Za očekáváními

Autor

Letošní žně na Znojemsku v podstatě končí. Výnosy zůstaly za očekáváními. Průměr se pohybuje mezi 4,5 - 5t na hektaru. Loni se urodilo víc. I když bylo větší sucho. Na nižšách výnosech se letos podepsalo sedm týdnů bez deště v březnu a dubnu. Oba měsíce byly srážkově průměrné, ale v březnu napršelo na začátku a v dubnu na konci. Mezi tím bylo sedm týdnů během kterých většina oblinin odnožovala. 

Kdo neví o co jde... z jednoho zrna neroste jeden klas, ale klidně deset. Rostlinka vyklíčí, vyžene lístky, načepuje vodu a odnoží. Tyto odnože vyženou lístky, načepují vodu. Pokud je sucho, začnou tyto odnože zasychat a vyživují mateřskou rostlinku, která pak roste i v úplném suchu a vydrží neuvěřitelně dlouho. Ale deset klásků už z toho není. 

Letos bylo sucho právě ve chvíli, kdy rostliny odnožovaly a protože nebylo dost vody, neodnožily pořádně a leckteré odnože pak zase vstřebaly. Kdyby koncem března přišla jedna jediná fronta, jeden jediný vydatnější deštík, byla by letošní úroda rekordní. Bývalo by stačilo mizerných deset milimetrů srážek. 

Mimochodem... loňská úroda měla také nakročeno na obrovský výnost, ale nakonec nebyla rekordní, protože v červnu chyběla jedna jediná bouřka v době, kdy se nalévala zrna... 

Vidlácky se ptám... myslíte že až teď začínají chybět ta procenta vody a že před sto lety se nestalo, že by nepřišla jedna fronta? 

Takhle to je přátelé. O rekordech nebo podprůměrech rozhoduje během jara jeden jediný deštík  - rozhoduje se to na jednom až dvěma procentech celkových ročních srážek. Množství vody, které v bouřce naprší během pěti minut. Množství vody, které v celkové roční bilanci nehraje prakticky žádnou roli. Množství vody, které by bez problémů zůstalo v půdě, kdyby to byla půda. 

Dnešní půda je ale spíš substrát. Neliší se od toho, co si kupujete do hydroponických květináčů. Sprostý materiál, který jen drží kořeny na místě. Neživý... směs jílu a písku, směs čediče a vápence, podle umístění. Jde jen o to, jak rychle jí voda proteče někam dolů a jak rychle se zase odpaří směrem nahoru. Ale není tam nic, co by v těch horních třiceti centimetrech drželo vodu. 

Celý průser se zemědělskou půdou vlastně zase není tak velký. V podstatě by stačilo zachytit pár procent z ročních srážek a použít je jednou dvakrát během roku. Stačilo by půdu znovu naplnit humusem, hnojem, rostlinnými zbytky. Ten hnůj a humus je ale úplný základ. Na Sahaře vám meze také nepomohou. Voda proteče pryč klidně i spodem. Neprve musí být v půdě něco, co tu vodu zachytí a nepustí ji ven. Musí tam být ty půdní bakterie, které každý den vyvedou celé generace potomků, které pak rostliny žerou i s vodou, kterou mají uzavřenou v sobě. 

Druhá varianta jsou závlahy a nádrže, které zajistí ve správnou chvíli ten jeden chybějící déšť.  

Ani jednoho nejsou zemědělci schopni. Ani Agrofert něco takového nezvládne. Ani ty ostatní velké zemědělské korporace. Jednoduše proto, že cenu pšenice neurčuje ani Babiš, ani Toman, ani nikdo jiný v této republice. Cenu pšenice určuje úroda v Rusku, chuť k jídlu v Číně a množství obilných lodí v blízkém okolí Hamburského přístavu. A u nás tato cena stačí pouze na drancování půdy, ale rozhodně ne na její obnovu. 

