Malý a velký

Autor

Tento článek nebude o společnosti prodávající automobily značky Ford, ani pojednáním o délce pánského přirození, nýbrž o jednom hluboce zakořeněném klišé, které koluje českou společností. A tím je utkvělá představa, že velkochov je koncentrák pro zvířata, zatímco malý farmář je pro ně požehnáním. Je to všude. Pročtete si volební program KDU-SSM – teda ČSL, ale také například ODS či Trikolory a všude se dočtete, jak by všichni rádi podporovali malé farmáře. Ta podpora tady existuje dávno a je-li Vám pod 40 let, můžete žádat například o „mladého farmáře“. Na tento bullshit narazíte opravdu všude. Nedávno jsme se manželkou dívali na pořad o skrytém šéfovi, který podniká v oboru mém blízkém. A zase se stalo to, že jsem se naštval. Ne však kvůli propagaci firmy nebo snad její orientaci, nýbrž v podprahové informaci, která se části pořadu táhne a kterou někteří aktéři přímo i nepřímo vysloví. Je to primitivní paušalizace, že malá farma = dobrá, zatímco velká farma je doslova utrpení pro zvířata. Procházíte si diskuze na facebooku a máte pocit, že každý druhý Čech pracoval jako zootechnik, pracovník jatek nebo minimálně ošetřovatel zvířat. Jedna komentátorka nazvala tyto lidi jako tzv. balkónové zootechniky. Žijeme v zemi, kde se nosí průměrnost a kde se většina národa snaží navenek vypadat na úrovni, zatímco uvnitř je to bída s nouzí. Proto u nás má drtivá většina na všechno názor, ale jen ten, který je in a který se jim libí a jehož důvěryhodnost netřeba ověřovat. Aby jejich názor vypadal dostatečně vědecky, připojí tu a tam nějaký cizí termín. Například se často setkávám s pojmem konglomerát jako ekvivalent k velkochovu. Pokud je mi známo, konglomerát je podnik mající několik výrobně nesouvisejících odvětví. Takže až například ZD Hnojice bude kromě obilí a mléka vyrábět čipy do aut, grafitové tyče do jaderných reaktorů či menstruační vložky, můžeme se bavit o konglomerátu. Pokud nějaký podnik vlastní zpracovny svých produktů a obchodní sítě, jedná se spíše o vertikálu. V kravínech spousta lidí byly naposledy v dobách normalizace, kdy byly krávy na řetězu, ale všichni vědí, že ve velkých kravínech zvířata trpí a v malých si chrochtají. Obdobně to platí pro agronomickou sekci. Malí to dělají bio, velcí jen stříkají a utužují půdu.

Vzhledem k mému povolání jsem navštívil 100ky stájí, malých, středních i opravdu velkých chlívů. Krom toho jsem poznal stovky různých chovatelů i „chovatelů“.  Někteří z nich to mají v hlavě srovnané, někteří zvířatům věnovali celý svůj život a pracovníci na jejich farmách chodí po špičkách. A pak je tu spousta chovatelů nedouků, pro jejichž zvířata je jejich vlastnictví utrpením.  Nemám účet na facebooku (koukám přes účet ženy) ani na tvíítru ani na instáááči, ale moje žena mě občas osloví nějakou otázkou, která se objevila v jakési chovatelské skupině. Věřte tomu, že tam najdete perly jako – seno nadýmá, řepkový šrot je špatný (protože řepka=Babiš) nebo pšeničný lepek škodí zvířatům. Kdysi jsem se snažit tyto hovadiny diskuzně vyvracet, ale byla to ztráta času. 

