Přijemnější realita

Autor
Štítky

Koroňáček nám zdá se už předvedl všechno, co umí. Už několik dní jsou jeho výkony v nakažlivosti za očekáváním Masterových grafů. Denní porce nakažených je stále velmi vysoká, ale už nestoupá nijak dramaticky. Počet nakažených se už nezdvojnásobuje každý týden. Po všech stránkách je to dobrá zpráva.

Moje osobní zkušenost se už také mění. Roušek na hubě i nose vidím stále více. Lidi se méně shlukují a leckdo opět přestal vymetat hospody a diskotéky. Ani důchodců už nevídám po ránu v Kauflandu tolik.  Ministerský Prymula se s tím taky nepytlíkuje a zavírá všechno, co ekonomicky moc nebolí. (Nebo co ekonomicky nebolí stát). 

Buďto jsme už promoření, nebo nám opatření prostě zafungovala. Málo se stýkáme = méně se nakazíme. Zdá se, že i ty roušky mají svůj podíl na opatřeních. 

Když už jsme u toho... aby nedošlo k nějaké mýlce a někdo mě neudal, že brojím proti nošení roušek... To ani náhodou. Všichni Vietnamci hned zjara jako první vytáhli roušky, protože to tam v přelidněné Asii znají a podívejte se na kteroukoliv tamní epidemii nebo chřipkovou sezónu... lidi vytáhnou roušky a běžně je nosí. Už dlouhá předlouhá léta to tak dělají, takže asi vědí proč. 

Rouška sníží riziko přenosu infekce o 90%. Jak už zde psal Targus, chirurg si při operaci roušku také bere a to ze stejných důvodů - aby do pacientova otevřeného břicha nenaflusal nějaký hnus. Pokud potkáte v MHD nějakého koronavirového přenašeče, vaše šance to chytnout se hodně sníží, pokud bude mít onen infikovaný hadr na hubě.  Minimálně pro ohrožené skupiny by mělo být základní kritérium s někým mluvit či posedět ta rouška na obličeji. Pokud mluvíte s někým, kdo ji nemá, ale má koroňáčka, jste ohrožení. 

Problém roušek nevidím ani v tom, že by byla vlhká a málo funkční. I hnusná zmoklá a zahleněná rouška pořád zařizuje, že do okolí plivete mnohem méně. 

Ale stejně jako je rouška účinným prostředkem osobní ochrany, nejsem přesvědčen o její účinnosti ohledně plošného šíření epidemie. Jistě, kdybychom všichni stále nosili roušku (a pokud možno ji pravidelně měnili) asi by to hodně pomohlo. Proto tam, kde se rouška skutečně nosí, tam nebývá moc případů nákazy. Že by nám kolabovaly supermarkety díky zavirovaným prodavačkám, to se tak úplně neděje. Ale je to také asi jediné místo(kromě nemocnic), kde se roušky nosí důsledně. 

Většina lidí se ale nakazí tam, kde roušky nejsou povinné, kde je nikdo nevymáhá a nebo kde jednoduše nejsou možné. Stejně tak rouška neřeší situaci, kdy kupa zaměstnanců navštěvuje jeden za druhým ten stejný hajzlík, použijí stejnou mísu, sáhnou na stejnou kliku, opřou se o stejné umyvadlo, otřou se o stejný závěs... A uklizečka to jednou denně (možná) otře savem. 

Rouška neřeší situaci, kdy ji lidi mají v restauraci na krku, protože jedí a pijí. Podle toho také vypadají hospody. Roušky má vlastně jen personál a lidi ji mají na krku a vesele chrlí kapénky kolem sebe. Nedivím se, že to chce Prymula omezit, protože čím pozdější hodina, tím víc alkoholu, tím družnější hosté, tím víc se ocumlávají a tím víc se nakazí. Stejného efektu by se asi docílilo i tím, že by se směly vypít jen tři piva, ale to si jako zákaz nedovedu představit. Roušku také nenosí lidi běžně doma, nenosí ji v bazénu, nenosí ji při sportu a podobně a samozřejmě, jak na sviňu, jakmile ji nemáte, chrlíte všechno kolem sebe.

