Hana je květina

Autor
Štítky

Tebe určitě hned napadlo, můj milý deníčku, že text bude o Haně Lipovské. – Ne, nebude; ale nezastírám, že je pozdvižením, které tu nedávno panovalo ohledně její osoby, trochu inspirován. 

„Hana“ je japonsky květina, najdi si to ve slovníku na těch iternetech. Já jsem to náhodou věděl už dřív z nějakého japonského filmu, a taky jsem to na Hanu v pravý čas vybalil.

Hana se ve skutečnosti samozřejmě jmenovala úplně jinak, ale my, můj milý deníčku, skutečná jména dívek tajíme. Proč? Inu – prostě proto. Z důvodů, které neprozradíme, příčinu utajení nesdělíme. Hana byla cizinka, i když národnosti japonské nikoli. A byla to, milý deníčku, dívka snů. Jak bych ti ji popsal?

Začneme třeba tím, že byla krásná. Byla krásná takovým nenápadným způsobem, až na druhý pohled. To je strašně nebezpečná vlastnost: zahledíš se, a už v tom lítáš. Znáš tu píseň? – Nina, pretty balerina, who would ever think she could be this way? Tak to byla přesně ona: na první pohled by to do ní prostě nikdo neřekl. Hana sice nebyla baletka, ale pružností za baletkou moc nezaostávala. A když se dala do pohybu... who would ever think she could be this way!

Česky uměla výtečně, ale přízvuk si ponechala cizí. Bylo to neuvěřitelně okouzlující. Zjevem byla, jak to říct? taková nenápadná, obyčejná sportovkyně. Štíhlá, pružná, tmavé vlasy střižené nakrátko a prsa „po tatínkovi“, nebo snad o číslo větší. To, prosím, není odsudek. Mně se právě taková ňadra líbí, a navíc je to při sportu velmi praktické. Je to praktické i jindy, ale o tom snad někdy jindy.

Kdysi jsem četl takové tvrdší sci-fi: kosmonaut zachraňoval před zánikem nějakou dívku, ale povedlo se mu to jen tak napůl. Zbytek dívky byl pokročilou kosmickou medicínou přestěhován do fyzicky absolutně dokonalé androidky, která se, což by tě určitě nenapadlo, do kosmonauta nakonec zamilovala. A když se tázala – Miluješ mne? kosmonaut odvětil – ano, samozřejmě, miluji tvou duši, zejména pokud se skrývá v dokonalém těle. Což je u androidek s jistotou splněno, takže nejen ruka byla v rukávě, a zbytek ponecháme k domyšlení laskavému čtenáři.

Já jsem to měl s Hanou – až na pár drobných rozdílů – podobně. Nejsem kosmonaut, Hana není androidka, zachraňování nebylo na pořadu dne. To, co zbývá, lásko, to není tak málo: totiž duše. A což bych rád zdůraznil, v dokonalém těle.

Vzpomínáš? V jednom ze svých předchozích textů jsem napsal, že mne zajímají věci, které zajímají lidi, kteří zajímají mne. Líp je tak poznám – ty lidi, i ty věci. Když jsme se s Hanou trochu více sblížili, vyšlo najevo, že moje milá je vědkyně.

No jo: já teď napíšu, že tím naše setkání získala obzvlášť pikantní příchuť, a ty se budeš smát, div si pupek nestrhneš – vědkyně! Cha! To muselo být vzrušující! Ale tlemíš se, můj milý deníčku, úplně zbytečně. Všechno bylo zcela normální, jenom ve chvílích, kdy dočasně opadne vášeň a jiné páry pomlouvají společné známé, my jsme počítali třeba exponenciální rovnice nebo hledali nějakou příhodnou primitivní funkci. Hana se skláněla nad papírem, já nad Hanou, a vlasy jí nádherně voněly. Ty její vlasy...!

Jednou přišla, pořád se nakrucovala, jestli jsem si na ní náhodou něčeho nevšiml. Ne, nevšiml, ale voníš, jako bys přišla od kadeřníka, povídám. A toho sis měl právě všimnout, řekla dotčeně, jsem o-s-t-ř-í-h-a-n-á, vy chlapi prostě některé věci nechápete. Uvolnil jsem trochu objetí, zkoumavě si ji prohlédl: ty jsi ostříhaná? Fakt? I na hlavě?

Deníček promine, že teď chvíli nebudu hovořit k němu.

Vy ženské – a platí to i pro vědkyně – prostě některé věci nechápete a pochopit nikdy nemůžete. Vysvětlil mi to jeden kamarád, shodou okolností rovněž matematik. On dlouhodobým zkoumáním (a podle jeho vlastních slov i nasazením života) zjistil, že mužský mozek má zhruba desetkrát větší kapacitu, než jakou disponuje mozek ženský. Háček prý je v tom, že my muži spotřebujeme nejméně devadesát procent své mentální kapacity výhradně k myšlení na ženy (to je pravda, potvrzuji z vlastní zkušenosti). Z toho důvodu se nám vyrovnáte, a někdy – výjimečně – nás dokonce i předstihujete.

Jo, abych nezapomněl. Můj kamarád matematik tvrdí, že pod devadesát procent ta hodnota klesá až po smrti. Co bysme si, můj milý deníčku, bez ženských počali...

Cože? Ale to byla řečnická otázka, na tu nemusíš odpovídat. Já přece vím, že bez žen nebylo by nic. Tedy, alespoň bez některých.

