Zprávy z burzy

Autor

Myslím samozřejmě z té obilné. 

Víte, sledovat obilnou burzu a pracovat s jejími údaji je poněkud ošidné. Narozdíl od ropy totiž obilí netryská ze země a není možné přiškrtit nebo uvolnit kohoutky. Obilí prostě vyroste, sklidí se, uloží se a pak se čeká půl roku, jak to dopadne na opačné polokouli. Roky jsou různé. Existují sucha, přílišná mokra, existují cizopasníci, existují požáry polí, válečné konflikty které zabraňují převozu a kupodivu existuje i různý apetýt různých zemí. 

A pak existuje sója. Tato luštěnina totiž obsahuje úplně nejvíc rostlinné bílkoviny, kterou je možné velmi snadno zpracovávat. Soja je na jídlo poměrně hnusná, ale jako krmivo je levná a snadno použitelná. Je možné ji nahradit pšenicí, kukuřicí i hráškem, ale to je vždycky dražší varianta. 

Pokud chce někdo hrát kasíno na obilné burze, musí tedy především vědět, jak je na tom sója. Hodně sóji = levná pšenice, protože se nebude potřebovat pro krmiva. Ale jinak se spíše sleduje celkové množství na planetě vyprodukované, než konkrétní cena v konkrétní chvíli. Sledují se skladovací kapacity, které jsou většinou na zaoceánských lodích a sleduje se, kde tyto lodě s obilím právě jsou. Proměnné pak představují velcí producenti a velcí spotřebitelé. Produkce ani spotřeba není stejná a liší se i o desítky procent. Obilná burza je o dost složitější než ta ropná a je velmi ošidné dát na aktuální cenu a dělat prognózy podle aktuálního vývoje. 

Ale na druhou stranu, pokud člověk ví, kde jsou lodě, kolik je na nich, jaká je situace v USA, Rusku, EU a Číně, může šikovným obchodováním vydělat lepší peníze než na kšeftaření s ropou. Všeobecně se dá říci, že čím horší situace ve světě, tím víc příležitostí k obilnému zbohatnutí.  

Poslední roky byla situace nudně stálá. Čína měla svoje zdroje především v Africe a stále méně oznamovala velké nákupy obilí, což předtím hodně hýbalo s cenou, protože rejdaři soutěžili, kdo bude v Šanghaji první.  Jakmile od Rotterdammu odpluly lodě, měli jsme pré my ve střední evropě, protože jsme naše obilí prodali za západ a koupili z východu. Přeprava probíhala po železnici. V posledních letech se ale obilí hýbalo málo. Čína si zajistila svoje, lodě s obilím kotvily na moři a nikam nepluly, nikdo žádnou velkou potřebu neměl a ty menší objemy Rusko zajistilo i směrem na východ pomocí širokorozchodné. 

Naše firma zabývající se výkupem obilí a obchodováním sice měla svoje kšefty, ale žádný pohádkový obchod už se několik let neodehrál. Stabilní situace umožňovala stabilní byznys, ale jen malé marže v dlouhém časovém horizontu. 

Teď přišel koronavirus a všechno je najednou jinak...

Čína už oznámila velké nákupy obilnin (nejsou blbí, nakupují dopředu, dokud je obilí levné) Pokud se ukáže, že žně dopadnou blbě (sucho, nedostatek lidí) budou nákupy mnohem dražší. 

Rusko oznámilo embargo na vývoz obilnin. Také mají problémy s koroňákem a to pořádně velké. Také se obávají o úrodu z důvodu sucha a problémů při žních. 

USA neoznámili nic, ale všichni v oboru si na jejich velkou úrodu nehodlají vsadit ani zlámanou grešli. 

A z našich obilných sil  najednou vyjíždí vlak za vlakem. Ještě před měsícem jsme nevěděli, zda vůbec budeme mít kapacitu na tu letošní mizernou úrodu sežranou od hrabošů a zasušenou sluncem, ale teď už víme, že ji  mít budeme a vůbec budeme prázdní jako už dlouho ne. 

Najednou také dáváme zemdělcům velmi pěkné smlouvy s cenou, jakou už dlouho neviděli. Dělá to i konkurence, ale zemědělci také nejsou blbí a moc nepodepisují. Vědí, že pokud počkají, nejspíš dostanu víc.  Upisují jen tolik, aby pokryli své dluhy za hnojiva, osiva a chemii. 

