Když chceš víc než můžeš...

Autor
Štítky

Včerejší článek měl docela bouřlivý ohlas. O dost bouřlivější, než když komentujeme Rusko či USA. Mohu si tedy opravněně myslet, že zdejší čtenáři považují aktuální situaci na turecko - řeckých hranicích za závažnou, přímo se nás dotýkající a jejíž hrozba je aktuálnější než třeba hrozba hybridní války s Ruskem či přímé ohrožení našimi bratry USáky. 

Bude proto nadmíru užitečné, pokud budeme pokračovat.  Navíc se ukázalo, že ledacos v mém včerejším článku jsem jinak myslel, než čtenáři pochopili a to je vždycky chyba autora. Vidlácké zkratky včera zkracovaly příliš. Proto budu pokračovat v rozvíjení mé včerejší úvahy. A začnu skutečně řadou zdánlivě nesouvislých střípků, abych uvedl, odkud pro své úvahy beru argumenty.

Pamatujete, jak před deseti lety skončili čeští turisté v řecké base, protože si fotili jakousi vojenskou základnu? Případ to byl docela pěkný, angažoval se v tom lecjaký politik, česká diplomacie s tím měla dost práce a nakonec to taktak dobře dopadlo. Řečtí vyšetřovatelé celou kauzu před soudem nekompromisně žalovali jako špionáž ve prospěch Turecka. Možná dokonce oprávněně. 

Víte, Řeky si představujeme tak nějak jižansky. Flákání, prožírání budoucnosti, oproti Italům jsou navíc ještě nerudní, mají šílený jazyk, žijí jen z těch hotelů, vlastně nedělají vůbec nic, jen berou důchody z půjčených peněz a to je všechno.

Ale jednu věc jim upřít nemůžeme... Nikdo z nich nevěří že by to s nimi Turek myslel dobře. Jestli existuje společný jmenovatel v rozhádané řecké vládě a fragmentované řecké společnosti, tak je to společná staletá a velmi špatná zkušenost se svým sousedem a kdysi okupantem. Pokud se chce řecký politik hladce stát nevolitelným, stačí chvíli pět sluníčkářské ódy na Turecko. Řekové se mohou sehnout ekonomicky před Německem, Tsipras mohl zradit své voliče ve prospěch globálních a unijních elit, ale nikdo, zdůrazňuji nikdo si v Řecku nemůže dovolit zradit ve prospěch Turecka. To se neodpouští. Levice, pravice, liberál, konzervativec - všichni poslouchali vyprávění svých rodičů, prarodičí, praprarodičů atd. o vraždění na ostrově Chiu i leckde jinde, o přesunech obyvatelstva o sultánské orientální brutalitě a mají to v sobě. 

Řecko nemá tak silnou armádu jako Turecko. Ale kousnout dokáže a svého obtížného souseda nepodceňuje. Úžiny jsou v řeckém dostřelu, na hladině sice defilují především hlídkové čluny, ale pod hladinou jsou po zuby ozbrojené ponorky i různé torpédové základny. Řecká hranice s Tureckem není jako naše s Rakouskem. Je zadrátovaná, zaplocená, má připravené různé obranné posty a taky se to nesmí fotit. Řecká armáda je v dnešní Evropě jedna z nejbojeschopnějších. 

Migranti jsou u hraničních přechodů. Tam kde vede silnice. Tam běží kamery, tam létají kameny a slzák. Tam probíhá ta proxy válka pomocí migrantů.  Všude jinde se tu a tam někdo pokouší prolézt, ale do vnitrozemí se dostane málokdo. Zpravidla je hladce odchycen v pohraničním pásmu. A hlavně - kde nejsou kamery, tak jak na sviňu nejsou ani migranti. Nemusíte mi věřit, ověřte si to sami. 

A teď úplně jiný střípek... Podívejte se na velkolepou US army. Nejsilnější armáda světa, letadlové lodě, tanky, rakety, bombardéry, pěchota, delostřelectvo, válečné zkušenosti... a neporadili si ani s Afghanistánem, ani s Irákem. Těch bomb co tam naházeli, těch peněz co to stálo... a nic  z toho. Tyjí z toho zbrojaři, ale i díky těmto konfliktům nemá průměrný američánek ani pořádné zdravotnictví. Tuto věc jsme probírali mnohokrát. Celkem jsme se na ní shodli. 

Proč bych si neměl myslet, že ta slavná turecká armáda je némlich totéž? Papírově velká a silná, ale ve skutečnosti na tom bude principiálně ještě hůř než ta americká. Jednak z armády vzešel pokus o převrat a Erdogan od té doby dělá tak trochu Stalina - má paranoiu a svojí armádu oslabil co to dalo. A jinak ano, mají letadla i tanky, ale uvnitř těch strojů sedí normální klasický Turek. A Turek - to je odjakživa víc hrdlořez než voják. Takhle se vyřádit na civilistech, zaznásilňovat si, to jo, ale chtěl bych je vidět, jak si vedou v boji s odhodlanou domobranou, která ví, jak dopadne, pokud podlehne. V té Sýrii žádný blitzkrieg nepředvedli. Je hodně vyplýtvané munice.  

