Vlastně se jim to podařilo

Autor

Tož se nám zase otevřely knihovny. Šel jsem s dětmi vrátit knížky co měly napůjčované a nabrali jsme domů další zásobu čtiva. Koneckonců školy moc nemají, tak ať si alespoň rozšíří obzory. V knihovně jsme byli jedni z prvních. Skoro všechny knihy byly v regálech, nic nebylo rozpůjčované. Aniž bych to měl v plánu, skončil jsem u regálu s válečnou literaturou. 

Vidlákovská knihovna má sice už počítačový informační systém, ale v knihách jsou ještě založené ty kartičky, kam se zaznamenává půjčení knihy.  Docela jsem si to užil... 

Ztracená vítězství od Mansteina  - půjčené v podstatě pořád. Knihy o Třetí říši, hitlerových vojscích, zbraních SS, německých tajných zbraních, Guaderianovy Vzpomínky generála,  Erich Hartmann - německé letecké eso, všechny tyto knihy jdou z ruky do ruky. Po vrácení do knihovny se zdrží maximálně týden a už je zase někdo doma louská. 

Pattonův deník - Poslední půjčení před pěti roky a pak já. Montgomeryho Pamětí polního maršála - naposled půjčeno před deseti roky. Miloš Hubáček - Generál Patton, první díl - půjčeno naposled před dvěma roky. 

Maršál Koněv - válečné události roku 1945 - naposled půjčeno v roce 1995. Jednotka Normandie - Němen (o francouzské jednotce bojující na východní frontě) - nikdy nepůjčeno. 

I ve Vidlákově se potvrdil dávný trend, který jsem zaznamenal na serverech věnujících se vojenství. Každý článek o Němcích má zhruba dvojnásobnou čtenost, než článek o jakékoliv jiné armádě. I sami autoři dost často píší  tom, že jejich čtenáři znají poměrně do detailu německé reálie, ale ty spojenecké, nebo nedej bože sovětské, ty nezná skoro nikdo.  

Svým způsobem to bude platit i o nás... svým způsobem známe víc německých generálů i vojáků než našich vlastních. Možná známe pár našich západních letců, ale kdo dokáže ještě vyjmenovvat alespoň pár jmen ze Svobodovy armády. Známe názvy leckterého uskupení SS. Ale kdo si dokáže zařadit Pattonovy jednotky? 

Kdybych se zeptal na něco ohledně německé šesté armády, tak by leckdo vychrlil jméno generála Pauluse a přidal by Stalingrad. Ale kdybych se zeptal na 1. běloruský front, jen ti starší by mluvili o Žukovovi. A kdybych se zeptal obráceně, jakému uskupení velel Rokosovský, bez wikipédie by to skoro nikdo nedal. 

Za debily Hřiba a Koláře si můžeme tak nějak sami. Nějak jsme dětem nepředali všechna ta jména a základní orientaci. Jen u těch němců to bylo bez problémů, to všichni vědí, to za nás už někdo udělal. Zdá se, že tyDojče neziskovken fungují. Knihy o Mansteinovi, Modelovi, Guaderianovi, Paulusovi, Whitmannovi, Hartmannovi a dalších mají dotisky a dobře se prodávají a knihy o komkoliv jiném jsou propadák. 

Hřib nám teď už vlastně vysvětluje jen tu poslední fázi. Jak chrabrý němec Rudolf Toussaint (poctivý člověk a dobrý vlastnenec) podepisuje čestnou kapitulaci, protože je veden touhou po míru a ohledy na civilisty. To samé jsou najednou vlastně všichni ti němečtí generálové. Čestně podepisují kapitulace, čestně bojují a čestně prohrávají. Vlastně jen Hitler a pár lidí z jeho suity, to byli ti náckové, jinak celý wehrmacht byl vlastně plný vlastnecky smýšlejících poctivých němců. 

Trochu nám v tom dělají problémy ty Lidice, ale i na tom se už pracuje. První pokusy o nový výklad, že si za to ti mítní mohli sami, ten už se uskutečnil, ale bohužel ještě žijí někteří kteří Lidice zažili. Za pár let už budou úspěšnějí. 

