Z Mississippi zdraví Petra

Autor

Před několika dny jsem dostal reakci paní Petry z USA - přečetla si naší diskusi ohledně farmářských trhů tam u nich a rozhodla se, že nám naše dohady a domněnky trochu osvětlí. Paní Petro, je to Vaše: 

 

Tak jsem si pročítala reakce na Váš  článek "Zpětná vazba". V úvodu jste zmínil můj komentář k Vašemu programu, kde jsem psala o  farmářských trzích v Mississippi. Čtenář Občan si dal tu práci vyhledat informace a toto napsal:

Mississippské certifikované vidlácké trhy

jsou něco úplně jiného než Vidlákova představa o "volném prodeji ze dvora":
https://www.mdac.ms.gov/bureaus-departments/farmers-market/certified-fa…

Jde o striktně regulovaný maloprodej výpěstků produkovaných cca "zahrádkáři" a max. "záhumenkáři".
Maso, drůbež a ryby, jakož i výrobky z nich se na nich nesmějí prodávat vůbec, nebo jen na zvláštní povolení. Vejce a výrobky z nich vlastně také. Přísně regulován je i prodej ořechů.
Stejně striktně je regulována i samotná produkce a období, kdy smí být ta která komodita na certifikovaných trzích prodávána.
Regulace nezahrnuje občasný drobný prodej zahrádkářských přebytků v dočasných stáncích.

Takže ani v Mississippi nesmí "drobní" vidláci prodávat svou produkci jen tak "ze dvora". Zejména ne, pokud jde o maso, drůbež, ryby, vejce a výrobky z nich.
Mléko a mléčné výrobky jsou pak z "drobného prodeje" vyjmuty zcela a podléhají úplně jiným pravidlům a předpisům.

Oceňuji to. Nicméně mi to připomnělo starý vtip: Jaký je rozdíl mezi Bohem a panem učitelem/ředitelem/prezidentem? Pán Bůh ví všechno, ale pan učitel to ví líp. Čtenář Občan například zmiňuje zákaz prodeje mléčných výrobků, vajec, ořechů a masa. To se však týká pouze prodeje za kupóny pro seniory či nemajetné, ale normálního prodeje, pokud splňuje podmínky, se to netýká.

Jsme s manželem členy takového farmářského trhu už několik let, a tak mi dovolte, abych se s vámi podělila o zkušenosti z první ruky. Když jsme se natrvalo přestěhovali do manželova domu na venkově, chtěli jsme být alespoň trochu soběstační a využít pozemek u jeho domu. Nejdříve jsme vysadili pár ovocných stromů, vytvořili záhonky na zeleninu a později pořídili několik slepic. Když se na to ohlédnu zpátky, naše snažení by se dalo připodobnit k němé grotesce s Charlie Chaplinem. No, ale postupně jsme překonali počáteční nezkušenost, hospodářstvíčko se začalo rozrůstat, začali jsme mít přebytky a tak jsme museli začít řešit, co s nimi. Nabídla se možnost prodávat je na trhu v blízkém městečku. Je to certifikovaný trh, tudíž se na jednu stranu musí řídit určitými pravidly, na druhou stranu poskytuje nějaké výhody.

Zkusím několika větami shrnout pravidla:

Certifikovaný farmářský trh je trh, který prodává alespoň 50% produkce vypěstované drobnými pěstiteli v Mississippi. Trh musí být spravován spolkem pěstitelů (pozn. vedoucí trhu a sekretářka jsou funkce placené a volené; spolek má pravidelné schůze). Zboží nepotravinové povahy je možné prodávat, souhlasí-li s tím spolek. 

Na prodej zeleniny, ovoce musíte mít otestovanou váhu. Pečivo a zavařeniny musí být označeny adresou, telefonním číslem, složením a frází že "Produkt byl vyroben v programu Cottage Food Operation, který nepodléhá zdravotním pravidlům státu Mississippi" (jinými slovy - je na zákazníkovi, zda podstoupí zdravotní riziko a potravinu si koupí). 

