Rejpalčin deník - listopad 2019

Autor

Krátký politický úvodník:

Včera jsem ve Sněmovně viděl novou podobu vlády - Andrejko a Fiala. ANO a ODS. Jako by se už dávno dohodli a teď jen hrají divadýlko pro voliče. Jako by právě tohle byla ta změna, kterou Babiš se Zemanem upekl, protože Hamáček už je jen koule na noze. Snížení daní, které se projeví v každé zaměstnanecké peněžence... Dost velké na to, aby si to volič zapamatoval až do voleb. 

Teď ještě získat lidovce za příslib přídavků na děti a máme upečenou novou vládní většinu i bez obou lůzrů, kteří na svoji podporu Babišovi doplatí ztrátou posledních voličských zbytků... Navzdory ujednáním o volebních koalicích.

Jako by si Andrej vytknul za cíl, dostat ze sněmovny postupně všechny strany patřící ke starým časům a připravit systém pouze dvou stran. ANO a Pirátů. 

Ne, nemám žádné informace, že to takhle dopadne. Ale když jsem sledoval, jak se dělán nový daňový zákon, měl jsem právě tenhle pocit. 

 

A teď už Rejpalka: 

5.11.2019 – pokračuje proces Trumpova impíčmentu a jak se zdá, bude to docela legrační fraška. Zdá se, že když nevyšla „ruská stopa“, budou muset toho Trumpa „sestřelit“ jinak. Nejnověji se jako nadějná ukazuje stopa ukrajinská. * Dánsko mělo kupu námitek prosti NS II, kterým by měl proudit do Německa ruský plyn. Své námitky nyní stáhlo, takže natažení trubek už nic nebrání.  Nakolik to stažení námitek má souvislost s nedávným Trumpovým nápadem odkoupit Grónsko není známo.  Tranzit plynu přes Ukrajinu se plánuje omezit, což ukrajince dost namíchlo, no bodejť ne. Poplatky za tranzit jsou značným přilepšením do státních (i jiných) kapes, a krom toho, že si občas trochu plynu „upustili“ pro svou potřebu měli na Evropu nějakou páku. Ta se nyní jeví jako o dost menší. Projekt NS II leží v žaludku amíkům, takže lze čekat, že se najde nějaký nový klacek. Původní termín dokončení – konec roku – se ale asi již nestihne. * Učitelé požadovali navýšení platů o 10%, jejich odboráři se nakonec s ministrem dohodli, že sice těch 10% jo, ale 8 půjde do základu, a 2% do pohyblivé složky mzdy. Původně chtěli učitelé celých 10% do základu, takže tahle dohoda se jim nelíbí a hodlají stávkovat. Rodiče dětí školou povinných si berou dovču a svorně nadávají – aspoň ti co bydlí kolem nás, páč místní škola hodlá stávkovat též. * Koncem října měl nastat brexit, ale Johnson už dříve poslal bruselským žádost o odklad a ti milostivě souhlasili. V prosinci se bude u anglánů předčasně volit a do té doby, jak se zdá, se nepohne ani jeden brexitový chlup.

11.11.2019 – Macron prohlásil, že NATO je ve stavu mozkové smrti. Jelikož na NATO si naše kavárenská smečka sahat nenechá, ihned byl Macron prohlášen za agenta Kremlu. Fascinující, jak by řekla TS. * O víkendu předčasně volili i Španělé. Předčasné volby tam měli proto, jelikož původně vyhrávající socialisté sami vládu nemohli složit a nebyli schopni se domluvit s nikým jiným.  Socialisti vyhráli zas, ovšem teď měli míň procent než minule, takže nějaká naděje na vládu je teď ještě menší. * Trumpovo impíčovací proces pokračuje. Požadavek kongresmana Menverse, že by mohli býti vyslechnuti „impíčující objekty“  Biden (Hunter), agent CIA, co má svědectví z druhé ruky a šéf zpravodajského výboru Schiff, který veřejně a prokazatelně v kauze lhal a lže, byl demokraticky zamítnut. Celý impíčment se točí kolem korupce obou Bidenů, ale ti o svých aktivitách mluvit nebudou, a ani nikdo jiný, ať už je jeho svědectví z první nebo druhé ruky. Howgh. Prostě fraška.