Ale jinak jako by nic dalšího nebylo. O osvobození koncentráků a vypálených vesnicích bohužel píší jen ti generálové, které nikdo nečte.  Jako kdyby tam v SSSR nebyly desetitisíce Lidic. Tam je jenom Katyň. Kdo naposled mluvil o Babíj Jaru? Nebo o Oděse? Kaunaském nebo Vilniuském ghetu? 

Přitom ti stejní, kteří pak dostali vysoké posty v Západním německu, ti posílali svoje vojáky vraždit a v celém wehrmachtu s tím prakticky nikdo neměl problém. Ale to nám úplně zmizelo spolu s knihami o Koněvovi a Sevastopolu. Manstein samozřejmě nikdy nepsal o tom, jak ve jménu nacismu vraždil. On samozřejmě čestně bojoval pln vojenské cti. 

Všimněte si, že Hřib neřekl ani slovo o obráncích rozhlasu, které jednotky SS postřílely u nejbližší zdi, protože to tak měly naučené z přecchozích čtyř let pobytu v Rusku. Ani slovo o tom, co rozkazoval Toussaint ještě o den dříve. Ani slovo o jiných zvěrstvech, ani slovo o bojích, které trvaly ještě další dny o fanaticích, kteří nekapitulovali a kteří ještě o den dříve byli součástí té armády, která údajně kapitulovala. Jako kdyby se tihle vrahouni probudili až po kapitulaci a den před tím byli mírumilovní beránci. 

Samozřejmě že se vraždilo o sto šest a i v poslední den války neměl nikdo ve wehrmachtu žádný problém postřílet libovolné množství civilistů a jediné co jim bránilo bylo vědomí, že další den budou v zajetí a mohli by je za to taky zastřelit. Dokud postupovali ruskými pláněmi, neměli žádné skrupule. I ten Toussaint byl hajzl první kategorie, který měl štěstí že u nás dostal jen doživotí. U jeho soudu vystoupilo dost svědků, kteří celkem přesně popsali, co tenhle zmetek rozkazoval ještě den před kapitulací. 

A jak vypadají ta jediná pravdomluvná média... Wehrmacht podepsal kapitulaci a ani slovo o vraždění.  Ale že přijeli Rusové a kradli hodinky a chlastali, to jo. Samozřejmě ani slovo o tom, že když byl takový ruský vojáček u něčeho podobného chycen, okamžitě byl zatřelen a nikdo se s ním nepáral. 

Když si člověk přečte třeba u toho Koněva, co všecho na svém postupu směr Berlín viděl, tak jsem překvapený, jak to Stalin dokázal, že svoje generály udržel na uzdě, že z Německa neudělali to samé co oni v Lidicích - že je prostě nevystříleli do doby kamenné. A to Stalin přišel o syna. A naprosto chápu Pattona, že zastavil vyšetřování svých vojáků, co po osvobození Buchenwaldu postříleli bez soudu všechny dozorce které pochytali.  

Není to samozřejmě Hřibova zásluha, ale v podstatě se to soudruhům Němcům podařilo. Ještě neuběhlo ani století a všichni jejich hrdlořezové jsou najednou čestní vojáci, kteří sice bojovali za špatného vůdce, ale vždycky férově a poctivě. 

Já s tím udělám jedinou věc... dám svým dětem do ruky i ty ostatní knihy. Aby si kromě Guaderiana  přečetly také něco o Žukovovi a Omaru Bradleym. Aby věděly, že jsme neměli jen letce v Británii a pěšáky u Tobruku. Ale že jsme měli i Svobodu u Buzuluku, že byla i nějaká dukelská operace a že samoosvobozená Praha byla ve stejné chvíli i vražděná Praha a ten stejný Toussaint, který kapitulaci podepsal, ještě o den dřív podepisoval úplně jiné rozkazy. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (251 hlas)

