Český spouštěč

Autor

Ve čtvrtek jsem měl veřejnou debatu s občany a koalicí STAČILO! v Táboře.  To je to město, odkud se dá po dálnici dojet „do Budějic,“ ale nedá se po dálnici dojet do Prahy. Byl to hezký večer. Při debatě jsme vesele spekulovali, že byla doba, kdy se Tábora Praha bála, protože byli schopni nastartovat bojové vozy, seřadit je do vozové hradby a Jan Rokycana měl co dělat, aby Žižku ukecal a ten Prahu ušetřil. Za pět set let se nic nezměnilo. Praha je pro venkov pořád ten „zrádný Babylon.“

Seděl jsem tam tak u stolu, poslouchal ostatní řečníky a říkal jsem si, jak moc podobná je dnešní situace té hustiské. Stejně jako tenkrát žijeme ve světě převrácených hodnot, kdy přestávají platit jakékoliv jistoty. Tehdejší kněžstvo mělo plnou hubu morálky a Boha, ale jinak provozovali hampejzy, žádný zločin jim nebyl cizí a cítili se naprosto nedotknutelní. Inu, církev byla největší feudál v zemi, měla dokonale propracovaný byrokratický aparát, který svojí kasírující rukou dosáhl úplně všude.

Kritici mravů končili na hranicích, nasazovali jim čepice s čerty a označovali je za lidské bestie, které chtějí rozvrátit Bohem daný pořádek. Přitom v podstatě nikdo nevolal po novém uspořádání, reformátoři se nepokoušeli vytvářet utopie, to přišlo až mnohem později. Hus i jeho předchůdci prostě jen volali po tom, aby se ti nahoře vrátili k ctnosti a viděli hlavní problém v církevních intrikách o prebendy. Nikdo nechtěl rušit církev, nikdo se nestavěl proti křesťanskému řádu. Jen se nechtěli dívat, jak tam všichni kradou, lžou, žvaní a stále více obírají ty dole.

Dnes je to stejné jak tenkrát. Znásilňovači odcházejí od soudu s podmínkou, ačkoliv by si zasloužili dvanáct let. Zdůvodnění? Rodina je potřebuje. Zkuste ovšem pěstovat na zahrádce marihuanu. To půjdete natvrdo sedět a nikdo se nebude ohlížet, jestli to neuškodí vašim děckám. Jeden dostal za touhu naházet Pětikolku do Vltavy pět let, druhý hlasitě ventiluje své přání, aby Čechy navštívila válka, aby jim shořely domy a někdo jim podřízl ženu… a není to ani důvod k soudnímu procesu. Ministr vnitra prohlašuje, že když se zločinu dopustí stát, je potrestán stát i se svými občany, jinak to nejde a nikomu nevadí, že je to princip kolektivní viny jako šitý.

I plnomocné odpustky už máme. Jste šéfem FC Dozimetr? Hrozí vaší straně skandál kvůli mafiánským praktikám? Dejte Putina do pytle na mrtvoly, řádně a hlasitě nadávejte na Rusko a všechno vám bude odpuštěno. Vaši mediální kněží, kteří stále ještě mají velkou moc nad veřejným míněním, vám dají rozhřešení. Stejně tak uvalí mediální interdikty na každého, koho označí za bořitele řádu daného nám evropskými hodnotami.

Ti, co mluví o demokracii a chtějí se vrátit k její původní prostotě a čistotě, ti jsou označováni za nejhorší kacíře. Populismus je nejhorší sprosté slovo. Politika přátelská k lidem je rovnou označena za špatnou. Opatření, která by se lidem líbila, ta pocházejí od ďábla a správné je to, s čím lidé nesouhlasí a co by nikdy nechtěli.

Páni rozdávají naší zemi cizincům. Dávají jim další a další privilegia. Teď nejnověji chtějí, aby lidé, co tu nežijí a nemají žádnou odpovědnost za tuto zemi, mohli korespondenčně volit. Probleskávají „zaručené dezinformace,“ že právo volit má být rozšířeno i na potomky těch, kteří u nás nežijí. O osudech této země bude moci spolurozhodovat Viktor Kožený, Radovan Krejčíř, Bernd Possett a sudetští Němci… Že přeháním? Ale kdepak. Čech už je zase otrokem cizích pánů a vlastní slabý panovník tomu ještě napomáhá.

Takto bych mohl pokračovat desítky dalších odstavců, ale to si jistě doplníte sami. Já chci upozornit na něco jiného.

Přesně tento stav před pěti stoletími donutil poddané zvednout hlavu a následoval fičák, který navěky změnil Evropu. Za husitské revoluce nezazněl z naší země ani jeden jediný územní požadavek, ale přijet sem dělat říšské pořádky, to pro všechny výpravy dopadlo špatně. Češi se nezvedli za Stavovského povstání, které mělo měnit mocenské poměry. Češi se zvedli, protože jim vadil svět převrácených hodnot. Češi nikdy nechtěli budovat utopické „Sluneční státy,“ kde nikdo nebude nic vlastnit, ale všichni budou šťastní. Čechy prostě štve dvojí metr.

Po Husově smrti to trvalo ještě čtyři roky. Ne, u nás se revoluce nedělají rychle a nebýváme na náměstích první. Ale když se jednou opravdu naštveme, tak se s tím už nedá nic dělat. Pak nepomohou panské jednoty, nepomohou křížové výpravy, nepomůže už nic. I když Hus nechtěl nové poměry a nechtěl zrušit katolickou církev, stejně se to stalo. A i když katolická církev nakonec po dlouhých válkách zvítězila, její majetek, moc a vliv se už nikdy nevrátily. Jestliže v době předhusitské byla církev patronem panovníka, po době husitské už byl panovník patronem církve.

Češi nepovstávají kvůli tomu, že jejich páni chtějí ještě víc peněz. Jsou v klidu, když se překreslují hranice a na panství přicházejí noví feudálové. Ale nesnášejí prodej odpustků. Nesnášejí dvojí metr a nesnášejí převrácené hodnoty. Nesnášejí, když jsou zločinci oslavováni a proroci upalováni. Nesnášejí okatou nespravedlnost. Ne, Češi nejsou ctnostnější než jiné národy, ale na převrácené hodnoty reagují velmi velmi nevraživě. Češi povstávají kvůli étosu.

Až potom se začnou nabalovat požadavky, aby ustaly úrokové a dráč chudiny. Potom dochází na obrovské majetkové přesuny. Dochází i na rozčarování z revolučních vůdců, uvnitř není žádná jednota a „hádání u Zmrzlíků“ je běžným jevem. Navenek se to jeví jako bordel a chaos, ale nedá se to porazit. Bojujte proti něčemu, co nemá žádné společné stanovy ani hiearchii. Pak vítězí selský povoz nad těmi nejmodernějšími zbraněmi.

Ne proto, že české podniky patří cizincům. Ne proto, že české mincovnictví ovládají jiní. Ne proto, že nám vládne císař z Němec. Ale proto, že tváří vlády je prdel Pavla Řeporyjce Novotného. Proto, že ministr vnitra dělá gestapácké kampaně a pak bohorovně ujišťuje občany, že mohou přijít diskutovat bez cenzury. Proto, že svobodu projevu už nenásleduje svoboda po projevu. Proto, že za nevymáchanou hubu jsou drakonické tresty a za znásilňování dětí je podmínka. Proto, že platí jiný metr na Putina v pytli a na Rakušana v pytli. Protože má existovat padesát pohlaví, protože se máme klanět zeleným papežům, protože po internetových hospodách chodí Cemperští inkvizitoři, protože se tu prostě nedá dýchat.

Češi si najdou svůj ostrov pokladů a stačí jim málo. Ale nesnášejí, když jim do jejich života za bytelným plotem strká někdo rypák. Nesnášejí velebné pány, kteří jim močí na hlavu…

Kdyby Petr Fiala byl jen neúspěšný a neschopný vládce, který občas dá privilegia cizincům a občas podepíše Dekret Kutnohorský, byl by v zemi klid. Ale když svoji neschopnost vydává za úspěch, když lže lidem do očí, když se za pomoci volebních hlasů z ciziny chce udržet na trůně, to mu Češi neodpustí.

Když se to pak celé rozjelo, žádný vysoký šlechtic se nestal novým králem. Žádný!

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (447 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Místo pro komentáře k Vidlákovu článku...

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

Ovlivňování výsledků voleb různými zákulisními kampaněmi a dalšími špinavými triky je alfou a omegou současné tzv. neoliberální politiky.

Jak jste si jistě všimli, v ČR nyní probíhá bitva o zavedení “korespondenční volby” do českých zákonů. Útok provádí fialová koalice. Současně s tímto útokem ovšem udeřil i Brusel, a 12. ledna letošního roku zažaloval u evropského soudu ČR a Polsko, neboť obě země “diskriminují” občany EU tím, že jim neumožňují stát se členy českých a polských politických stran, a de facto je tak zbavují jejích v EU zaručeného práva ovlivňovat českou a polskou politiku, a být úspěšně zvoleni českými, nebo polskými zastupiteli, či politiky.

Celý útok Bruselu i Fialových dává dokonalý smysl se třetí atakou na český volební systém, která nyní probíhá, a podle které by až 2 miliony cizích státních občanů, hlavně z Německa, mohli získat po praprarodičích české občanství !!! A tito budoucí noví Češi  určí kdo bude vládnout v ČR!

To je úryvek z článku, celý článek zde:  https://www.michalapetr.com/map-1887-sudetak-bernd-posselt-ma-byt-dosazen-za-ceskeho-poslance-brusel-a-ceska-vlada-zahajily-koordinovany-utok-na-ceske-a-polske-volebni-zakony-cizinci-maji-ziskat-pristup-k-ceskym-politickym-a-v/

Máme se na co těšit, je snadné poznat že pětikolka přišla aby zde zůstala navždy!

Průměrný počet slepic: 4.8 (130 hlasů)

Radek Koten z SPD vysvětluje, oč jde pětikoalici se schválením korespondenční volby.

Ta totiž otevírá možnosti k rozdávání českých občanství.

video zde:   https://t.me/neCT24/48960

Průměrný počet slepic: 4.9 (57 hlasů)

Předseda parlamentního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) odpálil v rozhovoru pro CNN Prima News naprostou a šokující bombu, která úplně převrací naruby a do jiného světla současnou snahu Pětikoalice ve sněmovně o prosazení tzv. korespondenční volby. Radek Koten v rozhovoru totiž oznámil, že k zákonu o korespondenční volbě je navázán, resp. přilepen ještě jeden zákon, a to poslanecká novela zákona o nabývaní občanství. Podle informací Radka Kotena chce tato novela poskytnout udělování občanství českým krajanům až do 4. kolene, včetně jejich dětí, a to na základě prohlášení, že oni sami, anebo jejich předci (až do 4. kolene) měli v minulosti někdy české nebo československé státní občanství. 

video zde: https://rumble.com/v481ubo-ptikoalice-chce-spolu-s-potovnmi-hlasy-schvlit-i-udlovn-obanstv-eskm-krajan.html

Naše redakce celou věc prověřila a našli jsme opravdu předlohu novely tohoto zákona a její obsah. Jedná se o sněmovní tisk. č. 585/0 [1] s hlavičkou, že jde o  návrh poslanců Romana Bělora (STAN), Vladimíra Balaše (STAN), Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) , Evy Decroix (ODS), Jakuba Michálka (Piráti), Martiny Ochodnické (TOP 09) a Hayata Okamury (KDU-ČSL) na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky), ve znění pozdějších předpisů. V důvodové zprávě [2] se uvádí, že zákon má vyřešit tzv. důkazní nouzi žadatelů o české občanství z řad českých krajanů, kteří chtějí znovu získat občanství ČR, ale nemají k dispozici už dokumenty o předešlém českém či československém občanství, případně nemají doklady o jeho pozbytí.

