Brambory

Autor

Dnešní článek bude téměř jmenovitě pro Kadlase, který se pustil do pěstování brambor, ale z jeho pravidelných reportů zde na Kydech jsem pocítil potřebu mu trochu pomoci. Což platí pro všechny, kteří se rozhodli nenechat naše hospodářství náhodě a po vzoru šití roušek vzali do vlastních rukou i zásobování na příští zimu.

Ale než ještě začnu, odpovím Rodákovi na jeho dotaz. V diskusi se ptal, čím byl "ostříknut". Má zahrádku vedle řepkového pole a při odpolední siestě byl zasažen postřikovačem, který cosi aplikoval. 

Milý Rodáku. s velkou pravděpodobností jste byl zasažen koktejlem insekticidů a funkicidů. Jinými slovy, byl jste zadarmo odvšiven a zadarmo se vám postarali o plíseň na nohou. Zemědělský boj byl veden proti Rýhonosci řepnému a plísním na řepce, které se teď mohou objevit. Samozřejmě všechny studie tvrdí, že aplikace jedů je náramně zdravá, zdraví neškodná a vlastně jste si to měl sám dobrovolně vmíchat do čaje. Stejně tak je podle všech studií renomovaných vědeckých pracovišť jasné, že  rýhonosce to zabije, ale včelám se nic nestane, naopak jejich med bude chutnější a zdravější.  Obzvlášť rodičky a těhotné by podobný sajrajt měly dobrovolně pít. Ale dost srandy... 

Zemědělec měl tento postřik aplikovat v noci, protože to teoreticky nelítají včely. A rozhodně ho neměl aplikovat z větru. Pokud víte o kterého zemědělce šlo, zašel bych za ním a domluvil si na zimu půl tuny ječmene a pšenice jako kompenzaci.  Místo pergoly bych dal deset slepic a mnul si ruce, že jsem pro rodinu zajistil všechny důležité látky pro přežití. Ve vajíčku je totiž úplně totálně kompletně všechno. Podobně to funguje i s kaviárem, ale ten je poněkud dražší. 

A teď k bramborám... 

V našich krajinách se brambory sázejí do hrobků. Nedávají se nijak hluboko, místo toho se řádek brambor přihrne sypkou hlínou. Brambora dělá hlízy, pokud je kolem rostliny kyprá zemina. Přihronování hrobků se dá několikrát opakovat. Pomáhá to odnožení dalších kořenů a hlíz. Slehlá země = malý výnos. 

Rozumný člověk zasadí brambory v půce dubna. Tečka. Ano, sázejí se i dřív, ale to proto, aby se co nejdřív dalo hrábnout do země a uvařit si čerstvé žluťoučké brambůrky. Zhruba za měsíc (v červnu)  už budouo první hlízy k vytažení. Ale je to samozřejmě riziko. Nať může zmrznout a zpravidla také zmrzne. Jen výjimečně se to povede. 

Pokud chce zemědělec mít slušný výnos a primárně se nesnaží o ranný gurmánský zážitek, dává brambory do země v půli dubna. Do květnových ledových mužů pak většina odrůd ani nevykoukne a tak se vyhne poškození od mrazů.  Úrodu pak může očekávat podle odrůdy někdy mezi koncem července a koncem září. 

Kadlasovy Impaly vyrostou jako jedny z prvních, Marabelky si dají načas, ale ty jsou na uskladnění. Že ještě nekoukají ze země v této chvíli nic neznamená. A pokud koukají, vypadají docela chcípácky. Nic se neděje, dejte tomu čas. 

Brambory vyrostou vždcky, všude a každému. Velikost úrody je ale dána především dostatkem vody a přihrnováním. Ale i když člověk neudělá nic, vždycky tam něco bude mít. Voda je základ. 

Já osobně postupuji následovně: 

Mám samozřejmě perfektně připravenou půdu už od podzimu. Mám zaoraný hnůj ideálně tak v půlce listopadu, v zimě jsem pole poprášil vápnem a v půlce dubn jsem připravil mělké hrobky pro brambory. Zasadil jsem brambory cca 20 - 25 cm od sebe. Úplně na tom nezáleží, protože keřík vyživí jen omezené množství hlíz, Pokud se dá sadba hustěji, každá rostlina má má prostě méně hlíz. Pokud je řidší, hlíz je více. Svým způsobem, pokud jsou keříky alespoň 40 cm od sebe, nestojí za to si s tím dělat hlavu. 

Po zasázení mám mělké hrobky. Počkám do Ledových mužů. To mi zpravidl už kouká nať ze země. Pak přihrnu hlínu, aby keříky skoro zmizely. Před deštěm posypu pole síranem amonným. Bambory pro svůj vývoj spotřebují hodně síry. 

Počkám opět až keříky povyrostou a někdy na začátku června přihrnnu hlínu ještě jednou. Pokud je dost vody, mám výnos kolem 40ti tun na hektar. Samozřejmě já pro sebe nesázím celý hektar. Přepočítáno na zahrádkářskou míru platí, že dvacetimetrový řádek by měl dát v dobrém roce cca 70 kg brambor.

Samozřejmě zavlažuji a to hodně, ale nepříliš často. 

Co se týče škůdců - v našich podmínkách se bramborová plíseň téměř nevyskytuje. Pokud použijete sadbové brambory, je to téměř vyloučené. Plíseň bramborová se šíří "zevnitř" a málokdy se objeví. Pokud by se díky vlhku a teplu přece jen objevila, pomohou přípravky Acrobat nebo Ridomil.  

Podotýkám, že na plíseň bramborovou nepomáhá žádné biozeměděství ani žádné babské rady, ani nic jiného. Jen klasická chemie. Pokud ale koupíte sadbové brambory a objeví se vám plíseň bramborová, vsaďte si sportku. Podobné štětí mít znovu nebudete. 

Mnohem vážnější škůdce je mandelinka. Pokud pěstujete brambory v zemědělsky nezasaženém regionu, můžete se jí vyhnout. Ale pokud se jednou objeví, už se jí nikdy definitivně nezbavíte. Na mandelinku existuje biometoda - sehnete se do řádku a sbíráte. A sbíráte, sbíráte a sbíráte a děláte to až do sklizně. Je jednoduchý způsob kontrolovat, zda to dělát dobře. Projděte řádek a důkladně ho vysbírejte od mandelinek. Pak ho projděte znovu a pokud najdete na každém metru jednu mandelinku, jste v háji, děláte to blbě a o úrodu přijdete. Doporučuji si to zkusit. Zjistíte, jaké to je být biozemdělcem. 

Na mandelinku existuje samozřejmě jednoduchá chemická metoda - postřik. Je nutné ho pravidělně opakovat po čtrnácti dnech, ale úrodu zachráníte.  Poslední postřik aplikujete, až začne nať zlehka žloutnout. Při trošce štěstí vám mandelinka nať z pole sama zadarmo uklidí. 