Pro prodej vajec potřebujete licenci, která se každoročně obnovuje na základě odebraných vzorků vajec a krve slepic. Licence stojí 10 dolarů. Vejce musíte při prodeji uchovávat v lednici - zkrátka máte na korbě vozu malou lednici, kterou na trhu můžete zapnout do sítě. Když k nám měl poprvé přijít inspektor, klepala jsem se strachy, zda máme všechno v pořádku. Inspekce proběhla v naprosté pohodě. Pomohli jsme inspektorovi odchytit 10% slepic ke krevním odběrům, dali mu potřebný počet vajec na laboratorní testy, nechali ho aby zkontroloval lednici, popovídali si o tom co se děje v okrese a to bylo vše. Výsledky testů přišly tak do 14 dnů a pak, po zaslání výsledků na příslušné místo spolu s šekem na 10 dolarů, nám přišla licence. A tak to probíhá každý rok.

Jaké jsou výhody být členem farmářského trhu? Člověk může jednak legálně prodat přebytky a jednak nemusí shánět zákazníky - oni přijdou na tržiště za ním. Skupina prodejců má větší nabídku než jedinec, což je pro nakupující atraktivnější a pro trhovce výhodné. Tržnice je zastřešená a tak jsou trhovci chráněni před výkyvy počasí a nemusí si stavět vlastní stan.  Trh poskytuje členům potřebná školení ohledně manipulace s potravinami a zajišťuje společný nákup prodejních obalů. Na tržnici jsou elektrické zásuvky, takže kromě lednice můžeme zapojit i třeba větrák v době veder. Na finančním provozu se podílí město. Udržují květinovou výzdobu a minulý rok nainstalovali vodovodní kohoutek, takže je možné si podle potřeby umýt ruce. V neposlední řadě - na trhu jsme získali několik dobrých přátel - jak mezi trhovci, tak i mezi zákazníky.

Vedoucí trhu se jmenuje Kenny. Je učitelem na nedaleké učňovské škole, kde vyučuje zemědělství. Moc šikovný a ochotný mládenec. Je škoda, že je ještě svobodný, ale slečnu už má, tak snad do toho brzy praští.

Asi nejstarší člen, co do věku tak i do členství, prodává vařené a pražené buráky a smažené vepřové kůže. Před covidem vaření buráků i smažení kůže prováděl přímo na tržnici. Už slyším, jak někdo křičí fůůj, vepřové kůže!. Ochutnala jsem a není to špatné. Nicméně, jak poznamenal synátor při návštěvě - je to tak akorát na žlučníkový záchvat. Myslím, že má z nás všech nejvíc zákazníků.

Další člen má několikahektarovou usedlost a prodej zeleniny je jeho hlavním příjmem. Spolu s manželkou prodávají sezónní zeleninu - rajčata, papriky, letní squashe, zelené fazolky, okru, černookou fazoli (tu prodává na bušle) a vodnicové, hořčičné listy (ty se také těší velké oblibě a zákazníci si jich kupují tolik, že jim to balí do 13ti-galonových pytlů.), sladké brambory.

Další paní prodává med, zavařeniny, zeleninu jako například čínské zelí, salát, mrkev, klasické brambory, řezané květiny, bylinky. 

V poslední době je tam i prodejce hovězího a na nedostatek zákazníků si stěžovat nemůže. Prodává hovězí vlastní produkce, které mu porazí na místních jatkách, takže má certifikát z veteriny. Maso prodává zmražené.

Občas přijede s chladírenským vozem i prodejce garnátů a dalších mořských potvor. Ten už přiváží zákazníkům zboží, jak si je objednali přes internet.

Někdo může namítnout "To je toho, to máme v Česku taky!" Já vím, že v Česku jsou farmářské trhy podobné a bylo by pěkné, kdyby někdo, kdo je s nimi dobře obeznámen mohl přispět se svou troškou do mlýna. Co jsem aspoň slyšela - na českých trzích se vyskytují trhovci, kteří přeprodávají ovoce a zeleninu z Kauflandu či Makra. To by na mississippském trhu neprošlo. Pokud by totiž inspekce na trhu našla někoho, jak porušuje pravidla, mohli by celou tržnici zavřít, takže se trhovci hlídají navzájem. Pro některé by to představovalo ztrátu celého příjmu, pro jiné ztrátu příjemného přivýdělku.

Členská základna trhu pomalu ale jistě roste. Někdy už máme potíž se pod přístřešek směstnat a na poslední schůzi se probíralo, zda by město povolilo a zafinacovalo konstrukci ještě jednoho, paralelního přístřešku.

Z Mississippi zdraví Petra

 

trh

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (131 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Asi se všichni vyšťavili při dopisování s kebabem a škebloněm.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Nebyl vyhlášen nedělní klid?

