Daňový zářez až do krve

Autor

Avizované se stalo skutkem. Poslanecká sněmovna nám schválila největší zářez do daní. Daňová sazba slušně klesne a s ní klesne i daňový základ, který se nadále bude počítat z hrubé mzdy a nikoliv z té superhrubé. Daňový poplatník s průměrnou mzdou tak měsíčně na výplatě uvidí cca 2500 Kč navíc. Dvě třetiny zaměstnanců a jiných lopat, které průměrné mzdy nedosahují, budou mít adekvátně méně, jedna třetina bílých límečků, co berou větší prachy, ti budou mít adekvítně více a zřejmě budou mít víc i ti, co dosahují hodně nadprůměrných příjmů, ale oni budou mít o dost progresívnější procento. 

Tak či onak, původní pravicový sen, který za Topolánka vyhrál volby ODS a který se pak neuskutečnil, protože se ukázalo, že by to stát nejspíš položilo, se vyplnil až za Babiše. Babiš to původně ani nesliboval a pokud ano, tak jen krotce, nestavěl na tom celou kampaň. Ale vyplnil to. Vyhlásil, že se u nás hospodaří dostatečně skvěle a rozkrádačky rozpočtu se o tolik snížily, že si stát může dovolit nechat lidem víc peněz.  

Sice do toho vlezl koronavirus, ale Veľký Bocián v tom nevidí až takový problém, aby musel měnit své plány a sliby. Půjčovat a zadlužovat se budou všude a pro nás je důležité se zadlužovat o fous méně než Německo. Pak je vše v pořádku, protože když může Němec, my můžeme taky. 

Při jednání sněmovny ještě prošel návrch pirátského Ferjenčíka, aby se zvýšily odečitatelné položky, což by zase zvedlo lidem prachy asi o tisícovku měsíčně, ale to už asi neprojde, ani Andrejko nechce svoje sliby plnit příliš velkoryse. 

Já osobně jsem akorát ten pobírač průměrné mzdy...  ve šrajtofli se mi měsíčně objeví dva litry a něco k tomu. Slušný kšeft... Třicet tisíc ročně. To udrží cérenku na střední škole, aniž bych musel nějak hluboko dojit jiné položky rodinného rozpočtu. 

První vidlácký dojem.... poprvé v životě mám lidsky rád pravičáky. A zapomněl jsem na ledacos, co mi na Andrejovi vadilo. Bližší košile než kabát. Dcerka půjde brzy na školu, náš rodinný rozpočet je vyrovnaný i teď, něco nahospodařím a až pak přijde účet za učebnice a lyžařský zájezd v Alpách, budu mít kam šáhnout. Na první dobrou jsem jednoznačně pozitivně rozpoložen. 

Pořád si myslím, že Andy bude muset do voleb ještě něco přihodit, protože jinak by mohl být jednoduše odsunut do opozice, protože jeho vítězství nebude dost impozantní.  Tož Andreji... prosím ty přídavky na děti. Beru cokoliv, ale líbilo by se mi, kdybys ukradl nápad Lidovcům a vydával ho za svůj. Dej pět litrů na dítě. Moje žena by nemusela chodit do práce, mohl bych jí platit zdravotní i sociální a doma by vládly poměry z finančního hlediska zcela idylické. Stal bych se tvým apolegetou, asi bych tě začal i upřímně milovat a zřejmě bych zapomněl na všechny tvoje oligarchická negativa a dokonce bych možná zapomněl i na to, že ve všem je nějaký háček a že to určitě nebude tak úplně zadarmo. 

Obraťme list. Státní rozpočet přijde o 90 miliard. Údajně. Něco se vrátí zpátky na DPH, protože lidi všechno nenacpou do štrozoku, takže se trochu roztočí poptávka. To roztočí inflaci, bo bude důvod zdražit, to během pár let celé snižení daní zase pohřbí a řekl bych, že za pět let už to bude zase stejné jak dneska. Sice budeme mít nominálně o deset procent víc, ale rohlíky zdraží o procent dvacet. 

