Polibek smrti

Autor
Štítky

I já měl pubertální léta. Bylo mi patnáct, spokl jsem veškerou moudrost světa, všemu jsem rozumněl, od všeho jsem měl klíče, klackovatěl jsem a nejhorší na tom všem bylo, že to přišlo ze dne na den. Jeden týden jsem byl hodný maminčin mazánek a o pár dní později jsem měl domova plné zuby a divil jsem se, jak tak hloupí rodiče mohli zplodit tak geniálního syna. 

Velmi těžce to nesla moje maminka. Jsem prvorozený, přede mnou nic podobného nezažila a těžko se s tím vyrovnávala. Táta byl spíš nad věcí, moc se ho to nedotýkalo, protože byl v mládí stejný. Maminka si ale užila svoje. Synáček začal odmlouvat, začal si stavět hlavu  a zkrátka přišla doba, kdy z Janka vyrostl Jano, kterého neohneš mamo. 

Postupně jsme si s maminkou vypracovali takovou tu stoprocentní averzi. Nezáleželo na tom, co druhý říká, ale automaticky to bylo třeba zpochybnit, napadnout a nevěřit tomu. Vůbec nezáleželo na smyslu a nakonec už ani nezáleželo na náladě. Prostě máma něco řekla, bylo zapotřebí to udělat přesně obráceně. Musel jsem se oženit a odstěhovat, aby se tato zvyklost postupně vytratila. Ale i dodnes, dojde-li na vypjatou debatu, musíme si oba dávat pozor, protože velmi rychle sklouzneme k vzájemnému obviňování. 

Proč to všechno píšu... 

Nemáte pocit, že přesně toto máme s většinou mainstreamových médií? Je už vlastně tak nějak jedno, co nám ĆT říká, ale člověk už automaticky čeká nějakou habaďůru. Pokud ČT podpoří nějakého politika, celkem automaticky mu pro nás dává polibek smrti. Pokud nějaké Bakalonoviny chválí Vystrčila, je nejvyšší čas hledat na něm mouchy. 

Nebyli to nakonec vlastně novináři, kteří podobně dali polibek smrti i komunistům před rokem 89? Oni ti Jakešové a Biľakové měli v lecčemž pravdu, ale přežvýkávalo nám to Rudé právo či Československá televize, takže tomu automaticky nikdo nevěřil. Politik měl nějaký názor a novinář ho spolehlivě převyprávěl tak, že jsme si po poslechu automaticky mysleli pravý opak. 

Možná celý plyšák vůbec nepřišel kvůli komunistům, ale jednoduše kvůli redaktorům, kteří stejně jak dneska sežrali všechnu moudrost světa, věděli všechno nejlíp a hrdě se hlásili k tomu, že se Sovětským cvazem půjdeme na věčné časy a nikdy jinak. Oni byli vždycky první v adoraci svého režimu, ale dělali mu medvědí službu. 

Není to dneska stejné? Vlastně se tu nemáme až tak špatně a vsadím se, že mockrát nám i z obrazovky zazní pravda. Ale referují nám o ní individua, která už tolikrát bez uzardění lhala a přesvědčovala nás o jediné pravdě bez alternativy, že už jim teď nevěříme vůbec nic. 

Víte, já osobně jsem se zařekl, že nebudu nikdy volit nikoho, kdo se mnou nemá nic společného. Prostě nebudu volit bohaté doktory nebo podnikatele, ne proto, že by byli špatní, ale prostě proto, že spolu nic nesdílíme. Oni nežijí život jako já. Oni si kupují domy jako investice a auta pro radost. Investice, která je pro mě rizikem na celý život je pro ně jen příjemný adrenalin. Moje špatné rozhodnutí mě může uvrhnout do bídy, ale jim podobně chybné rozhodnutí nijak neuškodí. Ne, nezávidím jim, ale až budou sedět v zastupitelstvu nebo v poslanecké sněmovně, nikdy nebudou brát na zřetel moje problémy, protože si je nedovedou ani představit. 