I Hospodin odpočíval .......

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

o půl jedné v noci sedí u počítače jen závisláci a zoufalci.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

С помощью сервиса на сайте <a href=https://ru.avi.ge/>https://ru.avi.ge/</a&gt; теперь легко найти недвижимость в Грузии. Квартиры, дома, коттеджи и другие помещения – можно взять или сдать в аренду, купить или продать. На сайте можно опубликовать или найти объявления о дачах и земельных участках. Для более удобного поиска можно указать населенный пункт Грузии и раздел недвижимости для отображения публикаций. А на главной странице публикуются VIP-предложения и самые свежие объявления для быстрого просмотра.

Zatím bez slepic

В магазине по ссылке <a href=https://koropt.ru/>https://koropt.ru/</a&gt; представлен широкий ассортимент корейских товаров. В каталоге много ярких позиций – косметики, продуктов, товаров для питомцев. Как известно, Корея славится качеством своих товаров – жители России могут это проверить. Кроме того, в каталоге есть также японские и европейские товары. Оформить покупку можно в электронном виде на сайте, или с помощью звонка менеджеру. Также по телефону с консультантом можно получить ответы на возникшие вопросы по поводу заказа товаров.

Zatím bez slepic

В каталоге магазина на сайте <a href=https://abrazivprom.ru/>https://abrazivprom.ru/</a&gt; можно найти, подобрать и заказать окрасочное оборудование. Помимо широкого ассортимента товаров для различных абразивных материалов, компания может предложить регулярные акции — в тематическом отделе можно увидеть список товаров по скидке. Это приятный бонус для покупателей, который позволит сделать покупку еще более выгодной. Клиенты из других городов могут узнать и о дополнительной услуге доставки по территории России разными транспортными компаниями.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...mrtvolno...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Díky a pište dál, paní Petro.

Průměrný počet slepic: 5 (32 hlasů)

se mi článek líbil, jen by mě zajímalo, kde zhruba paní Petra bydlí. Jestli někde kolem Gulf Coast, nebo sever, západ, východ "Magnolia State ? O vlajku, chudáci, přišli...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jasné je, že korporáti všechno co roste samo a je výnosné zakázali prodávat za-konem, viz konopí tabák nebo slivovice a pokračují s masem, přesně v protivenství Vidlákovo volebního předsevzetí, že pracky pryč od snaživosti lidu produktivního. Takže co se píše v článku je jen symptomatický popis návratu do feudálního pravěku. Chyba blboňstva nastala už v momentě, gdy si nechalo líbit danění potravin. To je totiž největší urážka RAmchy, kerej to blboňům dává zadarmo.

Průměrný počet slepic: 3.6 (19 hlasů)

"A my, Češi, jsme v tomhle přece experti a obcházení pravidel je náš národní sport. I proto skutečnost, jak celou tuhle kauzu vnímá veřejnost, se nijak nezmění tím, že na ni dá nějaký soud nebo státní zástupce oficiální razítko s nějakým znaménkem a verdiktem."

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Anonym.
Příklady táhnou,když se to děje na nejvyšších místech,tak ti níž se to snaží kopírovat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

http://imgway.cz/s/8PS9
a brusinky. Jsou toho teď tuny, nikdo to nesbírá a brzy bude po nich. A hřiby. Ani k tomu nepotřebuju zahrádku. Jenom pořádný hřeben, který netrhá listy, abych to nemusel čistit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Na Slovensku jsou prý přemnožení medvědi a do Gorolistánu to mají přes kopec. Dá se čekat, že se nějaký na borůvky a brusinky vypraví, pokud se odtrhne od hotelových odpadků.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

dlouho tu nevydrží, protože na horách to je jak na Václaváku. Před nějakým časem jsem na kopce prostě přestal chodit. Když náhodou spadnete, mladí vás klíďo ušlapou a my starší neděláme nic jiného, než jen odpovídáme na pozdravy protijdoucím dědkům a bábám.

Dobrý den, dobrý den, dobrý den, dobrý den, blablablablablablablabla.......