V principu z toho máme radost. Nám je celkem jedno za kolik koupíme, protože v současné situaci také víme, že ještě dráž prodáme. Že letos bude kapacita sil placená zlatem a kdo bude mít prostor na uskladnění, ten na konci roku splní všechny plány i s bonusem. 

Zemědělci mají také radost. I když budou mít ztráty od hrabošů a slunce, stejně dobře prodají, pokryjí náklady a navíc se dá čekat, že klesnou ceny hnojiv díky levnějším surovinám a levné ropě. Do toho budou mít naftu za pakatel. 

Kdo by měl ale zbystřit, je spotřebitel. Čína má hlad a má spoustu peněz, které teď všude jinde v koronavirovém světě chybí. Rusko na jedné straně zničí naší ekonomiku tím, že bude ropu dávat levně a na druhé straně ji zničí tím, že bude pšenici dávat draho nebo vůbec. USA budou zřejmě rádi, když budou mít pro sebe. Žně na jižní polokouli byly standartní a nijak nezamíchaly z celkovou bilancí. 

Musím to ještě nějak zdůrazňovat? Ano, nejenom že bude drahá zelenina a  v zimě bude pro běžného člověka v podstatě nedostupná, ale chleba také pěkně stoupne v ceně. Stejně tak maso, protože zvíře se také bude krmit dráž. Pivo se dělá z ječmene - ano i tam se slušně zdraží. 

Až budete nadávat u pokladny v Lidlu, může vás hřát, že čeští zemědělci se letos mají dobře a vlastně už jim nevadí, že nemohli povraždit plošně hraboše, protože díky malému výnosu a výhodné světové konstelaci stejně vydělají značně víc než loni. Andrej také vydělá mnohem víc než loni. Sila jsou nachystaná, obchodní zástupci v terénu a peněz je tolik že bychom celou úrodu mohli koupit dvakrát. 

Pro vás běžné lidičky, kteří to všechno budete muset zaplatit i v nezaměstnanosti, mám jen jednu radu... uděleje si zásoby na zimu. Bude to nejblbější zima za hodně dlouhou dobu a ovlivní volební preference víc než všichni Klausové, Zemanové, Babišové, Kalousci, Člověci v tísni a Bakalomédia dohromady.  Zapomeňte na čerstvé ovoce i zeleninu v lednu. V obchodě to bude, ale  nebudete na to mít. Řekněte vašim manželkám už teď dopředu, že stovku za kilo cibule prostě nedáte, tak ať se podle toho zařídí.  

Zavařte si kompoty a kupte si šumivé vitamíny. Kupte si včas brambory na uložení. Domluvte se s nějakým vidlákem na praseti. Zásobte se těstovinami, kroupami a konzervami.  Donuťe manžílka, ať vám udělá pořádný regál na mouku, kde bude v suchu a bez brouků.  Naučte se dělat domácí chleba nebo alespoň pizzu a naučte se mít v kuchyni zákvas. 

Zapomeňte že si budete sami mlít mouku - nezvládnete to. Pokud už máte potřebu si uložit obilí, kupte si raději králíky a slepice a prohánějte to obilí přes maso a vajíčka. 

Pokud nic z toho nemůžete udělat, protože bydlíte v paneláku, nemáte prostor, nemáte spíž, nemáte pořádnou kuchyň na pořádnou práci, nemáte místo na velkou ledničku a ještě větší mrazák a nemáte ani jak se domluvit se sousedy a udělat něco ve společných prostorách, tak jste v háji. Odpusťte si zbytečnosti a počítejte s tím, že poprvé po padesáti letech bude jídlo skutečně podstatnou položkou vašeho rozpočtu jako to bývalo kdysi. 

Věřit mi nemusíte... Prý podporuju našeho Veĺkého Bociana a dělám mu reklamu. Ale já letos svoje prostory naplním. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (85 hlasů)

Komentáře

Ostrov kanibalů u vesnice Nazino nám dává poněkud jiný obrázek. Protože neměli jak skladovat maso, kanibalové uřezávali lidem části těla zaživa. Stalo se na řece Ob v 1933 za vlády Stalina.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenže žádné neměli. A neměli si je jak opatřit, protože neměli ani dostatek rybářského náčiní (o zbraních ani nemluvě).
Během čtvrt roku tam zemřelo hladem, nemocemi z podvýživy a zimou na 3000 lidí (z původních 6000), asi tisícovce se podařilo utéci a zbytek byl převezen do civilizovanějších osad.
K případům kanibalismu tam skutečně došlo, ale opravdu nejedli lidi zaživa.