Bavil jsem se ve Vidlákově s nejmenovaným bohatcem - má koupený velký areál, kam by se vešlo deset domů nebo nějaké bytovky. Není to úplně v centru, ale je to v oblasti, která by podobný rozvoj vysloveně potřebovala. Ale on ten areál koupil proto, aby mu pod okny jeho vily nepořvávaly děcka při hře. Prostě je to už starší člověk a vřískající děcka ho vytáčejí. Peníze má a tak si pozemky koupil a nic s nimi nebude dělat, protože hlavně chce mít klid. Není to zlý člověk, to ani náhodou. Ale co má se mnou společného? Jak by mohl chápat, čím žiju já? 

Přesto jsem v posledních volnách šel a hodil jsem to Babišovi - oligarchovi, který se mnou nemá už vůbec nic společného a nikdy mít ani nebude. Ale štvalo mě, jak novináři referují o řepce a zemědělství. Štvalo mě to jejich okázalé lhaní a přesvědčování mě o něčem v čem bych je strčel do kapsy dvakrát. A protože mi takhle lhali o řepce, zemědělství i o Bohumíru Radovi, už jsem jim nikdy nedokázal naplno uvěřit Čapák nebo střety zájmu. Lhali mi jednou, lžou mi pořád. A lžou... i když možná někdy mluví pravdu. 

Největší kampaň pro Babiše dělají ti, kteří z každého jeho prdu dělají kauzu. To samé platí i o Zemanovi. Už jen proto, že ti ulhaní pisálkové na něj házejí špínu, už jen to mu dodává na sympatiích. Za posledních třicet let se změnilo vlastně všechno. Kromě jednoho jediného. Novináři a redaktoři zůstali úplně stejní. A skoro bych se vsadil, že to tak bylo i před padesáti i před sto lety. možná by to stálo za zmapování... české a československé dějiny z hlediska novinářských polibků smrti za každé doby i každého režimu.  Český novinář, který odolává zubu času, odolává pokroku odolává učení, odolává pochopení. Je pořád stejně pubertální jako já v patnácti. Vždycky ví všechno nejlíp a má pocit, že tvoří veřejné mínění. 

Náš současný režim spolehlivě shazují ti, kteří se samopozvali k jeho ochraně. Stejně tak poslali zu grunde socík ti, kteří byli určeni za jeho hlásnou troubu. Hlídací psi každé doby, kteří ale nehlídají, jen štěkají tak otravně, že se v očích značné části veřejnosti stanou spolehlivým indikátorem opaku. 

Podívejte se na kauzu Kuciak... Česká televize a DeníkN popoháněly Kočnerovu vinu tak moc, že mi vůbec nedalo práci pochopit stávající rozsudek. Ne, nevím kdo je vinen. Ale polibek smrti už byl udělen. 

V dnešní době už je lepší být s Českou televizí na štíru, což nejspíš Babiš dobře pochopil a nepřišel k Moravcovi do studia a milý Václav mu nestál ani za odpověď. Hlavně milý Bože, ať mě nezačne Česká televize milovat, hlavně ať jim to Pompeo nebo Merkelová nenařídí...

Skoro by se to dalo brát jako indikátor preferencí kolem pěti procent. Je Česká televize na vaší straně? Tak se budete hodně modlit, abyste vůbec do sněmovny prošli. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (124 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

vypnu ji. Přepínání programů nepomáhá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

zpod včerejšího článku?

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Můžete pořád ještě studovat strukturu oblbování.

