Salámová metoda

Autor
Štítky

Od těch dob, kdy mají hlavní jaderné velmoci kapacity na zničení světa, všechny ostatní jaderné státy mají desítky až stovky hlavic, ba i ta KLDR má zřejmě desítky náloží, od té doby je jakákoliv "normální" válka nemožná. Tečka. 

K výčtu přidejte ještě Izrael, který zcela jistě jaderné střely má, spekuluje se o stovkách, ale nikdy to nikdo z izraelců nepřiznal ani neuvedl žádné číslo. Já osobně zařadím ještě Írán, který podle mě atomovku má a to ne jednu. Jsem přesvědčen, že mezi severokorejskými testy byl i nějaký ten íránský a KLDR díky tomu překonala svoje nejkrizovější období pod sankcemi. 

Proti jadernému státu se nedá konvenčně bojovat. Jakmile někde soustředíte techniku, hodí vám tam atomovku. Těžko seženete spojence, který by vám dovolil se soustředit na jeho území. Proti atomovce je jakákoliv vojenská i dolarová přesila zbytečná, nemůžete udělat nic z toho, co třeba dělal Norman Schwarzkopf při operaci Pouštní bouře. Můžete mít leteckou převahu, družice, navádění, protiletadlové prostředky, ale pokud vašim štítem proletí byť jen jeden jaderný projektil, máte po žížalkách. 

A vést jadernou válku?  To je jako hrát poker a vsázet miliony proti korunám. Můžete vyhrát, ale riziko ztráty je obrovské a kromě pár šílených tlučhubů se do něčeho takového těžko někdo pustí. Ani tehdy ne, když má krásný atomový kryt a zásoby na tisíc let. 

Proto budou zřejmě už napořád vypadat války přesně jako v Sýrii, Jemenu, Afghanistánu, Ukrajině a podobně. Jediné, co se dá pod atomovým deštníkem dělat, je salámová metoda. Ukrajovat si drobná soustíčka, kvůli kterým nestojí za to, začít jaderný armagedon. Zkoušet hledat drobounké cestičky k obklíčení nepřítele nepřátelskými státy či entitami a podobně. Nepřítel bude recipročně reagovat v jiných místech. 

Vojenské soustředění větších sil je v podstatě nemožné a proto budou stále více využíváni civilisté. Nejlépe pak jako maskování operace malých jednotek, které nejsou vojensky označené, jsou rozptýlené mezi nevojáky a nehledí na ztráty nezúčastněných.  Voják a civilista se prakticky nedá oddělit od sebe a pro úspěšný postup je nutné to neoddělovat. 

Propaganda je pořád stejná - rádio, televize, internet... jen se jaksi už nedá referovat o vojenských úspěších, protože prakticky žádné nejsou. Tu a tam je sice dobyto město, ale to vypadá jako rozstřílená katastrofa a špatně se tam montují ty davy s šeříky. A tak je možné mluvit jen o různých právech na sebeurčení, či právu na obranu, či útok, zcela libovolně podle situace. Teroristé tak mohou být bojovníky za svobodu a za čas klidně zase teroristé, režim má někdy právo na nedělitelnost státu, ale jindy musí uznat právo národů na sebeurčení. Mezinárodní právo, ale i mezinárodní instituce jsou jen dalším bojovým prostředkem, stejně jako volby či referenda. 

Zásahy jsou ospravedlňovány akcemi pod falešnou vlajkou (chemické útoky při naprosto vítězné vojenské situaci) a kamera toho dnesk vybojuje víc než moderní dron. 

Navenek to vypadá jako dvojí metr, ale ve skutečnosti je to především taktika a strategie.  Na všech stranách. Nakonec jde jen o to, aby každá akce byla jen tak velká (malá) aby nerozjela atomový konec. 

Svý způsobem je to nová První světová válka. Veškeré válčení se odehrává v jakémsi zákopovém území, kdy ani jedna strana není a nemůže být schopna drtivé převahy nad nepřítelem a není schopna prolomit patovou situaci. Tu a tam se objeví pokus o "materiálovou bitvu" ve které se ta ekonomicky zdatnější strana snaží donutit nepřítele, aby využil všechny své zálohy. Ovšem stejně jako v té První světové, ani zde se nic podobného nedaří natolik, aby z toho byla rozhodující výhoda. 

