Společnost bludných kruhů

Autor
Štítky

Jakmile napíšu článek o zemědělství, dotknu se v něm vždycky jen strašně malého okruhu problémů. Dokonce to jde tak daleko, že si vlastně i někdy protiřečím, protože záleží z jakého pohledu se na věc zrovna dívám. Musel bych vydat tisícistránkový svazek, abych alespoň zhruba a stále ještě zběžně popsal současnost našeho zemědělství tak nějak kompletně. 

Chtěl jsem na dnešek napsat nějaký sumář, pokusit se to vzít víc zeširoka, ale od druhého odstavce jsem zase sklouzl k popisování jednoho konkrétního problému, který se mi začal rozpadat na další podproblémy a bylo po přehledu. Zkoušel jsem to asi třikrát, ale pořád to nešlo. Ale uvědomil jsem si jednu věc... 

Vlastně všechno v naší společnosti se pohybuje v bludných kruzích, které se nám nijak nedaří přetnout. 

Dám pár zemědělských příkladů... 

Zemědělec si taktak vydělá a vydělá si jen proto, že pěstuje dokolečka dokola jen to na čem se vydělat dá. A tak máme na polích dokolečka dokola jen těch několik plodin. Zároveň musel zrušit téměř veškerou živočišnou výrobu, protože nedokázal konkurovat velkokapacitním kravínům a vepřínům. Tím pádem se mu zhoršuje půda. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv. To mu dále zhoršuje půdu. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv a navíc musí dále omezit skladbu, protože mu tam už ledacos ani nevyroste. 

Z jiné strany... Roundup je levnější než nafta. Tím pádem se vždycky najde někdo, kdo stříká chemii a neoře. Tím pádem má nejlevnější výrobu. Tím pádem může prodávat levněji a ostatní ho musejí napodobovat. Nakonec všichni dělají zcela v souladu s neviditelnou rukou trhu to nejlevnější. Půda jde do háje, ale nikdo to nedokáže už přerušit. 

Z jiné strany... Udržet krok s legislativou zvládnou jen ti, kdo mají takřka neomezený kredit. Ti co mohouo investovat v miliardách. Ti si také doopravdy sáhnou na nějakou dotaci a jsou schopni při jejím získání nasadit celá právnická oddělení a jsou schopni si pak také obhájit kontrolu. Pokud se investuje v miliardách, tak si taková akciovka se správní radou a generálním ředitelem v čele velmi dobře posichrují, aby se taková investice vrátila i kdyby měli uplatit celý parlament napříč i podél. Kdo má miliady na investice do skleníků a vepřínů, ten má i miliony na úplatky. 

Z jiné strany... Ve všech zemích EU je zemědělství dotované. My máme levnější pracovní sílu a jsme kreativnější. Ze strany Západu je obrovský tlak, aby se naše dotace nedostaly na jejich úroveň. To by nám neuměli konkurovat. Proto budou v Německu dotace vždycky vyšší než u nás. Tím pádem nikdy nebudeme mít zemědělství jako oni. Budeme konkurovat velikostí a nízkými náklady a nikdy nerozdělíme pole na malé štráfky, které vypadají tak hezky v Esterajchu. 

Z jiné strany... Podle pravidel WTO se obchoduje i s obilnými komoditami. Cenu v podstatě tvoří čínský hlad a americké a ruské přebytky. Jestli je u nás sucho nebo mokro, jestli jsou hnojiva drahá nebo levná, to je burziánům v Rotterdammu poněkud jedno. Stát s tím podle mezinárodních smluv nesmí nic dělat. Maximálně to dotovat, což znamená futrovat penězi něco, co nikdy nefungovalo a ani s penězi fungovat nebude. 

Z jiné strany... Ať děláte cokoliv, vždycky proti vám někdo protestuje. Pokud ořete, tak ničíte to, co má být permakultura. Pokud sypete umělá hnojiva a děláte postřiky, tak se všechno snažíte otrávit. Pokud máte pěníze na ten vepřín, tak to zase bude smrdět. Pokud máte nějakou náhodou hnůj, tak na vás volají policajty, že to smrdí. Inu rozhozeno po poli, to je slušný smrad. Pokud aplikujete vápno, zase prášíte. Pokud odvážíte z pole, tak zase překážíte dopravě. Pokud stavíte skleníky s uzavřeným cyklem vody bez pesticidů, dělají problémy proti záborům půdy nebo si stěžují na noční svícení. Ať děláte cokoliv a jakkoliv, všechno je špatně. 