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Targusi, a kterým směrem prchá medvěd? Na Slovensko, do Polska, k Ládikovi nebo na Ostravu? Dovedu si představit, že prchá z kopce dolů a když se ocitne na špatné straně kopce, žene jej to na Ostravu. Zvláště medvěda zvyklého vybírat koše u hotelů to požene do supermarketů.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nechápu, proč se v Pšonkostánu medvědovi říká Míša) od nás většinově prchá po hřebenech směr Bílé Karpaty, anebo ještě častěji na území Ojczyzny.
Co se týká odpadkáčů u suprošů, tam má Miš zdatnou konkurenci v podobě místních bezďáků, kteří si poradí i s visacími zámky na řetězech, jimiž jsou kontíky občas (pořád) omotány, či na klecích, v nichž se nádoby většinově nacházejí. Ostatně v kontících toho nikdy moc nezbude. Zejména proto, že ti, co bufet vyhazují, již předem závidí těm, kteří si pochutiny z popelnic vybírají.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

V jesenikach ani boruvka a hribek jsem taky nevidel aspon vychodni strana

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

v tomto případě není nadhodnota a celý kapitalismus je v hajzlu. Kapík s lidskou tváří.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

pracoval duševně a přímo tam bych vyprojektoval zákazníkovi topení do domku. Platil bych daň?

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

je soukromá iniciativa pod dekou cizí moci.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Alespoň podle předpisů, na něž jsem dal odkaz minule, a podle informací od paní Petry.

Ty vidlácké spolky jsou némlich to samé jako u nás bývala a v západní Evropě stále jsou lokální odbytová družstva.
A tržnice jsou patrně majetkem obcí. Nebo spolků a obce jim na ně docela významně přispívají.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

proč si chudí lidé, odkázaní na potravinové lístky, NESMĚJÍ v Mississippi za kupony kupovat čerstvé kvalitní potraviny na certifikovaných vidláckých trzích.
Několik důvodů mě tedy napadá, ale raději bych si přečetl vysvětlení od paní Petry.

A k jejímu přípodotku na mou adresu - to není má "učitelská interpretace" :o), jak se paní Petra domnívá, nýbrž zkrácený překlad obecných pravidel pro vidlácké trhy ze dvou mississippských vládních webů.
Pokud se lokální pravidla od těch obecných (celostátních/federálních?) liší, je to proto, že obce či okrsky/okresy (county?) si je mohou upravovat?

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

proto, aby socky žraly průmyslové humáče a staraly se o jejich odbyt, případně aby dřív natáhly bačkory a nezatěžovaly erární kasu a soudruhy úředníky zcela nevhodnými žádostmi o další lístky na bufet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Skrytá podpora korporátů.
Ale já bych si fakt raději přečetl zdůvodnění od paní Petry.

Ono, ne, že by to u nás bylo jiné. Ti, co dostávají místo peněz poukázky, také smějí nakupovat jen v některých obchodech a jen něco.
Na USA je šílené to, že mezi těmi nejchudšími jsou i PRACUJÍCÍ lidé.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

chytrý, mladý a krásný, abyste si myslel, že u nás to je jinak. Zejména v poslední době, kdy nájmy bytů, potažmo ceny nemovitostí šly nahoru doslova raketově.
Umíte si představit, že máte uživit z nějakých 30 000 Kč, což jsou 2 obvyklé příjmy v Gorolistánu, třeba dva dospělé a dvě děti, když za bydlení vyfičí úplně v poho dvanáctka bez energií?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

To přece musí být každýmu jasný.
Nicméně si to představit dovedu, bo ono to v Praze není v některých oborech o moc lepší. Konkrétně socslužby, pošta, dodávkové služby, ale i "prodavačství" a až na vyjímky také skladnictví. To všechno jsou obory, kde je "plat" 20-25 000.- Kč/brutto stále považován za slušný.
Do 10 000.- Kč bez inkasa stojí v Praze garsonka, max. 1+1. Za 12 000 je 2+.k.k. a zcela ojediněle 2+1 - v okrajových částech města.

Nevím jak u Vás, ale v Praze je na ÚP v odd. příspěvku na bydlení furt narváno a žadatelé jako socky moc nevypadají. Takže to spíš budou ti nízkopříjmoví pracující.
Plus OSVČ "chytrýskové", co si dlouho mysleli, jak "skvjele vojebali stát"; teď jim spočítali důchod 5200.- Kč/měs. a jsou děsně čekvápnutý. No, a když se rozkoukají, tak hbitě doskotačí na ÚP s nataženou prackou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

