Nějak se nám ztrácejí

Autor
Štítky

Tak nám ten koroňáček stále nechce přejít v neškodnou chřipečku. Dnes se dozvíme, že včera přibylo dalších 2000 diagnostikovaných nakažených a stále častěji nám říkají, jak je to s těmi lůžky v nemocnicích. A vrcholem všeho bylo, že Šafrovo fórum vypustilo velmi ošklivý článek o Pirkovi, že se prý nemá montovat do epidemiologie. 

Když už i Śafr usoudil, že bojovat proti Babišovi pomocí Pirka a jeho řečí je kontraproduktivní, to už musí být jó vážné. 

Omlouvám se všem svým pražským čtenářům, ale jsem vlastně rád, že Praha stále zůstává v čele pokroku (i když Brno se snaží držet krok) a tak my vidláci a vesničani budeme mít tak týden času se připravit na to, čím už Praha bude procházet. Není to žádná velká výhra, ale alespoň něco. 

A nějak se vytrácejí hlasy o neškodnosti koronaviu. O ztrátě svobody a spiknutí mluví den ode dne větší exoti. Každý nový článek o neškodnosti koronaviru má stále větší problémy s pravopisem. 

Pojďme si zcela bez vzájemných výhružek i bez vzájemného přesvědčování o své pravdě říct, jak to vnímáme.  Pojďme si věcně popovídat, co si o koronaviru myslíme. Já to načnu: 

Není to ani neškodná chřipečka, ale není to ani dýmějový mor. Nemít moderní přístroje, zřejmě bychom v roce 2020 zažili nebývalou vlnu chřipky s nebývalým množstvím úmrtí. V dlouhodobé statistice mrtvých by se objevil hrbolek. Virus možná není nebezpečnější než nějaká solidnější chřipka, ale rozhodně je nakažlivější a umí zařídit, že se moc rychle po sobě nakazí tolik lidí, že to dokáže přehltit nemocnice. 

Všude kolem nás, především v té demokratické a vyspělé západní Evropě mají mnohem větší restrikce a omezení, než si u nás troufne pomyslet i Prymula. Konstatuji tedy, že jestli u nás dochází k útoku na svobodu a demokracii, tak je to útok celkem vlažný a poměrně ubohý. Chudáci germáni, ti už musejí proti nám žít v nové nacistické totalitě. V každé restauraci vypisují všechny údaje o sobě... hrůza, dokonalý policejní stát. 

Pokud se bude Babišovi přehazovat, že moc omezil, pak málo rozvolnil, pak moc rozvolnil a pak zase moc omezil a budou mít pocit, že je to správný způsob politického boje proti Veĺkému Bociánovi, tak já mu to naopak budu házet. Už proto, že se snaží něco dělat a možná to dělá i špatně. Ale alespoň  něco dělá. Ti ostatní jen kafrají a doufají, že mu to zlomí vaz. 

Ve švédsku vláda nenařizovala, ale stejně lidi do restaurací přestali chodit. Mají podobný ekonomický propad, jako kdekoliv jinde v ojrópě, ale jako bonus mají pořádně naštvané obyvatelstvo, protože těch šest tisíc mrtvých mělo rodiny.  Až po volbách budou zase všichni přemýšlet, jak je možné, že v mladém krásném a chytrém Švédsku tolik lidí volí "extrémisty", tak já bych věděl.

Mně samozřejmě vůbec nevadí, když mě někdo přesvědčuje o tom, že celý koronavirus je jen uměle vyvolaný strach, který pohánějí média a lidi v pozadí, aby na tom pořádně vydělali.  Ale říká se to i v Bergamu? Troufne si tam někdo podobné závěry vyvěsit na fejsbůk?  

Koronavirus přišel jako na zavolanou. Všechno se na něj teď dá svést. Andrejko si mohl půjčit půl bilionu a nikdo ani nepípl. Stejně tak zaťaly všechny vlády takovou sekeru, že je to zcela mimo naše chápání. A ještě víc mimo naše chápání je, co se s těmi penězi udělalo nebo ještě udělá.  A všechno se najednou narovnalo... začalo víc pršet, přetaly lítat letadla, nikdo neudělal pro omezení emisí všeho druhu tolik, co tahle breberka. A nikdy nebylo tak moc vidět, že král je nahý. Ukázalo se a ještě se ukáže, kolik tu máme doopravdy blbců a protože to nebude tak úplně bezbolestné, lidi si to budou douho pamatovat. 

