Jídlo v Mississippi I

Autor
Štítky

Je vůbec o čem psát? Liší se stravovací zvyklosti Česka a Mississippi? Rozhodně ano. Vždyť i v rámci České republiky naleznete odlišnosti - například české dušené zelí versus moravské, místní speciality jako je třeba pavlišovský řízek, jabkance či šmourn. O co víc se musí lišit kuchyně zemí tak vzdálených jako jsou Česko a Mississippi. Stravovací návyky, jak je můžeme zde pozorovat vycházejí jednak z kulturních podmínek (co si kdo přivezl ze své země původu)  a jednak z klimatických podmínek (co se dá v naší oblasti vypěstovat, vychovat, ulovit). V dnešní době se i do stravovacích návyků promítá globalizace, ale zkusím popsat, jaký byl jídelníček na Jihu před jejím nástupem. Mississippská  kuchyně v sobě odráží prvky kuchyně mexické, španělské, německé, s důrazem na rajčata, kukuřici, fazole, hrách, tykve, okru, papriky (zvlášť papriky jalapeno), brambory, hovězí maso, kuřecí i vepřové, ryby i mořské plody, mléčné produkty, vejce, těstoviny... Když jsem poprvé přijela do Mississippi, začala jsem neskutečně přibývat na váze. Došla jsem k závěru, že to bylo způsobeno kukuřicí, která je tu tak častá ve všech možných formách (grits, mouka, syrup, corn on the cob (vařené kukuřičné klasy)). No bodejť, když se kukuřice používá k vykrmení dobytka, proč by to na lidi mělo mít jiný účinek, že? Proto jsem se začala pokrmům s kukuřicí vyhýbat a moje váha se opět usadila.

Zatímco v Česku snídaně bývá střídmá, poctivá jižanská snídaně není jídlo na čtvrt hodiny. Snad proto, že na Jihu, který byl založen převážně na zemědělské práci bylo třeba začít brzy ráno, aby se člověk pokud možno vyhnul polednímu vedru. Toto jídlo muselo "stick to your ribs (přilepit se na žebra)" (i když česky bychom asi spíš řekli že jídlo muselo pořádně zaplácnout žaludek), protože polední jídlo bývalo jen něco rychlého a snadného, aby se hospodyně mohla věnovat jiným činnostem kolem hospodářství. Dalším jídlem potom byla až večeře, která pak musela doplnit přes den vydanou energii. Co tak asi mohla hospodyně ve 4 ráno uvařit k snídani, aby ji mohla podávat kolem páté, zvlášť když tehdy, ještě musela v prvním kroku rozdělat oheň? Variant měla několik, například smaženou slaninu, míchaná vejce a buttermilk biscuits (vdolky z podmáslí) nebo grits (kukuřičná kaše), hash brown (smažené strouhané brambory) vařenou kukuřici nebo pork sausage (vepřové karbanátky), které se nadělaly během zabíjačky, pak se naskládaly do kameninového hrnce, jednotlivé vrstvy se zalily sádlem a tímto způsobem byly připraveny k okamžitému použití. Nicméně, i tady, u výčtu možných variací pro snídani narážíme na jazykový problém. To, co tady nazývají slaninou je chuťově něco jiného, než na co jsme zvyklí z Česka. A kukuřičná kaše (grits) se, narozdíl od krupičné kaše jak ji známe, vaří z vody a kukuřičné krupice, a servíruje se obvykle naslano, například s nadrobenou slaninou, se strouhaným sýrem či rozdrobeným vepřovým karbanátkem. To všechno bývá doplněno silnou černou kávou a ovocnou šťávou (Někteří kafaři a kafařky mají heslo: V případě, že budu potřebovat transfúzi, s krví se neobtěžujte. Napumpujte do mě kávu rovnou.) Horký čaj nebývá součástí jižanské snídaně. Ten se obvykle podává během dne studený, nejlépe s ledem a spoustou cukru.