Ne že by cena chleba neumožňovala všechno to, co jsem řekl. Chleba je pro každého z nás dost drahý, abychom opět měli černozem. Ale ty peníze si rozeberou zahraniční majitelé obchodního řetězce, dost toho padne na letáky upozorňující na slevové akce, ještě víc stojí reklama v televizi, obrovskou položku tvoří státem vyžadovaná byrokracie. Sice vaříme a jíme už tisíce let, ale až teď si veterináři všimli  že to děláme špatně a proto každý rok přijdou nové požadavky na hygienu, které jsou zase příšerně drahé. 

Znáte to přísloví? Posledního kousne pes... Na někoho už prostě nezbude, někdo to musí odskákat. Půda je nejjednodušší řešení. Ta se nebrání, nekřičí, nedemonstruje, nestávkuje, nedají se s ní dělat roztomilé fotky, hlínou ženu nezkrášlíš, naopak v mnoha případech vlastně překáží. A snese dlouhou dobu hodně drsné zacházení. V dnešní době jsou okrádáni či jinak obíráni především ti, co se nemohou bránit. Půda mezi ně patří. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

On ten vsak může být udělaný i pod chodníkem. Jde to technicky vyřešit, jen je nutné při předělávce chodníku na to myslet.

Zatím bez slepic

Likvidace nejcennějších orných půd zastavěním je samozřejmě špatná, ale není to ta příčina sucha. Ještě ne, protože jde o relativně malou plochu v celé rozloze půdy v ČR. Největší podíl mají orná půda (53,45%) a lesy (33,81%). Zabetonování pole na sklad se příliš neliší od stavu, kdy na směsi písku a jílu pěstujeme řepku nebo kukuřici. Také jde o zničenou půdu, a díky chemikáliím jde o mnohem větší zničenou plochu na území ČR než výstavbou skladů a logistických center.

Nechce se mně hledat aktuální podíl betonové plochy, ale pro představu sem dám odkaz na svůj starší článek z 2015, kde píši:

V ČR je celkem 4 215 621 ha orné půdy a luk (53,45%, z toho polí 37,77 %, luk 12,64%), 2 666 376 ha lesních pozemků (33,81%), 164 835 ha vodní plochy (2,90 %), 132 192 ha zastavěné plochy a nádvoří (1,68%) a 707 755 ha ostatní plochy (8,97%).

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/08/31/sucho-a-povodne/
A ještě jeden na podobné téma z 2016 https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/06/10/likvidace-skotu-a-pokles…
Na to jsem navázal v roce 2017 už zde u Vidláka https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/rozlucme-se-se-smrkem

Veškeré naše ekologické problémy na planetě vyplývají z přelidnění. Ještě před 30 lety byla populární ekologická stopa, podle které tehdejší ekologové spočítali, že ČR má mít optimálně 5 až 6 milionů lidí. Nyní ti samí nebo jejich děti dováží migranty s argumentem, že vymíráme.
Při boji proti suchu, povodním a CO2 jde o peníze, ale ne o přírodu.

Zatím bez slepic

Gerde,
přečetl (přelétl jsem) Váš čtyři roky starý článek a smekám.
Doporučuji i ostatním dát si práci s jeho prostudováním.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/08/31/sucho-a-povodne/

Zatím bez slepic

ale naším měřítkem se staly ekonomické ukazatele a ne tvorba krajiny. A tak lidstvo samo kráčí vstříc své záhubě a elektromobily to nezachrání a ani nulové emise. Ještě, že jsem už starý a příliš mně to netrápí. Snad jednou přijdou lidé na to, že není možné chtít jen blahobyt začnou rozvíjet krajinu tak, aby jim umožňovala normální život i za cenu toho, že sleví ze svých požadavků na svůj komfort.

Zatím bez slepic

Děkuji, článek je psán laicky ze všeobecného hlediska, ale ty hlavní trendy postihne. bohužel se od doby jeho napsání v roce 2015 nezměnilo vůbec nic a nikam jsme se neposunuli v řešení sucha. Přitom to není ani složité ani drahé řešení, a stálo by jen zlomek toho, co budeme vydávat na opatření v boji proti suchu, povodním a CO2. Potíž je, že se na mnou navržených řešeních nedá nakapsovat, a, že by situaci se suchem výrazně zmírnila, čímž by pominul i důvod boje proti suchu a CO2. Přitom jsme nic nevyzkoumal, jen pozoroval přírodu. Není třeba nic složitého k vyřešení situace.