Použité falešné argumenty, nonverbální komunikaci, schémata atd.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Oni ti Jakešové a Biľakové měli v lecčemž pravdu,

nuz nesuhlasim pretoze prave tito boli fakt blbci, ale boli tam aj rozumni ludia prevazne odchovanci Batu ako napriklad Colotka
a tiez bol celkom rozumny taky Husak
Rezim som nemal rad pretoze mam rad slobodu a to je velmi zavazna vec, ale sucasnost ma tiez svoje chyby ktore treba riesit ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

už nebude nikdy důvěryhodná. Nikdy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

In reply to by SaturniN (neověřeno)

Trvalý odkaz

PT09 (P = pirátská).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

pan Leo nikdy nezklame a je vidět, jak je sledovaný elfíky - 460 hlasů a pouze 2 hvězdy - pojednává o jakémsi MUDr Palátovi a jeho výroku - že není třeba zkoumat zločinnost komunismu, ta je daná, uzákoněná, vše ostatní - vyzvednutí něčeho kladného je zločinné a jen pokus o ospravedlnění zla. Tak jsem se podívala na googlu na dotyčného Paláta - to je bohatý podnikatel, produkce a obchodování se zdravotními pomůckami a řada dalších firem , proškolený v bussinesu v USA, to není divu. Vzhledem k tomu, že promoval na medicině v roce 1989, skoro bych se vsadila, že měl hodně "nezávadnou rodinu". Leo ještě v článku připomíná /v souvislosti s hysterií kolem M.Horákové/ popravu Ethel Rosenbergové, dnes uznané jako nevinná - která se ovšem nikde ani nezmíní. Dobrý přečíst si dnešního Lea

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

V přihlášce na VŠ podávané před 1989 byla kolonka, zda je jeden rodič nebo oba rodiče členem KSČ. Bylo to jedno z kritérií pro přijetí na VŠ, i když ne jediné. I tak musel uchazeč o studium na VŠ udělat zkoušky. Na technické VŠ se dělaly z matematiky, fyziky a marxismu-leninismu. Počet míst byl omezen, lékařská fakulta měla víc zájemců než mohla přijmout. Tedy Palát musel být schopný udělat vstupní zkoušky a současně mít nepolepený kádrový profil. Jinak by přijat ke studiu nebyl.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Myslím, že to není úplně tak - tedy co se týče těch přijímacích zkoušek. Ty se na ČVUT dělaly z M, F, plus tam bylo maturitní vysvědčení (a ty kolonky o rodičích a SSM taky, samozřejmě). Ale nedělaly se přijímačky z marxismu leninismu, to se dělaly až státnice. Jsem držitelem státnice z marxismu leninismu.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Svatá trojice byla až u státnic a samozřejmě během studia, ale u přijímaček nabyla ani na filosofii.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Už si nepamatuji, jak přesně se ta přijímací zkouška nebo pohovor jmenovala, ale osobně jsem ji dělal a vyptávali se mě na Rudou záři nad Kladnem od Antonína Zápotockého, Poučení z krizového vývoje, apod.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

vožralí úplně všeci.
Já osobně jsem se přijímaček neúčastnil, "bo na co", když bylo "fajne vyzo, cype", ale o ničem podobném jsem od nikoho nic neslyšel. Přišli napsali, nezvítězili, bo písemky se bodovaly, a jeli dom. Lístek s (ne)přijetím přišel dom poštou.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen z okruhu mých spolužáků a spolužaček vím minimálně o dvou naprostých trdlech a jednom hochštaplerovi (toho později hledal Interpol) , co se tam dostali jen díky kádrovému profilu.
Přiliješ-li do vína splašky, výsledkem jsou jen splašky...nebo tak nějak se to někdy říká.

Mnoho lidí se hlásí v té a té době k těm názorům či idejím, aby to pro ně v té a té době bylo výhodné. V podstatě se chovají evolučně správně (chytře ?, rozumně ?) , kulturu si k tomu dodají vysponzorováním nějakého šílence či stáda dobytku. Keller to kdysi řekl natvrdo, ohledně svého členství v KSČ. Že mnoho mužů jsou jen pokrytečtí chcípáci a zbabělci ...to je veřejné tajemství sexuologů či psychologů. U ženských se to tak nebere, tam je promiskuita vítána, prý slouží společenským i individuálním potřebám. A navíc - ženy jsou matkami, tam jde o víc než jen o nějaké vyžvatlání se ke kariéře. I samičky zvířat jsou vesměs méně nápadné jak samečci.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