Pachateli tohoto a dalších zločinů byli Genrych Grigorijevič Jagoda, Matvej Davidovič Berman, Solomon Davidovič Berman, Boris Davidovič Berman, Naftali Aronovič Frenkel, Semjon Grigorijevič Firin, Jakov Saulovič Agranov, Lazar Josifovič Kogan, Aron Aleksandrovič Solts - všechno hlavouni NKVD a Gulagu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Spousta těch jmen vyvolává nehezké nálady, poněkud antisemitské.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A národnost Vámi popsaných bolševiků ať si ctěný čtenář dohledá sám; Rusů tam bylo jako šafránu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

" ... Zásoba obilí a jídla je dobrá, ale když není nic na obranu, až si pro to jídlo přijdou rabující bandy, je hromadění jídla celkem zbytečnou činností. Napřed jídlo získat je důležité, ale ihned poté je nutné je také ubránit. ..."
Jak to má udělat slušný člověk? Obávám se že ti kdo dnes mlaskají jak se zabezpečili, zabezpečí, zásobí, zásobili, jsou připraveni, mají nemovitosti, auta, vybavení...budou velmi překvapeni jak vývoj otočí kormidlem. Čeká nás po koroně doba neandrtálská, se vším všudy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Možná je takový chaos, který zlikviduje všemožné vazby, cílem v budování jednoho světového superstátu. Po chvíli chaosu budou lidé rádi volat po tom, kdo udělá pořádek. Demokracie nám skončí ne s příchodem nějakého novodobého Adolfa Hitlera, ale tím, že většině voličů bude přinášet jen problém přežít. Pak stačí jeden řečník, co hodnověrně prohlásí, že má plán.
Doba neandrtálská, kdy by zemi křižovaly gangy motorkářů a la Šílený Max nás nečeká. Ani neandrtálská, ta bude leda u nějakých primitivních kmenů. Po chvíli chaosu začnou vznikat lokální domobrany a správy, které nahradí stát. Jen v nich nebude místo pro zbytné profese.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tom se nelíšíme. Jen s vyhlídkou na dobu poté to vidím jinak. Nebude to pro mě velmi přijatelná samospráva (i když : víme kde taková samospráva většinou končí, není-li jednotící myšlenka a vůle "změnit svět k lepšímu" jako po 2.světové - tu ale nevidím široko daleko , v ovládnutí "stáda" aktivními blbci a šmejdy) ale naopak globální vláda pro kterou je každý chaos dobrou přípravou pro převzetí absolutní moci. Současná opatření jsou dobrou prověrkou schopnosti a ochoty se poddat. Nebude nám vládnout ani Praha, ani Brusel, ale neznámý predikor. To je onen řečník, nebude potřebovat tribunu, postačí média a ovčan (závislost už teď je zřejmá, politická, materiální, vztahová...). Samozřejmě, tzv. civilizovaně, jak vidíme na zatímním ovládnutí Bruselem.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale jaký je důvod, motivace pro vytváření světového superstátu? Současní bohatí stále bohatnou, v podstatě se nikdo nebouří nedělá problémy, problémy USA se řeší emisemi peněz a armádou, převodu výroby zpět do USA nebrání nic kromě USA samotných (kapitál by jisou dobu nedosahoval zisk, chybý vzdělaný technický personál, než by se vše zrealizovalo, tak by zřejmě trhy na výrobky z USA nečekaly atd atd). Není žádná ideologie, jako komunismus, která by kapitál ohrožovala. Produktivita práce je taková, že dovoluje dělat jakékoli skopičiny a živit mraky úředníků a nemakačenek a i dnešní chuďasové u nás mají psa, televizi, internet, mobil a na cigára.
Válka mezi USA, Ruskem a Čínou síše nebude, leda by ji rozpoutal nějaký šílenec. Nikdo totiž nedokáže ani odhadnout, co by se vlastně stalo pokud by se všechno pustilo naostro. Zástupné války ala Donbas a pod samozřejmě budou,ale ukazuje se, že USA nejsou schopné vymysleslet strategii a taktiku, která by vedla k úspěchu (kromě utracení prachů na armádu, které směřují od státu ke kapitálu - dodavatelům, výrobcům zbraní). Chaos který vytvářejí USA skrze muslimy nemá ekonomický základ a pokud přestane být Západem podporovám brzo zajde na úbytě a i kdyby třeba v Evropě zvítězil, tak nebude schopný vybudovat/udržet technologicko-ekonomickou základnu a časem zanikne.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Zapomínáte josefko na perspektivní rozvíjející se státy jako je Rusko, Čína, Írán ... ty státy se logicky hlásí o globální vedení. Tzv. Západ je v úpadku morálním, konstitučním, politickém, hospodářském, finančním, bude kopat, ale nemá šanci. Nikdo se nebude ptát zda to tak "lid" chce nebo nechce, nikdy se tak nedělala světová politika. Nově s erozvíjejeící hegemoni pomalu přejímají vedení, sammozřejmě že tzv. koronokrize ten proces jenom urychluje. Chaos v Evropě o kterém píšete je jenom malinkým kamínkem v té mozaice, s tím si (ne)poradíme sami. Jak? Jako vždycky : blbě. Protože nevíme sami co chceme.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Nezapomněl, vždyť to na příkladu Číny píšu, že veškeré výhody jí Západ poskytuje dobrovolně (ve jménu laciného zisku). O to jde, že se Západ dobrovolně vzdává téměř všeho, přestože dnes není reálná síla, která by ho mohla donutit se těch věcí vzdát.
Oni vedení nepřebírají, ale je jim dobrovolně (víceméně) předáváno.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby došlo ke kolapsu "civilizace", vypadalo by to spíš tak.
Žádné motorky, žádné zbraně. Jen pud sebezáchovy; ber, kde ber. Jakkoli, cokoli.

