vás zajímá, najdete si ji jistě sami. Příběh pokračuje následovně:
"Trvalo to hodiny a hodiny a před starým Vejvodou rostly tisíce a tisíce. Kominickej mistr byl už do banku dlužen přes půldruhého miliónu, uhlíř ze Zderazu asi milión, domovník se Stoletý kavárny 800.000 korun, jeden medik přes dva milióny. Jenom v pince bylo přes 300.000 na samých útržkách papíru."
Nakonec tu karbanickou společnost rozežene policie a příběh vrcholí:
"V banku bylo v dlužních úpisech přes půl miliardy a na hotových penězích patnáct set...… Vejvodu jako udavače pustili a slíbili, že dostane zákonitou jednu třetinu odměny ze zabaveného banku, asi sto šedesát miliónů, von se ale do rána z toho zbláznil a ráno chodil po Praze vobjednávat si nedobytný pokladny na tucty. Tomu se říká štěstí v kartách".

Mám pocit, že nějak podobně dopadneme v tom současném "mariáši" všichni.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Popis této ukázkové památné demonstrace fungování velkých financí je Haškův největší vklad do análů světové ekonomie.

Zatím bez slepic

Jak zpívá Nohavica - Věř mi, že všechno už tu kdysi bylo a zase bude.
Když si čtu Godotovy příspěvky z Knihy, vyčítám si a lituji, že jsem v mládí byla tak blbá a vytvořila si nepřekonatelný odpor a Knihu nikdy nedočetla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Faktem je, že narazí-li na dno zadlužení velcí sousedé, odneseme to i my, i kdyby bez dluhů. Jde možná jen o to, aby se dluh nestal záminkou pro oddálení pádu těch velkých na náš účet. V menším měřítku - úvahy o dluhových amnestiích mne vždy vedou k myšlence zda ten, co žije skromě a bez díuhu, není vlastně ten blbej...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nechce prachy zpátky?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo je věřitel?

Zatím bez slepic

Věřitelem států jsou v naprosté většině bankovní domy a instituce a velcí investoři, v menší jiné státy. V Japonsku třeba je 90 % japonského státního dluhu v rukou japonců-občanů.

Zatím bez slepic

Inu každý, komu to věří!
Však čtěte pozorně, co Vidlák píše. Už dnes se obchoduje vše i budoucnost,a dokonce to někteří považují za úžasné, ale minulost nám nastavuje ošklivá zrcadla.

Zatím bez slepic

Pravda je, že zrovna zemědělství si bez futures dnes skoro nelze představit. Jak na straně odběratele, tak dodavatele.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, pokud chcete vyvolat zděšení, piště o těchto problémech dál. Za sebe, při čtení jsem trpěl, hooodně trpěl.

Zatím bez slepic

Netřeba trpět, procesy a jevy Vidlákem popsané se pohybují rychlostí střízlivění Miroslava Kalouska (nebo J.C. Junckera), která je tak nepatrná, že se zdá, že žádný vývoj neprobíhá. To je jen relativita v praxi, nepatrný pohyb nám připadá jako stagnace. Ale pohyb tam je, jen se počítá na desetiletí.

Zatím bez slepic

Až to čapne rychlost virozy Miloše Zemana Trenýrka, to už asi poznáme, že?

Zatím bez slepic

Nechci se Miloše Zemana a jeho příchylnosti k alkoholu zastávat, ale na Miroslava Kalouska nebo Jeana Claude Junckera nemá. Ti hrají v chlastání o dost vyšší ligu.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A někdo k tomu chlastání ještě dost nechutně děvkařil, a to i v době nejtěžší pro jeho manželku. Dvojí metr tak typický pro dnešní určitou partu velkopokrytců - u někoho je naprosto jedno, jak se chová v soukromí, co zač byli jeho rodiče, nemoci a určité chování je tabu a u někoho se jeho prádlo pere s chutí na veřejnosti. Jděte do hajzlu, vy náčelníci dobrých mravů (náčelníci... z textu J. Nohavici).

Zatím bez slepic