ale rozhodoval celkový počet bodů. Také se zohledňovalo odkud uchazeč byl. Př. severočeský a severomor. kraj byl bodově zvýhodňován (na lék. fakultách). Tj. i pokud nebyli rodiče ve straně, na školu se dostat dalo. I na tu medicínu kolem r 75.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

se projevovla i tady. Byl samozřejmě velký rozdíl mezi přijímacím řízení na lékařské fakulty a na techniku. Na techniku se dostal v podstatě každý, kdo měl slušné studijní výsledky. Pak v prváku nastalo velké prosívání a zůstali jen ti schopní. Na lékařské fakulty se z rodin bezpartijních dostali jen ti opravdu výjimečně nadaní. Většinou se však jednalo o děti z prominentních rodin. Přijímací řízení na žurnalistiku a práva bylo jiné. Tam schvalovaly každého uchazeče jednotlivě okresní výbory KSČ a kdo nebyl z rodiny vysoce postaveného straníka nebo STBáka, neměl šanci. Proto je dnes takový problém s justicí - je tam zároveň neschopnost a zároveň všehoschopnost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

familie Havlů. Václav studoval VŠ (začal), tj.musel být přijat,jeho bratr Ivan dostudoval.
Nebo to nebyli nepřátelé?

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

... no nevím, bez maturity ?! tu dostal až po plyšáku a "sponzorský dar" ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Večerně 51-54 večerně gymnázium. Aspoň podle CV.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Protekčně na medicínu? pokud na to neměl tak končil nejpozději u anatomie - realisticky anču popisuje 2. díl básníků, A jde o supernáročné studium i dneska - není zbytečně na 6 let!!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Na ČVUT stačilo mít průměr tuším do 1,5 nebo tak nějak a člověk byl přijat i bez přijímaček a rodičů v KSČ (třeba já). O to víc ale bylo těžké nevyletět po prvním ročníku.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

v Brně to samé

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenže to nebyly tak všeobecně lákavé školy.

Jo, kdo chce dělat techniku, pro toho je to výhra v loterii, ale rodina se bude víc vytahovat, že je synek doktor, umělec, má FFUK, je překladatel, právník, než že je kapacita přes výrobu plastů nebo proudění kapalin.

Vysoké školy si nebyly rovny a nešlo o náročnost. Na fildě byly okecávací obory i tehdy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Potvrzuji, byl jsem přijat bez přijímaček, i když jsem byl z rodiny tehdy na indexu. Ovšem s druhou školou jsem měl již problémy. Těžce jsem musel zdůvodňovat proč další škola, když již jednu jsem absolvoval. Musel jsem se nadstardantně angažovat v podniku v SSM, abych dostal doporučijící posudek.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

kádrovým profilem, to bylo nastavením systému, který měl koštovat minimum. Tzn. jedna škola a marš makat do rachoty. Pokud jste chtěl študovat dál, musel vám dát berana zaměstnavatel.
Já jsem s tím vysouložil tak, že jsem si na vojně orazítkoval a napsal doporučení sám, protože jsem měl přístup k razítku kulatého tvaru. Jinak bych se na druhou střední školu nedostal. Když jsem obcházel kádrováky, všichni mne poslali do prdele se slovy, že potřebují Šošona k lopatě a nikoli ke kancelářskému stolu.
Proto se dnes cítím stejně, jako tenkrát. Na mé vědomosti a dovednosti sere Bílý Tesák. Všichni chtějí pouze lopatu a nic jiného.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

panu vyučujícímu svůj výkres - řez komolým hranolem a on vece - vy to ale nemáte správně.
I uchopil jsem křídu a sjel jsem znovu od ruky celou konstrukci na tabuli s přidrzlou poznámkou, že "na cvikách" jsem měl z téhož úkolu za jedna.
Vy to ale neumíte, přijdete ještě jednou - mlel dále svou soudruh docent.
To už jsem nevydržel. Ani hovno, ty ču*áku, k tobě už nikdy - a bylo vymalováno.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Úplně přesně to bylo tak, že jste za různé kolonky získával a ztrácel body.