18.11.2019 – konečně máme po oslavách sameťáku. Ze všech stran se na ovci valilo, jak má být vděčná za těch třicet let „svobody a demokracie“, které si vycinkala klíčema. Na Letnou zamířilo kolem 250 tisíc kousků, řečnili tam o svobodě a demokracii, ovšem jen o té své.  Prezident a premiér, vzešlí z demokratických voleb, nebyli vzati na vědomí, jen se hulákalo, jak „musí jít“. Divné pojetí. Holt, volič je problém, jak říká jiná ryzí duše, páter Halík. Zjevně ten volič, který nevolí podle Halíkova doporučení. Umělkyně Hrzánová by rovnou ráda, aby volič skládal „zkoušku“ z toho, je-li schopen volit „zodpovědně“. Ryzí demokratka. Na rozdíl od své kolegyně aspoň nepřeje těm nezodpovědným, aby vychcípali.

25.11.2019 – frkot po oslavách sameťáku neutichá. Česká nám do hlav neustále tlačí „vzpomínky na totalitu“, či jak to slušně nazvat. Včera například na dvojce jely celý boží den „trezorové“ filmy, prý jako připomínka, že před 30ti léty „padla“ cenzura.  Koho by tehdá napadlo, že po třiceti letech tu máme něco, co se cenzuře nápadně podobá – jen se tomu tak nesmí říkat. Ale je pravda, že za totáče nás o morálce nepoučoval pornoherec. * V Německu opět došlo k nějakým útokům, tentokrát to byl syn bývalého prezidenta Weizscakera. Nebýt známého jména, tak to bude zpráva někde z desáté strany vpravo dole.  * Na scéně se zase zjevili Šojdrové syrští sirotci. Oni prý sice nejsou ze Sýrie, možná ani sirotci, dětští už vůbec ne, spíše týnejdři, ale to jsou detaily. Proč si je ksakru ta Šojdrová nevezme domů sama? Aspoň něčím by byla užitečná.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ono se to totiž týká jen platů 30 000+; u nižších půjde o snížení symbolické v řádu desítek až stovek Kč/měs. A u "platů" pod 25 000.- Kč brutto se čistá mzda prakticky nepohne.

No, a protože se to bude muset vykompenzovat, vzroste tutově spotřební daň.
U PHM to bude znamenat citelné zvýšení nákladů pro nízkopříjmové pracující, odkázané na dopravu autem i MHD.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

Možná jsem se s těmi překlepy mýlil a přisoudil vám výrok někoho jiného. Pokud ano, pak pardon.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

stane se...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

....by bylo vynikající (hleděno zejména optikou příslušných zahraničních výrobců) podporou elektromobilům.
Ozývají se pak hlasy, že těch 15 m2 na osobu a prostor příslušného zahraničního nákupního střediska by se mělo logicky vztahovat i na prostory MHD. Což by bylo vynikající podporou výrobců hromadných dopravních prostředků , plus zaměstnanost řidičů (řidičky prominou).

Podle mě budou chtít oškubat i ty, co si v potu tváře či pomocí krádeží pořídili (dle rad všech těch, kteří leta straší lidi že nebudou mít důchody odpovídající nějakému slušnému standardu života) nějakou nemovitost, která jim měla sloužit coby generátor stálých a předvidatelných dodatečných příjmů k důchodu. Nemovitost nejde zakopat pod zem, nejde s ní utéct jinam, nedá se jen tak jednoduše zmenšit, daňově zoptimalizovat atd atd. No a smůlu budou mít zřejmě i ti, kteří takto pronajímají takové prostory, které např. jeden dlouholetý odborářský bonzo pasuje na předurčené ke krachu - způsobem však ne tržním, leč způsobem majícím co dělat se zásahy do svobodného podnikání prováděnými v 50. letech minulého století (příslušnými byrokraty však již nejsou komoušské kreatury či doboví nadšenci-utopisté a pod. hlupáci a grázli...ale byrokrati svobodného, demokratického, právního, liberálního, prozápadního, humanistického, moderního kapitalistického státu), zde však opodstatněním není boj revolučně- třídní (někdy ale mám o tomto pochyby) , leč boj přírodně - evoluční.

Vydělají zase ti nejbohatší, ale to je v systému soutěže o fiat měnu zatíženou úrokem naprosto logické, tady jde víceméně o verdikt.