Poštovní hlasování a stovky tisíc českých občanství pro krajany po celém světě – To je plán Pětikoalice na uchvácení moci v ČR po volbách v roce 2025
Novela zákona tak zavádí institut prominutí důkazního břemene, kdy český krajan čestným prohlášením prohlásí, že v minulosti byl on sám, či někdo z jeho rodičů, prarodičů nebo pra-prarodičů českým občanem. A teď se podržte. V roce 2020 proběhl v USA census, tedy sčítání lidu, ve kterém se k českému občanství a k českému původu hlásí 1,4 milionu krajanů [3], nejvíce přitom ve státech Texas, Illinois (především Chicago Bay Area) a Kalifornie. V sousední Kanadě žije [4] podle dalších údajů kanadských orgánů 95 000 českých rodáků hlásících se k České republice.  V Austrálii [5] žije podle informací 31 000 českých krajanů. Ve Velké Británii žije [6] na 90 000 českých rodáků. Z Evropských zemí žije [7] nejvíce krajanů právě ve Velké Británii, dále v Irsku (30 tisíc), v Německu (60 tisíc), v Rakousku (55 tisíc), Francii (30 tisíc), v Itálii (15 tisíc), v Chorvatsku (10,5 tisíc), na Ukrajině v prostoru Haliče (17 tisíc) a v Rumunsku (18 tisíc). Jenom tento výčet nám dává číslo blížící se 2 milionům krajanů v úhrnu!
Tato čísla zahrnují české krajany s trvalými pobyty v uvedených zemích a s občanstvími v daných zemích. Nejde tedy o české turisty, gastarbeitery, turisty za sociálními dávkami, české movité důchodce, ani o au-pair studentky. Jedná se o naturalizované krajany v těchto zemích. A ti všichni dostanou možnost získat česká občanství formou obyčejného prohlášení.

Stovky tisíc krajanů začnou cestovat za zdravotní turistikou do ČR?
Na rádiu SVCS jsem v pátek vysvětloval, že jakmile stovky tisíc těchto lidí požádají o občanství, získají v tom okamžiku nejen volební právo, takže budou moci volit na dálku pomocí pošty, aniž by opustili svůj ranč někde v Texasu. Jako občané ČR budou mít i právo na zdravotní péči v ČR, čehož využijí především stovky tisíc amerických krajanů, protože v USA je zdravotní péče cenově nedostupná a americký Kaiser systém zdravotního pojištění nemá charakter evropsky chápaného pojištění, ale spíše spoluúčasti, od 30 do 80% spoluúčasti pacienta na úhradě lékařské péče.  Např. v USA je zcela běžné, že na provedení srdečního bypassu si Američané musí brát druhou hypotéku na dům, stejně tak na léčbu onkologických nemocí a další náročné zákroky. Ale ani méně náročné zákroky nejsou nijak levné a mohou dosahovat desítek tisíc dolarů. Níže máte ukázku, kolik si soukromé nemocnice v USA účtují za ošetření po obyčejném uštknutí zmijí. Pacient musí zaplatit přes 150 000 dolarů.  Proto je zcela možné, že desítky a možná stovky tisíc krajanů z USA začnou využívat tuto nabídku na občanství a budou do ČR cestovat za zdravotní a medicínskou turistikou do českých nemocnic a českých ordinací. Je přitom zcela jasné, že tato novela zákona má za cíl získat do systému českých voleb pravicové a liberálně ukotvené krajany ze západních zemí, kteří nikdy a za žádných okolností, až na izolované výjimky, nevolí levicové strany, ale ani populistické a široce lidové strany jako je Hnutí ANO. Je to prostě plán Pětikoalice, jak pomocí poštovních hlasů dostat do systému českých voleb české krajany v USA, v Kanadě, v Austrálii, ve Velké Británii, v Německu a v Rakousku.

Armáda voličů z ciziny přetransformuje volební elektorát v ČR, aniž by vkročili na české území nebo na naše ambasády
Tato armáda voličů pomocí poštovních hlasů zcela přeformátuje volby v ČR a už nikdy nevyhraje volby žádná jiná než neoliberální nebo zelená strana, protože ta armáda voličů ze zahraniční převálcuje český volební elektorát, aniž by ti voliči vkročili nohou na českou půdu, a to buď přímo v ČR, nebo na výsostné území ČR, tedy na české ambasádě.  Pokud projde korespondenční volba a spolu s ní i novela zákona o získání občanství, přičemž tyto zákony by měly začít platit již od července tohoto roku, tak je jasné, že volby do parlamentu v roce 2025 s přehledem vyhraje Pětikoalice, ale tentokrát s takovým náskokem, že v pohodě uchopí ústavní většinu a bude moci začít spolu se senátem, který již pětibanda kontroluje, a spolu s generál-prezidentem, měnit českou ústavu.  Každý krajan, i ten, který se vůbec v ČR, v ČSFR, v ČSSR, ani v ČSR nenarodil, bude moci získat české občanství, pokud v prohlášení uvede, že jeho rodič, prarodič, nebo pra-prarodič měl občanství v minulosti. A bude moci občanství získat i pro své současné dítě. Krajané, kteří třeba ani jednou nebyli v ČR, kteří třeba ani neumí česky, budou moci volit a rozhodovat o tom, kdo bude v ČR vládnout, přičemž jako občané ČR budou moci čerpat zdravotní péči v ČR naproti cenově dostupnému zdravotnímu pojištění v ČR, což pro mnoho krajanů v USA bude velice lákavá nabídka.
A to především pro starší krajany. Poštovní volba tak má z těchto krajanů udělat armádu voličů Pětikoalice a voliči za to dostanou českou zdravotní péči, což osloví především těch 1,4 milionu českých krajanů v USA, o tom naprosto nepochybuji. Celé je to vymyšlené naprosto dokonale.

Pokud korespondenční volba projde spolu s novelou o občanství, tak Pětikoalice bude vládnout navždy. Neomarxistický ústavní puč!

zdroj: https://aeronet.news/radek-koten-odpalil-v-televizi-sokujici-informaci-ze-vladni-petikoalice-se-snazi-spolu-s-korespondencni-volbou-protlacit-i-novelu-zakona-o-nabyvany-obcanstvi/

Průměrný počet slepic: 4.9 (115 hlasů)

Takže teď už je zcela jasné,  proč si současná vláda troufne  dělat to, co dělá, i když je již téměř každému jasné, že to není ku prospěchu České republiky a při zkoumání  před nestranným a spravedlivým soudem by mnoho činů bylo patrně shledáno jako vlastizrada.  ONI  si  jsou  totiž naprosto jisti  tím, že protlačí  zákony, které jim zaručí jednak beztrestnost a hlavně to, že u koryt i na dále zůstanou.  O tom, že platnost  stovek  tisíc  těchto "nových" hlasů nebude možné  v podstatě jakkoli zkontrolovat ani nemluvě.  Doslova každá hodina této vlády u moci je pro nás existenční ohrožení.   To je vskutku děsivé ....  

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (79 hlasů)

Pane Oline, neberte vážně osobu s přezdívkou Ethanol, stejně jako neberu v úvahu jeho jízlivé poznámky já. 

Osoba totiž s přezdívkou Ethanol určil sám sebe jako právoplatného správce tohoto webu, který bude určovat kdo a co má  zde psát. 

Přitom tato osoba není nic jiného než obyčejný uživatel stejně jako já anebo Vy anebo kterýkoliv jiný uživatel

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

Jak to pak musí vypadat u něj doma. ;o/

Průměrný počet slepic: 1.6 (19 hlasů)

Zkrátka kobyla začala kolem sebe kopat a vidí, že tady žádná pořádně zorganizovaná opozice není, a co si teď zařídí, to bude. Klidně i za cenu, že zničí svůj vlastní národ. Prodejné hyeny.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

 Pětikoalice jde zarputile za prosazením možnosti volit korespondenčně. Cíle, který si vytknula, chce dosáhnout za každou cenu, takže do ohýbání Ústavy České republiky jsou zapojena média, přidali se opět umělci, také na sociálních sítích jsou aktivní placení členové propagačních týmů. Nezapomeňme ani na část občanů podporujících tento způsob voleb, proti nimž stojí především voliči opozice. Takže se trochu jiskří i na internetu, nejen v Dolní komoře Parlamentu ČR.

 Poslanci Pětikoalice zvolili opět velmi diskutabilní způsob projednávání zásadního zákona a udělali vše pro zrychlení procesu jeho přijetí. Obešli řadu ustanovení a běžných postupů, přičemž opozici nezbývá nic jiného než se uchýlit k dlouhým obstrukcím. Jako lev se bije Okamura z SPD, nicméně stoosmičková převaha vládní skvadry, a nakonec i očekávaná hradní výpomoc od týmu generálpresidenta Pavla, naznačují, kudy se volby budou u nás ubírat. Jde totiž pravděpodobně o jedinou možnost, jak udržet strany podílející se momentálně na destrukci státu u moci. I proto se Pekarová Adamová, Rakušan či Jurečka musí snažit, protože jinak by velmi rychle mohli skončit zapomenuti v propadlišti dějin. Piráti korespondenční volby vnímají jako nutnost, i když bychom spíše očekávali jejich tlak na jinou formu prosazování vůle národa, třeba tu digitální. Přeci jenom korespondenční lístky jsou nad reálnou schopnost České pošty a forma internetových manipulací by Pirátům mohla být bližší. Stačilo by pár hackerů a výpadků systému, vítězství by bylo doma.

O pružnosti práva nás právníci přesvědčují každý den. A tentokrát to platí i pro ty ústavní, protože je víceméně jisté, že spor o možném porušování Ústavy ČR u Ústavního soudu skončí. Rychetský už je naštěstí v důchodu, nicméně jeho nástupce dosadil už Petr Pavel. A je třeba si připomenout, kdo tyto soudce platí. Je to stát vedený Pětikoalicí. Takže doufat, že se vrcholné taláry budou úzkostlivě držet Ústavy ČR, je projevem naivity. Je pravdou, že se o velkých pochybnostech o právní způsobilosti korespondenčních voleb hovoří i mezi odborníky na právo a je vnímatelná nejednotnost, to ale neznamená, že by při případných komplikacích nemohlo dojít k úpravě samotné Ústavy. Ostatně jsme svědky jejího pošlapávání už déle, což se týká především občanských práv a svobod.

