Univerzální socha

Autor
Štítky

Vedou se teď spory o sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva kdesi na Praze 6. Která to je? Nejspíš Dejvice, ne? My z venkova se v těch číslech čtvrtí moc neorientujeme.

Jedni nemohou žít v její společnosti, jiní by naopak za ni položili i život. Kydá se hnůj protiruský i proruský, historický i ideologický. Viz třeba zde, však to všichni znáte:

https://www.lidovky.cz/domov/plachta-z-koneva-mela-zmizet-zatim-ale-zustava-sochu-marsala-praha-opatrila-antigraffiti-naterem.A190903_210218_ln_domov_form

Nikdo se dosud nedopídil toho, v čem je skutečně ten zakopaný pes. Musel jsem na to přijít sám.

Sochy se totiž vytvářejí čistě jednoúčelově. Chyba! Každá socha by měla mít už při výběrovém řízení na zhotovení pomníku podmínku, aby se dala „recyklovat“. Podstatu věci bude nejlépe ilustrovat citace z klasického díla Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka „Bohatýrská trilogie“, její druhé části „Dobrodružství šesti trampů“ (Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p., Praha 1959).

Hostinský pan Slimák zde dokáže bleskem a obratem ruky svoji hospůdku „V lesní tišince“ přetvořit na „Krčmu u texaského býka“ (Posada del toro texaso). Neotočí jen vývěsní tabuli, ale i všechny lahve na polici (cituji):

Místo žitné, perlové, hořké, borovičky, praděda a lesní víly stály tam láhve whisky, brandy, absintu a old fathera. Místo nápisu „Neračte plivati na podlahu“ objevila se tabulka: „Žádám všechny gentlemany, aby před půlnocí neplýtvali střelivem“. Zmizely obratem i jiné nápisy jako „Plzeňský ležák“, „Ochutnejte Malvín dra Zátky“. „Neračte odhazovati oharky doutníků na zem“ a na jejich místech skvěly se neumělým písmem načmárané cedulky „Zde obdržíte cocktail Old Shatterhanda“, „Nepijte líh na lačný žaludek“, „Prosím pány zálesáky, aby neházeli nože sousedům do polévky, a nade dveřmi místo „Dej bůh štěstí“ octl se nápis „Lepší dobrý nůž než dvě špatné pistole“. Tam kde dosud visel diplom Národní jednoty pošumavské, trčelo několik nožů potupně zaseknutých do vyhlášky, jež vypisovala odměnu na hlavu muže zvaného Kofila Jim, který prováděl rozsáhlé krádeže čokolády v chatách středního Povltaví. Nad ní místo švarcvaldek visela napjatá kůže starého grizzlyho… (konec citace).

Laskavý čtenář si jistě řekne, že něco podobného jsme zažili my, pamětníci, v naší zemi opakovaně a to v celospolečenském měřítku. Ale pozor, teď ta myšlenka hlavní:

„…..sádrová soška Jana Ámose Komenského byla prostým nasazení širáku změněna ve věrný portrét Buffalo- Billa.“

Považuji tuto ideu za geniální. Kdyby byl maršál Koněv vytesán/odlit se zohledněním kriteria ideové recyklace, mohl by se z něj bez problému stát třeba generál Dwight David Eisenhower. Záleželo by jen na sochařově invenci, zda by, v předtuše věcí příštích, dokázal do jeho tváře nenápadně promítnout nejen náznak podoby Ikeovy, třeba už i nějaké asiatské rysy pro další budoucnost. Přítomnost amerického generála právě na náměstí Interbrigády by se jistě podařilo nějak ideologicky zdůvodnit s poukázáním na jeho zárodečný multikulturalismus. Třeba.

Správně pojatý monumentální Jan Žižka na Vítkově/Žižkově by se mohl velmi snadno změnit na maršála Josefa Václava Radeckého z Radče, jen důrazný palcát v ruce vojevůdcově by vystřídala elegenatní maršálská hůl a zmizela by páska přes slepé oko. V mnohém by jistě prospěla rakousko-uherská generálská pokrývka hlavy, jako v Radově/Žákově návodu. Ostatně takový sochař, jakým byl Bohumil Kafka, by si s řešením jistě poradil – jen by musel mít správné zadání.