Mimochodem... stejně to platí i o Rusku... ano, pomohli Asadovi. Ale že by předvedli na bojišti nějaký velký fičák? I oni postupovali pomalu a opatrně, protože cokoliv jiného by znamenalo velké ztráty, které si ani Putin nemůže dovolit. Syrská válka se víc podobá první světové, než velkolepým manévrovým operacím. A mezi námi... Izraelci také pronikli přes hranice do Libanonu v boji proti Hizbaláhu jen pár kilometrů a dál to nešlo. Nejmodernější tanky Merkava a přicházeli o jeden za druhým. Od vousáčů, kteří nic podobného neměli, všechno odpalovali z ramene a mnohdy jen vybalili semtex z krabičky a dali ho na správné místo u silnice. 

A Haftár sestřelil Turkům několik letadel za posledních pár dní...

Když Turci sestřelili Rusům onen obstarožní bombardér, tak jsem ještě u Vlka napsal článek, že z toho mráčku nezaprší. Vlk tenkrát už viděl aktivovaný článek 5 smlouvy NATO, ale pravdu jsem měl já. Byla to víc habaďůra a jakýsi průzkum bojem, z nějž nakonec vzešla dnešní rusko-turecká spolupráce, která není žádným velkým přátelstvím, ale ukazuje, že Turek se víc vytahuje, než na co doopravdy má. Tenkrát stačila jedna sezóna bez ruských turistů a pak už se jen podepisovaly vzájemně výhodné obchodní kontrakty. 

Mně ta turecká armáda zase tak impozantní nepřijde. Navíc je angažovaná skoro kolem celého Turecka. K tomu má Turecko ekonomické potíže. Turistický ruch je ohrožen. South stream má smysl jen tehdy, když ten plyn poteče do EU a Evropa bude cálovat.  Já prostě nevěřím, že Erdogan tohle všechno zahodí kvůli chiméře nějakého vítězství, které mu možná přinese nehynoucí slávu, ale také ekonomický kolaps. Navíc Ajatoláhové i Asad se dnem i nocí modlí k Alláhovi, aby Erdogan udělal podobnou blbost. Turecká bota ještě pořád okupuje syrské území... 

A nakonec... víte jak dopadl Shaddám? Ten měl ještě větší armádu a Amíky za kamarády. Ale jakmile vlezl do Kuvajtu, všichni od něj dali ruce pryč a došlo jim, že bude lepší tu jeho armádu zničit. Což se také stalo. Nemyslete si, Erdogan má před očima i osud rafíka Husseina. 

Podle Vidláka není migrant turecký voják, nýbrž turecká zbraň. Kameny na hranicích neháží žádní přátelé Turecka. Většina z nich je jen navedená neziskovkami, pašeráky a dalšími hráči v regionu a těší se na bezpracný život v Dojčlandu. Oni nebojují za Turecko. To je jim ukradené a zapomenou na něj hned jak budou deset kilometrů od hranic. Turek je může dráždit, podněcovat, vyhladovět, vyzoufat je k excesům, může s davem posílat agenty i teroristy, ale nic víc. 

Navíc tato válka se vede pomocí kamer a selektivních obrázků. Merkelová nikdy nepřijede na hranici a nikdy se nebude zajímat o názory místních policajtů, vojáků nebo obyvatel. Ale příslušné obrázky poslouží normálním bílým Němcům ve straně Zelených a na demonstracích jako argument k pokračování Willkomenskultur. O hranicích se nerozhoduje tam na čáře - kulomet totiž  řeší vše. Rozhodnutí o jeho použití či nepoužití se ale odehraje v Berlíně a v Athénách. Migranti jsou zbraní pro tento boj. Nejde o to, co s stane na hranicích, ale co se stane v Reichstagu a v ulicích Mnichova. 

Z tohoto hlediska bych si dovolil tvrdit, že migrační zbraň zdá být už vystřelená a její nové nabití se Turkům stále nedaří. Inu propaganda už je taková. Člověk si rychle zvykne. Stejně jako na roušky či na život v ohrožení z epidemie. Stejně tak si člověk (příliš) rychle zvykne i na obrázky utopených dětí, postřelených holek a raněných na primitivních obvazištích. A všichni v Německu už vědí, že rok 2015 se znovu odehrát nesmí, byť to neříkají veřejně před novináři. Merkelová už nikdy neotevře hranice. Když tak se vymluví na koronavirus. 

A stejně jako každá zbraň, i ta migrační může explodovat nositeli v ruce. To kdyby nějaký dav skutečně prorazil zátarasy a za ním zůstali podřezaní vojáci i civilisté. Chudáčka migranta, toho si do Německa ještě třeba někdo vezme,  nebo o tom alespoň uvažuje, ale vrahouna migranta... to těžko. Ani ten nejpokrokovější sluníčkář to neudělá. 

Maximum v co může Erdogan doufat, je ještě nějaké to výpalné. Tam bych jeho šance hodnotil docela vysoko. Ještě je kam přitvrzovat a jak jsem psal včera, on nemá problém s tím, aby ve jménu jeho peněz na hranicích zařvalo ještě pár dětí. Ale jinak je na hranici možností. Rozmáchl se hodně doširoka. Vlastně víc než se rozmachují Američané a dokonce víc než se rozmachují Číňané. 

