Když chcete Hospodina rozesmát...

Autor

Vážení přátelé

O tomto víkendu se cítím jako Winston Churchill v prvním roce Druhé světové. Spousta práce, povedená evakuce, spousta příprav v posledním okamžiku, několik zázraků.... a na konci možná trochu důvodů k naději, ale optimismus není příliš na místě. A tak se potřebuju trochu svěřit, nechat se "podrbat za uchem", abych mohl od zítřka zase fungovat normálně. 

Vy co mě čtete pravidelně, víte, že jsem se teď právě pustil do rekonstrukce střechy na baráku. Vymyslel jsem si "něco extra" - to já dělám pořád a se vším a tak měl můj dům dostat celoměděnou falcovanou střechu. 

Mé důvody byly jednoduché - dědeček měl nakoupené měděné plechy pro nová úžlabí, ale nějak se spletl a nakoupil jich fakt hodně. Já jsem se k tomu pak jen přidal, také jsem jich hodně nakoupil, až jich bylo dost na celou střechu. 

Druhým důvodem byla potřeba odlehčit konstrukci. V posledních letech dědečkova života už leckde do střechy teklo a jeden z mých prvních úkolů v novém domově byl, dát střechu do pořádku. Ale... leckteré trámy už byly napadené. Ne nějak moc, vystříkal jsem tam hodně Bochemitu, natřel jsem dřevo hovězí krví a degradaci jsem zastavil, ale potřeboval jsem zateplit podkroví a rozšířit obytnou plochu kvůli plánované kupě pěti dětí a tak jsem hned po nastěhování věděl, že střecha jednou bude plechová, aby byla dostatečně lehká. Dědečkův nákup mědi mě pak nasměroval...

I přes zdánlivě vysokou cenu, ono to mělo i výhody - věděl jsem, že střechu budu dělat "za dlouho". A tak jsem rozhodil sítě po všech pokrývačích v regionu a kdykoliv jim zbyla z nějaké zakázky tabule plechu, koupil jsem ji. Šlo to sice pomalu, ale kupoval jsem měď za třetinu běžné krámské ceny. Když přišly nečekané prémie a nepřišla k tomu i nečekaná složenka, opět jsem koupil nějaké plechy. A tak to trvalo dlouhá léta, kdy se mi ve sklepě u zdi za skříní utěšeně hromadily tabule plechu a nezabraly skoro žádné místo, protože tloušťka celého svazku byla nakonec pouhých osm centimetrů. 

Když jsem měl dost plechů, koupil jsem postupně měděné okapy, měděné háky na okapy, měděný hromosvodový drát, měděné příchytky, měděné držáky, ba dokonce i měděného větrného kohouta, protože správný moravák musí mít na baráku nějaký ten kýč. 

Loni jsem nakoupil difůzní fólie, speciální fólii pod plechy, závětrné lišty...

Letos jsem těsně před začátkem prací nakoupil řezivo, protože střecha se musí celá zaklopit. 

Devět let příprav. Myslel jsem na všechno. Fakt jsem si dal záležet. Vybral jsem si i nejvhodnější termín, protože v květnu ve Vidlákově prší ještě bez velkých bouřek, moc nefouká a je už teplo. S předstihem jsem dokončil zateplení všech částí podrkoví. Nakoupil jsem svody, uzavírací prvky pro ptáky, aby si nedělal hnízda ve skelné vatě, větrací prvky do hřebene. 

S pokrývači jsem se domluvil několik let dopředu. Známe se už dlouho, spolupracujeme, znám jejich práci, věříme si. Pro jistotu jsme si domluvili i "pana Lorence". Starého fachmana, který je už sice sedmdesátník a na střechu nepoleze, ale celý život dělal kostely a plechařinu a rozumí všemu tomu napojování úžlabí a falců na sebe. Prostě jsme nezanedbali nic. 

Dokonce jsme začali se střechou o několik dní dřív než jsme plánovali. Páni pokrývači byli se svojí prací hotoví včas a tak se začalo. Střecha se dá rozdělit na menší části, každý den byla střecha zabezpečená, aby dovnitř nezateklo....

No nedožene nás covid? ....