V našem statutárním městysi stojí na Masarykově náměstí socha T.G.Masaryka, původně dílo sochařů Kotrby, Jíchy a Hrušky. Odhalena byla v roce 1928, odstraněna v červnu 1940. Znovu postavena v roce 1945, odstraněna 1953. Znovu odhalena 1991. Dramatický životopis, a přitom to mohlo být tak jednoduché:

1928 – postaveno jako T.G.Masaryk
1940 – změněno na K.H.Franka
1945 – změněno na T.G.Masaryka
1953 – změněno na …. No, sám nevím, taky nemůžu přijít na všechno. Ale někdo by se našel.
1991 – změněno na T.G.Masaryka

…a to všechno bez jeřábů, stěhování, ukrývání. Pár drobných úprav a bylo by hotovo. Jen na to myslet dopředu.

Někteří autoři soch a pomníků to vzali od podlahy, nedávno se tu o tom zmínil nick ow s odkazem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomník_generála_Pattona

Takto pojatý pomník/socha, jak jsem už tehdy poznamenal, může do budoucna sloužit k prakticky jakýmkoliv účelům. Tatar (snad i Avar), Číňan, Arab… dokonce i černoch, všichni se v něm mohou najít. Proč ne?

A tak jsme se dostali od J.A.Komenského a Buffalo Billa až ke žhavé současnosti. Spory o maršála Koněva jsou prostě jen dědictvím našich nevzdělaných, ne zcela multikulturních předků. Málo flexibilních, co myslíte?

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Godote, jedno z Vašich nejlepších děl.
U nás na Severu, jak říkají Pražáci, i když tady žádný Sever není, ale čistý Západ, je docela hezké město a tam si - nemáte v tom prsty? - postavili v centru nový pomník. Komu jinému než T.G.M. To by bylo v pořádku, ale nenapsali tam o koho jde. Město je proslulé cizinci, především z Ruska. To se měšťanostům nelíbí, raději by viděli třeba i chudší chudší návštěvníky odjinud, ale ti bohužel moc zájmu nejeví. Ani poslední pokus s levnými letenkami z Tel Avivu a Düsseldorfu nevyšel. Sláva města se již nebeských sfér nedotýká.
Ale k věci. Ti Rusové, když viděli pomník vypadající jako V.I.Lenin (Masaryka neznali) zajásali a fotili se před ním. Každý máme své mouchy a každý národ má své zvyky. To focení s Leninem se měšťanostům valně nelíbilo, no po pravdě, sr.lo je to a tak přesně podle Godotova receptu dodali cedulku o koho ve skutečnosti jde a turistům vysvětlovali co a jak. Ujalo se to a už jen opravdu nevzdělaný turista se před pomníkem fotí. Kdyby bylo nejhůř, Godote, tak by širák také k Buffalo Billovi pomohl. Jen ten hábit by dělal trochu neplechu.
Abych se trochu zastal blízkých domorodců, tak jsem ve Funchalu na Madeiře také viděl sochu Lenina. Rusové žádní a tak cedule nebyla nutná a proto dodnes nevím co to za pantátu bylo. Možní i ten Lenin. Neví někdo zda byl někdy na Madeiře?

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

novou kolonádou ještě jedna socha, Gagarina v obleku kosmonauta, ale ta je už prý na letišti v Olšových vratech. To bylo ještě v době, kdy vřídlo tryskalo do 20ti metrové výšky. Dneska už netryská (obsluha města nezvládá údržbu), jen trochu čůrá před kolonádou, kde byla kdysi ta socha. A pod vývěrem pramenů v nové kolonádě si myjí nohy prý musulmanky. Jó změna je život.