Korespondenční způsob hlasování má většina zemí EU. Tento argument je hlavním trumfem liberálů. Jenže pokud cokoliv, co je v EU bráno za normální, považujeme někteří z nás za součást plánu na destrukci Evropy a národních států, tedy přinejmenším jako nebezpečné a účelově nastavené, nelze jinak přistupovat ani ke korespondenční volbě. Když ji navíc obhajuje Pekarová Adamová a další podobní, je třeba zbystřit mnohem více. Po blamáži v amerických prezidentských volbách, při kterých dlouho po nich byly nalézány volební lístky kdesi mimo proces počítání, navíc pouze se jménem Donalda Trumpa, zatímco ty z Bidenovým byly pro změnu zdvojené a neztratil se žádný, se nutností zavést podobný způsob i u nás může zabývat jen ten, kdo spoléhá na možnou manipulaci. A brání se jiní, kteří by na to doplatili, tedy stávající opozice. Volby totiž vyhrává subjekt, který hlasy sčítá, nikoliv příjemce nejvíce reálných hlasů. I o tom se v ukradených volbách Trump přesvědčil. Chceme li eliminovat podobný průběh u nás, je třeba se vzepřít včas. Pětikoalice se už jednou dostala k moci díky machinacím a pomoci Ústavního soudu a ukazuje nám, jak se může chovat vítěz (i když ve skutečnost to vítězství bylo subjektu ANO odcizené) a jsme svědky zneužívání jejího postavení. 4 roky jsou dlouhá doba, ovšem další 4 by jim chutnaly ještě mnohem více. Těch plánů, jak nás ještě více podřídit Bruselu, je ještě mnoho a vše za jedno období u vesla nestihnou. Třeba přechod na euro.

Co na to občané? Řada z nich sedí u bedny či monitorů a podléhá tlaku vytvořeném médii s podporou opět rýžujících umělců. Ozývají se i ti, kteří dlouhodobě žijí kdesi mimo zemi a mají pocit, že dění u nás rozumí lépe než zde bydlící. Upřímně? Kdyby normální člověk z jakéhokoliv důvodu opustil ČR, bude mu víceméně buřt, kdo v ní vyhraje volby, protože seho to moc týkat nebude. Mít falešný pocit, že jsem stále tím Čechem, který přesně ví, co je pro zůstávající v našem marastu nejlepší, je skutečně naivní. A pokud by ten pocit měl skutečně silný a návrat by v dohledné době do ČR plánoval, pak mu nic nebrání volit na zahraniční ambasádě. Navíc je s podivem, že by někdo zase volil Pětikoalici systematicky likvidující důchody (jeden z možných bývalých důvodů, proč se na stáří vrátit na rodnou hroudu), způsobující devastaci jakýchkoliv možných úspor pomocí inflace a zvyšující daně z nemovitosti (což se negativně opět dotýká lidí pobývajících mimo republiku, ale stále tu majících nemovitost či aspoň pozemek). Tedy jestli to dotčeným potencionálním voličům ze zahraničí vůbec dochází. Pokud ne, jde o další ukázku naivity Čechů, ať už žijí kdekoliv. Zkreslené vnímání reality u daleko od Čech žijících ,,vlastenců“ není ničím překvapivým.

Dá se očekávat, že by se tak voleb účastnili ze zahraničí především liberálové a mladí progresivci zmanipulovaní životem na Západu, případně idealisté vracející se k Havlovi a Sametové revoluci neschopní si uvědomit, že tu komedii už máme dávno za sebou a žijeme ve vydrancovaném státu a úplně v jiném světě než oni.. Každý další normální člověk se maximálně koukne na net, co je tu nového, cinkne přátelům, jak se mají, ale fakt se nebude zabývat tím, zda li je větším zlem pětikoaliční komando nebo agrárník Babiš, natož aby se vyznali v jemných pavučinách zbývajících politických subjektů. Hlavní riziko tak vidíme především v snadné manipulaci s korespondenčními lístky a vytváření převahy pro ty, kteří budou mít přístup ke sčítání. A na to se může lépe připravit právě vládní koalice. Což je mimo unijní zvyklost další důvod k jejich odmítnutí. Nebo jste snad příznivci jevu nazvaného Bidenova křivka? Ta se zlomila v okamžiku přičtení sporných korespondenčních hlasů.

Jindřich Kulhavý

zdroj: https://www.infokuryr.cz/n/2024/01/21/jindrich-kulhavy-korespondencni-volby-opravdu-ne/

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

reakce poslankyne Berenikove

Reakce poslankyni Bereniky Peštové na to, že Pekarová Adamová a STAN prosazují u voličů ze zahraničí jako doklad pouze čestné prohlášení!

viz video zde:  https://twitter.com/Honza4746/status/1748451026028409054

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)

No nevím, jestli pěti demolice a její neoliberální odnože budou vládnout navždy. Pamatuji si, že za minulého režimu se všude psalo ono gottwakdovské heslo …se Sovětským Svazem na věčné časy a nikdy jinak. Asi neměli ponětí, co znamená věčnost. To samé se bude týkat i té současné chátry, která pro změnu saje z bruselského vemena. Všimli si, že ta jejich” věčnost” má jepičí život, tak sorosovci teď panikaří a hledají cestu, jak je udržet ještě nějaký čas při životě.

Nevím přesně jak chtějí udělat, aby se jim hlásili cizinci s českým, nebo pračeským původem. To jako že jim zaklepou na dveře a zeptají se jich, jestli se nechtějí stát českými občany? To je přeci pitomost. Tak to nebude fungovat. Proto si myslím, že oni si ty občany budou vyrábět sami na základě seznamu osob s českým původem, které jim budou nějakým způsobem dány k dispozici. Sorosovci jsou úplně všude a mají dlouhé prsty!

Pak budou moci sepisovat “ čestná ” prohlášení za každého, kdo má nějaký český kořen. Na jejich základě pak udělovat české občanství, aniž by dotyční o tom měli sebemenší potuchy. Takže si nemyslím, že by měl nastat nějaký cizinecký ruch na českých klinikách. To je jenom strašení, aby i těm nechápavým došlo, o co se teď hraje. Jim jde jenom o to, aby hlubší kontrola korespondenčního hlasování neodhalila podvod, a že osoba spojená s hlasovacím lístkem je dohledatelná a má české občanství.

Jim jde tedy jenom o ty pytle s korespondenčním hlasováním. Ty pytle si budou plnit oni sami v nějaké hale na kraji Prahy. Pak je budou rozvážet ke sčítání. Tak to udělali v USA při poslední volbě prezidenta To samé chtějí udělat i v Česku. Jejich problém však je, že nemají dostatek černých duší. Čechů v zahraničí, kteří mají dvojí občanství není mnoho. Dvojí občanství má i nevýhody. Například právní odpovědnost a podléhání zákonům v druhé zemi. To se někdy může sakra vymstít. Když si české úřady na někoho zasednou a zakleknou ho, je v pytli …jako ten “jeho” korespondenční lístek! No a s tím, jak to tam dnes máte s nárůstem fašizace ve společnosti, osobně mě to tam vůbec netáhne. Mám totiž reálnou obavu, že mě zase někdo vezme za rameno a řekne, půjdete s námi!

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

Přátelé, mi všichni děkujeme panu Danieli Sterziku našemu Vidláku za jeho každodenní články které zde na Vidlákových Kydech zveřejňuje, které čtou miliony občanů nejenom v naší ČR ale i v cizině a které inspirují nás věrné čtenáře tohoto fóra.

Obdivujeme bojovnost a sílu ducha pana Vidláka s kterou bojuje proti našim protivníkům, proti libtardům kteří se chopili moci s volebním podrazem, proti těmto vládním amatérům kteří rozdělili náš národ ze svými nenávistnými projevy, kteří boří ekonomiku naší vlasti, kteří ničí vše dobré co nám poskytovala naše země.

Děkujeme panu Vidlákovi za to že vybudoval toto skvělé fórum Vidlákovy Kydy a za to že se zde můžeme svobodně vyjadřovat.

Na tomto svobodném fóru se vyjadřují i já ze svými příspěvky.
Přátele děkuji vám za skvělé hodnocení podle počtu slepic mých příspěvků které každodenně přináším zde na V.Kydech.
Snažím se stejně jako vy i já přispívat zde na tomto vlasteneckém fórum Vidlákovy Kydy které čtou i čtenáři kteří zde nepíšou.
Počet slepic které dostávám pod mými příspěvky potvrzuje že se čtenářům moje příspěvky líbí.

Bohužel se nachází zde jedna osoba které se mé příspěvky nelíbí , nazývá je "tapetování", svými ironickými poznámkami způsobuje zmatek v tomto vlasteneckém fóru a  a ničí  vzhled vláken fóra. Tato osoba není správce tohoto fóra a přesto si nárokuje právo určovat kdo a co bude zde psát.

Toto právo má jen majitel fóra pan Daniel Sterzik náš hrdinný Vidlák , který vybudoval toto skvělé fórum, kde se můžeme svobodně vyjadřovat.

Je nepřípustné aby mír na Vidlákových Kydech byl narušován s ironickými poznámkami , přece nejsme zde žumpa fórum 24.
Čtou nás i naši protivníci, libtardi proti kterým bojujeme a ti sε radují když vidí nešvary na našich V.Kydech.

Přátelé prosím vás o vaše vyjádření s hodnocením tohoto mého vzkazu zda mám nadále pokračovat sε zveřejnění mých příspěvků anebo ne.
Pochopím vaše vyjádření podle počtu slepic pod tímto mým vzkazem, čím více slepic tím více budu i já bojovat nadále ze svojí maličkostí proti vládnoucí fialové totalitě.
V případě kdy nesouhlasíte aby jsem pokračoval tak mi dejte po 1 slepici, já to pochopím a odmlčím se.

S pozdravem Antonín

------------------------------------------------------------------

doplněk dne 22.1.2024-22.13

doplněk a UPOZORNĚNÍ pro Bidena na Kydech
Právě jsem zjistil jak snadno ve volbách v USA ukradl Biden hlasy od Trumpa a své navýšil.
Máme zde na Kydech jednoho Bidena který dnes 22.1.2024 mi hluboko snížil můj průměr slepic na tomto mém komentáři 2146077 a z průměru 4,9 slepic ho snížil na 2.2 slepic
Pro upřesnění měl jsem dnes 22.1.2024  před polednem na komentáři 2146077 , celkem 65 hlasů s průměrem 4,9 slepic.
Teď vidím že mám 233 hlasů s průměrem 2.2 slepice.
To znamená že neznámý Biden mi dnes během pár hodin naťukal 168 jednoslepičích hlasů.
Zjistil jsem kdo je tento neznámý Biden protože je tak hloupý že si sám naťukal obrovské množství pětislepic a v jeho komentáři se dokonce chvástal jak snadné to je přivlastňovat si hlasy a slepice které mu nepatří.
Mám to vše zadokumentované pro případ jestli bude potřeba.