Kdysi v devadesátkách běžela reklamní kampaň na energetický nápoj Erektus. Na jednom bilbórdu byl Josef Lux kterak pošilhává po svatováclavské koruně. A pod tím bylo napsáno... "když chceš víc než můžeš". Přesně takhle mi přijde Erdogan. Chce víc než může. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (75 hlasů)

Komentáře

stará puška, která je tak blbá, že předpokládá stejně výkonnou paměť u zbytku lidské populace.
Vy vůbec nejste schopen pochopit, že jsou daleko důležitější věci. Třeba lická práva v Čechistánu, sprosťák prezident tamtéž, maxizloděj a arcilotr Babiš na stejné adrese, a tak všelijak podobně.

S tím Aljošou jsem to teda nevěděl, to je pro mne novinka. A v tomto punktu pak mnohem lépe rozumím smlouvě o zásobování Albánie lodním dovozem hnědáků z Turkistánu a BOHUŽEL i potvrzení mého trapného, blbého a hnusného odhadu o budoucím osudu Řecka.

Mám jediné štígro, že brzy zdechnu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

má PĚT a všechny jsou zaangažovány ve fotrový "filantropii".

Teď jsem vám to nandal; spokojeně si mnu pracky a jdu si udělat kafe.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Je až neuvěřitelné, s jakým přehledem dokázali tvůrci seriálu "Ano, pane ministře" vyjádřit v kostce podstatu Evropské unie, ale ono se to dá abstrahovat šířeji - na "Spojené národy" a potažmo na světovou politiku. Ještě jinak.. je až neuvěřitelné, že za tu dobu (jak může být ten seriál starý, 25 let?) se nic, ale vůbec nic nezměnilo, jen se všechny chyby prohlubovaly! Není divu, že Britové s tímto náhledem odcházejí jako první z EU. Hezkou zábavu.
https://www.youtube.com/watch?v=qEl_uHwjSaU&feature=share&fbclid=IwAR2x…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ale protože o tomtéž napsal Cyril Northcote Parkinson již koncem 50. let útlou knížku, je to problematika mnohem starší.

Vy se nedivíte Britům?
Tak to jste "Zákony profesora Parkinsona" asi nečetl. Protože ta těžkopádnost, klientelismus, byrokracie, korupce, neschopnost improvizovat a/nebo zkusit jiné řešení a td., popsané nejen prof. Parkinsonem, jsou podstatou právě britské adminstrativy. Za impéria to bylo ještě mnohem markantnější, ale po jeho rozpadu tato tradice dál pokračuje dodnes.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

každý den místo televizních novin.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

lidstvo blbne, nebo je blbnuto/?záměrně?/, v podstatě už od té doby. Nic nového se nevymýšlí, akorát se "vylepšuje" to stávající. Víte, my jsme to na konci minulého století nějak nepocítili, protože rozšířením netu se sem "zadarmo" dostalo spousta věcí, které se dřív muselo vymyslet. Lidi zpohodlněli nebo byli - beru -li v potaz prudké snížení vzdělanosti - "zpohodlněni". Ono to rozdělení světa na dvě soustavy je částečně nutilo jít dál, být lepší než ti druzí. Co nám nechtěli prodat, nebo se nechtěli podělit - jsme si vymysleli sami, a to navzdory některým pohodlným/omezeným ouředníkům/ na které se občas i podařilo dupnout. Mladým bylo vsugerováno,- co bychom/byste vynalézali a šli na vyšší level, když to co potřebujeme/te nebo chceme/te, už bylo vymyšleno a nám/Vám to stačí. Já jen doufám, že to koronavirové probuzení lidi vzpamatuje. Protože jinak se vrátí bu´d do doby pofaraonské, nebo do tak 4-5stol. minulého tisíciletí a bude se zase, kdoví už po kolikáté drápat nahoru.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

jakoby se současní vládcové světa báli, aby se nenašel někdo schopnější, který by pomohl lidstvu jít výš. Víte, ať už amíci byli na měsíci nebo ne, faktem je že rusové dokázali vybudovat vesmírnou stanici, která je tam naštěstí po obměně ještě dodnes, takže ještě nemá lidstvo zakopanou naději kouknout se po sousedech ve vesmíru - jít ve stopách Startreku a hledat další nám podobné.
Co kdyby se ukázalo že jsou na vyšší úrovni jako oni... proto asi ty nedávné maléry na stanici. Lidstvo o vesmíru může jen snít, protože MY jsme to nejlepší co kdy bylo.
Kdo ví, ale.....

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

to jsem já, ach jo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Jak jste přišla na tu blbost s prudkým sížení vzdělanosti? Čím ji chcete dokázat? A je podle vás jenom u nás nebo v celém světě?
Nikdy se nerozvíjela věda a technika tak rychle jako nyní.

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

blázen.
Proto máme 57 pohlaví, džendrtety, teplouše s pavími péry v řitích a nepřehledné zástupy všelijakých kulturologů, teatrologů, geografických folkloristologů, životně prostředních mamlasologů, a tak všelijak podobně.
A bez těchto všech vědců bychom nepřežili ani deset vteřin.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

myslíte, že absolventi s titulem RSDR z Vokovic, byli vzdělanější, než ti dnešní podivní vědci?

