Bohumírek

Autor
Štítky

Jistě znáte tu mnohokrát omletou historii, kterak arcizloduch naší politické scény Andrej Babiš připravil o všechno vzor všech ctností, zemědělce Bohumíra Radu. Bylo na toto téma několik reportáží, ba dokonce tato aféra zaujímá čestné místo v knize o zlých činech Andreje Babiše. Jen to ve zkratce zrekapituluji, pokud máte zájem, internet je toho plný, snadno najdete širší souvislosti... 

Zkrátka Bohumír Rada kdysi zprivatizoval pár družstev a vytvořil z nich podnik Agro Jevišovice. To byla slušně velká akciovka hospodařící ve velkém. Dělal rostlinnou i živočišnou výrobu, hlavně vykrmovala kuřata  a dodávala je do Kosteleckých uzenin. A protože mají kuřata velkou úmrtnost, uhynulými kusy se krmili krokodýli a měl z toho být další byznys. Pak Andrej ovládl Kostelecké uzeniny, začal na pana Radu tlačit a snižovat mu výkupní ceny až ten musel kývnout na postupný odprodej podílů v Jevišovickém holdingu. Nakonec mu zbyl jen menšinový podíl a byl odejít. Dneska má menší podnik Agro Boskovštejn a do médií se dostal, protože mu Andrej polil pole Roundupem.  Tolik oficiální a všude přetřásaná verze... 

Abyste rozuměli, nechci se Andreje nijak zastávat. Nemám žádné iluze o tom, jak se získávají podniky, podíly a jak se tam čachruje s penězi, akciemi i důvěrou. Ale přesto bych rád přidal pár informací, které nezazněly a které mám z první ruky. 

Agro Jevišovice nepřišlo s Babišem do kontaktu jen v Kosteleckých uzeninách, ale také přes firmu Zenza Znojmo. Tato firma už dnes neexistuje, respektive zfúzovala s jinými obdobnými podniky. Zenza Znojmo byl podnik ZZN, tedy zemědělského zásobování a nákupu. Totiž ani takový gigant jako Agro Jevišovice neměl dost kapitálu, aby za vlastní peníze mohl dát do každého ze svých osmi tisíc hektarů dvacet tisíc korun v osivech, hnojivech a chemii. Pro tento případ jsou tu podniky ZZN, které kapitál mají, dodají vše potřebné a pak i odkoupí produkci. Že se bavíme o desítkách ba stovkách milionů, o tom netřeba diskutovat... 

Nuže firma Zenza Znojmo dodávala Agru Jevišovice vše potřebné a ve svých silech uskladňovala Jevišovicím jejich obilí, případně to od nich kupovala. Ale Bohumírek nehospodařil nijak dobře. Všichni ti dnešní agronomové na místě jsou ještě pozůstatek Radovských časů a až si s nimi popovídáte, zjistíte,kde uvízlo jejich myšlení. Zkrátka zatímco jinde se hospodaří se ziskem, v Jevišovicích to byla pokaždé ztráta... Chyby v osevním plánu, neschopnost zorganizovat žně, neevidované hospodaření s hnojivy, mizerná technika a ještě mizernější lidi. A do toho se staví haly pro kuřata...

Zkrátka Bohumírek Rada byl pozadu se splácením, nevydělal na provoz a právě skrze Zenzu Znojmo postupně přicházel o podíly. Tedy nejprve to řešil tak, že dával do záastavy pozemky, pak je už musel Zenze prodávat a hospodařil na pronajatém, pak se musel zbavovat podílů. Babišova Zenza se samozřejmě jen oblízla, protože mít vlastní zemědělskou prvovýrobu, to je terno a i když to teď nejde, neměl by být problém to dát dohromady... 

Pak se ukázalo, že Bohumír si blbě spočítal i ta kuřata... Jevišovická produkce byla totiž suverénně nejdražší a když je Kostelecké uzeniny nechtěly, nechtěl je nikdo. Kuřata se nikde neudala, výroba šla do kopru. 

Bohumír byl ovšem včelka pilná a tušil budoucí průser. Začal tedy investovat v cizině. Nakoupil půdu v Rumunsku, zkoušel to na Ukrajině. Nikde se mu nedařilo, postupně o všechno přišel. Jen ještě zajistil, aby Agro Jevišovice koupilo kamiony plné hnojiv, které nikdy do Jevišovic nedojely a zmizely kdesi v tom Rumunsku. To už měl v Jevišovicích jen malou většinu podílů a zbytek měla Zenza. Zenza tak dodávala hnojiva,  která sama platila, ale které nikdy nedaly žádný výnos. Pak následovaly stejné pokusy i s agrochemií, osivy, postupné naschvály z obou stran až jednoho dne Babiš bouchl do stolu, vytáhl všechny dlužní úpisy, zajel na soud a do roka a do dne bylo Agro Jevišovice jeho. 