Polední jídlo bývá jen něco rychlého - tak aby se člověk rychle vrátil k práci a současně u ní nespal z přejedení. Klasikou může být pimento cheese sandwich (sendvič s pomazánkou ze strouhaného sýra, sterilované papriky a majonézy), BLT sandwich (Bacon, Lettuce, Tomato - slanina, salát, rajče), nebo různé saláty. U salátů opět narážíme na střet dvou kultur. V Česku, když se řekne salát, představíme si nějakou zeleninu zalitou nálevem (okurkový salát) nebo majonézou (bramborový salát), zatímco v USA salát může znamenat i samostatné jídlo. Pamatuju se, jak jsem kdysi sledovala nějaký americký film, kde se ženy z lepší společnosti domlouvaly, že půjdou do restaurace a k obědu si dají salát. Pomyslela jsem si: "No, tak to se, holky, nadlábnete!" Teprve tady jsem pochopila, o čem že to vlastně mluvily, protože americký salát může představovat i plnohodnotné jídlo, například Southwest salad, což je směs zelených listů (hlávkový salát, lístky červené řepy, špenát), kukuřice, vařených fazolí, rajčat, krutonů nebo čipsů a grilovaného kuřete, to celé polité dresinkem. 

Večerní jídlo je považováno za hlavní jídlo dne a takovými klasickými pokrmy jižanské kuchyně může být Brunswick stew, což je polévka tak hustá že  v ní stojí lžíce. Hospodyně na ní použila maso, jaké zrovna měla po ruce, s rajčaty, paprikami, kukuřicí, fazolemi a další zeleninou, zkrátka s tím, co zrovna bylo v dané sezóně k mání. Jiným příkladem může být gumbo, jak se sem rozšířilo z Louisiany. Je to také hustá polévka, jejímiž základními surovinami jsou kuřecí maso nebo plody moře, uzená klobása, stonkový celer, zeleninová paprika, cibule, okra a tmavá jíška (odstín skořice). A jak bych mohla zapomenout na chicken and dumplings (kuře s noky)! To je kuřecí vývar s mrkví, celerem, cibulí, kuřecím masem z celého kuřete, do nějž zavaříte noky z mouky a mléka. Porovnáním těchto tří pokrmů vidíte, že se ve všech případech jedná o pokrm, kterým lze nasytit velkou rodinu včetně pomocných dělníků, a který lze po uvaření nechat v pomalu chladnoucí troubě, aby až večer rodina přijde domů, mohla hospodyně ve velmi krátké době servírovat vyhládlým strávníkům vydatné jídlo. A ještě něco ty pokrmy mají společného - ve všech rodinách se zadušují, že ten jejich recept je ten pravý a všechny ostatní jsou jen chatrnou napodobeninou.

Nedělní stravování se od běžného týdne lišilo tím, že v poledne se podávalo něco propracovanějšího než jen pouhý sendvič. (Proto se o nedělním obědu mluví jako o dinner, narozdíl od lunch ve všední den.) Typickým příkladem může být smažené kuře (kdo by neznal plukovníka Sanderse) nebo trhané vepřové doplněné třeba casseroles, což jsou zapékané pokrmy. A tady bych si dovolila parafrázovat švédské přísloví: "Neexistuje nic mezi nebem a zemí, co by se nedalo vložit mezi dva krajíce chleba." - V Mississippi platí, že není nic mezi nebem a zemí, co by se nedalo zapéct. Takovými typickými příklady zapékaných pokrmů jsou třeba mac'n'cheese - makaróny zapečené se sýrovou omáčkou nebo baked beans - fazole zapečené s výpečky z grilovaného masa, rajčaty, slaninou, javorovým syrupem nebo hnědým cukrem.