Sklizeň - nať zežloutne, uschne a v té chvíli je třeba brambory včas vyndat. Pokud ně ně naprší, začnou klíčit. Ideální je, pokud se vyndají za sucha a tepla a hned se přenesou do studenějšího sklepa. Pokud je sklidíte za vyšší a uložíte za nižší teploty, máte vyhráno a většina odrůd vám vydrží až do jara. Problém je, pokud je to obráceně. Sklízíte v  září, venku je šest stupňů na d nulou, sychravo, nevlídno a vy  dáte brambory do sklepa kde je  12 - 15 stupňů... do prosince jsou všechny shnilé. 

Při vybírání brambor je rovnou třídíme. Všechny poškozené se dají zvlášť a rozdělí se i podle velikosti. Ty malé se buď zkrmí a nebo zkonzumují jako první. Ty větší se mohou uložit. Neukládáme je ve velké vrstvě, vždycky musejí být v suchu a temnotě. Pokud začnou klíčit, je zapotřebí klíčky ulámat a to včas. Klíček vysává bramboru zevnitř a pokud se nechá růst, máte z brambory takovou kožnatou svraštělou zeleninu, která se hodí tak akorát pro prasata. 

Pokud brambory trefí mráz - zčernání nati - znovu obrazí. Ale výnos už je menší. 

Pokud máte obrovskou zelenou nať, ale málo hlíz, měli jste málo vody. 

Pokud jste měli nízkou nať, ale hodně hlíz, dělali jste to dobře a víc zřejmě z vaší půdy nevytřískáte.

Nezapomeňte vytrhávat plevel, který hlízám upíjí vodu. Ale pokud přihrnujete, plevel nebývá problém, protože zajde jak pohnete s hlínou. Pak už brambory vyrostou, zakryjí plochu a plevel celkem nemá šanci. 

Přeji s pěstováním hodně štěstí. Začátečníci ho většinou mívají a tak bych věřil, že letošní první panenský rok pro Kadlase dobře dopadne. Příští tok bude horší. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (73 hlasů)

Komentáře

Vzdávám to. S geniem vašeho formátu se nemůže obyčejný smrtelník přít. Jste renesanční člověk, máte znalosti ze všech oborů, ke všemu se vyjadřujete a jste neoblomě přesvědčen o své pravdě, (podobně jako starosta Řeporyjí) a k tomu vynikáte neobyčejnou zručností. Jak to s Vámi Vaše žena může vydržet?

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Předchozí nenapsal uživatel Targus, ale rk, zmožený a zmoklý po celodenním cykolvýletu.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

In reply to by Rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na sedmdesátníka to je skvělý výkon. Deklaroval jste se zde před časem jako sedmdesátník, žejo?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Targu, poněkud si protiřečíte.

Pokud bylo povstání tak naprosto neschopné, tak jak je možné, že se udrželo tak dlouho a nadělalo nacistům tolik vrásek?
Nebo spíš - proč jim vůbec vadilo, když bylo zhola k ničemu?
A kdo jim pozabíjel 5000 a zranil 6000 vojáků?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se udrželo dlouho? Ta partička šašků a opilců v BB? To nemyslíte vážně!
Uměl byste spočíst velikost nasazených sil proti povstalcům? Mám pocit, že to nedává ani jednu divizi na plných bojových stavech. Dobrá, ať nežeru, tak dvě.
Ztráty 5 000 mrtvých?
Kdy jste tu dával odkaz na Milín u Příbrami? Tam padlo víc vojáků za dva kalendářní dny, než slovenských povstalců za celé povstání, a to jste neodpočítal ztráty způsobené nepříznivým počasím.

Smiřte se s tím, že SNP bylo politicky motivované divadýlko za účelem záchrany Slovenska!!! O nic jiného nešlo, než zahrát Stalinovi tyjátr a nenápadně přeběhnout na stranu tehdy již jasných vítězů WWII.
Aby bylo jasno, jsem ten poslední, který by zlehčoval konání tehdejších aktérů. Ale nemám důvod zachovávat politickou korektnost, kvůli které se tato šaškárna odehrála.
Ano, polkorektnost byla na světě již tehdy, a komanči ji přiživovali v naději, že nějakým způsobem odvrátí odchod Slováků ze společného státu. jenže jak známo, k uzavření dohody jsou nutny dvě strany, které se chtějí domluvit. Beneš nám dal možnost reparátu, chcete-li restartu se Slovenskem, a my to prokoučovali - pardon, hezky česky - prosrali.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

...si bůhvíproč ještě dnes pamatuji na SNP pár vtipů, např.:
Boli sme traja. Ja, Jano a Maryša. Idzem po ceste, včil rebriňák plny Němcov. Vozmu granát, odistím, hodím. Na ceste sme zboli traja......ja, rebriňák a Němci. Tož tak.
Snad jsem někoho neranil tématem a jazykovým projevem.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

"zoberiem", jináč dobrý.

"Ujo, porozprávajte, ako ste bojovali pod Prislopom."
"Na moj veru to bolo strašné. Bojovali zme s Nemcami o mostík v lese. Chvíľu zme boli my u mostíka a na nás útočili Nemci, potom zasa boli Nemci na mostíku a my zme strielali na nich, veru strašné spomienky. Tri dni a trinoci zme bojovali."
"A ako sa skončil takýto strašný boj, ujo?"
"Štvrtý deň prišiel hájnik a vyhnal nás všetkých z lesa."

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

V roce 1969, v červenci jsme dělali Letní turistický tábor pro adolescenty , kteří už nemohli na std pionýrský tábor a to ve Velké Fatře, v Teplé dolině pod Rakytovem. Dole u silnice byla hájovna a "horár:" pan Bradiak chodil za námi nahoru na kus řeči a borovičku. Tenkrát doznívala ta aféra s účastníky SNP, kdy byl pomalu každý odbojář a žádal potvrzení, byl pak lepší důchod. Říkal, já jsem se nehlásil, protože jsem se styděl kdo všechno se k tomu hlásí. Někde pod Magurou si tenkrát tito revolucionáři udělali tábor aby si vylepšili pověst a večer přišly ženy se samohonkou, žádné hlídky a ...no a ráno dorazila četa SS a to bylo mrtvých hrdinů SNP. Sám z toho byl smutný.
,

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Targusi neumis pocitat, hadam spise ze o tom vis prd, 2 divize minimalne vim o jedne panzer divizi, ktera dokazala prd a to nasralo Himmlera a jedna dalsi poslana prave ze jedna + dalsi jednotky dokazali kulovy.
A tak Himmler poslal jednu skupinu SS plnou trestanců co se osvěčila v Polsku, že dělala krvavé nájezdy kdy vraždila brutálně civilisti...
A tzo nepočítám letectvo o kterem nepíščeš ani čárku a snad i ty musíš uznat, že v druhé světové letectvo když ho hodně podcením bylo 50procent uspěchu...