V pátek se ukázalo, že manželka pana pokrývače je covid pozitivní - testy v práci a následný okamžitý PCR test to potvrdily. Vzápětí se dostavily i příznaky. A najednou mám vrchního pracanta ve čtrnáctidenní karanténě a to jen za předpokladu, že všechno půjde dobře, nenakazí se od manželky a nestane se nic dalšího. 

Třetina střechy zakrytá pouze provizorně plachtou a práce se nejméně na čtrnáct dní odkládají... 

To víte, hned člověku proběhnou hlavou ty nejhorší scénáře... Jak podobnou práci v regionu nikdo nedělá, pan pokrývač je už padesátník, takže může mít i těžký průběh (nebo hůř). 

Bůh se směje, když mu vyprávíme o svých plánech. 

Devět let příprav, devět let to promýšlíte v hlavě, připravíte se na všechno, všechno si zajistíte, všechno funguje a je připravené... a pak přijde breberka a je po ptákách. Celou dobu té pandemie jsme se tomu vyhýbali, celou dobu to chodilo kolem a dělalo to potíže jiným. A teď, když počty nakažených klesají a všechno se jeví dobře, tak to přijde a všechno je z hodiny na hodinu jinak... 

Takže já mám čtrnáct dní volno... jen budu čekat, protože nic jiného se dělat nedá. Budu čekat na zprávy a výsledky testů... a budu mín námět na hodně existenciálního přemýšlení o vlastní titěrnosti, malosti, o mocné přírodě a  nečekaných komplikacích.

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (119 hlasů)

Komentáře

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

se po ni váli na osum miliarduv chlopků a robek

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

propustí nejméně 1200g/m2 za 24h a větrací mezera je min. 40mm.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

...že je všecko připraveno dle nejlepšího vědomí a svědomí.
Anebo chybí ten jeden pověstný den, týden, měsíc....
(co se týče střechy, tak musím zaklepat...snad jen ta cena!!!!....ale už je to za námi, klepy, klepy , klep...)

Měděná střecha ...není to náhodou název nějakého románu ? Nebo filmu ?
V Ostravě ji kdysi měla budova Komerčky, hezky zelenou, patinovanou. Možná stále má, já už vzhůru k bankéřům nevzhlížím, koukám na ně svrchu, abych je náhodou nezašláp ...

Nezačne-li pršet, nezmokneš. To je asi tak jediné co se dá k tomu říct (a nic nedat).
Věřící se mohou pomodlit, na to jsem zapomněl ( to taky nic nestojí)..

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Měděná střecha ...není to náhodou název nějakého románu ? Nebo filmu ?
---

Není to román a není to měď, ale je superslavná divadelní hra: Kočka na rozpálené plechové střeše v originále Cat on a Hot Tin Roof - čili to je cínová střecha.

Napsal to Tennessee Williams a pak to bylo zfilmováno. První film byl s Liz Taylor a Paulem Newmanem. Pak byly další adaptace.

Je to hra pitvající difunkční rodinu, takže se celkem pravidelně hraje, scény z ní rádi používají v kurzech herectví (protože tam je co hrát) a psychologové ji rádi rozebírají, aby na tom ukázali jemné detaily psychologie, komunikace, fungování rodin, atd.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Já zapomněl, že to na Slovensku musejí mít až vysoko v horách....tolik mědi po kupě.
:-D))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to opravdu trefa,u nás ve WEST Czechii právě prší,má spadnout 40 mm,doufejme,že Vidlákova střecha je dobře zajištěna.Co se dlouze plánuje,vždy se nějak krátce a nevyhnutelně podělá( a naopak )…..

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Vono to, nakonec, dobře dopadne, víme, Vidlák? Protože když setrvale vysíláte, Vidlák, pozitivní vlny kol sebe, ony se Vám nakonec ty dobré vlny vrátí. A to Vy děláte. Takže se není čeho bát!
Na rozdíl od Vás jsem polyteista, mám to v tomto punktu jednodušší, mí Bohové jsou vlídní a chápající, mají smysl pro humor a hlavně nejsou tak vysoko, jako ten Jeden. Ještě poděkování Manece za tip na rozhovor na čt 1, úplně jsem tento informační zdroj vytěsnil, ale Nohavica - Šíp stál za vidění. Díky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

https://en.wikipedia.org/wiki/Creation_Museum
B. Russell kdysi napsal něco v tom smyslu, že když vedle sebe existují dva naprosto protichůdné názory, tak nemusí tomu být nutně tak, že pravda je někde uprostřed...
Prostě ten jeden názor může být naprosto mylný.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako když tu bylo několik debat o učitelkách.