Komentáře

Milion není celý národ. Musulmani v Barmě se vzbouřili a byli vyhnáni. Lužičtí Srbové skončili, protože už na ně není vyvíjen žádný tlak. Menšina v Polsku není genocida, jestli myslíte tu v Kladsku, tak ta tam vlastně zanikla už za Němců.
Genocida znamená, že z národa nezbyde nic. A na to Německo už nikdy nebude mít sílu, POKUD mu nebude umožněno, aby vlastnilo jaderné zbraně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

1/ Na Těšínsku byly v dnešním Polsku desítky tisíc rodin hlásících se české národnosti. Je možno beze studu tvrdit, že celé vesnice
2/ V Kladsku se samozřejmě mluvilo česky ještě i po válce, nicméně cílená likvidace českého živlu probíhala už za Pilsudzkého.
3/ Musulmani pro vás nejsou národ? Byli odejiti?
4/ Lužičtí Srbové skončili, protože skončila jakákoli podpora jejich kultury a školství.
5/ černochy jste pro jistotu elegantně vynechal.
Genocida
Genocida (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny“.
Lžete.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

" geneticky nejlepší vůdčí vrstva německého národa nechala kosti v zemi.."

Na to bych moc nespoléhal, protože díky hitlerovské pro rodinné politice se během války narodilo tolik dětí, že Němců bylo po válce pomalu víc než před ní. I když jich během války zahynulo cca 10 mio. Nepočítám cca 9 mio přesídlenců z východu.Vojáci z fronty běžně dostávali dovolenou za účelem eufemisticky řečeno zvětšení rodiny. Jinak se vším souhlas za 5 slepic.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Od základu většinově špatná lidská povaha je fascinována zlem. Spojenci představují v divadle druhé světové dobro, hitlerovci zlo, navíc takové nažehlené a přitom nesmírně kruté, jde z něj mráz po zádech.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

A dívat se na horory.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Nejenom nažehlené, přímo v obleku od Hugo Bosse...

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Vzpomínky tchána, proč přežil mmj. pět let v lágrech s trestem smrti z ledna 1940:
1. nebyl komunista, to byl trest většinou vykonán hned
2. tchán měl po maturitě na gymplu, byl sečtělý, uměl francozštinu, latinu, angličtinu a v lágrech se naučil němčinu (včetně různých nářečí), snad proto byl vybrán na práci do knihovny, kam si Němci po "práci" chodili číst, prý často i poezii...
3. tchán byl muzikant, takže byl vybrán do hudebně- pěveckého sboru, který na vánoce, při různých oslavách, narozeninách atd. bachařům k hodování dělal hudební kulisu...

Děsivé a nepochopitelné...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Komunistické hnutí snad nemělo své básníky a literáty?

Humanitární bombarďák Havel snad nepsal divadelní hry a básně?

Francois Villon zabil kněze.

Bonnie Parker psala básně, to je ta Bonnie z "Bonnie and Clyde."

Lermontov byl voják.

Verlaine postřelil Rimbauda a Rimbaud obchodoval se zbraněmi a otroky.

Lord Byron zemřel, když se chystali jít do války Řeků proti Turkům (moc se toho za 200 let nezměnilo, by tam mohl jet zas) a kromě jiných klátil svou poloviční sestru. Taky bojoval s Italy proti Rakousku stylem jenž bychom asi označili za teroristický.

Určitě by se dalo pokrčovat ještě dlouho.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nepochopitelné pro mne, zas a znova, že dokážou někteří být takové svině.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Chápu, ale je lepší to vzít jako fakt a zařídit se podle toho.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

neřekl o Němcích ani slovo. Němce z projevu pečlivě vypreparoval. Jen párkrát zmínil jakési nacisty odkudsi z neznáma. Ale Rusáky, samozřejmě kvůli historické objektivitě, nešetřil.
Hřib je pirátský hrdina.
A Novotný? Novotný, řeporyjec, to je budoucnost ODS!

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

In reply to by SaturniN (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale pražské povstání.

Průměrný počet slepic: 3.6 (23 hlasů)

Hitler, to byl přece vůdce Němců, ale Stalin, to byl masový vrah!

