Už se stalo

Autor
Štítky

Andrej Babiš chce řídit stát jako firmu. Dones omílané klišé jeho politických začátků. Klišé po všech stránkách, protože nemá žádnou vypovídací hodnotu. Z Andrejových následných komentářů nikdy nevyplynulo nic konkrétního, jak by to mělo fungovat. Myslím, že o to také nikdy nešlo. Bylo to jen klasická marketingová fráze, která měla poukázat na to, že stát je těžkopádný, pomalý a naopak soukromý byznys je mnohem pružnější a druhý nejbohatší oligarcha naší země právě tuto pružnost přenese do politiky. Nikdy za tím nebylo nic víc a vlastně ani nemohlo. 

Na druhou stranu, šlo o frázi přinejmenším dvojsečnou. Od první minuty byla používána proti Babišovi a různé moudré a pomazané hlavy na základě svých vývodů dokazovaly, proč se stát jako firma řídit nedá. Kdykoliv se Babiš projevil autoritativně (nebo autoritářsky), okamžitě mu omlátili o hlavu, že takhle to může mít u sebe v koncernu, ale ne na ministerstvu. 

Navíc se začalo víc mluvit o korporátním podnikání = osekat náklady = dovézt mongoly a ukrajince = nechat je makat 16 hodin denně = snížit ceny = zlikvidovat konkurenci = zvýšit tržní podíl = skupovat zadlužené podniky = být podnikatelským žralokem. Ne, že by to jiní dělali jinak, ale každopádně z marketingového hlediska se heslo o řízení státu jako firmy vymklo z rukou a žije si svým vlastním životem. 

Asi nejvíc soudnosti projevili normální voliči občané, kteří se nenechali zatáhnout o diskuse o ničem a brali to heslo tak jak bylo myšleno - Veĺký Bocián míní v politice využít své zkušenosti z byznysu. Tečka. Myslím, že i sám Andrej zjistil už dávno limity svého byznysového přístupu a z korporátního řízení mu v politice zůstalo jen pár možností. 

Jednak je zvyklý brzo vstávat a dlouho pracovat, takže je co do rychlosti vyjednávání a hledání možností zdaleka nejrychlejší. Ne, není nejlepší, ani nedělá nejméně chyb, ale rozhodně je rychlý, což vyvažuje i leckteré chyby. 

Dále bez problémů mění včerejší rozhodnutí, pokud usoudí, že musí. Nic si nedělá z toho, jak to bude vypadat. Novináři v jednom kuse omílají, jak chaotická jsou třeba rozhodování o koronakrizi, ale ve skutečnosti nejde ani tak o chaos jako o korigování. Navíc se zdá, že to voliči Babišovi celkem žerou a novinářům ne. 

A do třetice - nastrkává za sebe manažery, které královsky odměňuje za jejich roli obětních kozlů. Adam Vojtěch toho budiž zářným příkladem. Stejně tak se vsadím, že podobné to bylo s Ťokem, Kremlíkem i Šlechtovou. Možná jednou zjistíme, že kinderministr zdravotnictví je v balíku podobně jako Standa Gross, ale nikdo ho nepopotahuje a on si na Maledivách užívá od svých čtyřiceti let dobře honorovaný důchod. 

Asi by se daly najít i další korporátní fígle, ale myslím, že výše ty výše uvedené postačí k vysvětlení babišovy voličské obliby a politické schopnosti, kdy přes všechny průsery předbíhá ostatní politická uskupení o dvě délky. 

Zároveň se mi zdá, že i to řízení státu jako firmy už Andrej dotáhl takřka do konce. Postačila k tomu čínská breberka a faktická slabost soukromého sektoru. Včerejší podnikatelé, kteří stát k ničemu nepotřebují a chtějí jeho zmenšení jsou rádi, když si sáhnou na covid programy. Zdeněk Pohlreich, který ještě nedávno radil venkovským hospodským, jak mají vést byznys, je ve srabu a vůbec není jisté, jestli jeho Café Imperial přežije. 