věřit. Zavážel jsem v Práglu kapalným dusíkem centrální sklad nejmenovaného Hytlermárketu a na stožáru tam visel plakát s číslovkou 39.000, pod níž bylo napsáno, že shánějí skladníka s řidičákem na ještěrku. A navíc tam výslovně psali, že na dvě šichty, tudíž zřejmě žádné noční.
Teda abych byl upřímný, ony to byly Modletice. první barák po pravé ruce u odbočky z Pražského okruhu na D-1. Kdo zná, tak ví...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Což je hypotetický plat po většinou pěti letech, vč. veškerých příplatků a HLAVNĚ na plný úvazek.
Jenže ony ty úvazky jsou tu 35 hod., tu 37,5 hodiny a pod. Což znamená, že sice hákujete kolem 10ti hodin denně, ale zaplaceno dostanete jen za 7.

Ty dvě šichty spíš budou dvanáctky - denní a noční. Do práce obden, víkend-nevíkend, svátek-nesvátek. Osobní život v hajzlu, rodina taky, rozhozenej metabolismus. Naprosto nepravidelná pracovní doba a HLAVNĚ - v podstatě nemáte šanci dostat placenou dovolenou a už vůbec ne zaplacený svátek. Bo Vám to počítají po hodinách. A jste dokonale v loji.

Na 39 000.- rychle zapomeňte.

Jooo, Modletice :o)))
Nojo, tak tam asi ani za pajdu. To je skutečně šílené místo. Navíc nedostupné z civilizace jinak než autem.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Dobrý den, pane Občane,
K Vaší otázce ohledně kupónů - zkusím odpovědět podle nejlepšího svědomí, ale je spousta věcí, které znám jen málo, či z doslechu, u spousty věcí se můžu jen dohadovat proč to tak je. Potravinová pomoc chudým běží "víceproudně". V našem okrese funguje charita "Helping Hands". Jednak shromažďuje oblečení a drobné vybavení domácností, které třídí, poškozené opravuje a to vše potom slouží dvěma účelům. Jednak přímo pro chudé nebo postižené přírodní nebo jinou katastrofou, jednak se za levný peníz prodává v prodejně Helping Hands, která je jinde než sběrné a distribuční centrum. Kromě toho Helping Hands vybírají a distribuují potraviny. Mezi dárce patří církve, kterých je v našem okrese tolik, že si to český člověk ani představit neumí. Každý měsíc se vyhlásí jaké trvanlivé potraviny vybírají - například jeden měsíc jsou to fazole, před Vánoci potraviny s Vánoci spojené, například cranberry jelly. Dalším zdrojem potravin pro Helping Hands je supermarket Walmart, který přispívá nejen potravinami, ale i spotřebním zbožím, které lze pouze dát potřebným, nesmí se prodávat. V době předkovidové pořádaly Helping Hands i akce na získávání prostředků pro potřebné. Například organizovali aukce pečiva - nejprve oslovili ženy, které byly ochotné napéct své speciality - ať už páje, koláče, dorty, chleby, bábovky. Následně jejich zaměstnankyně obvolala místní firmy, organizace i jednotlivce, zda si nechtějí tyto speciality koupit. (Ta zaměstnankyně je moje kamarádka, takže od ní vím, že ty speciality se prodávaly za cenu několikanásobně vyšší než byly ceny vstupů a kupující, s vědomím, že je to na charitu svoji kapsu nešetřili.) Na podzim Helping Hands organizovali ochutnávkový den. Církve a jiné organizace se pod patronací Helping Hands prezentovaly stoly s jídlem - něco na styl švédských stolů. Vstupenky stály 10 dolarů a za to mohl návštěvník ochutnávat jak jen dlouho chtěl a řeknu vám, stálo to za to, mňam.
Kromě Helping Hands existuje i food bank WIC pro matky s dětmi, ale o tom nevím vůbec nic.
No a pak jsou tu ty kupóny pro farmářské trhy. Ideální to není, ale asi lepší než drátem do oka. Každý kupón má hodnotu 5 dolarů. Lze za to koupit pouze čerstvá zelenina a ovoce. Ne ořechy, ne džemy, ne pečivo, ne buráky, ne vajíčka, ne maso. Na kupón nesmím vracet drobné - kupující si musí nakoupit za celou hodnotu nebo, pokud je to za víc kupónů, tak to co přesahuje násobek pěti si doplatí hotově. Lze tím třeba nakoupit black-eyed peas - černookou fazoli. (V Česku se dá koupit sušená, ale není to úplně to samé jako ta nedozrálá.) Z toho se tu vaří tradiční jídlo - černooká fazole vařená se slaninou. V sezóně si lidé nakupují zásoby těchto fazolí do mrazáku a jsou schopni za ně utratit třeba 50 dolarů v kupónech. (Mimochodem, sice si nejsem úplně jistá, zda by se black-eyed peas dal pěstovat v Česku, ale je to úžasná rostlina - po zhruba 2 měsících růstu se tak měsíc denně sklízí lusky těsně před dozráním. Ty lusky jsou cca 15 cm dlouhé, každy obsahuje takových 10 semen a narozdíl od klasické fazole jejich vaření netrvá několik hodin a nenadýmají tolik.)
Proč se některé potraviny nemůžou prodávat za kupóny? Možná proto, že když se farmářské trhy rozjížděly, jediným prodejním artiklem byla zelenina a ovoce. Buráky můžou být zakázané proto, že z nich lidé vyrábí peanut brittle - takový křupavý turecký med. Totéž platí i pro ořechy - v našem případě pekany. Nevím, zda jste s odpovědí spokojen, ale líp to neumím. :)