V posledních dnech spíš přibývají nemocní ve špitálech. Kromě toho už mám kolem sebe dost známých, co to mají a tak vidím, jak je den ode dne komplikovanější i ten blbý test na virus. Trasování už se vzdalo úplně. Můj kolega z práce to nejspíš chytil někdy předminulý týden a fakt trvalo sedm dní, než se mu objevily příznaky. Ale kontakty se řeší až ode dne, kdy měl příznaky. Takže už prostě nestíhají a jen mechanicky plní nějaké nařízení, které už dávno nemá žádný smysl. Stejně tak trvá pořád déle, než vám po testu sdělí diagnózu. Za mě už teď nestíhají ty nově nakažené ani zapisovat do statistik. Už má smysl jen sledovat ty vážné případy v nemocnicích. 

Tolik za Vidláka. 

Teď vy. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (71 hlas)

Komentáře

O děkuji ti velký Karlosi že máme toho koroňáčka stále víc, což nás nevýslovně obohacuje. I těch mrtvých máme stále málo.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

To že jsi, milý Laco, vystrašená ovce, která předposraně reaguje na každou manipulativní lež ohledne koronafašismu, mě docela překvapuje...a rozhodně tě to neopravňuje nazývat moudré a normální lidi "zmrdy". Více než dvě třetiny zdravotníků, včetně vědců a lékařů, ví, že je celá covidhysterie jen nástroj ke zotročení mas a zbraň při genocidě bílých lidí!
Jdi se se svou zbabělou pózou někam zahrabat...zmrde!
Výborně Carlosi!

Průměrný počet slepic: 1.8 (15 hlasů)

"Více než dvě třetiny zdravotníků, včetně vědců a lékařů, ví, že je celá covidhysterie jen nástroj ke zotročení mas a zbraň při genocidě bílých lidí!"

Tak tohle je na cenu. Která příjemce asi nepotěší.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Zdroj by nebyl?
Nebo to jsou jenom pindy mindráka?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslíte samozřejmě Borka, kterého cituji? Na zdroj se musíte zeptat jeho :)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

:-)

Zatím bez slepic

Dej odkaz, kde jsou uvedeny výsledky průzkumu, z nichž vyplývají ty 2/3.... vlastně sorry - ty VÍCE NEŽ 2/3 zdravotníků, kteří ví, že Prymula s Babišem zotročují masy

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Chcete dovést další breberky?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Tak v lednu můžeš bejt buď na lyžích, nebo taky tuhej. Případně, pokud vyrazíš na lyže do zahraničí (od tebe bych to očekával, takovejm jsou Krkonoše malý), můžeš se lehce ocitnout v péči orgánů, který si v pokrokových západních zemích nebudou s takovými kokoty jako ty brát podobné servítky jako nemožný a neschopný Babiš v zaprděných Čechách pár dnů před volbami.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Do Polska?

Zatím bez slepic

pak mi ale vy\světlete, proč se cizina tak brání pouštět k sobě čechy? A nemyslím tím jen němce

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Slovům slovenského premiéra by se dalo možná více věřit, kdyby je podpořil i svými činy. Na začátku září byl totiž na svatbě svého spolustraníka, kde většina přítomných, včetně premiéra neměla roušku. Mezi 150 svatebními hosty byl i slovenský ministr financí, podpředseda parlamentu a někteří poslanci.
V odkazu je krátké video rozhovoru Matoviče s novinářkami o té svatbě, v němž premiér zlehčuje roušky i covid. Matovič je pokrytec na entou.
https://www.infovojna.sk/article/video-servilni-korporatni-redaktori-ko…

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Citoval Napoleona: "Na vojně se mění situace každým okamžikem."

Na začátku září byla jiná situace. Teď je vážnější.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Ano, ale slovenský premiér a ostatní političtí svatební hosté nedodrželi vlastní nařízeni, které pod hrozbou pokuty vyžadují od ostatních.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

opravdu jsou protivládní media hlavní viníci epidemie? LN a MF jsou protivládní?

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože od počátku vedou kampaň zlehčující epidemii, zesměšňující veškerá protiepidemická opatření vč. používání roušek, napadající všechny, kdo se snažili a snaží alespoň zpomalit šíření nákazy.