Z jiné strany... Máme sucho, proto se málo urodí. Nevyděláte, ale očekává se od vás že budete se suchem bojovat. Vy nemáte z čeho. Tak nebojujete. Tím se sucho zhoršuje. Zase vyděláte míň. Zase máte menší možnost bojovat se suchem a zase vás to nutí nějak očůrat, aby jste poplatil náklady. 

Jediný, kdo se nebrání, je příroda. Ta nedemonstruje, ta nekřičí v médiích. Ta nedává prohlášení ani o drancujících zemědělcích, ani o ekodebilech. Ta prostě přijme situaci tak jak je. Přírodě nevadí, že děláme poušť. Ona ji jen osídlí. Jí nevadí suchopár.  Ona na něj umístí to, co tam přežije.  Půda si nestěžuje, půda nenadává, půda nemá zastoupení v parlamentu. 

Pokud byste se stali ministrem zemědělství, nejspíš nebudete mít šanci cokoliv udělat. Ať k tomu přistoupíte z kterékoliv strany, vždycky něco porušíte, někoho naštvete, vždycky půjdete proti zájmům někoho mocného. Zemědělství má přesah do průmyslu, zdravotnictví i do zahraniční politiky. Dnešní stav je takový proto, že je jediný možný. Všechno ostatní je proti někomu nebo něčemu.  A každý zásah, každý pokus o nápravu vždycky začne zdražením potravin. Čím větší pokus o nápravu, tím větší zdražení, tím víc vztyčený prst z EU, Německa a dalších velkých států. Tím větší mručení od velkopodnikatelů a vlastně i od malých zemědělců, protože jedni v tom mají spousty peněz a druzí už nemají žádné peníze. 

Všechno co se dneska děje, jsou jen kosmetická opatření. Zákaz roundupu je už vykompenzován výrobou jiných totálních herbicidů. Zákaz nějakého silného pesticidu je kompenzován častějším stříkáním jiného jedu. Kejda se dá lépe prodat do bioplynové elektrány než ji házet na pole, což smrdí  a lidi si pak stěžují. 

Není to jen zemědělství, Podobně bludné kruhy máme i s průmyslem, zdravotnictvím a dalšími oblastmi lidského života. Vlastně máme podobně bludné kruhy i s parnerskými vztahy, rozvody, pořizováním dětí, prostě se vším. Podobně bludné kruhy mají i církve - žádné majetkové vyrovnání je neposunulo ani o píď k lepší budoucnosti. Spíš naopak a brzy budou zkoušet žádat o další peníze. 

Já jako Vidlák z toho nevidím žádné východisko, než padnutí na hubu. Až se prostě neurodí a všichni tak jako tak zkrachují, až budou pole tak ztěžká, že je kořeny prostě neprorazí, až se potraviny zdraží z nedostatku samy o sobě, až zkrachují oligarchické skleníky, protože na to stejně nikdo nebude mít peníze... pak se možná něco napraví. Ale předtím budou celkem spolehlivě hory mrtvol. 

Sám sice propaguju drobnou vidláckou zemědělskou malovýrobu a samozásobitelství  - a narozdíl od redaktorů serverů jako je Ekolist a podobně to doopravdy dělám. Ale aby se to někde projevilo, musely by takových vidláků být statisíce. Půl milionu vidláků - deset procent pracujících, to by už možná něco znamenalo.

Teď jsme svým způsobem spokojení, protože náš trh není nasycen a prodáme kdykoliv jakékoliv množství potravin které vypěstujeme... Pro případné sledující čučkaře hlásím, že já nikdy nic neprodal ani nedal a všechno jsem vždycky sežral sám. 

Kdyby na to došlo, zřejmě by všichni vidláci v republice uživili jedno okresní město. Nic víc. 

Na druhou stranu - buržoazie také zbohatla vedle šlechty až ji dokonce v bohatství předběhla a díky tomu se domohla i politických práv. A přitom byla dlouho pod rozlišovací úroveň grófů, baronů a lordů. Dlouho byli jako habry ve smrkovém lese. Taktak živořili. Ale natahovali kořeny, vymýšleli jak vyžít z toho mála co jim zůstalo. A pak šlechtické stromy padly a buržoazie prakticky okamžitě vyplnila prostor. 