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

by zaplatili 10 dolarů a pak už mohli dělat byznys bez daní,to se mi nechce věřit. A o to vidlakovi šlo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Sibylo, těch 10 dolarů je za licenci na vajíčka. Členský příspěvek farmářských trhů je 25 dolarů. Podle mého chápání, farmářské trhy byly zřízeny z několika důvodů. Jednak dát i těm s nízkými příjmy možnost si důstojně přivydělat, jednak to místním lidem poskytuje možnost získat zeleninu a ovoce, které jsou skutečně zralé (rozdíl mezi zralým rajčetem a rajčetem, které se trhá před konzumní zralostí je značný a totéž platí i pro další ovoce a zeleninu) nebo takové, které se ve velkoprodukci nepěstují, např. okra (ta se musí každodenně ručně sklízet). A v neposlední řadě to představuje zdroj potravin pro nenadálé případy, jako byl například lockdown, kdy dodávky potravin vázly.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Protože v případě potravinových lístků to LZE zakázat. Na rozdíl od poctivé hotovosti. A když něco jde, tak to už si korporátní majitelé USA pohlídají, aby to bylo. Protože nikdo nebude zbůhdarma umenšovat jejich oprávněné zisky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Paní Petra.
Díky za Váš článek,jak to vypadá v Mississippi.
Mne by zajímalo,třeba výrobky z masa,trvanlivé salámy,uzeniny,pečivo,cukrářské výrobky,jestli je možné prodávat na trhu u Vás u nás to jde.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Myslím, že v Česku je toto jednodušší. Pamatuju všechny ty pojízdné prodejny s proskleným pultem, kde jen ukazujete, který kus masa či uzeniny chcete. Tady jsem podobné prodejny neviděla (což neznamená, že neexistují, jen se vyskytují jinde než já :)). Pán, co prodává hovězí je má uložené v mrazáku. Totéž pán, co prodává mořské plody. Sice bývaly doby, kdy garnáty prodával položené na ledu, ale to už jsem v poslední době neviděla.
Cukrářské výrobky lze prodávat, musí být zabalené, opatřené etiketou, na které bude jméno, adresa a telefon prodejce. Dále pak seznam ingrediencí a formule "Made in cottage food operation that is not subject to Mississippi's food safety regulations." (Vyrobeno v programu potravin z domova, což nepodléhá zdravotním směrnicím pro manipulaci s potravinami v Mississippi). Tady se s českými recepty můžu vyřádit - štrůdl, tříbarevná buchta, čokoládové řezy, ovocné řezy, vánoční cukroví...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěkný konceptuální článek k tématu napsal Petr Hájek:

https://www.protiproud.cz/politika/6031-poprava-hany-lipovske-v-primem-…

Sledoval jsem parlamentní diskusi a musím pochválit Vojtěcha Filipa, který jasně řekl a zdůvodnil, že odvolání Hany Lipovské je v rozporu s ústavním právem. O předkladatelce návrhu Somerové nemá smysl se vyjadřovat, to je pod moji úroveň. Kdo mě nejvíce zvedl ze židle, byli Feranec a zejména Nacher. Kdysi ochránce občanů před zlotřilými bankami, dnes úslužný vykonavatel nové ideologie. Nečestnými argumenty obhajoval neobhajitelné. Bože, jak hluboko svědci Babišovi klesli.