Řekl bych, že se u nás ročně pořád víc rozkrade než o kolik peněz přijde  rozpočet. A pořád jsou největší tunely v krajích.  Hejtmani už byli upozorněni o co se krajům zkrátí příspěvky, takže opozice sice posbírala hejtmanská křesla, ale bude míň na investice, tedy i míň na úplatky. Při trošce štěstí (ve které nevěřím) bychom mohli zjistit, že jsou silnice po celé republice pořád rozkopané, nikudy se nedá projet, pořád se staví pavilony v nemocnicích, pořád vznikají domovy důchodců, jen pravičácčtí hejtmani si stěžují, že stát je pravicově úsporný. 

Svým způsobem se mi moc líbí to strategické hledisko celé této akce. Andrej si udělá oko u pracujících, protože to jsou bývalí voliči ČSSD. Pracující lopaty dostaly přidáno. Sice se mluví o tom, že nízkopříjmoví to moc nepocítí, ale upřímně - uklízečky a přidavači na stavbách dneska volí především Okamuru. Takže žádná ztráta. 

Tvrdě makající lopaty, které díky mnoha přesčasovým hodinám udržují přijatelný standart svých ratolestí, ti to pocítí. A zřejmě budou i vděční. To co cinká, je definitivní umíráček ČSSD, která si po třiceti letech zatínání seker do rozpočtu začala hrát na zodpovědnou. Samozřejmě jí to nikdo nevěří. Nejspíš ani Maláčová ne.  

Koalice TOP, ODS a STAN se rozpadla dřív než vznikla. Andrej natáhl ruku k Fialovi a on ji stisknul. Skoro jako by si Andrej pana profesora u ODS pěstoval. Zřejmě tušil že s partajními šíbry nebude problém, protože jsou tam všichni nadržení na vládnutí, tedy především na dobré fleky = dobrou bonanzu. A Fiala dost blbej, aby se vyrovnal s posměchem za rychle opuštěný zásadový postoj.  ODS má akorát ten potřebný počet hlasů, aby nahradila alespoň na jedno období ČSSD, než si průměrný pravicový volič uvědomí, že může rovnou volit Babiše, protože ten mu splní víc. Vojtu Filipa u ANO nahradí náš polojaponec. Už je ve sněmovně dlouho a nic moc z toho nemá. Něco se mu dá a on bude vládně tolerantní. Také jedno období, než si jeho voliči uvědomí, že Tomio je jen tlučhuba... Tolik k Andyho strategii.  

A stát? A dluhy? A odpovědnost? Co naše děti, které to budou splácet? 

Nejsou to trochu zbytečné starosti? Už dneska máme nesplatitelné dluhy. Už dneska máme sekeru, která se nedá nijak napravit. Už dnes děláme peníze nikoliv prací, ale tisknutím. Už dnes jsme závislí na celém našem západní okruhu, už dnes ručíme tak či onak za jejich dluhy, což se ukázalo při hypoteční krizi. Američani si udělali malér s hypotékami, ale nakoupily to od nich všechny banky úplně všude a všichni občané pěkně zachraňovali svoje bankéře. Bez ohledu na jinou měnu, bez ohledu na cokoliv. 

Sice pořád máme českou korunu, ale přes burzu a její výkyvy jsme propojeni úplně dokonale. Běžně doplácíme na neúrodu v Rusku, běžně doplácíme na neklid ve státech těžících ropu, běžně doplácíme na nedostatek poptávky z Dojčlandu. Běžně doplácíme na výrobu přesunutou do Číny. 