Dnes mi do mailu přišel celorepublikový žebříček těch nejlepších chovatelů mléčného skotu.  S potěšením mohu říct, že patříme mezi světovou špičku (a to bez použití různých stimulátorů). Vysoký výkon zvířete (tzv. užitkovost) je výslednicí genetiky zvířete (ta je ale napříč republikou podobná), krmením a pohodou zvířat (tzv. welfare). To znamená, že zvíře, které je šlechtěním předurčeno k vysoké produkci mléka/masa/vajec, je optimálně nakrmeno a je mu nabídnuto nadstandartní stájové prostředí a péče, uplatní své geny ve vysoké produkci. A jaká je realita? Ze 100 nejlepších chovů je pouze 6 chovatelů, kteří chovají pod 100 krav. Zbytek jsou velké farmy s mediánem okolo 500 kusů krav. Jak je tedy možné, že v těch velkých koncentrácích dělají nejvyšší produkci? Nejde mi o to srovnat malé a velké, ale na výsledcích ukázat, že ty krávy se v těch velkých stájích asi nemají tak zle.  Víte, jde taky samozřejmě o ekonomiku výroby a vím dobře, že na malých farmách se to dělá velice těžko – musí tam makat rodina 7 dni v týdnu. To je důvod, proč v západní Evropě zanikají malé farmy – nikdo to nechce dělat navzdory vysokým dotacím. A klasické pracovníky v zaměstnaneckém poměru těžko zaplatíte z 50 krav.  Pochopili to už před několika dekádami soudruzi z NDR (a to nemyslím ironicky), jejichž farmy na území dnešního východního Německa vlastní…Němci z BRD (západního Německa, ale také Holanďané či Švýcaři).

Rád bych také podotknul, že s malou farmou si každý zpracovatel vytře prdel.  Jinou vyjednávací schopnost má farma, která denně vyprodukuje 13 tisíc litrů mléka, než chudák farmář s 50 kravami s denní produkcí 1200 litrů. Loni touto dobou, kdy kvůli zavřeným restauracím a školním jídelnám nebyl odběr mléčných výrobků, byli malí chovatelé první na ráně. Tento systém malých dodavatelů by po vzoru Rakouska fungoval, ovšem za předpokladu, že by na malé farmáře navazovala síť malých mlékáren, jatek a lokálních prodejců. Ale systém malých chovatelů, velkých mlékáren a povětšinou německých supermarketů opravdu nefunguje. Když si k tomu připočtete typického Čecha, který si raději pojede koupit 15 km bílou vodu s denaturovaným proteinem do Kauflandu za 9,90Kč/l, než aby u souseda koupil za 20 mléko s výživnou hodnotou, tak se v podstatě systém uzavře. 

V současné době má jít do českých kin jakýsi film, resp. sestřih reportáží z českých chovů, která má jediný účel a sice zdiskreditovat české zemědělství a hlavně živočišnou výrobu na základě účelově sestříhaných shotů. Znáte to, do toho pohřební hudba, smutná očička, snímek mrtvého zvířete a tvář mnohých slabších povah se zaleje slzami. Je těžké a úmorné pořád dokola vyvracet stejné lži a komunikační fauly. Některé farmy pořádají dny otevřených dveří, jiné zase osvětovou činnost (angažuje se například bratr bývalého ministra Jurečky) a díky jim za to. 

Může mi někdo říct, proč se pozornost nevěnuje „zemědělcům“, co dělají pouze rostlinnou výrobu a do půdy nedodávají žádnou organiku? Co bioplynové stanice, které se krmí pouze kukuřičnou siláží bez kejdy? Proč se nikdo nebaví o tom, že se zemědělcům dorovnává ztráta z výroby z peněz daňových poplatníků (neboli dotací), zatím zpracovatelé a hlavně obchod mají marže v řádech desítkách procent? A že to nutí zemědělce pořád více a více tlačit na pilu?

Závěrem bych řekl, že malí a střední farmáři mají nezastupitelné místo v zemědělském sektoru – cílem článku nebylo jakkoliv pošpinit malé farmy, jako spíše ukázat čtenářům, kde je pravda. A přestože jsem malý farmář a moje kráva momentálně dojí 55 l mléka na den, nevidím žádnou negativní korelaci mezi velikostí farmy a pohodou zvířat. V některých velkých stájích strávíte půl hodiny a nikdo to z vás neucítí a pak nakouknete do nějaké staré maštale a všichni poznají, že jste byl u krávy. Ve velkých farmách lítají miliony korun v investicích a ty se umoří pouze produkcí. A podmínkou produkce je pohoda zvířat a ne utrpení. To jak se chovatel staví ke svým zvířatům poznáte v momentě, kdy vidíte jeho dvůr před stájí.. 

