Sněť obilná

Autor
Štítky

Sedím si takhle na sile  kousek od Vidlákova. Jsme naplnění obilím až "po špunty". Výnosy sice byly horší než loni, ale dost podstatně ubylo řepky i když hektary jsou pořád stejné. Co z toho plyne? Ano, máme víc pšenice. Přetékáme. Cena půjde dolů, ale ještě je slušná šance na neúrodu v USA, případně na čínská vepřová opatření - mají tam mor prasat, vybíjejí to po milionech, ale jíst něco musejí. Kdo má kapitál, aby udržel obilí do zimy, může pohádkově vydělat. 

Ale neberte to jako návod, pokud se v Rusku urodí jako loni, bude Putin ten, kdo bude kasírovat. My tak trošku možná přicmrndáme. 

Takže, sedím si takhle na sile a ejhle - přijíždí ekozemědělec a hned za ním druhý. Tenhle druh se vždycky objeví těsně po žních.  Na okrese vím asi o deseti podnicích s několika hektary, velkými dotacemi a biocertifikáty. Veze v kbelíku vzorek pšenice, jestli mu to vykoupíme. 

Nemusím ani zapínat analyzátory, obilí je černé, smrdí jako čerstvé vepřové sperma s rybinou dohromady, stačí se zhluboka nadechnout nosem a je to jako chilli paprička. Sněť obilná. Vracím vzorek, že tohle mu nevezmeme ani zadarmo a odmítám to byť jen prohnat laboratorním mlýnkem, aby se dal určit lepek a dusík. Sněť na sile, byť jen v laboratoři, to je vždycky o průser první kategorie. 

Ten druhý je na tom úplně stejně. Smutně se na mě dívá a ptá se, kde by se to dalo udat... Volám na Rybářství Pohořelice. To je velký podnik, ti krmení potřebují a obilí se snětí rybám  "údajně" nevadí. Po dvou větách mě přerušují - už mají takového obilí nakoupeno na celou sezónu. Rybám se to dávat dá, ale jen určité procento, při větších dávkách by to přešlo do chuti masa. 

Ekolog zemědělec má smůlu. Krčí rameny a podotýká, že oni nesmějí mořit osivo ani používat postřiky. Jo to nesmějí. Proto jim také v dnešní době nic použitelného nevyroste. Použijí obvyklou fintu. Koupí si do jiného neekologického zemědělce obilí a budou k tomu přimíchávat ten jejich hnus. Něco jim nakonec rybníkáři vezmou, něco se nám všem dostane do chleba ve stopovém množství a zbytek... to raději nechci vědět ani já. Většina těchto ekologických podniků má vlastní bio eko výrobu superzdravých potravin. 

Jaké z toho plyne ponaučení? 

1. Používáme postřiky, mořidla, pesticidy, herbicidy, roundupy a podobně - a lidstvo pořád přibývá. Tu a tam někdo na chemii zajde, ale pokud si nějaká těhotná žena dá dostatečné procento obilí se snětí, spolehlivě a stoprocentně potratí. Zažily jste potrat? Nejedly jste před tím po delší dobu pravidelně nějaké bio sušenky? 

2. Pokud si chcete být jisti, že nežerete nějakou plíseň něbo sněť, kupujte u Penamu. Ti se postarají, aby nikdy za žádných okolností v ničem obilná sněť či jiné mykotoxiny nebyly. Mají na to velké laboratoře, svá pole pravidelně stříkají, osivo moří a na nějaké biozemědělce se dívají s despektem. Ale zase tam budete mít trochu roundupu, gastoxinu, a podobně. 

3. Můžete si vybrat... Buďto rezidua agrochemických prostředků nebo  rostlinné choroby - mykotoxiny, plísně, sněti. Agrochemie vás otráví pomaleji a levněji. 

4. Rostlinné choroby a mykotoxiny jsou něco, co tělo historicky zná. Sice na to pojde stejně spolehlivě jako na pesticidy, ale v těle se to při pitvě moc nedá najít. Smrt vypadá podobně jako při alkoholu nebo nezřízeném životním stylu. 

5. Pokud vám někdo pro slepice nabídne obilí co vypadá jako leželo vedle hromady uhlí, smrdí rybinou a spermatem, být vámi, nebral bych ho. Ani zadarmo ne. 

6. Už víte, proč vánoční kapr rok od roku víc a víc čpí bahnem a hnojem. Pach bahna je ze zkaženého obilí a pach hnoje je z buchanek, které se v rybníku vyrábějí tak, že se tam vypustí žumpa. Nekecám. 

Pokud najdete biozemědělce, který umí vypěstovat bio pšenici bez moření i agrochemie a přesto má zdravou a krásnou pšenici, prosím vezměte od něj vzorek. Stačí tak půl kila - pošlete mi to, já to projedu laboratoří a pokud to bude skutečně v pořádku a bez nějakého přírodního jedu, máte u mě pozvání na zabíjačku při které spolu vypijeme lahev mého nejlepšího Portského. 