Současnou sekerou se jen o nějaký ten rok urychlí onen celozápadní maxikrach. Všichni tady na Kydech s ním tak nějak pochmurně počítáme. Všichni tady řešíme, jak se co nejvíce odstřihnout, jak se zabezpečit jinak než penězi, jak se postarat sami o sebe. Někdo se ohání rýčem, jiný dělá ve sklepě zásoby, další kupuje už třetí kvér. Jiní přemýšlejí o komunitách, preperství, já hromadím živé konzervy a kupuju půdu, kterou nikdo jiný nechce. Každý čekáme ten megaprůser trochu odjinud...

.... ale je tu mezi námi někdo, kdo věří, že je možné v reálné České republice a reálné EU s jejími Zelenými úděly  dosáhnout pomocí rozpočtové kázně vyrovnaného ba přebytkového rozpočtu, postupného umoření dluhů a vybudování nových lepších továren, aniž by to znamenalo jihoamerickou chudobu pro většinu z nás? 

Jaký bude pro běžnou lopatu rozdíl mezi chudoubou z rozpočtové odpovědnosti a chudobou z krachu státního rozpočtu? Nebo bude rozdíl mezi krachem ze Zeleného údělu a krachem z rozfofrovaných státních financí?  Bude rozdíl mezi snahou udržet neudržitelné  a jízdou z kopce za natištěné peníze? Nebo snad někdo věří, že se s námi o případnou rozpočtovou kázeň podělí i ti kovaní podnikatelé, kteří sní o rychlém propouštění  a že soudy přimhouří oči nad podivnými praktikami vůči zaměstnancům? Nebo snad čekáte, že když my lopaty budeme rozpočtově ukáznění, že se v EU zruší daňové ráje, nebo je zakážou alespoň u nás? Čekáte, že když budete platit daně, tak je u nás bude platit i Google? 

Vidlácky říkám, bližší košile než kabát, protože kabát už dávno nemáme pod kontrolou. Tak raději ty prachy. Já je neutratím za televizi a cigára. Já je nechám děckám na školu, opravím střechu, nebo si pořídím nový kotel na paření prasat. Koupím si samé věci, které mi nikdo neukradne, protože se to nevyplatí. Koupím si věci na práci. Koupím dětem trochu znalostí. Ideálně nějakých prakticky použitelných. Třeba řeznický výuční list podmíněný praxí na jatkách. Koupím do zásoby nějaké uhlí a náhradní díly do plynového kotle Destila. Koupím si pár demižonů a naplním je portským. 

Jednou to stejně přijde... a pak se ukáže. Pak bude tak jako tak každý svého štěstí strůjcem.  Pak bude sakra znát, kdo utrácel za budoucnost  a kdo se propil do zkázy. A navíc existuje nepatrná šance, že má Andrej pravdu. Že to rozpočet unese. 

Je to jen můj soukromý vidlácký názor na věc. Nikomu ho nevnucuju a předpokládám, že v diskusi zaznějí i jiné argumenty nejen ve prospěch mého postoje. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (120 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jeden z nejlepších článků na Kydech vůbec.

Průměrný počet slepic: 4.3 (29 hlasů)

Ano, zdravý selský rozum (dále ZSR). Jenže ve světě ve kterém žijeme nevede k úspěchu, snad jen k dobrému pocitu, dokud nepřijde vystřízlivění. Tento svět nejede dle ZSR. Protože:
1) Obří dluh se dá splatit jednoduše, buď postupnou inflací, nebo hyperinflací. Tedy zaplatí jej držitelé peněz. Nebo vyhlášením bankrotu, či jeho neuznáním, nebo započtením (brzy si USA vybere).
2) Řeznický výuční list, uhlí do zásoby? Mohou se hodit, pokud EU nevyhlásí Zelený úděl a spalování uhlí nezakáže a maso jen z buněčných pěstíren. Náhradní díly na plynový kotel Destila budou celkem na nic, pokud ve stejném duchu EU nařídí pouze elektriku a vypne Vám přívod plynu.
3) Nákup pole? Až bude budoucí vláda hledat zdroje, tak první na řadě bude zdanění nemovitostí. Pokud to udělá chytře (1 nemovitost bude od daně osvobozena), tak bude mít i podporu drtivé většiny. Časem, v případě potravinové krize, vlády zavedou povinné dodávky z držení půdy. Opět za podpory většiny. Tak to bylo vždy.