Apropo - celkové světové zadlužení vzrostlo na cca 260 BILIONŮ dolarů. Už jen jedna desetina procenta z této sumičky ročně ...s tím docela slušně vyžije i poměrně početná a po celém světě rozprostřená rodina, ne ? A to i kdyby se navštěvovali obden soukromými tryskáči.
Nevíte někdo náhodou jaká je celková suma všeho peněžního oběživa, na naši matičce zemičce ? Esli by to vůbec stačilo, kdyby se všici pojednou chovali jako " řádní hospodáři" (což by zřejmě během několika týdnů vyvolalo celosvětové Har - Megiddo - ale možná že právě o to jde zejména, neb v ten den nastane vyrovnání se s Hospodinem vyvaleného národa , na ferovku; pihou na kráse je to, že by se mělo jednat o skonání věků, tedy nastal by konec světa). Esli by se to dalo všecko vrátit věřitelům a dlužníkům by zbylo aspoň na provaz a taxík do lesa. Movitějším na nelegální (i když - takřka všecky zbraně na světě jsou vyrobeny legálně) zbraň.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

S těmi cestovkami, umělci, hotely, hospodami, atd. bych byl opatrnější. Bez těch zásahů do podnikání by se jim to asi moc nelíbilo. Kdyby stát nic nezakazoval, tak by sice mohli podnikat bez omezení, ale stále platí starý zákon, že jsou povinni podniknout veškeré dostupné kroky k omezení šíření nákazy (zákon nerozlišuje salmonelu, žloutenku nebo Covid)ve svých provozovnách. Pokud se jim tam někdo nakazí, tak jednak tučná pokuta a hlavně také soudy o odškodné. A pokud se jim tam nakazí pár kusů, tak mají problém.
A samozřejmě, potom by neexistovaly ani žádné kompenzace.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

...tedy lidé, provozující např. obchody o 100 metrech čverečních plochy, je třeba hnát k odpovědnosti (a zřejmě i zlikvidovat) , a to i kdyby měli v dané chvíli na prodejní ploše vždy max. jen dva zákazníky (tedy na jednoho zákazníka by bylo 50 m2) , avšak zahraniční majitelé např. hypermarketů (ono je přeci většinou jedno o jaký sortiment se jedná, jde přece o tu HUSTOTU sociálních kontaktů , ne ?!??) je třeba si ochraňovat a hájit, například tím, že tam stačí 15 m2 (nějaká přísnost muší bejt !!!, ať to nevypadá že jim se jde na ruku) na jednoho zákazníka. A že je povolen prodej cigaret, ale zakázán prodej knih , hudebních nástrojů, bot atd atd....co se týče malých obchodů, to vám taky nevadí ?
No asi když si zapálím cigáro, tak vlastně zlikviduji si ten covid jak v ústní dutině, tak v plicích. Ovšem kdybych si obul nové boty či četl nové vydání bible, tak podstupuji obrovské riziko : MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE.

Proč se chcete stát hlupáky ( a možná i grázly, když tedy takovéto řízené likvidace malých obchodů nepřímo podporujete) dobrovolně ?
Hlupačky prominou.

Howgh, nemíním zde diskutovat o neoddiskutovatelném...oligarchická vládnoucí vrstva si prostě chce levně přikoupit další aktiva, to bude asi hlavní motiv, krom zloušky, na co všecko otroci (otrokyně prominou) ještě kývnou, a jak ještě více je možno je mezi sebou rozeštvat. Jak vidno, tak můžou klidně ještě přitlačit, otrok zůstane otrokem.

Douška.
Záměrně jmenujete hospody, cestovky, umělce (závistivá a nekulturní luza zde nebude nic namítat, pokud se těmto " zlodějům" přitne) ) ...Ale tak to není, Jde samozřejmě i o malé prodejce bot, konfekce, knih, hudebních nástrojů, nářadí....
(avšak cigára mají výjimku !!!)
Vy prostě jen šíříte ten v podstatě to hnus třídního boje. A ještě si na tom stavíte aureolu dobroty, lidskosti atd.

Průměrný počet slepic: 2.1 (21 hlas)