Ano, LN a MF jsou protivládní.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

nebyl jste to Vy, kdo zde tvrdil, že koronavirus je kampaň aby někdo nekřesťansky vydělal na vakcině.?

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvlášť, pokud byl vyroben a vypuštěn člověkem.
Ale i v případě přírodního původu korunáče je beze vší pochyby, že se z toho farmafirmy budou snažit vyrazit maximum. Zejména pak z vakcin.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to úkolovka od vlastníka, kampaň

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na německé veřejnoprávní ARD probírají v hlavní zpravodajské relaci dne, Tagesschau CV-19 nanejvýš 2 - 3 minuty a to ještě ne každý den. Tagesschau trvá 15 minut od 20,00 do 20,15 hodin https://www.daserste.de/live/index.html
Občas ještě po zprávách diskutují o breberce 15 minut od 20,15 do 20,30 hodin, ale opravdu jen občas.
Navíc ARD se chová k vládě korektně a to co si dovolují čeští presstituti, nepřichází v SRN vůbec v úvahu.
Na ČT24 se v Událostech hrabou v breberce nejméně 15 minut a rozhovor s vládními politiky začíná obvykle otázkou:"Nezanedbala vláda nějaká opatření, neměli jste udělat to a to? Jakou chybu jste udělali? Můžete zaručit? Atd. a tak podobně. Hnus kulturní.
ČT24 navíc poskytovala prostor pro kdejakého porodníka, kardiochirurga, nebo zubaře, kteří neustále o breberce žvanili, i když jejich profese není epidemiolog.
No a vrcholem bylo pouštět na vládu opoziční demagogy, příručí, kteří za nic neručí.
Výsledkem je, že rozeštvaly (ta média) národ, což byl ovšem jeden z jejich cílů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

do vánoc

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Pořád tady řešíte kovid a roušky, ale že v obchodech nejsou ještě vánoční ozdoby, to nikoho nezajímá!... a to už je září!!!"

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

- Tak dlouho se chodí s rouškou, až se tkanička utrhne.
- S rouškou nejdál dojdeš.
- Vlk se nažral a rouška zůstala celá.
- Každý své roušky strůjcem.
- Host do domu, roušku na hubu.
- Rouška kvapná, málo platná.
- Kde se rouška vaří, tam se dobře daří.
- Co na roušce, to na jazyku.
- Kouká, jakoby mu ulítly roušky.
- Kolik roušek máš, tolikrát jsi člověkem.
- Škoda každé roušky, která padne vedle.
- Pozdě roušku honiti.
- Na každou roušku se někde vaří voda.
- Lepší rouška v hrsti nežli respirátor na střeše.
- Kdo chce roušku šít, nit si vždycky najde.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Má Santík Coro testy?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Čistě subjektivně až sobecky, tak trochu ve stylu Carlose V., je radost vyhlédnout po desáté večerní z balkonu na naší pěší ulici v centru statutárního městyse. Klid, nikde ani noha, možná k tomu přispěl i celodenní vytoužený déšť. Ale jaký je to kontrast proti jiným sobotám! Tak trochu chvála koronaviru…

Ale, zase ty dva názory na jednu záležitost. Před pár týdny tou mrškou onemocněl nejstarší, už dospělý vnuk. Průběh takové nějaké chřipky, však je mladý zdatný zdravý sportovec. Jeho děvče také, ale skoro bez potíží. Moje obava - nějaké následky v budoucnu - budou?

Jak jsem kdysi s pobavením četl ve svazku jakési červené knihovny výrok dekadentův: "Cítím se rozerván...".
:-)

P.S.: Zkuste někdy takové červené dílko otevřít. Z té jednoduchosti sálá klid, však jsou to pohádky pro dospělé. Ale nesmí to mít moc stránek, dlouho to nevydržíte.
P.P.S.: Mimo téma. S plněním snů je to ošidné. Nejméně dvacet let jsem se těšil, že si v důchodu přečtu Marcela Prousta "Hledání ztraceného času". Zkouším to v tichu noci, teď té koronavirové, se sklenkou vína za odměnu. Ale jde to ztuha, neb i já jsem už zblblý klipovitou dobou.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

ředitele pražské ZOO pana Bobka. Ten poslední o růstu populace koně Přewalského v Mongolsku. Balzám na duši. Jedna dobrá zpráva za druhou. Českými Casami dopravené klisny už jsou babičkami!