A na závěr hlavní ponaučení. Ti co nyní vše propijí a prokouří, si potom stoupnou do správné fronty, natáhnou ruku a stát se zase postará. A Vy to odedřete na svém poli, a běda jak ne.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

Ad 2) Co udělá svět, pokud USA vyčíslí obří škody za Covid na 15 bilionů dolarů a budou jej požadovat po Číně proplatit ("ta přece může za Covid, no né")? Jednoduše svůj současný dluh započte oproti tomuto dluhu a ještě bude v plusu. Nebude to elegantní cesta jak se zbavit dluhu?
A EU se hnedle přidá, že chce taky...

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

To je velmi dobrá myšlenka. Možná proto i stojí za to si ten Covid v USA tak pěstovat, jako to dělají dostud, aby se zbavili dluhu. Pokud ovšem Čína ten dluh někomu se slevou neprodá dřív než USA ten vzájemný zápočet zrealizuje. A také musí v takovém případě počítat s tím, že veškeré USA + západní firmy v Číně budou v ten okamžik Čínou zkonfiskovány a ze dne na den se stanou Čínskými. Věřím, že Čína si to vojensky na svém území ubrání.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

- Někdo takový, kdo by si koupil od Číny USA-dluhy neexistuje. Kdo a proč by to dělal?
- Americké firmy jsou již z Číny ve velkém stahovány. A osud ostatních (třeba Evropských firem) USA vážně nezajímá.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

No nevím nevím, jak jsou stahovány. Zatím je na jakémkoliv spotřebním uboží, které si u nás koupíte, 'Made in PRC'.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zkuste Google a vypadne na Vás hromada odkazů. Americké firmy odcházejí z Číny ve velkém. To neznamená, že by Čína snižovala výrobu spotřebního zboží, stále razantně navyšuje.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

ETO já ty všechny Vaše výhrady beru... ale máte nějaký lepší nápad? Sem s ním. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ani pro sebe nemám, natož na rozdávání. Snad jen děckám zdraví a vzdělání, a to vzdělání na dvou úrovních - tedy jednak obor o který bude v budoucnu nejspíš zájem a jednak zdravý selský rozum, který umožní být co nejvíc nezávislý na společnosti. Tedy pro Vás nic nového, bohužel.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

bohužel to vidím stejně, nevezmou vám jen dluhy

Zatím bez slepic

si myslim ze znizene dane roztocia ekonomiku (viac sa oplati podnikat) teda celkovy efekt bude priaznivejsi
cize nemyslim si ze za rok budete na tom v Cechch rovnako ako teraz - budete lepsie

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přidané prachy se protočí na lehce zdraženém zboží takovým fofrem, že nebudeme stíhat mrkat na drát.
Neboli na konci příštího roku budeme finančně přesně tam, kde jsme dnes. To jest v (_!_).
Soudruzi bankéři si nás pohlídají, aby z nás stíhali pumpovat naše úspory lehoučkou čtyřprocentní inflacičkou. A od té vás neochrání, ani půda, ani zlaté plíšky s pochybným certifikátem, ani barevné papírky, kdysi zvané bankocetle, dnes nechápu proč - peníze.