Důležité bylo také první povolání rodičů, vyloučení z KSČ po roce 68 bylo horší než tam rodiče nikdy nemít,

Někdy rádobystudentíka donutili na pracovišti vstoupit do strany, aby se na VŠ dostal,

Jinej mohl na stranu nadávat, protože ho ve skutečnosti kryli nějací vysoce postavení strejdové o kterejch dnes nikdo neví.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Moje spolužačka, ze silně nábožensky založené rodiny, sama hrála v kostele o mších na varhany (velmi dobře; a nepravidelně hraje dodnes), se bez problémů na medicínu dostala. Bylo to v roce 1977, je dětskou lékařkou. Koneckonců i moje příbuzná o dvacet let dříve, přitom její rodiče i ona pravidelně chodili do kostela. Její otec byl před- a poválečný člen socdem, následně byl sloučen s KSČ a ihned z ní vyloučen, neb otevřeně vyjadřoval svoje politické názory. Spolužačka i příbuzná ovšem byly velmi, velmi dobré.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Jiní nebyli z náboženských a dalších důvodů vůbec připuštěni ani k přijímačkám na "pouhou" průmyslovku, a to bez ohledu na výsledky ze ZDŠ a učení,...
holt neměli protekci ani žádnou partajkartu (cca r. 1974).

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

nakukal taková hovna? Jít k přijímačkám na střední vám nemohl NIKDO zakázat. Pouze vám mohli napsat špatné komplexní hodnocení, na které stejně každý říďa sral, bo potřeboval žáky s dobrými známkami a nikoli čtyřkaře.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Manžel, kterého opravdu vůbec k přijímačkám nepustili. I díky posudku z městské organizace KSČ.
Dlužno říci, že někdy v r. 1981 (a později) ho zaměstnavatel chtěl poslat studovat, ale to již pro něj bylo pozdě,
a při zaměstnání,... by nestíhal.