Skončím možná trochu pateticky, když napíšu, že v něčem ta bída v důsledku Grín dýlu bude dobrá. Lidi padnou na hubu, přestanou řešit problémy z nadbytku a blahobytu. Snad.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (154 hlasů)

Komentáře

Uvažujete jen horizontálně ve směru S-J, V-Z. Ale existují ještě další směry po ose z a nahoru se asi stěhovat nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeba bude. Taky už není nejmladší.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Babalubo, ale pohyb po ose z, který není nahoru, je pohyb dolů do země. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

(částečně i k včerejšímu tématu)
V Rusku dosud bylo sklizeno 119 milionů tun obilovin včetně 77,8 milionu tun pšenice (z toho nejméně 75% kvalitní - tvrdé odrůdy).
Sklizeň stále pokračuje. Celkem se letos sklidí více než 123 milionů tun obilí (podle ministerstva zemědělství). Vývoz se bude pohybovat na úrovni 35-40 milionů tun.

na závěr tip pro naši nastupující vládu:
Putin minulý rok podepsal prezidentský výnos (pro vládu závazný příkaz) о potravinové soběstačnosti, kde kromě jiného postuluje úroveň vlastní výroby v obilovinách 95%, cukru 90%, olejů 90%, masa a masných výrobků 85%, brambor 95%, mléka a ml.výr., ryb, soli ...

Asi něco ví co my ne :)

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

ty procenta jsou poměr mezi výrobou a spotřebou (za rok)

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

...tak ten ať už jde někam mlátit slámu, tam asi uspěje.

Co jiného je , a jak popisuje Maláčová zcela správně - zdlouhavá po stránce zákonně-procesní (samozřejmě že by to šlo udělat na základě nějaké vyhlášky , kterou pak soud uzná za nezákonnou - mohla by se poradit s onucí, tam tato praxe vzkvétá ...), předávka peněz daňových poplatníků obětem šmejdů (a grázlů, stát je zřizovatelem regulačních úřadů) , než v posledku stejně předáním těchto peněz DPI ? Nebylo by za dané situace spíše rozumnější MÍRNĚ byrokraticky zatížit proces přechodu od šmejdů k DIP - a ty pak na základě jimi (DPI) takto ověřeného " nároku" (až tam se dostal grázly a pitomci udržovaný trh s energiemi) PŘÍMO vyplatit jim ? A oni o tuto částku poníží zálohy, " tržně" stanovené avšak údajně to likvidační ?
Takové poloidiotické alibisty nám navolili....prý menší zlo. Což asi je, no ale proč je to zlo i idiotické ?

Průměrný počet slepic: 2.4 (12 hlasů)

jak zákon o státní sociální podpoře, tak zákon o hmotné nouzi jasně vymazují jak okruhy dávek, tak okruhy příjemců.
Jedinou vyjímkou z obou zákonů je právě a pouze institut "mimořádné okamžité pomoci".
ŽÁDNOU jinou možnost ani MPO, ani MPSV NEMAJÍ. Maláčové právníci si sice máknou, ale jsou za to placeni, aby vymysleli, jak tento institut použít v dané situaci.
Všechno ostatní by se muselo stát změnou zákona, což je momentálně nemožné.
PROTO Babiš navrhoval dočasnou DPH na energie 0%.

DPI samozřejmě NEmusejí požadovat ty šílené zálohy. Mají rezervy jak v objemech energií, tak financí.
Stát by jim MOŽNÁ mohl poskytnout záruku (muselo by se projednat nebezpečí "nezákonného zvýhodnění tržního subjektu") za určitou výši záloh, ale rozhodně ne za 5x-xykrát vyšší zálohy.
Neznám energetické zákony, takže nevím, jak je upraveno stanovování výše záloh. A jsme zase u zákona, který by asi bylo nutné změnit, což momentálně nelze.

Takže jenom melete exkrementy.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

V zimních měsících je v běžné domácnosti spotřeba elektriky o něco málo vyšší, než v letních měsících. Víc hodin se svítí, v létě jsou lidé víc venku a něčumí tolik na televizi a pod. U těch kteří elektrikou topí je rozdíl mezi létem a zimou veliký. Jenže měsíční zálohy jsou stejné po celý rok. V letních měsících si lidé v zálohách "předplácí" na zimní měsíce. Ti dočasní dodavatelé budou mít zákazníky nejvýš po dobu 6 měsíců, a to zrovna těch zimních. Takže musí chtít větší zálohy, i kdyby nebylo toho, že musí elektriku dokupovat za aktuální burzovní ceny.
Mně spíš zajímá, zda Bohemia vrátí lidem přeplatky na zálohách, které lidí zaplatili. Zda vůbec nějaké vyúčtování udělá, nebo radši vyhlásí krach. Zda to vyúčtování bude za ceny, které mají lidé nasmlouvané.
U plynu je to stejné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mluvil jsem včera se sousedem, který měl od BE plyn. Nelze se odtamtud nic dovědět, infolinky jsou podle něj zablokované a na maily nikdo neodpovídá. Chtěl právě probrat ty zálohy, které měl dosst vysoké, jde o velký barák.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