Průměrný počet slepic: 4.1 (28 hlasů)

Maně přemýšlím proč v roce 1988 jsem s pár tisíci (právě jsem investoval do chaty, velký byt jsem měl podnikový, o barák jsem nestál) ve spořitelně pociťoval klid na duši, naději, a víru v příští další.
Proč teď se slušným balíkem v bance a ve stavební spořitelně (investovat už nepotřebuji, pokud jde o životní potřeby jsem skromný člověk) si lámu hlavu kdy ta zásoba - díky inflaci a záporným úrokům, samozřejmě taky kvůli trvalému dotování k důchodu, vždy při potřebě jakékoli byť drobné investice či běžnému provozu domácnosti - vyschne.
Děje se něco co moje stará hlava nebere, být skromný a spořivý se nevyplácí, žít na dluh je in. Neuvěřitelné a stále větší množství těch barevných papírků se vyplácí těm kteří ničím nepřispívají k prospěchu společnosti. Nebude to tím že už vlastně žádnou společnost netvoříme, že jsme podlehli dovezené ideologii a jsme jen shlukem individuí?
No nic, my nějak dožijeme. Ale kam dojdou ti mladí, bez idejí, bez ideálů? Mám děti, vnoučata.

Průměrný počet slepic: 4.8 (54 hlasů)

Co dávat příklad na situaci o které píše vidlák ne na jinou ;)

Tvoje situace: Měl jsi peníze větší hodnoty a ty si investoval, aby netratili hodnotu.

Vidlákva situace: každý měsíc dostane 2tisíce, ale během roku maximálně dvou let inflace dožene to "navíšení platu". Ber když vidlák bude mít 40.000,-, takže 2k je cca 5procent? Inflace 2020 je 2,9 procenta ;)

Jasně, řekneš, že inflace by byla stejně, ale určitě poroste rychlej, protože víc peněz na trhu+krize, já nevěřím jako ty, že Babiš je blbej, vyhrává ten co má peníze (velké investiční ne tisícovka na jídlo) a investuje do výroby/domů/budoucnosti, jak jsi ve svém příkladu ukázal ty, ale ani omylem, to není případ "2 tisíce vidlákovi do výplaty" ;)

Ber to jinak, každý nadává na komunisty a jejich měnovou reformu, ale co provedl Klasus pomocí inflace v 90 letech, to si nikdo neuvědomuje :D Prakticky ta samá zlodějina, ve stejném neli větším měřítku. Ale ukazujete blbsot komunistů, neměli dělat reformu, ale inflacu, lidi by 5 let se uvařili jako žába a nereptali :D
Ale díky, za potvrzení, že Klasus je chytrej parchant, co okradl lidi chtře ne jako komunisti blbě...

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Komunisti v´53 nemohli čekat na inflaci, museli udělat radikální řez hned. Těsně po válce obíhalo na území ČSR různé oběživo, namátkou Protektorátní koruny, Říšské marky, Slovenské koruny, poukázky Rudé armády, poukázky západních vojsk, maďarské a polské oběživo. Vše se měnilo na Československou korunu v různém poměru a hlavně jen do určitého množství. Zbytek byl vyměněn ve směnkách a státních dluhu, s tím že bude později vyplaceno. Ale objevovaly se případy, kdy se najednou objevily obrovské sumy různého starého akceptovaného oběživa a bylo následně taktéž směňováno, byť jen jako státní dluh.
A komunisti potřebovali nějak tyto obrovské dluhy zlikvidovat. A proto ta měnová reforma.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Stale slo vymenit 1:1 (coz resi vse co rikas) a pak inflace 5 let... Co udelal Klaus, nove penize 1:1 a nasledne jeden rok myslim 60 procent pryc :D

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

dopředu o ty peníze, které nám vláda tyeprve slíbila. Stačí zpětně sledovat ceny jenom za tento rok. Tím obolem Babiš jenom dorovnává letošní ztráty.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Inflace je dalsi forma zdaneni
Mate v bance celozivotni uspory, napr. ve vysi 500.000 Kc, ktere setrite na duchod nebo pro sve potomky.
Inflace 3% rocne:
za prvni rok mate z 500.000 na uctu 485.000
za druhy rok mate z 485.000 na uctu 470.450
za treti rok mate z 470.450 na uctu 456.336
za ctvrty rok mate z 456.336 na uctu 442.645
za paty rok mate z 442.645 na uctu 429.365

