Jak dál s Českou televizí a Českým rozhlasem?

Autor
Štítky

V poslední době zaznívá z řad veřejnosti, politiků (především SPD Tomia Okamury a Miloše Zemana) i novinářů značně ostrá kritika vysílání České televize a Českého rozhlasu. Především kvůli spojení skupiny redaktorů a TOP 09, kdy propagace Miroslava Kalouska zdaleka neodpovídala jeho významu nebo oblibě v ČR. Vše trochu zkorigovaly výsledky voleb, ale faktem je, že vysílání České televize je silně tendenční a s nezávislou novinařinou už nemá nic společného. Redaktoři ze všeho nejvíce připomínají spolek agilních svazáků z 50. let 20. století a jejich odtržení od většiny obyvatel ČR je čím dál větší. Na Otázky Václava Moravce se dívat nedá vůbec, jeho sledovanost drtivě válcuje TV Barandov a pořady moderované Jaromírem Soukupem. A i když Václav Moravec přestal zvát do svých pořadů Kalouska a jeho nohsledy, zve tam opět druhořadou partu politiků za zenitem, jejichž názory propadly ve volbách a jen spojení do nesmyslné směsi Demokratického bloku vytváří zdání síly. I když jde  o papírového tygra.

Veřejnost je s vysíláním ČT většinově dlouhodobě nespokojená. Někomu otevřelo oči neuvěřitelně tendenční zpravodajství od doby Majdanu na Ukrajině. Dalším pak zcela nesmyslný přenos americké volební noci, kdy ČT předpovídala drtivé vítězství Hillary Clinton, do jejíhož volebního střediska nasadila svého redaktora v USA, aby pak smutně koukal, jak jeho kolega odsunutý k Donaldu Trumpovi, informuje o náladě ve štábu vítěze. A do toho stokrát omleté písničky o nebezpečí Ruska, přínosu ekonomické imigrace, propagace nápadů Evropské komise a jiných nesmyslů z Bruselu. Na ČT 2 pak plkání komunistů vyhozených v roce 1968, kteří se rázem stali disidenty a dnes kážou o morálce. Nebo fašistických multikulturních spolcích, které při hlásání jediné pravdy zjevené v Bruselu ze všech sil potírají odlišné názory a pod záminkou obhajoby demokracie zavádí fašistické tendence a propagují jediný správný názor. Předvádí nám Orwella v praxi, kdy vyprázdněním významů slov pravda a láska, sluníčko, humanitární, multikulturní a demokratický jim dávají úplně opačný význam. Nejlepší příměr by byl asi se svastikou, která je v dharmových náboženstvích (budhismus, džínismus a hinduismus) chápána jako symbol štěstí. Také zoroastrismus svastiku chápe jako kolo ohně, byla používána v neolitu, severoamerickými kmeny indiánů, u starých Slovanů a vikingů. Až pak přišel Adolf Hitler, svastiku si zvolil za symbol nacismu a původnímu symbolu štěstí převrátil význam na nepředstavitelnou hrůzu. O něco podobného se dnes pokoušejí multikulturní svazáci propagující nápady z Bruselu. a nemám na mysli  Evropské hodnoty, protože dodnes nikdo nevysvětlil, co to ty evropské hodnoty jsou. 

Nicméně ČT se stala hlásnou troubou všeho špatného, čím nadšené svazácké elity chtějí obohatit vnímání méně chápavých obyvatel, kteří o takové dobrodiní ani nestojí.

ČT platíme štědře z koncesionářských poplatků, kolem 5,7 miliard Kč ročně. Je pravdou, že se ČT stará filmový archiv starých filmů, má vysílání pro menšiny a kulturních pořadů,a má se starat podle Kodexu:

"Česká televize přispívá k vytváření prostoru svobody slova, myšlení a tvorby, v němž může vyrůstat demokracie. Informuje, poskytuje kritickou reflexi událostí, vzdělává a baví v ovzduší úcty k člověku, k jeho dílu i ke všem formám existence“ (citát z Kodexu ČT).

Koncesionářské poplatky kompenzují ČT menší příjmy z reklamy, kdy v některých pořadech nesmí mít reklamu.