Když se mluví o jídle, nemůžu se nezmínit o místních restauracích. Ano, všude narazíte na vyhlášené řetězce jako jsou KFC, Wendy's, McDonald's nebo Burger King. Vedle toho ale existuje i spousta místních restaurací, kde si můžete vychutnat místní speciality. Některé z nich nabízí jídlo metodou "pay and eat as much as you can" (zaplať a sněz kolik chceš). Jednotlivé pokrmy jsou podávány na bufetových stolech ve vyhřívaných mísách, ze kterých si naberete podle chuti v jakémkoliv množství, to vše za jednotnou cenu. Turisté si těchto restaurací často ani nepovšimnou, protože bývají bez výrazného označení, často mimo hlavní dopravní tepny a někdy zvenčí vypadají dost ošuntěle. Pokud vás tam nevezmou místní, budete je jen těžko hledat.  Také jsme tu mívali dvě takové restaurace, ale obě už patří minulosti. Jedna z nich byla asi míli od našeho domu. Byl to malý zelený domeček s nic neříkajícím, ručně vyrobeným nápisem vystaveným v okně. Když jsem poprvé do toho domku vstoupila, říkala jsem si - "Kurník šopa, kde se tady vzal všechen ten prostor?" Stěny byly vyzdobeny starými fotografiemi a starožitnostmi, jak je za léta nashromáždila majitekla podniku. Nad bufetem visel nápis: "Take as much as you like, but eat, what you take. Leftovers will be charged extra" (Naber si, kolik chceš, ale co si nabereš, to sněz. Zbytky na talíři budou zpoplatněny extra.) Občas mě tam Bill brával v neděli na oběd a moc ráda jsem tam chodila. Podnik měl domácí atmosféru a moc mi tam chutnalo. Bohužel, majitelka podnik po smrti manžela uzavřela a domek prodala. Teď je z něj obchod s použitým zbožím. 

Možná by vás zajímalo, co chutná Mississippanům z evropské kuchyně, jak se s ní setkávají u nás doma. Nemůžu říct z české kuchyně, protože v tomto ohledu nejsem až tak velký patriot. Vařím hlavně to, co mi chutná a ostatní ať se přizpůsobí nebo ať změní podnik. Naši přátelé milují guláš, halušky s uzeným a zelím, boršč, halászlé, lečo, perkelt, kuře po myslivecku, bramborový salát, vajíčkovou pomazánku a veškeré sladké pečivo a cukroví. Jednou zvláštností, na kterou jsem při vaření a pečení narazila bylo, že v Mississippi musím dávat dvojnásobek cukru oproti množství uvedenému v českému receptu, abych docílila stejné chuti. Nevím, čím to je. Že by třtinový cukr sladil míň než řepný?

Na prvním snímku vidíte tradiční jižanskou snídani. Na servírovacím talíři v pravém dolním rohu můžete vidět smaženou slaninu, míchaná vajíčka, pork sausage (vepřový karbanátek), grits (kukuřičnou kaši) a hash brown. Ne že bychom měli takové debužírování na denním pořádku, ale dostali jsme ubytování v bed and breakfast jako svatební dar. Na druhém snímku vidíte sample plate - vzorkový talíř s chicken and dumplings (kuře s noky), smaženou okrou, hash brown (smažené strouhané brambory), nádivkou, country ham (venkovskou šunkou), a na talířku bokem s coleslaw (zelný salát s majonézou), jak si je můžete objednat v Cracker Barrel restauraci. Třetí fotografie zachycuje asi tak jednu pětinu bufetového stolu v restauraci typu "pay, and eat as much as you can". Na posledním snímku vidíte trošku větší gril. Odhaduju, že se v něm dá naráz ugrilovat takových 30 Boston butts (vepřových plecí).

Snídaně

meal

restaurant

gril

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (109 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Díky za článek.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

Děkuju za děkování. :)

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Retin A Online No Prescription <a href=https://vsildenafilos.com/>rate a drug</a> Cialis Effetti

Zatím bez slepic

Professional Viagra Sales <a href="https://asalasixo.com/">what is furosemide used for</a> cialis price cvs

Zatím bez slepic

Propecia En Valencia <a href=https://apriligyn.com/>how to buy priligy im 16 years old</a> priligy tablets