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

můžete mi říct aspoň jeden vynález po r. 2000 který by byl lidem ku prospěchu. Fakt je že mladí umi sice perfektně - ale jen debatovat v jistých kolejích, matika a ty náročnější vědy minimálně, všechno jen počítače, jejichž programy fakticky mají čím dál omezenější hodnotu. Nepovolí dělat či nepracují jak je potřeba, ale Vy musíte pracovat podle toho kolik znali jejich programátoři , nebo kolik starších úkonů dokázali pochopit a zamontovat do počítačové slátaniny. Já pamatuji, když počítače začínali, tak programátoři znali perfektně profese pro které vymejšleli nebo měli za zadkem odborníka na tu profesi , kteréj mu povídal jak to má být a k jakým výsledkům, které mu předložil na papíře a na hubu spočítané se musí dostat. Kolikrát to byla sranda - byste se divil. Kkdyž něco nepasovalo - vymysleli - jak jsme říkávali oslí můstky, takže nakonec počitačově a klasicky vypočítané výsledky se sešly. A tak to bylo ve většině případů a už nejednou se stalo že za kiks mohl špatný program/zjištěno po přepočítání postaru/. A Vy mi můžete dokázat něco co by za posledních zepár ročků něco vynalezli... Pokud stačím sledovat, jsou všechno jen modernizované staré výdobytky, navíc nevalné hodnoty, zatím co třeba trolejáky půl století staré jezdí třeba na Krymu furt, u nás jsou imervere v poruše a s velice krátkou dobou užitnosti. A když nastane drcnutí - technická závada, tak je to komplet na odpis komplet - zatím co dřív se pošramocené vyklepalo přetřelo barvou a jelo se dál. Trochu barvy a nějaké to udělátko a je po rekonstrukci. Ju - koupit, použít a zahodit a koupit nové... to je dnešní trend.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Můžeme jít klidně dál. Po roce 1980 se žádný průrazný vynález nekonal. Všechno jenom recyklace, vylepšení, použití starých objevů, ale nic zcela nového průrazného pro celý svět.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jde o to, co považujete za vzdělání. Před 90 léty uměli absolventi gymnasií latinsky , jeden cizí jazyk a biblickou dějepravu. Na jedenáctiletkách v 60tých letech mizerně rusky plus jeden cizí (také mizerně). Dnešní absolventi dva jazyky a matematiku jistě lépe než tehdy.
Nic nevého se nevynalezlo, jistě, žádný Edison nebo Křižik. Ale řídit přistání na Marsu programy s oslími můstky by asi nešlo. Nebo zdravotnictví- jistě, žádný Fleming, ale nové léky na rakovinu ano, transplantace ano, umělé oplodnění atd. Neskutečné pokroky v technice, ve fyzice a vůbec přírodních vědách, to všechno dělají lidé kteří jsou méně vzdělaní než jejich předchůdci?
Dojem o poklesu vzdělanosti je zapříčiněn snahou absolvovat vysokou školu velkou části populace. Před 60ti léta se na vysokou dostalo cca 5% populace, dnes40%. Je tedy jasné, že průměrná kvalita vysokoškoláků je menší, ale těch 5 nebo10% je zcela srovmatelných nebo lepších než dříve.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

tedy považujete-li po 20ti letech "usilovného" studia znalost dvou cizích jazyků za úspěch tak smekám. Ono totiž dřív bylo samozřejmé, že k hlavnímu oboru ať už to byla medicína,technika nebo cokoliv jiného -byla tato znalost nejmíň jednoho dalšího jazyka samozřejmostí. Tak jako doktoři skládali zkoušku z latiny, jako právníci kompletní znalost římského práva taky vč, latiny. A v technických oborech , bylo samozřejmostí tzv, jazyk země kde bylo gró oboru. Takže, neposlali studenta někam ,nějaký obor spolu s tlumočníkem. Musel umět a pak se dostal ven.
Proč si myslíte, že ti dřívější absolventi když zůstali za kopečky měli takové uplatnění a brali je hned a proč si myslíte že jezdí nynější studenti na "stáže" ze kterých se vracejí. Já bych řekla že proto, že eventuelní pracovníci mají tak stejné kulové vzdělání jako ti jejich a posílají je co by nepoužitelné zase domů. . Nevím zatím o jediném, kterého by si tam nechali nafurt. A jestli porovnáváte znalost ruštiny podle středoškoláků, tak Vás musím upozornit, že s anglinou a němčínou nyní to není o nic lepší.
Ono stačí jen tak poslouchat naše ovladače jazyků v televizi a tak porůznu, gůgl je proti nim genius/., jak jim to nejde a jak to tahá za uši.
jejda....

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Měli tam svého člověka, který jim to vynášel a diktoval.

To je jako když naše policajtský filmy byli psaný přímo policajtama nebo s jejich konzultací a naše špionážní filmy spolutvořili pánové od StB.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Co vás na tom blábolení zaujalo?

