VKM

Autor
Štítky

V předchozích dnech měla ustavující sjezd Trikolóra mladýho Klause. Vzhledem k tomu, že i náš oblíběný bloger Petr Kubáč pocítil potřebu se k tomuto uskupení vyjádřit, snad nebude n škodu, když to udělám i já. Klaus mladší mi už za jeden článek stál - to v době, kdy ho vyhodili z ODS a já si myslel, že zamíří k Babišovi. 

Myslel jsem, že si VKM zvolí jednodušší cestu - koneckonců u Babiše mohl mít takřka nekonečné prachy, vysoký post a samá pozitiva  asociální jistoty. Samozřejmě za cenu, že by držel hubu a krok. To je první, co bych chtěl dneska vypíchnout. Mladej Klaus si zvolil těžší cestu, ačkoliv měl určitě možnost se k někomu přidat, případně jen tak proplouvat za poslanecký plat plus další prebendy. 

A tak jsem si udělal trochu času a stránky Trikolóry jsem si pročetl. Se všemi osobnostmi, programovými prioritami a omáčkou. 

Dovolte mi Vidlácky říci, že je to prakticky totéž, o čem sní Babiš, když náhodou spí. Kdysi prakticky totéž hlásal i Fiala, dokud ještě ODSka měla i jinzý program než se zbavit Babiše za každou cenu. Dokonce, pokud pomineme některé drobnosti něco podobného hlásá i Kalousek nebo KSČM. Vůbec, podívejte se na programy kterýchkoliv stran (kromě ČSSD), mymažte autora a hlavičku, zamíchejte a prakticky nemáte šanci poznat rozdíl. 

Všichni u nás vědí, na jaký program se loví voličské hlasy. Všichni ho mají stejný a nikdo ho nedodržuje, jen k tomu má každý jiné důvody. Vidlácky proto nevím, proč bych si měl myslet, že právě mladý Klaus bude jiný. Vždyť to tady bylo už tolikrát... Svobodní, Věci Veřejné, Piráti... ty volební programy jsou snd někde přibité na vratech katedrály a všichni to jen chodí opisovat. Všichni to myslí dobře, ale dopadne to jako obvykle. 

Nechci teď příliš rozebírat, v čem to vězí. Jestli prostě politik slibuje, volič volí, obráceně to nejde a pak - po zvolení - už se jede v obvyklých schématech byznysu s důvěrou lidí... Nebo prostě máme také deep state, který nic neumožňuje, nebo jsou neziskovky příliš mocné, nebo jsou v zákulisí ti stejní loutkovodiči a když mají provázky na Babiše, jistě je budou mít i na VKM. Zkrátka předchozích třicet let statisticky jednoznačně potvrzují, že Klaus je jen další z těch, který z bůhvíjakých důvodů dostal od mnohonásobně zhrzeného voliče znovu důvěru, ačkoliv k tomu v podstatě není důvod. 

Ale abych jen nehaněl... Jedna věc je na Trikolóře vidět... Ti borci si zatím uvědomují, že musejí vyhrát ve volbách. Že jim  nepomůže nějaké zákulisní hraní, že nemohou tlačit na soudy, státní zástupce či miliony chvilek, aby jim odstranili z cesty zavedeného oligarchu. Zdá se, že jim dochází, že Babiše je nutné porazit hlasovacími lístky. 

Doufám, že jim tím pádem také dochází, proti čemu stojí. Že jejich protivník disponuje prostředky na příštích padesát voleb. Že jede na tygrovi a pokud prohraje, jeho ztráty budou podstatně větší než kapitál investovaný do volební kampaně. Že prostě nemůže prohrát a udělá pro to cokoliv. Má na to finance, guru Máru, vybudovanou strukturu ve které je jasné, kdo je tu pánem a kdo slouhou a také už skoro deset let politických zkušeností k nezaplacení. V tomto ohledu byla ČSSD pro Babiše tím nejlepším učitelem. 

Trikolóra naproti tomu má "jen" tu důvěru voliče, kterou ještě nestihla zklamat. Sice nějaké peníze mají, ale oproti Babišovi je to jen kapesné. Nikdy nemohou konkurovat jím zaplacené reklamě, fejsbůku, novinám a tak dále. Navíc... Fejsbůk sice Babiše nemusí mít rád, ale nikdy ho nezablokuje, protože peníze z rekamy nesmrdí ani Zuckerbergovi. 