Vlastně v tom je můj jediný optimismus. Že svojí vidláckou činností tvořím zárodky případné budoucnosti. Jsou malé, zcela pod rozlišovací schopností. Ostatně malý habr v lese se nikdy nedostal na lesníkův soupis k využití a pokácení. Jeho zužitkování se vlastně ani nevyplatilo. 

Věřím, že totéž dělá i hodně dalších lidí. Znám lidi co šijí středověké boty, protože jen ty si někdo koupí. Ale kdyby na to přišlo, ušili by i normální boty. Leckterá holka umí se šicím strojem. Předvedly to na rouškách. Je to malý zárodek... ale když půjde všechno do háje, bude šicí stroj obrovské bohatství. Pistole sice dokáže lecos vynutit, ale nedokáže nic vytvořit. Pistolník Calvera ze sedmi statečných je nereálná fikce...  Ve skutečnosti budou pistolníci svoje vidláky střežit, protože vidláci jim zařídí jídlo. Bude to pro obě strany lepší než trvalý boj a intriky. 

Každá malá dílna, každé políčko, každý malotraktor, každá skutečná schopnost a znalost bude mít jednou obrovskou cenu. Až všechno padne na hubu, bude se počítat jen to, co doopravdy máme doma. Žádné papírky ani úpisy. Jen to, co tu doopravdy zbude, s čím budeme umět zacházet.

Já dělám do zemědělství. Celkem to umím a ledacos na to mám. To bude moje parketa.  Pusťte se také do něčeho. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

vidlačení je pořízení a hlavně udržení skotu, bez kterého to asi moc nepůjde.
Viz dnešní Zakarpatská Ukrajina. Kam se hneš, tam je kráva.
U nás něco takového prostě neprojde.
Když moje tetka dostala dopis z finančáku s výčtem nezaplacených daní, o kterých pochopitelně ani nevěděla, že existují, a v nichž hrály prim nezdaněné příjmy za prodej skotu na jatka, jednoduše odvedla tele z chléva k sousedce a chlév zavřela.
Už do něj nikdy nevstoupila.
Podotýkám, že tetka byla obyčená starobní důchodkyně a vykrmování dobytka na jateční váhu měla spíše jako náročný koníček, než jako zdroj přivýdělku...
Pak přestala jíst léky na vysoký tlak a do roka a do dne byla na prkně...

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám dnes 17000 kroků za Dakrem FD3-500.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

stará hnusná polská kurva z plastu a s nulovou výdrží. Upřímnou soustrast.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

do roviny a vyžehlím terén i s trávou vysokou 1m, za brumlání motoru 105 dB. Dělám ve dne. V noci běhám.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Nemám plot, kam bych ho vytřel, ani stodolu. Je toho 1,3 litru. Do sběrného dvora je ho škoda.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

povinen odebírat olej zpět. Ale v praxi jsem to ještě nezažil.
Najdi si "svého" zákazníka. Odebraný olej spálí v pecu. Anebo si takový pec udělej sám, není to nic těžkého.
Já dávám všecko kámošovi, který bere oleje i z okolních servisů a vytápí s tím rodinný dům. Pochopitelně že načerno, bo krásná, chytrá a mladá EU pece na vyjeté oleje zakázala. Kdo to kdy viděl, aby si lidi topili zadarmo.
Asi tak před 20 lety se to dalo koupit běžně ve Viadrusu. Celý ten ansámbl se namontoval místo dvířek do kamen. Složil se normálně oheň a pak se to jen pustilo a čerpadlo rozprašovalo vyjeté oleje do žároviště. Ale chlapi to mají i na samospád.
Pokud nechceš nic takového řešit, udělej to jako já s pucvolem (pro ostatní - pucvol je čisticí vlna, která není ani čisticí, ani vlna. Jsou to staré mastné hadry z dílny). Když mám roztopený pec, sem tam přihodím do ohňa jeden mastný hadr. Pokud hadrem neudusíš oheň, nedýmí to, ani to nesmrdí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Ještě je jedna varianta a la piliny. PET lahvi se uřízne vršek, dno se naplní pilinami nebo barevnými letáky. Do nich se přileje něco vyjetého oleje zhruba 1 dcl na lahev, hodí do kamen. Šamot to vydrží a je jen třeba dát pozor na sklo ve dvířkách (lahev s pilinami posunout co nejvíce dozadu topeniště), popř. dvířka zakrýt plechem (ale aby se nedotýkal skla).