Prakticky všichni herci, hérečky, zpěváci a další žijí ze státních divadel, bo ta soukromá jsou v koncích a nemají ani na provoz ani na nájem. A pokud někde přežili, tak opět jen díky penězům od státu. Logika věci říká, že je u nás o dost víc umělců, než státních peněz na kulturu a Česká televize všechny nezaměstná. Takže se brzy začnou potápět navzájem formou různých udání, že nejsou dostatečně pravdoláskařsky pravověrní.  

Po celé republice jsou tisíce firem, které mají zaměstnance na nějaké formě kurcarbajtu, ať už se to jmenuje jakkoliv. Součástí všech těch programů jsou i paragrafy, které se musely podnikatelským šíbrům řádně zajídat. Stát je najednou nejen poskytovatelem sociálních dávek, ale i podnikatelských dávek a žebračenek všeho druhu a hodně moc lidí i podniků je de facto závislých na tom, jak se Andrej vyspí a co vyjedná s Hamáčkem a Vojtou Filipem. 

Najednou je to Babiš, kdo drží břitvu na tepně pilotům, autobusákům, hoteliérům, autoprůmyslu, hercům, zpěvákům i dirigentům. Ne, nemá pod kontrolou všechno a všechny, ale asi bychom se divili, kdyby to někdo vyčíslil, jak se od loňska změnila situace. 

Mám dokonce pocit, že není úplně náhoda, že Minář a spol. přestali demonstrovat a v podstatě hodně zkrotli. Babišovi stačí, aby někde na vládě omezil dostatečně počet lidí na veřejných akcích a všichni herci jsou na dlažbě. Motlová zase bude sedět v supermarketu místo aby fotila prádlo. Stejně tak stačí, aby se podobná opatření vztáhla i na natáčení filmů a herec bude zase synonymum pro hlad. Dneska je vše otevřené a volné, stačí jedno odpoledne na vládě a zítra jsou všichni namydlení. 

Navíc všichni ti Prymulové a Maďarové moc chtějí další opatření a roušky. Andrej je spíš brzdí než povzbuzuje. Stačí se ztotožnit s jejich "odborným názorem" a libovolný obor zkrachuje. To je ohromná moc, která se nedá srovnat s volbami. Někdo bude dělat potíže ať už oprávněně nebo neoprávněně a ejhle... peníze došly. 

Všimněte si, že jediné rezistentní oblasti jsou zase na vesnicích. Vysmívané hospody čtvrté cenové přežily díky rozvozu jídla. Přežili skuteční malí živnostníci, kteří si nikdy nesáhli na dotaci a jsou zvyklí počítat s nejhorším. Ti, kteří doopravdy měli zlaté ruce nebo bystrou hlavu, ti mají pořád víc zakázek, než jsou schopni zvládnout. Lidi na vesnicích vysadili víc brambor, omezili dovolené a i když sem tam někdo přišel o práci, vlastně se nemají o moc hůř.  Vesnice si jede po svém. Smůlu mají kafírníci ovšem v tom, že vesnice proti Andrejovi celkem nic nemá. Kavárenský boj za demokracii teď alespoň dostane nový náboj. Už to není bezpečné a peněz za to moc nebude. 

Nastává nám pomalu podzim. Za měsíc či dva se ukáže, jak moc šla ekonomika do kopru a hlavně se ukáže, jestli je koroňáček už celkem neškodná nepříjemnost, nebo jestli začne kvalitně kosit. Jisté ovšem je, že za posledních třicet let neměl nikdy jeden politik tolik moci, vlivu i možností jako má dneska Andrej Babiš. 

Dnešní článek není žádnou oslavou našeho premiérského oligarchy. Jen suše konstatuji, co má Andrejko v ruce a troufám si tvrdit, že teprve teď uvidíme, jak to chodí v takové hodně velké firmě, kde se šéfovi odporuje jen na vlastní nebezpečí. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (121 hlas)

Komentáře

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

otevřít si soukromou tiskárnu peněz. A ne tajnou, ale normálně na ičo. Na živnosťáku jsou i takové kusy, které by to povolily. Tiskl bych 2000 a prodával za 1800, nejsem svině.