Jenže potřebujeme vůbec takovou ČT? Podle toho, co se z ČT dnes stalo, bych její potřebnost srovnal s vysíláním ČST v listopadu a prosinci 1989. Tehdy platilo heslo, že: "Československá televize lže, jako když Rudé právo tiskne." Doba se nám vrátila, pravdivé informace hledáme v samizdatech internetového prostoru, ale ne na oficiálních vládních zpravodajských kanálech.

Většina obyvatel (5% Kalouskových příznivců ne) je nucena platit vysílání názorů, se kterými nesouhlasí nebo je nezajímají. Privatizace by ČT prospěla.

Ostatně máme-li chuť na sklenku vína, není nutné si pořizovat rovnou celou vinárnu. V zájmu obyvatel ČR je jen část vysílacího času. a ten by se dal nakoupit na kterémkoliv kanálu, u kteréhokoliv provozovatele, třeba Nova, Prima, ... Pokud má vláda povinnost zachovat vysílání pro menšiny, může si potřebný čas pořídit u jiné televize. Proč by Nova nemohla jednou týdně vysílat pořad pro Romy, Prima pro Poláky a Slováky, Barandov pro jiné menšiny? Promluvy katolických prelátů si může hradit církev sama, prostředků dostala od Nečas - Kalouska dost. Nebo, pokud se některý TV kanál cíleně zaměří na komunitu katolických věřících (7% populace?), vysílání může provozovat církev sama ve vlastní režii.

Filmový archiv může spravovat ministerstvo kultury. Nu a pak ČT ještě podporuje filmovou tvorbu v ČR. Pro mě je typickým příkladem podpory  tvorby v ČT pohádka Slíbená princezna vysílaná loni o vánočních svátcích. Pokud si nemůžete vzpomenout, šlo o variaci na pohádku Zlatovláska, do které štáb zahrnul piráty na Jadranu, aby strávil léto v Chorvatsku a na pláži. Což byl asi jediný cíl pohádky, který se podařilo splnit. Děkuji, takovou tvorbu rád oželím.

Zbytek vysílání ČT je nepodstatný balast, který by šlo pro těch 10 posledních věrných diváků vysílat v nočních hodinách. Nebo raději oželet.

Co se týká funkce informování v případě války a ohrožení, to lze ošetřit zákonem, že všechny TV a rozhlasové stanice poskytnou pro takový případ vysílací čas. Předvolební debaty a prostor pro menší strany lze nakoupit hromadně pro případ voleb. Nebo ať si Václav Moravec platí svoji propagaci TOP 09 a Miroslava Kalouska ze svých nebo Kalouskových prostředků.

Celé náklady toho, co platíme prostřednictvím koncesionářských poplatků, a co by jako minimum postačovalo pro funkce, kvůli kterým dostala ČT své výsadní postavení, bych odhadl na cca. 2 mld. Kč. Pokud za rok činí výnos z poplatků přibližně 5,7 mld. Kč, ušetřili bychom 3,7 mld Kč. Což už stojí za úvahu.

Obdobně by šlo naložit s Českým rozhlasem, i když ten je objektivnější než ČT. Pokud opravdu nutně potřebujeme mít vládní televizní program a rozhlasové vysílání, bohatě postačí jeden jediný kanál. Nejlépe internetový. Při kvalitě a objektivnosti ČT je zcela lhostejné, zda má kanál jeden nebo šest. Většina lidí se nedívá ani na jeden z nich.

Pokud chce Andrej Babiš šetřit, zde je možná úspora. Redaktoři ČT jej stejně budou nenávidět, do ČT jej zvát nebudou, tedy je klidně může poslat na jiné pracovní pozice. Nezaměstnanost je nízká, tak by takový krok neznamenal nějaké sociální napětí pro redaktory ČT krátkodobě bez práce. Ti by pak mohli své názory o potřebě TOP 09 šířit mezi novými kolegy zaměstnanci.