A stejně jako ta První světová, nejvíce to odnášejí vojáci (civilisté) na frontovém území. Pokusy obou stran o různé fígle se sice hroutí, ale až po šílených obětech za naprostého vyčerpání. 

A stejný také bude konec... 

Situace v zázemí se bude stále zhoršovat. Sociální propad, stále větší bída a stále větší bohatství těch, kteří z války tyjí. Na jedné straně umořené dělnictvo a na druhé straně nesouměřitelné bohatství. 

Nevím jak vy, ale já už začínám těsně za obzorem tušit strašáka nového nacismu či komunismu - samozřejmě se tomu bude říkat jinak. Bez ohledu na to, ktrá strana dnešní salámový konflikt vyhraje (pokud to vůbec bude možné) průvodní jevy dopadnou i na vítěze. Generálové možná dostanou metály a nějaká konference bude diktovat podmínky poraženým, ale noví komunisté i fašisté budou i vedle nového Vítězného oblouku. 

A pokud se dostaneme do situace frontového území, bude mít smysl jedině utéct. Jakékoliv vítězství, nebo prohra budou zaplaceny obrovským množstvím krve za  cenu naprosto marginálních vojenských i politických výhod. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Je to velmi výstižně napsáno a stojí za to, tento pohled uplatňovat při hodnocení geopolitických vztahů. Konec mi přijde zbytečně chmurný. Víc než válečné události nám hrozí umanutí ngoisti.
Obecně by všichni (kromě 1%) vydělali na všeobecném odzbrojení. Byla by najednou k dispozici obrovská hromada peněz. Ale co s ní? Nějak se vytratil dějinný optimismus, takže by se ta hromada peněz asi promrhala naprosto neužitečně. Nebo snad někoho napadne nějaké opravdu dobré použití?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za chvíli bude šest
tak na značky a ke strojům
zamávejme konvojům
zesilujme mosty
my jsme národ prostý
ať se to tu překulí
budem chvíli po vůli
a pak se to otočí,
oslavíme výročí.
Děláme za třicet procent
hajzlbába i ten docent
ať to pára tlačí
k životu to stačí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No tak vidíš, šprte,
na co jsi se učil
dokonce jsi ručil
teď přijde tlaková vlna
bude věcí plná
máš to prostěradlo?
Dnes to nedopadlo
hlavou jsem od výbuchu
měl jsem správnou předtuchu
snad to zvládnu příště
mrknu na bojiště
co náš armádní sbor.
Už jde doktor z hor.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Vůbec se Vaší skepsi nedivím,když vidíte o kousek dál i za roh.
Podle mne,ono stejně jinak nemůže skončit,než tou jadernou bombou.
Putin to jednou naznačil,když bude nutno udeříme včas.
Kolem toho Izraele snad už doutná knot,stačí to jen pofoukat.
Co nejde přehlédnou a co USA hodně uškodí,že tuhle salámovou metodu,nedělají k vůli svému ohrožení,státu,občanů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dneska seuper uvaha, ktere nelze snad nic vytknout ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

KAM?

Zatím bez slepic

Tam uteklo spoustu nacistů a v klidu tam dožili. Takové Bariloche je včetně hotelu Edelweis
typicky německé. Příjemné podnebí na většině území,není proč tam bojovat. Kdo má rád zimu, jde na jih, kdo teplo na sever. Jen tam je dost vysoko do žlabu pro většinu obyvatel.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

já jsem uvažoval nad Bolívií. Je tam hezky, krajina členitá a na rozdíl od Argentiny se nepotácí na pokraji občanské války.

Na druhou stranu se přiznám, že pokud bych již byl ochoten uvažovat o exilu (zatím se mi ta myšlenka dost příčí), nezavrhoval bych ani Rusko. Jistě, mohl bych najít tisíc a jeden důvod, proč právě tam ne, ale na druhou stranu, je to slovanská země, jejich jazyk je mi blízký a asi by mě ani nestálo moc úsilí, abych se zase naučil “gavariť“ a konečně neziskovky tam mají ze značné části utrum. Do žlabu je tam sice taky vysoko, ale kde dnes vlastně pro našince není, že?

