Důchody

Autor
Štítky

Bude-li některý z progresivních yuppies (young urban progresive people) opět nadávat na důchodce, co mu svými vysokými důchody užírají příspěvky státu a překáží mu při nákupech, měli bychom mít možnost ukázat, že je zoufale neinformován.

Většina čísel je uvedena zde  https://socialnipolitika.eu/2020/02/cesko-dava-na-socialni-ochranu-mensi-podil-hdp-nez-polsko-madarsko-nebo-slovensko/

Stručně jen vypíchnu hlavní údaje. Takže jak jsme na tom?

Parametr (2018)

Podíl ČR z % HDP

Průměr EU 27 z % HDP

Důchody

7,4

10,4

Zdravotnictví

7,6

7,1

Školství celkem

4,0

4,6                                                        

-          základní

            0,8

               1,5

-          střední

            1,9

               2,2

-          vysoké školy

            1,3

               1,6

 

Ve 2018 putovalo v ČR do sociální oblasti 640 mld. Kč, zdravotnictví 405 mld. Kč, ekonomických záležitostí 320 mld. Kč, vzdělávání 247 mld. Kč, bydlení a společenská infrastruktura 42 mld. Kč, životní prostředí 46 mld. Kč a obrana 47 mld. Kč.

Důchody jsou oproti průměru EU podfinancované a měly by být o 40% vyšší, aby byly na úrovni průměru EU.

Ve zdravotnictví je v porovnání s průměrem EU peněz dostatek. Zlepšení financování zdravotnictví leží čistě uvnitř celého systému zdravotnictví a peníze je nutné hledat uvnitř.

Školství – zdroje ukazují, že podfinancované jsou základní školy a měly by mít skoro dvojnásobek současných peněz. Zatímco středním školám by pomohlo přidání 8% současných prostředků a vysokým školám by pomohlo zachování současných prostředků, ale omezení počtu škol.

Závěrem, peněz je v systému veřejných rozpočtů dostatek, jen nejsou efektivně využívány a dotují to také důchodci. A to o hodně více, než by měli. Za celých 30 let byli nemilosrdně odřeni asociálními vládami. Všemi.

 

Jestliže je nyní průměrný důchod 14 397 Kč, měl by ve skutečnosti být 20 233 Kč, aby se dostal alespoň na průměr EU v % HDP. 10,4% HDP. Každý důchodce je měsíčně odírán o 5 836 Kč vládou. Pak jej odírají ještě jiní, vyčíslení bude dále.

Kam peníze získané vládou mizí? Není jich zase tak málo, ale politici je přidělili jiným skupinám obyvatel.

Do budoucna čekejme zvýšení daní z nemovitostí, na jejichž navýšení neskutečně tlačí OECD, MMF a Světová banka. Asi od sebe opisují, protože v každém jejich doporučení je zvýšit majetkové daně. Neberou ale nikdy do úvahy, že zde někde peníze mizí a pracující lidé nebo důchodci je nemají.

Nízká průměrná mzda je ale z důvodu, že se ČR stala kolonií a neuvěřitelně obrovské částky odtékají do mateřských firem.

Zatímco HDP ČR je 91% průměru EU (stav před koronavirem), platy jsou 2-3x nižší.

Výkonu ČR dle HDP na hlavu by odpovídala průměrná mzda 71 643 Kč místo současné 31 851 Kč a průměrný důchod 45 510 Kč místo současných 14 397 Kč. Za rozdíl v důchodu mezi skutečností 14 397 Kč a tím (45 510 Kč), co by měl důchodce opravdu dostat dle HDP, za 5 836 Kč mohou čeští politici a za 25 277 Kč status ČR coby kolonie EU.

Tolik totiž důchodci měsíčně přispívají na zloděje podporované politiky ČR a na nadnárodní koncerny coby kolonie EU.