O prodejcích knih, bot, atd. jsem nic nepsal. Ti by asi proti šíření mohli zavést dostatečná opatření. Psal jsem o cestovkách, které by bez kompenzací krachovaly (letadla či autobusy s 10 klienty by moc ziskové nebyly). Psal jsem o průvodcích a hotelech, které by bez kompenzací od státu krachovaly, protože jaksi nejsou zahraniční turisté. Psal jsem o hospodách a restauracích, které by vykrvácely na odškodném u soudů (těžko zrušit zákon, kde mají povinnost udělat veškerá dostupná opatření na zabránění nakažení svých klientů) a že by těch soudů bylo.
Ti všichni můžou být rádi, že stát zakázal a kompenzuje ztráty.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Bez státních zákazů a neomezeného fungování hotelů, restaurací a hospod, by každý den byla dopátrána ohniska nákazy v nich. A nakažení by se úspěšně soudili o odškodné. A je to tak správně. Pokud provozovatel ví o Covidu a neučiní veškerá opatření (měření teploty hostů, odstupy 2m, desinfekce stolů, čističky vzduchu, ...), tak pokud se tam nakazí pár kusů (jedno zda od personálu, nebo jiného hosta) tak bude platit jak mourovatej.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Tak jsem použil kalkulačku na netu a zkusmo zadal 32 000,- hrubé mzdy = navýšení čisté kolem 2 600,-. Při 24 000,- hrubé mzdě by to mělo dělat + asi 2 000,- Kč.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

..opravuji : hrubá mzda 32 000,- navýšení asi 2 400,- kaček.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Vycházel jsem z tabulky na denik.cz a tam byla uvedena dost odlišná (výrazně nižší) čísla navýšení u nižších a nízkých mezd.

Podle kalkulačky na kurzy.cz to skutečně vychází podstatně zajímavěji i u velmi nízkých mezd (např. zkrácené úvazky).

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pane Občan.
Měl jste napsat,bohatí si to udělali k vůli sobě.
Kolik to snížení pak dělá u poslanců,senátorů,soudců a podobných státních úředníků.
Lopaty do 20 tisíc,tak na dvě piva.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

girl viagra <a href=" http://viagracnd.com/# ">viagra canada customs</a> - buy viagra onlie
http://viagracnd.com/# fastest delivery of mail order viagra
viagra 25 mg without a prescription <a href=https://viagracnd.com/#>chinese herb viagra CialisCND20Mg</a> flomax and viagra

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a přestala lidi bavit. Babiš má okopané kotníky, ale 100x nic umořilo vola. Končí, ztrácí voliče, paktuje se s opozicí. Nikdy neříkej nikdy - to neznal? Bylo špatně a bude hůř, zaprodanci dokonají Havlovo dílo zkázy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Také v tom vidím Zemanovu snahu a tím rozbit PAL.
Jenže o té spolupráci ANO-ODS se už mluvilo,psalo,ale více se tomu bránil Babiš,teď je nucen to udělat a také poděkovat ODS,že se dostal k takovému majetku.Také je nutno napsat,Zeman je dvojče Klause,jedou každý po svém,ale k jednomu cíli.
Paní Rejpalka.
Loňský listopad,to byla ještě pohoda,letošní se s loňským nedá ani přirovnat,více k vůli zmatkům těch nahoře.
Čeština má lepší srovnání impičmentu,snad se ti pičusové domluví a dojdou k rozumu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Babišovi jde o všechno, a "B" tým ODS je hladov, jako stádo vlčáků.

Obávám se, že se blížíme k bodu zlomu.
Ten zlom vidím ve skutečnosti, že v následujících volbách opravdu nebude komu z pozice obyčejné lopaty hodit hlas. Vzato do důsledků, na lopatu serou všichni už teď.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Leghornka je jediný typ slepic, které znám ještě z dětství. Asi ze školního statku, kam jsme chodili za máti.
A pak znám český strakatý, ale to je kráva.
A pak jsem v kabinetu dojil gumové struky gumových vemen umístěných na trubkových stojáncích s kolečky dole, aby se s nimi mohlo jezdit. A uvnitř byla houba, jako je na tabuli, ale byla tvarovaná do toho vemena.

Možná mé zemědělské znalosti nejsou oslňující, ale na českého ministra čehokoli naprosto dostačující.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně ve škole seznámili s leghornkou a plymouthkou. Dodnes pamatuji. Ale, že si mám vzít léky.....

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

....eventualní politicko-mocensko - mafianské konstelaci by bylo to, že dost velká část volených a voličů ANO přeběhla tam z ČSSD a zřejmě i od komoušů.
Tedy uzavřel by se ten kruh, který nakreslili si komouši a estébáci kolem roku 1989. Za užitečné idioty by tak nyní byli ti ze STAN, ODS, TOP 09....
Coby milovníka a sběratele paradoxů mě to velmi uspokojuje.