Začne tím, že se rozepíše, jak se transformace po roce 89 nepovedla a pak napíše sáhodlouhý článek "fuj Češi, fuj, Češi zlí na hodné nácky, fuj, fuj, fuj."

Jak si představujete, že měl vypadat konec války vy? Vřelé objetí, buchty na cestu a "zas přijďte kluci esesáčtí, ještě tu máme vesnic, kde si budete moc zařádit." ?

Kterou zemi bystenám dal zap příklad. Polsko, Rusko, Jugošku, Francii nebo snad samotné Němce po Mnichovu?

------
Narodil se v Táboře, roku 1967 vystudoval Fakultu technické a jaderné fyziky ČVUT a po studijním pobytu v Anglii pracoval jako programátor ve Výzkumném ústavu matematických strojů v Praze. Roku 1977 podepsal Chartu 77 a účastnil se různých disidentských podniků, podílel se na založení Kruhu nezávislé inteligence i Občanského fóra. Roku 1990 se stal ředitelem odboru informatizace na Ministerstvu školství a podílel se na založení vysokoškolské počítačové sítě. V červnu 1990 byl zvolen poslancem ČNR za Občanské fórum a pak i místopředsedou ČNR.[1] Po rozpadu OF byl členem Občanského hnutí a od roku 1992 pracoval jako redaktor a publicista v časopisech nakladatelství Ekonom, v rozhlase aj. Přednášel také politickou teorii na Karlově univerzitě v Praze a na Univerzitě v Hradci Králové. Od roku 2002 je šéfredaktorem časopisu Listy. V letech 2003 až 2009 byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a v letech 2006 až 2009 jejím předsedou.[2]

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Co vás na tom blábolení zaujalo?

Začne tím, že se rozepíše, jak se transformace po roce 89 nepovedla a pak napíše sáhodlouhý článek "fuj Češi, fuj, Češi zlí na hodné nácky, fuj, fuj, fuj."

Jak si představujete, že měl vypadat konec války vy? Vřelé objetí, buchty na cestu a "zas přijďte kluci esesáčtí, ještě tu máme vesnic, kde si budete moc zařádit." ?

Kterou zemi bystenám dal zap příklad. Polsko, Rusko, Jugošku, Francii nebo snad samotné Němce po Mnichovu?

------
Narodil se v Táboře, roku 1967 vystudoval Fakultu technické a jaderné fyziky ČVUT a po studijním pobytu v Anglii pracoval jako programátor ve Výzkumném ústavu matematických strojů v Praze. Roku 1977 podepsal Chartu 77 a účastnil se různých disidentských podniků, podílel se na založení Kruhu nezávislé inteligence i Občanského fóra. Roku 1990 se stal ředitelem odboru informatizace na Ministerstvu školství a podílel se na založení vysokoškolské počítačové sítě. V červnu 1990 byl zvolen poslancem ČNR za Občanské fórum a pak i místopředsedou ČNR.[1] Po rozpadu OF byl členem Občanského hnutí a od roku 1992 pracoval jako redaktor a publicista v časopisech nakladatelství Ekonom, v rozhlase aj. Přednášel také politickou teorii na Karlově univerzitě v Praze a na Univerzitě v Hradci Králové. Od roku 2002 je šéfredaktorem časopisu Listy. V letech 2003 až 2009 byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a v letech 2006 až 2009 jejím předsedou.[2]

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Bych to trochu upresnil, nikde nebojuji regulerni armady.
V Syrii za Turky bojuje proxy armada slozena z hadrniku majici na nohach sandaly a ruce kalacha. Turecka armada dela pouze podporu, bo by se Erdovi blbe vysvetlovalo, proc se jeho vojaci vraci domu v pytlech v mnozstvi vetsim nez malem.
To same Rusove, uz se poucili z minulosti, kdy zjistili, ze osvobozenim se vdeku nedockaji. Takze delaji Syrske armade pouze podporu, bo by se Putinovi blbe vysvetlovalo, proc se jeho vojaci vraci do mu v pytlech v mnozstvi vetsim nez malem.
V Afgu se pouze zlehka "fouka do ohynku" aby zbrojari meli kseft, s armadnim bojem to nema nic spolecneho

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

prakticky jakékoli nasazení armády v tradiční podobě zcela k hovnu z důvodu katastrofálních geografických podmínek vzhledem k nutné logistice.
Jediné, co by snad mohlo fungovat, je nějaký další vyšlechtěný Kovid, který má na rozdíl od výše napsaného pouze jeden problém. Naučit tu malou kurvu rozeznat toho jedině správného soudruha, kterého by měl nechat na pokoji. Až se podaří zvládnout tento úkoleček, je úspěch zcela zaručen.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

to z USA hodne daleko, takze zasobovaci trasy jsou Halik co ? Delsi... kua... delsi ....
A protoze valku vyhravaji kamionaci se svymi kamiony, prepravujici vsemozny matros, a ne tankisti se svymi tanky, takze USA nemohlo dosahnout v Afghu uspechu, ani kdyby chtelo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Rusové už to opravdu nejspíš skoro měli.

Američani neměli žádnou další supervelmoc, která by jim pořád vyzbrojovala rebely.