Na uctu mate min, ceny vyrobku a potravin jsou vys, bo inflace, no ni ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Takto napsane: Na uctu mate min, ceny vyrobku a potravin jsou vys, bo inflace, no ni ?

plati NI ;)
Presneji to má být hodnota roku 2020 500.000 ,- se hodnota sníží za 5 let jako by jsi měl v roce 2020 místo 500.000 jenom 429.365 ;)

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

V USA rozhazovali z vrtulniku dolary (bo vsude pisou o vrtulnikovych penezich), v domeni, ze lidi zacnou nakupovat vice zbozi a tim ze rozpumpuji mistni ekonomiky.
Lidi opravdu zacali vic nakupovat - nakupuji akcie svetovych firem.
Jestli nakup akcii rozpumpoval mistni ekonomiky netusim :-D

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Omlouvám se, že se vracím ke včerejšímu tématu, když to sem nepatří. Ale nedá mi to.
Jsem velmi rád, že jsem si skoro hotový text o vínu omylem smazal. Když jsem si přečetl diskusi, uvědomil jsem si, že by byl jako z jiné planety. Čůčo, enzián a tak? Nu, pánbů požehnej.

Ke dnešnímu tématu není moc co dodat. Průser přijde, protože vždycky nějaký přijde. Možná ale, že velké části z nás, kydačů, už porostou macešky na prsou. Doufám.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote,
i Vy jste nevyléčitelný optimista ???
Kdo by vám tam ty macešky za několika málo let zaléval?
A kdo by je obaloval šálama a svítil na ně baterkama při globální jaderné zimě?

Ale tak či onak - ze všech nás nejvíc fandím Vidlákovi !!
Podle mého názoru má minimálně pět procent pravděpodobnosti, že jeho průběžně aktualizovaná životní strategie vyjde.

Okamžitě bych si to s ním vyměnil.
Nezřízeně mu závidím - a zuřivě mu fandím.
Nehledejte v tom rozpor ani ironii, myslím to vážně !!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

JE škoda, mohl dát diskusi (i) jiný směr i rozměr.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

a zlého psa, říká s oblibou jeden můj kamarád. Má pravdu.
Nepochybuji o tom, že si Godot svým napsaným a poté ztraceným textem utříbil nějaké myšlenky. Na tom nelze prodělat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ale o něco jsme přišli my ostatní tady na dvorku.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

tak jej určo najde. Tohleto mi ti dva prevíti dělají furt. Zmizí a pak se to objeví kdesi úplně jinde. jóó, povinné předání vlády nad bednou těm dvěma prevítů je dílo. cifix. Kde jsou ty doby, kdy počítače a jejich programy dělali pouze to co chce majitel. Kde každou změnu na skle jste museli potvrdit. A to ještě avizjí, že další verze programu v "našem" zájmu" vylepšili, jen ať se přihlásíme..... cifix...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

souhlasím s veverkou; i já jsem se na Godotův text těšil. Třeba z něj (z textu, nikoli z Godota) někdy bude článek.
Podle Alefa si autor utříbil myšlenky - no, nevím; podle trojitého Godotova expresívního zvolání jsem měl spíš dojem značného rozladění autora. Jemně řečeno 🙂.

Ještě k mému nicku: nezvolil jsem si ho z nafoukanosti, ale z lásky k báječnému bicyklu, který jsem kdysi měl. Když mi ještě nebylo 60+....