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Laco,
není krásné, že až se budeme dusit na chodbách nemocnic a pod okny budou brumlat motory nastartovaných chladících vozů, můžeme se před smrtí utěšit tím, že jsme svými haléřky a miliardami přispěli na nákup armádních létajících boxů pro dopravu koní?

Držme přewalským koňům palce!
Ti chuchelští chcípnou po úhynu svých ošetřovatelů hlady.
Pokud ovšem nebudou včas milosrdně zkonzumováni hladem umírajícími zbytky rodin svých mrtvých ošetřovatelů.

Je krásný pocit, že po nás a naší české armádě v amerických službách zůstane v historii alespoň NĚJAKÁ pozitivní česká stopa.
Byť to byla stopa koňská !

V Mongolsku bojují naši přewalští koně za Prahu!!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

co tu i jinde píše, přece jen vtipný? :-)
Díky za vyjasnění, Asfaltový holube.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

co je to tady za nového vtipného a inteligentního přispěvovatele?!
Dal jsem 5 a po posunutí níž jsem zjistil, že je to jenom náš starý asfaltový holup.
Jo, člověk si na inteligentního ptáka snadno zvykne a pak ho ani nedocení.
Zato blbce vnímá intenzivně i po stopadesáté, jako by to bylo poprvé.

Zatím bez slepic

... starý DOBRÝ asfalt....

Zatím bez slepic

All lives matter, jen mě mladí vyčítají 5 roušek a asi i to že jsem stále naživu :)))

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Mladým se nedivte, potřebují stihnout rychle propít vaše dědictví, než ho po nich na pár týdnů poté zdědí vaši vnuci. Ti určitě nemají rozum a určitě by ho prošustrovali nákupem zmrzlin a zemřeli (s kovidem, ne na kovid)! na nachlazení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

5 rusok je nanic ... ja mam sice tri deti, ale od pondelka som nejak neprala, a v sobotu uz bola ruskova kriza ... tak som si ich vecer spocitala, a na zehlenie sa mi nazbieralo 17 kuskov ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

není ostudou žádné armády.
Kavalerie FOREVER!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Možná i bobky, co já vím.
Tomu já říkám supr efektivní využití předražených aerovehiklů....

Kdysi jsme psali že " Przewalského", pane Lačo.
No ale když už i moudrost národa tante Wiki píše, že po Prževalském byl pojmenován kůň Převalského....tak to nezbývá než ctít to.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Když máte rád Marcela Prousta, doporučím i Marcela Pagnola, u nás známé jako Jak voní tymián a Živá voda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Pagnola znám a je to hezké čtení. Proti Proustovi až dobrodružná kniha napsaná velmi svižně, v tom porovnání až "uspěchaně" (nadsázka ve snaze zdůraznit).

Proust se strašně vleče, celostránkový popis pohledu z okna a k tomu dvě strany autorových asociací. Jedno souvětí na dvacet řádků s dvanácti větami vedlejšími a tak - to se musel Prokop Voskovec zapotit, když to překládal.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

A to je Proust ještě stručný proti takovému Dostojevskému, Dickensovi nebo Balzacovi!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Myslím to vážně.

Proust se nečte pro to, abyste zjistil, jak to dopadlo, ale abyste si užil, co popisuje. Pro krásu detailu.

Jinak překládání souvětí není problém. To je dětská hra. Jsou to ty samý věty.

Problém je, když máte přeložit výrazy jako košatý strom, nanicovatá, rozverná a podobný slovíčka. Slovní hříčky jako "Středa, je ho tam třeba" který nedávají žádný smysl, protože v jiném jazyce se to nijak nerýmuje.

Kundera popisoval asi na půl či celou stránku, co je lítost, protože nebyl schopen to přeložit i když dépit tam sedne docela dobře.

Obráceně to je překládat slovíčka jako d'antan, kde vám slovníček řekne, že je to někdejší, minulý, loňský, ale minulý je du passé a loňský de l'année dernière. Takže zbývá někdejší , ale to taky nesedí moc přesně. Můžete třeba napsat, že Topolánek je někdejší lídr ODS. Ale nemůžete to přeložit jako d'antan, protože ve slovíčku d'antan je zakódována jistá dávnost, a předminulost. To můžete použít pro věci, co byly za vašeho dětství nebo pro věci z dětství vašich rodičů a prarodičů, ale už ne z doby Napoleona či Galů, protože to nejsou vaše vzpomínky. Musí tam být nějaká spojitost s tou minulostí - takže můžete říct une piece d'or d'antan (zlaťí mince), ale ne les bagarres d'antan (rvačky) protože jich jste se nijak neúčastnil a nic vás s těma rvačkama nepojí.