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)

Ládiku!!!, to je hvězdná úvaha!

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

,,, a tak něco třeba uvedu nepřesně. Bylo to asi tak, že nějaký maník tiskl osmidolarovky a prodával je po dvou dolarech za kus. Policie vyhodnotila "padělky" jako technicky velmi zdařilé, ale nemohla ho obvinit z trestného činu padělání peněz, protože osmidolarovku USA neemitují. Osmidolarovka oficiálně neexistuje a nelze padělat něco co neexistuje. Lidi ji kupovali jako raritu.

Už si nepamatuju, zda to byl smyšlený příběh, nebo byl napsán na základě skutečné události.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Pamatuji vtip, kdy si SNBáci chtěli polepšit a protože mezi sebou měli graficky nadaného, tak vymysleli, že nakreslí falešné peníze. V rámci diskuze řešili, zda nakreslit stokorunu nebo pětistovku (konvalinky na smetaně v té době ještě nebyly v oběhu). Protože stokoruny jim přišly s ohledem na pracnost neefektivní a pětistovky zase moc nápadné při utrácení, rozhodli se pro třístovky. Nadaný nakreslil a řešili, jak ověřit kvalitu výtvoru. Jeden řekl, že jejich náčelník je chytrý, znalý, zkušený a každou lest prokoukne, takže pokud to projde u něj, tak to musí projít všude. Vylosovaný vyrazil k náčelníkovi se žádostí o rozměnění. Vrátil se se slovy: "Je to dobrý, nic nepoznal. Dal mi dvě stopadesátikoruny."

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Nevím, jestli to je pravda či není, ale princip je pravda určitě.

Tohle je banksyho bankovka (umělec, co dělá street artové vtipné malby a podobní věci. Od doby, co podpořil BLM a další neomarxistické píčoviny ho považuji za pako) https://www.google.com/search?q=Banksy+bill&tbm=isch&source=iu&ictx=1&f…

Na té bankovce, co vypadá jako normální desetilibrovka je místo královny Princezna Diana a nápis je místo Bank of England Banksy of England. Takže ho nestíhali.

Navíc kdo by to dělal, když každá bankovka od něj má cenu větší než 10 liber. Navíc se ty jeho "padělky" padělají.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Některé finanční struktury vážně uvažují o denominaci měn. První by měla proběhnout v USA, tj. škrtnou se 2 nuly na všem. Jenom účetní problém, ale tím se dosáhne snížení dluhu 100x, snížení závazků 100x, prakticky likvidací dolarů v zahraničí a další velmi příznivé efekty pro USA. Američané nemají žádné úspory, takže tato účetní operace jim půjde neobyčejně k duhu. Samozřejmě ostatní země včetně nás se musí zúčastnit, jinak by utrpěly touto účetní operací nezvratné škody. Výsledkem bude opět USA at first a jakási další přechodná stabilizace světového finančního systému. Doplatí na to fiktivní finanční operace, důchodové fondy a všeobecně cenné papíry klesnou hodnotově nejméně 100x. Samozřejmě majitelé amerických dluhopisů budou z ničeho nic mít pohledávky 100x menší, což se asi Číně nebude líbit. Je to realita nebo předem promyšlený hoax, který má testovat svět? Nevím.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale cchápu, proč se rusové a číňani už před časem fofrem začali zbavovat amerických směnek, úpisů a úvěrů....