Průměrný počet slepic: 3 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pálit petky není moc dobrý nápad.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bezdomovci se pálením PET lahví zahřívají. Dokonce si je odnáší rovnou z kontejnerů na plasty, občas i s tím kontejnerem..

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

smrad a "přátelské" produkty hoření...
Klidně si tím topte i v obýváku, ode mě jste daleko...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Topím dřevem, mám jej hodně a vyjetý olej nemám žádný. Ale sousedé tak topí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

PET je polyethylentetraftalát a stejně jako polyethylen obsahuje v molekule pouze uhlík, vodík a kyslík, a pokud už něco při teplotách v kamnech vzniká, tak v podstatně totéž, co při nedokonalém spalování např. dřeva.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ne-éé.
Když už, tak ten hampejz cpát do kelímků z voskovaného papíru.
Jenže kde je vzít a nekrást...
Ale jak jsem psal, kamna na vyjetý olej nedají moc práce a pokud člověk není líný přizvednout kanystr s "palivem", není ani potřeba elektrický pohon na tlakování. Pokud je vyjetý olej moc hustý, postačí jej naředit obyč naftou.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Vy neznáte cikánské brikety? To se dají piliny prolité olejem do plata na vajíčka a pak se to dá ve sklepě i štosovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

a doufám, že výrazně prosvítí zdejší bystřinu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zavazuje....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

V práci puožívme balící folie a papírové role. Z obojího zbude papírová tlustostěnná trubka. Házím je do bedny a když jich je dost, odvezu je domů. Z obou stran je přelepím papírem (raději tlustším) a pak le přeříznu na půl. Vzniknou na jedné straně uzavřené válce.
Ve velkém kýblu rozmíchám stavebním míchadlem uhelný prach (zbytek na dně sklepa - vždy tak za 3-4 roky), piliny po řezání suchého dřeva a vodu s panákem stavební disperze. Je to trochu pracné, ale synové se aspoň nenudí u počítače :-).
Do trubky se to kydne a kouskem pebného kulatého špalíku a kladiva se to natlačí. A nechá se to na slunci uschout (nemusí uschnout dokonale). Když je olej (u mě je to hlavně z kuchyně), dá se do suché brikety nacucat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Ach jo, dislektické překlepy.
Je jedno jestli píšu ručně nebo na klávesnici, udělám je stejně a stejné.
Když to chci perfektní, abyh to po sobě 2x přečetl...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Znova o rozdělování a panování. Roztrhnout život na primitivní biologické potřeby. Lidi vyhnat k ponkům, blboně do kanclů nebo do zlodějských přepážek a shánět pro takové žrádlo a kydat jim hnůj. A gdákat celé dny o tem, že byl jejich hnůj řádně zdaněn. Že byl použit k růstu hádépé. Vymyslet jim zásluhy a chránit to za§konem. blbnout jejich potomky a vysvětlovat jim ve školách, že kráva je fialová a že umění namalovat torzo slepice v plastovém obale je taky prodejní artikl.

Základem života je pestrost. Pestrost se nemusí hnojit ani po ní jezdit traktorem a prodávat to na burzách. Taková pestrost je schopna dávat mnohem víc životní energie. To je síla, kerá se blboňům v krámě neprodává. Proto lidi žerou víc a jen na sebe nabalujou hmotu bez živy. Sou tlustý nebo vypadaj jako hnusný flašky nebo rovnou kuželky.

A kuželky volí jejich prznitele a slibotechny, že se jednou budou mít eště lépe.
Nechápou, že sklady sou plný žrádla bez živy, ale že voni ani na to nemaj ty bankocetle. Mnoho lidí má problém se dneska prostě zdravě nažrat, ale žerou k temu patáky. Automobilky vybrábějí roky na sklad, ale voni na to nemaj ty bankocetle. Obchody sou jako plný, ale kokoti na to nemaj zas ty bankocetle a tupani si na to pučují eště u lichvářů. A stát to podporuje všema daněma, dotacema a obrátkovýma zlodějinama. A někeří blboni sou schopni žvanit vo tem, že na to maj furt, že si na to doma u windousovýho počítača levou zadní vydělaj, stačí jim na to pré malíček. A imbecilové temu tleskaj jako v národním divadle.

Dokud se bude vo těchto záležitostech trousit natrávené moudro ze septiku nebo z hnojišťa, nezmění se vůbec nic. Bude to jen horší, dokud vás to každýho nestiskne pod krkem osobně.