BE nic nemá, kde nic není, ani čert nebere.
13:10
Téma dne(24 minut)Místo záloh ve výši pěti tisíc mají platit třeba i deset. Cenový skok, který čeká na spotřebitele po krachu dodavatele Bohemia Energy i kvůli dalšímu obecnému zdražování je pro řadu lidí neúnosný. Podle odhadů vlády bude nějakou pomoc s placením účtů za energie potřebovat až půl milionu domácností. Jaká by tato pomoc mohla být? A jaké jsou možnosti dlouhodobého řešení? Moderuje Jan Bumba.
13:15:48
https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus

Zatím bez slepic

...rozporuji i já. Tedy pomalost (jde o dny , ty troubo !) pomoci danou procesem přidělení peněz formou pomoci sociální , kdy se testují příjmy.
Ale to nevadí, hlavní je , že jste si ulevil, panpomocníkuučitele...o to šlo, že ?

Samozřejmě že může v takové situaci zasáhnout stát a poskytnout mimořádnou podporu (záruku, formou fondu...), prostě by ji jen poslal přímo, ne přes ty oběti šmejdů. Ty peníze stejně skončí u DPI, pokud tedy ji takoví jako vy po cestě nerozkradou. Až posléze, respektive paralelně s tím by se testovala potřebnost takové pomoci, individualně.
Nakolik je v tomto stát ještě samostatný a nakolik se musí poníženě zeptat nějaké komisařky nebo soudkyně, to je věc jiná. Každopádně situace je mimořádná, tedy vyžaduje si i mimořádných režimů řešení. Lidé mohou přijít o bydlení, nyní - před zimou.
O tom je společenská smlouva, ne o prohnilých paragrafech.

DPH 21% z 20 000 zálohy je kolik, pane učiteli ?
Takže bude mít nějaký chudák na faktuře místo cca 20 000 - cca 17 000....
To fakt mnoha lidem s podprůměrnými příjmy pomůže....to je opravdu řešení jak hrom....

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

13:10
Téma dne(24 minut)Místo záloh ve výši pěti tisíc mají platit třeba i deset. Cenový skok, který čeká na spotřebitele po krachu dodavatele Bohemia Energy i kvůli dalšímu obecnému zdražování je pro řadu lidí neúnosný. Podle odhadů vlády bude nějakou pomoc s placením účtů za energie potřebovat až půl milionu domácností. Jaká by tato pomoc mohla být? A jaké jsou možnosti dlouhodobého řešení? Moderuje Jan Bumba.

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus

Rada. Raději neplatit šílenou zálohu, než si půjčovat u šmejdů.

Za jednu nezaplacenou zálohu, nepůjdete do exekuce.

Vyúčtování nezaplaceného odběru převedou na nového dodavatele, smluvní pokuta je menší, než ….

Urychleně přejít ke standartním dodavatelům, budou menší zálohy. Čas 13:15:48

Karel Havlíček

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

dvoj ministr Hamham je od socanů pokud vím

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde jsou ostatní rádcové?

Našli?

Nenašli?

13:10
Téma dne(24 minut)Místo záloh ve výši pěti tisíc mají platit třeba i deset. Cenový skok, který čeká na spotřebitele po krachu dodavatele Bohemia Energy i kvůli dalšímu obecnému zdražování je pro řadu lidí neúnosný. Podle odhadů vlády bude nějakou pomoc s placením účtů za energie potřebovat až půl milionu domácností. Jaká by tato pomoc mohla být? A jaké jsou možnosti dlouhodobého řešení? Moderuje Jan Bumba.

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus

Rada. Raději neplatit šílenou zálohu, než si půjčovat u šmejdů.

Za jednu nezaplacenou zálohu, nepůjdete do exekuce.

Vyúčtování nezaplaceného odběru převedou na nového dodavatele, smluvní pokuta je menší, než ….