Targusi, znalostí o SNP jsi u mě klesnul, schazuješ na základě dojmů a přitom ani nevíš jak probíhalo a myslíš si že tam bojovalo par lidí :D

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

zas víš hovno o tom, kolik lidí je v jedné divizi, resp. kolik lidí bylo v německé divizi v r. 1944. Určo ne tolik, co v r. 1938. Hledej a studuj, ať nejsi za trapáka.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

protože jsem zatím neměl důvod se s nimi jinak než se škrabkou v ruce seznámit.
Jo, vlastně v prváku na průmce, když jsme běhali po vrstevnicích prudkého beskydského svahu s železnými koši za čertem a večer přespávali v tělocvičně. Naši bohulibou činnost přerušil až útok úplavice a následné utrpení ve frontách před hajzlíkama se stále častějším blátem na hřišti. A nezapomenutelné zarovnání všech bojovníků za úrodu do řady, spuštění gatí, hluboký předklon a vojensky organizovaný rychlý odběr příslušných vzorků třemi sestřičkami z okresního města.
A ještě i v druháku. To ale už nebylo tak romantické. Místo na podhorském políčku jsme stáli uprostřed lánu táhnoucího se od obzoru k obzoru. Naše zoufalá skupinka, hromada železných košů, odpojená a hnusně prázdná vlečka, bandaska s čajem, pár otlučených a zaprášených hrnků, dozorce se zápisníčkem, který zapisoval do vlečky vysypané koše a tomu pak odpovídala výplata. A nad tím vším obloha bez mráčku a nepříjemně žhnoucí slunce. Tentokrát nás žádná nemoc nezachránila. Situaci trochu usnadnil vynález Honzy z Uherského Hradišťa a Miluna z Kromclu - TURBOKOŠ, který se z normálního koše vyrobil tak, že se koš dal na zem dnem vzhůru a silně se duplo na dno, které se pak vydulo dovnitř. Jeho skutečný obsah byl pak poloviční, ale po naplnění bramborama vypadal stejně jako KOŠ STANDARD. Uvědomuju si, že to nebylo hezké, ale v současnosti to mohu prezentovat jako nebojácný odboj proti komunismu a jeho genderovému útlaku a klimatické nezodpovědnosti.

PS: rád čtu a ještě raději poslouchám odborníky. Jejich slova a věty proudí, mají smysl a pokud diskutují, reagují na sebe a kromě pohmožděnin nedojde k úrazu vyžadujícímu hospitalizaci, je to pro mne jako hudba nebo šumění lesa. A je fuk, jestli se jedná o brambory, fotbal, historii nebo kvantové částice.
Takže pište a já budu rád číst.

PPS: Tak hladký mozek, jaký se na dvorku včera objevil, tak to jsem tu ještě neviděl. A v životě jen pár krát. V realitě takový tvor řekne první větu a druhou už neslyším, protože jsem od něj daleko.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Ještě malý postřeh k pěstování brambor v jejich pravlasti Peru.Když již jsem tam byl jako turista, tak jsem se zajímal i o běžný život indiánů, kečuánců. Již na tržišti kdekoliv bylo fascinující, kolik druhů brambor se tam nabízelo. Byl jsem tam na konci července.Políčka, kde brambory pěstovali, byly poměrně malé na úrovni zahrádek někde v zahrádkářské kolonii. Vždy to bylo ve svahu. Na rovině pěstovali kukuřici,různé tykve, fazole apod. Půda je tam taková dost kamenitá,sypká, téměř bez organiky.Je evidentně sopečného původu. Způsob pěstování se také od našeho dost liší.V řádcích pěstované brambory jsem viděl dost minimálně. Spíše bych to nazval pěstování v hnízdech v rozponu tak 40-50cm, které neustále průběžně přihrnovali. Brambory potřebují vzduch ke kořenům a evidentně tamější půda to umožňuje. Viděl jsem , že na jídlo si vykopali i v době vegetace jen pár hlíz, bez poškození natě, a pak zase vše přihrnuli. Takže ta políčka vypadala spíš jako krtincové pole, kde na každém kopečku byla jedna rostlina.Zavlažování. Většinou nad políčkem tekla nějaká stružka,pravděpodobně umělého původu. A bylo vidět, že z času na čas stružku překopli a zavedli na pole. Všechno strašná ruční práce,vůbec žádná mechanizace jenom lama pro transport nákladů, jinak vše na hřbetě. Na naše poměry opravdu velká bída a neuvěřitelná skromnost indiánů. Vše co vyprodukovali, se snažili prodat na trhu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

než kobzole a je vymalováno. Soused Eda sklidil ze 2 arů 2 kobele. Přihrnovat se nedá ani krompáčem, natož motykou. O vodě ani nemluvím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

vyvez do pola hovna?
Povídej, přeháněj.

Btw. se stejnou báchorkou přišel na mě známý v celkem úrodném kraji Poodří před Ostravou. Vykládal mi, že ten nový traktor, který si koupil ZA HOTOVÉ (stál 0,98 mega a on tenkrát mi visel půl mega hluboko po dvouměsíční splatnosti) stojí za hovno, protože při jízdě po polu napříč brázdami strašně skáče. A že ten nový pluh stojí tež za hovno, bo su radlice furt tupe a strhane.
No fajne, ty cype, mu pravim, a kdy si naposledy vyvažal hnuj do pola?
Čuměl na mě jak ten puk.
Kdysi jste uchovali tři svině do roka, dva byki, jednu kravu na domove mliko a tvoje děvuchy mjely jedneho koňa na zabavu. Fčilek ti zbyl enom pes a ten ti sere u suseduf, bo mu nedaš doma pořadně nažrať. A pole ti už deseť rokuf hnoji sused praškami za pakatel, bo musi mit vysoky odběr, aby dosahl na množstevni slevu.
Nasral se a o dva dny později mi řekl, do telefonu, ať mu už nikdy nevolám.
Už jsou to čtyři roky...
... stane se...

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

jenom svoje, jsou z dávek. V bio kvalitě. Jinak má průměrně 5 koček a z těch hnůj není. A potom ptáci, ti mu serou guano na pole při startu z blízkého lesa.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

co řešit.
Ať si Edek sežene kvalitní hovna a bude mít žimjoky. Vidlák mi určo dá za pravdu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Foldyna.

Pohov!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané a vhodné.
Tak i já k tomu něco napíši.
Je rozdíl pěstovat brambory na jižní Moravě v Polabí,nebo na Vysočině v podhůří Krkonoš v Orlické oblasti.
Brambory šli do země jako poslední,do vyhřáté půdy,někdy to bylo v dubnu,ale někdy začátkem května.
Záleží na odrůdě v současnosti jsou to většinou polorané odrůdy,takže v tom srpnu jsou dozrále a musí ven,pak záleží na tom uskladnění,jinak už v prosinci rostou klíčky.Byly rané odrůdy,název si nepamatuji a právě na ty odrůdy se specializovaly některé JZD na Vysočině,od kterých jsme to odebírali,uskladňovali se zvlášť,něco jako skleník,říkali jsme tomu naklíčovna.V únoru parta žen je přebírala a dávala do dřevěných bedínek vrstva tak 10 cm.Když to dovolilo počasí,tak jsme rané brambory sázely v březnu a v půli června se začaly sklízet.Tyto naklíčené brambory se sázely ručně z těch bedínek,nebo jsme na to měli speciální sazeč,aby se neutrhali klíčky.Vhodné je,aby měl brambor aspoň tři klíčky i od toho se odvíjí výnos.Co vím největším pěstitelem raných brambor bylo JZD Přerov/nad Labem a Semice.PaneTargus z brambor je výborní líh,špiritus.Nevím jestli ještě prosperuje největší bramborárna-lihovar Havlíčkův Brod.Sice pro tyto ´čely se pěstovaly brambory,říkalo se jim průmyslové,když se objevil doma uvařený,tak byl více bílý,než normální nažloutlý másloví.Tenkrát nevím,že by se brambory stříkaly,obilí,cukrovka proti plevelům to vím.Postřiky se spíš rozmohly po sametové.Doma,nebo na zahrádce,jsme sázeli 20-25 cm od sebe řádek od sebe tak 50-55 cm od sebe,jinak se sazí na poli také podobně,jak má sazeč nastavení úchyty a řádek od 60 cm,pak jsou k tomu na stavené i oborávače.Když se to poprve oborávalo,tak u toho byly půlkulaté brány na každý řádek,podruhé,potřetí už jen oborávací radlice.
Proto od toho mnozí zemědělství upustili,mnoho ruční práce,co nikdo nechce zaplatit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes je den matek a tak jim přeji všechno nejlepší a připomínám jejich nenahraditelnou úlohu při vychovávání dětí a taky k výchově nás, otců oněch dětí.
A zasílám jim lidovou ukrajinskou píseň právě věnovanou matkám.