Zatím bez slepic

patnáctiletého kluka?
Tomu mám věřit?
Možná snad v padesátkách, ale za normalizace ani náhodou.
A pokud ano, jeho chyba, měl si stěžovat na okrese. Nic nebylo pro aparátčíky větším průserem, než stížnost bezpartajního na komouše.
Btw. výmluvy, že by při zaměstnání nestíhal, neberu. Já udělal BEZ jakýchkoli úlev ze zaměstnání průmyslovku (odmakaných poctivých 220 hodin měsíc co měsíc), Jahoda dělala vysokou, oba rodiče pomaturitní studia na VŠ, tenkrát bez titulu Bc.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ne, až po vyučení, cca na 18ti - 19 ti letého.
Dnes jsem se ho na to znova ptala a ze školy mu tehdy napsali, že kvůli velkému množství uchazečů ho nepřijímají a k přijímačkám nepustí. Tak se tam jel přeptat, že by se odvolal. Asi sekretářka mu řekla, že u něho je to zbytečné s ohledem na posudek, se odvolávat. Měla odvahu mu posudek ukázat, takže viděl podpisy, kdo to od nás z města byl. Paní mu řekla, že by to mohl zkusit na večerní studium, ale na denní že ho v žádném případě nevezmou.
Jeden člověk, který to podepsal, byl "šmírák" - přistěhovaný "zlatokop", který sledoval z okna v místě svého bydliště, kdo chodí do kostela.
Druhý měl konflikty s manželovým otcem v JZD a protože na něj již nemohl, zlost si vybil na tom posudku, který podepsal, zřejmě již jako předseda MNV, nebo straník,... nevím přesně.
A nevím ani, jestli tam byl i předseda městské organizace ...
A byly tam i další, tehdy samozřejmě "velmi vážné" důvody,....
Stěžovat si? To nebylo v této rodině zvykem.
Ale později se potkával manžel s tím druhým u myslivců, protože ho ostatní členové přehlasovali a manžela do sdružení přijali. A věřte, že mu manžel nedal nic zadarmo. To mu zřejmě jako satisfakce stačilo.
A před několika málo lety jsem si stěžovala na jeho dceru, které se podařilo mne několikrát v obchodě, kde je jako pokladní, obrat. Až jsem měla důkaz, stěžovala jsem si. Jak to dopadlo? Vedoucí ji zaměstnává dodnes. A mě stačilo, že jsem dala najevo, že si ze mne dojnou krávu ta osoba, ani firma dělat nebude.
Ale stejně by to nejspíš dopadlo, i kdyby si manžel tehdy stěžoval na tehdejším okrese..
Zaměstnání - dojíždění na montáže, pole, později stavba baráku, rodina,... při tom se špatně studuje, ...později z té firmy, kde dělal parťáka více lidem, odešel.
Po letech se vrátil do jiného provozu do skladu a ve firmě by doporučení ke studiu dostal. Ale do toho jsem nezasahovala. Kvůli ruštině to vzdal a možná již ani o studium a funkci v práci nestál, mít na povel jako mistr více lidí, mu již nestálo za to. Život již měl nastavený jinak.
Ostatně já na VŠ nešla také, i když pokud bych udělala přijímačky, asi bych se dostala, ale mé důvody byly jiné.
Dcerka před pár lety při práci zvládla vystudovat Englišku, pak VÚT Brno, A že její třídní ze základny nepředpokládala, že s její češtinou (kterou ji sama učila) a matikou nezvládne ani gympl. No, zvládla a dost dobře.
Druhá dcerka vystudovala v denním studiu (po VOŠ), na VŠ již nechtěla.
No a syn? Myslím, že práci zvládá dost solidně a jezdí po celé republice, zázemí má u nás v městečku a v Praze.
Ale pokud se Vám a Vašim blízkým podařilo vystudovat, přeji Vám to, jste-li spokojeni.
Já dělala účetní, později ekonomku, pak OSVČ řadu let i bez toho. Ale kdybych se mohla znova rozhodovat,
našla bych si práci bez stresů, témuž dá asi přednost i jedna dcerka, ono se to dost razantně podepisuje na jejím zdraví a aby se to začalo více zvrhávat, ... není oč stát.

Zatím bez slepic

Jo a pokud by na tu školu dojížděl z místa bydliště, bylo to cca 50-60 km. Pokud z místa aktuálního pracoviště, tak i stovky km.

Zatím bez slepic

A věřte tomu, pokud si na Vás někdo zasedl, nebylo to jednoduchý i v těchto "prkotinách".
Něco podobného se stalo synovi, ale to je zas jiná situace, ten si to částečně zavinil sám svou hloupostí.
Ale jedno je jasný - je spokojený i tak, svět se nezbořil. A kantor, kterej na něj zaklekl? No, jeho život.
Tím chci říci, ne každý se umí zachovat s nadhledem, když učeň zazmatkuje.
Což (nadhled) si dovoluji tak trochu připsat Vaší "Staré jahodě".
Zdravím.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Elfíci trasujte Covid 19 (20).
Mnoho karantén, klekne ekonomika, nebudou penízky pro Elfíky, ani jiné neziskovky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Útok na emoce to je, ale hůř by se dělal, kdyby ji nechali naživu.

To samý pro Rosenbergovou. Bylo to to samý.

Jestli náhodou byla jedna nebo druhá vinná, tak by si jen našli jinej symbol.

Myslím, že by jedna i druhá byly pěkně zhnusené, kdo si je bere do huby. Stejně jako nejeden předválečný soudruh svými zastánci.

Tady to je přeci úplně stejné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi znáte, Vidláku, písmo svaté lépe než já, který jsem pochytil jen útržky. Možná vytržené ze souvislostí. Tak mě případně opravte.
Naložte na novináře, coby příslovečného kozla, všechny viny, a vyžeňte je do pouště. Zbavený tak všech hříchů budete mít nejspíš pocit úlevy.