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

bo řídí sám. Bohužel řídí autíčko v podpalubí Titaniku a třeba Fijala mu ho chce vzít. A piráti z českého Karibýku jim dělají křeny.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

funkci vrchního okopávače a vykřikovače, která na něj aktuálně zbyla. Neschopnějšího kokota - pardon, tentokrát se dokonale hodí slovo kapoun, neboli vykleštěný kikirýkátor - tak tedy neschopnějšícho kapouna, aby jeden světa kraj pohledal. A on to o sobě dobře ví.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

má v Babišově podání jediný základní význam: hospodařit se státními financemi ve prospěch státu, potažmo občanů. Před Babišem probíhaly procesy jinak - státní finance byly nevyčerpatelnou kořistí tradičních politických stran a na ně navázaných politických podnikatelů. To Babiš zásadně změnil a za to mu patří poděkování.

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Babiš přesně ukazuje,jak vypadá USA kapitalismus v praxi a přesně i tak stát dopadne,že budou vydělávat oligarchové,stát bude krvácet.Mám jen dojem,že ten pád Babiš hodně urychlil.Spoléhat na to.že ti malí podnikatelé po vesnicích zachrání republiku,je pod úroveň chápání,vím to moc dobře jak to chodí,že se tem malý uskromní,nebo přežije i ze ztrátou,ale jak dlouho a ta břitva se dá otočit.

Průměrný počet slepic: 3.5 (18 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kapitalismus nám tu zaváděli v devadesátkách.

Babiš ho jen zdědil a ucpával penězovody, za což si vysloužil nehynoucí nenávist kavárny.

Jestli za to chcete někoho vinit, tak se zaměřte na devadesátkové politiky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Pane Čmoud.
Vím dobře,že na Váš rozhled nemám,ale chci jen dodat,že se to teprve teď projevuje,co začal a provedl Klaus st.
O nějakém ucpávání moc nevím,jen si vyšlápl na chuďase.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ukazovali a ukazují od Klause přes Topola, Grosse, Nečase a "nestraníky" až po Babiše. Směřování, vize, mír, růst (vyjma výroby nepotřebného) ... neznámé pojmy.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

kdoví, kam ji strkal.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Ládik!!!
Sice se to říkalo u ministra financí,že šáhnul do státní pokladny a nárazem na dno si zlomil ruku,tak nevím,proč tam šahal Zeman.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

operovali mu ji 2 hodiny v celkové narkóze.

Průměrný počet slepic: 2 (6 hlasů)

v noci čůrat. To je u starých lidí běžné, že si zároveň něco zlomí. Prostata jak panic není na věčné časy a choroba se jmenuje nykturie.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

seriálu, kde stárnoucí hvězda říká:Já noci musím čurat několikrát.
Někdy ani nevstanu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyzera to, ze sa vyznate:-))). Akurat neviem. co ma prostata spolocne s nykturiou.

https://www.wikiskripta.eu/w/Nykturie

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Jsou případy, kdy becherovka i ruce láme.

Průměrný počet slepic: 2.3 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

spíše vypovídá o tom, že šlo o prsty. Někdo mu pošlapal ruce...

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Becherovku Miloš nepije od doby, kdy ji zprivatizoval (rodinné stříbro) Šláfenberg, aby ji obratem ruky prodal frantíkům(Perot).
Miloš dává přednost pravé slivovici a mohu ho potěšit, letošní úroda švestek je náramná, už musím podepírat větve švestek, aby se nezlomily, obtěžkány ovocem.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Konečně nějaká dobrá zpráva... Ne ta o Milošovi, tak o "trnkách".

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale budiž vám to přáno.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

tuny švestek. Nemám tolik beček, ani demižonů.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Taková škoda. U nás švestky pomrzly. 16 stromů - 2 plody. Ps. bečky bych měl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Pronajmout zbytek na samosběr?