Až zaměstnanec dostane na účet výplatu, nebo důchodce důchod od státu, nechť si uvědomí, jakou částkou sponzoruje všechny ty v původní EU-15 (teď po odchodu Velké Británie EU-14), kdo mu vyčítají nedostatek evropských hodnot. Ono se dost dobře hlásá všemožná humanita, když jim ji sponzoruje někdo jiný. Třeba český zaměstnanec nebo důchodce.

Jedinými, kdo neplatí jsou buď živnostníci nebo příjemci dávek. Od příjemců dávek nic nelze dostat, leda jim omezit přiznané dávky. Tak se vláda zaměřuje na živnostníky a doufá, že z nich nějaké peníze dostane. Marná snaha. Větší efekt by přineslo zaměřit se na odliv peněz z ČR. Ale žádný politik nebude brojit proti jeho sponzorům. Takže náprava byť mírná se konat nebude.

 

Další odkazy

https://www.trexima.cz/aktualita/4-procenta-hdp-cesko-dava-na-vzdelavani-mene-nez-je-prumer-oecd

https://www.investujeme.cz/clanky/prumerny-duchod-cr-2020/

https://www.finance.cz/509221-prumerna-mzda-vyssi-nez-100-tisic-kc/

https://www.finance.cz/519126-prumerna-mzda-2019-cr-eu-nemecko-rakousko/

 

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cesko-dohani-zapad-potrvzuji-data-oecd-v-hdp-na-hlavu-poprve/r~44d0e3daee7a11e9a24cac1f6b220ee8/

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

malé důchody. Psával Pocestný.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

11.2.2020 | #Pojištěnci
ČR nepotřebuje jen komisi pro důchody, ale i pro zdravotnictví

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by TO (neověřeno)

Trvalý odkaz

erárem darované prašule pumpovat ven ze systému. Neboli jak je beztrestně odklonit. Na dělný lid musí být přísnost a už tak jsou ti hajzli lopaťáčtí rozežraní, až hanba.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Problémem současného průběžného důchodového systému je až perverzní nespravedlnost.

Je to totiž systém "solidární". Tedy, ti, kdož zemřou před nástupem do důchodu, či těsně poté, tito "dárci" financují důchody těch, kteří žijí dále. Jistě, ve výpočtech to neuvidíš, ale předpokládáme-li jeden balík peněz pro důchodce, pak více živých znamená méně peněz na osobu.

Žijící jsou tak štastni dvakrát. Jednak žijí, a za druhé dostávají peníze na úkor rodin těch, co již zemřeli.
Naopak rodiny časně zemřelých jsou na tom špatně dvakrát. Jejich rodič či partner nežije, a byť on celý život cpal peníze do systému, jsou tyto vniveč a oni nedostanu nic.

Průměrný počet slepic: 2.3 (26 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

se dožiju data, ke kterému svou penzi dočerpám? Elektrické křeslo? Rána kalačem do hlavy? Zgranulovat na futro pro psy a ryby? Firmy živící se poskytováním důchodů na zásluhovém principu určitě nejsou grupou milosrdných bratří, nýbrž obchodníky toho nejhrubšího zrna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Životní minimum aneb přípěvek na živobytí.

Ostatně, takováto změna by nešla udělat pro současné důchodce, ba ani pro ty, co se důchodu blíží. Očekával by se jiný přístup k úsporám na stíří a na ty musí mít člověk čas.

Průměrný počet slepic: 1.4 (16 hlasů)

Životní minimum je podíl na neprodejné půdě, podíl na rozpočtu a podíl na rozhodování celé země. To je kua minimum.

A co máme?