 

Upozorňuji naposled tohoto Bidena ať se umoudří ať přestane se sprostě vyjadřovat a rušit diskutující, 

 Zde je slušný server V.Kydy a ne server žumpa forum24.

V opačném případě to budu nucen řešit jinak.

Antonín
 

Průměrný počet slepic: 2.3 (240 hlasů)

 Tzv. volby korespondenční do čtvrtého kolena – nejsou jen o potomcích imigrantů v USA, Kanadě kdekoliv – jde možná o další pokus prolomit Benešovy dekrety – dát občanství potomkům sudetských Němců, Lichnštejnům a podobné pakáži. ” Lidé bděte!”
 

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

soudruzi?  V honbě za traktory se přehlížejí takto důležité skutečnosti. 

https://www.michalapetr.com/map-1888-brusel-1-2-bilionem-czk-z-ukrajinskeho-fondu-financuje-presun-vyroby-oceli-z-ostravska-do-spanelska-italie-francie-a-nemecka-proc-fiala-mlci-je-snad-uz-rozhodnuto-o-valce-s-ruskem-a/

Průměrný počet slepic: 4.5 (54 hlasů)

můžete mně, přesvědčením marxistovi, někdo vysvětlit, co se tedy stalo 17. listopadu 1989 a v následujících 34 letech? Byla to kontrarevoluce, nebo revoluce? O co vlastně občanům šlo? O regres nebo progres? Šlo o změnu systému, nebo jen o jinou fasádu? Podle mého nepolitologického názoru šlo o regres - po třech dekádách jsme se spolu se smartphony a supermarkety ocitli v době předindustriální, tedy někde na počátku 19. století! A politicky rovnýma nohama v R-U! Nebo protektorátu? Spíš v řeporyjské řiti! Jak je libo.

Vy z vás, kteří tu diskutujete a vyjadřujete naivní víru v kapitalismus s lidskou tváří a máte nezvladatelnou touhu ho obhajovat a bít se za něj, nejen já, ale kdokoliv jiný by mohl na faktech doložit desítky příkladů dekadence tohoto systému. Jen Vidlák jich v dnešním referátu vyjmenoval celou řadu, těch nejokatějších. Apologetové třicetiletého vývoje České republiky (už je to jen administrativní a de jure fráze), vy jste opravdu přesvědčeni, že to byl vývoj? Přísahali byste jako poručík Mazurek, že "tak je to spravne a tak to ma byť!"?

Průměrný počet slepic: 4.5 (42 hlasů)

je předobrazem jistého hradního generála. Ten se také vyšvihl do funkce, na kterou intelektuálně, mravně ani profesionálně nemá! Proto je to jen šašek a nechtěl bych být v jeho kůži. Navěky se o něm bude jen škaredě mluvit. To bych si raději vpálil kuli do hlavy!

Průměrný počet slepic: 4.5 (39 hlasů)

že tento jistý hradní generál bude následovat příklad poručíka Mazurka a zastřelí se? 

I on "ztratil" svojí pistoli kterou daroval jinému tentokrát zelenému šaškovi, 

ten mu ale ji nevrátí jako hospodský poručíkovi Mazurkovi, zelený šašek ji potřebuje pro sebe. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

mu promítla pohled do husitské minulosti. Ony všechny ty boje Českého národa, ať vítězné, či s následující porobou, jsou stejné, jako v každé jiné zemi. Ta naše je výjimečná, že když se podíváte na mapu Evropy, všechny státní celky, nebo součásti jiných "soustátí", kde Český člověk a jeho určitá výjimečnost dokazovala sílu i jen tím, že hranice Čech se za celá staletí významně neměnily. 

Ať mocní tohoto světa dělali co chtěli, dokonce významně poněmčili národ, resp. donutili lidi používat Německý jazyk, ale nedonutili je nikdy většinově nerespektovat a nevidět své kořeny. Snad i proto se v devatenáctém století vedle osvícenectví určité části lidí, kteří své myšlenky vyjadřovali původně v německém jazyce, ale pro češtinu hledali její postavení, nastartovali jiní, pragmatici technickou úroveň Rakousko Uherska na Českém území na úrovni, která měla svůj základ pro průmysl, ale i občanskou vzdělanost v nově vzniklé Československé republice.

Pozoruhodné zůstává, že ten základ nezničili zcela noví vládci nastupující po druhé světové válce a rozvíjející své představy z doby, kdy dělník byl téměř sprosté slovo v době, kdy mu začali stavět pomníky ve stylu dělnická třída předvoj nového společenského uspořádání. 

To všechno zase jde hlavou mě, který jsem vstupoval naplno do produktivního života s prvním rokem sedmdesátých let.

Inzo, v jednom z dalších článků jste mě tak trochu nemile překvapil. Připouštíte, že v období padesátých a šedesátých let v hospodářství došlo k překotným pozitivním změnám jak v rámci naší země, tak v reprezentaci průmyslové výroby a zajišťování celých potřebných celků, jako jsou cementárny, cukrovary, rafinérie, či technické výrobky uplatněné ve všech zemích světa, bez ohledu na společenské zřízení a především v zemích třetího světa, ale zároveň nenecháváte nit suchou na době tzv. normalizace. Já tu dobu nebudu obhajovat, protože vím co bylo mimo jiné problémem a bylo by to na dlouho, ale velký problém vidím právě na aktivitě lidí, kteří chtějí tvrdit, že byli odborníky ale "nechtěli se zavázat" s KSČ.

Já jsem z vašeho pohledu byl kolaborantem, já jsem nepřijal stranickou knížku obratem za postavení. Já jsem se stal členem KSČ a měl jsem s tím své problémy. Jednak s některými spolupracovníky, který mé postavení viděli už tenkrát jako vy a také s aparátčíky, pro které jsem nebyl dost propagandistou správného směru a myšlení. Takových nás bylo určitě dost a v devadesátkách nás sice zůstalo opět dost, aby naše tentokrát už počtem členů KSČM zůstala nejsilnější stranou v celém politickém složení stran a hnutí. Paradoxně tomu tak je do dnes a jájínkové (tak říkám lidem, kteří se odvolávají na své osobní problémy s postavením, nebo na pracovišti dnes) svým způsobem škodí v tom, co je dnes potřebné. Hrají svou hru na ublíženectví z dob minulých, které se týká jich samotných, aniž by připustili, že i doba té normalizace s sebou především v mezinárodní poloze, v otázkách průmyslu a zemědělství i vaší zásluhou měla svůj význam v porovnání s totálním kolapsem, ke kterému dochází počínaje devadesátými lety. Pětikolková tragédie, to snad přiznáte je jen důsladek předchozího vývoje a držení huby, či dokonce opakovaných voleb proti vlastním zájmům mnohými jak já píši "jájínky".

V článcích tady na Vidlákovi si vysoce cením vašich příspěvků, které jsou třeba překlady, ale jsou většinou dost hodnotné a k věci. Tím spíš mne překvapilo vaše vyznání. Sice jej opět oceňuji, protože je z vás, ale obávám se, že shazujete vaše skutečné postavení jako technického intelektuála své doby.

Jsem "kolaborantem" doby normalizace, zůstal jsem hodně dlouho členem KSČM po všech změnách, jsem komunistou ne pro ideu samotnou, ne pro chyby minulé, které bych chtěl obhajovat, ale pro naději, se kterou začínal budovat pro nás obyčejné lidi v naších podmínkách např. Ladislav Budčský Zápotocký, otec pozdějšího předsedy vlády a prezidenta, se kterou se truhlář Gottwald začal vzdělávat a postavil se do čela nově vzniklé a hned rozhádané KSČ.

I jejich následovníci, narození počínaje dvacátými lety minulého století byli ve značné míře lidé, kteří začínali téměř od nuly a do vysokých funkcí se ne všichni propracovali přes stranickou knížku, ale celoživotním vzděláváním a snahou a realizovat chápat společenský vývoj. Všechny ty generace se dopustily závažných chyb. Chyb, které jsou oprávněně kritizovatelné, ale zůstala po nich a po nás, které už zajistili vzděláním a praxí na úrovni, o které se jim ve srovnatelném věku nemohlo dostat, záloha, ze které ještě ten asociální hlupák Fiala těží. Pr0to vidím naději ve Vidlácích, v mladých lidech ve vztahu k našemu věku, vidím reálnost toho, že mohou vycházet z našich pozitivních i negativních zkušeností, ale bez jájínkovského pláče.

PePa je produktem uvažování lidí, kteří rádi vzpomínají na dobu normalizace, kdy dost často začínali ve svém oboru, dosáhli slušných výsledků, někteří i postavení a vědecké hodnosti, či tituly, završili svou pracovní karieru a zároveň na té době dnes nenechají nit suchou. 

Nepočítám se slepicemi, doufám v pochopení skutečných pamětníků, i třeba vás Inzo. Jájínkovství nemáte zapotřebí už pro to co umíte nabídnout dnes. 

  

Průměrný počet slepic: 4.7 (58 hlasů)

PePa je produktem lidí s krátkou pamětí a pak hlavně lidí mladých a těch zblblých, kterým stačí argument, že je údajně "pohledný" (pro mě jednak argument absolutně nepochopitelný, druhak primitivní). 

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

.. krtek CIA. Ví se, že s jeho zařazením do rozvědčického kursu nesouhlasili jeho přímí nadřízení a místní buňka KSČ, tedy, lidé, kteří ho znali osobně.

Protlačili ho tam nadřízení vysocí důstojníci. Kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo.

Je to bývalý elitní parašutista, tvrďák, který raději skončil v nemocnici, než aby vzdal výcvik, říkal to o něm plukovník Karel Klinovský v jednom rozhovoru u Martiny Kociánové, soutěžili spolu, on to dal a Petra Pavla vezli do nemocnice..

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

že takových jako vy jsou (jak že se to tady nedávno komentovalo?) "vyšší statisíce"! Vážím si vás a díky za vaše slova. Altruistů je stále bohužel menšina. Vyznavačů Mamona je bohužel víc jak vyznavačů Ježíše Krista, Mohameda a Buddhy dohromady. Na druhé straně - ani feudálové tu nezůstali navěky!

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

někde na cestách. Obdivuji sílu těchto lidí, jak dokáží cestovat, nabízet lidem perspektivu a být stále viditelně dobře naložení. Jde to do určitého věku a ze zkušenosti se tak trošku obávám, že je to možné do určitého postavení a skutečné odpovědnosti.

Ještě víc oceňuji rodiny těchto lidí, které se smiřují s neskutečně častou absencí protagonistů změn běžném rodinném životě, při čemž se najde zejména v okolí těchto rodin dost "sousedů a známých", kteří chtějí být blíž dokud to vypadá nadějně a naopak se vzdalují a jsou schopní BÍT, jestliže nastanou "problémy".

Na to bych rád navázal. Problém do určité míry souvisí i s mou předchozí úvahou, ve které jsem odklepnul "odpovědět".