Vidlákův původní pohrdavý názor na učitele a pak vyprávění učitele, s jakejma sračkama se potýkají.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

I tento.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

.... ale když je ta třetina střechy zaplachtovaná, tak bych hlavně posílil to zaplachtování. A pro sichr bych měl v zásobě další plachty a ty v případě protečení nainstaloval mezi vazné trámy (předpokládám, že ještě nejsou zapuštěné v podlaze); vlastně bych mezi němi vytvořil takové bazény. A trochu si držel palečky; já vám je teda držím.
V rekonstrukcích střech jsem dělal 15 let, od mykologicko-insekticidního posudku, až po provedení sanace. Za ty roky mám za sebou cca 60 realizací převážně budovy postavené za Rakouska-Uherska (školy, úřady ale i kostely) něco málo jsem dělal na Velehradě, ale i na Slovensku; taky pár dřevěnic v Beskydech. Jinak jsem zjistil, že prakticky 70% krovů je opravitelných; přijde-li Vám na střechu nějaký Lojza a za 10 minut prohlásí, že to chce nový krov, je to přinejmenším podezřelé...
Jsem samouk, ale absolvoval jsem školení ve VÚ dřevařském v Březnici ale hlavně jsem byl od roku 1977 členem Stowarzyszenia mykologów budowlanych v Polsku, kde jsem jezdil prakticky každý rok na několikadenní školení. Poláci mají těch památek víc (větší země), ale mají i víc podkladů (literatury) asi i odborníků - byl jsem spokojen. Tam jsem se naučil i nějaké tesařské speciality (plombování, laminování, tlakové injektáže...); i když už i u nás se dá nějaká literatura najít.
K tomu zastavení degradace, samotné vystříkání Bochemitem nemusí stačit, důležité je i mechanické očištění (dřevo koroduje), odmaštění (mastné saze apod) a neutralizace. A to hlavně u starších krovů.
Vždycky jsem to klientům vysvětloval na případu laku na auta (tomu přece rozumí, teda rozuměl každý); zkuste nastříkat sebelepší metalýzu na zablácenou karoserii???!!! Jinak já už to nedělám, kroutím 11. rok v důchodu, ale furt mě to baví, je to krásná práce.
Takže ještě jednou, držím palce, není třeba stahovat kalhoty - brod je ještě daleko. Bude-li se konat ta sešlost ve Vidlákově, tak bych přijel a mrknul, případně se můžu stavit v horizontu cca 3-4 měsíců; mám v Brnisku (Brně) dceru.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

tvrzení, že dřevo koroduje? Četl jsem, že se rozvlákňuje dřevo (krovy) opatřené protipožárními nátěry. Máte na mysli tento jev? Např. zde:
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xi-cislo-3-2012.aspx?q=Y…

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Hominid (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta dramatická fotografie s "chlupatým" (pro někoho rozvlákněným) dřevem, je na 95% pořízena na krovu natřeném vápnem (možná s přídavkem vodního skla); tyto nátěry se povinně prováděly za 2.světové jako ochrana před požárem (bombardování). To nařízení se zřejmě týkalo obytných budov s nájemníky, úřadů a pod. Viděl jsem je poměrně často v těchto typech budov, v RD vyjímečně.
To zobrazené "rozvláknění" bych spíš viděl jako důsledek aplikace na neočištěné (zkorodované možná zoxidované, zaprášené, zaplísněné dřevo), takže nátěr pod povrch dřeva nepenetroval (nevsákl se, nespojil se se dřevem). Pokud jde o tu korozi dřeva, zkuste si sáhnout na nějaké staré řezivo (desky, trámy) a zjistíte, že holým prstem třením v jednom místě odstraníte povrchovou vrstvu; nejsou to nějaké hrubé šupiny "rzi", ale prášek, který zabraňuje spojení nátěru se dřevem. A když k tomu připočtete prach, saze a plísně, je jasné, že o nějakém spojení s podkladem se nadá seriozně hovořit. Samotná penetrace (vsáknutí) se pohybuje do max 1 mm, ale i to výrazně zvyšuje schopnost vazby nátěru na dřevo.
Pokud jde o protipožární nátěry, jejich výrobci musí mít k výrobě atesty. Vyrábí se v ČR, ale i v ostatních okolních zemích.
Posouzení na které se odvoláváte neuvádí jediný relevantní důkaz, přečtěte si znovu poslední odstavec vyjádření - dle mně jde pouze o dojmologii.
Snad stačí.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