Ty "primitivní kmeny" by přežily kolaps "civilizace" bez ztráty květinky, bo ji k ničemu nepotřebují a jen jim škodí.

Ty lokální domobrany a správy by musely nějak zajistit především výrobu energie a následně ji prakticky všechnu použít na výrobu zbraní. Ostatní by se muselo vyrábět podomácku ručně; pokud by byli k dispozici lidé, kteří to ještě umějí.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Proboha jen né jako ti z Brna. Tam dostali všichni flastr, samozřejmě "demogratycky, že nesoucítěj s tou lepší kultůrou !!"

Zatím bez slepic

Jsou 2 názory na to v jakém stavu Kondratěvova cyklu se nacházíme. Buď začíná recese nebo deprese. Pokud je to deprese, pak nás válka v nějaké formě nemine, pokud recese, máme zdánlivě 20 let čas. Jelikož současně končí i Kuznetsovův cyklus, přikláním se k vašemu názoru, že jsme v depresi a začíná jízda z kopce, tak jak to popisuje dnes i Vidlák.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Do deprese se dostávám především já po přečtení uvedeného.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

poznávejte písmenka.
To pomáhá...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

vyzkoušel jsem, nepomáhá, hlavně mě deprimují přehlasovaná písmena a ostrá s.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

jste málo chytrý, málo mladý a málo krásný.
Přeloženo do dnešní češtiny - jste pitomec, který si dovoluje chápat význam přečtených slov a vět.

Kupte se kobereček 2 x 1 metr, rozviňte jej směrem k Vatikánu, poklekněte, vyšpulte pozadí a za doprovodu rytmického mlácení čelem o zemi neustále opakujte:
Su blbé, su blbé, su blbé,
Su blbé, su blbé, su blbé,
Su blbé, su blbé, su blbé,
Su blbé, su blbé, su blbé...

až do úplného zblbnutí.
Pak mi pošlete jeden tisíc Káčé a za tři hoďky si to dejte znovu. I s tím posláním.
Úspěch vám garantuji již po třech týdnech této speciální kúry, anebo po vyčerpání vašho konta.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Kde vidíte mladé co jsouoschotni bojovat proti rusku? Pokdu teda myslíte fyzicky z možností zemřít, pokud to mělo znamenat "mlácení hubou", pak jooo, takových je hodně, lae těch prvních by stačila jedna ruka na cerlou ČR...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

nalezneme na demonstracích Milionu chvilek pro demokracii. Jiní k dispozici nejsou. Takže kanonenfutter Jakub Janda, Zdeněk Hřib, Pavel Novotný, Ondřej Kolář, spousta studentů Univerzity Karlovy, a tři revolvery jim donese Kalousek. Pokud se vám zdají jako bojovníci nedostateční, podotýkám, že lepší nejsou. Ti fyzicky zdatnější s rozumem v hlavách nejsou ochotni zase mašírovat proti Moskvě za cizí zájmy. A na Donbasu vymizela spousta Ukrajinců, co chtěli bojovat proti moskalům.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Trenér boxu mě říkal (pokud nekecal), že když někdo nastoupí do ringu poprvé a hned útočí ten je bojovník, ostatním se musí vymýt mozek, aby pochopili, že nestačí stát, ale musí se i udeřit do obličeje naproti, ale kecama týden před boxem se takový člověk nepozná, takže nevěřím ani Kalouskovi, ten ukázal že je silné, jenom kdžy mu za prdelí stojí bodygard, jinak neutočí, to není člověk co je ochotný umřít, to je člověk co je ochotný jenom střelit do zad a to jaksi ve válce z ruskem nebute možné, tam hrozí, že spíše lidi jako on dostanou do zad kulku "náhodou" od spolubojovníků :D