A že se tím uzavře jedna kapitola historie televizní tvorby? Při kvalitě toho, co z ČT vychází, žádná škoda. Spíše přínos.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
On to někdo takto řídí víš,to není jen samotnou ČT.
Jen bych zdůraznil,je to pro určitou komunitu zlatý důl a mám obavu,že to ani Okamura nezmění.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z ČT je zlatý důl hlavně pro Kalouska, protože dostával daleko větší prostor, než by mu podle příznivců příslušelo. Jenže ČT jej pasovala do role vůdce opozice a tak mu přidělila i časy, které správně měly patřit jiným menším stranám. Cokoliv vláda udělal, okomentoval Kalousek.
A samozřejmě, že místa v ČT obsadili novodobí svazáci a eurohujeři.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Televizi jsem odhlásil už před mnoha lety, trochu se bránili, ale když jsem na tom trval tak mi nakonec vyhověli. Pravdou ovšem je, že pokud vidím například zprávy někde na návštěvě, tak nevěřím, co je to za bizár, že je to vůbec možné. Mladá generace televizi nesleduje téměř vůbec a většinou ji ani nemá (soudím podle mých dětí a jejich přátel). Když to nezruší Babiš, tak to do 20 let zajde na úbytě tak jako tak.

Zatím bez slepic

Poplatky za ČT platí každá domácnost, která je připojena k el. síti, a neudělala čestné prohlášení, že TV přijímač už nevlastní. Ale jako TV vysílání konkuruje rozhlasovému, internet konkuruje TV vysílání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S chutí bych si tu s autorem textu poplakal, prakticky ve všem má podle mých zkušeností a názorů pravdu.
Jedinou cestou, jak se takové ČT zbavit, je přestat platit poplatky, de facto TV daň. Pak ji zlatokopové opustí a bude mít (možná snad) šanci na nějakou obrodu.
Spíš to ale vypadá na pomalé dlouhé umírání, jak popisuje Josef K. Snad se toho karu na závěr dožiju.

Zatím bez slepic

Spíše ČT ztratí diváky a stane se regionální pražskou televizí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám takový neodvratitelný pocit, že Okamura sepsal vše, co nezle uskutečnit a to vydal za svůj program. Má ve své podstatě stále nabito na celou svou politickou kariéru.

5,7 miliard je přesně ten důvod proč se ona veřejnoprávní forma nikdy nezmění. Ten dav přisáty na vydatné finanční struky, ta intelektuální elita všehotvůrců je tak nabobtnalá a rozvinutá, že je vcelku nemožné tuto skupinu, jež by řvala jak zasypaný horník o své nezastupitelné roli, kdy bez nás ten národ zdechne na kulturní podvýživu.

Sere mne to, ale to je asi tak vše co pro to udělat.

Zatím bez slepic

tvoří svá veledíla a rozdávají si navzájem "prestižní" ocenění.

To se jim to za 5,7 megamíčů potom kavární...

Král měl tři syny. Darmojeda, Darmošlapa a ten třetí byl také umělec přisátý na struky ČT.

Zatím bez slepic

Zajímavý nápad sepsat všechna přání a prosazovat je, i kdybych věděl, že se nedají uskutečnit. Stačila by ale nějaká možnost odvolání politiků v průběhu volebního období jejich voliči, aby se politici museli trochu krotit

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zásadním problémem České televize je nedostatek konkurenčního prostředí.

Pravda - existují soukromé televizní stanice, leč ty se postupně zaměřily na zcela jiný okruh zájemců, kteří nebazírují na pečlivé filtrování informací ideovými filtry a nasvicování politické scény barevnými reflektory, hororově zkreslujícími realitu.

V této souvislosti je třeba pochválit Vlka, který se co do objektivity pohledu na Babiše a Zemana velmi úspěšně pokouší dohnat a předehnat Českou Kalouskovizi.

Nicméně i u něj se dnes objevil sice standartně antibabišovský, nicméně opravdu kvalitní protinávrh obsazení postu ministryně národní obrany.
Je vidět, že kvalitní opoziční práce se může vyskytnout i tam, kde už bych ji nečekal.

Teď už jen aby se k Vlkovi přidala i Česká televize s Václavem Moravcem v čele...Doufejme, že co nejdříve dojde k nevyhlášené fúzi Kosy a ČT.
Stejně úspěšné, jako je konečně po letech naplno zjevená spolupráce Kalouska se Sobotkou!