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

životním minimu je dosti velká skupina důchodců již nyní. Někteří dokonce pod ním. A tvrzení, že si měli více vydělat, spořit, blablabla, neberu.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

bylo by nefér něco takového chtít po současných důchodcích.
Ovšem po mladých se to chtít může

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

kolik asi by měli ti mladí vydělat a jak by měli rozložit svou útratu, aby mohli vydělat na - dejme tomu - 20 let sladkého nicnedělání ve starobáku.
A pokud to spočtete, poprosil bych ještě nástin mechanizmu, jak ušetřené finance zhodnotit alespoň na úroveň inflace. Zde si dovolím zadat parametr - moje manželka vydělávala před 30 a více lety 1 800 Kč netto, což je dnes v podstatě denní mzda lépe placených lopat. To by znamenalo za třicet let zdvacetinásobit hodnotu prvních vkladů do spořicího systému.
Kupředu, večer se na vás mrknu, jak vám jdou počty.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

protože odpověď je snadná - našetřit, třeba inapůjčovat, nakoupit v 90-kách zemědělskou půdu a jiné nemovistosti

Ale není to fér, po bitvě je každý generálem

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

zajištění budoucnosti jste se rázem dostal na majetkové spekulace. Neboli na neopakovatelné možnosti, které se rozhodně nenabízejí každé generaci. Nemluvě o skutečnosti, že je nad slunce jasné, že na pozemkových spekulacích MUSÍ někdo prodělat, pokud mám jí, coby spekulant, vygenerovat zisk, který mi zabezpečí slušnou životní úroveň minimálně na dvacet let.
Děkuji, to radši ten "žebrácký" a "nespravedlivý" důchod od Babiše. Přijít v šedesáti na to, že jsem prošustroval všechny prachy, které jsem si čtyřicet let utrhoval od huby, takový dobrodruh fakt nejsem. Opravdu mne nevzrušuje představa, že bych měl za nějakých pět let somrovat na parkáči před Kauflandem a číhat, jestli na mne někdo nepoštval fízly (teď jsem se tam odsud vrátil, byli jsme s klukem provětrat motorky, dal jsem dvěma bezďákům pajdu na krabicák).

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Představa, že všichni potenciální důchodci zamlada nakoupí pozemky, které na stáří se ziskem prodají, je nereálná.

Jednak se musí starat o děti a jednak pozemky k mání není kde brát. Už dnes je nabídka mizivá. A pokud to udělá více lidí, cena pozemků bude astronomická, takže na to potenciální důchodci nebudou mít. A díky přepálené ceně na prodeji později nevydělají. Navíc, nikde není záruka, že koupený stavební pozemek v novém územáku bude zastavitelný. A když si představíme to množství blokovaných pozemků na dlouhá desetiletí , tak se stejně musí zastavit trh. A nebude se stavět, obdělávat půda...
Je to nesmysl.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

3860.- Kč/měs. pro rok 2020.
Do loňského prosince to bylo cca 3400.- Kč/měs.
To ovšem platí pouze pro prokazateně zcela osamělého člověka. Jakmile jsou v domásnosti dva, ŽM toho druhého už je jen 3550.- Kč/měs. (třetího 3200.- Kč).

Jak by si měli na stáří spořit pošťáci a další poslíčci, pokladní, pečovatelky, skladníci a další statisíce vykonavatelů "prekérních" povolání?
Kapík je totiž na jednu stranu nutně potřebuje, ale na druhou stranu jim nechce za práci platit ani o korunu víc než stačí sotva na úhradu nejzákladnějších lidských potřeb nutných pro zachování schopnosti pracovat.

Zajisté se i k Vám doneslo, že efektivní penzijní spoření začíná na částce 5000.- Kč/měs. po dobu nejméně 30ti let (za předpokladu, že nebudete čerpat déle než 20 let a že "Váš" fond nebude vytunelován).
To je docela citelná suma i pro člověka, který má měsícně 30K+ netto. Pro člověka s 15-20K netto je 5K zcela nemyslitelná částka; a cokoli nižšího jsou vyhozené peníze.
Co navrhnete?

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

pak z čeho se sakra ty důchody vyplácejí ?
Mluvítě o tom, jak je těžké současně spořit, a zároveň platit sociální. Ano, takový přechod by byl průšvih.