Vlastně mě to překvapilo, že celý Babiš (rozuměj všichni jeho zaměstnanci ve sněmovně s hlasovacím právem) Lipovskou odstřelili. Že by to byl strach z Volného Flákance? Nebo jaký mohou mít jiný důvod? Když se sami marně snaží radu převolit proti Dvořákovi? Nebo je to celé jen naoko?

Každopádně jejich snaha se opět minula účinkem. Z Lipovské je mučednice a její akcie prudce stoupají. A preference Volného bloku dále rostou. Podle internetové ankety je již nyní Volný blok jasným vítězem voleb - podívejte se:
https://pravdive.eu/

Průměrný počet slepic: 3.6 (23 hlasů)

Pane Vlastimil.
Dobrá poznámka,ale připravte se na to,Volný blok se nesmí dostat do parlamentu i kdyby měli zfalšovat celé volby.
Tohoto vyhazovu,by měl Volný využít na dalších mítincích u médii má smůlu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

Pokud Volný blok nasvírá 6-7% hlasů, dovedu si představit, že zase někde praskne voda. Pokud bude mít 10% a víc, už to tak snadné nebude. Na rozdíl od USA jsme malý rybník, máme jen jeden volební zákon a nemáme sčítací automaty ani korespondenční volbu. Zatím.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

-voliče ze zahraničí (trvale-dlouhodobě žijící jinde, by volit nám v ČR dle mne už spíše neměli a ani ti, co mají dvojí občanství by neměli mít "dvojí volbu"),
-neplatné hlasy (a proč vlastně), ne každý záměrně vhodil neplatný hlas a škoda každého hlasu,
-nelimitní a zpětně voliči neověřitelnou volební účast
-voliče (i seniory) v pobytových zařízeních, kde kdo ví, zda volí opravdu vždy každý sám....
-a máme letos asi poprvé dva dny před volbami volící voliče tzv. v karanténě (to vůbec netušíme, kolik může být hlasů)
-a pak máme chyby při sčítání, viz minule i preferenční hlasy, kandidáta na druhé straně lístku....(ale straně snad hlas přičetli)
-a zejména máme nový přepočet hlasů pak na mandáty
-a máme nově dvou až tří..jen pro ten akt zvolení koalice, co vytáhnou do PS ty, co by přes 5 % asi sami neprošli...

(Zde by asi nemělo existovat po volbách oddělení - s kým jsi se tam dostal, tak to bude a když nechceš, tak ven od koryta a žádné vlastní pak dva či tři kluby.. prostě jednotně voleni, jednotně 4 roky pak fungujte....)

Možná jsem ještě na něco i zapomněla a další mne doplní.....

Tedy kdyby se chtělo, šlo by kde co, ale ono se moc nechce, bylo by to přece drahé....!
*****
Vím, že tajné volby mají nějaká svá opodstatnění,
ale nakonec by byly asi skutečně věrohodnější volby otevřené (každého s volebním právem)
a i z vlastní vůle ne-volič by měl pro věrohodnost nějak "zvolit" NIKOHO (volební povinnost účasti)
pro lepší kontrolu pokusů o šizení.

A dokonce bych uvítala právo voliče opravit i neplatný (nějakou formální jen chybou) hlas na platný....

A pak ještě ideál zpětnou kontrolu ověřovacím přepočítáním, zda byl platný hlas započten ve výsledku pak vůbec a kam správně...

Já vím, sečtení si ověřit volič moc nemůže.....ale to by možná pomohlo trošku to kontrolní sčítání (jinde).

Člověk by neměl mít ani potřebu se za volbu (i nevolbu) schovávat, stydět, bát se popotahování v práci, v sociální bublině....

Byla by to taková občanská výchova k tolerování jiného názoru, i když s ním nesouhlasím.
Dokonce i prezident sám veřejnosti sdělil, koho bude volit (asi tím někomu chtěl napovídal.....)

Prostě každý by měl být schopen svoji volbu (motivace nemusí) přiznat a druhým nechat samozřejmě jejich právo volit, jak chtějí a kroucení jen hlavou, či vyjádření nechápání volby, by mělo pak jako reakce stačit....☺
*****
Pokud zvolený zástupce následně "nedrží" vlastní předvolební sliby,
měl by být svými přiznanými a ověřenými voliči nějak technicky odvolatelným,
či se jich ptát ještě dříve (než až za 4 roky) na změnu postoje.