Dimash - Marigolds (Ukrainian folk song)
https://www.youtube.com/watch?v=yfqb5kPmDRA&list=RDyfqb5kPmDRA&start_ra…

Pozn.: lze tam nastavit české titulky

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

bych zas ryčel. Já můžu poslouchat takové věci, jenom když jsem ožralý a Stará Jahoda hlídkuje v kuchyni, tak se nedostanu ku kvitu.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

https://www.youtube.com/watch?v=PITA1VhfVn"Stary Olsa"

"Stary Oľsa", běloruská kapela a staroběloruská (litvinská) písnička.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

v roušce musí být pěkný opruz.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ideální je sázet na Den nahého zahradnictví, připadá prý na 1. května.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

je vidět, že vidlák je z teplejších krajin (sázení v půli dubna) a Targus z horalska (sázení až v květnu po zmrzlejch), u nás v předhůří vysočiny to obvykle vycházelo na prvního máje, teď poslední roky ale i o dost dříve.
A brambory se sázívaly za časů našich babiček ručně na délku boty, ještě to tak pamatuju (hned za bramborou krok a před špičku další brambora), ale dříve byli lidi menší a mívali menší nohu, takže to na těch 25-30cm taky tak nějak vyšlo.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechci Vidlákovi kazit školení, ale já doufám, že pěstovat brambory už nikdy nebudu muset, snad se nám ta civilizace přeci jen nezhroutí. Užil jsem si toho dost a dost, i s motykou, když babička nechtěla pustit do pole pluh, ale je pravda, že tak vědecky propracované jako Vidlák to teda v hlavě nemám. Nemám gebír na to mu oponovat, ale u nás na severu se vždycky sázelo na začátku května, typicky 1. Asi dlouhověké zkušenosti generací, že v dubnu může vesele padat sníh. Naopak se sbíráním mandelinky má stoprocentní pravdu, to je nekonečná práce, nikdy se to nevysbírá všechno a bolí z toho záda.
No, úplně jsem se při těch vzpomínkách orosil.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Petr.
Co si pamatují,doma ani ne,ale některé družstva likvidovali mandelinku práškem DDT,pak se to muselo zarazit,že DDT obsahuje rakovinotvorné látky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

tři čtyři dny zpátky, ftedy byla kosa, jak cyp.
Přes den bylo jen +5 a padal déšť se sněhem...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

No dlouhověkost generací, kdybs ji měl tak bys od nich věděl, že se i o týden může lyišti sousední katastr :D
Ber Brno, když sází, tak jih pod ním má 2-3 týdny už hotovo, ale sever nad ním bude čekat 2-3týdny než bude sadit a to se bavíme vzdálenost 20km od cedule Brna ;)

A to jak vysvětluješ, že to dělat nebudeš, protože to je hodně práce? Nezlobse, ale Vidlák na to opakovaně upozorňuje, že "záhumkaření smrdí prací, takže hodně lidí se urazí" :D Co ho poslouhcat než mu začneš vysvětlovat co ví každý, že zahrádka je o potu a ne dovolené ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

I v truhlíku na okně!
Když jsme ještě bydleli v bytě, měli jsme obrovská okna (na šířku). Pochopitelně plná truhlíků. A tak jsem jeden rok pojal nápad vypěstovat v nich brambory. 1 truhlík - dvě rostliny.
Vyrostly. Výnos sice nebyl nic moc, ale zato jich byla spousta hranatých, jak hlízy obkreslily tvar truhlíku :o)))
Takže i ve městě, bez balkonu a zahrádky, si lze vypomoci.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Máme totiž na zahradě bramborové "políčko", takže si to vytisknu a provedu agrotechnickou kontrolu doprovázenou patřičným machrováním :o)

Soused pěstuje brambory na kompostišti. Což je záhonek cca 2x4 metry, ze všech stran přístupný, na který vyhazuje kdejaké organické zbytky.
JEMU tam rostou brambory, dýně a melouny.
NÁM, když jsme se pokusili opičit, NIC. Přitom jsme postupovali přesně podle jeho rad. Asi používá nějakou magii...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Před lety jsem zasadil na zahradě dva řádky brambor.
urodila se jich celá řada, tři měly velikost malých bramborů, zbytek se pohyboval velikostně mezi vypasenými žaludy a vychrtlými kaštany; z jednoho kila sadby jsem sklidil 1,2 kg pidibrambor.

Vzpomněl jsem si na starý venkovský IQ biotest, pravící "Čím blbější sedlák, tím větší brambory".
Podle tohoto kritéria jsem odhadl své IQ někde kolem sto osmdesáti.

Od té doby se bojím brambory zasadit, abych si nenaboural své pracně vypěstované sebevědomí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)