Chlapi a děvčata, si furt myslíte že Lorenc a spol. byli nějací primitivové, co vidí nejdál tak na příští týden....
Ta inspirace Čínou (Tengem ), to nebylo jediné pozitivum, které se jim podařilo vytěžit, z realií doby a historie. Samozřejmě že nestačila filosofie, oni umějí i dobře kalkulovat, mají skvělé politologické znalosti, vědí jak na masy...
Hitlera taky nevypiplali si žádní babráci, to by se mu nepovedlo to, co se mu povedlo (budiž k němu za to peklo obzvláště kruté).

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

K ní to směřuje již delší dobu. Stačí sledovat, co se děje na krajské úrovni nebo ve větších městech. Pokud není přímá snaha vyšachovat Ano do opozice, pak je zde vždy snaha uzavřít všemožné koalice, kde nikdy nechybí Ano a ODS.
Voliči ubývají, ale pozor, je to především otázka peněz, které chce Babiš do volební kampaně nalít.Voličské jádro je okolo 30% a jsou to všechno starší lidé a další rozčarování výkonem předešlých vládních uskupení. Od levice až po ODS. Proto také mají úspěch piráti a Stan

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

není co danit.
Příjmy se nekonají a spotřeba odvíjí z nich. Neboli jedeme na tzv. podstatu. Kdo neví, co to znamená, tak např. místo nového plynového kotle na vytápění domu, což je investice s vyvložkováním komínu řádově okolo 50 000 Kč, "investovalo" se do několika diod a jednoho relé, které se vyměnily na tištěném spoji. Diody stály dvacku (měnil jsem všechny), relé pochází ze šroťáku. Nová deska stojí pětku, tak mi přišlo smysluplnější ztratit s tím dva dny života.
Pokud se soudruzi rozhodnou okrást dolních deset mio, provedou to mnohem elegantnějším způsobem. Proč dráždit voliče - idiota, když to lze navléci tak, že tento bude stejně okraden a ještě bude k tomu děkovat Andrejkovi, že jej zachránil?

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Nové diody se vešly do dvacetikoruny, nová deska s tištěnými spoji je bratru za 5 000 plus poštovné, kotel s komínem 50 000. Všechny ceny v Kč.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

mně muj plynař vysvětlil,ze dnešní kotle jsou jinak konstruované,nez ty starší cca 5 let a mají vyšší tlak,tudíž kdybych já měnila kotel,musela bych i všechny radiátory,ty staré by prý okamžitě začaly téci. Takže jsme hned ba 200 tisících.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Kotle mohou být konstruovány na vyšší tlak, ale vy obejdete vysoký výstupní tlak použitím redukčního ventilu, který namontujete hned na výstup z kotle. Použijete třeba tohle:
https://www.wish.com/product/5a5dab6deceb08563ed09a98?hide_login_modal=…

Na tyto vychytávky je tu Ládik!!!, tak jej zkuste kontaktovat. Já jsem tu pouze na udílení dobrých rad a na reprezentaci.

Mám-li ještě zaperlit, já reguluji tlak vody v topné soustavě prostým připouštěním vody z vodovodu a ke kontrole tlaku mi slouží manometr na samotném kotli, který tam byl namontován ve standardu.
Btw. jaké máte radiátory? Hliník, anebo ocel? Kdybyste měla staré litiňáky ty v poho snesou šest atmosfér. Pustil jsem do nich plný tlak z vodovodu a všecko drželo. A byly to staré křápy, které už dávno měly být ve šrotu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

ocelové ale některé kapou už teď ve svarech. Když skončí topná sezona,vždy si oddechnu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

lógrem z kávy, který se nalil do kotle. Ale je fakt, že tam tenkrát nebyly pumpy. Jinak do autochladičů existují přípravky, které utěsňují netěsnosti způsobující kapání. Samozřejmě to není na věky, ale na jednu zimu by to pomohlo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

čerpadlo namontováno před topnou jednotku (laicky kotel). Pokud to takovým způsobem namontováno máte, mělo by vám to v poho fungovat i s tím redukčním ventilem,
Kdybyste měla pumpu za kotlem, zřejmě by to dělalo problémy, protože by do kotle šel již zredukovaný tlak. Kdyby se pumpa nedala přepojit do pořadí, které jsem napsal, vydrbala byste se soudruhem plynařem tak, že byste před kotel předřadila ještě jednu pumpu, abyste tlak zvedla na potřebnou výšku. Jedna pumpa obvykle stojí tolik, co jeden radiátor.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ze za kotlem a když jde čerpadlo,voda mi tu zurčí jak v potůčku.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