Zástupci voličů (a jejich mafie a loutko-vodiči) v systému jaký zatím je,
by se prostě měli stále maličko obávat té zpětné vazby i v omezeně suverénní zemi, jakou ČR je.
*****

P.S. Tady je JEN pro zájemce vysvětlení Okamury, jak to myslel s tím - s Babišem NE.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/okamura-druhe-housle-nikomu-hrat-n…
****************************

K článku paní Petry,
zaujaly mne ty míry, které jsem si (přiznám se) musela jít zase vyhledat
bušle-to nevím, co bych s tolika fazolemi dělala
galon-13 galonů listů hořčice, také netuším k čemu je používají

Ale co je prodávaný "letní squashe" netuším.
Mohu prosím dostat odpověď, o co se jedná?

A jak se tam řeší, zda někdo nepřekročí nějaký limit tržeb bez daní - jen důvěrou?

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsou to vlastně všechny druhy dýňovitých rostlin dozrávající v létě - i cuketa a patizon.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

že cuketa myšlena nebyla. Zucchini se většinou uvádí zvlášť, to samé pumpkin - samotná dýně. Paní, bych řekl, měla na mysli ty různé Hokkaido, Butternut Squash a podobné. Ale je to jen můj názor.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem poprvé sem přijela, uvědomila jsem si, že jednotky jsou tvrdou překážkou. V hovoru někdo poznamenal - včera v noci bylo 56°F a já naprosto netušila zda bylo horko nebo zima. Když jsem měřila latě, že si vyrobím poličku, byl pro mě šok si uvědomit, že palce se dělí na poloviny, čtvrtiny, osminy... Pořád jsem zkoušela najít těch deset čárek, co jsou u centrimetru. GPS na vás huláká "zabočte za 400 yardů" vy si uvědomíte, že nemáte představu jak daleko to je.
Letní squash je buď crookneck nebo straightneck - křivý krk nebo rovný krk. Sklízení se mladé a je z nich například výborná letní večeře, když je podusíte na másle s cibulí, jen osolené a opepřené.
https://specialtyproduce.com/produce/Yellow_Crookneck_Squash_1242.php
Hořčičné listy, podobně jako listy vodnice se vaří s vepřovým masem a podávají jako příloha. Vzdáleně bych to přirovnala ke špenátu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

děkuji Vám za vyčerpávající odpověď.

Letní dýně (squash), tedy teoreticky může být obecně z dýní kde co, ale Vy jste měla na mysli speciální odrůdy
(straightnecky a crooknecky).
V Česku jsem si nyní dohledala jsou tyto známé spíše prý jako tykve okrasné – kačenky....

TO mne právě zajímalo, ne obecně, ale co konkrétně, díky tedy ještě jednou za tuto odpověď.
***************************
"Kačenky
Mezi letní tykve patří nejen oblíbené cukety a patisony,
ale rovněž straightnecky a crooknecky, populární v USA.
V Česku je známé spíše jako okrasné tykve – kačenky.
Odrůdy této skupiny patří převážně do druhu tykev obecná (Cucurbita pepo L.).
Jejich plody dorůstají ve stadiu plné zralosti značných rozměrů, nejlepší jsou ovšem mladé, jemné a křehké."
https://izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/plodova-zelenina/letni-ty…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem poprvé sem přijela, uvědomila jsem si, že jednotky jsou tvrdou překážkou. V hovoru někdo poznamenal - včera v noci bylo 56°F a já naprosto netušila zda bylo horko nebo zima. Když jsem měřila latě, že si vyrobím poličku, byl pro mě šok si uvědomit, že palce se dělí na poloviny, čtvrtiny, osminy... Pořád jsem zkoušela najít těch deset čárek, co jsou u centrimetru. GPS na vás huláká "zabočte za 400 yardů" vy si uvědomíte, že nemáte představu jak daleko to je.
Letní squash je buď crookneck nebo straightneck - křivý krk nebo rovný krk. Sklízení se mladé a je z nich například výborná letní večeře, když je podusíte na másle s cibulí, jen osolené a opepřené.
https://specialtyproduce.com/produce/Yellow_Crookneck_Squash_1242.php
Hořčičné listy, podobně jako listy vodnice se vaří s vepřovým masem a podávají jako příloha. Vzdáleně bych to přirovnala ke špenátu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)