Zatím bez slepic

Má tam jednu chybu, cyklus nebyl přerušen, ale urychlen a tedy klesá objem v jednotce času... Zastaven bude, až nebude odpar vody a dešťové srážky :D

Ale až na tuto "trapnou" poznámku, se dá souhlasit s tím co píše i když bych v hodně věcech upravil text v rámci toho základu co článek nemá, tedy čas odtoku vody z krajiny, tedy je rozdíl v odtoku za jeden den vs za 1 měsíc vs za delší jednotku, kdy v tom malém cyklu pak operuje úplně jinej objem vody.

Zatím bez slepic

Nepíši vědeckou práci, ale laické shrnutí poznatků těch základních. Ano, zpomalení odtoku vody z území umožní, aby se jí více odpařilo zpět nad územím, a má to smysl. Ale to hlavní opatření proti suchu i povodním tkví v půdě, vrátit jí schopnosti houby, což bude zmírňovat extrémy sucha i povodní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

meziročně, výběr DPH ale rostl o 6% meziročně. Bureši, jak je to možné?

Zatím bez slepic

Nemůže to být tím, že Bureš vybírá DPH i od těch, kteří ji dřív neodváděli? :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

a bureš má MF v ruce už 6 let!!!

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane AH.
To není žádná záhada,že je větší výběr DPH.
Jenom to zdražování potravin,životních potřeb,léků,musí mít dopad na větší výběr DPH.
Uč jenom nákup EET pokladen,jak musel zvednou procentně maloprodej a k tomu DPH.
Jak bylo někde napsáno,během tři let o kolik se zvedl nárůst státních zaměstnanců a právě i kvůli EET
Jinak jsou to jen čísla,ale přínos pro stát,to není velký.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

přišel na to, že na dělný lid muší bejt přísnost. Proto fičí DPH nahoru jak střelené. A to je dobře, páč erár je furt v mínusu.
Já jen čekám, kdy se zavede nějaký podobný poplatek, jako jsem kdysi platíval v určitých státech na hranicích (vstup i výstup). Jakože ekologie, dezinfekce, regionální taxa, no prostě čím víc byl erár v prdeli, tím absurdnější poplatky vybíral.
Tedy abych to zkrátil, jak zavedli Dojčáci mýto na dálnicících, prorokoval jsem tehdy, že Ojropa kormidluje Bruselácký sajuz do prdele, protože jen naprostý idiot si zdraží vstupy při výrobě zboží jdoucího na export, pokud má fungovat v tržní ekonomice. A je nezvratným faktem, že se mi směje čím dál míň lidí.

Zatím bez slepic

"jen naprostý idiot si zdraží vstupy při výrobě zboží jdoucího na export"

Shodou okolností při tom vývozu je to skoro jedno. Dostat peníze z mýta, nebo z daní, yvjde nastejno. Mýto je jen taková zkratka a nedá se s tím moc "plánovat".
Ten problém je, že to bohaté Německo, které vysává zbytek Evropu, při nejlepší hospodářské kondici, zavedlo.
To je ta grandiozní prohra celého eurospolku.

Zatím bez slepic

uchopte do přední nohy nějaký předmět, kterým lze psát, neboli, jak říkáme my, latiníci z Moravskoslezských Beskyd, "pisok".
Namalujte si seznam součástek na jeden automobil - je jich od pěti do patnácti tisíc - a pokuste se za dlouhých zimních večerů zjistit, odkud jeden každý pochází.
Ujišťuji vás, že vám přestane chutnat.
Pokud si odpustíte zdlouhavé gůglení a ještě zdlouhavější počty, zjistíte, že cena za (ne)zvládnutou logistiku se u výroby jednoho leštěného křápu pohybuje v řádu desítek procent. Orientačně a velmi zhruba asi tak od třiceti až po sedmdesát, což je omračující číslo.
A teď oněch 70 % pultové ceny vaší zbrusu nové Škochtle, nebo v čem to vozíte zadek, vydělte čtyřmi. Ano, soudruzi provozující autodopravu odvádějí v průměru až třetinu z ceny za dopravu zpět eráru, ale obvykle to kolísá okolo 25 %.
A teď mi zkuste vysvětlit, proč např. taková Východní Marka nemá ani jednu automobilku, když tam byly montážní závody s cenou práce nižší, než je tato v samotné Říši.
Samozřejmě, že toto platí i u jiných globalizovaných výrobků, stejně jako u žrádla, které si občas pořizujete v maloobchodní síti. Zejména pak u výrobků typu "mořské plody" či "jižní ovoce".