Zmiňoval jsem se o jájíncích a ve vztahu k Inzovi to rozhodně nemíním tak zarputila negativně, jako k jiným, jejichž osobní angažmá smrdí až velezradou. Inza svým způsobem nabízí názor na možnou společenskou změnu, které se (podobně jako já a mnoho nás vrstevníků) pokouší zhostit aspoň radou a upozorněním na chyby, kterých jsme se v mládí většinově dopouštěli, nebo kterých se na nás dopouštěli jiní, protože jinak by naše země nemohla klesnout tak hluboko, jako jsme ve svém stáří svědky.

Respektuji změnu na přelomu osmdesátých a devadesátých let už proto, že ústavní článek č.4 pro další vývoj skutečně neměl své místo v tom konkrétním období. Problémem bylo, ať se na mě pamětníci zlobí, nebo ne, že na vedoucí úlohu KSČ se začali vymlouvat lidé, kteří další vývoj viděli a prosadili v rovině, která nás dovedla do současné situace. Kdo pamatuje, ví, že existovala verze změn představovaná Waltrem Komárkem  a ten "politicky" svou vizi neprosadil, politicky prohrál. Rozepisovat se k tomu nemíním, nevím, zda se s ní postupně neseznámíme díky některým subjektům, které se chtějí s případnou společenskou změnou prosadit.

Občanská společnost jako celek se spokojila s podobnou kampaní (anti KSČ/KSČM), kterou zažívá už téměř deset let Babišovo ANO. KSČM měla také ještě desítky let své postavení na politické scéně, byť nikdy ne vládní a co se preferencí týká postupně sestupné, opět srovnatelně s několika jinými stranami KDU ČSL počínaje, přes některé pohaslé hvězdičky až k ODS. Vždycky se jednalo vedle dosahovaných výsledků na nejvyšší parlamentní, nebo dokonce vládní úrovni, hlavně o vnitrostranické problémy. Nicméně stranická základna je stále, byť přestárlá, tak ale asi největší.

Není vyloučeno, že přes neskutečně silná kopyta vládní strany tato skončí záškuby. Jsou však schopné nejrůznějšími zásahy položit takový základ pro velké společenské změny, že občanská společnost bude opět nadšená a svým způsobem zmatená, jako při všech dosavadních výrazných společenských změnách. Tedy ne zvolená reprezentace, ale ona spolu s občany. Mnohé už tady bylo a může se opakovat, těžko tomu zabránit jinak, než pochopením zkušeností už snad překonaných.

Na možnou společenskou změnu bude navazovat určité uspokojení s likvidací kopající znelíbené reprezentace a naděje na lepší zítřky. Tam teprve všechno začne.

1) Občané musí dostatečně nadšeně (to nadšení by mělo být hodně rozumné a proložené ostražitostí a hlídáním toho, co každou takovou změnu poznamenalo velmi rychle a zákeřně-vyřizování účtů) přijmout a v co nejširší míře, realizovat předpokládané společenské změny.

2) Občané musí respektovat zvolený systém a na všech úrovních jej akceptovat s povinností nepřetržité kontroly a usměrňování volených uskupení, ale bez štěkání a další fáze překotného vyřizování účtů.

Proč zmiňuji hlavně ty dva body, které jsou zdánlivě jedním, jediným?   

Každá sebemenší, nebo výrazná společenská změna byla provázena tzv. střídáním stráží na nejvyšších, nebo i na všech myslitelných úrovních. Vždycky se svezli vyčůránci, kteří měli máslo na hlavě a znalosti svého okolí, aby se dokázali vhodně na správném místě a včas zařadit. Velmi výrazné to bylo v poválečném období, kdy tzv. vítězné politické subjekty v určité míře dokázaly ve svůj prospěch využít lidé, kteří zvládli rychlý a dokonalý obrat. Skuteční kolaboranti s fašistickou mocí, pokud dokázali skrýt své kolaborantsví, se dokázali v revolučním dění na barikádách ukázat jako nejstatečnější z nejstatečnějších a velmi rychle zaujali postavení a v momentě, kdy se "museli" dohledávat " kolaboranti a zrádci". Díky osobní znalosti a bezpáteřnosti zvládli skuteční kolaboranti v "novém postavení" neskutečně rychle fyzicky likvidovat lidi, kteří by je svou faktickou znalostí dokázali odhalit.

Podobně, zdánlivě v menší míře probíhala obecně padesátá léta, kde dost výrazně doznívaly čistky z doby těsně po válce a přidaly se vnitřní čistky "zájemců o výsadní postavení na zvolené úrovni". Mohu připomenout nejvýraznější příklady přeživších a následně do vrcholných funkcí prosazených a společensky ve své době uznávaných osobností jako byli Dubček, Smrkovský, gen. Svoboda, Husák atd. 

V roce 1960 byla prosazena Socialistická ústava, aniž by se ta výrazná doba dnes vzpomínala v souvislosti s nějakými čistkami. Lidé, kteří nesouhlasili s tak významnou ústavní změnou neměli výrazné problémy, jako v dalších podobných změnách, ale byly postaveny "na svá místa". 

Zvýrazňované "Pražské jaro" nebylo společensky tak bezproblémové, jak se běžně uvádí. Velice dobře, byť jsem byl dítě školou povinné, jsem vnímal výkřiky typu "nepoučitelní", "zpátečníci", "brání demokratickým reformám", "nechápe demokratickou změnu" a v osobních kontaktech se to přenášelo do rodinných vztahů na všech úrovních.

Tzv. překonání krizového vývoje ve straně a společnost bylo poznamenáno důkladně vypracovaným materiálem využívaným při "pohovorech", probíhala represe stejným způsobem, ne s hrdelními tresty, ale už výrazněji do profesních postavení souhlasících a nesouhlasících s oficiálním textem. Probíhaly pohovory s následným řešením a to bez ohledu na to, zda se jednalo o straníky, nebo nestraníky. Bylo to kruté a záleželo na lidských kvalitách lidí, kteří v komisích rozhodovali. Souhlas a nesouhlas se nepromíjel, nebo znamenal příslušný posun a když ten pohled hodně zjednoduším, znamenalo to ten dvojí výklad skutečnosti. Oficiální souhlas se společenskou linií překonání krizového vývoje ve společnosti / domácí upozorňování: " o čem se s maminkou, nebo strejdou bavíme, to mimo rodinu neříkejte".

Přišla charta 77 a návaznost na překonáni krizového vývoje, kde v rodinách se navíc rozdělovali sympatizanti s chartou s domnělými odpůrci a společensky chartisté dostávali za uši, ale zpravidla se v jejich řadách jednalo o pouhé prodloužení "nepochopeného období Pražského jara". To bývalo spojeno s tehdy tolerovaným poslechem zahraničních vysílání, které pokud tolerováno nebylo, tak výrazně účelově. Dnes se zvýrazňuje postavení STB, ale pro nás úplně normální občany s běžným "nízkým postavením" se jednalo spíš o "šeptandu", kterou povýšily na neskutečnou úroveň polistopadové divoce zveřejňované seznamy STB umně využívané s podobným zaměřením, jako pohovory s nepohodlnými na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Obyčejný člověk neměl možnost obrany, různí babišové to umí a hodí se jim to v nejrůznějších podobách, v předvolebních obdobích.  

Přišlo několik vět následně po zahájení "perestrojky", kde se opět v profesních zařazeních na řídících stupních začínali lidé dělit na chápající a nechápající a na to následná profesní zařazování. Začínali se objevovat "chápající - očekávající rychlý služební postup", v případě v sedmdesátých letech "postižených" vznikaly profesní rehabilitační uskupení, která připravovala další systémy "profesně politických pohovorů". K opačné realizaci došlo krátce po listopadu, některé zasedaly už v prosinci, ale většinou v průběhu roku 1990. V prvopočátku dostávali za uši, pokud ještě byli "na svých místech" pamětníci a realizátoři ze sedmdesátých a počátku osmdesátých let, následovali "mladí a neklidní", kteří  se v těch sedmdesátkách a osmdesátkách stačili dovzdělat a nastoupili na uvolněná místa, pochopitelně se jednalo o ty, kteří "nepochopili demokratičnost listopadových změn". Pozitivně vím, že dělení probíhalo velmi podobně všem předchozím událostem od vzniku republiky s heslem "nejsme jako oni".

Chci tím upozornit, že moje generace může mít v souvislosti s vývojem v současné kopající koalici maximálně obavy o výši důchodů, protože "státní peníze" začínají být problémem, a někde z kouta spižírny je potřeba vyhrábnout mouku pro koblížek.

Větší problém může nastat, pokud si občané dokáží prosadit opravdovou změnu a možná budoucí koalice bude muset udělat opravdu vážné úpravy společenského působení, mimo jiné v souvislosti s rozhodováním o poměru vlastnictví (soukromého, společenského a státního vlastnictví), v oblasti změn zákonů v oblasti zdravotnictví, sociální péče, školství, energetické odpovědnosti státu a mnohého dalšího, na čem se mohou příští reprezentace shodnout a občané je budou ochotně akceptovat. 

Nejsem schopen odhadnout a nemíním řešit (maximálně doporučit zkušenost v určité oblasti, na kterou životní zkušeností dosáhnu) co se svou budoucností udělají občané v produktivním věku. S odkazem na prosazované změny kopající pětikolkou se obávám, že ty změny mohou být hodně výrazné a s mezinárodními dopady, což může být pro příští možnou reprezentaci dost náročné. Bude to chtít velkou odvahu a zarputilost, ovšem s chladnou hlavou a představivostí v návaznosti na zkušenost už odešlé, nebo odcházející generace.

S ohledem na současný vývoj a mnohé i možná právně prokazatelné "přešlapy" současných mocných, jsem si jistý že opět dojde k možným "prověrkám a procesům", které se rozhodně nebudou týkat jen viditelných osobností. Tady velmi vážně upozorňuji, že bude nutné, aby lidé, kteří budou tvořit skutečnou změnu společnosti a společenského vnímání změn, by měli být odpovědnými znalci dosavadního vývoje v zemi, ne "historici typu Pavla Žáčka, nebo nějakého tuším "Stuchlíka", reformátoři typu Boba Kartouse a podobných. Nepůjde o heslo "Nejsme jako oni", ale o řešení změn, kde bude skutečně platit "padni komu padni", nikoliv však  ve světle oko za oko, zub za zub. Musí to být změna systému bez sentimentu, ale zároveň bez fyzické odplaty, pokud se nebude jednat o prokazatelné trestně právní jednání konkrétních osob a osobností.

Opět se musím omluvit za rozsáhlost své úvahy, ale kdo to dokáže přečíst a případně se k některým pasážím vrátit, bude mít o čem přemýšlet.  Jiný už dědek asi nebude!