že letos skončím někde kolem IQ 6 - reaguje na světlo :o))))
Ale protože vím, že naše zahrada je spíš přírodní úkaz, klidně to může nakonec skončit i na IQ 180.
Jsem proto v klidu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Je to prosté. Podařilo se vám uvařit kořínky brambor v kompostu.Při kompostování vznikají teploty až cca 70 st..Pokud není kompost průběžně provzdušňován, pak takové teploty vznikají a právě při kompostování se tohoto jevu využívá k likvidaci patogenů. V našem případě, když na kompostu něco pěstujeme, nemůžeme kompost prohazovat a tak teplotu snížit.Máme ovšem ještě možnost kompost intenzivně zalévat, když mám vodu. Jedině tak udržíme teplotu uvnitř okolo přijatelných 30-35.Samozřejmě otázka je složitější.Výše uvedený případ platí, pokud na jednu hromadu bez ladu a skladu vrším trávu,organický odpad a podobné rychle tlející zbytky.Mimochodem v kupě loňské posekané trávy rostou brambory také velice pěkně a jsou úplně čisté,jako umyté. Musí se ovšem hlídat teplota. Správně se má kompost postupně vrstvit tak, aby v jedné vrstvě byl vždy jeden materiál. A pokud vrstva organického materiálu dosáhne cca 30-40 cm, pak se musí navrstvit vrstvička hlíny, třeba starého kompostu, když není hlína k dispozici. Tím zamezím nekontrolovanému zvyšování teploty, tzv.shoření kompostu. Navrstvím figuru a po roce přeházím do nové figury vedle. A cca 3.rok mám super kvalitní kompost.Nesmíme zapomínat na vápno,když jsou kuřince, pak samozřejmě také. To vše zvyšuje kvalitu kompostu.
K termínu výsadby brambor.Je zbytečné se přít o datum. Jediné kriterium, které rozhoduje je teplota. Obecně platí u zeleniny, že při teplotě půdy pod 10 st. nic neroste. Brambory jsou na tom trochu lépe, těm stačí 8 st. Proto se všeobecně doporučuje sázet ven na záhony až po zmrzlých, kdy máme již garanci teploty půdy nad 10, okurky potřebují víc jak 12st. Proto pokud chci něco sázet, ráno např. v 7 hod změřím teplotu půdy v 10cm hloubky. Když 3 dny po sobě je teplota cca 10 st. můžu jít na to. Jak bylo uvedeno výše, u brambor stačí teplota i 7 st. s výhledem, že poroste. Nesmí nás mást, že přes den je třeba 20st, ale v noci je pouze 4, pak se půda obvykle neprohřeje na požadovaných aspoň 10 st. Proto se všude krajově liší termíny agrotechnických prací, podle místních podmínek.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale super a dík!!!
V dnešních příspěvcích jsem se dozvěděl hromadu užitečných novot.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
15 hod

9.5. coronavirus už je trošičku ochočený
RAKOUSKO
- Rakousko bude jednat o otevření hranic s okolními státy - Českem, Švýcarskem, Německem a Slovenskem. Země má zájem na otevření hranic ještě před letní sezónou (cestovní ruch je v Rakousku významnou součástí ekonomiky a úplně prošvihnout sezónu by bylo ekonomicky velmi nemilé). Rakousko v současnosti provádí zdravotní kontroly na hranicích, opatření zatím platí do konce května.
- U příležitosti 75. výročí vítězství nad německým nacismem a ukončení 2. světové války v Evropě vysílala televize ORF zdravice lídrů čtyř vítězných mocností – Ruska, USA, Británie a Francie. Z toho, co jsem viděla z letošních osekaných oslav, tohle bylo velmi povedené. Akci zorganizoval kancléř Kurz, ten mladík má talent.

ITÁLIE
- V Itálii už šest týdnů klesá počet nově nakažených pacientů s CoViD19 i počet úmrtí. Počet zemřelých na CoViD v Itálii dosáhl 30 tisíc.
- Pokles hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl mínus 4,7%
- Z Itálie se začínají vracet ruští vojenští lékaři, kteří pomáhali zvládat nápor epidemie. Z Itálie odletělo první letadlo s lékařským týmem a pouliční desinfekční technikou.

USA
- Americká společnost Uber Technologies, která provozuje alternativní taxislužbu, zruší 3700 pracovních míst ve svojí centrále. Provozování taxi je totiž pro možnou nákazu jednou z nejrizikovějších služeb a tak v mnoha zemích zakázali činnost sdílených služeb, u kterých není možné jednoduše dohledat partnery, kteří se účastnili obchodní transakce.
- Kolem Bílého domu se staví nový plot. Je vysoký 4 metry, téměř dvakrát více, než dosavadní. Je zajištěný vůči výbušninám a měl by odolat i útoku nákladním automobilem. Má zabránit nechtěným návštěvám v sídle amerického prezidenta, současný plot není těžké přelézt.
- Těžba ropy v USA se od poloviny března (kdy Saudská Arábie nastartovala cenovou válku) snížila o 1,2 milionu barelů denně, tj. o 9%, Další snížení těžby v květnu už ohlásilo několik firem.
- Firma Chesapeake Energy, pionýr a flagman těžby ropy z břidlic, podala žádost na ochranu před věřiteli. Firma není schopná splácet úvěry, kterých má asi 10 miliard USD.
- Kolkolem pobřeží USA stojí na kotvě asi šest desítek tankerů a marně čekají, až z nich někdo vypumpuje ropu. Všechny zásobníky v USA jsou totiž přeplněné a i když ceny ropy už začaly mírně stoupat a o ropu z dovozu nikdo nestojí

RUSKO
- Více než 1,15 milionu veteránů a invalidů Velké vlastenecké války obdrželo jednorázový bonus k penzi ve výši 75 nebo 50 tisíc rublů k výročí vítězství nad německým fašismem. Bonus obdrželi také bývalí vězni koncentračních táborů a vdovy a vdovci po veteránech a vězních. Bonus se vztahuje také na občany RF, kteří žijí na území Abcházie, Jižní Osetie a Podněstří (což je dnes většina obyvatel těchto území). Vyplácená suma odpovídá cca pětinásobku průměrné starobní penze.

SÝRIE:
- V Damašku byla znovuotevřena Umajjovská mešita – jedna z největších světových mešit a jedno z nejsvětějších míst islámu. Svatostánek má dlouhou historii, na jeho místě byl chrám už v aramejských dobách, pak římský chrám Jupiterův, byzantská bazilika Jana Křtitele a od roku 715 mešita, kterou dal postavit šestý chalífa z rodu Umajjovců. V mešitě je pohřbena lebka Muhammedova vnuka Husajna a podle tradice také lebka Jana Křtitele, popraveného na příkaz Herodův. Jana Křtitele uznávají muslimové jako jednoho z proroků. Také se zde podle tradice uchovávají vlasy proroka Muhammeda, který si je nechal ostříhat před cestou do Mekky.
- Džihádisté v Idlibu vyhodili do povětří tepelnou elektrárnu Zayzun na jihozápadě Idlibu. Kovové trosky ze zničené elektrárny odvážejí do Turecka jako železný šrot.
- Rusko dodalo do Sýrie ledadlo plné humanitární pomoci pro boj s coronavirem – testy, roušky, obleky pro zdravotníky ad.
- V Idlibu opět ztroskotal další pokus provést společné hlídkování tureckých a ruských vojáků v obrněných vozidlech po dálnici M4 ze Saraqibu do Ayn al Bayda. Devátý pokus skončil jako všechny předchozí již po několika kilometrech kvůli nebezpečnosti. Džihádisté totiž brání provedení hlídek stavěním barikád a shlukováním civilních obyvatel na silnici.
- Z Iráku dorazilo do Sýrie asi 300 obrněných vozidel různých typů a zaujaly obranné pozice v oblasti ropných polí Omar na východě provincie Deir az Zuur
- V přístavu v Tartúsu se vylodilo více než dvěstě obrněných vozidel z Ruska, včetně několika moderních tanků T90.
- Rusko povolilo iránské armádě používat pro provoz svých letadel letiště Hmeimím. Toto rozhodnutí přijali Rusové kvůli neustálému ostřelování jiných syrských letišť izraelskou armádou.