od roku 1997 (po povodních)

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučuju pořídit si velký psi nebo ty okapy připevnit tak, aby je nemohli odnést snědí spoluobčané. Měděná střecha, to bude pro ně jak mucholapka.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

jsou zákonem chráněni.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Kapy kapy káp,
už jsem na to káp:
kdo mi to z té nové střechy
demontuje kurwa plechy?
Ahoj Dežo Červeňáku
děcka půjdou do gumáků
jenom pracuj, loupej
všecko to je oukej.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

My jsme vždycky dávali min 2,5 metrů od země plast. No nevypadalo to nejlíp, ale to bylo po zkušenostech nutné. Je to fakt mucholapka.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

musí být z plastu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

dal jsem na dům měděné okapy i svody. Výška okapů 10 m nad zemí=pohoda.
Ale spodní časti (cca 3 m) svodů ukradeny. Když jsem pak procházel okolí všiml jsem si že tak dopadli všichni sousedé s mědí. Všichni.
U nás to dělají feťáci, vědí to lidé z okolí, i policie, nic s tím nesvedou. Vidláku, to je současná realita. Třeba to bude u Vás v kraji lepší, ale dejte si pozor.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

u nás na Prajzké se říká vtip: proč mají prajzáci měděné střechy+okapy??? bo radši měč, jak nemeč

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

bylo zajímavé jak rychle se po dědině rozneslo .... bacha objevili se světští..... a všechna drůbež zmizela do ubikací. Ale už je to dávno, třeba u Vás nejsou tak solidární jako dřív

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Cca 20 km SSV od Prahy - kolem 23. hodiny začalo jemně pršet.
Ve 2:20 mě vzbudil chcanec jako blázen. Voda mlátila do oken, protože se zvedl vítr.
Než jsem znovu usnul, střídal se déšť s lijákem a do toho docela svižně foukalo.
Ted už skoro bez větru, ale stále silně prší.
A jde to od JZ.

Třeba se to cestou vyprší.
Držím palce!