Ale myslím, že budu čekat hodně dlouho.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nechat zkvasit a prohnat to "chutné" obilí trubkami a vidělo by se, kolik těch potvor by takovou destilaci přežilo... A zbytek takové "ožralé" pšenice bych poskytl na futro chytrým ekozvířátkům.

Zatím bez slepic

otazkou je... chut.
Ak ten destilat bude chutnat ako bravcove sperma kombinovane s rybacinou - neviem kolko stamgastov na to pritiahnes :D :D :D
Majitel palenice, kam chodievam ja, mi rozpraval zopar zaujimavych prihod ako majitel Zelovocu mu doniesol zopar sudov, kde sa valali pomarance jabka, slivky, nejaka ta uhorka... a tak... Smrdelo to uuuudesne. Asi to tam nejaky ten alkohol malo, ale palencar ho vyhodil, ze si s tym svinstvom zasrat trubky nehodla...

A co sa tyka tych biosusienok - je to skvely napad - vymysliet start-up, ktory bude davat certifikaty na bio potraviny s tym, ze k nazvu bio da aj nazov NoMyko :D :D :D

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

uhlí?
Těšínská laboratoř si poradí úplně se vším. Tady se dělal podomácku chlast v zahradních bazénech.

Zatím bez slepic

https://www.youtube.com/watch?v=dEK48zE6jv0

recept je prosty - na kilo hoven kilo cukru :D :D :D... potom aktivne uhlie... a mas mňamku palenku :D :D :D

Zatím bez slepic

Určitě vynikající a Vámi mnohokrát vyzkoušený recept.
Jen se jako surovina nesmějí použít exkrementy někoho, kdo předtím pravidelně požíval zamořené obilí.
Aktivní uhlí není všemocné, nepatrná část karcinogenníchtoxinů projde i destilací, pokud se nejedná o několikastupňovou frrakční destilaci v laboratorních podmínkách, což běžná lavórovice nesplňuje.

Doporučuji Vám použít příště jako surovinu kvalitní trus kojenců.

Ovšem za předpokladu, že kojící ekomatka nepožila biochléb z obilí nenamořeného - a tudíž zamořeného obilí.

Zatím bez slepic

normální pálenici?
Viděl jste někdy nějakou prodejnu s laboratorním sklem?
Viděl jste někdy měděnou trubku, dvouplášťový kotel, teploměr, termostatický ventil, plynový hořák a podobné zhovadilosti?
Opravdu věříte tomu, že doma ve sklepě neposkládám aparaturu umožňující trojí prohnání základu do finálního odkapu?
Jste naprosto přesvědčen o tom, že v kruhu o poloměru 30 km a středem /S/ v Českém Těšíně se nacházejí totální blbci, kteří neumějí ani číst, ani psát?
Máte důkazy, že pracovníci laboratoří, které dělaly rozbory celníkům, byly podplacené, když jejich zprávy hovořily o obtížné prokazatelnosti pančování lihovin a zjistily, že nejčistší nápoje českých výrobců pocházely z praček a bazénů vyřazených havířů z Těšína a širého okolí?

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Co s tím mizerným obilím?
Už pár let se objevují spekulace, že poměr ceny a kilogramové výhřevnosti pšenice se blíží poměru u hnědého uhlí, navíc se na takovouhle malou zrnitost dá snadněji udělat podávací automat. A místo podivných políček s rychlerostoucími japonskými topoly na špalíky by mohli ekozelenovytápěči pěstovat klasiku...

Zatím bez slepic

Málo se ví, že rychle rostoucí japonské topoly vyčerpávají půdu a po 6 až 7 obmýtích se tam už dá pěstovat jen klasický les s přírůstkem tak 3 m3/ha ročně. Tedy za 25 let je les japonských topolů hotový a v lepším případě dá už jen stejný výnos jako bříza, která má skoro stejnou výhřevnost a skoro stejně rychle roste.

Pšenici od bioekozemědělců ale nepálit. Místo toho ji použijme k nakrmení zelených teroristů.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Zase je to o kvalitě ornice o střídání plodin na polích.
Sice se moříla pšenice co si pamatuji i padesátých letech min.století.
Tuto sněť jsem nezaznamenal za celou dobu,co je pohybuji v zemědělství
Pan Targus myslí jen tu kořalku,ale ten etanol na poh.hmoty to dělají ve více státech a u pumpy,bysi mohl cvaknout i řidič.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pocházejí i z pšenice. Jenomže by to asi nebyla moc dobrá reklama, kdyby prasklo, že jezdíme na zhnilou pšenku, která navíc zapere technologické zařízení tak, že je na něm potřeba po zpracování udělat repasi.