Srandy, že Usámu nemohli léta chytit ať vyprávěj někomu jinýmu. Válčili stejně, jako chytali Usámu.

Podobně chytaj na Sicílii mafiány. Chytaj a chytaj, už je skoro maj a přitom kápo mafie bydlí dvacet let na stejný chodbě jako soudce, co proti němu vede pátrání.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zrovna včera ve SV.sk v "Casus belli" mluvili o tom, jak Erdogan verbuje proti Haftarovi už i skutečné "syrské nezletilce.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
3 hod ·

Řecko, Kypr, Francie, Egypt a SAE – nový obranný spolek proti Turecku

EU jako celek nechala své dva členy, Řecko a Kypr, „ve štychu“. I přes opakované žádosti řecké vlády o pomoc s odrážením tureckých vojenských výpadů se k urovnání sporu svých dvou členů Řecka Turecka nijak nemá ani NATO. Vládám Řecka a Kypru tedy nezbylo nic jiného než si vyjednat nový obranný spolek proti Turecku. Mimo rámec EU i NATO.

V pondělí 11. 5. 2020 uspořádali ministři zahraničí Řecka, Kypru, Francie, Egypta a Spojených arabských emirátů videokonferenci, na níž řešili opakované porušování mezinárodního práva Tureckem. Od nelegálních vrtů tureckých těžebních lodí, které kradou ropu a plyn v pobřežních vodách Kypru a nejnověji i Řecka. Přes vojenskou invazi do Libye, kam kromě zbraní, jejichž vývoz zakazuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN, vyslala turecká armáda armádní expediční sbor posíleny islamistickými žoldáky, kteří předtím bojovali v řadách Islámského státu v Sýrii. Až po vznesení územních nároků na řadu ostrovů v Egejském moři, které byly přiřčeny Řecku smlouvou z Laussane. Ta v roce 1923 oficiálně ukončila 1. světovou válku zemi vítěznými západními mocnostmi Dohody a poraženou Osmanskou říší. Laussaneská mírová dohoda stanovila i hranice mezi Řeckem a Tureckem.

Během videokonference podepsali ministři zahraničí společný dokument, který Turecko „vykazuje do patřičných mezí“ stanovených mezinárodním právem. Všechny nově spojenecké země mají podle řeckého serveru pronews.gr lidově řečeno „plné zuby“ agresivního chování turecké vlády, která neustále vyvolává vojenské incidenty se všemi svými sousedy kromě Íránu. Turecko bylo v minulosti usvědčeno z financování a zbrojní podpory řady džihádistických teroristických skupin, které ohrožují mír v širokém pásu od Perského zálivu až po Libyi. Včetně Islámského státu.

Každá ze zemí, které v pondělí podepsaly společný dokument, jehož každý z originálů je nyní pomocí diplomatů rozvážen okružní cestou k podpisu ostatním státníkům, se doposud snažila agresivním praktikám Turecka bránit sama. Tu více, tu méně úspěšně. Každý signatářských států by sice sám vojensky nebyl schopen Turecko porazit. Společně však jejich armády a námořnictva disponují silou, která je schopna tureckou armádu zastavit a odrazit, pokud by se pokusila napadnout jednoho z členů. Minimálně zastavit a odrazit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David K dotazům ohledně účasti Francie: Turci kradou ropu a plyn z ložisek pod mořským dnem, které si od Kypru pronajalo francouzsko-italské konsorcium TOTAL-ENI. TOTAL je francouzská polostátní firma, která těží ropu, vyrábí paliva a prodává je.
· Odpovědět · 23 min.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Kypr má hovno a ne armádu.
Francie - západoevropská děvka, která vystrčí svůj přední zadek na každého, kdo řekne kouzelné slovo "peníze". Neboli její politika se od konce WWI. neposunula ani o píď. Neboli Mnichov - nemožné na počkání, zázraky do tří dnů, plk. Kaddáfí by mohl vyprávět.
Egypt - ten by snad možná... Ale vzhledem k tomu, že s Izraelem prohrál, co se dalo, byl bych opatrný, spíše pesimistou. Tím tuplem, že hlavní starostí Egypta je udržet jakous takous mezinárodně přijatelnou vládu i na tak pokročilou dobu, jakou jest rok 2020.
SAE - jsou daleko, jsou malí a nechtějí přijít o teoretickou šanci vyvážet jednou plyn do Čtvrté Říše - pardon - EU. Zdůrazňuji - teoretickou. Zatím to moc nehrozí, bo na pobřeží Středozemního moře panáčkuje Rus, který další roury do Ojropy nepotřebuje, nemluvě o našem Erďovi, protijehož činnosti vlastně celý pakt směřuje.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Targusi, nejenom proto, že jste mladý, krásný a chytrý, bych nemohla rozporovat žádný Váš argument, ale...

ruku na srdce - myslíte, že je lepší nedělat NIC?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

čím později dojde k Velkému Zabíjení, tím hůř. tedy pro nás Ojropany. Kdyby se Řekové vysrali na 3,14-čoviny přijaté v OSN a jednali úplně stejně, jako jednají Turci, bolelo by to Německou unii mnohem méně.
Takže ty hnědáky, kteří vylezou z Maricy do Řecka, svlíknout, seřezat, paví brka do prdele a zpátky do vody.
Tzv. záchranné čluny s hnědými pasažéry bez milosti potápět, pokud se neotočí a nevyfičí z výsostných vod. Pochopitelně po vyčerpání nafty, jsme přeci zastánci ekologie.
Kdyby zastávali tuto pozici od samého počátku, Erďa by dnes nezkoušel takové vylomeniny. Dokonce by ani neměl plné lágry připrchlíků.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Chová se příliš nezávisle a příliš se paktuje s Ruskem.