P.S.: Buďte rád, že jste s těmi Jakeši a Bilaky a hlavně jejich nenovinářskými podržtažkami nepřišel asi nikdy do styku, nejspíš byste zíral. Dnes jsou jejich metody daleko sofistikovanější. Ne že bych s vámi v mnohém nesouhlasil, možná mě současní novináři serou víc než vás, ale tak jednoduché, jak píšete, to prostě není. Dovolím si sem překopírovat svoji úvahu na toto téma z jiného blogu:

"Fiktivní průměrný občan (připusťme pro tuto chvíli, že něco takového existuje), takový jako třeba já, samozřejmě neumí (a ani nemůže umět) rozpoznat pravdivost/nepravdivost popisu dějů někde ve vzdálených teritoriích. Ať už vzdálených geograficky, společensky/sociálně, či jinak.
Všechna média tedy nutně musí pracovat s prvkem důvěry.

Tuto důvěru nelze (asi) získat jinak, než že se popis jiných dějů, které jsou občanovi blízké, shodují s realitou, jak ji tento občan vidí a vnímá v přímém kontaktu. Opačného efektu, tedy nedůvěry, je dosaženo v případě opačném – když se mediální popis s touto občanem „na vlastní oči“ sledovanou realitou rozcházejí.

V tom spatřuji onen mainstreamový problém.
Kdysi na toto téma napsal velmi vtipný sloupek/fejeton Ondřej Neff, nevím ovšem, zda by se k němu ještě dnes hlásil. Neumím ho citovat, po těch letech, ale parafrázovat ho budu, věřte mi, věrně.

Existuje obrovská množina lidského poznání, soustředěného v informacích. Představme si ji jako kruh. Drtivá většina pozemšťanů má většinu těchto informací zprostředkovanou, zpravidla médii, a sám o sobě neví o těch věcech většinou vůbec nic. V tom kruhu ale má každý z nich nějakou miniaturní výseč, o níž doopravdy něco ví, něco, co důvěrně zná, s čím přichází do styku, co má osahané. Ta výseč opravdu není velká, ale přece jen existuje. Skoro kdykoliv, když si člověk přečte v novinách, vidí v TV, moderněji zaregistruje na internetu, něco o těchto jemu blízkých věcech, je to snůška absolutních hovadin ( ty „absolutní hovadiny“ cituji přesně, tenkrát před lety mne zaujaly). Člověk tedy dojde k názoru – a proč by to v těch případech ostatních, i mimo tu „moji miniaturní výseč“, mělo být jinak?

To je samozřejmě nadsázka (mně přijde vtipná), ale vystihuje, myslím si, podstatu věci. Stokrát mohou média popisovat situaci v Matiční ulici (když sáhnu po extrémním příkladu) po svém. Lidé tam žijící prostě vidí a vnímají něco jiného a důvěru v média, popisující tento děj, ztrácejí.

Myslím si, že tento princip platí obecně a dlouhodobě, ostatně myšlenku o podobném rozchodu/rozporu s realitou vyjádřil už mistr Jan Hus, a to nejspíš nebyl úplně první.

Tuto ranní úvahu, prosím, chápejte jen jako drobný příspěvek do diskuse, který samozřejmě problematiku nepojímá v celé šíři. To by bylo téma na román, který stvořit nejsem mocen."

Průměrný počet slepic: 4.7 (41 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote v tomto případě mi nešlo ani tak o očernění novinářů,byť by si to leckterý z nich zasloužil. Šlo mi o to, že jsme se v naší zemičce dopracovali do stavu, kdy člověk dělá přesný opak, než mu novinář navrhne. Důvěryhodnost mainstreamu je tak nízká, že stačí, aby cokoliv řekli a alternativa v tom automaticky hledá podraz. A obávám se, že to takhle bylo i za socíku. Nemohu posoudit Biľaka - tehdy jsem tak sotva tušil jestli jsem chlapeček nebo holčička, ale fakt byli o tolik horší než dnešní Fialové, Babišové, Feriové a další?  