Je to už nějakých osm let... Pořád ještě je ten podnik v červených číslech a pořád se ještě nacházejí Bohumírkovi kostlivci ve skříních. Agro Jevišovice je pořád dotované z jiných Babišových podniků. 

Ne, neobhajuji Babiše... Ale pan Rada není žádný svatoušek a hospodařil vždycky od desíti k pěti. Agro Jevišovice není pro Babiše žádná výhra, jen bolestný způsob, jak vytřískat pohledávky ze zadluženého podniku. A čím dál víc jeho manažerů to vidí beznadějně. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

A kdo neumí, ten čumí.
Já čumím taky, páč tomu nerozumím. Tedy tomu sedlačení. A naprosto nechápu, jak se může rentovat půjčit si na osivo a hnojiva. Resp. se náramně divím, že chleba stojí jen toli, kolik stojí. A že neumřu hned, jak dojím sváču.
A začínám si vážit toho, že mám kunčafty, kteří se občas spletou a pošlou mi prachy UŽ dva měsíce PO splatnosti.

Zatím bez slepic

Pokud hospodaříte, musíte do každého hektaru ročně vrazit asi 20 tis. Kč. Osivo stojí asi 2000/Ha, Hnojivo cca 5000/ha, Chemie cca 3000/ha, posekání cca 3000/ha, zpracování a uskladnění asi 1000/ha a asi 6000/ha stojí nafta a práce. Z každého hektaru pak máte cca 5tis. výnos. Z toho žijete, kupujete nové stroje a tak. Malý zemědělec, který pracuje sám a používá maximálně svojí rodinu, tak obdělává tak 200 ha. To je práce na jeden plný úvazek a pár brigádníků. Průměrný rolník nemá nikde v kabeli čtyři mega, aby je vrazil do pole a počkal jestli mu z toho po žních vyjde pět milionů. Tu tam se neurodí, přijdou kroupy, bouchne traktor, přijdou brouci, přijde sucho... zkrátka kapitál na hospodaření ve vlastní režii není.
Většina zemědělců má podepsanou smlouvu s nějakým podnikem ZZN na dodávky všeho potřebného naopak že zaplatí výnosem. Dneska to jde dokonce tak daleko, že zemědělec je vlastně jen vlastníkem a manažerem svého pole. Všechno ostatní dodá a zařídí ZZN. Zajistí osevní postup, dodá stroje, nasype hnojivo, dodá osivo, postříká to proti škůdcům, vykoupí úrodu, zajistí úvěr na stroje, zajistí skladování úrody a tak dál. Všechno je dobré do chvíle dokud nepřijde sucho... Pak se dělají zástavy na pozemky a majetek a když se situace další rok nezlepší, tak pak milý zemědělec o své pozemky přijde - koupí je ZZN, které je buďto zemědělci zpětně pronajme a nebo zařadí své vlastní prvovýrobě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale i pro většinu zdejších čtenářů dávám odkaz na dnešní Vlkovu Kosu (doufám, že není nikdo, kdo si dosud nevšiml, že Vlk naštěstí ožil).

Pokud by se snad někdom po přečtení článku zeptal, kterak že článek souvisí s Vidlákovým tématem, doporučím mu, aby si oba články přečetl ještě jednou.

Pokud Lea znáte, víte, že jeho texty jsou často delší a náročnější, ale stojí za to...
Zkuste si trochu procvičit šedé buňky.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2017/08/30/liberalni-lez/

Zatím bez slepic

Již jsem četl a mohu jen podotknout, že je to jedna z nejlepších, selsky shrnutých a tím i srozumitelných popisů ekonomických směrů a dějů. Pár drobností by se dalo vytknout, leč podstata, nebo spíš surová podstat je nadmíru zachována. Škoda, že nejde poděkovat přímo autorovi.

K článku. To, že je Babiš raketýr, patologický lhář a podrazák, na tom ani děj článku nic nemění.

Zatím bez slepic

No nevím, třeba to přirovnání s rybičkama v akvárku, to je skoro až demagogie. Je to jako strčit pár antilop do výběhu lva a divit se, že z nich zbudou jen cáry. Přitom ale v přírodě vedle sebe žijí statisíce let a ještě ani jeden druh nevyhynul.
Když už, držme se obvyklejšího a širšího označení "džungle". Často tam silnější sežere slabšího, ale celý systém je v rovnováze.