Troufám si tvrdit, že VKM může vlastně nasadit jedinou zbraň, už vícekrát s úspěchem použitou - Zemák. Neboli moderněji... kontaktní kampaň. Objet republiku a zastavit se v každé zapadlé díře, mluvit s lidmi v hospodách i na náměstích.... a říkat jim kultivovaněji to, co jim říká Zeman. 

Pokud to VKM udělá, vůbec se nebudu zlobit, že tu Andrej bude mít i nějakou rovnocennou politickou konkurenci. Ale stejně se všechno ukíáže až po volbách... kdy bude ten voličský mandát a voličské naděje, které se pak střetnou s realitou. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

mu nedávám. 4,5%.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kontaktní kampaň je velmi účinná zbraň a VKM je jeden z mála, kdo ji v příštích volbách může použít. Strany za zenitem typu ODS, ČSSD, TOP si mezi lidi netroufnou, protože by byly vypískány, případně ignorovány. Piráti se nezmůžou na každodení usilovnou práci. A Babiš už je trochu okoukanej.

Ideální model, pokud by ANO a Trikolora daly dohromady sněmovní většinu, by mohl Česko posunout dopředu navzdory všem tradičním politikům, kteří neuměli nikdy nic lepšího než krást ze státních peněz.

Zatím bez slepic

To si myslím, že byl i jeden z důvodů vzniku Trikolory, možnost utvořit koalici T. a ANO. A třeba takový plán byl důvodem, proč VKml v minulých volbách kandidoval. To, že většina lidí si neumí naplánovat ani měsíc svého źivota, neznamená, že tak někteří nekonají.

Zatím bez slepic

Špatně jsem se vyjádřila - ne, že neumí, ale neplánuje, proto si nechce připustit, že někteří mají naplánované kroky hodně dlouho dopředu.

Zatím bez slepic

Také považuju za ideální model po volbách většinovou koalici ANO + T..... + VKM jako ministr školství, někdo rozumný z Trikolory na kulturu a někdo ještě rozumnější z Trikolory na zamini, jinak by si ta ministerstva mohlo nechat ANO.

Bude to ale těžké, protože třecí plocha bude zrušení EET, které Trikolora požaduje. Moc nechápu, proč si tenhle bod dali do programu, je to velmi nerozumné vzhledem k potenciální spolupráci s ANO.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle mého dojmu to s EET dopadne takto: Menší živnostníci přejdou na daňový paušál, který se připravuje. Ostatní můžou v klidu evidovat, nic tomu nebrání. Akorát za mě bych navrhoval výraznější slevu na dani jako kompenzaci nákladů EET. Ale to už je jen moje poznámka pod čarou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babiš něčím nasrat své voliče.
Což zatím nečiní, i když jisté příznaky už zde jsou - viz vyjednávání se školskými odbory ohledně dalšího "slíbeného" navyšování mezd.
Až nasere aspoň polovinu voličské báze (báze je česky základna, ale mě se líbí slovní základy užívané v ruštině, páč jsem Putinův slouha), pak budou mít další šanci i jiné strany.
Do té doby si VKM ani neškrtne.

Stran VKM samotného - zaujaly mne jeho střízlivé názory na probíhající rozklad školství - pan standa.e by asi mohl psát storky místo Vívega - a dál jsem ho už nějak moc nezkoumal, páč věřím tomu, že jablko padne téměř vždy pod strom, na kterém vyrostlo.
Tudíž tento plod je pro mne nepoživatelný...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jen mi nějak nesedí poslední výzkumy volebních preferencí - na to, kolik dostal osobně "kroužků" ve volbách za ODS, tak mi těch jeho oznámených 3,5% vůbec nekoresponduje s "neúbytkem" procent ODS. Pár jeho desetin sice může pocházet od ANOnistů či i odjinud, ale celkové součty mi silně nesedí.
Když už bych měl tipovat, tak 6,5% pro něj a 9,5% pro ODS.