Jinak pro vaši orientaci byla silniční doprava v polovině 90. let v Ojropě zatížena čtyřnásobně v porovnání se zbytkem světa. Tedy ještě v době před vypuknutím mýtného šílenství. Jestli to považujete za marginálii, váš problém...

Zatím bez slepic

Targusi, patrně mne máte za jelimana jež ne vše kouká, jak to pověstné tele na nová vrata.

Pokud bude ona Škodovka na vývoz příkladně stát 500 000,-Kč a 70% bude vskutku omračujících 350 000,-Kč, jež stojí doprava, pak jsou jako vždy dvě možnosti, z níž jedna je, že mne považujete za tak velkého pitomce, že tomu budu věřit. Na Škodovku připadne omračujících 150 000,+Kč, z toho zatáhne celou výrobu a to jim to vydá na desetimiliardy zisku!!!!! Zlatý voči!!!!!

Mám k problémům autodopravy vcelku blízko a jako bonus umím kupecké počty a trojčlenku. Zkuste se prosím neztrapňovat, vcelku mi to, za vás, dost vadí.

Zatím bez slepic

blízko k dopravě a ke kupeckým počtům, nemohl byste tvrdit, že silniční daň (mýto) uvalená na výrobky určené k exportu nevadí. Na takové tvrzení opravdu jen velmi obtížně hledám jiné slovo, než 3,14-čovina. Je to úplně stejný případ, jako Vidlákův trapný deštík v množství milimetrů vodního sloupce, který rozhoduje o velikosti sklizně a jakosti úrody.
Nazdar.

Zatím bez slepic

Targusy, ale on nepsal co mu podsouvas, ze doprava nema dopad na cenu, on spochybbnil vcelku podákové tvrzení, že 350.000,- ceny škodovky jde na dopravu, tedy velikost této částky a jak mu nepravdivě podsouváš existenc i nějaké částky ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

rostliny mají 1-4 stébla, venku 32°C ve stínu a v monzunovém období (od 8.6. do 18.7) spadlo 20,2mm srážek (v tom 18mm na konci období ve 2 dnecha).

https://imgur.com/MihFLvZ
https://imgur.com/Ug9tmbU

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takhle dopadá ta vzdělanější část populace, která se označuje za mladou, chytrou, vzdělanou, většinou s VŠ, se správným názorem na svět, demokracii, lidská práva, evropské hodnoty, nečtoucí řetězové e-maily, ovládající IT technologie, více vydělávající. Oproti nám starým, hloupým, ošklivým, s malými platy nebo důchody.

https://www.extra.cz/mladik-z-prahy-hodiny-bloudil-v-kukuricnem-poli-mo…

Jak se dostal do přírody, byly mu všechny schopnosti prezentace a správné názory na Zemana a Babiše, i ta IT gramotnost dost na nic, když si nedovedl zapnout navigaci. Přitom by mu stačilo tak málo, zapojit mozek a jít jedním směrem z kopce a občas se rozhlédnout kolem sebe, jestli neuvidím dům nebo silnici. A taky tam v Podhradí u Třemošnice na Chrudimsku jezdí vlak, což je slyšet v okruhu asi 5 km docela dobře, mohl zamířit k trati a podél ní na nádraží. Kromě toho jsou tam značené turistické stezky. Zabloudit je možné, ale i ta situace jde zvládnout v hustě osídlené střední Evropě. Snad se už bude držet Prahy a nepojede do přírody někam do pohraničí.

Zatím bez slepic

Třeba ho odklonil Putin!
Úplně stejnou technologií jako britský tanker.