Jestli to stojí za to. jestli by se pak nevraceli česat zadarmiko atd.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Okamžitě odeberu, co spadlo na zem. Je to nehynoucí škoda a nebezpečné plýtvání přírodními zdroji. Mě polovinu švestek, těch méně rezistentních, postihla nějaká houbová choroba a než jsem je stihl postříkat nějakým mědňatým přípravkem, úroda je pryč. Je to mimo oblast mého bydliště, takže jsem to v čas nepodchytil. Ládíku, jsme od sebe tak max. 35 km , přijedu a posbírám.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Jelikož včerejší diskuze většinou nikdo nedočítá:
Říkal jsem, že jsem na DI počítal MÚ, které jsou opravdu systémová, nebo lidská chyba.
Tj: 2018: 29; 2019: 28; 2020: 15 (zatím)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Vrabčák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji, takže + - 0,00.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

ze třiceti rovny 15, tak ano. Na dvě desetinná místa.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

to bude jinak, bohužel.
Oni tiše a usilovně pracují - po celé republice zakládají "agitační střediska" a jistě je toho mnohem víc, co dělají. Nepodceňovala bych je - investice se sponzorům přece musí vyplatit.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Uz-i-u-vas-doma-Milion-ch…

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

že z toho mraku už nezaprší.
Potom co ze sebe zdařile několikrát udělali úplný kokoty už na ně není nikdo zvědavej, snad jen místní buňky Top 0,9.

Doba se líně posunuje někam dál...

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Tak nevím, jsou to zárodky "HJ" nebo "LM" ?! Prý bude mít každá skupina svého "vůdce/kyni". No tak to vypadá opravdu jako příprava republiky na převrat ...

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Uvítal by som pokračovanie Admirála Groga.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Nemám (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč? Já v Rusku nebyl a Lenina jsem neviděl.
Po Moskvě netoužím, takhle Bajkal, nebo Kamčatka a stále činné sopky.
nebo toto .
https://im0-tub-ru.yandex.net/i?id=6106212851cb172fd45bcdd4d3177d04&n=13

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Měl jsem to štěstí a byl tam. Hned bych jel znovu...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Já v Rusku byl x-krát a jel bych tam znovu. Ale Moskva i Lenin stačí jen jednou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Nemám (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm.. Potíž je, že to musím napsat, tak to chvíli bude trvat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

psali dopisy domů mazákům zobáci. Nemohl by to dopsat Targus a Vy byste to jenom autorizoval?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

To by ztratilo autenticitu.

Však víte, všechno už tu bylo, jen pohled autora je unikátní.

Jen si počkejte. I ta slivovice potřebuje čas na kvašení. Však to víte líp než já.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A nemohl by to dopsat některý elf dohlížitel? Času mají dost. :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"Hlavně se ukáže, jestli je koroňáček už celkem neškodná nepříjemnost, nebo jestli začne kvalitně kosit." Napsal dnes Vidlák.

Stručně a jasně i pro laiky o aktuálním stavu breberky prof. Václav Hořejší včera v protivládní ČT:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/22041105830…
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/220411058130825…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

viz, výše v diskusi.
Možná povrchní postřeh z důchodcovské procházky kolem trati. Pravidelný nákladní vlak vezoucí nově vyrobená auta ze Škodovky směr SRN začíná mít čím dál víc vagonů.
Místní prodejce Škodovek už má ale provozovnu obloženou neprodanými Octáviemi kombi, jako nedobytnou pevnost.

Takže závěr. Průmysl jede jako motorová myš. Německo se probouzí z recese. Češi ne a nechtějí kupovat zbytné věci, zatím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ten pravidelný vlak je delší, protože už není místo na parkovišti automobilky. Tak jsou auta odeslána do prodejen, aby zabírala místo tam, a cestou na kolejích. Automobilky jedou tka na 60% toho co před krizí a elektrická auta se neprodávají skoro vůbec. Kdo je, chtěl, už si je pořídil, ostatní o ně nestojí. Auta s třílitrovými motory jsou svolávána na opravu kvůli fatálním chybám.
Krize pokračuje a má větší dopady než nám ukazují statistiky ČSÚ, ČNB nebo optimistická prohlášení politiků. Začala už dávno před koronavirem (zhruba v srpnu 2019 tu byly první signály poklesu), koronavirus byl jen další vliv, co tomu dodal.
Teď bude dalším vlivem výsledek amerických prezidentských voleb, které se konají 2. listopadu.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

než parkoviště.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)