Nepomůže příštipkařit, jako taloši na turistické zóně, gde tepou podrážky, patlají sošky nebo prodávaj chobotnice. A nedělejme z předků imbecily co běhali v pyžamech po poli a pěstovali len a pohanku a bydleli v dřevěnicích deset krát deset metrů na hliněných základech. A přestaňme čumět na západ jako by byl gdy živej z vlastní práce. Jediné co pomůže a pokud prozřetelnost dá je, že vrchnost bude muset navalit zpět podíly na půdě po předcích, navalí podíl na rozpočtu, gde si sami natiskneme bankocetle, kolik jich bude potřeba na vybudování našeho obslužného průmyslu a budeme o tem spolurozhodovat pésemně, každej svým rovným podílem, věcně a potřebně, co je potřeba. NE, gdo, ale co. NE o kom se bude žvanit, ale o čem se budou potřeby sečítat. Hotové.

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

mám po předcích rýsovací desku, jasanovou, s hřebenovým posuvem, ručně kovaným. Mám i pauzák, tuž a žiletku. I rotringy a štádlery. A logáro. Všechno funkční, to je jedna ze základní potřeb. Mám i kosy od 60 do 130cm, mám kovadliinu, kladiva, babky. Nemám výheň. Ale sehnal jsem litinový kotlík s 3nožkou. Mám vodu, dřevo, nástroje a ruce. A hlavu na jídlo a umím hodně nasrat. Vedle mě je neprůchodný les, jehož majitel je za louží. Mám zpřízněné duše. Až vypnou internet a elektriku, pojedu postaru.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

asi 50 stromů, sázených před 29 lety po hranici pozemku. Švestkovou alej, taky 50. Jabloňový sad. Budu sadit modříny a habry. Ořechy na topení... žádné uhlí-ořech2, ale pravé; Mars, Bohumil a místní. A hlavně mám obzor s cestou. Obzorová čára - neprojdeš, psal F. A. Elstner. Na dně údolí potůček. Srnčí, prasata. Ti chodí do lískovýcv habřin na lanýže. Mám kunu a kuna ví - to psal Jiří dědeček z penklubu. Mám teplo a vím, jak ho udělat. Můžu ho vyměñovat za jiné potřeby, které tu nerostou. Mám jednu blbou vlastnost - baví mě práce, i ta, která není vidět.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

A štěstí, chlapče, máš?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Co je štěstí?
Muška jenom zlatá,
která za večera kol tvé hlavy chvátá;
oblétá ti skráně,
v kadeři se kryje,
v dlaně hlavu skládáš,
ruka utlačí je.
Štěstí jako rosa
na květech se skvěje,
ale bludná noha
náhle zašlápne je;
zašlápnuto vzdechne,
v oblacích se tratí,
snad se jinovatkou
na tvou kadeř vrátí...

(pachatel - Áda Hejduků)

No, kadeře jsou už dávno v prdeli...
jinovatka, nejinovatka...
A to štěstí - tak středně na ježka, jak se kdysi říkávalo...
... mohlo být ještě hůř...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

když se při požáru nikomu nic nestalo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Nuže, chybí už jen vlastnit to kulaté razítko a papaláše mít uvázaný u boudy.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

to se lvíčkem, číslem a jménem. To ale nebude ono.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

jasně, se 458 se svět asi ovládnout nedá...

Zatím bez slepic

Hmm,
pěstovat ořechy na topení mě už taky napadlo :-) teoreticky.
Nikdy jsem ale nepočítal spotřebu (kolik kwh dá vzrostlý ořešák při dobré úrodě).
Viděl jsem na vesnici lidi, kteří mají krásné obrovské ořešáky a ořechy rozdávají nebo nevědí co s nimi...
Kolik by člověk potřeboval stromů aby ořechy pokryl cca 1/3 roční spotřeby dřeva ?