odvzdušňovat.
Pokud máte poblíž nějakého normálního chlapa, ať vám přehodí zapojení tak, aby čerpadlo tlačilo do kotle potřebný tlak (např. 3 atm.) a za to čerpadlo ještě dejte pojistný nebo redukční ventil, aby bylo na tuti, že do kotle nepůjde vyšší tlak. Za kotel pak dáte redukční ventil, nastavený na 1 atm. a problém je vyřešen.
Jako hlavní problém u vás bych viděl stav trubek. Jestli je máte shnilé nebo zanesené, bude to poněkud náročnější. Ale celková oprava se dá dělat i po částech, akorát, že budete mnohem více uklízet.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Targusi, když poslouchám Tvoje i Gainy eskapády s plynovým kotlem, vždycky mě hřeje u srdce, že jsem odolal všem moderním věcičkám a i když mi to dalo zabrat, bo jsem to neuměl dělat, mám dneska krásný litinový Viadrus ve 3. emisní třídě, vedle něj stojí krásná akumulační nádrž na dva kubíky vody, vše v nerezu, vedou z toho nerezové trubky přecházející na velmi tlusté měděné trubky, všude samotíž, takže ani jedno jediné čerpadlo, všechno dělá fyzika sama. Doma teplíčko, spotřeba černého uhlí ze Sibiře minimální, kouř z komína skoro žádný. Trocha práce s popelem, ale to takového chalana jako jsem já nemůže zarazit. 

Tři roky jsem nemusel dolít vodu do systému, ubývá jí jen minimálně odparem přes expanzní nádrž, akumulačka stabilizuje průběh hoření v kotli, regulace jednou vzduchovou klapkou přes pružinový termostat... 

Ó já se mám... 

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

bylo naprosto běžné, že jsem vyfičel za hranice všedních dnů i na několik týdnů, občas dokonce i měsíců, bo bylo potřeba splácet a dobrovolně se přiznám, bo tu není Stará Jahoda, občas mne to tahání se po světě i bavilo.
Tudíž jsem šel na vytápění el. kotlem, protože mi nepřišlo úplně na pohodu, aby Jahoda lítala ze studeného prvního patra do studeného sklepa v pět ráno zatápět.
Elektrika vzápětí nemóresně zdražila, tudíž jsem vykopl kotlík domácí výroby na půdu a nechal si namontovat plyn.
A když jsem se rozhodl, že už toho bylo dost a víkendy budu trávit doma, plyn už zůstal, bo kdo by zbytečně sypal prachy do chytrého uhláku, do něhož se přikládá "jen" co tři dny.
Nicméně stále si nechávám v rezervě jeden komínový průduch na obyč kamna bez elektriky, kdyby bylo zle. Svařovat umím, takže kamna si postavím i sám, kdyby na to přišlo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

moc nerozumím.
Aby bylo jasno, jako správný idiot jsem v mládí, kdy jsem chodil do škol, termodynamikou opovrhoval jak jen to šlo. Neboli na rozdíl od tak hovadských disciplín, jako byla statika, pružnost, pevnost a podobné vylomeniny.
Dobře mi tak, nemusel jsem dnes řešit svou zaměstnanost.

Tak tedy jestli dobře překládám pasivák by měl být pasivní dům. No jestli se to bere podle ležící Jahody, tak ano. Jinak je to prastará mrdka , v níž jsem našel trám s letopočtem 1833, ale myslím si, že naši přičinliví předkové jej někde štípli z bouračky.
A ventilační TČ by mělo být tepelné čerpadlo, což opravdu nehrozí, sic by to vyrábělo kořalku, do toho bych šel hned.
Nicméně mám pocit, že tohle monstrum si pořídila ségra a úspora s přihlédnutím, že ještě hajčila dřevem v krbu, prakticky nula nic oproti mému plynu. Takže jsem to vypustil protože pořizovat krb opravdu nehodlám. Mám dost bordelu z pece značky Petr v garáži.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

píšete tady hrozný kraviny. To čerpadlo které se dává na zpátečku a které je na novách kotlích jejich součásti, se jmenuje oběhové a nevytváří téměř žádný tlak. Tlak v systému je takový jaký si napuštěním vody uděláte a ten děláte podle výšky baráku. Všechny radiátory-tedy nové- jsou na tlak 0,6 MPa. Teď použiji Targusův slovník- takovou píčovinu jako dávat za kotel redukční ventil jsem ještě neslyšel.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)