Roušky zajistily, že se téměř nenakazí prodavačky. Zřejmě i slušně omezují nákazu v nemocnicích. Ale vůbec neomezují nákazu v hospodách, na diskotékách, doma a v práci. Jednoduše proto, že jde o situace, kdy je pro každého strašně snadné roušku nenosit. A vsadím se, že to na rozjezd epidemie bohatě stačí. 

V našich českých podmínkách, kdy se každé nařízení dodržuje jen podle délky pendreku nejbližšího policajta, by mě zajímalo, zda bychom vůbec poznali, kdyby roušky nebyly povinné. Tam kde se lidi nakazí dneska, tam by se nakazili i tak a přibylo by nějaké procento prodavaček... Ale bylo by to vůbec znát na rychlosti šíření? A naopak - tvrdší a důslednější nošení, bylo by znát na zpomalení šíření? 

Prakticky žádná země si nevystačila jenom s rouškami. Ani ta Čína ne. Naopak. Všude zavládly podmínky více či méně tuhé karantény. Nikdo neřekl, že hromadné akce se nemusejí omezovat, postačí když si lidi vezmou roušky. Naopak... začaly se rozdělovat sektory, omezovat místa v restauracích, lidem se zakazovalo bezdůvodně chodit ven. Nikde nezavládla benevolence v tom smyslu, že postačí důsledně nosit roušky, protože ty řeší všechno. Lidi choďte si kam chcete, dělejte si co chcete, jen mějte hadr na hubě. Nikde to tak nebylo. 

Rouška je jedno z opatření, které přispívá svojí trochou do mlýna. Ale bez těch ostatních opatření by sama o sobě situaci nezachránila a pokud by naopak povinná nebyla, poněkud by se zhoršila účinnost ostatních opatření. Nic víc, nic míň. 

Za mnohem důležitější považuju psychologický faktor. Rouška vir zviditelňuje. Je to možná jediný způsob, díky kterému vidíme nákazu, aniž bychom viděli ty nejhorší projevy  - jako třeba mrtvoly na ulicích či morová znamení na domovních dveřích.  Rouška nám umožňuje vidět epidemii ještě dřív než se z ní stane katastrofa. Nošení či nenošení roušky je poměrně přesným etalonem toho, co si o koroňáku celospolečensky myslíme, jak moc ho máme na háku nebo jak moc ho bereme vážně. 

Z toho co vidím, jsem optimističtější než minulý týden. Začínám si myslet, že Prymulovi se to podaří i podruhé. Dokonce se mu to podaří zase tak dobře, že všichni Šmuclerové a Pirkové budou moci nadále vyprávět o neškodnosti koronaviru a budou moci Prymulu tepat za zbytečná opatření, díky kterým se pracovníci z dalších sektorů museli naučit programovat. 

Každopádně, ještě to celé nějakou dobu potrvá. Ale my se už můžeme pomalu zaměřit zase jiným směrem. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.7 (76 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

s breberkou? Je to 20.000 zaměstnanců a fabrika šlape jako motorová myš. Prostě prušácká disciplína a je to, roušky jsou jenom jedním dílkem jak na to.
Když jsem dneska na ČT viděl ty dva cucáky, co chtěli demonstrovat za přímou výuku na VŠ, tak jsem blahořečil za nastolení plukovníka.
Mimochodem posílám odkaz na poslední rozhovor profesora Hořejšího. Řekl tam, že rektor Zima, nebo Pirk, nebo Šmucler jsou troubové, co žvaní do věcí, kterým nerozumí. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ukoly-pro-noveho-ministra-v-dobach-c…

Na rozdíl od Hořejšího si taky s Vidlákem myslím, že teď už se bude křivka nákaz splošťovat. A po volbách za 10 dní už se s tím plukovník Pinochet vůbec nebude s*át.

Průměrný počet slepic: 3.8 (29 hlasů)

má ovšem jinou motivaci - nejde jí o ochranu před virem ale pouze a jenom o prachy.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ono to Vlastimile není v souladu?

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chcete mi tvrdit, že korporace má nějakou jinou motivaci, než zisk?