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

..nikolivěk stravu difuzně pestrou, ale diskrétně pestrou (možná, pochyby jsou na místě....možná si buď narvali teřichy masem a pak jen trávili.....nebo sebrali kdesi trávu :-D a víceméně se postili....anebo přímo hladověli - v zimě ani tráva nebyla).
A tak naše trávicí ústrojí možná není až tak dobře přizpůsobeno na požívání masa, zeleniny, těstovin, ovoce, koření, omáček - a to všeho tohoto prakticky NAJEDNOU !! Možná se zbytečně opotřebovává - a s ním i my. :-D
Snažím se proto jíst různá jídla postupně, s časovým odstupem - například maso když tak jen s bramborem, zelí až posléze, stejně tak jiné přílohy. Saláty odmítám, raději vše zvlášť. Kořenit co nejméně......
Avšak často musím podlehnout domácímu násilí, neb rozvádět se nepovažuji za příliš výhodné - a to pro obě strany našeho soužití.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pythagorova (zřejmě první Evropan) strava dle Porfyria vypadala údajně takto : "....k snídani si dával plást medu nebo vytočený med, k obědu prosný nebo ječný chléb s vařenou a syrovou zeleninou, zřídka maso z obětních zvířat, a to ještě ne z kterékoli části(Filostratos a Aristoxenos tvrdí, že Pythagoras nejedl vůbec maso, že naléhal na to, aby se bohům nepřinášely krvavé oběti - úcta se smí vzdávat jen před oltářem nepotřísněným krví). Když chtěl vstoupit do nějaké jeskynní svatyně a strávit tam nějakou dobu , požíval většinou taková jídla, která zahánějí hlad a žízeň. Proti hladu si připravoval směs z máku, sezamu, ze slupky mořské cibule, pečlivě myté tak dlouho až ztratí šťávu, z lodyh asfodelu, z listů slézu, z ječné mouky a z cizrny, všeho stejnou váhu, směs rozdrtil a pokropil hymettským medem. Proti žízni mísil jádra z melounu, lepkavé hrozinky, z nichž napřed vybral jadérka, květ koriandru, semena slézu, portulák, strouhaný sýr, jemnou mouku a smetanu, a to všechno smíchal s ostrovním medem. Těmto receptům se podle něho naučil Herakles od Demetry, když měl jít do Libye chudé na vodu. Díky tomu si jeho tělo zachovávalo stále stejný stav jako podle šňůry, nebylo jednou zdravé , podruhé nemocné, ani se nestalo, že by jednou tloustlo a přibývalo na váze a podruhé hublo a sláblo. Jeho tvář prozrazovala, že má stále stejnou povahu. Nestalo se totiž, že by se rozjasnila potěšením nebo stáhla bolestí, ani nebylo vidět , že by ho ovládla radost nebo zármutek - nikdy ho nikdo neviděl smát se nebo plakat........rovněž přikazoval zdržet se pojídání bobů *..."

* Klemens praví, že jíst boby je jako jíst hlavy rodičů. Herodotos píše, že obyvatelé Egypta vůbec boby ani nevysévají, kněží tam na ně ani nepohlédnou, protože je považují za nečisté. Aristoteles přikazuje nejíst boby proto, že se podobají pohlavním orgánům nebo vchodům do Hádu. Lucianus zase napomíná, že boby jsou čarovné a za několik dní se na měsíčním světle měni v krev.

Z knížky "Pýthagorás ze Sámu" (Porfyrios, Jamblich, Zdeněk Kratochvíl, D.Ž. Bor)

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

Lehkou stravu si mohl dovolit filozof. Těžce manuálně pracující by musel jíst masa víc nebo mnohem víc pečiva. S tou tučnou paleodietou na mase by bylo zajímavý, jak dlouho by člověk žil s moderní lékařskou péčí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

"...Slovo filosofie (φιλοσοφία) pochází z řečtiny a vzniklo složením dvou jiných slov - slovesa filein (φιλειν) „milovat“ a podstatného jména sofia (σοφια), tedy „vědění“, „poznání“ či „moudrost“. Proto se také filosofie obvykle překládá jako láska k moudrosti. Současný úzus stále více používá modernější fonetickou podobu psanou se „z“. Vyskytuje se v názvu většiny filozofických ústavů, a to i přesto, že pak již neodkazuje k moudrosti, ale jinému řeckému termínu zofos (ζόφος), tedy „temnota“, „mrákota“...."
(ze stránek jedné katedry filozofické :-D)))

Tož to zcela jistě.
Anebo takový vzpěrač Alexejev (Železný Vasil) , ten spořádal prý celou kozu, čtyři slepice a kus náramného vola k tomu - jako přídavek.
Jakou péči nevím co měl kterou zač, asi nic moc...to víte, v SSSR či v Rusku bylo a je všechno špatné a zaostalé, zejména v příslušných dnešních učebnicích a neziskovkách...
No ale umřel na klinice v Badenhausen, Německo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

"Lehkou stravu si mohl dovolit filozof."