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Takže budeme tam kde jsme byly,vydělat ještě více na lidské blbosti,do které nás vstrčili.
Neúroda může toto způsobit,ale při normální úrodě,budou chtít prodat své plodiny i Španelé,Italové a další státy.
Pokud také víme,že tito vyscánci,než aby zlevnili své zásoby,tak to raději nasypou do moře.
Také víme,že může dojít až k vydíraní pěstitelů na nejnižší cenu výkupu,ale aby zbohatli pěstitelé nevěřím.
Co si něco pamatuji,dělalo se ze sóji mléko a pro kojence naprosto nevhodné,porucha osobnosti,snad došlo i k úmrtí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Itálie mě napadla při čtení článku jako první, a to v souvislosti s rýží.
Je producentem takové té kulaté, moučnaté, co se výborně hodí na rizoto, kaši a nákypy.
Pěstuje se v Lombardii a Piemontu - tedy v oblastech nejhůř postižených korunáčem. Otázkou tedy teď je a bude, kdo se o ni postará a pak ji sklidí, zabalí, naloží a rozveze.
Ve Španělsku je a bude ten samý problém s "igelitovou zeleninou" z Almerie. Pokud se Španělům nepovedlo zabránit Afričanům, Asiatům, Rumunům a Bulharům v útěku před korunáčem, nemá se o ten hnus kdo postarat, sklidit ho a dostat ven.

Možná budou rádi, když budou mít dostatek alespoň pro sebe a nevyvezou nic.
A pak přijde k dobru tradiční středoevropská trojkombinace zelí, jablka a obilniny/brambory. POKUD bude dost NAŠICH brambor, zelí a obilí. A za rozumnou cenu.
O padančata z álejí bude rvačka; a nebude to na calvados...

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na kalvádos bude...

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Některé reakce tady na téma ozbrojené bránění vlastnoručně vyrobené mouky a podobně značně přehánějí, nic takového nebude. Potraviny zdraží, obvzlášť ty kvalitní, ty nejlevnější budou levné pořád, ale ještě sračkovitější než dnes, vyrobené jen z levných náhražek. Jak půjde ušetřit pro většinu lidí je, odpustit si v práci obědy v restauracích a nosit si v krabičce jídlo uvařené z domova. Před časem se tady někdo pozastavoval, že by člověk musel být blázen, aby si koupil květkák po 100 Kč za kus. Nemusel, sám jsem ten květák za tuto cenu viděl, byl krásný a kdybych měl chuť na květák, bez váhání bych tu stovku dal. Žádné nahnědlé fleky a za tu cenmu z něj uděláte oběd pro celou rodinu, kdežto za stejnou cenu se v hospodě nenají ani jeden. Koupil jsem tehdy lososa a nakrmil rodinu za 450 Kč, ale kdybych potřeboval ušetřit, koupím prostě ten květák a lososa si odpustím. Možná nepojedeme v zimě na hory, když na to nebude (vleky jsou drahé jako blázen). Nic horšího se nestane.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

My pořídíme nedělní oběd pro tři do stokoruny (tedy 33 Kč/1 kus oběda), a to Jahoda rozhazuje.
Hlávka květáku za kilo je opravdu mimo náš vesmír.
Ani ne proto, že bychom na to neměli, nýbrž proto, že napomáhání ke krádeži (a to hlávka za stovku beze sporu je) je trestným činem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Vychází mi z toho, že ceny potravin budou mít vliv především na restaurace nabízející denní menu, které budou bez zákazníků.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ono to bude tak, že obyčejný květák bude za 100 a ten váš bezposkvrnky bude za 500. Losos bude asi za 1200,-.A to je zcela jiný finanční vesmír, než ve kterém se pohybuje většina lidí. Samozřejmě nepatrně bude přidáno na platech, tak okolo 10%. A samozřejmě to jsme všichni chtěli a intenzívně o to usilovali.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Kadlasi je rozdíl dát jednorázově za květák stovku, pokud chleba stojí třicet. Ale dát za květák stovku každý den, když jablka stojí stovku, cibule stojí stovku, česnek stojí tisícovku, chleba stojí sedmdesát, rohlík desetikačku a vepřové pětikilo, to už je úplně jiná liga.
Není problém si jednorázově odpustit lososa i květák. Není problém omezit maso. Není problém nekupovat banány. Ačkoliv zrovna ty budou asi nejlevnější. Problém je v tom, že si to máte odpustit každý den po dlouhé měsíce. Když se ukáže, že i základní obyčejné (sračkoidní) potraviny stojí víc než se čekalo a přemýšlíte co jiného si odpustíte... Teplo? Vodu? Elektriku? Benzín? Oblečení? Tarif od O2?
Navíc problém s jídlem nebudou mít ti relativně dobře situovaní. Ti si skutečně jen odpustí tu lyžovačku. Problém budou mít ti, kteří už dneska sotva vyjdou.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