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Pane Hejnici, teď reaguji na váš text z 10:17, ta moje reakce, která je níže se týkala vašeho předchozího textu.
Ten poslední váš text jsem si přečetl 3x celý, některé pasáže i vícekrát. Většinu jsem snad pochopil, ale u některých části mám dosud pocit určité nejednoznačnosti, asi jsem úplně přesně nepochopil kam s tím míříte. Nemáme na všechno úplně stejné názory, a když ty věty necháte otevřené a končíte je nějakým náznakem, je tady dost velká pravděpodobnost, že je každý z nás bude chápat poněkud jinak. S většinou toho, co jste napsal souhlasím.
S těmi úskalími našeho budoucího vývoje, to se mi zdá dost velká fikce. Dokud budeme součástí EU, dokud tady bude rozložení sil podobné dnešnímu, tak nějaké rozhodování o našem dalším vývoji, kdy by jsme si mohli zvolit naše politické směřování opravdu nehrozí. Pokud by vývoj v okolním světě vedl ke kolapsu EU, nebo k šanci odtržení skupiny států, dejme tomu na půdorysu bývalého Rakousko-Uherska, potom by to mohlo bylo reálné.
 
Připouštím mou zaujatost vůči Husákovské éře, po celou dobu existence jsem s jejími protagonisty tak trochu pohrdal a jakoukoliv svoji vstřícnost, bych považoval za zradu svých ideálů. Ano uznávám, že zakonzervovat své názory na poznatcích ze svých 17 let mohlo být předčasné, ale já i dál nacházel příklady, které mě v moji zarputilosti stále utvrzovaly.
 
Co se týká mého jájinkovství, nemám pocit, že bych si nějak stěžoval na nepřízeň osudu, že bych si tady nějak naříkal, že bych čekal, že mě tady někdo polituje. Spíše až do teď si připadám, že mě životem provází štěstí. Založením jsem optimista. Ano, do svého povídání dost často zahrnuju nějaké své zážitky, využívám zdejší anonymitu, že tady můžu psát otevřeně své názory, že nemá žádný smysl tvářit se na efekt, když jsem tady pouze virtuální figurkou. Kdybych to podepisoval skutečným jménem určitě bych byl v tom uvážlivější a v některých věcech bych tak otevřený nebyl. Zamyslím se nad tím, zda to nepřesahuje zdravou míru. Dík za upozornění.
 
Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Když už se člověk rozhodne něco napsat, tak mě se osobně nejsnáze popisují osobní prožitky. Doufám, že to není proto, že bych měl nějakou chorobnou potřebu vykecávat se stále o sobě, myslím, že mě k tomu spíše vede snaha popsat dobu a události, který ten můj život provázely.
 
Pane Hejnici, to co píšu berte jako můj subjektivní názor. To se týká i toho povídání o socialistickém Československu. Ta první část byla doba mého mládí, já byl celkem spokojený, nic jinýho jsem nepoznal a naší rodině se nežilo nijak špatně. Ale i jako sotva desetiletý žáček jsem viděl, že mezi lidmi něco občas dost skřípe. 
Měli jsme třídní, taková zasloužilá kantorka, aby nás uchránila před vyučováním na směny (ve škole byl nedostatek tříd), zvládala učit spojené dvě třídy A a B. Měli jsme takového ctižádostivého spolužáka Gunara, něco si při výkladu čmarykoval na papír. Nechal se přistihnout (možná že i úmyslně). "Gunare, co to kreslíš?", "to je soudruh Chruščov, jak na Měsíci sází kukuřici". Zbledla, "jak si můžeš dovolit zesměšňovat nejvyššího představitele Sovětského svazu!, do kouta!" Asi po třech hodinách v koutě omdlel a sesunul se k zemi. Druhý den přišel do školy Gunarův otec, přinesl Dikobraz, na druhé straně vyhrazené politicky korektním vtipům byl originál té Gunarovy neumělé reprodukce. V té době se v SSSR rozhodli pěstovat kukuřici ve velkém a Luna (nevím kolik) obletěla Měsíc a získala první fotografie jeho odvrácené strany.Takže ta kresbička vlastně SSSR oslavovala. 
Asi o rok později, stejná učitelka... Vztahy mezi SSSR a Čínou byly jak na houpačce, teď se mírně zlepšily, aby následující rok se propadly na bod mrazu. Na oteplení vztahu reagovalo i Československo a poslalo do Číny neobvykle početnou delegaci. Byl mezi nimi byl i učitel z naší školy - manžel naší třídní. Když se asi po měsíci vrátil a měl poprvé přijít do školy, museli jsme si vzít pionýrské šátky, soudružka učitelka udělala z naší dvojtřídky špalír. Když se skutečně objevil, začali jsme mávat a provolávat: "Ať žije soudruh z Číny, ať žije soudruh z Číny!"
 
Musíte uznat, že s tímhle se úplně ztotožnit nedalo. Samozřejmě byla to politická aktivistka, obdoba dnešní Němcové. Teď mě napadá, že si byly i dost podobné, i když ta naše třídní byla tehdy mladší. Mezi kantory se jednalo o extrém.
 
S režimem jsem se ztotožnil až v době Pražského jara, ale o tom jsem už psal, nebudu se opakovat. Samozřejmě, že Husákovo převzetí moci jsem považoval za zradu a od jeho politického režimu jsem se vnitřně distancoval. Ale pracovně jsem se angažoval, práce mě dávala smysl, tu jsem neflákal. 
Později, po 89. jsem taky viděl souvislosti jinak. K srpnové invazi a k normalizaci nemělo nikdy dojít, téhle hrozby si měli "polednoví" politici být vědomi a měli tomu zabránit všemi prostředky. To byla jejich naivita, příliš se nechali strhnout vlastní popularitou. Bohužel.
Možná že, bez toho velkolepého ohňostroje v 68. (teď mám na mysli polednové období) by nakonec bylo u nás líp. On Antonín Novotný byl nakloněný reformám, Ota Šik byl jeho kámoš, prožili spolu koncentrák. A Novotný se Sověty uměl jednat, suverenitu Československa si uměl obhájit, oni se Sověti vícekrát pokoušeli umístit své vojáky na našem území a Novotný tomu zabránil. Ono by se to nevyvíjelo tak překotně, ale situace by se postupně zlepšovala. Mírný pokrok v mezích zákona.
Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Opět skvěle popsané, Inzo. A přesně - nechat se strhnout vlastní popularitou, to je vždycky kámen úrazu, to vidíme i dnes (i když vláda je nepopulární, tak i tahle popularita ve vlastní bublině a moc, kterou mají, tady udělalo pořádný brajgl). To nebyl dobrý krok s tím 68., mnohem lepší by bylo zapracovat na suverénním státě a netlačit to silou - snad tehdy mohlo být po zkušenostech dost rozumu na to, abychom po dvou dekádách po válce ani Západu nelezli do řitě... 

Jinak - mám stejnou zkušenost s učitelkou, která "za trest" nechávala stát celou třídu, i když něco provedl někdo jiný. Taky jsem v 6. třídě omdlela.... To pak byl cvrkot, jak mi vyprávěli. Rychle běželi pro mou ségru do devítky, já se probrala v době, kdy vyplašená vkleče nade mnou něco říkala (prosila mě prý, ať se proberu..). Učitelka (kreslení) mě pak v náruči odnesla do kabinetu. Děti říkaly, že jsem spadla mezi lavice jako kláda, nesesunula se jenom..., mohlo to dopadnout špatně. Od té doby, když někdo něco provedl, všichni museli stát, jen mně řekla, ať si sednu :-), blbka - jestli čekala až omdlí někdo další.., není tedy nad "kolektivní vinu", kterou dnes propaguje i Rakušan...  

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Nezpochybňuji osobní prožitky, s nimi související a na ně navazující názory. Já se pokouším právě ty momenty "odosobnit" a hledat podstatné, co může pomoci našim mladším spoluobčanům v orientaci, čemu je možné, vhodné, či dokonce nutné se vyvarovat. Ujišťuji vás, že pokud bych řešil jen své osobní zkušenosti, právě v drobnostech byste tu četli dlouhé kapitoly knih.

Pokoušejme se být věcní v popisování chyb i pozitiv, kterých jsme se jako společnost, ne jednotlivci dopouštěli, co jsme dopustili, co jsme omlouvali, nebo k čemu jsme mlčeli, protože jsme si to vyříkali v soukromí. 

Já to ve zkratce neumím, ale snažím se. Také bych zde mohl zvěčnit mé nadšení z účasti na nádvoří Pražského hradu, když se očekávalo zveřejnění volby. Bylo mi šestnáct a nic krásnějšího a zajímavějšího ve veřejném prostoru jsem do té doby nezažil, zvlášť s uspokojením, že výsledkem byla volba gen. Svobody, na jehož besedě jsem byl osobně několik let před tím a kde mě jako ještě malého kluka okouzlil. Rovněž zážitky s učiteli, by byly výživné. Byli rozdílní podle jejich životních zkušeností podobně, jako my dnes.

Domnívám se, že lidé, kteří budou rozhodovat o dalším vývoji společnosti budou potřebovat jiné, jinak pojaté zkušenosti. Novotný, Hácha,  Gottwald, ani Havel už nic nezmění, ale to co vedlo k jejich postojům v konkrétních dobách, to je potřeba rozklíčovat a to je složité i pro nás pamětníky, protože vzpomínky mohou být až příliš osobní. 

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Myslím, že Vám rozumím, když si projdeme naši historii, od Druhé světové války do současnosti, změnil se režim několikrát zásadně, několik změn bylo dílčích. Každá z těchto změn znamenala zlom a výměnu vládnoucí garnitury a někdy ty výměny zasáhly společnost do dost velké hloubky. Všechny tyto změny probíhaly určitým způsobem. Vždy existoval nějaký klíč, podle kterého se určovalo, kdo zůstane a kdo půjde z kola ven. Existovaly i metody, jak tyto změny využít pro svůj osobní prospěch, dokonce jak otočit kabát, zamaskovat své předchozí selhání a naopak se pasovat za velkého zastánce nového režimu a opět se dostat k moci.
 Všechny tyto používané fígle se dají zobecnit, protože probíhaly vždy podobným způsobem. Je zapotřebí, aby tyto metody někdo shrnul, a aby vstoupily v obecnou známost. Aby při příští změně se zase naši potomci nedali obelstít nějakým líbivým nátěrem, nějakou ideologií, aby znalí těchto fíglů, byli schopni zabránit jejich dalšímu opakování.
Naprostý souhlas. Mělo by smysl zapojit více nás dědků, co něco pamatujeme (pokud si ještě pamatujeme) a vytvořit seznam chyb, kterých se naše generace v průběhu času dopustily a tak umožnily, že nás ti psychopati toužící po moci, vždy doběhli a opakovaně stále a stále dosahují svých cílů.
 