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Zde už pan zemědělec před časem psal, že bude celkem suchý duben a deště očekává v květnu. Trefil se dost přesně a mohl by dělat dlouhodobé předpovědi místo celého ansámblu meteorologů v ČHMÚ.
U měděné střechy je jedna zvláštnost zvaná elektrochemická koroze, se kterou se ke svému překvapení setkalo britské námořnictvo na jejich HMS. Nejdříve přibíjeli měděné plechy železnými hřeby, a ony jim za plavby po čase odpadly. Takže přešli na hřeby měděné. abych Vidláka trochu vyděsil a varoval, zde má názorný příklad titanzinkové střechy (a obdobně totéž platí pro měděnou), kdy sice měli dobrý materiál, ale díky fušerské práci mohou střechu dělat znovu. https://www.estav.cz/cz/5922.strecha-byla-po-deseti-letech-jako-reseto-…
Takže pozor, měděné hřeby jsou nutné! Železné se nesmí na stavbě vůbec objevit. A pozor na dodržení sklonu střechy.
V dané situaci bych Vidlákovi poradil, aby pořídil ještě jednu plachtu, kterou hodí na tu plachtu stávající. Pár dní ještě pršet bude.
Deštivé počasí má ale i své výhody, kůrovec se v něm nerad rojí.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Brali jsme to ve fyzikální chemii na VŠ dopravní v Žilině ; tuším se jedná o rozdíl el. potenciálu. Zkoušku jsem udělal, ale to díky tomu, že examinátor měl telefon a s někým diskutoval o pálení slivovice a "povedal" že teplotu při pálení nevie. Tak jsem mu řekl, že cca 78 stupňů plus-minus 1. Prohlásil mně za odborníka a zeptal se: "Beriete za tri?" Vzal jsem a on přežil, protože jsem ho na škole ještě rok viděl. Školu jsem nepřežil já - ztráta motivace.
A samozřejmě lenost.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by Rumex acidosa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak, jedná se o rozdíl v elektrickém potenciálu kovů.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Mne to říkal hodně starší pán a ví to zase od starších lidí.
Prý to poznáme podle raní mlhy,že za tři měsíce bude pršet i když teď jde všechno rychleji,už mě to napovídá ,tak dva už dva a půl měsíce.
Pokud je té raní mlhy po několik dní,tak to budou povodně.
Jinak se říkalo,suchý apríl,mokrý máj v stodole ráj.
Také jsme něco podobného dělali u syna,také některý krov napadený,oškrábat i ocelovým kartáčem,očistit a několikrát natřít.
Už to několik let,bylo dost napadené dřevo,tak jsem ho natřel motorovým olejem,pěkně dřevo ožilo,asi na obytném domě bych to nedělal.
Viděl jsem střechu z nerez plechů,ale prá jde hůře falcování,Ostravácí to asi znají z Vítkovíc.
Hlavně i dobře udělat hromosvody a propojení ze zemí,viděl jsem,co udělal kulový blesk u špatného spojení střechy okapů a svodů.
Pokud bylo na domě hromosvod,tak není problém udělat nové,ale pokud nebylo a žádat o nové,tak to je horor.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pane zemědělče,
nechcete sem naspat článek o pranostikách a deštích? Bude přínosem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jižní Morava hlásí jemný nedlouhý deštík.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

zatím hlásí za noc 2,3mm a 11,1°C. Takový Anenský vrch nebo Vrbno už mají 26 mm.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

cca 30 mm za noc a dopoledne.
Teď jenom lehce poprchává, ale je šero, takže asi ještě něco spadne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

hlásit v rádiu :-)
"Zpráva Českého hydrometeorologického ústavu: výše včerejších a dnešních srážek na území ČR činí podle stavu vody v kýblu na dvorku našeho ústavu dnes v deset hodin dopoledne v průměru XY mm."

Kam se hrabe někdejší rosný bod!

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Funguje to skoro stejně. Akorát jsem tam ještě nenamaloval rysky; ale co není, může být.
Ještě včera večer v něm byla trošička vody na dně. A dneska ráno, když jsem šel pro dříví, tak jsem kouk a ony přibyly asi 3 cenťáky.
Teď ještě něco napršelo, bo už zase scá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás ještě používáme kuželové.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Proto to jenom odhaduju pomyslným vztyčením kolmice ze dna směrem k hladině.
Lilo ještě několikrát v poledne a odpoledne, takže celkem to hází kolem 70mm. Docela dost vody teda; všechno je jak hnůj.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože ten má stejný průměr ústí i dna.
Kýbl naproti tomu vyžaduje cejchování - vzhledem k tomu, že se jedná o o obrácený komolý kužel.

Vzdělanec našeho či Občanova formátu, vybyvený provázkem, pravítkem a vodovzdornou kalkulačkou (pokud provádí výpočet za deště) se ovšem obejde i bez cejchování a bez předběžných úprav kýblu.
Jen při průběžném měření v lijáku zmokne.Pokud se ovšem před měřením namydlí, ušetří jednak za provoz pračky, druhak za sprchování.

Navíc lze vodu vylitou z bot využít posléze k zalití pokojové zeleně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ja som mal tiez taky kacirsky plan si urobit obyvatelne podkrovie a komplet zrekonstruovat strechu.
Dosiel stavbar na obhliadku - stary pan. Pobuchal po tramoch, pozrel na krokvy, podupal po hradach.
Povedal, ze teda nic moc praca stavbara, ale:
- strecha je bez dier a eternit este riadnu chvilu podrzi
- drevo je sice neopracovane, nenamorene, ale zdrave
Takze dalsich 30 rokov vydrzi.

Uz drzi 20 rokov.