Počkejte dva dny, třeba totéž MI6 prokáže i v české kukuřici.
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/no-konecne-britanie-podezira-ru…

Zatím bez slepic

Říkám si, že by Britům možná neškodilo přestat hledat ruskou stopu a soustředit se na tu gibraltarskou... Já vím, ještě nejsem dost starej a ošklivej, ale některé věci mne nepřestanou fascinovat...

Zatím bez slepic

Kdyby to bylo (vzhledem k tomu, že jde o pražáka) blíž u Prahy, řekl bych, že byl zkontrolovat svoje "políčko" (pochopitelně s "trávou") uprostřed kukuřičného lánu, trochu při té příležitosti ochutnával a pak se tam motal jak debil ...
To, že to bylo až u Chrudimi, mi bohužel tuhle mou teorii docela boří ... :-)

Zatím bez slepic

svých deset švestek (to vám jakože přilepšuju) a mazejte do starobince! Nebo někam na Sibiř! Nebo někam, já nevím, kam!
Tak dlouho jste na světě a vůbec netušíte, že krásný, mladý a chytrý soudruh NEMŮŽE slyšet nějaký pitomý vlak jedoucí kilometry daleko od něj, protože MUSÍ mít v uších takové ty špunty s drátkama, ve kterých mlátí chlap hlavou o plechový svod dešťové vody, vlastně to je jinde a jinak, tak tedy že mu tam tříská, ducá a ječí techno, anebo nějaká jiná krásná, mladá a chytrá hudba!!! A tudíž nemá čas se obsírat s nějakou pitomou navi, nebo dokonce s nějakým pseudologickým uvažováním!!!

Zatím bez slepic

Ta sluchátka na uších hezky zahrál János Bán v roli Otíka ve filmu Vesničko má středisková.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přestože se včera vše "vysvětlilo" jako filtr nepouštějící řetězec "http", jenž znemožnil autorovi psát efektivní článek o Apolu 11, tak Kubáčův úterní článek "Chudoba výnosná a ztrátová", z něhož jsem zde citoval (dnes už nakešovaný v googlu není) z blogu přesto zmizel.

Člověk váhá, co si myslet... Škoda, že nemám žádné grémium, aby mi to poradilo.

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemyslete si nic a jděte si přečíst Bubáky pro všední den Karla Michala. Povídku Mrtvá kočka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

poslušně hlásím, že dnes tu během pár minut spadlo 6 mm vody. Nejspíš proto, že jsem ráno honem zalívala vadnoucí kytičky.
Jo a ona políčka, v nichž zabloudí nejen zajíci, bažanti, koroptve, ale také mladí krásní chlapečci - co by si tam počali v onom dešti, ještě by se nám rozpustili.
Ale jinak pamatuji, že turkyň se sázela do brambor, taktéž řepa, dyně, na okraje políček zas fazole,... ale to dnes již žádný velko-farmáíř neudělá. Protože na to nedostane dotace, a je to moc práce. Že by to půdě prospělo? No, dotace jí "prospějí" více (hlavně tedy kapse pana velko-farmáře....

Zatím bez slepic

Tak to mě padající vodpoád probudil ráno. Bohužel, příroda by raději půl dne mrholení než ten samý objem vody za dvě minuty...

Zatím bez slepic

Ano, i v tento den museli po republice vyjíždět hasiči kvůli potížím způsobeným vodou.
Dcerka dnes dokonce viděla cestou, že hasiči nedojeli k zásahu, naopak způsobili nehodu se zraněním lidí. Protože sama byla v SDH (soutěžní družstvo), nemohla pochopit, že to hasičský auto mohli řídit takoví mladíčci, kteří jí připadali po nehodě poněkud zmatení, ani se neobtěžovali trošku řídit dopravu kolem nehody,... No, zranění lidí prý nebyla život ohrožující,...