Poslední puč se nepovedl, ale to neznamená, že další nebude. Akorát to vyžaduje delší čas, protože Erdogan vzal čistku příliš důkladně.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

platit zbrojní výpalné (něco podobného, jako Babišovo vrtulníky dobré akorát coby zdroj barevných kovů). Navíc mělo jít o hračky spřažené s US dálkovým dohledem nad jejich užíváním (softwear, satelity, blablabla...).
Můžu-li něco podotknout, Erďu plně chápu, i když s ním třeba nesouhlasím. Je to ale jediný politik v širém okolí, který má nějakou vizi, i když uznávám, že jeho vize nejsou pro nás příliš příznivé.
Veškerý ostatní vládní i zastupitelský matroš navolený elektorátem v široširém okolí je pouze sbírkou hoven.
Já dodávám - bohužel.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Nesouhlasím s výměnou vedení tímto způsobem, který je ze strany USA podporován často. A málokdy, skoro nikdy, nevedl k lepším výsledkům.

USA se honosí tím, jak demokraticky si vedou. V jejich zahraniční politice se ale o demokratickém přístupu k jiným zemím se mluvit nedá. Ani k těm spřáteleným . :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pane Puck.
To silně naštval USA,odmítnout jejich letadla a ta drzost,koupit Ruský protiletadlový systém S-400.
Proto je možné,že mu povolili opratě,ať si znepřátelí Evropu a ta ho odklidí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď hraje na obě strany a vyplácí se mu to. V žádném případě se nechce rozkmotřit s NATO.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Američané měli připraveného nástupce - Fethullaha Gülena.
Jedná se o islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů. Žije v USA. (z Wikipedie)

Těžko soudit, jestli by změna změna hlavy státu byla z našeho hlediska k lepšímu, nebo k horšímu. Vliv USA by byl v celé oblasti Středního východu a Balkánu určitě větší.
Po zkušenostech s Kosovem, kdy USA převzaly iniciativu, předpokládám, že by situace byla ještě horší, než s Erdoganem.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jo, jo. Hned ten magor Erdogan vypadá sympatičtěji.

Pamatuju si ještě, jak se nám předkládal Talibán jakožto "studenti" - jakože si hoši z afgánského ekvivalentu ČVUT a fildy řeknou po hospodě, že teda udělaj něco pro vlast - když kluci byli něco jako divize SS „Hitlerjugend“¨. Taky takoví studentíci.

I Chomejní byl jen takový učenec.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

ad/1 - v noci bude pršet
ad/2 - řekla bych, že s v tom plácá podobně jako trumfík, kterého brzdí v rozletu opozice a neposlušní,
Ale který má jedinou výhodu, že peníze má doma a na ně si netroufnou. .
Zato v jeho/E/ končinách je to ošajstlich - vzpomeňte na Libyi a Iráku. Penězi které měli
uložené za velkými vodami si doplnili kasu jednak amíci a druhak Frantíci. Zbytek doma
"zabavily" státní orgány a jak to dopadlo s potomky taky nic moc. Prostě skončili jak je v těch
končinách historickým zvykem. Jediní kteří zůstávají, protože musí, jsou sraeliti ti se sice taky
poperou mezi sebou, ale potichu, s žádným velkým rambajzem. Bohužel musí, protože kdyby se
poprali dle demokratického vzoru, v ten moment by je z "staronové země vyexpedovali".
Je to takové klasické "kdo moc vysoko lítá, rychle padá". Kdyby přibrzdil vlastní ambice a
pokračoval v díle Atatúrka, měl by šanci, protože toho turci brali. Jo a taky rychle zapomněl , že
u tak lidnaté země - nikdy nemůže mít absolutní moc, zvlášť když si lidi zvykli na lepší
podmínky a vzorů co s takovými panovníky mají v historii taky dost. Škoda, je to krásná země,
Jedno mi vadí - takoví lide jsou schopni jít až do nakonec. Tak se to jeví mně... ale třeba se mýlím..,

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Chazin o dokončení Nordstreemu
http://www.novarepublika.cz/2020/05/prognoza-o-osudu-nord-stream-2-soko…
Asi má pravdu, Chazin, dokončení Nordstreemu je kudla do zad rozdělení kontinentu. Ukrajinské anabáze dostává ránu, Poláci také nebudou rádi.
Z našeho pohledu je asi jedno, kdo nám škrtí kohoutky s plynem. Jestli USA prostřednictvím Ukrajiny, nebo Helmut. Je to pěšky, jako za vozem.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

jak to Putinovi natřeli.
Fangle hore!
Jen se zapomněli si dojet do vesniček našich střediskových, Hora sv Kateřiny, Lesná (např), na prohlídku depa rour na nový plynovod, který fakticky zvýší kapacitu už postavené Gazely.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