Zkrátka a dobře, bez ohledu na realitu a bez ohledu na pravdivost, pokud něco řekne ČT, člověk má tendenci v tom vidět lhaní. I tam, kde nám říkají pravdu. Takhle daleko jsme se dopracovali. Ono je to oboustranné. My jim nevěříme, oni o nás říkají, že jsme lůza a různě okecávají, že bychom vlastně neměli mít volební právo. 

Kam ale takový vztah - nevztah může dojít? V rodině je to první předpoklad k rozpadu. Ve státě první přdpoklad k dalšímu plyšáku? Nebo k něčemu horšímu? Důvěryhodnost je pryč. A jen tak se nevrátí. 

Průměrný počet slepic: 5 (36 hlasů)

z člověků, kteří jsou vyměnitelní. Musí existovat vůle zřizovatele vyměnit vedení za jiné, s jinou notovou osnovou. Nestačí jen noty pro starého psa, ten se novým kouskům nenaučí. Musí přijít noví lidé - po vůli těch, kteří mají politickou moc je vyměnit.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Ládik!!!
I tady je vidět,že nám prodali i mediální prostor do zahraničí a když se říká,že novináři jsou prodejné děvky,oni pracují pro zahraničí,tak se nemůžeme divit,jak jsou odtrženi od reality,občana tohoto státu.I Janda,hájící Evropské hodnoty,vlastně pracuje pro cizinu a pak jsou mu trnem v oku domácí alternativní weby.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je jen otázkou, zda obyvatelstvo kolonie je v kolonii spokojené nebo nasrané. Nejhorší vnitřní nepřítel kolonie je ten, kdo chce kolonii vymanit z područí současného protektora. Je jedno, jestli do područí jiného, nebo do nezávislosti (média vtloukají “blboňům” do hlavy, že samostatnost mezi velmocemi není možná. Že existují jenom zaprodanci. Viz Masaryk.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak já si představuji typického takynovináře mainstreamu. Nejlépe na něj musí jeho chlebodárce něco nepěkného vědět a čím časem více, tím lépe a tím na vyšší místo. A jelikož tento takynovinář ví, že se jinde takto neuživí, tak je vysoce loajální, a to se dnes cení.
P.S.: Nejspíš lze aplikovat i na komunální i nekomunální politiky (až po Vystrčila ... a ... Merklovou).

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

To jsou ti na vyšších funkcích.

Podívejte se na ty krásné, mladé, sympatické novinářky. - Často je i naivita a hloupost plus (a mohou být pracovité a mít i dostatečně vysoké IQ.)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Nestačí jen noty pro starého psa, ten se novým kouskům nenaučí.

-
Pak jsem si vzpomněl na ty porevoluční přemety a jak se pejskové sice nenaučili novým kouskům, ale jak pěkně jim šlo stejné štěkání za novou smečku a v jiné tónině.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Snad ještě jeden ...citát to asi není, řekněme "sentence z Bible":
"Dům rozdělený ve dví se musí zhroutit".
Ale bylo to někdy jinak?
Království dvojího lidu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

vozí si sem novou populaci.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je přesně ano. Pokaždé, když čtu v "novinách" (televizi nemám a sleduji jen net) "absolutní hovadiny", či přímo lži o tématu, kterému trochu rozumím (například nedávný článek na Dotyku o Čáslavské kalvě, ze kterého autorka vydedukovala, že Jan Žižka z Trocnova nemohl po zranění, které kalva utrpěla mezi asi osmým, až desátým rokem věku, jíst, ani mluvit), tak si řeknu:
"A jak vám mám milí pisálkové věřit v tom, čemu nerozumím?"

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Důvěra či nedůvěra ve zdroj se také vytváří "v čase". A je jedno, zda tím zdrojem je konkrétní osoba, skupina, instituce, politická strana, stát či rozžhavená plotýnka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)