Předpokládám kamna se šnekovým podáváním ("automat" vlastní konstrukce).
Viděl jsem to na severní moravě, pálili pecky které zbyly po zkapalněných švestkách z obrovského sadu...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

velikost uhlí.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

velikost uhlí
----
Vím, vím :-)
Jen mi Ládíkova zmínka o pěstování ořechů na topení připoměla mé teoretické úvahy...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ono opravdu jde o úhel pohledu.
Když jsem jako předškolák sedával s dědem na studni tak mi děd rád vyprávěl: " Jsem sedlák a všichni tvoji předkové byli sedláci. Tvůj táta už je "družstevník". A čím bys chtěl být ty? Dedo, já bysem chtěl byt tym letcem. Ale to se musíš dobře učit. Ale, já budu, dedo. Tak se dobře uč až pudeš do školy a až budeš tým letcem, tak zaletuješ rýny na baráku, už to všade teče. Děd dobře věděl, že pilotem být nemohu.
No, a když už budeš tým letcem tak se nestyď za své předky. Víš, sedláci vyrábějí z hnoje chléb. Ti co se sedláctví posmívají umí tak akorát vyrobit z chleba hnůj.

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

protože to napíšu, co nás čeká.. Na to není potřeba být velkým mudrcem, ekonomem, vedcem nebo nedej bože politikem. Chce to mít selský rozum a umět počítat do dvou
Je to v zadeli, bludnych kruhů přibývá a my u toho ještě hykame štěstím, jak jsme odrbali přírodu. Neodrbali děti 🚸, vydrbali jsme sami se sebou. Jenomže není v kurzu se umět zamyslet tak nějak kvantove nad těmi kvanty hovadin, které z namysleneho blbeho tvora homo sapiens vypadly. Bijeme se v prsa, co jsme dnes rano našli za perfektní řešení těch včerejších chujovin, co z nás vypadly.
Nejlepší, pravda trochu neekl přirovnání je rakovina. 60let vyrvavaji vědci o tom, že jsou pár hodin od vynalezeni toho jediného správného léku. Hovno s přehazovačkou. Pokud se nezjistí příčina, není jak léčit. Ale ty prachy, co těm vědcům narveme do chrtanu už nespocitame. Žijí si krásně z toho slibu, i když moc dobře ví, že nic nenajdou. Je to jen výhodný byznys se strachem.
A teď to, kvůli čemu se zase začnete osivat, ale je to nasnadě. Překročili jsme bod, ze kterého není návratu podle našeho gusta. Chtěli bychom se po jakémsi koronaku vrátit 🔙 do dob, kdy zase bude vše postaru. Naše krásné staré jistoty a pozitiva. Zapomeňme na to, game is over. Příroda si narozdil od nás s rakovinou homo sapiens poradí na doby raz, dva. Jsme opravdu vprdeli přátelé a dobře si zapamatujme, jak už zde několikrát správně napsal nejen vidlak, toho svého nejbližšího vidlaka, který nás na první měsíce "uživí". Když budeme ucenlivi necháme ho, aby nás to naučil.
A pak bude hodně času a místa a vůle třeba si povykladat o těch potřebách. Nebude to složité, vyplynou z kontextu a budou logicky nabihat.
Jenom ten zpusob, jak to nastane se nebude líbit. Ale pro ty , co přežijí, to bude jasný signál, že začít se bude muset trochu jinak a lépe. A nebude asi ani potřeba zapomenout na všechno to, co jsme dosud vymysleli. Jenom budeme používat to dobré jako inteligentní tvor, a ne jak dnes, tedy jak nemyslici hovada. A v tom je ta pozitivní budoucnost, která nás čeká, tedy ty, kteří se do ní dostanou. Což jsme vlastně všichni, akorát někteří budou mít jiný "obleček".
Bude to chtít ještě chvilku pevné nervy, protože na dně je hodně sracek, které jsme doteď nepoznali. Všechno je ale jednou poprvé a ty srajdy jsou naše, tak nad nimi neohrnujme frnaky, ale pripravme se na to, že je někteří z nás vykydame i pro ty další generace.
Kdo se bude moci jako my pochlubit tím, že jsme žili v té době, kdy se to nutně podelalo, a dávali jsme to dohromady? Atlantida, římská říše a jiné civilizace nepadaj na ústa tak často. A tak se mnozí z nás dostanou třeba i do budoucích učebnic dějepisu jako ti, kteří ten vykolejeny 🚂 posadili zase na koleje, které pro změnu nevedou jenom do zase jiné rici.