Urychleně přejít ke standartním dodavatelům, budou menší zálohy. Čas 13:15:48

Karel Havlíček

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Andreje Velkokoblihy. Bude to dobrý prezident. Opravdu naléhavě apeluji na alternativu, na vlastence, aby překonali své antipatie a až se bude lámat chléb, Koblihu podpořili. Nikdo jiný nemá šanci vlastizrádce porazit. Bude to samozřejmě opět volba menšího zla, ale čím dále o tom uvažuji, nakonec to bude menší zlo, než ten současný hradní Kašpar a ožralec.

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

Úplně v něm otáčí , před pár dny mluvil něco jiného...ten člověk neví co je charakter.

Průměrný počet slepic: 2.3 (13 hlasů)

vy zřejmě žasnete rád a nad každou blbinou. Můžete jmenovat politika, který ví, co je charakter? Nevzpomínáte si na památné projevy Havla týkající se naší účasti ve vojenských paktech, našeho socialismu, naší nezaměstnanosti a jeho restitucí? Žasnul jste tehdy také?

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem žasl už někdy v roce 1995.
Do té doby, asi tak 94 - 95, jsem bohužel byl zapřáhnutý v takovém fofru, že jsem si moc nevšímal, co přesně se okolo děje. Přijedeš pak někam - fabrika už není, zrušeno-nerentabilní-prodáno-rozkradeno. Stejně tak na stovkách jiných míst. Mohl jsem maturovat z divení.
A tehdy poprvé, ještě v čerstvé paměti, jsem to porovnal s těmi jeho sliby. Že nepolezeme do žádných vojenských paktů, že žádné vyhazování na dlažbu a nezaměstnanost nebude.
Jako nějací naivní blbečci, jsme v euforii Havlovi uvěřili skoro všecko, protože celostátní mašinérie dostala od Čalfy befehlem, aby udělala z celoživotního netáhla a povaleče státní modlu.
Moji rodiče tenkrát říkali: "To určitě nebude tak veselé, jak říkají, to už tu v osmačtyřicátém bylo" - a fakt to veselé moc nebylo..
Restituovaná Lucerna, následně restituovali kamarádíčci a kamarádky, až u jedné nenažrané osůbky, se to celé nějak zadrhlo. A udělalo to další velký flek na Havlově kvádru.
Ruzyně, lavičky, ulice, neustálé podsouvání jeho osoby, jako vzoru morálky a ctnosti - kdo, nebo která klaka to pořád tlačí? Praha?
Jestli někdo, tak Veškrnová by měla chodit kanálama.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

sám bych to lépe nenapsal.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

já jsem měla divné mravenčení už při sametu, něco mi na tom smrdělo. A to přesto, že jako disidentská dcerka jsem zakusila i tu stinnou stránku socíku, a moc jsem chtěla věřit. Navíc, byla jsem u centra dění dost blízko, a člověka to na chvíli strhlo.
Ale tak nějak jsem tušila, že až ztratíme společného nepřítele, začne boj o kořist.
Opravdu hnusné bylo pozorovat, jak se na nás vrhli předem připravení zahraniční žraloci, a jak si za hubičku kupovali naše slavné disidentské špičky, které se jen třásly na to, prodat republiku a národ - který ostatně naprostá většina z nich nikdy nepovažovala za vlastní. A naši západní "spojenci" jen potvrdili, že Mnichov nebyl žádná náhoda, ale jen potvrzení jejich historicky stálých "citů" vůči nám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měla byste psát knihy.
Nebo už píšete?

Průměrný počet slepic: 1.8 (9 hlasů)

In reply to by Kojzar (neověřeno)

Trvalý odkaz

že ještě žijí lidé, co byli u toho a pamatují, co?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

trefil jsem.

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)

In reply to by Kojzar (neověřeno)

Trvalý odkaz

na tureckém hajzlu?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Slovem nezarmoutíš.
Činy rozhodují,co prohlásil ohledně zdražování elektřiny a plynu,vláda nemůže nic dělat,porušila by směrnice EU,tak na co máme vládu,co děla ERU,hnát je sviňským krokem na Severní pól.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přece o nějakých mluvil. Od odpuštění DPH, přes trvalé snížení DPH až po zastropování cen ze strany ERÚ.
EU do této naší, vnitřní hospodářské politiky, asi nemá co kecat.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Měl jsem s estébákem problém, když byl 8 let ve funkci premiéra.
Jako za prezidenta - to bych s ním už takový problém neměl. Na reprezentativní pozici už tolik nedosáhne na ten svůj nebyznys, nenoviny a neweby, nebudou zbytečné ostudy krzevá směšných pár mega (které beztak rozfoukali udavači v bruseli) a nebude to ani první bývalý příslušník nějaké tajné bolševické složky v prezidentské funkci. V Rusku jeden takový prezidentuje už léta a dobře, druhá půlka Kremlu tím prošla taky.
V Rumunsku to sice chytli za jiný konec, ale tam byl donašečem Securitate každý třetí dospělý. Tam nebylo z koho vybírat - buď dementní, nebo bývalý fízl, nevybereš si.
Jestli bude kandidovat, tak sem s ním, volit ho budu.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