---ﬡ---

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (62 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

až na druhý pohled. Což u velké části nadsamců znamená, že ji přehlédnou, jako družstevní lán.
Což znamená, že se umí udělat neviditelnou pro určitou část spektra jejích potenciálních protivníků, protože oni se dívají pouze jednopohledově.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

o Arménii, kterou jsme tu taky nedávno semleli.
Abych řekl pravdu, doslova čumím, jak puk, co všechno je schopen ze sebe Fištejn vydolovat.
https://www.forum24.cz/jefim-fistejn-karabasska-tragedie-je-i-dusledkem…

Komu se nechce čísti, jeden naprosto zásadní postřeh, který ukazuje na vnitřní problém v Arménii samotné, tedy pokud Fištejn tzv. "něvali po kitach".
Napsal jednu krátkou větičku, že arménské speciální jednotky odmítly nastoupit do bojů o Karabach. Pro většinu lidí, kteří absolvovali ZVS, úkaz naprosto nepředstavitelný. A zůstává otázkou, jak je možné, že nikdo nevolá nahlas po jejich potrestání, resp. že už nebyli "odměněni" kulkou "mezi blinkry", což by byla adekvátní reakce naprosto každé výkonné moci v případě ohrožení státu.
Víme toho moc málo, co se děje v Arménii, o příčinách těchto podivných dějů vůbec nemluvě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

To je sestava vět typická pro Fištejna. Napíše hodně, ale výsledek je bramboračka, nemastná a hodně slaná. Je zbytečné cokoli od něho číst. To je lepší řešit křížovky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Targusi, tak se mi podařilo dohledat ten rozhlasový rozhovor s Fištejnem, který mi uvázl v hlavě a který jsem zmínila pod včerejším článkem.
Ten rozhovor s ním v ČRo dělala Barbora Tachecí 15.10.2020, tedy asi 3 týdny před americkými volbami. Poslechla jsem si to teď znovu a zdá se mi ještě několikrát zajímavější než tehdy. Je to mimo jiné proto, že dnes víme, jak volby dopadly a tak je o to zajímavější slyšet názor Fištejna 3 týdny před volbami. Poslechněte si to, opravdu to stojí zato:

V Americe se rozhoduje, jestli bude mít navrch jedinec a jeho práva, nebo ‚obecné blaho‘, tvrdí Fištejn
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/usa-prezident-volby-jef…

--------------------------

A tady si ještě můžete poslechnout názor Fištejna už po volbách v rozhlasové debatě na Radiožurnálu dne 6.11.2020.
Fištejn mluví od 40:30 min.:

Stane se Joe Biden příštím prezidentem USA? Poslechněte si speciál Radiožurnálu
https://radiozurnal.rozhlas.cz/stane-se-joe-biden-pristim-prezidentem-u…

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Do prčic, Maneco, proč mi tohle děláte? Proč mi připomínáte Barču? K tomu dnešnímu Alefovi?
Sám nevím, zda se mi s tím na "druhou noční etapu" bude usínat dobře nebo špatně. Vzpomínky dávno zasuté, jak v tom světě Swannových.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote, jak jistě víte (nejen) z Mrazíka, sudbě ně ujďoš. Karma není jenom aparát na průtokový ohřev TUV...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

že Fištejn vyfasoval špatné noty. Biden je přece jednička !

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Já ne, Vy také ne a pochybuji, že by to u kteréhokoli ze stálých diskutérů bylo jinak.
Takže možná i volali, možná padly tresty; a nebo ne. O dění v Arménii (Gruzii, Azerbajdžánu, Artsachu a dlouhé etc.) nevíme NIC, protože česká "veřejnoprávní" ani soukromá média se neobtěžují vůbec, nebo posílají "zaručené" komenty Stehlíkové, Laněho, Fištejna, Klímy a podobných figur. A anglicky nebo německy psané zprávy jsou z 90% hoaxy, nebo účelovky z RFE/RL a podobných stanic.

Fištejnovi nevěřím ani tečku za větou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Jestli ono to nebylo jinak... arménským speciálním jednotkám mohl velet nějaký generál spřátelený kupříkladu s Ruskem, nebo spřátelený s dávným kamarádem z Azerbajdžánu, který prostě neodvedl kluky na jatka a teď naopak se stane novým Otcem Arménem... Každopádně v Arménii jsou síly o kterých nám žádný veřejnoprávní novinář nic neřekl. 

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Včera jsem četl, když jsem se snažil ověřit si to Fištejnovo tvrzení, zprávu z azerské tiskové agentury, že kolem 30. října se Azerům podařilo "zlikvidovat" (tedy zavraždit) arménského velitele speciálních sil. Což by také mohla být pravda. A znamenalo by to, že Izrael dodává Azerům nejen zbraně...

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Pane Občan.
Ono to fakt mohlo být jinak.
Je to podezřelé t toho důvodu,že si Pašinjana dosadil západ,Soros tam byl jako doma,tak proč Arménii napadl západ přes Erdogana a Netáhla.Proto bych dal za pravdu Pjakinovi,že bylo záměrem,dostat Rusko do válečného konfliktu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

O zatažení Ruska do válečného konfliktu jde celou dobu ve všech barevných revolucích ve všech státech v okolí Ruska.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Alefe.
To bylo hodně dávno,dnes si podobní říkají analytici,bylo by vhodnější,análnici.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

To je tááák hezkýýý! :)
Děkuji

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

teď ještě sehnat onu Hanu, a přečíst si ty vzpomínky z jejího pohledu.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

A proč? Já nepochybuji o pravdivosti Alefova líčení a i kdyby, dobrý příběh nemusí být nutně pravdivý :)

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen by bylo zajímavé, jak autora viděla Hana v té době. Protiklad vzpomínek.
Docela běžný postup v románech.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)