Zatím bez slepic

No, Targusi, raději bych pro ty línější kliknout a čtenářskou negramotností posedlé dal alespoň závěr článku, na který odkazujete:

"ZÁVĚR:

Porovnávaná data dokládají vzestup průměrných teplot, případně úhrnů srážek na území České republiky od roku 1961. Tento vzestup se projevuje různě v jednotlivých ročních obdobích a měsících, přičemž v některých měsících mohl být dokumentován setrvalý stav nebo pokles některých hodnocených parametrů klimatu. Navíc se jednotlivé periody nevyvíjely stejně. Oproti pozdějším vzestupům hodnot byl často pozorován jejich setrvalý stav (například průměrné roční teploty) nebo dokonce pokles (například dubnové teploty) přibližně do roku 1980, případně až do roku 1990 (průměrné teploty v listopadu). Změna srážkových úhrnů nastala pravděpodobně kolem roku 1995 - od tohoto roku se relativně často vyskytují vyšší srážkové úhrny mimo zimní období. Tyto závěry jsou v souladu s pozorovanou periodizací klimatu na některých klimatologických stanicích, které byly dosud vyhodnoceny (Matějka 2012, 2014). Aktuální změny počasí probíhají v periodě, která začala rokem 1995, takže prakticky nemohla být zachycena v rámci trendů popsaných v práci Huth et Pokorná (2004). Jedná se především o častější výsky vysokých srážkových úhrnů, často v rámci přívalových srážek (ty mohou být i lokální, takže se jen minimálně projevují v rámci celorepublikových územních srážkových úhrnů). Naopak poslední roky (od 2015) jsou srážkově podprůměrné, což se projevuje ve změně vyhodnocovaného trendu srážkových úhrnů oproti předchozím vyhodnocením dat (ta byla provedena k letům 2012 a 2016).

Všechny popsané trendy je potřebné uvažovat v rámci ekologických studií, protože výrazně ovlivňují procesy na různých úrovních - od populací (příkladem může být změna růstu dřevin (Matějka et Leugner 2013), omezení výskytu makromycet v ruchých letech (Matějka et al. 2016), výskyt podkorního hmyzu v důsledku stresu vyvolaného extrémním počasím (Kindlmann et al. 2012), až po změnu charakteru rostlinných společenstev v důsledku oteplování."

Zatím bez slepic

Holt statistika:
Když se polovina obyvatel utopí při povodních a druhá půlka zemře žízní, není proč si stěžovat, protože v průměru budou všichni vody tak akorát.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

než na Znojemsku, protože:
- Aktuální průměrný výnos obilovin podle šetření SZIF k 8. 7. 2019 činí 5,30 t/ha. V porovnání se sklizňovým rokem 2018 (výnos základních obilovin dle ČSÚ činil 5,17 t/ha) lze nicméně předpokládat, že výnosy budou pravděpodobně meziročně o něco vyšší. -

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prezident Miloš Zeman: "DOBRÉ RÁNO!

MilionChvilek: „#BojkotRána“

Seznam: „Rána by měla být zakázána. Čtěte proč!“

Respekt: „18 důvodů, proč je láska k ránu znakem ruského agenta“

DeníkN (česká mutace DenníkuN): „Zeman lže o ránech, téměř nikdy nejsou dobrá“

ČTK: „Prezident Zeman pronesl kontroverzní výrok. Andrej Babiš se odmítl vyjádřit. Ústavní žalobu však neplánuje“

DeníkN: „Populistický český prezident chválí ráno před večerem“

iHned: „Zeman proti národu. Rána nejsou dobrá, myslí si většina Čechů podle průzkumů renomovaných agentur“

Aktuálně: „Zeman nenávidí večery, shodl se náš přední komentátor“

ČT24: „Politologové a experti na rána celý den debatují o problematice ‚dobrého rána‘. Se Zemanem se neshodnou“

Český rozhlas: „Rána nejsou ani dobrá, ani špatná. Jde o subjektivní interpretaci, říká expert na fake news“

Forum24: „Jen potvrzuje náš rozumný návrh na zrušení přímé volby prezidenta, reaguje na Zemanovo ‚dobré ráno‘ předseda XY"
********
Mrzí mě, že Vedral úmyslně opomněl "citovat" Kosu a Vlka. Asi to bude skrytý Babišův agent.

Zatím bez slepic

Dík, Maneco, a mlouvám se za přejmenování Vyorala na Vedrala...

Zatím bez slepic