Průměrný počet slepic: 1.7 (7 hlasů)

Nějak se zapomíná, že zde za dobu 30 let zcela zmizel majetek za cca. 4 biliony Kč, pak je tu státní dluh 1 786,4 mld. Kč a navíc se stát uvázal v břemena dalších dluhů na další roky (např. předání církevního majetku). Peněz na důchody zde bylo a je strašlivě moc! Stačí je jen chtít dohledat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

"Firmy živící se poskytováním důchodů na zásluhovém principu určitě nejsou grupou milosrdných bratří, nýbrž obchodníky toho nejhrubšího zrna."
Souhlas

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

No u těch důchodů jsi tak trochu zapomněl, že to je průběžný systém, tedy to "spravedlnosti" tzapočítej, že někdo má jenom jedno nebo vůbec žádné dítě a pak bere důchod... Za komunistů jsi myslím od 27 nebo 29? Platil vyšší daně, jako bezdětný, Klaus to zrušil, do Klause se z důchodového neplatili důchody těch co do něj neodváděli atd.

Ty nechápeš princip "solidárních systémů", teď stejnou logiku použij na zdravotní pojištění ;) To by mě zajímalo jak se tam popereš "perverzní nespravedlností", kdy někdo odvádí je zdraví celý život a pak ho přejede v 50letech auto...

Za mě, s toho co jsi napsal je krásná ukázak nulového pochopení, solidárního průběžného systému a připomínámi to až moc diskusu co měli piráti na fóru, tam taky enchápali průběžnost a solidárnost ;)

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

Piráti se chovají podle hesla, že sytý hladovému nevěří. Dokud do systému více přispívají, než čerpají, je podle nich nespravedliví, protože značná část pirátů jsou sobci. a za svou největší potíž považují ty starší generace, které jim brání ve vytvoření nové krásné společnosti. A zapomínají na všechny generace před nimi, že nežijí v chatrči jak Africe a nepasou kozy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Tak o zdravotním jsem se snad s tagusem hádal před lety.

Ani, přesvědčil mě, že na vážné choroby a úrazy by být měl. Prstě doktoři se na někom učit musí. Ovšem léčení bagatelních chorob by si měl každý platit sám.

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já komentuju princip, aby jsi vysvetloval a komentoval, ty odpovidas na nazor ano/ne, takze doporucuju navic, chapani psaneho textu a odpovidat na to co je otazka ;)

Je tezke, pak diskutovat, kdyz me druhy rika "nesouhlasim se systeme", ale kdyz ten druhy ukaze, ze ho nechape, tak jak ho mam brat vazne, ze to co rika je na zaklade faktu a ne pohadek ze skoleni...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

daně. Neprduch s malým důchodem živoří. Výjimkou jsou špidlové.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

o vdovském/vdoveckém, sirotčím či invalidním důchodu?

Právě vdovské a sirotčí důchody jsou vypláceny pozůstalým po časně zemřelých.
Takže peníze vniveč nepřicházejí.

Průběžák má jiný problém.
Začínají ho zatěžovat ti, co dlouhodobě platili do společné hromady minimum v domnění, jak skvěle voj...li "stát". A když nadešel čas, kdy už fyzicky/mentálně/kombinovaně nestíhají své podnikání, s hrůzou zišťují, že vochcali tak maximálně sebe a chodí na ÚP somrovat o příspěvek na bydlení. Protože z důchodu kolem 5000.- Kč/měs. nelze vyžít. Pokud si ze "zoptimalizovaných" příjmů neodkládali do záložny nebo do štrozoku, je jejich perspektivou doživotní buřtguláš se suchým chlebem; když nepřijdou o střechu nad hlavou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

Výplata vdovského/vdoveckého důchodu náleží standardně po dobu jednoho roku od smrti manžela/manželky.