dost podstatná připomínka - Babiš (po vašemu estébák, mmch, že vás to pořád baví) byl premiér 4 roky z těch 8.
Necelých 3.5 byl ministrem financí ve vládě kde byl premiérem Sobotka když ho tento v květnu 2017 odvolal.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

ANO, napsal jsem to špatně.
Myslel jsem 8 let v politice (ANO2011) a napsal 8 let premiérem. Omlouvám se.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Anno2 bavením nebavením se fakta změnit nedají. Už mu asi jinak neřeknu, estébák to je stejně tak, jako je VVP už navždy kágébák.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

potom viděno vaší optikou bude už navždy Havel kulisák. ☺

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

jej budete stále titulovat "estébák"?
Budete mít pět let presidenta estébáka?
Nezdá se vám to titulování zjednodušující a trapné?

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Ano, budu mít třeba pět let presidentem estébáka, jako mají v RF už dvě desetiletí presidentem kágébáka. Jsou to fakta.
Já chápu, že se Vaše klika všemožně snaží, tenhle estébákův škraloup zaorat tak hluboko, aby se na něj zapomnělo, ale tak rychle to nepůjde.
Zhruba stejně rychle, jako se na to "zapomíná" u VVP.
Reprezentant země by měl být přinejmenším morální autoritou, kterou nebyl ani Havel.
Že se to v ČR nějak nedaří, mít za presidenta morální autoritu, za to Vy, ani já nemůžeme.
Ani jeden z nás presidentské kandidáty nenavrhuje, ani nemáme mediální sílu, nějakého "svého" protlačit. Můžeme už 30 let volit jen menší zlo.
Je mi vpravdě dost jedno, co si o tom myslíte, nebo kolik slepic kdo dostane, víte?

Průměrný počet slepic: 1.4 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

v RF mají už 20 let prezidentem V.V.Putina ovšem kromě období 2004-2008 kdy byl prezidentem Dmitrij Medveděv (nekágébák) a myslím, že většina Rusů děkuje bohu, že jim v podstatě vytáhl zemi z toho srabu kam ji dostal Boris Jelcin (rovněž nekágebák) a vytáhl ji ze dna opět do postavení země se kterou už si nikdo netroufne vytírat podlahu tak jak bylo původně plánováno (a stále ještě by strašně rádi) prý demokraty.
Je mi líto opět, ale moje (mluvím pouze za sebe, ale tak nějak tuším, že asi nebudu sama) klika to vidí stejně jako ta většina obyčejných Rusů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

a vy cítíte jako hrdina, že je takto titulujete?
Píšete:
"Já chápu, že se Vaše klika všemožně snaží, tenhle estébákův škraloup zaorat tak hluboko, aby se na něj zapomnělo, ale tak rychle to nepůjde."
Jste komik. Ale klidně nálepkujte dál, Babišovi, Putinovi, a nakonec i mně je to jedno, tím končím.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

akorát by mne zajímalo jakpak ti co Vás znají mluví o Vás

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

prastaré přísloví předků praví že" podle sebe soudím tebe".....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vydávat různé zprávy o katastrofickém působení C02, masírovat masmedialně ve stejném duchu...no a v tichosti se radovat ze 600 % - ního hrubého příjmu během 2 let (potažmo ze stále rostoucích příjmů , ale menších, avšak zajištěných právě tou masáží a jejími korporátními i celospolečenskými důsledky), a potom včas nakoupit pojistky na selhání... anebo shortovat ?