Zatím bez slepic

Když může nesečtená pětina hlasů (cca 20 %) z cca 5-ti milionů hlasů změnit prý výsledek už jen minimálně, tak se nelze divit ani žádnému oficiálnímu průzkumu preferencí v ČR, asi "dobrej oddíl" jasnovidců, programátorů nebo co:
Nakonec i naše minulé volby 2017 byli ukázkou, ten výpadek systému a hop trop byla zachráněna....

I kdyby to tak vyšlo po sečtení pravdivě, tak říkat to předem je opravdu, ale opravdu chucpe.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2937716-kurz-vytvori-vladu-se-zeleny…
Odtud kopíruji:
"Pětina hlasů ještě není sečtená
Stále také zbývá sečíst asi milion hlasů lidí, kteří odevzdali svůj hlas poštou, anebo mimo své trvalé bydliště za pomoci voličského průkazu. Je to asi pětina z celkového počtu voličů.
„Tyto hlasy se začnou sčítat v pondělí, zásadní změny se ale nečekají, podle agentur dojde k posunům maximálně v řádu desetin procentního bodu, a základní pořadí se tak již nejspíš nezmění,“ dodal zpravodaj ČT."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Uspech bude odpichnut z toho, jeslti bude lovit z volicu ODS nebo babise, od babise by musel mit hooodne stesti, u ods to ma lehci a tim nerikam, ze to bude lehke. Bude muset mit stesti, ze se strefil do sparvne doby, kdy volici (pravocovi, ne liberarni slunicka) ODS, TOP09 a Stan budou hledat alternativu, staci mu prvni volby zaseknout drapy na 5 procent, aby se tam dostal, ze lidi budou vedet "je to alternativa" a pak bude z ODS apsol. konec.
U Babise, by museli lidi co voli stred a jednou voli vic v levo, ondy vic v pravo, u oni volici by museli mit zrovna vykyv napravo a zaroven nespokojenost s babisem (coz je v osucasnoti hooodne mala sance) narozdil od toho, kdyz otevre pusu fiala...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mající více procent, než babišáci. Permanentní nasránci, ignoranti a protistátní živly, které žádný rétor nedokázal ukecat a dohnat k volební škvíře v urně.

Zatím bez slepic

Brnká na vlasteneckou strunu. Černoch se moc nepovedl, bylo proto nutné vymyslet něco nového.
Já VKM nevěřím.

Zatím bez slepic

A u volicu, co volili ze setrvacnosti ODS, hlavne kvuli nemu....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Až bude volební termín
bude mít číro czernín?
Kníža už ztratil oblibu
ten už nepůjde do slibů
tomu už mladí nevěří
jenom blouznivci někteří.
Konec je s veni vidi vici
vidím jenom tu nohavici
a tekoucí slinu,
roky plynú..
Na koho budem hrdí?
Kdo na lid málo prdí?
Kdo má prořízlou hubu,
ukecá 5% dubů?
To bude čacký hrdina
třeba budeme hrdí na
mladého klauze
který po pauze
natáhne tátovi tepich.
Táta si dlouho nepích.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čekám na slova vlastence
hrubá, nesmí znít zas tence
jako hlas pacholíčka
kterému rudnou líčka
když šprechá poselt bertík.
Musí znít z masa ryk
takový masaryk
musí být odvar z čaje.
Hrómský ledovec taje
jsou kobercové nálety
zapomínáme na Lety
na jejich produkci masa...
a pak nějaká chasa
dala tam náhrobní kámen
a s bůčkem je amen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Často jsem si kladl otázku, jak by měl vypadat "jízdní řád" politické strany abych se s ním ztotožnil a nebyl to jen soubor zbožných přání, případně často i lží.

Abych nebyl kárán za nekonkrétno dovolím si citovat jednu lež z VKmlT:

"Vyšší mzdy
8) Za problém české ekonomiky považujeme nízké mzdy. Řešení nízkých mezd však není v administrativním zvýšení, nýbrž ve zvýšení produktivity práce.
9) Produktivitu práce chceme zvýšit skrze snížení byrokracie i daní."

Tak jak je to ve skutečnosti, nechceme zvyšovat mzdy administrativně, tak je zvýšíme administrativním opatřením, snížením byrokracie, a předpokládám, že státu. Jinak si nedovedu dost dobře představit jak snižují byrokracii v podnicích. Nebo že by nějakým osvětovým nařízením?????