1 rok. S tímto vážně chcete argumentovat ?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

spočtěte sirotčí. Tam to dělá zhruba osmu na nezaopatřené dítě.
Znám jednou řízka, který studoval do šestadvaceti a ani pak neměl žádnou školu dodělanou. Tam bych viděl obrovské rezervy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

... pobírám do dneška; jenom když jsem ještě hákoval, tak jsem měl ten důchod 5000 Kč, v důchodu mi ho zkouhli na 1500 Kč. Protože jsem přesluhoval půl roku a oni mi důchod spočítali ke dni nároku, tak jsem státu dlužil najednou hned 20000 Kč, které mi strhli z účtu ! To bylo ještě za Kalouska !

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

dělný lid musí být přísnost.
Si teď názorně představte, jak byste mohl volit Babiše, kdyby vám Kraďousek tu penzi po nebožce nechal...
No fuj!!!

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Kecas, precti si zakon, ten se pobira pokud clovek je vic jak jeden rok pred duchodem, jinak ho mas dozivotne :D cHlape, co si precist zakon nez zanes psat pohadky?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to opravdu neuvěřitelný

Devadesát procent blboňů žije z nanicovaté "práce" do keré se honí jako pudlíci z módního salónu. Nevím jak to mám říct, ale je mě z teho totálanál šoufl. To snad ani není možný jak lidi zimbecilněli a eště ty kecy kolem. Už ani nemám sílu to nějak argumentovat. Takových je tady hafo. Cokoli by donutilo podělanýho spisovatele si pěstovat mrkev je nedemosgrátické. Cokoliv donutí podržtašku a zaprodance pustit se ryta je nedemosgrátické. Je teho fakt strašně moc, nemám ani náladu na ty ohraný gryndy. Tak mi polibte a dětě klidně do prdele a můžete se spolehnout, že vás z ní tahat nebudu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

vaše komentáře o blboních, co se honí jak pudlíci a mají Potřeby. Vyplývá z nich, že vy sám jste výjimka, a na živobytí své i své případné rodiny, si vyděláváte pouze činností, která je čistou zábavou, děláte ji jen když se vám chce, na nikom nejste závislý ani v nejmenším a všechny můžete kdykoli poslat do prdele.Třeba byste mohl poradit těm 90%, co dělají špatně...

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

kráva, že se taky honím furt do práce, byť jsem liška a ne pudlík. Abych mohla do módního salónu. Protože jinak bych mohla jít třeba do ... ;o)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Kydech.
Máme tu lišku, která není liškou, protože je ve skutečnosti krávou.
To nemá chybu.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Za současný stav poděkujte germánům, pro které jsme už přes 1000 let jen kolonie z východu a jen díky remcání počesku/moravsku nejsme 17 a 18 spolková země. Alespoň tu nebudeme mít za 50 let chalifát, pokud si teda nebudeme volit kolaborantské kurvy jako dosud.

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

Vychází Slunce nad kolonií
otroci s chutí banány jí.
Někteří šacují popelnice,
volají lokajsky nice! nice!

Jiní volají gutn ták
Helmute pusť mi magneťák
anebo jiný flašinet
anebo mi zapni net.
Potřebuji mít informaci
kdy budou zkoušky přijímací
na místo lokaje a pucfleka.
Z Berlína muezín haleká.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

opravdu nemá chybu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Je to skutečně tak, Germáni mají v plánu spolknout - přidružit území ČR jako dvě spolkové země, Čechy a Moravu se zbytkem Slezska. Na Poláky si zatím netroufnou. A proto podporují snahy Sudetoněmeckého landsmanschaftu. To je v menším měřítku, ve větším chtějí celou Evropu prostřednictvím IV. euroříše národa německého nazývané EU. Stačí počkat jednu generaci a Germáni budou mít starosti, aby si udrželi dosavadní Bundesrepublik a nestali se otroky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Omlouvám se Gerde,ale Česko jako další spolková země Německa, to je dle mne naprostý nesmysl!Proč by nám mělo Německo zajišťovat stejný servis a standard jaké mají ostatní spolkové země??Forma PROTEKTORÁTU je přece naprosto ideální a tak to taky bude i do budoucna!