V kazdom pripade pan pokryvac si mal dat udelit vynimku z karanteny - tak to robia u verchusky. A Vidlakovi malo dazdivych dni zelam...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Taky jsem pozval pokrejvače, že musím nechat udělat novou střechu.
Vylezli jsme nahoru. pan pokrejvač odsouhlasil , že eternit je opravdu v háji.
Pak jsem slezli na půdu a kontrolovali dřevo, já jsem poukazoval na prkna s mapami po plísni, několikrát používané trámy , podle slepých zádlabů.
A pan pokrejvač mi sdělil, že podle jeho názoru je to dřevo stabilizovaný, je tam už minimálně 150 roků a těch mejch hypotetickejch 50 ještě v pohodě vydrží i s bodákem v bruseli.
Tak se měnil jen eternit( náhodou jsem v Berouně stihnul koupit ještě poslední dvě palety eternitu, ne ty eko srágory)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

S etrnitem s recepturou s osinkem je pokrytá celá Šumava. Vydržel na střeše 60-70 let.

Nová bezosinková receptura stojí za ….

Mohl jsme ho mít za půl darma, ale dal jsem přednost drahým plechovým šablonám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

asi sto let. Před 40 roky jsem kompletně přestavoval chalupu, včetně nové střechy. Stará byla kryta eternitem, položeným na původní šindelové
krytině z modřínu.
Na nový záklop pokrývač položil izolaci proti zatékání ( térpapír) a očištěný původní, na druhou stranu obrácený eternit.
A drží dodnes. Asi dobrá německá kvalita.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

použitý Alukryt. Trochu jsme se ošívali, ale chtěli to tak, tak putoval na střechu domečku.
Natřeli jsme ho a ... a sloužil dalších 25 let.
Když zemřeli a prodali jsme domeček (fakt mrňavý domeček pro dva a občasnou návštěvu v podkroví), noví majitelé ho strhli, postavili nový domek a milej Alukryt použili na kůlnu. Kde slouží už dalších skoro 10 let.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Radši ať je bezpečně zdravý. Pokud umí, tak Vidlák počká.
Pokud se jedná o dřevo v krovu, dřív se kácelo převážně v zimě, pak se nařezané dřevo přirozeně i několik let sušilo.
Teď koupíte dřevo a ještě z něho teče voda. Kdysi jsem dělal střechu, kde bylo smrkové dřevo dovezeno z Ruska. Byla to stavba někdy z 20.let minulého století. Bylo daleko hustší a když jsme ho obrousili, bylo bílé jak cukr.
Jinak obecně platí, že by vlhkost dřeva měla být pod 15 procent; při této vlhkosti se zastavuje růst hub i vývoj hmyzu. Malá zajímavost, vývoj hmyzu - vajíčko, larva, kukla, dospělec může trvat až 18 let (literatura). Ne jako u nás mizerných 9 měsíců. Dřevo je dobrodružství.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku jak to bude s využitím blesků. Mám pocit , že to bude ta měd přitahovat, A dejte pak vědět jakej máte signál na telefonech.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Byť to p. Vidlák nenapsal, bude tam samozřejmě mít hromosvody podle normy :-). Síla či "kvalita" signál pod střechou bude místně různá, exaktně nestanovitelná.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Když se něco může posrat, tak se to posere, to je stará platná moudrost. Otevřená střecha, pokrývači s kovidem, déšť na cestě.
Pevně věřím že se vše zase otočí a střecha se doklepe.
Jste houževnatý člověk, tak se držte, držím Vám palec.

Já jsem na chalupě na Šumavě dělal střechu předloni. Naštěstí to vše proběhlo v klidu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

nemusi byt pozitivni, zazitky musi byt intenzivni.
At je na co vzpominat.
Drzim palce, at je ve Vidlakove sucho a bezvetri

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ať sem bit, jen když se peru.
A následně zvednu

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na to bacha. Kdysi jsem tohle heslo o zážitcích taky razil. Během jednoho roku mi Bohové dopřáli několik intenzivních zážitků a po posledním jsem skončil na tři týdny ve špitále. Od té doby se to bojím vyslovit. Všem přeju neděli plnou pozitivních zážitků.
.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)