POLSKO
- V Polsku byly kvůli CoViD19 zrušeny prezidentské volby, které se měly původně konat tento víkend. Poláci odpískali i variantu korespondenčního hlasování. Nyní se politické strany mezi sebou dohodly a všichni chtějí uspořádání voleb ještě v červnu před prázdninami.
- Začala výstavba první etapy plynovodu Baltic Pipe, který spojí norská plynová naleziště přes území Dánska do Polska. Plynovod bude křížit NordStream a Polsko pro tuto akci bude potřebovat souhlas Ruska. Usilování o tento souhlas se může změnit v dlouhou politicko právní bitvu, pokud se Rusko rozhodne vrátit Polákům potíže, které mu způsobili blokováním plynovodu NordStream2.
- Skončila smlouva na tranzit zemního plynu plynovodem Jamal-Evropa, z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa. Rusko nebude na další roky uzavírat s Polskem dlouhodobou smlouvu, ale bude si pronajímat tranzitní kapacity na jednotlivá čtvrtletí na základě aukcí. Kvůli blokování výstavby NordStream2 muselo Rusko uzavřít nevýhodnou smlouvu s Ukrajinou na mnohem větší kapacitu tranzitu, než reálně potřebuje, za velmi vysoké ceny. A tak nyní pro změnu nepotřebuje plynovod Jamal. Uzavřený kontrakt proto používá jenom část kapacity Jamalu a tranzit bude probíhat za méně než poloviční cenu tranzitu přes Ukrajinu. Polákům se jejich naschvály vrátily jako bumerang. Až Rusko dostaví poslední úsek NordStream2, bude v roce 2021 potřebovat Jamal ještě méně.

GRUZIE
- Gruzie ukončí po květnových svátcích karanténní uzavření hlavního města Tbilisi a od 15. července otevře hranice a začne přijímat zahraniční turisty. V Gruzii zatím umřelo na CoViD19 jenom 10 lidí, je tam velmi málo nakažených, a stavbou chrámů a mezinárodním obchodem se tam zabývali už v době, kdy naši předkové ještě lovili mamuty. Tak co vyrazit v létě na dovolenou na východ ...

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Plovoucí truboukladač Akademik Čerskij připlul z Kalingradu (kam dorazil 2. května) do Německa.
Momentálně je Akademik Čerskij ukotven ve vodách německého přístavu Mukran, kde se nachází logistický terminál pro výstavbu plynovodu Nord Stream 2.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

jestlipak trubkaře hlídala alespoň jedna ponorka ?

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dlouhé, ale zajímavé a důležité jako obvykle... (omluva za off topic)

------------------------------------
MUDr. Ivan David
16 hod ·

„Vykolejil“ Evropskou komisi německý ústavní soud?

Do středy 6. 5. 2020 měla Evropská komise předložit plán financování obnovy evropského hospodářství po COVID-krizi. Úkol sehnat 1 až 2 biliony eur jí uložili premiéři na zasedání Evropské rady 23. 4. 2020. S napětím jsem ve středu každou chvíli kontroloval europarlamentní e-mail a web Komise. Přiznám se, že jsem byl velmi zvědav na to, s čím Komise přijde. Ve středu se ani v mailu, ani na oficiálním portálu EU neobjevilo nic.

Napřed jsem si myslel, jestli to není nějaký problém s přenosem informací z Bruselu. Ve čtvrtek jsem požádal Komisi písmeně o zaslání návrhu plánu způsobu financování Fondu obnovy, který měl být předložen. Oproti obvyklé situaci, kde parlamentní e-mail každodenně doslova „přetéká“ různými zprávami o tom, co zase Komise udělala „pro dobro Evropy“ ve čtvrtek „na drátě“ panoval neobvyklý klid. Na moji žádost nepřišla žádná reakce. Což není zase tak neobvyklé, protože Komise často reaguje s notným zpožděním.

Zavolal jsem tedy na Stálé zastoupení ČR při EU, což je něco jako naše ambasáda pro EU, jestli jim dokument dorazil. Neměli jej a nikdo nevěděl proč. Komise se prostě nenamáhala zdůvodnit nikomu – ani zadavateli úkolu – proč jej nesplnila. Na moji žádost se zaměstnanci české ambasády začali dotazovat, proč s nepřišel dokument, který byl s „velkou parádou“ předem ohlašován jako „Nový Marshallův plán pro Evropu“. Po mnoha mailech a telefonických urgencích přišla v pátek stručná odpověď, že Komise předložení plánu financování obnovy evropského hospodářství odložila o týden. Nebo možná o dva. Tečka. Vysvětlení žádné. Přesně to neví ani zaměstnanci Komise.

Protože nejsou k dispozici žádné oficiální informace, dovolím si Vám předložit vlastní domněnku, proč Komise „mlčí jako hrob“. Zřejmě ji „rozhodil“ nález německého Spolkového ústavního soudu, který den před oficiálním termínem předložení Plánu obnovy evropského hospodářství zakázal kvantitativní uvolňování - neboli výrobu nových peněz Evropskou centrální bankou (ECB). Nebo přesněji řečeno zakázal německé centrální bance Bundesbank se na vydávání nových peněz účastnit. Lidově by se to dalo nazvat, že „hodil vidle“ do eura. Evropská centrální banka je totiž konstruována jako konsorcium centrálních bank států používajících euro jako své platidlo s ústředím ve Franfurtu nad Mohanem. Bez účasti největšího „podílníka“ však ECB v „masivním tištění eur“nemůže pokračovat.

Nikdo nechce oficiálně sdělit, co vše chtěla Komise v rámci plánu obnovy hospodářství po COVID-19 provádět. Při zatím posledním summitu Evropské rady v dubnu zveřejňovala informace o různých variantách. V jedné z nich počítala s vydání dluhopisů EU za 100 miliard eur. Podle dalších verzí si chtěla půjčit u Evropské investiční banky (EIB) 250 miliard eur. V dalších plánů se počítalo s tím, že by si půjčila od ECB 1 až 2 biliony eur.

Jenže Smlouva o EU a o fungování EU nic takového neumožňuje. Podle smlouvy má být rozpočet EU „vždy a navždy“ vyrovnaný. Komise není žádným článkem smlouvy zmocněna k vydávání dluhopisů ani ke sjednávání úvěrů od jakékoli banky. Ani od komerční bank ani od EIB. V případě ECB je to čistě z právního hlediska trochu složitější. Smlouva o EU zakazuje ECB provádět za normálních okolností měnové financování rozpočtu EU státních rozpočtů členských států.

Podle klasického pojetí ekonomické teorie se měnovým financováním rozumí pokud centrální banka vyrábí nové peníze proto, aby vyrovnala deficit státního rozpočtu. Nebo v tomto případě rozpočtu EU. Nyní tuto klasickou metodu nouzového financování chodu státu používá Velká Británie, která ji nemá v žádném zákoně zakázanou. Bank of England vyrábí nové libry a posílá je rovnou na účet britského ministerstva financí. Proto, aby se podařilo udržet stát v chodu i během pandemie, kdy dochází k výpadku daňových příjmů státu a kdy nad rozpočtový plán rostou výdaje na zdravotnictví.