A teď si představte dietáře. Bezlepkový rohlík před dvěma lety stál 14,90, momentálně stojí 16,90. Mouky stojí podle druhu 80-120 za kilo a peče se z toho sakra blbě. A pojišťovna vám dá všivé 3000 Kč za půl roku a ještě kvůli tomu musíte udělat papírování jak u středního podniku a tahat se s úřednicí o každou položku - rohlíky proplatí (tedy jen do těch 3000), rýžovou mouku ne, protože to není výrobek. Takže to radši člověk vzdá, za ty nervy ty 3000 nestojí když to je stejně jen zlomek toho, co zaplatíte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by AB (neověřeno)

Trvalý odkaz

eliminovat paralelní konzumací zeleniny.
Tuto moudrou větu jsem nevymyslel, tuto moudrou větu jsem obšlehl od jisté staré paní, která nebyla dietoložkou, nýbrž "obyčejnou" dietní sestrou, kteréžto kdysi byly ve špitálech a podporovaly správnou léčbu pacientů vhodně sestavenou dietou.
A tento poznatek byl zcela běžně využíván v praxi před okamžikem byrokratického zrodu nemoci zvané celiakie.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by AB (neověřeno)

Trvalý odkaz

Směs na chleba 500g 71kč, z elektrikou se vlezešč pod 100,-kč hooodně spřehledem, není lepší než kupovat rohlík, jíst místo toho chleba co si sám upečeš v domácí pekárně?

Sorry, ale to co jsi napsal, je stylem "já chci rohlík bez lepku a je hodně drahý, ale musím ho mít, protože jsem zvykle", dám ti příklad, když budu na vozíku, můžu 100x říkat "chci chodit",ale jako s tím rohlíkem, prostě se smířím z osudem a změním zvyky...

A to pečení, když to neumíš, vždycky se peče blbě, zeptej se lidí co ted pri koronaku zkouseli pect chleba z klasicke mouky, ty te budou brat jako provokatere, kdyz jim reknes, ze to je fakt, ale fakt bezproblemovy upict chleba z psenicne mouky...

Za mě, chápu, že mají problém s jídlem, ale to co jsi napsal,. je přístup bylinozravcu co musi vytvorit "stejk s bylilnek co chutna jako maso", a ja se ptam proc? Sak nechcou maso, tak proc se snazi delat maso a pak se divi, jak moc problemu to prinasi...

Za mě neříkám, že to není o něco dražší, ale drahý je to jenom když budeš trvat na tom co seš zvyklí, místo přijmutí, že jsi jiný a změníš zvyky ;)

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Máš naprostou pravdu. Z normální mouky chleba jde upéct jen malým zázrakem(myslím mouku, která se se prezentuje v regále jako hladká a polohrubá). Záleží totiž na umletí a na obsahu lepku. Musí to být tzv. chlebová mouka a ta je drahá.Mám domácí pekárnu a peču chleba a jsou 2 problémy. Dobrá mouka a kvásek, nebo kvasnice. Všechno ostatní se dá překonat. Ale jak není vhodná mouka(pekárenská, která má dost lepku) neudělám nic.Vždy záleží na výše uvedených parametrech. Trouba musí být pokud možno parní, ale ta jen dovršuje proces.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to musím věřit, mě si povedl jenom jednou, ale chutnal spíše "rohlíkovo bulkovo pletínkově" a pro další kvasnice jsem už nešel, protože jsem uznal, že když umím dobře osůúch, tak proč bych se trápil pečením něčeho co neumím...