Přesně takto to funguje u nás v práci při obědě. Myslím, že v ČR už dávno není raritou "salát" jako normální oběd, s tím vším, jak popisovala paní Petra, ale v naší kantýně přesně druhem jídla odlišíte "kancelářské" a manuálně, fyzicky pracující. Ti druzí, pokud si něco podobného objednají (salát), tak je buď po Novém Roce - předsevzetí, že se s vahou dostanou pod sto kilo nebo nějaká jiná varianta téhož. Jedná se o dobrovolné hladovění.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Miguel: Lehkou stravu si mohl dovolit filozof.
***
Tak, tak. Kolik masa totiž Pythagoras potřeboval, aby vymyslel Pythagorovu větu: Těleso ponořené do tekutiny, které je v klidu, je nadlehčováno silou rovnající se tíze tekutiny stejného objemu, jako je ponořená část tělesa? Já si myslím, že tak stehno od kuřete...

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nebo Thales co bydlel v sudu a běhal po městě nahý a jak viděl amerického vojáka dělat bábovičky, tak mu je rozkopával. Nakonec to s tou dietou přehnal, salát z rulíku už bylo trochu extrémní řešení uhlíkové krize...

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

standa.e: A nebo Thales co bydlel v sudu a běhal po městě nahý a jak viděl amerického vojáka dělat bábovičky, tak mu je rozkopával.
***
Ano, mohlo to tak být. Mám proto důkaz z dalekého roku 2005. Nádherný popis paní Petry o jídle a úvahy o antice, se spojily do mých vzpomínek...ano, tenkrát...tehdy, když jsem se vylodil v přístavu Vathý na ostrově Samos, rozhodl jsem se přejít hřeben z Vathý do Pythagorea. Na mapě ty kopečky jsou nic moc, nějakých 300 metrů a protože jak jsem naznačil, miluji matematiku, 300 metrů nad mořem na Samu, je 300 metrů nad mořem i na Kyjovsku, na Chřibech. V polovině kopce, na cestě z Vathý jsem si namohl látkový sval tak, že jsem ještě půl roku pajdal, protože 300 metrů nad mořem, začínalo skutečně nad mořem a batoh, který měl 15kg bez etymologického slovníku starořečtiny, potvrdil další fyzikální zákon, který objevila už antika: gravitaci. Zastávka v Lidlu na hřebenu, mi při putování antikou, udělala radost.
Sestup do Pythagorea byl bolestivý, ale ocitl jsem se v matematické Mecce: přepona nad odvěsnami se rovná poměru obvodu k průměru kružnice jenž už v Bibli má hodnotu 3. Tady naše civilizace začala a tam, o pár desítek kilometrů dál, na ostrově Patmu, tam podle Zjevení svatého Jana, se dozvím, jak také skončí a já zde jsem. Nestačil jsem napočítat do 10, jak se mne zmocnili emoce. To bylo v dalekém roce 2005, to už je 12 let, ale je to stále živé...

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Dík, zajimavé:-) Mně z toho všeho zůstala jen aplikovaná geometrie: pokud mám jít přes přechod a poté doleva nebo napravo, jdu přímo, po "přeponě", neboť zbylé dvě strany pomyslného trojúhelníku, jsou vždy delší...:-)

Zatím bez slepic

Nebyl to Diogenes, kdo bydlel v sudu? Thaleta mám spojeného jen s Thaletovou větou - a ta, pokud si z hlavy pamatuju, říká, že všechny body kružnice, kterou sestrojíme nad přeponou budou poskytovat vrcholy pravoúhlého trojúhelníka.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Petro, jestě jednou, poskytuje zde zajímavý a čtivý vhled do části USA, kde žijete (nevím, s kolika s nebo p se Myzypy píše, proto jsem zvolil opis:-) ), takže vám tímto děkuji. Jinak to s těmi starověkými matematiky a filosofy byl jen takový vestavěný "test pozornosti", zaměrná chyba, aby se udržela pozornost na tom hlavní, na to důležité...čímž se vám omlouvám:-)

Průměrný počet slepic: 1.5 (4 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správně. A po Syrakusách běžel nahatý Archimedes (a s ním je spojen příběh o římském vojákovi, co Archimeda zabil poté, co ten se ohradil, že mz šlape do pískové geometrie). Otráven pak byl Sokrates a nikoliv rolíkem, ale bolehlavem. Já tím dával kolegovi petrovi w. na jevo, že jsem si jeho háčku všiml a že s ním hraji dál. Ale samozřejmě všeho s mírou. ;)

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

No, nevím, nevím... Moje maminka říkávala: "Všeho s mírou, řekl krejčí a praštil učedníka metrem."