No a VKmlT se chlubí jak tento program tvořili odborníci svých oborů. To je jen jeden drobný střípek toho slepence zvaný politický program.
Já v tom vidím značné neumětelství, kombinované s nedostatkem vkusu. Za sebe, tento evidentně neschopný spolek nelze volit.

Nebo, že by si řekli, že je jedno co napíší, prodává přece značka KLAUS.

Bože jak hluboko jsme klesli!!!!!!

Zatím bez slepic

8) Za problém české ekonomiky považujeme nízké mzdy. Řešení nízkých mezd však není v administrativním zvýšení, nýbrž ve zvýšení produktivity práce.

- To je dost vedle. Leckde je produktivita stejna jako na zapade, ale mzdy jsou mensi, privozem pracovniku z ciziny budou jeste klesat.

Zatím bez slepic

Přesně, v tomhle věštec hodně přestřelil. Produktivita je už v hodně případech vyšší jak nazápadě, ale placena nižší mzdou. Ono se stačí podívat na čínu, kde číňan valí jak blázen, že zvládá ojem co by mu moh němec závidět a to i v pracích s vysokou připadanou hodnotou.

Veštěc má hlavní problém v tom co neřekl, malé mzdy jsoou způsobeny odlivem peněz "z kolonií" do hlavních center, kde uměle zvyšují onu "produktivitu", ale hlavně objem peněz co u nich jde do ekonomiky. Jinak řečeno, spojité nádoby, na jedné straně odliv peněz co má živit "otročením svoji matku v něměcku", kde uměle zvyšuje objem peněz a tedy mzdu v něměcku a zaroven ten nedostatekl se někde musí odrazit a protože vstupy jako materiál, energie atd. nelze ovlivnit, tak peníze pro matku se hledají právě ve mzdách.

Věštec, nemíním to ve zlým, protože ani "velcí ekonomiční myslitelé v ČT" nechcou vidět, že někde se m,usí projevit odliv peněz=výpalné co odchází a jenom většinou blbý technici co vidí, že na materiálu neušetří, ani na elektrioce apod., vidí, že jediná možnost kde vzít prachy je právě odměna za práci lidem...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč se asi pere do Okamuri,ubrat mu voliče,jak píše i pan Puck.
Pak bych řekl,že půjde o voliče ČSSD,která stojí u propasti.
Voliče ANO,tam toho zatím moc nenabere,ale Schillerová se o to snaží,aby nějaké voliče odehnala k VK ml.
Na pravicovou strunu nemůže moc hrát,to by mnoho voličů nepřivedlo.
Jak píše pan Targus,jablko nespadlo daleko od stromu a peníze tam jsou a možno víc než je ochoten pustit Babiš.
Nejsem ekonom,proto mne zaráží dluh Agrofertu přes 40 mld. a který spíš roste,než klesá,možná už mu nechtějí půjčovat západní banky,prý si půjčuje od Číňanů.Takže Agrofert musí stát jako první,ve frontě na dotace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě mi to nedalo a četl jsem dále a nestačil se divit. Takový text by neobstál ani jako bakalářská práce pro naprosté zmatení pojmů.

"2) Prosadíme zásadní snížení daní a především snížení daně z práce.
• Legální práce a zaměstnávání se musí vyplatit. Vysokým zdaněním stát demotivuje zaměstnance i podnikatele a zpomaluje ekonomiku. Zároveň tak vzniká snaha obcházet platné zákony. Výše zdanění práce v České republice je pro nás nepřijatelná. Ze zemí OECD patříme mezi státy s nejvyšším zdaněním práce, v roce 2018 jen v šesti zemích OECD bylo vyšší zdanění práce než v České republice.
• Odstraníme fiktivní superhrubou mzdu, zaměstnanec musí vědět, kolik je skutečně odváděno státu za jeho práci. Dnešní odvody zaměstnavatele, které se zdánlivě zaměstnance netýkají, zásadně ovlivňují výši čisté mzdy zaměstnance."

Daň z práce je u nás 15% a je to vcelku běžná sazba, případně nižší než obvyklá. Tu drahost práce přece dělají odvody sociálního a zdravotního pojištění. Tupci jedni.

Ta poslední věta je vskutku snůška nesouvisejících hloupostí snesena na jednu "hromadu".