Vlk píše:

" Nicméně já bych /v čle MNO/ radši viděl Barboru Špotákovou.

A to hned z několika důvodů. Na rozdíl od té Babišovy univerzální ředitelky zeměkoule a přilehlých galaxií – Šlechtové, určitě nemá problém rozlišit kasárna od supermarketu a samopal od nákupního košíku. Což je obrovská přednost.
Ona navíc ten rezort, jako členka Dukly Praha, zná zevnitř. A to dokonce dnes jeho pro stát vůbec nejdůležitější funkci. Kterou už dávno není obrana státu – nýbrž výchova a podpora vrcholových sportovců, státních reprezentantů.

Vedle toho ovšem tajně doufám, že by prosadila totální přezbrojení armády, tak aby korespondovalo s její reálnou silou a kapacitou. Místo operetního expedičního sboru s 30-ti tanky a 12-ti letadly, by snad dokázala přesvědčit ostatní, že armáda si bohatě vystačí, vzhledem ke své reálné síle s daleko jednodušším zbranovým vybavením.
Na čo vojaku treba samopal, dělo, či tank? Bára to skvěle umí s oštěpem. Takže nakoupit pro všechny oštěpy a bylo by.

Armáda by zůstala stejně úderná a bojeschopná jako dosud. Jen by s tála zlomek toho, co nyní. A za 2% HDP by ty oštěpy byly opravdu luxusní!"
****
Potud Vlk.

Jen houšť a větší kapky!
Pokud by byla stávající propaganda v ČT realizována alespoň TAKTO inteligentní formou, jsem ochoten si připlatit.

Zatím bez slepic

Inteligentní by bylo, kdyby doopravdy rozebral možná nebezpečí a potřebná opatření.

Zatím bez slepic

Špotákovou co zná akorát cvičení a trenéry, ale o samotné armádě ví tolik, co půlročák a to ještě s režimem co běžnej základák muže jenom závidět?

Špotáková toho ví o armádě stejně málo jako Šlechtová, to že má uniformu nic neznamená...

To jeneom dokazuej, jak je Vlk v poslední době mimo, kdy cokoliv udělá někdo koho nemá rád, je špatné. Měl by vylést ze své bubliny a začít vnímat svět kolem sebe.

Je sice super, že dokáže udělůat rozbor, tabulky atd. Průser je, že některé vynechá, protože nejsou ok=dokazují opak závěru, který má už předem hotový. Takže sice 80 procent textu je super a nejde mu nic vytknout, ale ta trocha co chybí a pak je závěry z jeho textů udělají blábol.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

přesnej popis

Nejhorší je, jak jsou tam dokonale hloupí. Jít do debaty k Tvarůžkový, Witovský nebo Drtinový musí být jak jít do debaty, kterou vede desetiletý dítě,

Pořady jako historie.cz jsou hrozný. Jsou jak tchýně, co hledá jak pomluvit snachu. Maj tam jednoho vojáka, podplukovníka či co, už si myslíte, že vystudoval vojenskou školu a o armádě něco ví a ono ne, je to jen další plkající vyškolenec historie z Karlovy univerzity a uniformu má jen tak.

Jediný, co tam stojí za to je, že se někdy tupě podřeknou a řeknou třeba, že Tigrid dělal pro CIA a Havlovi domlouval presidentování.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pořady jako Historie.cz raději nesleduji. Než tam dokončí jednu myšlenku, trvá jim to 5 minut v jedné větě. Je to jen plkací klub pro pár nadšenců.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo to je plkací klub. Pak zjistíte, co tu hlásaly oficiální vykladači dějin za protektorátu a najednou máte neodbytné tušení, odkud přesně vítr vane.

Taky se rád dívám do životopisů. Kdo kde kdy studoval, kdo kde kdy pracoval.

...............................................................