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majce, Manece a dalším milým a moudrým dámam. Vynechat vás nebyl úmysl, dokonce ani mužská ješitnost, jen postupující skleróza :-).

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle patří pod komentář pana Joba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vo WWI nejaky chytrak vymyslel bojove plyny. Aj ich nasadili..a zistili ze to dokaze aj druha strana a tak sa na to vysrali a bojovali konvencne :D

Vo WWII mal Hitler mraky jedu. Ale ani mu nenapadlo to pouzit dokonca ani na ruskom fronte. A pekne sa bojovalo konvencne. Az kym si amici neotestovali svoje dve naloze v praxi.

Jadrove zbrane su prekonane.
Zoberte si napr. taky novicok. Rozprasite ho nad mestom. A po tyzdni (ked mesto upracete...) mate mesto plne k dispozicii.
Ak rozprasite nad mestom jadrovu naloz, z mesta nezostane ani hovno, a par tisic rokov to tam bude neobyvatelne zamorene.

Zatím bez slepic

Nosit bombičku od autosifonu na krku znamenalo vyhazov ze střední školy.

Zatím bez slepic

Pri dobyvani Bagdadu byla prezidenstka garda opevnena na letisti. Zbran co pouzili americani spalila lidi na uhel, ale v oknech byly nerozbite tabulky.

Zatím bez slepic

S tím atomem bych to neviděl tak tragicky. Hirošima a Nagasaki jsou dnes nádherná, kvetoucí a prosperující města.
V deltě Mekongu jsou dodnes zbytky látek z Roundapu, pardon, z Agent Orange (stejný výrobce, stejné svinstvo) a dodnes způsobují rakovinu, mutace a další choroby.

K tomu měl nádhernou průpovídku jeden můj známý. Blbec je horší než atomová zbraň, jehož účinnost nelze ani vyjádřit v megatunách TNT, protože právě z výše zmíněných měst jsou dnes kvetoucí a prosperující města, kdežto z kdysi prosperujícího Československa zůstala země montoven, lánů řepky a zdroj levné pracovní síly. Kdyby místo složitě konstruované, dopravované a nákladné a-bomby vyhodili z eroplánu nad Japonskem jednoho Klause, dnes jako země ani neexistuje.

Zatím bez slepic

je nova Si jednotka na meranie blbosti?? :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musel by se ale v běžném životě používat jako Sievert a Grey při měření radiace, tedy ideálně v micro, či dokonce nanoKlausích ;-).

Zatím bez slepic

A kdyby Havla, tak je tam misto Japonska uz hlubokomorsky prikop

Zatím bez slepic

Klaus byl arogantní pitomec (nikoli hlupák) žijící v představě vlastní neomylnosti, Venca Flaška byl vlastizrádce a kolaborant. Tyto dva pojmy by bylo dobré nezaměňovat ;-).

Zatím bez slepic

Zbraň ničení hromadného
zvítězí jen naoko
s blbcem, je-li instalován
dostatečně vysoko!

Zatím bez slepic

Trochu jim oběma křivdíte, pokud by tam nebyli tito dva hajzlíci, tak si Západ našel jiné, kteří by udělali to co oni, to co po nich Západ chtěl. Takže to v podstatě byla objektivní nutnost, z hlediska Hadráku. Hajzlové by na jejich mistě byli určitě, jen by se jinak jmenovali.

Zatím bez slepic

myslím, že právě Havlovi nekřivdím. Ten tu měl nějakou práci a tu vykonal. Nikoli nadarmo je ta jeho ožralecká palice v té bílé chatrči na Potomacu.