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

francouzský válečný dokument o zvěrstvech zfanatizovaných Němců. Žádní nacisti, ale Němci. Asi holt ve Francii nemají Hřiby.
Hodinu před tím šel na ČT02 švédský film o špionech. Co si tam dovolili říkat o CIA, to jsem valil bulvy. To snad dramaturgii ČT uteklo a asi si to tam někdo odnese.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

že si v ČT09 spočítali, jaká bude sledovanost ve dvě ráno a mají čárku za "vyváženost". V osm večer tam pro zachování nestrannosti budou nějací krystlíci a scallopi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)

Nebo tam zas nějaký Svěrák-Rozkladač rozkládal režim zevnitř.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Jeden dokument natočila německá televize o tom, jak Američané s Brity ovlivňovali veřejné mínění ve Švédsku proti Sovětskému svazu za premiérování Olafa Palmeho tím, že inscenovali domělé vstupy sovětských ponorek do švédských výsostných vod.
K tomu je i odborný článek:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02684527.2012.699294?scroll…
Druhý je vícedílný francouzký dokument od Einsatzgruppen na Východě. Cca 3000 členů Einsatzgruppen povraždilo cca 2 mil. civilistů, převážně velmi bestiálním způsobem. Bylo to více lidí a bestiálněji, než v koncentračních táborech. V 50. letech už dostávali bývalí členové einsatzgruppen zaměstnání u německých bezpečnostních sil.¨
https://www.youtube.com/watch?v=qigGJPBLuN8
https://www.youtube.com/watch?v=WTVNZ34L2AI
https://www.youtube.com/watch?v=tCaitnQm0WU

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zuřiví bakalháři vyrazili pod rouškou noci na zteč. Strachem o prémie? Strachem z umístění na nástěnce hanby v agentuře? Zlobou ke svobodnému prostoru, který tak nenávidí? Náhradou za ochablé údy? Všechno dohromady? Ale žene je to pěkně:-)))
Dobrá práce, pane vidláku!

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

pomocí zrádců z nás udělal kolonii s levnou pracovní silou. Vyhrál studenou válku a přepisuje historii v přímém přenosu, ani se nemusí ohlížet na miliony pamětníků.
Dálnice na východ jsou polořeny v Polsku, Polsko kupuje břidlicový plyn z USA a všechno je zdánlivě v pořádku. Populace se debilizuje a jediné, so se nedaří, je tmavnutí Slovanů a Hunů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

generací našich předků by měly každého děsit. Kyvadlo dějin je blízko krajní polohy. Bělobrádkové, Hermani, Fialové, Hřibi taky jedou na tygru, jako Babiš. Všichni dojedou. Třeba i ten virus pomůže, když Blaník nefunguje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Němci vraždili národy podle plánu jako celky. 200 000 pražských němců hajlovalo na náměstí jsko jeden muž. Proto je v pořádku posuzovat národ vrahů jako celek a netrestat jen pár jednotlivců. Byl někdo potrestán za vraždy 360 000 našich spoluobčanů?
Je vystěhování páté kolony do své pravlasti trestem za tolik vražd? Proč není adorování potomků vrahů vlastizradou?

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

Je to sice vrcholně politicky nekorektní, ale ANO. Kolektivní vina existuje!

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na konci každé války, ten který prohrál platil reparace, takže celý národ se na ně musel složit, takže kolektivní trest. To jen za havloidů prý nic takového neexistovalo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Je mi líto, ale máte pravdu. A na pravdu v této době nikdo nedbá, takže dnešní vlastizrádci fungují pro vlastizrádce dřívější....

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

i my si musíme uvědomit, že historicky budeme nést i my kolektivní vinu za to, co jsme tady dopustili, a za to, co se potom stane. A zase nastoupí nové Houby a budou hlásat to svoji upravenou pravdu. No snad někde v archivu najdou zastrcenou kopii Kydů a pochopí, že ani v tech dávných dobách to nebylo jednobarevné.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

No ano. Přiznávám jsem neschopna odporu proti tomu, co se děje a tedy vinna. A nic na tom nemění skutečnost, že jsem si viny vědoma.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Když doktoři nebudou mít z testů na koroñáka dostatečně tučný zisk, nebudou testovat.
Připadám si jako rukojmí. Děkujeme, odejděte.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

kteří jsou v podstatě stejní nádeníci,jako ostatní zaměstnanci nebo o manažerech, kteří rozhodují a dosazených na základě ...