Zatím bez slepic

Často jsou přirovnání neodpovídající až tak moc realitě, tudíž je třeba být trošku nad věcí a vážit si toho selského shrnutí politického a ekonomického rozměru našich životů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ošklivá slovíčka na adresu úspěšného likvidátora ČSSD pronesl autor článku
http://www.literarky.cz/komentare/ostatni/24745-na-vechny-tyi-kulhajici…
Sobotkou na zakázku inhumovanou stranu na LINEÁRNÍ škále vpravo - vlevo.

Znázorníme-li střed současné tuzemské politické scény jako záchodovou mísu s centrem nad odtokovým otvorem,
nad nímž svádějí boj o co nejcentrálnější pozici mnohé politické strany, toužící urvat alespoň nějakou zásluhu na konečném řešení českorepublikové otázky,
pak nám nezbývá než obdivovat Sobotku, který jako první pochopil, že nejEUropštější a tudíž globálně vítězné místo se nachází hluboko POD evropskou záchodovou mísou.

Jako první odvážně zatáhl za řetízek - a protože byl zesláblý, přizval si na spláchnutí ještě dva perspektivní kamarády, aby mu kryli ...půlky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

JE OVŠEM CHYBOU umísťovat ČSSD (tj. Sobotkou na zakázku inhumovanou stranu) na LINEÁRNÍ škále vpravo - vlevo....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Politická filosofie pro začátečníky
*******************************************
Středa, 30 Srpen 2017 08:12 Jan Vítek Komentáře

Stručná vysvětlení na příkladu dvou krav.

FEUDALISM : Máte dvě krávy. Panstvo vám vezme část nadojeného mléka.

RYZÍ SOCIALISMUS : Máte dvě krávy. Stát vám je vezme a dá do stáje s krávami všech ostatních. Musíte o ně pečovat. Za to dostanete tolik mléka, kolik potřebujete.

BYROKRATICKÝ SOCIALISMUS. Máte dvě krávy. Stát vám je vezme a dá do stáje s krávami všech ostatních. Pečují o ně bývalý chovatelé kuřat. Musíte se starat o kuřata, které stát vzal chovatelům. Stát vám dá tolik mléka a tolik vajec, kolik předpisy určují.

FAŠISMUS : Máte dvě krávy. Stát vám je vezme, najme si vás, abyste se o ně starali, a prodá vám mléko.

RYZÍ KOMUNISMUS : Máte dvě krávy. Vaši sousedé vám pomáhají o ně pečovat, a všichni se dělíte o jejich mléko.

APLIKOVANÝ KOMUNISMUS : Máte dvě krávy. Musíte se o ně postarat, ale stát si vezme všechno mléko.

DIKTATURA : Máte dvě krávy. Stát si obě vezme a vás zastřelí.

MILITARISMUS : Máte dvě krávy. Stát si obě vezme a vás povolá do vojenské služby.

RYZÍ DEMOKRACIE : Máte dvě krávy. Sousedé rozhodují, kdo dostane mléko.

ZASTUPITELSKÁ DEMOKRACIE : Máte dvě krávy. Sousedé zvolí někoho, kdo rozhodne o rozdělení mléka.

AMERICKÁ DEMOKRACIE : Vláda slíbí, že dostanete dvě krávy, když budete pro ni volit. Po volbách, prezident je obviněn, že spekuloval na burze s budoucími cenami mléka a svržen. Tisk to nazve «kravogate.»

ANARCHIE : Máte dvě krávy. Buď prodáte mléko za přijatelnou cenu, nebo vaši sousedi se pokusí vás zastřelit a vzít si obě krávy.

KAPITALISMUS : Máte dvě krávy. Jednu prodáte a koupíte si býka.

FINANČNÍ KAPITALISMUS : Máte dvě krávy. Tři z nich papírově prodáte své akciové společnosti pomocí akreditivu od vašeho švagra, který pracuje v bance, jež ho vydala. Potom ve veřejné nabídce směníte akreditiv za cenné papíry své společnosti, abyste získali všechny čtyři krávy zpět s daňovou úlevou na pět krav. Majetkové právo na mléko ze šesti krav převedete přes panamského prostředníka na společnost na Kajmanských ostrovech vlastněnou tajným většinovým akcionářem, který prodá právo na mléko ze všech sedmi krav zpět vaší akciovce. Její výroční zpráva zaznamená, že vlastníte osm krav s předkupním právem na devátou. Zatím co se staráte o své virtuální zbohatnutí, obě krávy zajdou hladem a žízní.
(Z amerických zdrojů vybral a přeložil Jan Vítek)