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

sami proti sobě, kdyby v Čechistánu zaváděli své zákony a nařízení. Takhle jim slejvové - (otroci, anebo Slované - čtenář nechť si vybere dle svého naturelu) vyklopí daleko více. A soudruh Dojčer může tvrdě řídit svůj podnik hezky ze závětří bez možnosti otravování nablblých ouřadů vymáhajících zabezpečení lopat dle dojčerských zákonů.
Měl jsem tu čes na vlastní kůži zažít v Jihlavě. Před rakouským zaměstnavatelem panáčkovali v nerozborné jednotě zaměstnanci, ouřadové z magistrátu, soudruzi z inspekce práce, kovo - odboráři na ředitelství v Práglu a soudruzi poslanci. Nikdy bych nevěřil, jak rychle se změní zákoník práce v cár papíru.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

Mohu potvrdit Targova slova. Pan podnikatel i jeho synek, co roznášel syfilis po jihlavských diskotékách jsou dosud v širokém okolí Jihlavy pojmem.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

To není vysvětlitelné logikou, ale tisíciletým puzením na východ. Neboli Drang nach Osten.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Gerde, to je nádherný, jemný a elegantní výraz! Navíc vyjadřuje objektivní stav: "My za to nemůžeme, nás to prostě tím východním směrem pudí."
Dramg nach Osten zní vedle toho tak ošklivě a agresívně ... :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

nikoli DraMg.

Zatím bez slepic

Gerde, tomu co jste napsal skutečně věříte ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Běží jako chrti
od zrození k smrti
vítěz bere důchod
radosti dá průchod:
ráno nejdu na šichtu
dobelhám se na šlichtu
do armády spásy.
Vypadly mi vlasy
visí ze mě kůže
nevoním jak růže
rychle tasím bagr
jako celý lágr.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Článek shrnul skutečnosti, a to je vždy dobře.

Byl vznesen odsudek průběžného systém. No budiž. Je převeliká škoda, že krom kritiky kritik nenašel sílu navrhnout systém jiný a patrně i lepší.

On totiž každý systém bude nějak nespravedlivý, ale, průběžný systém funguje a jako bonus se nedá politicky ani ekonomicky jinak vytěžit. To je špatně a zase jen špatně. Co se nedá demokratickou cestou rozkrást je fuj a musí být naprosto liberální cestou zrušeno.

Byl jsem svědkem, kdy jedna příbuzná manželky se upoutala na druhý důchodový dobrovolný pilíř, a přispívala si tam na důchod měsíční částkou asi 600,-Kč. Pro tuto nebohou příbuznou bylo vysvobození, že byl zrušen. Ta nešťastnice by měla asi důchod v řádu jednotek tisíců měsíčně. Husa!!!

Píši to pro ilustraci toho jak by to asi vypadalo u fondového systému, pokud by nebyl, jako bonus, rozkraden.
Pár pomatenců si myslí, že když není průběžný systém schopen dodat patřičný objem finančních prostředků, tak fondový by je dodal. Nějak postranně věří, že případné důchodové fondy by byly schopny podojit firmy v portfoliu fondu lépe než současní akcionáři. Takového pitomce je třeba ze současného systému vyčlenit a umožnit mu finanční léčbu dle jeho představ.

Byly ustanoveny mnohé komise k důchodovému systém, dokonce snad působí neviditelné i dnes a výsledky jsou spíš žalostné než použitelné. Ona totiž žádná komise není schopna najít cestu jak do jakéhokoli důchodového systému nalít víc peněz. Ona je to pověstná kvadratura kruhu. Kdekoli vezmou nějaké peníze, tak zase budou řvát jiní, že tam chybí.

Jsou zásadně jen a jen dvě cesty jak důchodový účet vylepšit.

-Musí se zmenšit stát a po současné pandemii bude nutné k tomuto přistoupit nehledě na důchody. Tudíž za současného stavu ani tato úspora důchodům nepomůže.
-Pohlídat si peníze které odtékají z našeho ekonomického prostoru.