Takzvané „nepřímé“ měnové financování Smlouva o EU a o fungování EU výslovně nezakazuje. Statut ECB, který je součástí Lisabonské smlouvy, ECB výslovně zmocňuje k tomu, aby v rámci měnové politiky, kterou provádí obchodovala s cennými papíry. V četně státních dluhopisů. Za běžných okolností je však nesmí kupovat přímo od vlád, ale pouze od prostředníků jako jsou banky, pojišťovny nebo investiční fondy. Prostřednictvím nízkoúročených půjček bankám proti zástavě cenných papírů ECB podle Lisabonské smlouvy může „pumpovat hotovost“ ho finančního systému. Evropský soudní dvůr loni situaci ve svém rozsudku vyložil tak, že kvantitativní uvolňování, které ECB provádí řadu let je legální, protože pro něj ECB má dostatečné zmocnění v Lisabonské smlouvě.

Člověku, který právo posuzuje z hlediska účelnosti a nikoli ideologie, může přijít divné, proč je centrální bance povoleno za běžných okolností vyrábět nové peníze a půjčovat je bankám a přitom je zakázáno, aby je půjčovala státu? Nicméně takto je to v Lisabonské smlouvě napsáno. Zřejmě to bude tím, že pasáž o Evropské centrální bance psali bankéři. A že smlouva jako celek je ovlivněna více ideologií „tržního fundamentalismu“ než logikou. Takových problematických pasáží je ve Smlouvě řada.

Ve čtvrtek však veškeré plány na dluhopisy EU a jejich odkup Evropskou centrální bankou výrazně zkomplikoval německý ústavní soud. V nálezu, kterým zakázal německé Bundesbance další účast na kvantitativním uvolňování je sice výslovně uvedeno, že se rozsudek netýká hotovostní pomoci ECB státům používajícím euro v rámci COVID-krize. Současně je však v nálezu Spolkového ústavního soudu výslovně napadeno kupování státních dluhopisů evropskou centrální bankou. I když tento typ obchodů Smlouva o EU umožňuje. Německý ústavní soud provedl výklad unijního práva nikoli podle textu smlouvy, ale podle tzv. německé právní doktríny, která považuje za měnové financování i nákup státních dluhopisů přes prostředníky z řad bank, které na tom vydělávají peníze, jež pak mohou půjčovat jiným podnikům a občanům.

Rozsudek německého ústavního soudu obsahuje „únikovou kličku“, která ECB umožňuje v kvantitativním uvolňování pokračovat i za účasti Bundesbanky, pokud to však náležitě zdůvodní potřebami měnové politiky. Nikdo však přesně neví, kde je ta hranice, kterou by karlsruheští soudci považovali za „dostatečně“ vysvětlenou. Německý soud, který šel až za rámec textu Smlouvy o EU, se odvolal na část Smlouvy, která ECB nařizuje pečovat o stabilitu cen a měny. Popřel přitom jiné ustanovení, které ECB dává pravomoc měnovou politikou podporovat hospodářský růst a zaměstnanost, jakož I DALŠÍ CÍLE EU.

Podle toho, co jsem četl z vyjádření představitelů Komise po posledním jednání Evropské rady, odvozuji, že právě na toto ustanovení se zřejmě chtěla Komise odvolat v připravovaném plánu na bilionové půjčky. Smlouva o EU sice neumožňuje vydávat dluhopisy EU. Na mnoha místech však Komisi dává za úkol podporovat hospodářský růst a zaměstnanost. Tento úkol sice Komise doposud příliš horlivě neplnila. Nicméně z právního hlediska ji zmocnění k podpoře zaměstnanosti a hospodářského růstu v kombinaci se zmocněním ECB podporovat cíle EU dávalo možnost, aby si se souhlasem Evropské rady půjčila u Evropské centrální banky.

Pokud by všichni premiéři s jejím návrhem souhlasili, tak by část z toho 1 nebo 2 půjčených bilionů eur šla na dotace a půjčky podnikům. A další část na dotace a půjčky členským státům postiženým COVID-krizí. O poměru půjček a dotací, stejně jako o podílu peněz pro podniky a pro státy měly premiéři jednat v druhé polovině roku.

Domnívám se, že pro Komisi představuje v nálezu německého ústavního soudu největší problém to, že zakazuje i jednu z metod nepřímého měnového financování států. Její plán půjčit si od ECB do rozpočtu EU a z něj pak poskytnout část peněz členským státům, by totiž podle německé doktríny, kterou měří spolkový ústavní soud, bylo také možno označit za zakázané měnové financování vlád. Pokud by soud posuzoval případ jen podle jednoho ustanovení Smlouvy o EU a odhlédl od dalších. Komise z toho asi má dost těžkou hlavu.

Pokud chce sehnat 1 nebo 2 biliony eur do Fondu obnovy hospodářství EU a respektovat přitom mantinely, které vytyčil ústavní soud největší evropské ekonomiky a největšího plátce do rozpočtu EU, zbývá jí podle mého názoru jediná možnost. Předložit Evropské radě novelu Lisabonské smlouvy, která by EU umožnila vydávat dluhopisy EU. Jenže změna Lisabonské smlouvy vyžaduje nejen jednomyslný souhlas v Evropské radě. Musí být navíc ratifikována ve všech zemích buď parlamenty nebo v referendech. Jediné „ne“ znamená konec plánu.

Smlouva o EU je napsána tak, aby to vyhovovalo nadnárodním korporacím. Jejím cílem je další a další integrace EU. Vytváření čím dál více jednotného společného vnitřního trhu, kde budou dominovat obří nadnárodní korporace, a kde pro státy nemá být místo pro to, aby jim v tom bránily. A už vůbec ne s cílem pomáhat malým podnikům působícím na národní úrovni. „Bruseloidnímu trhu“ – tedy určování pravidel fungování ekonomiky z ústředí EU, je ve Smlouvě podřízeno vše. Dokument vychází z filozofie, že stát nemá v ekonomice nic řídit. Velká část smlouvy se odvolává na údajné „blahodárné“ působení volného evropské trhu.

Smlouva byla záměrně napsána tak, aby ji nebylo možné snadno změnit. Zejména ne v důsledku voleb v některé zemi nebo i více zemích, kde by občané dospěli k názoru, že Bruseloidní trh není zrovna to, co by jim zajistilo zlepšení životních podmínek. Nebo aspoň jejich nezhoršování. Nyní se však Brusel i nadnárodní korporace, které jej stvořily, chytily do vlastní pasti. I obří podniky jsou postižené krizí vyvolanou pandemií COVID. Potřebují veřejnou podporu ve formě dotací nebo zvýhodněných půjček stejně jako je dostávají obří podniky v USA nebo jinde v ekonomicky vyspělém světě. A ono to najednou podle práva EU bude zatraceně těžké udělat. Nebo to možná nepůjde vůbec.

Neradujme se však z toho, že by nyní měly dostat vypít hořkou medicínu – nebo spíš jed – které přes Brusel léta ordinovaly malým firmám a státům. Bankroty malých i velkých a s ní související obří nezaměstnanost hrozí postihnout především obyčejné lidi. Oligarchové a mulitimilardáři mají i jiné než evropské podniky. Ti budou mít vždy z čeho žít. Evropští zaměstnanci - včetně českých - však nemají žádné vedlejší zaměstnání, které by jim neslo peníze třeba z Číny nebo Indie.