Já vím, vy tady střet zájmů neuznáváte, vy to berete jako normální věc , " každý má střet zájmů, Josephe, důležité je mít se dobře, mít barák auto, bazén, vilku, helikoptéru, zámek....no a kamarády, kteří to vidí stejně, a kteří tě lajkují...prostě ber to menší zlo, jinak si táhni mezi idealisty a neomarxisty.....".
Ovšem co když je to nějak tak , obdobně, celoglobálně (což je v prostředí stálého růstu koncentrace moci v stále menším počtu rukou zcela logické, normální - že takto vliv takovéto moci přeroste hranice států i kontinentů). Furt nic ? Furt eto naši tavarišči ?

Pokud nezmění své myšlení a hodnocení otroci a otrokyně - těžko bude možné vynutit si změny v myšlení, hodnocení a konání otrokářů a jejich matron a děvek. Podle mě to ani nejde.
Tož nic, zdar a sílu farmářské soběstačnosti, jdu nakrmit kočky.
----------
Místo Fischera za prezidenta Babiše ?
Asi jo, stejně se nic podstatného nezmění ani tak...no a má slovanská obě jména, to je dobré...aspoň to...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nedávno tu přišla řeč na "nutnost" pokusů na zvířatech v rámci testování léků. Byla jsem jednoslepicována za jejich důraznou kritiku.

Níže článek z košer mejnstrýmu, jak reinkarnovaný Mengele (=spasitel před covidem Fauci) utrácí peníze amerických daňových poplatníků. A jako vždy, pokusy byly přesunuty mimo výsostné demokratické území. Na africkém kontinentu jsou jen pokračováním šamanských černomagických praktik.

https://cnn.iprima.cz/brutalni-pokusy-na-stenatech-americkym-kongresem-…

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/vlada/-Lidi-je-umlati-nebo-vyh… ,

no tak s tímhle děte laskavě do háje, vy starostové. Nejdřív z obav z nevolitelnosti se plácáte po ramenech s kdekým, z naprostý absence sebedůvěry podepisujete přizdisráčský smlouvy, bezezbytku využijete pětiprocentního podvodu Rychetskýho a spol. /v tom ovšem nejedete zdaleka sami/ a jakmile někomu vyšplháte po zádech, tak se mu leda tak vysmějete do ksichtu, a pak hned děláte to jediný, co jste se na místních úrovních už dávno dokonale naučili, tj. podrazy – viz:

„Jsou jako děti (=Piráti), které by chtěly všechno hned. Podle toho (=Piráti) také dopadli ve volbách. Jsou naivní a nebezpeční zároveň,“ řekl nám zdroj blízký hnutí Starostů a nezávislých.“

Leda tak hovnajs, jen si to tam s nima (nejen s Pirátama) užijte dosytosti, potřebujete to jak koza drbání. Bohužel, blbý je, že se s váma musí svézt ta zhruba polovina národa, která vás dávno prokoukla a nechce s váma mít nic společnýho!

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Až na funkce je to stejná sebranka, toužící po zádech spoluobčanů vyšplhat co nejvýš.
A vzpomínáte si, co udělali hejtmani na jaře, co se výjimečného stavu týkalo? Lidi už chtěli represe poslat do prdele - a hejtmani je podpořili!

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

lidi chtěli zrušení nouzového stavu? Pravděpodobně žiju v jiném státě než vy, protože já jsem tehdy viděla hozené opoziční vidle vládě pod nohy (jako už tolikrát) v té nejhorší situaci. A jelikož hejtmanům, většinou z opozičních stran, tehdy hodně rychle docvaklo, že ten průšvih v nemocnicích atd. budou mít na triku a k řešní oni, tak udělali co udělali. Ne ze sympatití k vládě, ale zachraňovali to co jejich straničtí kolegové v parlamentu tak nějak nedomysleli.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/chystame-uzaveru-neockovanych…

Nechtělo se mi tomu věřit. Nějaký můj asi-vrstevník na jiné diskusi napsal, že nějaké svinstvo určitě přijde, jako už tolikrát, z Německa.
Poklona, neznámý pane.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Kdo nebude mít čip, jako by nebyl. Bez práce, bez příjmu, bez pojištění, vyřazen ze společnosti.
Ona totiž ta "Tečka" už k tomu má velmi blízko.

Kdyby mi někdo před čtyřiceti lety řekl, že se dožiji toho, že se katastrofické sci-fi stanou realitou, poklepal bych si na čelo a poslal ho k Chocholouškovi. Leč, čas trhnul oponou a nemožné se velmi rychle stává hořkou skutečností.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Anonymní hrdina: "Musím přiznat, že se závistí sleduji ke kolika tématům se zasvěceně vyjadřuje pan Ponkrác. Od imunologie ke filozofii a psychologii, od ekologie ke problematice vysokoškolského vzdělávání... Přelétá nad tím jako včelka Mája. Existuje něco v čem se nevyzná?"