Ti odborníci ale měli velice dobrý matroš na hulení.

Zatím bez slepic

Superhrubá mzda je kalouskovina a podvod. Šlo jen o způsob, jak zůstat na 15 %, ale zároveň zvednout daně. Je ale takéé pravda, že ona hrubá mzda s odvody je ve své podstatě podvod podobný - tam se zase zakrývá, jak moc si automaticky stát bere z našich mezd - bez ohledu na bohulibost daného odvodu (a to se nebavme, kolik si z už zdaněného vezme na dph a spotřební dani).
Přiznám se, že narovnání situace bych považoval za veskrze přínosné. Jenom se také obávám, že bude vykonáno na úkor té složky sociální a zdravotní.

Zatím bez slepic

"bude vykonáno na úkor té složky sociální a zdravotní."

Tak dobře, kterou složku chtějí snížit, sociální, tedy důchody a dorazit důchodce, nebo zdravotní a již tak tak fungujícímu zdravotnictví zasadit ránu z milosti?

Je jen jediná cesta k nějakému pokroku. Zlevnit fungování státu. Na ostatní reformy vždy a za každých okolností doplatí občan a čím méně vydělávající, tím více. Nakonec jedině on platí stát.

Zatím bez slepic

Věštče, snad nechceš tvrdit, že superhrubá mzda není podvod? Co exsistuje, mzdové náklady zaměstavatele na zaměstnance, kde jsou všechny peníze co musí zaplatit za jeho práci.
Jasně, odvedeto za zaměstnance na různé osciálky, zdravotní, exekuce zaměstnavatel na své náklady=účetní, ale v reálu to jsou odvody ze mzdových nákladů, které všechny platí zaměstnavatel, ALE zasměstnanec s těch celkových je povinen odevzdat většinu na různé účty státu, kdy to za něj dělá zaměstnavatel, protože stát si je vědom, že když by to nechal na lidech, tak musí jednat zhoooodně lidma co nemusí mít prachy a jsou to náklad yna pracovní sílu, které by muselo být hoooodně vs že to dalo za úkol zaměstavately, pak jeden člověk kontrolroll, to vyřeší pro několik zaměstavatelů a tisíce zaměstnanců=levné, zaplatí to zaměstvatel...

Zatím bez slepic

Jenže tahle podvodná kalouskovina přežila Sobotkovu vládu, pohodlně přežívá Babišovu vládu a nikomu to neva. Jistě, pět minut nenávisti proti superhrubé mzdě je před volbami povinnost, ale pak se vše vrátí do starých dobrých superhrubých kolejí.

Zatím bez slepic

15% je ze superhrubé mzdy, takže z té hrubé co je dneska všude prezentována a standardně ji hledáme na pytlíku je to mnohem víc.

Co je na té poslední větě tak špatného?
Já bych to chápal tak, že na pytlíku bude částka té takzvané superhrubé mzdy (nazvaná ne hrubá, ne superhrubá, prostě mzda), která vyjadřuje to co zaměstnanec stojí zaměstnavatele.
Pod ní pak -daň, -zdravotní, -sociální. Řekl bych, že spoustě lidí by se pak protočily panenky co jim stát ukradne.
Neexistuje žádná část placená zaměstnavatelem. To je blábol. Zaměstnanec vždy musí vydělat všechny ty peníze co mu zaměstnavatel vyplatí nebo za něj odvede státu.
Tohle matoucí rozdělení pojmů že něco si platí zaměstnanec a něco za něj zaměstnavatel mi přijde, že je jen další z metod záměrného rozeštvávání společnosti.
Pokud by zaměstnanec nevydělal, na svůj plat včetně VŠECH odvodů, tak by ho zaměstnával jen naprostý magor.

Zatím bez slepic

Andrejko se chlubí, jak bojuje proti migraci pomocí v místě původu (dělají to tam neziskovky, kterým přispívá), jak pomáhá sportu (skrze sportovní neziskovky) atd. Sice imrvére mluví o tom, jak si na neziskovky posvítí, ale tohle mluvení jeho voličům bohatě stačí. Nevzpomínáte si, jak naše milá finanční Alenka (povahou ovšem bolševik do morku kostí) slibovala analýzu výdajů na neziskovky? Já ano - i když tu analýzu nikdo nikdo neviděl a výdaje neziskovkám neklesají. Koblihářům totiž mediální bububu na neziskovky plně dostačuje. A zkrouhnout neziskovky by hooodně bolelo. Tak proč by Vám měl Andrejko dávát něco jiného, než neexistující analýzy?