Děkuji Vidlákovi, že nám poskytuje tento prostor. Mám ale obavy, že toto není nejvhodnější medium, pro publikaci takových zásadních poznatků. Co tady dnes řekneme, potom zítra neštěkne ani pes.
Ano, dává to velký smysl, můžeme se o tom pobavit, protříbit si na to názory. Ale publikovat by to chtělo na nějakém trvalejším médiu.
Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

KSČM v každém levicovém uskupení

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Socialistické období v Československu trvalo asi 41 let, dá se rozdělit na zhruba dvě stejné poloviny a za dělící rovinu můžeme vzít duben 1969, kdy  G. Husák nahradil Alexandra Dubčeka ve funkci 1. tajemníka UV KSČ. Chci se tady rozepsat především o té první polovině, která je už hodně časově vzdálená a pro většinu současníků vlastně dost neznámá, přes všechny politické otřesy to bylo hospodářsky velmi úspěšné období. Druhá půle byla vlastně pod vládou jedné politické garnitury, která vsadila na ideologický aktivizmus, po celou svoji éru dokolečka omílala svoji jedinou mantru - "Poučení z krizového vývoje", odmítala jakékoliv ekonomické změny, výsledkem byla ekonomická stagnace a morální rozklad společnosti.
 
Vůbec by mě nenapadlo, že i dnes, 35 let potom, co socialismus skončil, se mezi námi na alternativě právě sympatie k prvnímu nebo k druhému období ukažou jako zásadní. Pokud to řeknu za sebe, já jsem se s aktuálním vládnoucím režimem v naší zemi ztotožnil pouze dvakrát. První takové období nastalo během Pražského jara, kdy mi bylo 17 roků a to druhé bylo o něco delší, asi dvouleté, po listopadu 89, než jsem jednoznačně pochopil směřování Václava Klause. Dnes fandím BRICS, ale pochybuju, že bych se ještě dožil našeho členství v této organizaci.
Ano, současný ekonomický vývoj a stav ve společnosti je tak tristní, že za mizerného Husákova režimu byla patrně situace nadějnější, výrobní prostředky patřily našemu státu a naše zadlužení, na rozdíl od ostatních socialistických států, bylo prakticky nulové.
 
Za socialismu jsem pracoval jako konstruktér, vynálezy, nové stroje, nové stavby, to bylo to, co mě zajímalo a o čem můžu vyprávět. Jakkoliv se tady v padesátých letech děly politické excesy, po technické stránce jsme v té době zažívali  zlatý věk. Konec války vzbudil v našich lidech nadšení pro opětovné vybudování naší republiky. Zlínská "Baťova škola práce" připravila během  1. republiky, za války i v poválečné době opravdu kvalifikované všestranné odborníky. Vlastnosti, které na té škole těm mladým vštěpovali, jako disciplína a cílevědomost, ale i čestnost, vytrvalost, samostatnost a odvaha, to všechno ty absolventy nějak přirozeně přivádělo na důležitá místa v našich poválečných podnicích. Samozřejmě, že neovládli celou scénu, ale nastavili určitou, dost vysokou úroveň, se kterou se pak museli porovnávat i ostatní. Nově vystudovaní vysokoškoláci přicházeli do vhodně nastaveného prostředí, které je dále formovalo. A nebylo to jen o lidech, byly také zakládány dobře vybavené státní výzkumné ústavy a zkušebny, které umožňovaly vývoj nových strojů a technologií. To vše vytvořilo předpoklady pro náš poválečný úspěch. A byl to opravdu velký úspěch.
 
ŠKODA i ČKD vyráběly parní lokomotivy, jejichž technická krása a vyspělost je obdivována dodnes, pak přišly neméně dobré elektrické a po určitých rozpacích i dieselové lokomotivy. Motorky JAWA, ČZ a ESO, patřily k nejlepším na světě. Sportovní  letadla Zlín 226 vyhrávala mistrovství světa v akrobacii, první celokovový větroň na světě L-13 Blaník se exportoval do celého světa. Cvičná letadla L-29 Delfín se vyráběla v počtech, o kterých se mohlo jiným výrobcům pouze zdát. Osobní Tatry 603, nákladní Tatry 138, autobusy Škoda 706 RTO, tramvaje Tatra T3, to všechno byla extratřída. Vltavská kaskáda nebo Ždákovský most s největším obloukem na světě, to byly velké úspěchy našeho stavitelství. Film Karla Zemana "Cesta do pravěku", z roku 1955, byl promítán v New Yorku v 96 kinech najednou. Fantastický úspěch našeho pavilónu na EXPO 1958 v Bruselu byl důkazem pro celý svět v jak rozmanitých oborech umění, kultury, sklářství, bižuterie, řemesel a další dovedností Čechoslováci vynikají. Také Laterna Magika představená na EXPU překvapila svět. Československý pavilon získal na Expu 58 nejvyšší cenu - Zlatou hvězdu, kromě toho jsme získali dalších třináct významných ocenění. V roce 1960, se v ČSR, jako v první zemi na světě podařilo vymýtit dětskou obrnu. Na začátku 60 let začal sklízet úspěchy náš textilní průmysl, licence na bezvřetenové dopřádací stroje a na tryskové stavy se začaly prodávat do světa. V roce 1961 přichází profesor Wichterle s vynálezem kontaktní čočky. V šedesátých letech vyrůstá celá generace filmových scenáristů a režisérů, jejich tvorba označovaná jako "Nová Československá vlna", sklízí úspěchy po celém světě.  To jsou věci, které mě právě teď napadají, kdyby chvíli přemýšlel, mohl bych doplňovat další a další položky. To všechno byly naše úspěchy, které jsme dosáhli od konce války do roku 1968. Ano byl to skutečně Československý zázrak, být na světové špici v tolika různorodých oblastech, to vyžadovalo šťastné souznění mnoha různých faktorů, byla to chuť lidí tvořit, objevovat nové. To se nepodařilo nikdy před tím a s nástupem normalizace to postupně vyprchalo a těžko se to bude někdy opakovat v budoucnosti.
 
V druhé polovině šedesátých let, začal prezident a 1. tajemník UV KSČ A. Novotný propagovat Šikovu ekonomickou reformu. Jejím principem bylo určité rozvolnění centrálního plánování, podniky dostávaly více volnosti, aby mohly ovlivňovat svoje výsledky. Začalo se uvažovat, že zapojení tržních prvků do centrálně plánované ekonomiky povede k vyšší efektivitě. Na počátku roku 1968 se Ota Šik stal místopředsedou vlády pro ekonomiku. V podnicích se tvořily „rady pracujících“, které měly podniky spoluřídit, byly složeny ze zaměstnanců, odborníků a třetinu jmenovaly státní orgány. I když v roce 1968 bylo hospodářství silně poškozeno srpnovými událostmi, přesto se ukazovalo, že Šikova reforma přinesla určitý růst socialistické ekonomiky. 
 
Po nástupu normalizace, ale byly všechny reformní kroky zrušeny  a "Poučení z krizového vývoje" trvalo na bezpodmínečném návratu k centrálnímu plánování. V podnicích, které zavedly Šikovy reformy, byla v následujících ideologických prověrkách většina vedoucích pracovníků shledána pravicovými oportunisty, byla vyloučena ze strany a vyhozena ze svých míst. Jen část z nich, která provedla tvrdou sebekritiku, aby obměkčila prověrkové komise, měla šanci se dostat mezi "pomýlené" a nepřijít o místo. Na nejvyšších podnikových místech došlo k velkým personálním čistkám, úspěšné lidi se zkušenostmi a se zájmem o svůj podnik byli nemilosrdně vyhozeni, na jejich místa však nenastupovali odborníci, ale lidé, jejichž kvalifikací byla ideologická oddanost KSČ a SSSR.
 
V první polovině sedmdesátých let jsem zažil jak se Husákova normalizace projevila v praxi. No, mě se to moc netýkalo, krizová léta jsem strávil na škole, nikde jsem se neangažoval, člen KSČ jsem nebyl a na žádné vedoucí pozici taky ne. Nebylo co prověřovat. Jiní ale dopadli mnohem hůř. Poznal jsem bývalého ekonomického náměstka jednoho úspěšného podniku, který skončil jako běžný účetní, ex výrobní náměstek byl uklizen do  výdejny nářadí, z bývalého ředitele nějaké obchodní divize udělali běžného referenta. To byl výsledek stranických prověrek na počátku normalizace. Více než čtvrtina komunistů prověrkami neprošla, protože byli shledáni jako nositelé pravicového oportunismu, další čtvrtina byla shledána jako pomýlení, ti dostali šanci se kát a ve straně mohli podmínečně zůstat.
 
Na druhou stranu lákala KSČ do svých řad mladé, byl to výnosný obchod, my z vás ve VUMLu uděláme přesvědčené obhájce naší ideologie a na oplátku podpoříme vaši kariéru. Poznal jsem jich dost a dost, kteří otevřeně přiznávali, že se nechali zkorumpovat, že vstoupili do KSČ pro slibované výhody.
Jenže takové postupy k prosperitě nevedou. Ještě pár let po nástupu Husáka setrvačností dobíhal hospodářský růst a pak převládla stagnace, ze které se režim až do svého konce už nevybabral.
 
Po nástupu Gorbačova k moci, v roce 1985, se pokoušel předseda vlády Lubomír Štrougal zavádět podobné reformy i u nás. Neuspěl, pravověrní zastánci Poučení z krizového vývoje ještě měli dost sil, aby jeho snahy potlačili. Z perestrojky se v Československu stala fraška a Štrougal byl donucen v roce 1988 rezignovat z funkce předsedy vlády a následně odešel i z předsednictva ÚV KSČ. V roce 1987 se nemocný Husák vzdává funkce generálního tajemníka UV KSČ, vystřídá ho tam tragikomický Milouš Jakeš.  Jeho proslavený projev z Červeného Hrádku už jen dokumentoval směšné konce Husákova reálného socialismu.
 
Někdy na přelomu roku 1986/7 se u nás v podniku zakládala nová konstrukční skupina Elektroniky. Měl jsem na to vzdělání, kvalifikaci i praxi a tak mě hlavní konstruktér jmenoval jejím šéfem. Místní organizace KSČ to odmítla, protože jsem nebyl jejich členem, potvrdila by mě, pokud bych vstoupil do KSČ. Ale to jsem odmítl zase já. Párkrát se to probíralo na stranických schůzích, ale nakonec si šéfkonstruktér prosadil svoji. Pak to utichlo. Na konci roku 1990, jsem z firmy odešel, postavil jsem se na vlastní nohy. O několik let později mě volala vyděšená dcera, že ji nějací známí řekli, že procházeli Cibulkovy seznamy a že si tam vyhledávali různá jména a mě tam v nich našli. Řekl jsem ji, "pusť to z hlavy, to je nějaká blbost, nikdy jsem nic nepodepsal". Ale když jsem šel kolem knihkupectví, zastavil jsem se tam, Cibulkovy seznamy tam měli v regálu, tak jsem nahlédl a opravdu jsem našel svoje jméno, nějaké krycí jméno s tím, že mě StB vedla jako Důvěrníka. Jak jsem potom zjistil, Důvěrník StB je člověk, na kterého StB vede spis, ale on sám o tom nemusí vědět. Pak mi to teprve docvaklo, oni ti komunisti, když jsem k nim nechtěl a šéf nechtěl couvnout, tak mě dali pod dohled StBákům. No požádal jsem o lustrační osvědčení, samozřejmě, že přišlo negativní, s oštemplovaným potvrzením, že jsem nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Ukázal jsem rodině, že jsem nebyl žádným udavačským hajzlem a taky jsem s tím papírem obešel své kamarády, známé a spolupracovníky, aby to preventivně věděli. Abych se zkrátka vyvaroval stavu, že se si budou po straně o mě něco šuškat, ale do očí mi to neřeknou. Celý ten problém byl sice o mé osobě, ale bez moji účasti, když jsem si to vyjasnil s lidmi, na kterých mi záleželo, tak jsem se o to přestal zajímat. Ale pachuť a znechucení, k režimu, který dělal taková svinstva, to už zůstalo. Jenom to potvrdilo mé názory na ně, které jsem měl od okamžiku, kdy se chopili moci. To bylo ve stylu Husákovy party, dělat morální podrazy. Ideologické žvásty se u nich cenily více než poctivá práce, řekl bych, že už tam se dají spatřit kořeny našeho dnešního morálního úpadku.
Klidně, kdo chcete, tak si období Husákovy vlády adorujte, ale já s Vámi basu držet nebudu! Já mám s nimi své zkušenosti a jsem rád, že ta Husákovská hanebná druhá polovina budování socialismu u nás, už je za námi.
 