EU soudnímu dvoru se nepozdává, že Maďaři nepřijímají migranty přicházející k nim z (přes) bezpečných zemí a kteří uvízli v zadržovacím prostoru.
https://www.aktualne.cz/prave-se-stalo/#articleshort-f555395095d111eaaa…

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Tam sedej takoví kanti, co uměj pěkně vysvětlit, že zákony se zároveň maj a nemaj dodržovat, podle toho, co jim řekne pán s komprem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejsem žádný Turkofil,avšak rád bych některé věty uvedené ve Vidlákově článku a následných komentářů k tématu doplnil o mé vlastní postřehy.Myslím,že mám k tématu co říci,protože ještě za minulého režimu,jsem více než pět let působil v Turecku při výstavbě investičního celku,který byl plně pod řízením turecké armády,např.mým protipartnerem byl bývalý kapitán ponorky,muž malého vzrůstu (snad,aby se do toho zařízení vlezl),nicméně špičkový technik,hlavou celé akce byl generál (turecky paša) letectva.Všichni vyšší důstojníci měli za sebou dlouhodobý pobyt a výcvik v USA,takže angličtina žádný problém.
Tak tedy:Turek je sice muslim,avšak Turek není Arab,takže zmiňovaná vlastnost v článku-zbabělý hrdlořez,zde není na místě.Armáda v Turecku požívá vysoký stupeň vážnosti a úcty.Co se týče bojové statečnosti Turků,dovolím si připomenout Galliopoli za I.WW-na straně Angličanů,Indů,Australanů,Novozélanďanů cca 240000mrtvých a ani píď turecké země.Politickou praxí bylo v Turecku (sám jsem tam působil v době de facto stanného práva,či vyjímečného stavu),že když se země začala politicky a hospodářsky rozkládat,tak do toho armáda "řízla" zemi uklidnila a stabilizovala a následně po nějakém čase zorganizovala volby a pak se stáhla do svých základen,což byly vlastně samostatná města se svými obchody,zábavou,sportovními středisky,kluby.atd.Rovněž co se týče vlastenectví,tak Turci jsou obrovští patrioti,tolik státních vlajek i na soukromých domech jsem neviděl ani v USA a to je co říci.Hospodářsky si Turecko počínalo tak,že chceš-li k nám dovážet,tak ano,ale musí se to vyrábět v Turecku,no a protože to byl zajímavý trh,tak do toho zahraniční firmy šly a tak se na trhu v Turecku dostaly věci,které jsme my znali jenom z Tuzexu např.Persil vyráběný licenčně v Turecku,Fiat 131 se tam vyráběl pod názvem Murat a co se týče tech.úrovně,zpochybňované např. Ladikem tak ve městě Kayseri se nejprve licenčně montovaly a pak i vyráběly stíhačky F16,finance řešilo Turecko tradičně inflací,prostě po nějakém čase se vydaly nové bankovky,kde se ubraly dvě nuly,takže nikdo nesušil peníze ve strožoku a prachy se investovaly tu do zboží,tu do krámku,dílny,penzionu,hotelu,továrny,atd.atd.
No a teď Erdogan.To je historicky poprvé kdy armáda puč,o kterém vůbec nepochybuji,že v pozadí stály USA.zpackala.No a od té doby jede Erdogan na tygru.Musel se opřít o islám,tak sekulární Ataturkovo Turecko tvrdě islamizuje,najít nové,vnější nepřátele,získat prostředky byť vydíráním Evropy a hlavně zaměstnat armádu,aby neměla roupy,to je momentálně jeho celá vnější a vnitřní politika.Osobně si však myslím,že turecká armáda a hlavně pak USA NEZAPOMÍNAJÍ!!

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

který jezdil na Yunus Emre dělat autorský dozor. To sem nebudu ani uvádět, když to není z první ruky (nebudu přetiskovat jeho maily). Ale chodili jsme spolu na ZDŠ i SŠ a jsme v kontaktu stále, věřím mu stopro.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

a další by na "nearabskost" Turků měli dost odlišný názor.

Za WWII dodávalo Turecko Německu chromit - chromovou rudu.
A současně čile obhodovalo s UK a USA. Jak se zbožím, tak v oblasti geopolitiky. Velmi úspěšně.
Politicky Turecko bylo, je a bude proradné a lstivé. Klidně podepíše s kýmkoli smlouvu o čemkoli a vzápětí se zachová zcela proti zájmům smluvního partnera.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

"Politicky Turecko bylo, je a bude proradné a lstivé. Klidně podepíše s kýmkoli smlouvu o čemkoli a vzápětí se zachová zcela proti zájmům smluvního partnera."

Občane, tím snad chcete naznačit, že regionální velmoc Turecko (a náš spojenec v Nato ) chová jako globální velmoc USA (a náš řidící orgán v Nato) ?
Tak přísnej bych na něj přece jenom zatím nebyl.
Vždyť nám třeba jen chtějí dodat nové a lepší obyvatelstvo a řídící kádry.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)