Dávám vám za pravdu, že umím jen velice málo oborů, jen pár. A k nim se vyjadřuji. Měl bych těch oborů znát více, ale to jsou mé limity.

Například dnešní článek od Funese jsem přečetl, ani jsem nedutal. Ten člověk ví, co píše, a pálí mu to.

Vystudoval jsem, ještě za komunistů, obor Technická kybernetika. S velice náročnou matematikou a fyzikou. Díky tomu jsem se několik dekád živil jako návrhář, konstruktér a programátor lékařských zařízení. Nesmírně zajímavá práce. Mimo jiné jsem si pracovní cestou udělal řadu zkoušek, třeba z biochemie.

Před nějakým časem jsem vystudoval druhou vysokou školu, a to psychologii. Mám za sebou i klinické praxe. Proto prosím o omluvu, že se vyjadřuji k psychologii. To, co píši třeba o psychologii a historii jsem na zkouškách a státnicích musel umět jako když bičem mrská.

Součástí každé humanitní větve, tedy i psychologie, jsou tuny a tuny filozofie a filozofických předmětů. I kdybyste nechtěl, tak při studiu humenitního oboru se do toho musíte ponořit. Nejde to jinak.

Myslím si, že když jsem úspěšně vystudoval dvě vysoké školy, jednu za minulého a jednu za současného režimu - že se k té problematice mohu vyjadřovat. Nějak jsem to zažil na vlasntí kůži dost detailně. A nutno říci, že současné vysoké školy jsou mnohem horší než dříve, a mnohem méně náročné. Také se často stává, že řada učitelů na vysokých školách má velice chatrné znalosti o tom, co přednáší - a bohužel jich není málo.

Takže mi prosím, milí anonymové, i stando.e promiňte, že se odvažuji vyjadřovat k oborům, které jsem vystudoval nebo pracovně dělal. Na většinu z toho mám i oficiální glejt.

A dodal bych slovy parafrázující Funese: Překvapuje mě, kolik virologů, biochemiků, imunologů se tu vyskytuje, majících špičkové znalosti. Reaguji na to zhruba stejně, jako když jeho žena čte ty zajímavosti z facebooku.

Ještě jednou pro anonymy, Leoše a standu.e - promiňte, že dýchám. Nicméně dál se tomu nebudu věnovat těm anonymním hrdinům.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

jen piště s jiskrou v oku dále, v mnoha věcech s Vámi souhlasím, v mnoha nesouhlasím. Dovedete si představit tu nudu na naší zeměguli, kdyby všichni lidé měli naprosto stejný názor?

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Nebuďte hned takový ublíženec.

Zcela otevřeně - když mi někdo na svém oficiálním webu https://ponkrac.net/ (či komerční prezentaci? Na titulce nebízíte placené astrologické služby a celý váš web k nim směřuje) začne tvrdit, že "Krize středního věku (...) vzniká sérií astrologických konstelací: 1) Nejdříve nastane přibližně ve 41 letech kvadratura skutečného (tranzitujícího) Neptunu na Neptun v horoskopu narození. To způsobí pořádnou deziluzi a pocit, že všechno směrování života je špatně, člověk není s ničím spokojený....", jsem, a to vám otevřeně přiznávám, poněkud rezervovaný (překládejte ve smyslu "opatrný") i k jiným vašim podobně silným prohlášením na dalších platformách (na Kydech).

Jestli je ten web fake, který někdo vybudoval za cílem vám ublížit a diskreditovat vás, přijměte za toto mou omluvu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

standa.e:
Sedí to, jak prdel Maláčové na zavařováku.
Tahle mnohokrát vyvrácená pavěda, nepřipouští žádné diskuse stejně tak, jako stylisticky nepřipouštějí žádnou diskusi příspěvky dotyčného.
Kobercový nálet do každé diskuse, vždy ve stylu: "Tady je pravda, vy hluponi. Mám na tu pravdu dvě vysoké školy a hotovo".
Ale zajímavý úkaz to je, to zase ano.

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

astrologie by diskuzi principielně připouštěla, ale většina astrologů jí není schopna. To už je tak vlastnost mágů.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)