Ale mohl bys napsat recept s postupem jak upíct chleba, který chutná jako chleba, protože internet je sice plný receptů, ale nemám čas a chuť zjišťovat, který funguje :(

Zatím bez slepic

je třeba šetřit a počítat. Minulý týden jsem na jednom nákupu docela dost ušetřil.
Při nahodilé návštěvě Kauflandu jsem si všimnul, že Single Malt Glenfiddich 12YO stojí místo obvyklých 900,- jen 600,-. Bylo mi trochu trapně ,že mám v koši 2 ,ale 600,- bylo doma. Potom mně zase natáhli v Globusu, kdy svazek 3 bílých ředkví měl cenovku 29,-, a u kasy napočítala 29,- za kus, takže jsem platil 87,-. Baba si to nenechala vymluvit,že to musí být chyba. To stejné v Lidlu za 29,-.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

prvé:
nevím co je to osamocená malta - Singl Malt
Za druhé:
Když mi baba na kase namarkuje něco, co mi zavání přepálením ceny, bez ostychu hážu vybrané zboží zpět přes pomyslnou čáru nákupu s kouzelným slovíčkem - NECHCI, případně NEDÁM (peníze). Nikdy se mnou nikdo nijak nediskutoval...
Ale když se necháváte dobrovolně okrádat...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Je to zelené, má to parohy a je to konkurence těm vašim gorolským utrejchům.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

jsou "lykarstva"
"Lykarstvo" je léčivo. A konkurence v podobě devíti stovek za flašku, když já prodávám s pocitem zloděje pražákům litr tekutiny za tři kila asi ani moc ne-ééé.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jeden článek k zamyšlení, navazuje na dnešní téma.
https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/ctete-roman-o-ozebraceni-obyvatelst…
„Žebráci vědí, že každá minuta je drahá. Cena polévky může za hodinu stoupnout o miliony marek. Záleží na tom, zda musí hostinský ráno nakupovat a zda je obratným obchodníkem, nebo obětí inflace. Je-li sám obětí, zvyšuje ceny příliš pozdě a menší oběti z něho tyjí.“ V důsledku toho dle Remarque obyvatelstvo barterově obchoduje: „Vyměňují staré postele za kanárky, porcelán za salám, šperky za brambory, nábytek za chleba, klavíry za šunku, opotřebované holicí čepelky za zeleninový odpad a pozůstalost po zemřelých za potraviny.“

Déja vu možná naší budoucí situace.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

je tři miliony lidí - zemřeli hladem, na nemoce z podvýživy, vysílením při otrocké práci.
Některé odhady uvádějí až pět milionů lidí (vč. těch, kteří prostě bezestopy zmizeli).
To vše v zemi, kde v tu samou dobu topili obilím, mlékem zalévali řeky a jezera a ovoce/zelenina hnily na polích a v sadech. Než dovolit lidem, aby se najedli zadarmo, raději to zničili a lidi nechali pomřít.
V Evropě to bylo jen o fous lepší. O myší fousek...

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

úplně zcela pitomý Občan, protože naši chytří, krásní a mladí báječní soudruzi na ACZ jasně napsali, že nic takového, jako hladomor v USA na poč. 30. let min. století vůbec nikdy nebyl, resp. že tyto komunistické výmysly nejsou doloženy žádnými odbornými studiemi, statistikami a jinými dalšími hroznými - totiž krásnými - věcmi a důkazy.
Prostě, když nebyl, tak nebyl, oni to musejí vědět úplně nejlíp, jak jen to jde.
A k tomu nám dopomáhej soudruh honič Janda.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

povrchní skutečnost, nikoli příčiny.
Tímto pak navazuji na pragmatika, potažmo na knihu Černý obelisk.
Ano, jak už jsem tu několikrát psal, kdyby nepřišel koroňák, museli by si jej ekonomičtí soudruzi vymyslet.
Koroňák se stal vítanou a očekávanou příležitostí, kterak "beztrestně" napumpovat do ekonomiky spoustu nových papírků a pokusit se oddálit kolaps, v minulosti VŽDY řešený válkami, potažmo OŽEBRAČENÍM "dolních deseti mio".
Nic jiného k tomuto stavu nelze říci.
Pro ty, kteří si teď myslí, že Targus je úplný magor, mám vzkaz. Porovnejte si ceny - nejen žrádla - před krizí v r. 2008. A porovnejte si počty vytištěných nul na bankovkách tehdy a v ještě neukončeném roce 2020 (tedy počtem nul, který letos naslibovaly všechny vlády světa).
Nikoli jen řecké, italské a francouzské dluhy jsou nesplatitelné. Nesplatitelnými se stanou i ty české, slovenské, polské, německé, blablabla.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