Zatím bez slepic

U naftových motorů,máme s tím špatné zkušenosti,zasírá to turbo,filtr pevných částic i EGR ventil
Když se jezdí často na krátké vzdálenosti,nemá motor správnou teplotu,tak se to projeví dřív.

Zatím bez slepic

zasírat turbo ani náhodou, chyba je někde jinde.
EGR ventil totéž, chyba není v řepě.
Neboli, když už nafta s řepou blafne nad pístem, je už pro další součástky dobře.
Co trpí nejvíc, jsou vstřikovače, protože řepa má rychlejší hoření, než složky v naftě a tudíž řepa podpaluje špičky vstřiků, postaru jehly. Tudíž vstřikovač přestane těsnit, začne propouštět, nedrží tlak v railové liště, pokud se jedná o common rail, atd., atd., atd.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlákovo portské může být v klidu, všichni bioekozemědělci, kteří poctivě dodržují neužívání chemie, mají stejné problémy. Bez chemie už hospodařit nejde. Jen jí nesmí být nadbytek, což je zase problém jiných zemědělců.
Co se týká organického hnojení, alias žumpa, to se opravdu dělá. Na přírůstek 500 kg kapra jsou třeba 3 000 kg zooplanktonu, který spotřebuje asi 21 000 kg fytoplanktonu (řasy). Potřebu stanovují Secchiho deskou, tj. průhledností vody. Do průhlednosti 40 cm nehnojí, do 60 cm dávají poloviční dávku a nad 80 cm hnojí. Proto jsou rybníky s chovem kapra tak neprůhledné. Občas to rybáři přeženou s hnojením, občas je jen větší teplo než očekávali a díky tomu méně kyslíku ve vodě. pak stačí menší odchylka v hnojení a ryby hynou.

Max jednorázová dávka je 800 kg hnoje na hektar, roční pak až 10 000 kg/ha.

Pro zájemce o podrobnosti odkaz zde http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=3185&typ=ht…

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

rybáři skuhrají nad chcíplými rybami a obviňují zbytek světa, že jim rozkopal bábovičky, chci říct, totiž napsat, kapříky. A ty několikakubíkové násypné zásobníky v telce nikdy neukážou...

Zatím bez slepic

Ono by šlo těžko říkat ministerstvu, aby poslalo nebohým chovatelům dotace, když by řekli, že si úhyn zavinili sami, protože přihnojili moc a nepočítali s tím, že v létě bude teplo. Kdyby totiž přidávali po malých dávkách a kontrolovali stav vody, nebo vodu čeřili, aby měla více kyslíku, nestalo by se jim to. Taky pojišťovna by asi prskala vyplatit škodu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Komíne můj kosťatý
už i ty jsi podťatý
sto roků byls majákem
kostkovaným světákem
ty můj strarý brachu
tolik červeného prachu
pustil jsi do Vítkovic
kolix viděl slivovic
vypít u své paty...
vzpomínky jsou sťaty.
Teď tu ležíš na kusy
developrů falusy
trčí místo tebe,
zavřelo se nebe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Škodovka kooperuje se Seatem, tak jezdí do ČR kamiony a v nich kanystry. Kam se hrabe portské z lidlu.

Zatím bez slepic

víno z Itošky. Brával jsem ho na venkově a o kvalitě si iluze nedělám. Ale bylo lepší, než ty dnešní sračky v obchodech po stovce za sedmičku. Chlapi ve velkém skupovali v místních suproších Špumante a prodávali ho u nás jako domácí víno. Za cenu litru stolního vína měl čtyři až pět litrů téhle sračky...
Šljivovicu a lozovaču ze Srbije jsem vozil taky po kanystrech. Pitná voda ven, obsah flašek dovnitř. Na hranicích jsem ovšem musel důkladně vyvětrat kabinu. Odér ze šljivovice šel i přes plast Pak jsem to lil do padesátilitrového kanystru na mytí rukou venku pod návěsem. Poptávka byla neuvěřitelná...

Zatím bez slepic

Jak mi vyprávěl bývalý kolega z Mostů u Jablůnkova před více než 30 lety, havarovala u nich kdysi cisterna s vínem nebo vermutem a než ji vytáhli, trvalo to pár dní. Široké okolí havárie potom přestalo používat vany, a všechny nádoby byly zabaveny pro uskladnění kořisti. Domorodci to považovali za dar z nebes za svou zbožnost.

Zatím bez slepic

tenkrát docela dlouho doma nekoupali. Naštěstí většina "mostořů" tehdy pracovala na šachtách a v železárnách, takže se myli v práci. Horší byly víkendy a děcka, která chodila do školy.
:-)))

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Ale to podstatné,nikdo neoslepl po tomto alkoholu.
Ještě k té sněti obilní,jestli nemá něco společného se snětí slezinou.

Zatím bez slepic