S Klausem na druhou stranu udělal velmi zajímavou zkušenost můj strýc, který se s ním setkal osobně a protože má dosti nevymáchanou h-ústa, zeptal se jej uštěpačně, jestli stále věří, že vše vyřeší neviditelná ruka trhu. On je skutečně "Pan Farář" a tak se nejspíše Klaus neodvážil lhát a přiznal mu, že dnes se již na spousty věcí dívá úplně jinak. Tak je možné, že poněkud prozřel. Ovšem za jakou cenu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi nám nezbyde než si také nějakou atomovku opatřit.
Nabídl bych USA, aby nedělaly základnu na Slovensku, ale u nás. Třeba Brdy. I s radarem.
Pak už jen stačí počkat, až atomovky přivezou, obklíčit je našima všema 30ti tankama, možná by tam dojel i nějakej ten Pandur, když se nepřiplete Fabia a základnu i se zbraněma znárodnit. To by snad naše v Afghánistánu zocelená armáda zvládla.
A jsme v atomovým klubu a máme vystaráno.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na tom něco je...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Atomovou zbran ma uz i Saudska arabie. Jakoby nic to za Obamy oznamila media a nikdo to neresil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"... od té doby je jakákoliv "normální" válka nemožná. Tečka."
Vidlák myslí - atomová válka.
Jsou lidé, kteří si to nemyslí. Pamatujete ?
Rusové pohrozili :
"Pokud budou spuštěny rakety na Sýrii, budou zničeny nejen rakety, ale i zařízení, z kterých byly vypuštěny."
Američané přesto hrozbu ignorovali.
Takže ? Už jsme to mohli mít za sebou, pokud by Rusové drželi slovo.

Zatím bez slepic

Problém je v tom co jsi citoval, oni toto nerekli, citoval si co rekla CT :D Rusáci mluvili o základnách(jejich), CT pak udelala z jejich zakladen celou syriu a ted kazdej tlumoci a dokazuje na lzi ja rusaci sou slabosi a usaci silaci co kaslou na recicky rusaku :D

Ne vzdy je to tak jak presentuje "TV"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S těmi současnými zákopy nelze souhlasit.

Nevím zdali zdali je pravdivé, že se Gorbačov dohodl s USA na tom, že oni se demokratizují a NATO se nebude rozšiřovat. Nakonec není to podstatné, neb se NATO začalo přibližovat Rusku.
Myšlenky USA asi byly následující, nejdříve ekonomicky zdevastujeme bývalé satelity a pak si rozparcelujeme Rusko a máme na 100 roků krasopisného imperiálního pokračování demokracie a pořádných zisků.

Něco se zvrtlo a uvedený scénář se nenaplnil, krom toho, rozšiřování. Rusko uspělo nejdřív se svojí ekonomikou, pak záhadně v Sýrii. Velkopanské pohlavkování Kima se nějak nepodařilo a Kim je najednou v Rusku a hodlají dělat pořádek bez USA, nebo spíš s ní, ale jako jeden ze šesti, nikoli jako TEN jediný, který uděluje rozkazy.
Venezuela je dalším příkladem, kdy velkopanská imperiální politika narazila. Dnes jsou tam ruští pozorovatelé a vše nasvědčuje tomu, že Rusko zde zapustí kořeny.

Najednou se vše, i když tou pomalou salámovou metodou, obrací v neprospěch imperiálního USA a zločineckého NATOa jehož jsme nedobrovolnými členy.

I slavná Evropská Unie je na tom stejně. V horních bruselských palubách se slaví, vytvářejí se strategie, dotuje se, ve své podstatě každý jejich výplod rozmrdává ekonomiku jednotlivých unijních dílů. Národní horní paluby také ještě jásají a projevují neskonalou podporu té nejvyšší palubě, leč v podpalubí již na tyto světlé zítřky sere pes. Pomaličku salámově, ale neskonale velkým bobkem.

Divná doba, jen samé chmury!

Zatím bez slepic

proč bych měl mít z toho stres;
vezmu sáček z igelitu
seru na psí rivalitu
ať si serou na rohu
splním svoji úlohu.
Nandám hovno do sáčku
z čeho má dnes tu sračku
dyť měl přece granule,
minule sral plynule.
Lepí se to na ruce.
Je pes ještě v záruce?
Vrátím ho do útulku,
posral mi i jarmulku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Minulý týden jsem při cestě do tělocvičny zahlédl debila, jak parkuje , telefonuje a přitom řídí svůj vůz při zařazené zpátečce. Následovala rána a auto co mu stálo v cestě utrpělo menší šrám. Vytkl jsem řidiči jeho chybu , kterou jsem spatřoval v telefonování , slušně jej upozornil na oznámení této nehody v podobě zastrčeného lístečku za stěrače. Následoval slovní útok ve smyslu co jsem za udavače , svini komunistickou a zmetka všech zmetků. prostě hovado lidský. No a tací se u nás množí jako kobylky. Takže proč si dělat starosti s nějakou válkou ať se jedná o válku konvenční, atomovou či hybridní. Prostě se zde nebude za čas stejně dát slušně žít. Jo a ještě dovětek, kamarád mého syna čechoameričan nedávno mému synovi řekl, že to pozoruje delší dobu , jak to tady s náma jde rychle do kopru. Takže asi tak nějak. Jo a může za to stejně Putin.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