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

Chápu, pro Vás ne. usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nacházíme se v konečném stadiu kapitalismu a zisk je jediný relevantní ukazatel, který korporace zajímá. Proto jsou majitelé korporací současně majiteli 99 nebo tak nějak % všech myslitelných aktiv na této planetě. Že je k dosažení zisku potřebné udržet pracovní sílu na značkách a splnit požadavky státu, který reprezentuje poslední zbytky demokracie, to je jasné. To jsou jen provozní náklady, stejně jako elekřina, nemovitosti a materiál.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Vždyť jsem napsal, že Vás plně chápu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to nevadí, hlavně že jsme zdraví :)

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

A mohl byste mi nějak z ekonomického hlediska vysvětlit, jakou jinou motivaci by měla korporace mít? Moc by mě to zajímalo.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovladnuti trhu, pak nezáleží "na zisku", máš kontrolu...

Když se na to chceš dívatpohledem malé firmy, tak se dívej, že nějaký podnikatel ovládne "obec o 2000 obyvatelých", tím, že má pod kontrolou "ekonomiku", takový člověk neřeší ziska, jak si myslíš, ale udržení kontroly. Když by někdo mohl ýt konkurence, buď potopí cenou/ztrátou zakázek/koupí apod.

Za mě tvůjpohled je takový jednostraný, svět je košatější ;)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

A jakou podle vás mají tedy motivaci hospodští, restauratéři, hoteliéři adt.? Rozdíl je hlavně v tom, že Škoda ve svých závodech, i ve všech externích firmách do firmy majících přístup, zavedla taková opatření, aby co nejvíce snížila možnost šíření viru bez, toho aby ji to musel někdo nařídit a dodržují se už od jara.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

hospod, barů, malých a středních firem, hotelů?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Majitele hospody motivuje jeho rodina. Jakou rodinu má korporace? Skoro se mi nechce věřit, že někdo nevidí ten rozdíl.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ve vedlejší vesnici je hospodský, který nemá rodinu a je mu 55, podle tvého příspěvku by neměl proč vést tu hospodu ;)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

má přátele. Nebo žije pro obec apod. To všechno jsou primární motivace člověka, které korporace nemá.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Pravda, někdy se to samé přihodí i jim.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Křivka se bude zplošťovat, protože začínají být vyčerpané testovací kapacity. Je to jasně vidět na grafech s % záchytu. No a jsou prostě provozy, kde zaměstnancům zakázali chodit na testy, dokud okolo sebe "neplivou krev".

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

In reply to by AB (neověřeno)

Trvalý odkaz

Udělej si malý testík,
odsedíš si príma trestík.
Šoupnem tě do karantény,
S dohledem 5G antény.
Sleduj naše cukrbliky,
chceme tě do statistiky.
Vytrasujem tvoje známé,
testů stále dosti máme.
Ač jsou zdraví jako řípy,
otestujem jejich chřípí.
Nakažených bude více,
vyhovíme statistice.
Pandemie bude v mžiku
limit plnit do puntíku.
S rouškou budou všichni svolní,
dlouho se nic nerozvolní.
Slavných konců budem svědci,
povoláni budou vědci.
Na vakcíně zamakají,
těšme se, až nám ji dají.
Po ní nám všem bude krásně,
všichni budem skládat básně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Proč ne, prachy naznají hranic, ideologií, idejí, pravdy, lásky, nenávisti, rasismu, kolonialismu, válek, míru, vkusu, nevkusu...prachy se musí především množit. Tak, aby byly spokojené děvky, matrony či přítelkyně investorů, o to jde, to je důležitý. Na tom stojí váš svět....i ten svět prušáckého drillu....

Jeden myslel....a druhý ne. A pak byli spokojeni oba. Ten první totiž řekl, že se mýlil(a navíc si získal úctu tím, že počal vykřikovat že nikdo není neomylný) ...a ten druhý se mýlit nemohl. Jíst a kadit ale museli i tak oba stejně.

Jaké volby máte na mysli, to osbkurní hlasování ?
To je jen na okrasu. A proto, aby jste vy otroci měli klidné zažívání a spaní.

Nastolení plukovníka" na jedné straně....a volby na straně stejné......plus prušácky drill.....a epidemie která není epidemií (či snad už plukovník Pino...eh, Primula změnil i definice ?).