Drtivá většina z nás stojí na hraně propasti, kterou nám vykopali autoři Lisabonské smlouvy. Naplno se rozjíždí velká hospodářská krize - možná srovnatelná s tou před 2. světovou válkou – a právo EU, a podle něj „ořezané“ právo členských států, nemá nástroje jak ji řešit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Nějak mi uniká ten předposlední odstavec.

Když zkrachuje korporace, tak to přeci není konec světa. Buďto to převezme jiná korporace nebo stát.

Jak vypadá krach americký banky? V pátek zkrachuje a v pondělí si tam jdete, všechno je při starým jen se to tam jmenuje jinak.

Když za minulý krize, zkrachovaly některý velký automobilky, tak je převzal stát, dal do pořádku a pak je zas zprivatizoval.

Oligarchové a multimiliardáři mají sice vedlejší podniky, ale existuje něco jako stát, kterej jim může šlapat na paty, šikanovat ať jsou kde jsou. O čem je celá válka Trump versus Deep State?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Nějak mi uniká ten předposlední odstavec.

Když zkrachuje korporace, tak to přeci není konec světa. Buďto to převezme jiná korporace nebo stát.

Jak vypadá krach americký banky? V pátek zkrachuje a v pondělí si tam jdete, všechno je při starým jen se to tam jmenuje jinak.

Když za minulý krize, zkrachovaly některý velký automobilky, tak je převzal stát, dal do pořádku a pak je zas zprivatizoval.

Oligarchové a multimiliardáři mají sice vedlejší podniky, ale existuje něco jako stát, kterej jim může šlapat na paty, šikanovat ať jsou kde jsou. O čem je celá válka Trump versus Deep State?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Nejdřív o rozhodnutí německého ústavního soudu:
https://kechlibar.net/2020/05/06/kdo-ohlida-hlidace/

Potom o dalším dění:
"Kauza rozsudku z Karlsruhe, o kterém pojednával minulý článek, má pokračování. Německý europoslanec za stranu Zelených, Sven Giegold, napsal při příležitosti Dne Evropy otevřený dopis předsedkyni EK Ursule von der Leyen, ve kterém vyzývá Evropskou komisi k zahájení kroků vůči Německu kvůli porušení smluv. Nesmí být pochyb, na které straně Evropská komise a všechny evropské instituce stojí. (Plný text dopisu v anglickém překladu najdete na Giegoldových stránkách.)

Předsedkyně EK na tento dopis odpověděla. Podle ní se obsah rozhodnutí analyzuje, a na základě této analýzy budou podniknuty další kroky, včetně možné procedury proti Německu, jak poslanec požadoval."

https://kechlibar.net/2020/05/10/von-der-leyenova-zvazujeme-zahajeni-kr…

Zkrátka s EU na věčné časy, a nikdy jinak!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Součástí rozhodnutí německého ústavního soudu je totiž i tvrdá kritika předešlého rozhodnutí ECJ, které bylo podle německých soudců nesrozumitelné, vymykalo se běžným normám práce ECJ a považují jej za svévolné. Rozhodnutí ECJ bylo ultra vires (mimo rozsah jeho pravomocí) a německé úřady se nesmějí na činnosti ultra vires podílet.

Toto je superzajímavá situace, protože na první pohled by člověk ECJ považoval za nadřazený soud, kterému musejí jednotlivé národní soudy ustoupit, ať už se jim to líbí nebo ne. Tento dojem má i Evropská komise, která ihned potvrdila, že bere evropské právo jako nadřazené právu členských států.

Ve skutečnosti to v případě ústavního práva zase tak jasné není. EU není – na rozdíl třeba od Austrálie nebo USA – federální stát. Federace mají jednoznačnou hierarchii, ve které je nejvyšší federální soud úplně nahoře a soudy jednotlivých členských zemí se mu musejí podřídit. Vezmeme-li konkrétní příklad, nejvyšší soud státu Texas musí respektovat rozhodnutí nejvyššího soudu USA, a to i přesto, že Texas je i na poměry USA „region razovity“.

Tohle uspořádání ale v rámci EU nikdy nevzniklo. Žádná smlouva nestanoví, že by se členské státy vzdávaly své suverenity jako celku a převáděly ji na EU. Členské státy se ve prospěch EU vzdaly pouze vyjmenované části svých pravomocí. Evropské orgány mají právo rozhodovat v těchto smluvně daných věcech, ale neměly by tyto svoje pravomoce překračovat.

Dvojkolejnost, která tím vznikla, je zřejmá. Německý ústavní soud nemá právo (a ani se o něj nehlásí) rozhodovat o zbytku Evropy, ale má právo přezkoumat, jestli zapojení Bundesbanky a peněz německých občanů do evropských aktivit odpovídá znění smluv, které Německo podepsalo. Což znamená mimo jiné dohled nad tím, zda si evropské orgány nevykládají svoje pravomoci příliš širokým způsobem a zda je proti „papírovému základu“ fakticky nepřekračují.
https://literarky.cz/civilizace/1175-kdo-ohlida-hlidace-nemecky-ustavni…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Já jsem coby dítě mandelinku sbíral rád, dospělce i larvy pěkně do hrníčku, vajíčka na listech nakladená rozmáznout. Nejlepší pak bylo hrníček mandelinek vysypat slepicím, ty se o ně rvaly a mandelinka přitom nikdy neutekla ani jedna...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Pán z Višně (neověřeno)

Trvalý odkaz

snažím se tyhle odporné zážitky z dětství zapomenout nebo alespoň zamknout.
Snesu píďalku, housenku (v počtu jednotek kusů), ale mandelinka byla traumatizující, protože HODNĚ; a babička byla neodbytná. Jak jsem mohl, tak jsem prchal co nejdál od chalupy hned po procitnutí, i bez snídaně.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

hejno koroptví. Ty je spolehlivě posbírají. Mně se poštěstilo pár roků je mít za sousedy, než zmizeli, a měl jsem s mandelinkou vystarané. Jinak mandelinku nikdy úplně nevysbíráte, radši stříkám a obvykle mi stačí 2-3 postřiky. Po odkvetení brambor už mandelinku nijak moc neřeším. Pozor na levnou sadbu, hlavně z Polska, může obsahovat háďátko. Pokud se vám to podaří, tak na několik let vyřadíte pole pro sázení brambor. Velmi rané sadím začátkem dubna, při ochlazení je na noc přikrývám netkanou textilií. Ještě ze čtvrtka na pátek tady bylo -1.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ačkoliv jsem naprostý zahrádkářský a kutilský antitalent a hrabaní v zemi mi nejde a tak jsem si vzpomněl na videa jak připravovat brambory na sázení a jak je sázet:
https://www.youtube.com/watch?v=a73i1Om8jxw&list=PL6lAkUjPEel50UkYGvIzi…

jak je sklízet a skladovat:
https://www.youtube.com/watch?v=FHNoS6Fsh_k

A něco o odrůdách brambor:
https://www.telereceptar.cz/pripravujeme-se-k-vysadbe-brambo-s680CZ

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

jsme sázeli kobzole v půlce května do sněhu. Předtím se z budoucího pole 2 roky tahaly křemeny do skalky.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)