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Je k pousmání, jak se pojmy pravicové a levicové zaměňují. Ve skutečnosti (dle toku peněz) je snížení daní levicové opatření, protože umožňuje akumulaci peněz u lidu dělného. Naopak vysoké daně jsou pravicové opatření, protože vybrané peníze skrze stát vždy končí u kapitálu, i když ta cesta není na první pohled patrná.
Pokud ovšem přijmu tezi, že co je dobré pro lid dělný je levicové, co pro kapitál je pravicové.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

Takže pravice je podpora bohatých a levice podpora chudých?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

v praxi to tak je.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ke prosím? Nemluvím co bylo dejme tomu v roce 1925, ale prosím kde to je v roce 2020?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Peníze vládnou dnes stejně jako tenkrát, jsou mnohem silnějším argumentem než morálka či povaha.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Np právě, levice nebo pravice, obě podporují bohaté a někdo zde napíše, že v praxi levice podporuje chudé :D

Pohádky jsou super, ale dospělí by na ně věřit ;) Měl by mít pohled dospělého člověka jako máš ty ;)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

a zároveň důkaz, že žádná opravdová levice dnes není.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

...tak jde o opatření z hlediska L/P neutrální, spíše ve prospěch kapitálu (a úročená fiat měna ve formě dluhu je víceméně také kontinualním přesunem bohatství ve prospěch kapitálu).
Ta cesta patrná není, avšak mandatorní výdaje patrné jsou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

K popukání to je, páč daně se zaváděly v porobených zemích. Místo teho abyste tam v těch zemích bydlel a mlátil je tam každej den palicema, tak tam zavedete panskou šlechtu, dosadíte na hrad gubernátora a vybíráte daně. No a otroci makaj a šlechta si je už okrádá sama. No a to tady máme. Takže sme doma. "Gdééé, domov můůůůj, gdeééé, domov můj", a ták. 😎

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Keller říkal, že nějaká inflacička nás nemůže porazit, protože dluhy je jednoduše přestanou platit. Vždy se jen natiskne splátka jistiny a zmastí se splátky úroků. Neboli obstará se dluhová služba. O zbytek nás oberou suproše a šik domečky (dnes už skoro velikostí pro plastové panenky) za sídlištěm.

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, kupujte půdu, to je jediná rozumná investice. Na potištěný papírky se dívejte jen jako na šidítko, které uspokojí krátkodobé potřeby.
Protože jakmile dojde k maléru, potažmo k průseru, je to jediné co člobrdu zachrání.
Ono občas, když je štěstí, se zadaří koupit dobře.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

ušmiknou palici, případně z ní vystřelí mozek. Taky je možnost si dovézt na špinavou práci černocha.
A když bude nejhůř tak vám to znárodní. Jedním jediným dekretem.
Znárodnění je tolerováno na celém světě.
A vy budete čumět, jak puk.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

zkuste obětovat čtvrthodinku svého času podcastu Švihlíkové:
http://casopisargument.cz/?p=32703

Je to pohled z trochu jiného úhlu:
Z hlediska tzv. veřejných financí....

To jest financí, za které (pokud nejsou rozkradeny a přemístěny do zahraničí) jsou /nebo by měly být/ společně placeny věci, které si každý z nás může individuálně platit sám - akorát deseti- či stonásobně dráž než pokud je "bezplatně" užívá od společenství zvaného stát, kraj či obec. A na které přispívá (nebo vychcaně nepřispívá) z daní.

Nicméně dávám čtyři slepice a Váš dnešní článek pošlu zítra Švihlíkové coby názor nadprůměrně iteligentního (spolu)příslušníka venkovského lidu.

Osobně se obávám, že se Švihlíkovou, Vámi a komneckonců i mnou cloumá nemístný, leč omluvitelný optimizmus.
V mém případě je založený na naději, že se něco nepředvídatelně posere, následkem čehož se pečlivě plánovaná (sebe)vražda globální civilizace nezdaří.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Re: Asfaltový holub, skvěle řečeno (poslední věta)! Doufám v totéž. To je tak jediné, co můžem. Doufat. Zdraví všem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Musím kon-statovat, že písnička, vědro má ve dne díru milej Lojzo, má mnohem lepší ekonomickou kon-cep-ci. Tady procento přidám, tady uberu, tady si hodím do vačku a tady něgde naroste rozpočet je stále oblíbená poudačka o chápání smyslu světa. 😎