Průměrný počet slepic: 4.4 (95 hlasů)

Inzo, perfektně napsané... To je smutný, když je člověk nucen lítat po všech čertech, aby se složitě ospravedlňoval před někým a něčím, co neudělal. A že to vůbec musí dělat, aby o tom utvrzoval nejen své přátele, ale i vlastní rodinu. (Lež je snadná, dokazovat pravdu je mnohem těžší)

Průměrný počet slepic: 4.3 (48 hlasů)

roku 1948. Sviňky štětinky existovaly i před rokem 1969. Jenom tak nějak nepřevládaly. Velké obracení kabátů nastalo po roce 1969. To byla doba, kdy se mi chtělo blinkat, když jsem viděl jak jeden kolega udával druhého, aby si zachoval své místo, svůj vliv atd.

Druhý převrat (kabátů) byl v roce 1990 a dále a to už bylo pro mě hodně silné kafe. Některé jsem přistihl, že ten kabát už obrátili podruhé. Tuším, že se snad dožiji i třetího převratu kabátů. Pokud to budou titíž (mnozí jsou mladší než já), tak se asi vyzvracím úplně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (48 hlasů)

A taky se jim ze mě nepodařilo vyrobit socialistického člověka.

První negativní zápis do kádrového profilu byl v roce 86 ten poněkud nešťastný útok na veřejného činitele, když jsem se jednou jedinkrát ohnal po tom policajtovi, který potom ale nešťastně škobrtl a záhy se ocitnul o 20 schodů níž.

Druhý zápis jsem vyfasoval, jelikož jsem se pohyboval hodně kolem lidí z undergroundu, kteří zase měli dost vazby na disent.

Třetí jsem si vykoledoval, protože jsem měl přátele ve zdejší českobratrské církvi. Ne, že bych byl věřící, ale bylo mi náct, v některých věcech jsem měl guláš a s tím jejich knězem se o nich dobře klábosilo. On měl empatii. Daniel Kvasnička se jmenoval, jeho si pamatuji dodnes. Jméno mojí prokurátorky z prvního zápisu už jsem dávno zapomněl.

No a když jsme pak na lodi celá posádka podepsali chartu, tak už bylo definitivně jasné, že se mnou ten socialismus nevybudují.

Průměrný počet slepic: 3.3 (35 hlasů)

Aby mě pak někdo nechytal za slovíčko. Na lodi jsme pochopitelně nepodepsali chartu, ale Několik vět.

Průměrný počet slepic: 3.6 (30 hlasů)

mi moc nesedí, i když kdo ví. třeba to ohnání se po policistovi.. zkuste to třeba v USA, pak o vás natočí dojemné video, jak jste nedýchal i když jste mohl. u čekobratrské církve byla celá jedna naše  spřátelená rodina.. my jsme ateisté . a nikdy jsme s ničím problém neměli, třeba to bylo v lidech . o chartistech a jiných referovat nemohu, proto se ani nepřu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

.. se točily za Antonína Novotného, ne za Svobody a Dubčeka.. Čert nám byl to Pražské jaro dlužen.

Četl jsem zajímavé teorie o tom, že celé Pražské jaro spískali jen a pouze kvůli tomu, aby u nás mohly být taktické jaderné zbraně. Byly postaveny tři Objekty JAVOR, ve kterých ony hlavice měly (snad i byly) uskladněny. Jenže Československo bylo signatářem dohody o nešíření jaderných zbraní, a proto v těchto objektech MUSEL BÝT sovětský personál. A také po roce 1968 byl.. Sověti byli zavření ve svých kasárnách, a nanejvýše šmelili s civilním obyvatelstvem.

Umístění sovětské armády byl problém, protože Antonín Novotný a generálové tu sovětské vojáky nechtěli, strpěli tu jen "Poraděnky", ale v NSR už byly americké taktické rakety, a dovedete si představit, co by se stalo, kdybychom tehdy vstoupili do NATO a ty rakety by byly rozmístěny na východě Slovenska?

Je třeba si uvědomit, že všude kolem nás byla sovětská vojska, jen v Československu nikoliv. Byli jsme klín mezi NDR a Polskem na severu a Maďarském na jihu.

Alexandr Dubček vyrostl  v Kirgyzstánu, v Biškeku. Jeho rodiče tam odjeli v rámci Družstva INTERHELPO budovat socialismus.

Ludvík Svoboda by nedokázal postavit v Sovětském Svazu armádní sbor, pokud by nebyl "jejich člověk" Mizerné zkušenosti Rusů s Československými legionáři na Transsibiřské magistrále, nic jiného nedovolovali.

Vůbec bych se nedivil, kdyby se nakonec prokázalo, že oba soudruzi byli agenty NKVD.

Inu, "Dějiny jsou dvojí, jedny pro lid, a druhé - JAK TO BYLO DOOPRAVDY" (Edvard Beneš)

Československé legie, kterým velel francouzský generál Maurice Janin, v Kazani "našli" vlak z obsahem Zbrojnice Kremlu (zlatý poklad Ruska), včetně štočků na tisk rublových bankovek, které tisknuli a vykoupili za inflační peníze vše, co na Sibiři mělo hodnotu. Dokud si neodvezli svých 20.000 vagónů veteše, tak na Transsib nikoho nepustili. To, co zbylo z ruského státního pokladu a Admirála Kolčaka vydali bolševikům, za volný průjezd do Vladivostoku.

Dodnes ruští oligarchové (zpravidla za trest - jako odpustek) po celém světě vykupují na aukcích Fabergého vejce a další skvosty, vracejí je do Zbrojnice Kremlu. Carský rubl byl 100% podložený zlatem, dokud Československé legie nenatisknuly inflační bankovky.. Za své chování si na Sibiři vysloužili láskyplné označení "Čechosabáky"

Průměrný počet slepic: 4.1 (41 hlas)

I když rusy rád nemám, mám k tomu své osobní důvody, tak těch chlapců mi bylo líto.

Neexistovalo, že byste ruského záklaďáka potkal ve městě, že má vycházku. Oni vycházky neměli. Ve městě jste je mohl max vidět, když se do půl těla, v těch svých kožených půllitrech, v nich obalené nohy onucemi, během přesouvali na cvičiště na Starém Městě. Tam jim dali čočku a zase běželi zpátky do kasína.

Pak jsem taky sovětskou armádu zblízka zažil 2x, když jsme byli na střelbách v Kazachstánu, tehdá jedna ze svazových republik.

Já prožil vojnu, kde byla dost mazárna. Staří se s námi příliš nepárali a ani my jsme se s mladými moc nesrali. Ale když jsem tam viděl, jak v tomto směru funguje sovětská armáda, tak jsem byl rád, že jsem se nenarodil víc na východě. A po tom, co jsem tam na vlastní oči viděl, jsem se už pak nedivil, že sovětská armáda měla statisticky nejvíc sebevražd.

Průměrný počet slepic: 4 (45 hlasů)

Na Svobodu prosím nesahat! Anebo, že by u Sokolova, nebo na Dukle Svobodův armádní sbor za svou vlast nebojoval? Takovéhle kecy o NKVD a Svobodovi se z gauče dobře píšou. Svoboda zaplatil za svou statečnost smrtí svého syna. Kolik Čechů se raději nechalo nacisty zotročit a "šlapalo"? Zorganizoval skutečnou vojenskou sílu, která zlikvidovala tisíce nacistů, ráčí vědět. V roce 1968 to byl on, kdo zabránil obrovskému krveprolití, protože Sověti z něho měli respekt. Teď se dobře mudruje, ale zkuste se ocitnout v roce 1938 po Mnichovu. CO by jste dělal vy? Odjel do komunistického CCCP organizovat ozbrojený odpor a přitom pindat na Stalina? Ach jo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (56 hlasů)

.. obsadit všechny tři Javory sovětským personálem chápal. Také k tomu za jeho vlády došlo. Díra v bezpečnosti Varšavské dohody byla zalepena.
O Svobodově osobní statečnosti a důstojnické cti nikdo nepochybuje. Sověty v podstatě donutil zajaté vládní představitele propustit. Povídá se, že snad údajně položil na stůl všechna sovětská vyznamenání a pistoli a prohlásil, že buď odjede se všemi domů, nebo se jim tam zastřelí.

Pokud chce někdo pochopit hloubku důstojnické cti, měl by se podívat na film Nikity Michalkova "Lazebník sibiřský" Mladý junker (žák kadetního učiliště) se raději nechá odsoudit do vyhnanství na Sibiři za pokus o atentát na následníka trůnu, než aby poškodil čest ženy, která byla v podstatě jen luxusní prostitutkou.

Co se týče Dukly, jeden z veteránů Svobodova sboru mi řekl, že "..jsme tam měli všichni padnout" To byl strašlivý masakr, jen proto, že několik horkokrevných slovenských důstojníků začalo v vysťahováním předčasně.. ("Začnitě s vysťahováním" bylo heslo pro zahájení SNP). Proto Německo vojensky obsadilo Slovensko a Dukelský průsmyk hájily, namísto Slováků, zkušené a odpočaté německé divize stažené z Norska.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Svoboda byl "jen" prezident, nevládl, vládli jiní. A Duklu dostal rozkazem, neustoupil...Proč to všechno píšu, člověk pořád slyší to a ono, byl takový a makový a spolupracoval.... Většinou od lidí, kteří ve svém životě byli, jsou a skončí jako zbabělci a nuly. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

já zase nebudu držet basu s těmi, co adorují Havla, Klause a jejich následovníky na Hradě a ve Strakovce! Jejich doba neměla dobrou a špatnou část, jejich doba je celá hanebná. A to přitom to nejhorší máme ještě před sebou!

Průměrný počet slepic: 4.7 (41 hlas)