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

viagra meaning <a href=" http://viagracnd.com/# ">whats in viagra ViagraCND100Mg</a> - viagra for women in australia
http://viagracnd.com/# does medicare pay for viagra
how to get viagra sample <a href=https://viagracnd.com/#>pornhub viagra</a> viagra/dapoxetine with overnight shipping

Zatím bez slepic

where do you inject liquid cialis <a href=" https://cialismgz.com/# ">cialis no prescription canada</a> - generic cialis site accept mastercard

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale hádat se nebudu. Můžu nadávat, ale nic s tím nenadělám, v tramvaji ani v obchodě se hádat či prát nebudu. A v práci jsme naštěstí normální...

Ale jestli je naříděj venku, nosit je prostě nebudu. Ostatně, to jsem si již v květnu vyzkoušel, a klid byl.

Průměrný počet slepic: 2.7 (39 hlasů)

"Ne každý hrdina má štěstí. Jsou jich plně hřbitovy."
Doufejme, že ve vašem případě se štěstí neunaví.
Pro povzbuzení doporučuji včerejší, pozdněvečerní, příspěvek Asfaltového holuba zde na kydech.

Průměrný počet slepic: 3.6 (21 hlas)

je na poslední straně včerejších příspěvků (14.54 h.) a jmenuje se Pohřební světlat na konci tunelu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

ttps://zpravy.tiscali.cz/chripkova-epidemie-se-tentokrat-muze-cesku-vyhnout-496443

oni jsou ti protinožci asi dle Vás hloupí, že?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Patrně jste také jeden z těch, co hrají ruskou ruletu a předjíždějí autem do zatáčky, kam nevidí. Na silnicích jich potkávám dost. Občas to skončí spravedlivě a dotyčný zabije jen sám sebe, ale často zabije i jiné. To je přesně to, co děláte. Když nakazíte nějakou osobu z ohrožené skupiny, tak zemře. Protože tady opravdu platí ten slogan: moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli fakt věříte, že ten prodýchaný hadr souseda vás ochrání, tak ať nosí tři.
Pokud jste ohroženou skupinou, tak si vykopejte bunkr pod barákem, naházejte tam hafo vepř. konzerv a hupsněte tam.
Já jsem kuřák už třicet let, ve svém věku beru prášky na tlak, tlustej, ani diabetik sice nejsem, ale ohrožená skupina asi trochu budu. Ale do bunkru vám nevlezu.
Pokud tady lítá nějaká breberka, tak tyhle srandičky, jako roušky, či to, že to v hospodě můžete chytnout až po určité hodině, takže se ta hospoda musí zavřít, dnes v tolik a zítra tam breberka vlítne o hodku dřív, tak to posuneme, tak tohle mě fakt nebaví. A nebo, že 100 lidí pohromadě je v pohodě, ale nějaké větší číslo, vycucané z prstu, už je riziko. A už mě s tím serou od jara.

Takže pokud by se od breberky měla společnost opravdu ochránit, tak se musí všichni izolovat, což ovšem jaksi nejde, jelikož to by nám rozmrdalo ekonomiku víc, než Von Del Layenová a spol. Tak si tady hrajte na bezpečnost, klíďo si na hlavu před vstupem do márketu natáhněte šprcku (pořádně se před tím nadechněte), ale já až to dostanu, tak to prostě přežiji, nebo ne. Takhle to beru. Ale ten hadr na ksichtě už nechci.

Průměrný počet slepic: 2.6 (26 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

to jsem viděl v reálu. Syn mého kamaráda to dokázal. A pak můj jiný kámoš organizoval maškarní ples, mě to ispirovalo, za co bych mohl jít, žena mi koupila sadu tří kusů XXL, ale já to nedokázal, všechny jsem u nasazování roztrhal, tak jsem pak musel na poslední chvíli improvizovat (šel jsem za Julia Fučíka).