Zatím bez slepic

Máte 2 krávy, ženu a tchyni :-(, jinak nemáte nic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bohumír opravdu hospodařit ve velkém neuměl. To je fakt. Ale nic není černobílé, že... On měl tu vadu, že se nespoléhal na odborníky, nýbrž vše organizoval a menežoval sám a sám. Věděl snad o každém prdu v družstvu, a to, jak jistě uznáte, vezme spoustu času a energie. Na druhou stranu byl poměrně slušným partnerem obci, lidi se za jeho vlády neměli nejhůř a v období žní a oreb brali i slušné platy, byť třeba opožděně. Za Andreje mají pravidelně každého 10. výplatu na účtě, ale 11-12 čistého - orba, žně, zima, léto...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Silnější sežral slabšího a ostatní slova jsou zbytečná. Kosteleckým uzeninám byla Bohumírkova kuřata drahá, jaká náhoda, když patřila Babišovi a také dalším možným odběratelům, jaký div, když je těch pár firem na trhu ve vzájemně propojeném prostředí. To je u nás tak tvrdý kapitalizmus, že kdokoli, jen o něco "hůře", jak pro koho, třeba pro zaměstnance lépe, hospodařící, je okamžitě odsouzen ke krachu? Takový kapitalizmus snad nebyl ani v dobách začínajícího kapitalizmu v Americe. Kde to žijeme? V Babišstánu? Ještě ne, ale nejspíš brzy budeme. Potom ať se nikdo nediví, že přijde reakce ve formě extrémní levice nebo pravice.

Zatím bez slepic

Blbost, mít uzavřený řetězec praktikoval už Baťa, který narozdíl od Babiše "rozjel bysnys" tím, že obchodoval z CaK.
Takže tento styl podnikání není nic nového.

A co se týká ameriky, nevím, ale už za první republiky bylo x románu o "statkářích" co v tom USA začínajícím kapitalismu dělali to co Babiš, skupovali dluhy a pak vyháněli malé "chudáky zemědělce"...

Jednoiduše, se opakuje stejný scénař po celém světe stále dokola, jenom kulisi a politické zřízení se mění...

Zatím bez slepic

Jasně, silnější sežral slabšího. Jenomže ne chytřejší porazil hloupějšího, jak píše Vidlák. Jemným způsobem mu naznačuji, že se v tomto případě trošínku možná mýlí. Že to nebyl ten chytřejší, který zvítězil, ale spíše ten bezohlednější. A že ten zvítězivší nebojoval fér. Nevěřím totiž v tomto případě ve férové podmínky na trhu. V těchto podmínkách se doba současná liší od doby Baťovy. Takže vaše srovnání kulhá. A v tom je ten fór.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Silnější sežral slabšího a ostatní slova jsou zbytečná. Kosteleckým uzeninám byla Bohumírkova kuřata drahá, jaká náhoda, když patřila Babišovi a také dalším možným odběratelům, jaký div, když je těch pár firem na trhu ve vzájemně propojeném prostředí. To je u nás tak tvrdý kapitalizmus, že kdokoli, jen o něco "hůře", jak pro koho, třeba pro zaměstnance lépe, hospodařící, je okamžitě odsouzen ke krachu? Takový kapitalizmus snad nebyl ani v dobách začínajícího kapitalizmu v Americe. Kde to žijeme? V Babišstánu? Ještě ne, ale nejspíš brzy budeme. Potom ať se nikdo nediví, že přijde reakce ve formě extrémní levice nebo pravice.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

platěj je ti samý lidi. Stačí si vygooglovat Hitlers Jewish backer Warburg a cokoliv o Trockém a financování revoluce.

Dnešní pravicoví extrémisté vybíhající z policejního baráku a levicové bojůvky z Kliniky s podporou Stropnického nebo malá psychopatická skautka Lucie Myslíková, co má ponožky s logem s mláceným bělochem, hodlá převychovávat vaše děti a je oslavována médii, to je přeci všecko jedna parta.

Extrémní levice i pravice jsou jedna ruka s bohatci a vrchností a nepřítel jsou normální pracující, živnostníci a malí podnikatelé. Ti skončí ožebračení nebo chcípnou někde na frontě.

Zatím bez slepic

Se jasně pozná, stojí za ní velký kapitál, což za extrémní levicí, požadující změnu společenského vlastnictví nebývá obvyklé. Velkokapitál použije, podpoří extrémní levici jedině v případě, že chce u konkurence vyvolat chaos (viz. Lenin). Dnes už žádná extrémní levice neexistuje. Nevidím, neslyším nikde požadavky na změnu společenského vlastnictví či maximálním zvýšení podílu zaměstnanců na produktu.

Klinika je pravděpodobně přímo řízena přes tajné služby z MV. To samé pravicoví extrémisté, co se při manifestacích napadli "levicové extrémisty" z MV. Ti byli přímo dirigováni - viz vtipná videa)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://buytadalafshop.com/ - cialis for sale

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://buypriligyhop.com/ - buy priligy in the usa

Zatím bez slepic