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pět slepic. Být takhle mile vyhubován, to si člověk musí zasloužit ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte ty mudrce dost popletený. Nebo jste chyběl ve fyzice když zrovna probírali Archimedův zákon o hydrostatice?

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

dols: Máte ty mudrce dost popletený. Nebo jste chyběl ve fyzice když zrovna probírali Archimedův zákon o hydrostatice?
***
To byl Euklidés. To byste měl vědět, než začnete někoho opravovat!

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsem zvědavý, kdy na nás Hlídací pes vytáhne, že je tato matematicko - filosofická debata dezinformační ;)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

standa.e: To jsem zvědavý, kdy na nás Hlídací pes vytáhne, že je tato matematicko - filosofická debata dezinformační ;)
***
Je důležité zmást protivníky. V politickém monstrprocesu vůči vaxersko-klimaskepticko-proruským centrem bude můj proces oddělený, nebudu v řadách inteligence, ale vidláků, takže zrychlený proces...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

je hlad. Kuchyň nehraje roli.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)
Trvalý odkaz

se to vlastně až tak moc neliší. Fazolový guláš děláme taky, to trhané vepřové - máme raději v celku, ale je to zajímavé a stojí za vyzkoušen i když u nás kuřata nejsou to co bývala nějak nevím proč není to ono ať dělám co dělám. Zeleninovou polívku /gumbo/ taky, akorát možná trochu jinak chuťově zvýrazněnou. Zdá se mi že ta "vydatnost" je dána hlavně k získání energie na celodenní a furt práci. Je pravda, že když se chodilo do práce byl fofr bylo jídlo vydatnější. Teď už je to jinak. Bylo tam víc pohybu, takže bez následků. . Vypadá to že se tam smaží a hodně zapéká. Já už taky většinu jen zapékám v troubě, není to tak těžké na zažívání, a miniřízečky upečené v troubě ... mňamka.
Tu kukuřičnou na slano vyzkouším - zní to zajímavě. Akorát ta okra, budu muset pátrat dál.
No a uzená paprika z maďarska už se u nás taky dostane, je to opravdu báječná novinka - dodá masu neopakovatelnou
chuť.
Jinak je vidět, že se tam i s jídlem hospodaří stále, tak jak bývalo i u nás. Husy, kačeny a jiné se běžně skladovaly zalité v sádle. Takže díky za exkurz a těším se na pokračování.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Ten pult - když jsme jezdívali "all inkluziv" do turecka, tak to tam bylo běžné a stůl před konzumací vypadal nějak podobně jako ten Váš. :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

...a sám si vařím tak, abych sám sebe neurazil :)
Kuřecí....podle mě rychle pěstované a taky rychle podlehne zkáze. A pokud s ním masna zachází blbě, je poločas rozpadu rychlejší. Míním standardní kuřata a ne cereální, tedy ta, co se sama krmí normálně, jak jim zobák narostl :) Za to, že si vyzobou to, co jim pud káže, našinec ve městě zaplatí několika násobně víc. Rozdíl v kvalitě je asi takový, jako bych si lehnul pod krávu a tahal do pusy anebo před chladící box a čekal, že mi poteče něco jiného než krev z vlastní pusy, pokud je nablízku ochranka....
Radši si udělám polévku z krůtího křídla, vydrží dýl než z toho kuřecího. Pokud se prodejna nestydí rozmrazit a dát to jako chlazené, je kulinářský proces završen :)