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Proti tomu nejde dělat nic. Muší se ta písnička přestat zpívat, páč to de na rozum. Pak je potřebné přestat s pýchou a poctivě psát svoje potřeby. Začít přemýšlet jak se k nim dostat. No a až se blboň z teho psaní unaví, muší se starat nějak ty potřeby uskutečňovat. Bolí to. Kurwa to bolí. Ale není jiná cesta, páč ta písnička, kerou melou funkcionáři matrixu vede do pekla.

A věřte temu, že i ve zničené zemi, plné povalujících mrtvol, bude něgde pod ruinama eště zpívat z nějakýho blboňskýho rádia na baterky ta písnička, Lojzo?

Líza: Lojzo, hej, Lojzo!
Lojza: Ano, Lízinko?
Líza: Dojdeš pro vodu?
Lojza: Už běžím.
Líza: No proto!

Lojza:
Vědro má ve dně díru, milá Lízo, milá Lízo,
vědro má ve dně díru, milá Lízo, jak hrom.Líza:
Tak ji ucpi, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
tak ji ucpi, milý Lojzo, milý Lojzo, ucpi jí!

Lojza:
A čím ji mám ucpat, milá Lízo, milá Lízo,
a čím ji mám ucpat, milá Lízo, řekni čím.Líza:
Kouskem slámy, milý Lojzo, milý Lojzo, milý, Lojzo,
kouskem slámy, milý Lojzo, milý Lojzo, kouskem slámy.

Lojza:
Jenže sláma je dlouhá, milá Lízo, milá Lízo,
jenže sláma je dlouhá, milá Lízo, dlouhá.Líza:
Tak ji utni, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
tak ji utni, milý Lojzo, milý Lojzo, utni jí.

Lojza:
A čím ji mám utnout, milá Lízo, milá Lízo,
a čím ji mám utnout, milá Lízo, řekni čím.Líza:
Sekerou, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
sekerou, milý Lojzo, milý Lojzo, sekerou.

Lojza:
Jenže sekera je moc tupá, milá Lízo, milá Lízo,
jenže sekera je moc tupá, milá Lízo, tupá.Líza:
Tak ji nabruš, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
tak ji nabruš, milý Lojzo, milý Lojzo, nabruš jí.

Lojza:
A čím ji mám zbrousit, milá Lízo, milá Lízo,
a čím ji mám zbrousit, milá Lízo, řekni čím.Líza:
Vem si brousek, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
vem si brousek, milý Lojzo, milý Lojzo, brousek.

Lojza:
Jenže brousek je suchý, milá Lízo, milá Lízo,
jenže brousek je suchý, milá Lízo, suchý.Líza:
Tak jej namoč, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
tak jej namoč, milý Lojzo, milý Lojzo, smoč ho.

Lojza:
A čím ho mám smáčet, milá Lízo, milá Lízo,
a čím ho mám smáčet, milá Lízo, řekni čím.Líza:
Zkus vodu, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
zkus vodu, milý Lojzo, milý Lojzo, vem si vodu.

Lojza:
A v čem ji mám přinést, milá Lízo, milá Lízo,
a v čem ji mám přinést, milá Lízo, řekni v čem.Líza:
No vem si vědro, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo,
vem si vědro, milý Lojzo, milý Lojzo, vědro.

Lojza:
Vědro má ve dně díru, milá Lízo, milá Lízo,
vědro má ve dně díru, milá Lízo, jak hrom!!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

zrovna včera jsem si ji pouštěl do ucha

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

nebo uříznutou makovicí mi už bude jedno, jak budu vejrat.
A navíc, mě už nemůžou nijak nasrat.
To je výhoda věku a dalších okolností.
Mě už můžou akorát znárodnit balkon!

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)