Zatím bez slepic

Poslední věta:
"Dnešní odvody zaměstnavatele, které se zdánlivě zaměstnance netýkají, zásadně ovlivňují výši čisté mzdy zaměstnance."
A otázka:
"Co je na té poslední větě tak špatného?"

Především slovo zdánlivě je velice pochybné v oblasti jež je čistě matematická. Jinak, ony se zaměstnance vcelku v ničem netýkají. Je to jen a jen technika výpočtu a výsledku čísel jež slouží k následným krokům. Stačí do vzorečků dosadit nulu a je po starostech. A již v žádném případě neovlivňují čistou mzdu. Čistá mzda má nějakou mechaniku výpočtu a zcela určitě soc.zdrav. pojištění zaměstnavatele se v něm nevyskytují.

Nakonec s tím na co zaměstnanci musí vše vydělat.
Mzdy,
zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele,
energie,.... - obecně všechny režie,
spotřební daň,
DPH,
Silniční daň,
Ekologické poplatky za likvidaci odpadu,
......
a dalších asi jedno sto dalších nákladových položek.
Mzdy jsou velkou tíží podnikatelů, nikoli však podstatnou i když bez nich by to asi nešlo, nebo spíš dnes zatím nešlo.

Zatím bez slepic

... Čistá mzda má nějakou mechaniku výpočtu a zcela určitě soc.zdrav. pojištění zaměstnavatele se v něm nevyskytují ...
To jako fakt? A ty částky se vzaly kde?
To je přesně ta fiktivnost o které se u VKml píše a kterou řada lidí nechápe. To nejsou peníze zaměstnavatele, ale zaměstnance.

A tahat do diskuze o mzdě zákonné pojištění zaměstnavatele, silniční daň a podobné hovadiny je mimo mísu.

Zatím bez slepic

A znáš vůbec zákony? Porovnávat náklady na provoz výrobního prostředku "soustruhu nebo auta", kde je i pojištění ať pro stát nebo pro pojištovnu proti požáru apod., že je to součástí mzdových nákladů je řekněme hodně úsměvné a překombinované, jako by jste měl hokej v zákonech a znal jenom obecně poplatky, ale nějak nerozlišovatl z neznalosti které se týkají toho či onoho...
Podle této logiky, je vlastně EET nákladem na zaměstnance, protože tu kasu ovládá zaměstanec :D

P.S. K tíži zaměstnavatele jde i taková věc, jako materiál obrobku upnutej do soustruhu nebo i cena eletřiny (když pominu polatky FVE a dan, tak distributorovi a výrobci), to jako má např. výrobce elektřiny dodat letřinu zdarma, aby chudáček zaměstnavatel netrpěl? A co materiál obrobku=polotovar, ten taky zdarma, protože tím výrobce např. hřídelí trpí?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě musím přidat úplný skvost.

"4) Odstraníme bariéry na trhu práce.
• Prosadíme zrušení minimální mzdy. Z praxe je zřejmé, že minimální mzda paradoxně omezuje možnost zaměstnat ty nejzranitelnější skupiny populace. Důsledkem je, že zaměstnavatel nahradí pracovní sílu jiným způsobem – např. zakoupením techniky namísto vytvoření pracovního místa a pracovní síla je tím následně nezaměstnatelná."

Tak na jedné straně chtějí zvyšovat produktivitu práce, a na druhé straně chtějí zaměstnávat netáhla za pár šupů.

Je to horší než zlý. Tak okatě prezentovat neschopnost jen tak k vidění není.

Je vidět, že nás politici mají za naprosté pitomce, kterým dají cokoli nažrat a věří že to budeme bez reptání žrát plnou hubou.

Za sebe VKmlT, nasrat a to tak, že všem co se podíleli na "programu".