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Vono tak nezáleží, čím je kuře krmeno. Kuřata na trhu jsou brojleři, chemicky, hormony vykastrovaní kohouti. Rychle přibývají na váze.
A jak před nedávnem popisoval vidlák, chemická kastrace se díky útlocitnosti papalášů z ojrokomise týká i vepřového.
Dovedete si představit, co samičí pohlavní hormony provedou s mužským organismem? A s mužským organismem co je ve vývinu?
Nejlepší by bylo požírat maso zvířat, co si sami vykrmíte bez zázraků biochemie.
Ale tu možnost nemá každý.
Radši du spat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

A pak se europapaláši diví, jak nízká je plodnost spermií evropských mužů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak dostat ženské hormony z odpadní vody v čističkách. Akorát je hódně drahý.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Franta:
Je mi líto, ale není to pravda. Brojleři nejsou chemicky kastrovaní kohouti, ale specielně vyšlechtěná masná kuřata, která při optimálních podmínkách dorostou váhy cca 2kg během 30-32 dní. Pokud je chováte delší dobu (přes 2 měsíce), postupně začnou kolabovat, protože jejich organismus se vyvíjel disproporčně - svaly na úkor pevnosti kostí atd.
Naopak v případě finálních hybridních nosných kuřat se kohoutci po sexování (rozdělení podle pohlaví) věšinou zabijí. Ve velkém je pak třeba berou zoo ke krmení. Nosní kohouti se běžně nevykrmují, rostou hrozně pomalu, to by nikdo nezaplatil.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Ale před cca 15 lety. Kdy už tehdy byly proti tomu po Evropě protesty (kohoutí genocida). Mleli to pak do krmení.
Někde se likvidovali kohoutci už jako zárodky, prý na to měli nějaká zařízení - jak rozlišit pohlaví. To prý už je humánní - usmrcovat v tomto stadiu vývoje..

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Je pravda, že maso z našich kuřat nejenom chutná, ale i vypadá jinak. Stehna nejsou tak baculatá a maso je výrazně tmavší.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

bylo kuře pravidelně krmeno kukuřicí :)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Až budete dělat kukuřičnou kaši (grits), dává se 1 díl kukuřičné krupice na 4 díly vody. Plus trošku másla a sůl.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

zkusím

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Mamaliga i na ukrajině , potvrzuji že velmi chutná.

Zatím bez slepic

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

z rozkrájeného a tak mne napadlo, když se kdysi dělali pro prťata menší řízky, je rozklaépat, a trojobalit, bývá jich kopa, některé obalím dvakrát, no a na plech dám lžící sádla, na ro je narovnám, strouhanka se omastí a pomašluji kapku sádlem na povrchu a dám péct. Žádné nasáknuté omastkem, krásně se upečou a v chlaďáku vydržej, třeba i jen tak na zakousnutí
bez ničeho. Lepší než salámy. Ale nikdy moc dlouho, jaksi mizej :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

žrádlo... Skoro bych řekl, na paní Petře vysomrovaný článek. Nejde se nezúčastnit. Možná bych doplnil pár věcí, možná, že naopak budu vyveden z omylu, jelikož budu uvádět věci již minulé.

Jak paní Petra píše o malé restauraci "All You Can Eat", já spíše mám zkušenosti s velkými, některé řetězce známe i v Evropě. Kupříkladu Pizza Hut fungoval na stejném principu. Člověk zaplatil "vstupné" a jedl, dokud ho nepřestalo bavit zkoušet další a další plátky pizzy.
Hodně populární bývaly veliké ratejny Barnhill´s , mám pocit, že zkrachovaly. https://www.youtube.com/watch?v=kjVWRUrFzW0
Zde něco podobného, pro představu prostoru: https://www.youtube.com/watch?v=RmxzAhZCURc nebo spíše "snídaňové" https://www.youtube.com/watch?v=hNeQOONHuUo - podobné snímky, jako od paní Petry. ZDE něco menšího, omezené menu i malý prostor. Zato otevřeno bez přestávky: https://www.youtube.com/watch?v=V6DOZ_Lb-S4