teď zasedli si na plastový stolek
na smlouvu už nalepili kolek
Doníka horko poleje.
Nuž dej sem zlatý stakan, Ivane,
a nalej vodky - dolej výš !
dnes, pane Kime, čehos zvíš ! “
Car Putin střízliv zůstane.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Výborný článek, jsem vždycky tak rád, když Tě za něco můžu pochválit :-) a tenhle článek mi stojí za pochvalu přímo do komentářů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám po náladě ... ten píčus (všichni jistě víme, koho tím myslím) už zas odpovídá všem a navíc někdy i sám sobě.
Když tohle zahlídnu, nemám ani náladu to tu dnes číst - i když je mi líto přijít o Ládik!!!ovo básničky ...

Zatím bez slepic

Eště donedávna sem to měl podobný - stačilo zahlídnou S.... ( pro mě pracovně "šulda" ) a ani se mě nechtělo číst dál . Ale pomohla trocha sebekázně - ani to zkrátka nečtu a ignoruju , ignoruju , ignoruju . A hele , projdu si další příspěvky v poho a navíc , ten pocit na duši když si říkám : " Vidíš ty d....e , ty se tady snažíš rozesírat normální lidi a voni ti na to tak prděj ! " Tož tak .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Našimi armádami moderní doby už nejsou tankové divize, ale jednotka Bílých přileb, další jednotka Islámského státu a zejména jednotky jako Člověk v tísni, Amnesty International, prapor Azov, Black Water, Evropské hodnoty Jakuba Jandy, Evropská komise pod vedením Jean Claude Junckera a zbraň ze všech nejničivější, Open Society Found Gerge Sorose. Je to jako živit armádu žoldnéřů, okrádají především domácí obyvatelstvo a s nepřítelem bojují jen občas a laxně, aby zdůvodnili svoji existenci. Vlastně máme kondotiérský systém z dob severoitalských městských republik.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moc rád čtu zdejší přispěvatele. Sám tu a tam něco napíšu. Na některé rád zareaguji a na některé zase ne. Někdy protože nechci, někdy protože nestíhám. Byla by ovšem škoda přijít třeba o příspěvky, které mají, co říci, nemyslíte? Namátkou takový Godot, Gerd, Asfalťák, Targus, Čmoud (omlouvám se každému, koho jsem zrovna vynechal). To jsou věci ze života podložené zkušenostmi, leckdy bolestivými. To se nedá ani naučit, ani odpozorovat. To musíte prožít. A když to neprožijete, máte pak možnost se poučit alespoň čtením. To stojí za všechno, i kdyby se to mělo šířit nějakým novodobým samizdatem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

marně pátrám po příčině
co ho tam furt táhne;
přece když se nahne
a natáhne ruku
po slivce či po čibuku
tak má všechno co má mít
dobrou tláču dobrý kvit.
Proč tam pořád lítá?
To už čínsky špitá?
Prý vzal taky jardu jágra
to prý bude jak viagra
pro ten čínský hokej,
všechno bude okej.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Plukovnik-Petras-Povstani…

(Článek od člověka, kterého osobně znám.)
Mimo jiné o možné (budoucí) perspektivě jaderných zbraní z (rozpadající se) Francie v německých rukou.

Vzhledem k tomu, že také Poláci (resp. ti, kteří za Poláky mluví) usilují o americké jaderné zbraně na polském území, může být i velkoplošné kremační území našeho Protektorátu za pár let jaderně zdemokratizováno dočista do čista.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Policie v rakouském Linci prošetřuje případ, kdy otec (42) měl svou třináctiletou dceru násilím nutit ke sňatku s 12letým chlapcem z Německa."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