Zatím bez slepic

se dneska nenechá zaměstnat ani za tu minimální mzdu. Natož, aby ráno vylezli z postele za mnohem menší

Zatím bez slepic

že nejzranitelnější skupina hnědoobčanů ... a tak dále

Zatím bez slepic

In reply to by Franta Jouda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak je fakt, že odstranění minimální mzdy je pro mě stopka - nevolit. To je směřování k budoucnosti, kdy kdo nebude schopen emigrovat, nesežene časem práci za víc jak za 7000 hrubého s tím, že ten zbytek pro přežití si musí nakrást nějak bokem, ale to už v programu psané není. Tedy bylo by to směřování k jakémusi mafiánskému státu plného lupičů a gaunerů a v takovém žít nechci. Tvrdím, že podnikatel, který není schopen zaměstnanci platit minimální mzdu, ať nikopho nezaměstnává. Podnikatel, který není schopen platit daně a zákonné odvody, ať nepodniká.

Zatím bez slepic

To považuji včetně zdůvodnění za největší úlet v programu Trikolóry.

Již jsem zažil ve svém okolí, že netáhla dostala na naše poměry dobře placenou práci v Německu, a stala se z nich táhla.

Že by nepatrná mzda přitáhla davy Hnědočechů do práce, to je naprostá utopie.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kubáč rozebírá Solaris:
http://petr-kubac.blog.cz/1910/solaris
Četl jsem kdysi, když jsem byl mladší a vnímavější. Solaris na mě udělala velký dojem, ostatně jako všechno, co Lem napsal.

Z Kubáče vypichuji jím vypíchnutý problém: "•Neschopnost komunikace mezi lidmi, zejména nesdělitelnost zkušeností a nedůvěra k bizarním zážitkům druhých." Už jsem tu psal, TO považuji za největší brzdu lidstva způsobující jeho trvalé zacyklení.

Zatím bez slepic

Ano, Admirále, naprosto souhlasím. Solaris považuji za jeden z nejlepších sci-fi románů, co kdy byly napsány, ovšem Lem je mistr i v jiných dílech. Vše, od počátku do konce tam funguje, přičemž konec mne dostal - co jsem četl, Lem přes rok váhal, jak vlastně román ukončit, než jej to napadlo. Lem měl jedinou ovšem obrovskou životní smůlu, že se narodil "jen" v Polsku a ne za oceánem. Jinak by Asimov či Clarke byli vedle něj pisálci druhé kategorie. Díky za odkaz.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lem byl naprosto srovnatelný s ostatními spisovateli scifi ze západu i odjinud. Solaris je skvělá, nic na tom nemění, že byla napsána před drahně lety, zůstává naprosto aktuální, tím, že se v ní autor zamýšlí nad hranicí lidských schopností pochopit něco velmi odlišného.
Je při tom zajímavé, že se tohoto toho tématu dotkl i další velikán, tentokrát spisovatel s českými kořeny Clifford D. Simak v románu Když ještě žili lidé (vydáno u nás tuším 1970).

Zatím bez slepic

Souhlasím, i když bych tedy řekl, že Lem není srovnatelný - je lepší. Nenapadá mě (s výjimou Bradburyho) jediný západní autor, který by dokázal v několika (ne v jednom) sci fi románech vytvořit tak mnohovrstevnou záležitost. Protože na rozdíl od většiny ostatních sci-fi u Lema většinou vůbec nejde o zápletku či příběh, ale právě o to, co je za tím. Třeba takový Návrat z hvězd je také naprosto geniální a nikdo se jej ani nepokusil zfilmovat. Nehledě na můj oblíbený Pánův hlas, což je něco naprosto neuvěřitelného a i když jsem tuto delší povídku četl několikrát, pokaždé jsem tam našel něco nového. Je velká škoda, že Lem nakonec psát přestal, protože mnohé z toho, co například nastínil v Sumě Technologiae by si román zasluhovalo, předvídá tam věci, které se teprve teď začínají objevovat a zamýšlí se nad důsledky, které nám dnes vůbec nepřijdou. Byl to génius, škoda, že takových není víc. To zhodnocení je fajn, díky za odkaz.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přiznám se, že já nedám dopustit na Setkání s Rámou od A.C.Clarka. Myslím tu první, zbytek jsem raději ani nečetl, abych si nezkazil dojem. Premisa, že NĚCO přiletělo z hlubokého vesmíru, MY to otevřeli, PROZKOUMALI a NIC NEPOCHOPILI a to něco ODLETĚLO... my přišla tak dokonalá, že se nestydím ani za ta velká písmena v tomto postu. Tomu se přiblížil snad jen Piknik u cesty od Strugackých ("Zóna plná tajemství je v podstatě jen skládka po emzácích, jimž jsme nestáli za víc, než aby si u nás dali sváču" - Tarkovského).
Mezi žánrovky, které mě dokázaly naprosto odvařit, pak řadím "Mluvčího za mrtvé" od Orsona Scotta Carda (Ze série o Enderovi). Opět více vrstev, svět, který není ani hodný, ani zlý, prostě je a ve svém bytí dokáže být neuvěřitelně krutý...