Co má paní Petra nafocené s těmi pěknými skleničkami a nádobím se považuje (lo ?) za spíše luxusnější restauraci. Viz nádobí na videích, která jsem uvedl. V drtivé většině na nápoje máte velkou plastovou "sklenici" vínové barvy, do které vám bez přestání dolévají různé druhy "Coke" Ať je to Pepsi, Coca, Sprite atp. a nasypou vám tam, pokud se nebráníte, HORU ledu. Viz většina amerických detektivek, kam chodí ti Colombové a "Kožakové" obědvat. Umělá koženka na sedačkách jak ze staré Karosy... Zvláštností bývalo (stále je ?), že v USA snad restaurace musí navíc platit jakousi licenci za prodej alkoholu, tak v naprosté většině podobných restaurací marně budete prosit i jen o pivo. Kdysi můj americký kamarád v ČR byl šokován na Václaváku Mc´Donalds, že se tam čepovalo pivo. Prý to viděl prvně v životě. Ani nevím, zda to dnes funguje stejně. Pokud bych měl radit nějakým hypotetickým cestovatelům do U.S., spíše bych doporučil podobné restaurace čínské (většinou alespoň mají Tsing Tao pivčo), kde máte kolikrát i za příplatek "seafood buffet" různé krevety, zapékané mušle, zažil jsem jednou i kraba, tedy nohy z něj (Snow Crab Legs). Také je dobré navštívit mexické restaurace, které už ale nefungovaly na principu "Buffet", u nás asi švédské stoly, ale normálně jste si objednávali z jídelního lístku. A pivo, Dos Equis, mívají též. Jídlo už známe z našich "Shoppin´Malls" Různé tortilly, enchilladas, tacos atd. Ale je to jako s ruským borščem vařeným u nás nebo s českou "čínou" Ačkoliv jste něco podobného doma jedli, zde se bude jednat o úplně jinou chuť. X krát lepší. K jakémukoliv jídlu v levnějších restauracích nečekejte nic jiného než hranolky jako přílohu. V mexických vám tam kydnou pro chuť ještě lžíci vařené rýže. Jinou variantou, jak zmínila paní Petra, je výborný Hash Browns, takový děravý bramborák bez našeho (dle mého) zbytečného koření. https://www.guide-ireland.com/irish-food/hash-browns/

Třeba se pletu, ale získal jsem v USA pocit, že polévka u nich je regulérní jídlo, a mimo Chili ( https://www.thrillist.com/eat/nation/is-chili-a-soup-we-settled-the-deb… ) si nějakou ani moc často nedáte. Rozhodně ne naším stylem polévka- grunt, maso - špunt. V žádném případě se nevyžadují automaticky k jídlu jako u nás. Když si někdo objednal polévku, spíše to byla rarita nebo nóbl restaurace, kde už jste měli skleněné skleničky, v nich víno, předkrm atd. Ještě bylo zajímavostí, že špagety byly spíše v dražších italských restauracích a ne jídlo "chudiny" jako v Evropě.

Ty zapečené různé trubky, fleky z fotek, na to mě moc neužije. Dost bych se s tím trápil.
Co na Jihu opravdu umějí, to jsou ta různá pečená žebra s BBQ nebo medovou polevou (viz poslední foto grilu), mnohokrát jsem se to pokoušel napodobit u nás, ale prostě máme jiné druhy paprik a dalšího koření, tak se to nedalo jíst. Moc dobré je taky, když je sezóna raků (Crayfish), udělá se to někde v barelu, doplní kukuřičné klasy a další ingredience...Mňam ! https://www.pinterest.com/pin/274015958548307977/

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Auto, Váš komentář je naprosto vyčerpávající, klobouk dolů. Když jsem článek odeslala, říkala jsem si: "Ještě jsi měla napsat o tomhle a o tomhle... Je pravda, že mexickou kuchyni jsem naprosto odbyla a pizzerie taky (i když v případě pizzerií se jedná spíš o globální styl stravování a proto jsem to nezmiňovala). A ano, Waffle House řetězec jsem taky zapomněla. Ale to bych ještě musela zmínit Papa John's, Domino, Sonic, Little Caesars, Olive Garden...

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

dvacet článků. Nic tím nezkazíte a nebudete se opakovat.
Je to dáno skutečností, že jídlo je sex starců a navíc to není sprosté a společensky tabuizované.
A jdu se nacpat rybí pomazánkou ze včerejška, bo už mám naslintáno v klábosnici.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Dobrou chuť. Jen pro kontrolu - jak děláte/dělá vaše paní tu rybí pomazánku?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)