Nebo máte použít úplně přesný výraz, který se ale vůbec neshoduje frekvencí používání nebo výraz sice nepřesný, ale běžně používaný. Třeba sourozenci se správně řeknou germains jen to skoro nikdo nezná a všichni říkají frères et soeurs, což znamená doslova bratři a sestry pak je ještě slovo fratrie, něco jako bratrstvo, ale zahrnuje i sestry a nemá a priori tu naši konotaci kamarádu, co jsou jak bratři.

Tohle je to těžké na překládání. Ne kopírovat strukturu vět.

Nejšílenější jsou pak pohádky, kde máte slovíčka, který každý zná a nikdo nepoužívá jako drvoštěp, truhlice, umrlec, strašidlo, bubák, vodník atd.

Taky překládáni poezie a různých argotů a slangů je chuťovka, zvláště když se hraje na dvojsmysly. Dialog, kde se mluví zároveň o penisu (v erekci) a kosti, protože "bone" znamená obojí, se prostě nedá přeložit tak skvěle, jak je to napsaný.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Proust a jeho proud vědomí.

Zatím ještě ne...

Teprve, až budu chtít, aby čas ubíhal pomalu.

Zatím bez slepic

Ne proto, že to jsou košilatý historky, ale že jsou brilantní historky. Zatím všichni, co ho začali číst, za chvíli chodili vyprávět jeho historky, protože je to prostě nadchlo.

Za předpokladu, že jste ho ještě nečetl a něco byste četl, jen ne Prousta.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

žádná země, ani to Švédsko ne, natož Velká Británie. Víte kolik lidí v populaci si musí breberkou projít, aby byla populace "promořena"? Nehledě na to, že prý údajně uzdravení se z breberky není už po 3 měsících zárukou, že ji znovu nedostanete. Kdepák lýže.

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Joseph Chlor to srovnání připomenul. Největší počet na 100 000 obyvatel má Praha a Plzeň-jih - něco málo přes 400. Ale to jsou jenom nakažení. Z nich má skutečné příznaky nemoci kolik %? A s tou chřipkou zajdou k doktorovi jenom ti, kteří ty příznaky mají. Pravda je, že někteří na jakés-takés vyléčení obětují třeba týden dovolené, ale kolik je jich %? Pořád vede ta chřipka. Možná je to nakažlivějí a zhoubnější,
ale rozhodně ještě není tak zle, jak se nám to podává. Rád si přečtu zkušenost s porovnáním nějakého padesátníka, šedesátníka nebo i sedmdesátníka, který překonal opravdovou chřipku i koronavirus. Ale toho, který není zatížený nějakými vážnými zdravotními problémy.
Nechci to zlehčovat, ale myslím si, že ta histerie je z důvodů, které jsem uvedl, přehnaná.

Průměrný počet slepic: 3.2 (25 hlasů)

za medicínu. Od Pirka, Šmuclera, přes Carlose V. až po Povidláka. A to jsme teprve na začátku dnešní diskuse.
Už zbývá přibrat snad jen duševně chorého Novotného z Řeporyj.

Průměrný počet slepic: 3.9 (26 hlasů)

Ale no tož tak, zažeňme tu histerii - holaj duša, nebe, peklo ráj.
No, nejsu zvědavá nakazit se breberou. Je to pro mne naprosto zbytečný luxus.
Jenže lidé ohledy neberou. Jinak by se ta brebera nemohla svobodně šířit.
Jedno kolik procent lidí se nakazí, každé trápení, kterému šlo předejít, je zbytečné.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

A proto nemám důvod měnit své zvyky a nadále se budu pracovně účastnit hromadných akcí ve venkovním prostoru bez roušek a soukromě chodit na bazén nebo do knihovny, bude-li to dovoleno. Protože koronáč tu snámi bude a musíme se s ním naučit žít. Říkal to Prymula s jeho melody boys i Soukup na Barrandově. Až ho chytnu (myslím koronáče), jsem připraven se s ním poprat. A nehodlám blbnout do jara v karanténě, abych ho stejně nakonec chytil někdy pozdějc.

Průměrný počet slepic: 3.4 (26 hlasů)