No, Čmoude, těším na tvoje rozsáhlé nic neříkající prázdné plky!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)

Pane věštec.
Přesně napsané,hledá se možnost,jak z tohoto průběžného systému vytáhnout nemalou částku pro vyvolené.
Proto se hledá systém,jak dostat od lidí více peněz do důchodových fondů.
Už když se zaváděl ten druhý pilíř,Kalousek mluvil o tom,že tyto peníze použije na státní dluhopisy,ale co bude za dvacet let,to nikdo neví.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

tak jako první přijdou skučet ku branám ministerstva financí ti, co po něm nejhlasitěji volají.
Jsou to totiž právě oni, kdo momentálně nejvíc čerpají všemožné podpory, dotace, garancě, granty a úlevy. A unisono permanentně řvou, že to je furt málo.

"Zmenšit stát" znamená především definitivní privatizaci - tedy komercializaci - či úplnou likvidaci školství, zdravotnictví a socpéče, ale také privatizaci - tedy komercializaci - nebo likvidaci dalších veřejných služeb - technické infrastruktury, bezpečnosti a administrativy (vědomě vynechávám "justici").
Což znamená cestu do USA v kombinaci s rovníkovou Afrikou.
A zase jako první přijdou skučet ti, co teď přispívají do společné kasy minimem a nejvíc volají po "zmenšení státu".

Kapík se nám totiž prapodivně zvrtnul v komík pro vybrané skupiny a laissez faire pro ostatní.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Občane nemaťte lidi. Zmenšení státu neznamená to co píšete.
Aby byl stát státem, musí!!!! zastávat alespoň základní funkce a ty jsou obrana vnější(vojsko) vnitřní(policie), zdravotní a sociální (krom jiného i ty důchody). Jinak je nám stát k ničemu.
Jsou samozřejmě snahy některou část zprivatizovat. USA náš vzor. Pokud kdokoli o toto usiluje, je třeba jej samozřejmě demokraticky utratit.
Zmenšení státu je zkratka pro zmenšení jeho administrativní náročnosti. Pokud někdo shledává spásu v digitalizaci, pak jej ujišťuji, že digitalizace vede vždy k nárůstu administrativy u státu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Souhlasím s tím, že "digitalizace" je černá díra neobyčejných rozměrů, jejímž důsledkem zpomalení práce a nárůst objemu "papírování". Zažil jsem to na vlastní kůži.

"papírování" obecně lze omezit jen tak, že budete roboticky přidělovat puašální částku bez ohledu na proměnné. Nebo stejně roboticky a bez ohledu na proměnné vyřizovat všechny nezbytné úkony.
Což ale v reálu není možné, protože pak by většinu eráru spotřebovala "justice", u níž by končily všechny důsledky takové automatizace.
Ale i kdyby automatizace administrativy nějak fungovala a dokázala zpracovat proměnné, většinu eráru by spotřebovali ajťáci udržující ji v chodu a spravující proměnné.
V devadesátkách existoval jistý Václav Peřich, který tehdy přišel s nápadem, že veškerá finanční kontrola by mohla a měla být digitalizována. Výsledkem mělo být zrušení všech úrovní kontroly prováděné lidmi a jedna velká mašina, která by to všechno přechroustala. Měl to i dost detailně propracované - teoreticky. Pak mu ale bylo spočítáno, kolik by stáli ajťáci obsluhující tu mašinu a korigující proměnné; a bylo po digitalizaci.
Dokud stát vybírá pníze na zajištění veřejných služeb a tyto služby zajišťuje, MUSÍ to administrovat. Jestliže na ty služby pouze vybírá a pak peníze posílá privátním subjektům (jmenovitě socslužby), pak to MUSÍ administrovat o to víc. A pokud jsou podmínky pro poskytnutí/financování služby natolik proměnlivé, že ji MUSÍ spravovat lidé, pak ty lidi MUSÍ erár mít a zaplatit je.
"Malý stát" je chiméra. Perpetuum mobile.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)