A v ČT už jsou třeba na stopě řešení....

http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/494198/jsem-na-te…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aj bez TV, keď máte počítač a internet.
04. 03. 2018 bude hlasovanie o "No-Billag" iniciatíve, ktorá chce zrušiť povinné poplatky na verejnoprávne médiá TV a Rádio. Majú šancu, ale samozrejme sa rozbiehla aj masáž o "úspechoch" a história SRG.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A platit ji z rozpočtu. Slováci to tak mají a stěžuje si někdo ?
Bylo by jasné, kdo za ní stojí, čí názory, čí propagandu do nás tlačí. Teď to vypadá tak, že jde o názory veřejnosti a právníků - veřejnoprávní.
Občané, veřejnost nemá žádnou možnost jak udělat zpravodajství stravitelné. Nemůže nijak ovlivnit, kteří lidé ji budou ovládat. To mají v popisu práce politici.

Státní televize bude vůči divákovi poctivější. Bude vědět, čí názory televize prosazuje, teď víme že je za ní někdo veřejnoprávní, kterého je možné ztotožnit s veřejností. S námi všemi a tím pádem máme ČT rádi a rádi si ji také platíme. Což vůbec není pravda. Jde o podvod a lump, který to vymyslel, patří za mříže.

Zatím bez slepic

Pucku,
spravedlivě, leč zbytečně jste se rozhovnil.
Kdyby byla televize státní, jenom by nás to mátlo.

A TV zaměstnance taky.
Museli by pořád přešaltovávat a zvykat si při neustálém noření se do nových vyhřátých rektálních jeskyněk po každých volbách.

Takhle stačilo pár dní ve spacácích, vítězné obsazení televize, zapustit háčky do střevní výstelky ... a nad Kavčí hory dát nápis S Kalouskem na věčné časy a nikdy jinak!

Já bych naopak trval na přejmenování veřejných domů (těch s neonovými Havlovými srdéčky nad vchodem) na veřejnoprávní domy.

A zavedl plošnou erotickou daň.
Vždyť návštěvníci těch bordelů dřou jako koně za nás za všechny a ještě za to musej platit!

Televizní poplatky bych nechal - s tím, že je budou platit jen ti, kteří se na Českou televizi nedívají!

Naopak, kdo by prokázal, že se dívá na její propagandistické pořady, by měl nárok na spravedlivou odměnu.
Např. 1500,- Kč (vojsko,děti a příslušníci duhových menšin polovic) za za shlédnutí jednoho dílu Otázek Václava Moravce.

Plus bezplatný odvoz k psychiatrovi, 100% náhradu mzdy v případě hospitalizace, v případě úmrtí v průběhu pořadu státní pohřeb s uměleckým hereckým vystoupením Jakuba Jandy nad rakví.

I kdybychom padli fšici,
vstanou noví bojovníci
prapor s čírem zavlaje!

Zatím bez slepic

Souhlasím vyjma uměleckého výstupu Jakuba Jandy nad rakví. Ať jej raději převede na pochodu hrdosti LGBT komunity nebo americkému velvyslanci, který je organizuje.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,
ještě rád se budete z rakve dívat, jak vám Kuba zatančí ve Strašnickém krematoriu pohřební tanec u duhové tyče!

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kuba si, Putin no!

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně by stačilo, kdyby se vrátil ke své prvotní obživě a přestal otravovat a špehovat lidi. Je jak StB nebo nacisté. Zastánci hodnot pravdy a lásky se dostali svým jednáním přesně na pozice nacistů, také by za nesouhlasný názor nejraději popravovali. Demokracie v tom není ani za mák.

Zatím bez slepic

Tak jste mě nepotěšil. Dám se na modlení !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tím zlatým dolem,jsem myslel i něco jiného,každé vystoupení i třeba v ČT je honorováno,aspoň jsem to tak slyšel.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A dobře honorováno. Daří se jim utratit 5,7 mld. Kč ročně + další příjmy, což je přibližně 7 mld. Kč ročně. Mají nějaké náklady na techniku, zákonné závazky jako údržba fondu kinematografie, ale zbytek je čistě na ČT, jak jej utratí. V roce 2017 měla 6,875 mld Kč a 2917 zaměstnanců, z toho 500 ve studiích v Brně a Ostravě.
průměrná mzda v ČR je 38 669 Kč za rok 2016. http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/hospodareni-a-financni-situace/vyb…. Při známém rozložení průměrného příjmu v ČR, je v ČT početná špička nadprůměrně honorovaných lidí, asi na úrovni poslance Poslanecké sněmovny ČR.

Zatím bez slepic