naprosto šílené tlachy o desáté ekonomice světa za první republiky.
Samozřejmě, to jsou pouze přání dnešních kecalů a vymývačů hlav. Ekonomika absolutně mizerná, z dvaceti let trvání republiky byl JEN JEDNOU státní rozpočet v plusu, a to ještě účetní machinací. Mám pocit, že se rozpouštěly rezervní fondy, ale nevím, jestli kvůli prodělečným drahám, anebo kvůli stavbě bunkrů v pohraničí. Jinak nám už tehdy naši dědové nepřetržitě prožírali budoucnost a hromadili dluhy.
Srovnání produktivity práce - tragédie. A nikoli jen s USA, ale i např. s Německem - údajně se potácejícím v tak hluboké krizi, že ji překonal až Hitler. Nepravda mající ospravedlnit jeho nástup k moci.
V době, kdy Ford zasypával svými auty Ameriku, u nás se tyto plácaly doslova na koleni, po průjezdech, dílničkách a bývalých maštalích. Srovnatelné auto byla česká "průmyslová špička" schopna vyrobit za čtyřnásobnou cenu oproti ceně amerického auta a za dvojnásobek ceny auta německého. Totéž platí i o zemědělské produkci. Jen silná cla bránila české zeměhryzy před lavinou levnějších produktů z Evropy.
Počtáři a výčtaři nechť si laskavě uvědomí, že k ČSR patřila taková území, jako byla Podkarpatská Rus a Slovensko. tedy území s takřka nulovou vzdělaností, s takřka nulovou infrastrukturou a s nulovým exportním potenciálem. Totéž platilo např i pro oblast dnešního Jesenicka. Tzv. "průmysl světové úrovně" byl jen na Ostravsku a na pár místech v Čechách, podle toho, kde bylo trošku uhlí a případně zbytky železné rudy v nalezištích vyrabovaných již ve středověku.

Zatím bez slepic

Za 1. republiky tehdejší ČSR platila neuvěřitelné sumy především Francii jako podíl na válečných reparacích zatímco Rakousko nebo Německo zaplatilo jen malou část a pak jim vše vítězové odpustili. ČSR a nástupnické státy měla neuvěřitelnou smůlu. Samozřejmě se kradlo i za 1. republiky a výrobky se vyvážely hlavně do méně vyspělých trhů, ale Sartre má pravdu, že ČSR byla tehdy vyspělou ekonomikou lepší než Německo, takže opravdu byla kolem toho 10. místa. Ovšem jen z důvodu, že ostatní na tom byli ještě hůře.
Prakticky 100 let si z ČR pořád někdo něco odvážel a ta doba dosud neskončila. Je vůbec div, že jsme ještě tam, kde jsme a ne na chvostu úplně všech zemí. To je vykoupeno mizernou mzdou. Nadnárodní firmy si velmi dobře spočítaly, že v ČR mají ideální mix nízké ceny kvalitní práce, vysokých zisků a nízkých logistických nákladů. Troufnu si tvrdit, že kdyby Německo muselo platit, co ČR, rozhodně by nebylo premiantem Evropy. Stačí se podívat na situaci bývalé NDR, a to absolvovali jen část české anabáze.
Tehdy byl průmysl světové úrovně ve Velké Británii, USA, Švédsku, dokonce i Argentina byla velmi vyspělou zemí. Mezitím šel vývoj kupředu, někdo dostal pomoc, někdo byl vysáván.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

vyspělostí ekonomiky, bylo by dobré stanovit nějaký etalon.
Např. HDP, velikost průmyslové produkce, velikost exportu, vnitřní spotřebu, atd. Případně jejich pevně určený mix. Pak můžem porovnávat.
Pokud bychom ovšem brali v úvahu vyspělost ekonomiky z výše uvedených čísel, desáté místo nehrozí ani náhodou. Desátá nejvyspělejší ekonomika nevyváží na nevyspělé a někdy dokonce v podstatě neexistující trhy. Stejně tak se nebrání dovozům 50 % cla. A je tam toho povícero.

Zatím bez slepic

můj dědeček pocházel z Myslíku. Dnes je to část obce Palkovice v okresu F-M. Bydleli na samotě v dřevěnici a k nejbližšímu zdroji vody, studánce, to měli cca půl kilometru. Pro vodu se muselo chodit v létě i v zimě. Někdy mi vyprávěl, jak žili. Troufnu si napsat, že to si nikdo z nás nedokáže představit

Zatím bez slepic