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

plné zprávy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

dovolte, abych se takové nádeničině mírně pousmála....
Otevřou oči, až budou obyčejnými pacienty, či důchodci, tedy běžnými občany.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Jako najímaní na den práce a za pár stovek denně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět úsměv číslo deset - zpracovávala jsem daňovou evidenci nějakému tomu doktorovi, tak o oněch pás stovkách denně vím své.
Nicméně - některé jsou skutečně zasloužené a takoví nenaříkají, jak trpí málem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

PCR testy na koronavirus pro samoplátce, které potřebují například pendleři, by podle něj mohly ještě zlevnit. Současná maximální cena stanovená ministerstvem zdravotnictví je 1 756 korun, ta je však podle nemocnic a laboratoří příliš nízká, některé proto přestanou službu nabízet.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/andrej-babis-rozhovor-koronavirus-ma…
Za maximální možnou cenu 1674 korun od pátku provádí testy na přítomnost nového koronaviru většina nemocnic. Nemocnice v Klatovech, Domažlicích a Kroměříži ale považují cenový strop pro samoplátce nařízený ministerstvem za nízký, a s testováním proto končí. Jihočeské nemocnice zase uvedly, že nezmění ceny testů. Účtují si za ně 2600 korun. Tvrdí, že za cenu 1756 korun, kterou nařizuje ministerstvo zdravotnictví, nejsou schopny službu nabízet. Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

něco víc než 100 Euro.

Zatím bez slepic

Některé laboratoře i za 30 E, v průměru za 60 E.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Tak a teď to ještě přepočteme na naše platy.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ti s otlačenými a zapařenými obličeji pod maskami, co berou nezasloužené peníze a spí se sestřičkami při noční službě?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Když se porovnávají příjmy s výdaji, tak se dají měnit obě čísla, že?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Městskou knihovnu mám asi padesát kroků od bytu, Studijní a vědeckou (tedy "lepší", za časů mého mládí nazývané "vědárna")) asi tak sto padesát.
Do té Městské chodím velmi často (třeba i si jen přečíst noviny), do té "vědecké" jen občas, když potřebuji něco méně dostupného.
Ale kolem obou těchto knihoven projdu obvykle několikrát denně (vedle městské je jedna z blízkých kaváren, vedle vědecké pizzerie, vinný bar, kavárna a vinotéka/bar a kolem sady, takže trasy mých cest jistě chápete).

Tolik na vysvětlenou a nyní k věci:
Intuitivně si dělám obrázek, kdo do těch knihoven chodí.
Do Městské lidé 40, nebo ještě spíš 50+, a nejvíc asi senioři jako já. Ti měli takové ty "Buzuluky do Prahy" ve škole povinné, což je pěkně sralo. Takže příklon k literatuře z opačné strany fronty má svoji (dočasnou) logiku. Knihy ála "US Army" jsou u nás dost frekventované, ale to je zcela pochopitelná lokální úchylka a také důsledek jejich nedostupnosti v letech "první čtenářské vlny" (do puberty, druhá vlna je po odchodu do důchodu).
Mladého člověka/studenta jsem v Městské knihovně snad ještě neviděl.