Zatím bez slepic

Ech, omluvte hrubice. A zapomněl jsem dopsat část o Pikniku u cesty - Tarkovského variace "Stalker" je zase spíš paralelní vyprávění...

Zatím bez slepic

Tarkovskeho adaptace me neuveritelne otravovala.

Diky Kubacovi a vam se podivam na tu knizku, jestli to je tak jiny.

Zatím bez slepic

Ten román se nedá zfilmovat. Přečtěte si knihu. Existuje i velmi dobrá audiokniha, pokud by se vám nechtělo číst, tak je to velmi prima zážitek (ačkoliv člověk samozřejmě nepochytí tu mnohost myšlenek).

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to poprvé četl jako páťák a od té doby ještě několikrát. Pokaždé jsem v tom našel o kus víc (to jak jsem postupně stárl). Dokonce jsem ve svém komiksu, co jsem si v pětce kreslil, smíchal motivy Vzpoury mozků z ABC, Solaris a Astronautů ;)

Zatím bez slepic

Tak to chce být hlavně naladěný na samotného Tarkovského (on sám ani nějak neměl sci-fi moc rád, proto i ten ohromný posun u Stalkera). Osobně jeho Solaris vnímám spíš jako paralelní dílo. Podobně to mám u Bladerunnera. Dickův román je věc jedna... Scottův film pak věc druhá. A obě jsou skvělé.

Zatím bez slepic

Tarkovského film považuji za kongeniální. Byť interpretoval Lemovo dílo poněkud odlišně než já. Což je pochopitelné - já nevnímám v obrazech.

Nejsem si jistý, jestli k přijetí Tarkovského filmu není potřebné si předem přečíst knihu.

Naproti tomu modernější americkou (?) adaptaci románu považuji za plnotučnou sračku. Nedokoukal jsem to, nedalo se.Nebyl to Lem.

Nicméně nepředpokládám, že by jak Lem, tak Tarkovský bylo čtení či pokoukání pro každého. Čímž nemyslím nutnost patřit k jakési silně nadprůměrně inteligentní, vzdělané či intelektuální elitě. Nepatřím do žádné z těchto kategorií.

Jde o to, že každá věta, každý obraz či záběr spouští jiné asociační řetězce v závislosti na předchozí zkušenosti, ať už přímé, životní - či zprostředkované jinými uměleckými díly.

Každý tím pádem čteme, vidíme či slyšíme něco jiného, i když čteme, slyšíme či vidíme tu samou (audio)knihu nebo film.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ševčík a Šichtařová na finance, to volit nebudu. Vždy, když jsem se seznámila s nějakým názorem těch dvou na finance, vyhodnotila jsem ho jako echt pravicový. VKM deklaruje, že budou středoví, s těmito dvěma středoví rozhodně nebudou.
Starý Klaus na zahraničí by mi seděl.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

VKM je středový přesně stejně jako Babiš, strukturou jsou obě hnutí velmi podobná a proto by si mohla rozumnět,
Oni jsou totiž ne středoví, ale vystředovaní.

I Babiš má ve svém hnutí členy od pravicových (bývalí ODS) až po levicové (bývalí ČSSD).

Trikolora má teď na jedné straně nekompromisně konzervativní pravicovou Šichtařovou a libertariána Petra Macha a na druhé straně právníka Zdeňka Koudelku, bývalého člena ČSSD. A to po Trikoloře už nějaký čas pokukuje i Jaroslav Foldyna.

Zatím bez slepic