Průměrný počet slepic: 2.5 (19 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky jsem si to říkal,relativně v dobré formě-ten, co všechno stihne,všechny těžká práce i sport není problém. Pak jsem dvakrát po sobě jel s předností v jízdě do FN, a můžu vám říct, že když kolem sebe vidíte ten pohyb a monitory nad hlavou na JIP, díváte se na všechno trochu jinak. A moc se vám nebude chtít končit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

si roušku do kontaktních prostorů vezmou dobrovolně. Bezohledným kurvám se to musí nařídit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

Taky roušku beru dobrovolně, ale to, že většina populace je rozmazlená pohodlím, ústředním topením a bojí se studený vody, vidím tak, že se pak nemůže divit , že kašle, chrchlá a smrká a leží s teplotou . Já jsem jsem se 30 let chodil na Nový Rok koupat do Jizery , pak mi to plotýnky zakázaly, ale kdybych si ráno nedal studenou sprchu, tak jsem nesvůj. A za těch 40 let jsem nebyl , tedy bez artróz a tak, nemocný. Každý nyní doporučuje a nařizuje roušky, odstupy, ale zatím jsem nenarazil na doporučení posilovat imunitu. Proč?
1) zdraví lidé přece nepotřebují předražené léky a 2) ani ti epidemiologové, kteří v tom taky jedou, se taky nesprchují studenou vodou :-))

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Když Němci v roce 1939 zaváděli v ČSR jízdu vpravo, tak jeden den vydali vyhlášení, že se od půlnoci bude jezdit vpravo. No a každého kdo jel postaru vlevo, vytáhli z auta a dostal obuchem. Již kolem oběda nařízení dodržovali všichni. Být to dnes, tak ještě měsíc bude jezdit každý dle svého uvážení a svých guru, protože Hilšer říkal, že přece když máte volant vpravo a tak je bezpečnější jezdit vlevo (a možná to i podloží nějakou studií).

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

To je takový ten obecně rozšířený názor. V skutečnosti se ČSR připravovala na pravostranný provoz řadu let a přechod na něj byl stanoven Opatřením Stálého výboru Národního shromáždění č. 275/1938 Sb. z 10. 11. 1938 na den 1. 5. 1939. Němci tak pouze uspíšili platnost uvedeného opatření, ale ukázala se řada problémů a tak se na řadě míst jezdilo stále vlevo a na pravostranný provoz se přecházelo postupně.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zaveden%C3%AD_pravostrann%C3%A9ho_provozu…

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Já přidám k zamyšlení tento článek, ačkoliv s ním nesouhlasím.
https://naseveru.org/2020/09/19/42-studii-ruska-nie-su-ucinne-ani-bezpe…
Osobně se domnívám, že některá fakta jsou no, jak to říct, prostě spekulativní. Je jasné, že ta breberka je natolik malá, že projde vším. Jenže ona neprochází ojediněle. Prochází v kapénkách či aerosolech a ty rouška zcela bezpečně zachytí. Takže....lepší mít na hubě něco, než nic. Sám mám výjimku. Nemusel bych jí nosit, protože jsem alergickej asi na stodvanáct věcí. Mám záchvaty dušnosti a CHOPN(chronická plicní obstrukční nemoc)..Co mám dělat ? Napsat si ceduli a nosit jí na krku, nebo si připnout nějakou hvězdu ? Abych se nemusel potýkat se zfanatizovanými rouškaři, kteří napadají lidi v OC ? Prostě si přes svůj handykep ten hadr taky nasadím a doufám, že to přežiju. Prostě, nic není jen černé, nebo bílé. Je 50 odstínů šedi, že :-D. A nelynchujte mě prosím. Už tak mám sám co se sebou dělat. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

dvojitou bavlněnou doma šitou. Já je ušila hned a problémy od jara zatím ne. Ale ty poloplastové papírové, co jsme dostali, vtěch mi moc dobře není, takže ač 5ks asi mi dlouho vydrží. Nevím proč, ale asi přece jen na tu bavlnu/navíc ještě necmrndanou - ze socíku/- jsme víc zvyklí nebo je opravdu lepší.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale je zajímavé, že v Asii, Austrálii, NZ.. to funguje. Asi podle toho, kdo a jak hodnotí, zná a kdo jej sponzoruje. I když ten 30% průnik taky není k zahození - 30% možnosti nakažení se mi zdá lepší než 100% nemyslíte.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)