Ve Vědecké je tomu spíše naopak (trochu nadsázka), spousta mladých lidí. Evidentně studentů, samá skripta, učebnice a tak. O skladbě jejich výpůjček nemám samozřejmě přesnou představu, obrázek si dělám podle vnuků, jejich děvčat, spolužáků, kamarádů. Oni totiž krásnou literaturu prakticky nečtou, navíc "první čtenářskou vlnu" mají už za sebou, ač se skoro vůbec nedostavila. Teď něco dohánějí před maturitou. Nečtou ani faktografii (s výjimkou učebnic, viz výše) a o dějinách mají naprosto mlhavé představy, které čerpají z YT, z TV a ze scifi filmů.
Marná snaha dělat jim občas amatérskou přednášku, z čehož se staly chvíle neformálních kvízů pod heslem "dědo, zajisté víš....?" (a děda dost většinou ví).
Historii moc neznají a je jim to celkem fuk, myslím si. Vraždění za II.války je dnešním dvacetiletým stejně vzdálené, jako to z války třicetileté. Nejspíš i stejně málo pochopitelné, protože "vraždění" je přece hlavně střílečka v počítači a ta nebolí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

vašeho textu probíhají u nás naprosto stejně.

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

jsem třikrát tak dlouho na světě jako ty.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Sob (neověřeno)

Trvalý odkaz

nasoukáno v hlavě ze školního věku, který jaksi skončil v mých osmnácti. Živil jsem se sám už před maturitou a do školy zašel občas pokecat...

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Naše školy ještě nescalloply. A další generace na tom bude ještě hůř, podle všeho.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Naší budoucností jsou scallopové. Jestli jsou Rusové a jejich tajné služby dost škodolibí, nebudou tomu procesu debilizace vůbec bránit. Takoví jako Novotný, Hřib, Kolář, scallop jim zajistí, že ČR jako potenciální protivník nebude existovat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vítejte, Gerde, už tu po vás byla sháňka, měl jste absenci. Tak pozor na trestné body....!
:-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Děkuji za uvítání. :-)
Držel jsem solidárně karanténu s Hřibem, Kolářem a Novotným, co se schovávají před ricinovým agentem z Ruska. :-)

Odešla mně baterie u počítače. V době koronaviru. Když otevřeli kamenné obchody, jal jsem se shánět. Electroworld, Datart, Alza. Obrovské plochy narvané zbožím naprosto k ničemu. Baterie nevedou vůbec. Až se mně podařilo dostat k funkčnímu kompu a baterii si najít v jednom e-shopu a objednat. Přišla teprve včera, vystál jsem si s hadrem přes ústa frontu na poště a večer pak zapojil.

Jako omluvu nabízím živé jezevce. :-) Vzpomínáte, jak jsem Vám nabízel práci na utužení těla v lese? Tak jsem se dostal do míst, kde má jezevec svůj hrad. Klidně bych jej tam nechal žít, ale až bude pozemek za oplocenkou, asi by se nedostal k mladým. No ale když jsem se přiblížil až na 10 metrů od jeho nory, najednou to v křoví začalo rachotit, jakoby tam bachyně měla mladé. Za chvíli se ozval rachot, jako kdyby se křovím valil vlak. Zmizel v dáli a za chvíli tam byl zas. Opakováno několikrát. Stěhovala mladé.
A jak dát jezevci najevo, že je jeho nora objevena a aby si mladé raději odstěhoval? Je nutné se mu do nory vymočit. A do dvou dalších východů taky. Ale kdybyste měl o jezevce zájem, jezevec chodí zcela pravidelně po stejné trase a přesně na čas. Chytneme jej a můžete jej chovat v sadech u knihovny. Bude chodit do kavárny a pizzérie. :-)

Kdybych měl baterii, mohli jsme jezevce pochytat a vypustit u pomníku v Plzni v době, kdy tam politici pokládali květiny, :-)

Kromě toho tam taky pobíhá a hraje si párek zajíců. To už je třetí zaječí pár, co si mě prohlédl v lese a usoudil, že je nedohoním a ani se nenamáhal přede mnou utéct. Prostě si pomalu odkráčeli. Mají ze mě srandu. :-(

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejdřív jsem myslel, že myslíte "Starého jezevce" a že jste byl v Praze na Hradě...….
Skutečného jezevce jsem v přírodě nikdy neviděl, ale stačí mi v lesích přemnožení kňouři a bachyně. Ty také když se valí lesem, je to jako vlak (nákladní a pořádně rozjetý!).

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)