Zatím bez slepic

Laco, je to tak, Gagarin je u letiště. Ale staří Karlovaráci byli opravdu dobří. Mají tam nad městem na vysokém sloupu kamennou kočku, která je k Varům otočena zády. Na vlastním pozemku ji postavil baron von Lützow. Ukázal tak místním konšelům k čemu jsou a co si o nich myslí. Byl to kabrňák!

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom ta radnice (stará), na kterou se kočka otáčí zády už nestojí. Lützovovu vilu vlastnily do roku 1989 ČSA a nyní ji má ruský magnát. Je ve vzorném stavu s krásnou zahradou. Jestlipak víš Strejdo, čí socha stojí na vršku cca 200 m na jiho-západ od Lützovy vily v sadech Jeana de Carro?

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslíte Káju ne božského, ale čtvrtého, na tom k postavě Káji ohavně vysokým dříku?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

To ta před Lázněmi I. je lepší.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když naši Gottwaldovci stavěli pomník Stalinovi na Letné, radili jim ze Svobodné Evropy, aby hlavu připevnili velkým šroubem, neboť půjde odšroubováním oddělit a našroubovat hlava jiného potentáta. To jsem fakt slyšel. Gottwaldově bandě to ovšem nedošlo, neslyšeli to, nechtěli to slyšet a nakonec celý pomník odstřelili. Škoda! Mohli jsme dnes mít největší pomník Václava Havla v Evropě, co v Evropě, i na světě! (s výhledem, že za pár let, dá-li pámbu, skončí i ta odšroubováním). :-)

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buypriligyhop.com/ - buy priligy online safe

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://abuyplaquenilcv.com/ ">hydroxychloroquine for arthritis</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyneurontinis.com/ ">gabapentin 400mg</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://osildenafilop.com ">no prescription order viagra online</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://mapy.cz/zakladni?x=-16.9097432&y=32.6479175&z=17&source=osm&id=…

V polovině 15. století zde prý zemřel znovuobjevitel ostrova, portugalský mořeplavec João Gonçalves Zarco, na jehož počest byla postavena socha v historickém centru Praça do Infante.

Zatím bez slepic

Ne, Majko, není. Je to takový kovový pantáta co stojí na ulici a kouká. Je to hezká socha, jen jsem dumal co to je. Možná šlo právě o to, přemýšlet, ale kdo z Portugalců ví, jak je zobrazován Vladimír Iljič z domu Uljanova.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

by měl být svařenec. Ten má vždy hodnotu a jde k němu švajcovat či odbrousit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sochy nebudou, jen šipka k Mekce, z radnice mešita.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Muze vas nastvat, ze nejste prvni, kdo mel takovy napad, ale spis to berte jako poklonu, protoze stari rimane byli koumaci a tak znovuobjevit pro lidstvo neco, co uz vymysleli, je znameni vysokych kvalit.

V pozdnim cisarstvi, kdy se cisari menili co par let ci mesicu uz sochy nechavali a vymenili jen hlavu.

Zatím bez slepic

Ideální by bylo zkrátka odlít nějakou vše a nic neříkající figuru, krk by se vyfrézoval, ozávitoval a do něj by se pak jen nasr..šroubovala makovice někoho, kdo je zrovna v kurzu. Ono to vypadá, že se tam stejně asi brzy vrátí ten K. H. Frank, Konrád Henlein, nebo Heydrich a i kdyby ne, tak by se tam zkrátka našroubovala jen makovice TGM, Havla, Junckera, fantazii se ostatně meze nekladou.

Ty hlavy bych doporučoval jen někde archivovat, protože jak vidno, je to vždy jen na čas, tak aby se pak nemusely dělat znovu. Při pečlivé údržbě by pak výměna zabrala jen několik málo minut a bylo by hotovo. Dohledem nad tím, kdo tam bude, bych pověřil nějakou komisi, v těch máme tradici, takže by to bylo pokryto i z této strany a neustále "up to date".

Zatím bez slepic

když by to tak bylo, tak by spousta jedinců nemusela tápat. Zkrátka by jen odhodili hakenkreuz a vytáhli srp a klidivo, fotku Gréty, nebo tfeba hvezdy a pvuhy.

Zatím bez slepic