Průměrný počet slepic: 3.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

roste na nich závojenka podtrnka i májovka. Mám bludný kámen, souvek, z růžové žuly, od ledovce. Přiletěl mi bludný balón se zprávou z Holandska, se studenou frontou. Možná mám i bludné proudy. Ale hlavně mám bludy a těm vdechuju život.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

špatná zábava.
Člověk si připadá normálně a navíc tráví smysluplně svůj čas...

https://media1.mypage.cz/images/media1:4dc5b09b48f24.jpg/487_cervena_L…

Něco takového jsme s klukem za měsíc stvořili z hromady šrotu.
Jede, svítí, troubí, brzdí, dá se to znova postavit na značky.
Obtížně zničitelný kus železa. a hliníku, plasty takřka žádné.

Náš bludný kruh...

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

A kolik náhradních dílů člověka se vyrobí, když se to s ní neumí !

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

No, kdybyste se chtěl opravdu pobavit, napsal bych vám, jak jsem hned na začátku let devadesátých "testoval" pro pořad "Pozor, zákruta!" prototyp motocyklu ČZ Cagiva Blues (125 ccm) a jak to dopadlo.
On by mi to sice Čmoud náramně zkritizoval (protože mě má rád, on je takový laskavý jedinec)), ale já bych to risknul.
Vidlák by to mohl zařadit do nové rubriky "Život tropí hlouposti".
:-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když vám něco kritizuju, tak protože to je nějaká pitomost, jako třeba s tou rakovinou. Až budete psát něco poučnýho, budu se od vás učit.

Rakovina se nedostává z dobrého bydla, ať jsem laskavej nebo zlej, ať to hlásáte vy nebo někdo jinej.

Tam venku je nějakej svět. Podle toho jaký nesmysly z vás občas padaj, tak moc reality neunesete. Vytvořil jste si nějakej svět a donutil okolí, aby s váma hrálo hru. Jenže tady jste mimo svět, co ovládáte, a najednou si s některejma věcma nevíte rady, protože vaše metody na internetu nefungujou.

Co si představujete? Že přestanu myslet a začnu tleskat každý pitomině, která z vás vypadne, jen proto, že vypadla zrovna z vás? Já nejsem ani váš zaměstnanec, ani váš dodavatel, ani váš věřitel, ani člen vaší rodiny. Nic po vás nechci, nic z vás nemám. - Komunikace probíhá po netu, takže nemůžete používat fyzické zastrašování, ať už jste velký hromotluk nebo malý psycho, ani své konexe. - To je výhoda, kterou vaše okolí nemá a tak se musej přizpůsobit a třeba vám i lhát, aby s váma vydrželi.

Silně pochybuju, že si celé vaše okolí myslí, že se rakovina dostává z toho, že máte všechno. Jen vám to odkejvaj a pomyslej si, že jste pako.

Bushovi seniorovi skončilo presidentský období a začal prohrávat v golfu. Hádejte proč. Oni ho jaksi jeho podřízení nechávali vyhrávat. On na to během svého prezidentování nepřišel, tak "moc" tomu golfu rozuměl.

Kde se bere ta dnešní "rozdělená" společnost? - Inu kavárna byla schopná uštěkat, ušikanovat a zlikvidovat každý veřejný odpor, každou kritiku, myslela si, jak to ví nejlíp a najednou zjistila, že si lidi v tajných volbách radši zvolili Zemana a Zeman nehraje hru kavárny, ale svoji, a oni nemaj jak to zastavit a lidi se tím škodolibě bavěj.

Kdyby nelikvidovali svobodnou debatu, tak by věděli dopředu, jak si na tom stojej.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Ale že jste se zase rozvášnil.
:-)
Já za to fakt nemůžu, že jste pořád nasranej.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

vám vynadám do mizerů.

Btw. jestli to je ta, co myslím, je to asi nejpovedenější design na jakože české motce.

https://www.motorkari.cz/clanky/veterani/cz-cagiva-roadster-2t-a-4t-his…

Dokonce jsem před třemi lety těžce váhal, jestli si ji nemám za tehdy pakatelní částku koupit. Dnes jsou ceny z říše snů a navíc tyhle motky jednoduše nejsou...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Nádhera, takovou má tatínek. Stále jí udržuje. Hodně jsme na ní spolu najzdili.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Nechci být zlý, ale když má člověk všechno, měl by dát bacha. Aby neměl třeba i rakovinu....

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rada nad zlato.

Všichni, co maj rakovinu, teď konečně vědí, že si měli dávat bacha. Třeba ta 14 letá holka od známejch. Určitě si málo myla ruce, nenosila čepici, nezdravila sousedy dost hlasitě, nejspíš už objevovala masturbaci a prásk ho, hned měla rakovinu kosti.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)