S tím Targusi zcela souhlasím. Jen bych dodal, že dluhy byly nesplatitelné už v roce 2008. Ale pár rozdílů by se našlo... Tenkrát před první světovou bylo co ožebračovat. Většina lidí měla doma zlaté marky ve štrozoku, měli pěkné biedermeierovské cetky, šperky, vkladní kížky, akcie Krupových závodů a podobně. Dnes má většina lidí hypotéky.
Jak se ožebračují vklady a úspory, tomu rozumím, ale jak se ožebračují dluhy, to mi zatím ještě nevysvětlili. Možná si toho papaláši v Bruseli a u Bezose ještě nevšimli, ale většinu z těch dolních deseti milionů se ožebračovat ekonomicky nevyplatí. Kde nic není, ani čert nebere. Když se dělala v roce 53 měnová reforma, tak lidi měli vkladní knížky narvané penězi. Kdo to má dneska?
Kdo si doma běžně škudlí na nové auto a dopracuje se během čtyř let k částce přes půl mega na slušnou oktávku? Jen tak, aby mu to nechybělo jinde? Nějací jedinci budou, ale že by jich bylo tak moc... Naopak i většina majitelů domků řeší výměnu střechy zadlužením...

Tohle je nová situace... oni by chtěli obírat, ale ono už není co. Oni by chtěli naše penízky, ale kompoty nám brát nebudou. To jaksi nestojí za to. Stejně tak nám už nikdo nebude vynášet uhlí ze sklepa a nikdo se nebude obtěžovat brát nám starou rachotinu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Lidem zakázat, nebo ještě lépe znemožnit výrobu kompotů, konzerv, šunek, pemikanu, křížal a pod.
Nedostatkem otopu a drastickým zdražením energií, cukru, soli, octa za jejich uměle vytvořeného nedostatku. Ani nemusí být nedostatek masa, obilnin, ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků; bo když to není jak uvařit a zakonzervovat nebo zmrazit, je to k ničemu.
Hegemon (jedno, jak se jmenuje) s tím ňama problema. Prubnul to za GD a zopáknul za WWII. Je to dokonale funkční a nestojí to jedinou kulku. Čím víc lidí do toho uvrhne, tím menší pravděpodobnost, že si něco opatří bokem třeba pašungem.

A pak jim (nám) nezbude, než kupovat ten bochník chleba za stovku a kabanos za dvě. A klidně i za tisíc, když bude chtít máma/táta/oba zachránit děti. Půjčí si na to, bude dřít do úmoru, prodá sebe a manželku do otroctví, prodá ledvinu a kostní dřeň, prostě cokoli...
Už se to dvakrát dělo, je to zdokumentováno, evaluováno, zmodernizováno a připraveno k dalšímu použití.
Snahy o likvidaci hotovosti (za současné nedostupnosti zlata) jsou předkrůčkem.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

Pane Občan.
Přesně,
Buď inflace,nebo vyšší daně,DPH,každopádně dojde na sociální dávky a jak nenápadně naznačil Babiš u nás se nedaní důchod,co není může být.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Pokládám Švédsko za laboratoř, kde se nejprve zkouší nové postupy. A tam už to začalao, Švédská národní banka záhajila pilotní tstování virtuální varianty své národní měny, tzv. e-krona.

https://www.czechcrunch.cz/2020/02/bylo-prvni-ktere-v-evrope-vydalo-ban…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

A samozřejmě bychom ten zákaz samovýroby zdůraznili hygienickými důvody, zdravím obyvatel, uhlíkovou stopou, nutností podpory "domácích" producentů.

Vymyslel bych i heslo: "Má koupě předraženého chleba z pekárny tvého zaměstnavatele ti dává peníze k nákupu rypadla vyrobeného zaměstnavatelem mým."

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

pokud chcet psát o úsporách, měl byste se podívat na statistiky ČNB. POdle nich mají lidi naspořeno poměrně dost a úspory rostou.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na to, že jste zřejmě nižší vedoucí na úrovni vedoucího oddělení elfů, moc je schopnostmi nepřevyšujete. Ale alespoň jste Scallopovi nadělil zdravotní dovolenou, potřeboval ji.
Mno, ale ani vás, za snahu bez výsledku, vedoucí elfích skupin nepochválí :-)))

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by Pek (neověřeno)

Trvalý odkaz

a ze tu valku proti faktum vyhrajou :-)

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

blahoslavení chudý duchem ... hlavně že jsou (placení) na tý správný straně ... milion chvilek pro debily& demograty

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)